Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Faalangst - forum lotgenoten

 

Lotgenoten faalangst

Heb je last van faalangst? 
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen.

 

  • Je kunt hier je hart luchten.
  • Je kunt de verhalen van lotgenoten lezen.
  • Je kunt reageren op de ervaringen van lotgenoten.


Meer ondersteuning nodig? 

 

Ontdek hier de verhalen van andere mensen met faalangst en deel jouw eigen verhaal.

 


+ Mijn verhaal delen

Deel je verhaal

Pagina 1 van 1
  • Ik ben bang om te falen (Verhaal 3)

    Ik ben bang, altijd bang om te falen.
    Als ik thuis iets niet goed doe zeggen mijn ouders heel vaak: je kunt echt helemaal niks/ je bent super dom enz..


    Ik voel me altijd zo waardeloos... Ik denk ook altijd laat mij maar dood gaan, beter leven in de hemel. Maar mijn ouders zijn eigenlijk best wel lief normaal en zeggen altijd dat ik de mooiste meid ben 🤗 Maar op school ben ik al best wel vaak geholpen met mijn faalangst maar het heeft geen effect bij mij ik wordt gewoon gek van mijzelf... In de klas dan denk ik altijd dat die leraren tijd in mij steken.. Dat moet niet... Ik ben toch waardeloos zonde van hun tijd...
    Plss tips hoe ik me beter kan voelen"

    Xx Anoniempjee

    Anoniempjee
    > 2 jaar geleden
    Anoniempjee 2 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
    • Wat vervelend dat jij je vaak dat soort gevoelens hebt. Je bent waarschijnlijk een stuk leuker dan je zelf denkt.

      Op deze website staan ook allerlei tips bij faalangst. Misschien staat daar iets tussen waar je iets mee kunt.

      Tips bij faalangst >>

      E.
      > 2 jaar geleden
    • Alle reacties weergeven...
    • Beste Anoniempjee,

      Als ik je bericht lees, dan raakt me dat behoorlijk. Het lijkt me erg naar om zo te worstelen met dat gevoel van waardeloosheid. Je vraagt om tips: de tip die ik je wil geven is: een gevoel van eigenwaarde ontstaat in het contact met belangrijke anderen. Je heb duidelijk te weinig waardering ervaren, in elk geval veel minder dan dat jij nodig had. Dat kun je alsnog bewust gaan inhalen in het contact met belangrijke anderen of in het contact met een therapeut. Ik of een andere therapeut help je daar graag bij. Kom gerust eens wat sessies in therapie om te leren hoe je dat aanpakt. En daarna ben je ook goed in staat om jezelf deze eigenwaarde te geven. Succes ermee!

      Profile image Marie-Yvonne Therapie Dongen Lid van Therapiepsycholoog Dongen
      > 2 jaar geleden
    • Reacties verbergen...
  • faalangst door school (Verhaal 17)

    Hallo iedereen,
    Ik heb laatst verschrikkelijke faalangst gekregen door school... omdat ik slechte cijfers haal de laatste tijd en ik bang ben om te blijven zitten of een niveau lager te gaan.. ik ben bang om iedereen teleur te stellen en slechte cijfers te halen, de angst is soms zo erg dat ik niet ervan kan slapen.
    Lotte
    > 2 jaar geleden
    Lotte 1 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
    • Alle reacties weergeven...
    • Beste Lotte,

      Als ik je berichtje lees dan is het eerste wat bij me opkomt: deel je gevoel met je ouders! Blijf er niet mee alleen. Je hebt steun nodig van hen om om te kunnen gaan met je teleurstelling over je slechte cijfers. Dat samen met hen een plekje geven. Een extra knuffel doet wonderen! En daarna krijg je weer meer moed en durf om ervoor te gaan met het leren. Succes ermee!

      Profile image Marie-Yvonne Therapie Dongen Lid van Therapiepsycholoog Dongen
      > 2 jaar geleden
    • Reacties verbergen...
  • Ik voel mij al jaren onzeker (Verhaal 13)

    Ik voel mij al jaren onzeker over mijn eigen functioneren en dat werd erger nadat ik besloten heb om na 15 jaar mijn huwelijk te beëindigen.


    Op een gegeven moment kon ik niets anders dan die knoop doorhakken, ik dreigde er volledig aan onderdoor te gaan.


    Na een verschrikkelijk moeilijke tijd waarin ik keer op keer met mijn onzekerheden werd geconfronteerd gaat het nu beter. Stapje voor stapje weer bergopwaarts.

    Wat heeft mij geholpen?

    Behalve mijn maandelijkse gesprekken met mijn coach...die mij er telkens weer doorheen sleepte was mindfulness heel behulpzaam.


    Ik heb geleerd mijzelf ondersteunender en met meer zelfcompassie toe te spreken.

    Net zoals een kind wat leert lopen heb ik weer moeten leren leven. Een kind ruk je ook niet hardhandig vooruit, maar spreek je bemoedigend en geruststellend toe. Tijdens de diepste dalen heb geleerd mijzelf bemoedigend toe te spreken en extra goed voor mijzelf te zorgen.


    Niemand voelt zich zoals ik mij voel en aangezien ik de enige ben, ben ik ook de "enige" die die zelfzorg kan bieden.

    Marieke
    > 2 jaar geleden
    Marieke 1 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
    • Alle reacties weergeven...
    • Hi Marieke,

      Je hebt al een hele tijd geleden dit gepost, maar wilde toch nog even een reactie geven. Ik herkende mijzelf namelijk in wat je schreef, over dat je een moeilijke tijd hebt gehad en dat je je veel onzeker hebt gevoeld. Je vertelde dat je hebt geleerd jezelf bemoedigd toe te spreken en voor jezelf te zorgen, dat vind ik goed advies. Ik zit nu namelijk zelf enorm met mezelf in de knoop en merk dat ik mij over alles zorgen maak en struggle om vooruit te komen. Ben denk ik ook vrij hard voor mezelf, qua verwachtingen, waar ik zou moeten staan en hoe ik zou moeten zijn. Jouw advies helpt mij echt en daar wilde ik je even voor bedanken. Ik ga proberen wat liever te zijn voor mezelf :)

      Hoop dat het nu weer helemaal goed met je gaat en dat je geniet van het leven. Fijne dag nog!

      Groetjes,

      Marlies

      Marlies
      > 2 jaar geleden
    • Reacties verbergen...
  • Ik ben als de dood wanneer ik moet presenteren! (Verhaal 11)

    Ik ben als de dood wanneer ik moet presenteren!

    Voor mijn werk moet ik met regelmaat presentaties houden maar ik sta dan stijf van de spanning! Ik denk: ik kan het niet, mijn stem beeft en bibbert en ik sla helemaal dicht. Iedereen let op mij!

     

    En tot overmaat van ramp heb ik allemaal rode vlekken in mijn nek van de zenuwen. Iedereen ziet het en vind mij waarschijnlijk zielig of niet geschikt voor mijn functie.

    Wat kan ik hieraan doen?

    Mieke
    > 2 jaar geleden
    Mieke 2 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
    • ik doe een lichte sjaal aan

      sylvie
      > 2 jaar geleden
    • Alle reacties weergeven...
    • Ik heb hetzelfde. Ik moet ook vaak presentaties houden. Ik krijg enorme hartkloppingen, zweetaanval, rode vlekken, kom niet uit m’n woorden, m’n hersenen raken helemaal in de knoop. Zo vervelend. Ik had het vroeger al bij spreekbeurten enzo. Ik ben expres mijn beroep gaan uitoefenen vanwege het vele presenteren, met de hoop dat ik er wel aan zou gaan wennen. Ik doe dit werk nu 19 jaar en het lijkt alleen maar erger te worden… ik haat het.

      Joany
      > 2 jaar geleden
    • Reacties verbergen...
  • Zo nerveus dat ik wel kan overgeven (Verhaal 20)

    Ik ben bang om fouten te maken. Ik ben bang dat ik alles verpest. Dat wanneer ik een fout maak, mensen over me denken dat ik niks kan. Dat ze boos zullen worden. Ik heb morgen mijn eerste werkdag en ik ben zo nerveus/bang dat ik wel kan overgeven. Vroeger vertelde mijn moeder al dat ik niks kon en dat als ik een fout maakte ik het niet waard was om er te zijn. Dat het niet waard is om te vechten voor wat je wilt, omdat ik het niet verdien. Want ik maak fouten. Ik probeer mezelf te vertellen dat fouten maken menselijk is. Maar het gaat m’n hoofd niet uit. Als ik merk dat er iets fout gaat, is mijn eerste reactie weg lopen. Hard weg lopen van de situatie en niet meer terug komen. Of ik bevries en krijg een angst aanval. Ik durf mijn nieuwe bazin niet te vertellen dat ik faal angst heb. Want ja het komt gewoon niet professioneel over.. Ik hoop zo erg dat ik het niet verpest. Dat ik niemand teleurstel en dat mensen trots op me zijn.
    Anoniem
    > 2 jaar geleden
    Anoniem 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Ik ben bang dat ik iedereen teleurstel (Verhaal 4)

    Ik ben student, maar het lukt me maar niet om te gaan studeren. Op de middelbare school ging alles heel erg gemakkelijk, en hoefde ik amper iets te doen voor hoge cijfers. Iedereen verwachtte dan ook heel veel van me toen ik naar de universiteit ging, maar dat maakt het nu alleen maar lastiger.

     

    Ik verzin uitvluchten, stel m’n werk uit, en ga liever met vrienden op stap of de hele avond zitten gamen dan dat ik iets voor m’n studie doe. Ik ben zo bang dat ik iedereen teleurstel.

    A.
    > 2 jaar geleden
    A. 1 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
    • Alle reacties weergeven...
    • Beste A. Ik ben ouder dan jij maar ik begrijp zo goed wat je bedoelt. Vooral dat uitstelgedrag en van alles doen behalve wat je moet doen. Dat maakt dat je je nog rotter voelt. Ik zit momenteel in een situatie waarin ik hetzelfde voel als jij. Daardoor presteer ik slechter dan nodig is in mijn baan en ben ik bang dat mijn jaarcontract niet verlengd zal worden. Op mijn leeftijd zal ik geen nieuwe baan vinden. Dat betekent uitkering, huis verkopen en bijstand. Die angst maakt dat ik nog faalangstiger word en nog meer tegen mijn werkzaamheden opzie. Wat ik jou graag wil zeggen: Ik denk dat je een intelligente, gevoelige, aardige student bent met heel veel mogelijkheden. Heb je een vriend met wie je er live/telefonisch over kunt praten? Dat lucht op en neemt blokkades weg. Die komen op een gegeven moment weer terug want je bent hier niet in één fijn gesprek van af. Heb je met je studiementor gesproken? Die zal er zeker begrip voor hebben. Er zijn meer studenten die dit hebben (dat weet ik vanuit mijn eigen werk) en je studiementor weet misschien iemand bij wie je terecht kunt. Je bent te jong om hier niets aan te doen. Je hebt een heel mooi leven voor je en het komt zeker goed met jou. Zoek iemand met wie je kunt praten. Ga naar je huisarts of die van je ouders die je nog van vroeger kent. Dit soort dingen horen ook bij het werk van een huisarts! Heb je een broer of zus met wie je kunt praten en die het misschien herkent? Het is niet altijd makkelijk en geschikt om hier met je ouders over te praten, maar het zou mooi zijn als zij iets voor je kunnen betekenen. Het komt goed met je, A, maar het belangrijkste is dat je in beweging komt. Als je eenmaal iemand gevonden hebt die jou kan helpen, is een belangrijke stap gezet. Groetjes, Amica

      Amica
      > 2 jaar geleden
    • Reacties verbergen...
  • Faalangst lessen hebben niet geholpen (Verhaal 19)

    Hoi,
    ik heb last van faalangst,
    Ik word hiervoor geholpen op school door faalangst lessen. Nu zijn deze afgelopen maar heb ik er helemaal niks aan gehad. Wat moet ik hiermee? Ik ben bang voor toetsen en denk dat dit ook wel een deel perfectionistisch is. Al ben ik zelf eigenlijk helemaal niet zo. Ik kan er slecht van slapen, ben misselijk, heel veel buikpijn last van schuddende handen en benen en dit bij elke toets!!! Dit ligt niet perse aan het vak zoals ik eerst dacht. Ik weet niet meer wat ik moet doen en ik hoopte dat iemand misschien tips voor mij had?
    Anoniempjehelp
    > 2 jaar geleden
    Anoniempjehelp 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Ik ben bang dat anderen mij stom vinden (Verhaal 6)

    Ik zit in groep 8 en ik durf geen vragen te stellen. Ik vraag dan maar niets waardoor ik heel veel fouten maak in mijn werkjes. Ook vind ik het heel spannend wanneer de juf een vraag stelt ik dan een antwoord moet geven.

    Nu heb ik met de therapeut een mail geschreven naar de juf dat ik dit spannend vind en zij heeft mij beloofd mij geen antwoord te vragen. Dat voelt heel goed waardoor ik weer met iets meer plezier naar school ga.

    Anoniem
    > 2 jaar geleden
    Anoniem 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Mijn houding lokte zijn gedrag uit (Verhaal 5)

    Het heeft best een tijdje geduurd voordat ik, met behulp van mijn therapeut, inzag waarom ik zoveel problemen had op mijn werk met mijn baas.

     

    Wat ik ook deed en hoe hard ik ook werkte, elke keer was er wel weer iets waarover hij iets te zeuren had, het leek nooit genoeg en was iedere keer weer bang om fouten te maken.

     

    Het begon tot mij door te dringen dat het er op leek dat wat er in mijn jeugd tussen mij en mijn vader speelde zich nu aan het herhalen was. Ik liep de hele dag op mijn tenen om maar niets te doen wat hem boos zou maken en toch gebeurde dat zo nu en dan waardoor ik dan volledig onderuit ging.

     

    Ik realiseerde me dat mijn houding zijn gedrag als het ware uitlokte, ik was een 'dankbaar slachtoffer'. Mijn therapeut vertelde me dat ik mijn vader op mijn baas 'plakte' (projectie).

     

    Dat, en het feit dat hij een keer een collega, die ik erg graag mocht, op precies dezelfde manier te grazen nam zorgde ervoor dat ik dat kon gaan scheiden. Het klinkt bijna ongelofelijk maar sindsdien gaat het echt stukken beter tussen ons.

    Anoniem
    > 2 jaar geleden
    Anoniem 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Zo gauw ik moet afrijden klap ik dicht (Verhaal 21)

    Ik ben al 2 keer gezakt voor me rijbewijs motor. Ik heb geen moeite met lessen. Maar zo gauw ik moet afrijden klap ik helemaal dicht. Ben ik alles kwijt en ga fouten maken. En zo gauw ik een fout maak dan blijft dat hangen bij me. En daarna gaat alles fout. Wat moet ik hier aan doen? Binnenkort krijg ik voor de 3de keer herkansing pfff
    Cornelia
    > 2 jaar geleden
    Cornelia 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Ik denk dat andere mensen beter zijn (Verhaal 7)

    Ik denk altijd dat andere mensen beter kunnen dan ik. Zij zijn slimmer, leuker en beter dan ik. Dat maakt soms dat ik hier erg down van kan worden en het niet meer zie zitten. Altijd maar je best moeten doen en nooit is het goed genoeg.

    En dan zijn mensen soms ook niet tevreden over mijn werk en dan raakt dit mij des te harder. Ik heb in de loop van de tijd wel geleerd om te gaan met dit gevoel, therapie kan daarbij helpen!

    Jeroen
    > 2 jaar geleden
    Jeroen 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Bang dat ik fouten maak (Verhaal 18)

    De juf uit groep 5 heeft mij doen overkomen alsof ik dom was en weigerde mij goed te helpen en mocht ik geen verdere uitleg.

    Sinds dien durf ik op school of op het werk geen vragen te stellen. Als ik dit wel een keer doe krijg ik gelijk de indruk dat mensen mij dom vinden. Met theorie examens ken ik de theorie en bij het examen klap ik dicht, wat na die tijd eindigd in erge frustratie.

    Door de jaren heen heb ik vrienden zien komen en gaan, vaak bleef ik niet bij mijn vrienden of in een groep, ik heb dan het gevoel heel erg te moeten presteren. Wanneer ik het gevoel heb heel erg mn best te moeten doen zodat andere mensen mij leuk vinden, begin ik de andere mensen niet leuk te vinden, zo krijg ik geen afwijzing van hun. Met als gevolg ik vind heel veel mensen niet leuk.

    Wanneer ik dingen op werk of school in moet leveren, duurt dit veel te lang, ik ben bang dat ik veel fouten maak. Ik vind het zelfs eng om vakantie aan te vragen op het werk, straks wordt het afgekeurd en dan?

    Ik merk aan mijzelf dat dit veel heftiger begint te worden en ik hierdoor met mijzelf in de knoop kom te zitten.
    Yvette
    > 2 jaar geleden
    Yvette 1 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
    • Alle reacties weergeven...
    • Hoi yvette,
      Ik heb zelf ook veel van faalangst. Bij mij heeft ook eens een juf op de middelbare vaak tegen mij gezegd je zit toch in T of niet! je moet dit gewoon kunnen. Zei weigerde mij te helpen dus ik snap hoe je je voelt. Ik voel mij hierdoor ook heel erg bang om te falen.

      Ik heb inmiddels niet veel vrienden omdat ik bang ben dat hun dit ook zeggen. Maar ik heb er wat aan gedaan. Ik ben naar een psycholoog geweest die heeft mij geholpen. Nou snap ik dat je misschien dat niet wil of dat je dat niet aan je ouders wilt zeggen of vragen. Maar zoek een leraar of iemand uit je school of van dansen of iemand die hier ook last van heb. Stap naar de directeur of een leraar/ lerares die je heel aardig vind en je veilig bij voelt en vertel dit samen.

      Samen sta je sterk en het lukt je vast wel

      Anoniempjehelp
      > 2 jaar geleden
    • Reacties verbergen...
  • Werken als secreteresse kostte heel veel angst (Verhaal 8)

    Een half jaar lang heb ik geprobeerd te werken als secretaresse in een kantoortuin. Het kostte heel veel angst om de hele dag tussen al die mensen te zitten. Ik vond dat ik het werk niet kon, dat ik niet geschikt was, dat ik bang was om fouten te maken, dat ik dan op mijn kop zou krijgen.

     

    Als ik 's avonds thuis kwam at ik en ging ik meteen naar bed omdat ik uitgeput was van de dag. In het weekend lag ik de hele dag in bed om de het werk maar vol te houden. Toen ook nog mijn moeder overleed en ik meteen de volgende dag weer ging werken en dit een aantal weken volhield, stortte ik in.

     

    Het heeft mij wel geleerd dat ik niet geschikt ben voor werk tussen zo veel mensen. Nu werk ik met een, hooguit twee mensen. Het geeft nog wel spanning, maar omdat ik nu parttime werk en daartussen uit kan rusten, lukt het me om het vol te houden.

    mariet
    > 2 jaar geleden
    mariet 1 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Mijn faalangst hangt samen met perfectionisme (Verhaal 1)

    Soms heb ik het idee dat ik dingen niet doe, omdat ik bang ben dat ik ze niet goed genoeg ga doen. Ik wil dan niet falen.

    Ik vind dat als ik iets doe, dat ik het dan ook heel goed moet doen. Ik doe dan liever niets, dan dat ik iets doe dat vervolgens niet goed is (volgens mijn eigen maatstaven).

    Mijn faalangst hangt ook wel samen met mijn perfectionisme. Ook dat zorgt ervoor dat ik dingen soms niet doe, omdat ik bang ben dat het nog niet perfect is.

    C.
    > 2 jaar geleden
    C. 1 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Zet jouw unieke kleine stappen op weg (Verhaal 16)

    Mede-menselijkheid, je bent niet alleen in het ervaren van faalangst en onzekerheid. een voorbeeld uit de praktijk: “Waarom lukt mij dit nou niet?”

    Een vraag van een cliënt. Hij vertelt dat hij het 365-dagen succesvol-programma volgt en zich een sukkel voelt. Anderen lukt het wel. Er zit een coach bij. Het lukt hem niet. De vergelijking met anderen in zijn groepje (30 totaal) maakt dat hij zich steeds onzekerder voelt. Stress ervaart. Aardig op is.

    Stop. Hij (en jij?) is niet uniek en er is niets mis met hem (of met jou) als zo’n programma niet zomaar lukt.

    We worden allemaal geboren met een genen-pakketje (je aangeboren mate van kwetsbaarheid), in combinatie met je leerervaringen bouw je jouw gedragspatronen op. Dit maakt jou uniek. In hoe je je leven leidt en hoe je reageert op druk en stress.

    Zoek naar jouw eigen unieke manier van veranderen. Wat is voor jou belangrijk? Wat heb jij nodig? Hoe en waar zou je dat kunnen vinden? Wat zijn jouw mogelijke hulpbronnen die je in kunt schakelen?

    Heb zelfcompassie. Zet jouw unieke kleine stappen op weg. Wat een kleine concrete stap voor jou is, kan er voor een ander compleet anders uitzien. Vergelijk je niet met anderen (zij zijn ook uniek). Doe het op jouw wijze en tempo. Ieder stapje is er gewoon weer één.

    Toegeven dat dit programma of deze manier voor jou (nog) niet werkt of dat jij iets anders nodig hebt, is ook al een waardevol inzicht/stapje.
    Anoniem
    > 2 jaar geleden
    Anoniem 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Altijd al bang geweest om fouten te maken (Verhaal 9)

    Nooit vond ik het fijn om in de spotlights te staan. Ik was bang dat alles mis zou gaan en hield vaak maar mijn mond. Ik ben altijd al bang geweest om fouten te maken.. op school, bij de gymles, gedurende het contact met anderen.

    Met een therapie ben ik op weg geholpen. Ik heb geleerd dat veel van mijn gedachten irrationeel zijn en dat er wel degelijk iets aan te doen is.

    Ik raad anderen dan ook aan hetzelfde te doen!

    Anoniem
    > 2 jaar geleden
    Anoniem 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Vlak voor een optreden kan er echt stress opvlammen (Verhaal 15)

    Dit is een verhaal over faalangst geschreven door een therapeut die ervaringsdeskundige is :-).

     

    Ik heb vroeger leren zingen van een operazangeres en een tijd aan het conservatorium gestudeerd. Ik weet dat ik echt kan zingen, en toch ...

     

    Vlak voor een optreden kan er echt stress opvlammen: 'dit is vreselijk, waarom doe ik mezelf dit aan?'. Het antwoord is: omdat ik het ook echt wil en leuk vind.

     

    Dat neemt niet weg dat er ook altijd een angst blijft om te falen. Ik vind mijn rust voor een deel in het besef: ik ken dit van mezelf, ik heb het altijd weer, en het gaat bijna altijd goed.

     

    Een tip: ga geen stress opbouwen omdat je stress hebt, daar wordt het niet beter van. En deze vorm van faalangst verdwijnt als ik begonnen ben, dan zijn zoveel andere dingen waar ik me op moet concentreren, dat er geen ruimte meer is voor faalangst.

     

    Kortom veel faalangst draait op gedachten in de sfeer van 'wat nou als ... ?' En die gedachten verdwijnen dus vaak als je bezig bent, succes :-)

    Mark - Therapie Rotterdam
    > 2 jaar geleden
    Mark - Therapie Rotterdam 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Er wordt veel gekeken naar wat je fout doet (Verhaal 14)

    Ik voel me soms bij iets vaak onzeker zeker bij iets nieuws.


    Er wordt veel gekeken naar wat je fout doet in plaats van wat je wel goed doet en daar wordt je erg op afgerekend. Het is ook vaak de reactie van de ander die dan 'te' binnenkomt bij mij. Soms wel zo bedoeld vaak niet.


    Wat ik wel heb ervaren is je zelf gunnen fouten te maken, daar leer je van. Door geen fouten te maken wordt het alleen maar erger. Je bent nooit te oud om te leren.

    Anoniem
    > 2 jaar geleden
    Anoniem 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Ik wil wel, maar ben bang om te falen (Verhaal 12)

    Inmiddels ben ik bijna klaar met mijn MBO. Ik heb het afgemaakt, maar met veel moeite, steeds ben ik zo bang dat ik het niet red.

     

    Nu moet ik nog wachten op de uitslag van een herexamen en ik denk dat het niet goed komt. Wat dan? Ik doe er naar mijn ouders onverschillig over, zo van ik weet toch niet wat ik wil, welk beroep ik wil kiezen, ik zie wel, ik blijf wel bij de supermarkt werken voor een jaar.

     

    Maar ondertussen zie ik zo op tegen een baan in het bedrijfsleven, ik kan dat vast niet, er wordt zoveel van je gevraagd. Dan maar veilig thuis blijven wonen en in de supermarkt werken, hoef ik ook nergens tegenop te zien.

     

    Aan de andere kant wil ik wel, misschien moet ik toch eens aan iemand vertellen hoe ik tegen alles opzie en bang ben om te falen...

    Anoniem
    > 2 jaar geleden
    Anoniem 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Verder dan plannen maken kom ik vaak niet (Verhaal 10)

    Het is zo lastig om steeds het gevoel te hebben meer te willen en het toch niet te doen. Ik word er erg moe van. Verder dan plannen maken kom ik vaak niet.

     

    Wanneer ik aan de slag wil gaan, denk ik dat het me niet zal lukken, dat anderen het vast beter kunnen en dus dat ik er maar beter niet aan kan beginnen.

     

    Helaas heb ik vroeger vaak te horen gekregen dat wat ik doe niet goed genoeg is. Dat blijkt flink te zijn blijven hangen, ook al had ik eerder niet zo door. Ik hoop nu door steeds wel kleine dingen aan te gaan, er overheen het komen.

    Anoniem
    > 2 jaar geleden
    Anoniem 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden
  • Ik heb enorme faalangst (Verhaal 2)

    Ik heb een enorme faalangst. Op momenten dat anderen mij gaan beoordelen kan ik helemaal dichtklappen. Verder merk ik dan dat het zweet mij uitbreekt.

    Ik heb er het meest last mee als ik een praktijkexamen moet doen of als ik iets moet presenteren. Als ik dan maar iets hoor dat enigszins kritisch klinkt dan voel ik mij letterlijk door de grond zakken.

    Anoniem
    > 2 jaar geleden
    Anoniem 0 Laatste bericht: > 2 jaar geleden