Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Op weg naar een verhuizing zonder Expat Child Syndrome Deel 1.

Op weg naar een verhuizing zonder Expat Child Syndrome Deel 1.

Hoe kunnen de negatieve effecten van het ontwortelen worden voorkomen?

Alles wat een bedreiging vormt voor het overleven voor een kind, zoals een verhuizing, is van invloed op het eerste chakra. Het chakrasysteem vormt een heldere afspiegeling van de stadia die een kind in zijn ontwikkeling doormaakt. Het eerste chakra heeft als doel funderen en als levensgebieden wortels, aarden, voeding, huis, gezin en vertrouwen. Een veilige omgeving is belangrijk voor een gevoel van basisveiligheid en vormen de eerste bouwstenen van zijn identiteit. Als een kind in een vreemde omgeving is, zoals een winkel of een park, dan ben je als ouder een eiland van veiligheid voor hem.

Het kind voelt zich in zulke omstandigheden onveilig en heeft veel behoefte aan de aanwezigheid van een ouder.

Hoe jonger een kind is bij een verhuizing, hoe groter de kans is dat deze verhuizing de vorming van het eerste chakra zal schaden. Is het eerste jaar zonder problemen verlopen, dan zorgt dit voor een solide fundering bij het kind waardoor het problemen in de toekomst beter het hoofd kan bieden of hiervan beter kan herstellen.

Wanneer een jong kind echter met een verhuizing wordt geconfronteerd, dwingt dat het kind op zichzelf terug te vallen, een onafhankelijkheid die ontwikkelingsmatig onmogelijk is. Het kind voelt zich angstig en hulpeloos en heeft het gevoel dat er geen bodem is. Als gevolg hiervan trekt de levenskracht naar de bovenste chakra’s, waar het zich veiliger voelt. Hierdoor raken de lagere chakra’s leeg en wordt het systeem uit evenwicht gebracht. Het herstellen van dit trauma vereist het herstel van de basisveiligheid.

Het is belangrijk voor ouders om, voorafgaand en na een verhuizing, tijd uit te trekken voor extra aandacht en geruststelling om het kind een gevoel van veiligheid te geven. Er zijn maar weinig mensen die een verhuizing “er wel even bij doen.” Verhuizen is een enorm gedoe. Verhuizen met kinderen vraagt om nog meer inzet en vooral om inlevingsvermogen. Zij worden uit hun vertrouwde omgeving gehaald en staan vaak niet te trappelen om met je mee te gaan. Verzet, boosheid en verdriet zijn gevoelens die kinderen ervaren als het hoge woord “verhuizen” is uitgesproken.

Betrek kinderen bij je keuzes

Kinderen besluiten over het algemeen niet of er verhuisd gaat worden. Op een dag wordt er gewoon verhuisd. Toch kun je kinderen meer betrekken en een grotere stem geven bij een aantal keuzes rondom een verhuizing dan je misschien zou verwachten. Zodra alles concreet is en er is besloten om daadwerkelijk te gaan verhuizen, dan kun je de kinderen inlichten. Hoe je dat doet en hoeveel je ze vertelt, is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd en het karakter van het kind. Zo kunnen sommige kinderen best zelf beslissen of zij eerst hun schooljaar willen afmaken op de oude school in plaats van midden in het jaar op een nieuwe school te beginnen.

Ook kunnen kinderen goed aangeven wat zij belangrijk vinden aan hun nieuwe woonplaats. Willen zij graag ergens wonen waar veel andere kinderen wonen? Of juist meer ruimte en wat afgelegen? Op loopafstand van school? Of is met de bus ook prima? Natuurlijk hoeven kinderen niet alles te bepalen, maar kinderen een bepaalde vorm van keuze geven helpt hen wel in de overgangsfase van de oude naar de nieuwe omgeving. Zo krijgen zij het gevoel dat zij de situatie, in ieder geval gedeeltelijk, onder controle hebben.


1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:





+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>