Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Stressvrij!

    Vroeg of laat krijg je er mee te maken. Positief of negatief. Je kunt het niet uit de weg gaan. Het pakt jou, of jij pakt het zelf.
    De afgelopen periode was voor veel mensen een periode van heel wat stress. Stress vanwege veranderende situaties, stress vanwege onderzekerheid, stress vanwege het virus dat meer aandacht krijgt dan het groot is. Stress

    De afgelopen tijd ben ik me gaan verdiepen in stress, omdat ik zelf beter met stress om wil leren gaan. Ik wil signalen vroegtijdig herkennen, weten hoe ik er mee om moet gaat en welke sleutels ík kan toepassen om stress te pakken, voordat hij mij pakt. Ik ben me er meer in gaan verdiepen, omdat ik zo veel mensen ontmoet die soms (letterlijk!) verlamd raken door stress.

    Zo ontmoette ik in mijn praktijk een wat oudere man. Hij sliep slecht, had last van hoofdpijn en had het gevoel het niet meer aan te kunnen. Gevraagd naar hoe lang hij deze klachten al had, gaf hij aan dat ze sinds vier maanden meer werden. De gevolgen waren duidelijk: thuis was de sfeer om de snijden, werken ging wel, maar absoluut niet naar tevredenheid. Hij voelde zich tekortschieten, falen. Falen ten opzichte van zijn gezin, van zijn vrienden (hij had helemaal geen fut meer om te investeren in vriendschap en voelde zich steeds meer alleen), zijn werk, zijn overtuigingen, zichzelf.

    Deze man was de onschuldige versie van stress ver voorbij!
    Toch zitten er positieve kanten aan stress. Het is zelfs nuttig. Het zorgt ervoor dat je je beter kunt concenteren, je alert reageert. Je lichaam reageert door verhoogde ademhaling en hartslag. Stress kan fijn zijn wanneer een examen gaat afleggen, een uitdaging staat of op vakantie gaat. Normaal gesproken zakt de spanning nadat de situatie weer als normaal wordt beleeft. Je hartslag zakt, je lichaam herstelt en je mind ontspant.

    Maar soms gaat het te ver. Je komt in een situatie waarin te veel van je wordt gevraagd, er tegenslag is. Je hebt het gevoel er alleen voor te staan, je moet zelf voor oplossingen van je probleem zorgen. Dat zijn momenten waarin je extra spanning krijgt die langer duurt. In zo’n situatie kun je het constante gevoel van stress krijgen. Je raakt vermoeid, ontspannen lukt steeds minder. Je krijgt slaapproblemen, waardoor je nog vermoeider raakt. Het leven wordt zwaar voor je. Dan is stress ongezond en problematisch.

    Belangrijk is te herkennen welk diagram het best jouw situatie omschrijft. Herken je dat je stress verdwijnt? Of is kenmerkend dat stress een onderdeel van jouw leven lijkt te zijn? In dat geval is er goed nieuws! Dit kan (en moet!) veranderen! In een volgende blog ga ik hier verder op in.
    Herken je de urgentie en wil je er gelijk mee aan de slag? Neem dan vrijblijvend contact met me op!

    Bas
    Bas ✓

Forum Tips bij burnout

Dit is een tip uit het tipsforum Burnout.
Lees meer tips over Burnout

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Burnout