Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • De tijden van nu

    Ik heb weer de hele dag zitten denken. Dingen schoten me door mijn hoofd. Dingen waar anderen vast nog nooit aan hadden gedacht. Of ik moet het ergens ooit nog lezen of tegenkomen. Dit gebeurde nu al dagen achtereen. Ik kan niet meer stoppen met nadenken.

    Gedachteflitsen noem ik ze. Ik wil wel stoppen met nadenken, maar dan ben ik weer aan het nadenken over hoe ik ermee moet stoppen. Ik ben nog niet tot het punt gekomen waarbij het gelukt is om te stoppen met nadenken. De vraag die mij nu te binnenschiet is hoe ik het denken kan uitschakelen. Het is eigenlijk de meest belangrijke vraag en terwijl ik dit nu op papier heb gezet denk ik er nogmaals over na en stel ik mezelf de vraag of het wel nut heeft om het denken stop te zetten. Wat zijn de gevolgen daarvan? Is het eigenlijk wel slecht om te blijven nadenken?

    Maak ik mezelf elke seconde van de dag dat ik nadenk, een stuk slimmer dan ik de seconde ervoor was? Vast niet, maar er zullen genoeg gedachteflitsen voorbij komen waarvan ik kan leren.

    Als ik maar blijf nadenken, zullen de dingen tot me komen. De dingen waar anderen dus niet aan dachten. Het stuk dat ik nu aan het schrijven ben komt voort uit een douche-sessie. Elke keer dat ik douche, schieten er mij nieuwe ideeën te binnen. Dit keer kwam ik op een punt als ‘ik heb weer de hele dag zitten denken’, en dat is ook zo.

    Zoals ik zei, dit gebeurde al dagen, en die dagen vulde intussen al weken, en de weken vulde de maanden. We zijn intussen ruim 2,5 jaar verder en het denken is nog niet gestopt. Heel stiekem gezegd had ik mezelf van tevoren de eis gesteld dat ik met een goed idee zou komen tijdens het douchen.

    Iets eerder op de dag had ik al tegen een vriend gezegd dat ik weleens vaker over dingen nadenk onder de douche die op dat moment erg verstandig lijken te zijn. Maar helaas heb je nooit een stuk papier bij de hand en na het douchen komen er weer andere dingen aan bod waar je je mee bezig moet houden.

    De kinderen als voorbeeld - die hebben veel aandacht nodig, en dat is helemaal niet erg – toch schaam ik me voor het feit dat ik niet altijd met mijn gedachten bij hen kan zijn. Het liefst ben ik de hele dag in gedachten bij ze, en dat ben ik ook wel vaak genoeg tussendoor.

    In principe heb ik genoeg de tijd om over ze na te denken, maar op het moment dat ik bij ze ben, denk ik vaak over andere dingen na. Het leidt me weleens af, tot in het diepe dat je op een gegeven moment denkt even weg te zijn geweest.
    Snel herpak je jezelf weer en probeer je het nadenken stop te zetten. Ja, dat had je al vaak genoeg geprobeerd; en ook toen lukte dat niet. Nu had ik een gesprek met mijn vriendin. Zij vertelde me dat mensen met Asperger soms een hoger gemiddelde intelligentie kunnen hebben.

    In de commentaren van een YouTube video over Elon Musk had ik toevallig eerder gelezen dat mensen met Asperger (autisme) zich heel erg onbegrepen voelen. Mensen lijken ze niet te willen begrijpen of mensen voelen zich ‘klein’ in de buurt van iemand die echt zo’n hoger gemiddelde intelligentie zou hebben.

    Toevalligerwijs (niet zo heel toevallig – het is de reden waarom ik hierover typ) heb ik voor mijn gevoel autisme (niet echt autisme – kom ik nog op terug), specifieker gezegd de vorm Asperger. Tegelijkertijd wil ik niet zeggen dat ik exact alles ervan zou hebben, maar enkel verschillende patronen die constant naar voren komen. Het ‘labeltje’ “Asperger” laat ik liever weg. Voor mijn gevoel ben ik ‘uniek’.

    Ik zei toch al dat ik erop terug zou komen. Daarom wil ik het niet perse autisme noemen, maar om het een term te geven en misschien meer duidelijk voor anderen, blijf ik het zo noemen. Afgelopen donderdag (drie dagen terug) ben ik voor het eerst langs een psycholoog en psychiater geweest voor een gesprek over de gedachten die ik de hele dag door heb.

    Een lange tijd heb ik moeten praten met een beperkt aantal mensen om me heen. Bewust overigens, want zo dol ben ik nou ook weer niet op bezoek. Het liefst zit ik terug gekropen op zolder, de plek waar ik me fijn bij voel. De plek waar ik overigens ook al lange tijd slaap. Mijn vriendin ligt een verdieping eronder. Al vele malen heb ik haar geprobeerd uit te leggen dat het niet een persoonlijk iets is waarom ik niet naast haar lig.

    Allereerst wil ik voorop stellen dat ik heel erg graag op mezelf ben. Ik kan me prima redden in mijn eentje. Toch wrijft het daar omdat ik ook weer niet alleen kan zijn. Alsof ik een strijd voer met mezelf lijkt het haast. Dat ben ik overigens ook wel gewend van mezelf.

    De blokkade die je hebt bij veel dingen die je uitvoert, en zelfs terwijl je er bewust van bent dat het fout is, blijf je het alsnog zo uitvoeren. En dat kan elke dag hetzelfde zijn. Een onbenullig iets als moeite hebben met het vinden van kleren van je kinderen of het niet op tijd naar bed gaan terwijl je weet dat rust goed voor je is.

    De gewenning die je jezelf in een korte tijd aanleert, kan omslaan in lange fases van obsessief gedrag over uiteenlopende onderwerpen. Om terug te komen op het beperkte bezoek dat ik voor een lange tijd heb gehad, heeft ook geleid tot een punt waarbij ik tegen mezelf heb gezegd dat ik met anderen over mezelf wil praten om mezelf beter te leren kennen. En dat is niet om zelfingenomen te zijn.

    Juist niet vanuit egotisme maak ik deze keuzes om me zo accuraat mogelijk uit te spreken over de dingen die ik denk of hoe ik ze zie. En haast met schaamte typ ik nu dat ik vaak denk gelijk te hebben. Ik wil daar niet perse in geloven, maar wat als dat nou wel waar is? Wat als veel van de dingen die ik denk of zeg echt waar zijn?

    Juist omdat alles zo logisch voor mezelf moet zijn en ik het objectief bekijk en analyseer tot ik pas zeker weet dat iets zo is en het dan pas zeg terwijl anderen denken dat ik dat vanuit het niets zomaar zeg. Dat is dus juist niet het geval omdat ik de hele tijd nadenk over van alles en veel van de situaties die zich dan voordoen heb je allang vele malen in je hoofd afgespeeld en voor jezelf opgelost.

    Voor de ander lijkt het vaak alsof je geen interesse toont in wat ze te zeggen hebben of dat je ze onderbreekt op punten. Maar het onderbreken doe je vaak alleen als je zeker weet dat het de moeite waard is om te onderbreken. En dan zorg je ervoor dat je het goed onderbouwd met argumenten of voor jouw gevoel eigenlijk ‘claims’.

    Ja, het klinkt allemaal erg arrogant, en zoals ik zeg, zo wil ik niet denken of klinken. En nu ik het heb uitgetypt, wil ik het eigenlijk weer wissen. Waarom ik al zolang niet kan stoppen met nadenken is een grote verandering in de maatschappij en samenleving. Het is voor mij een reden geweest om uit te zoeken of alles wel klopt.

    Regelmatig heb ik het aan moeten horen of het wel goed voor me is om me zo te verdiepen in de dingen die om ons heen gebeuren. En heel eerlijk gezegd heb ik daar zelf vaak genoeg over nagedacht maar ben ik tot de conclusie gekomen dat wegkijken geen optie is. Er zijn velen dingen die me aan het denken zetten.

    In zo’n 34 jaar tijd heb ik nooit een heel boek uitgelezen. Op scholen heb ik nooit willen leren. Uiteindelijk wel overal een diploma voor gehaald, maar ook dat was op een gebied waar ik eigenlijk achteraf gezien helemaal geen interesse in heb. Achteraf bekeken heb ik verkeerde keuzes gemaakt in het leven maar heb ik me wel altijd prima weten te redden.

    Juist omdat ik me heb kunnen redden al die tijd, ben ik er nooit echt achter gekomen dat ik zo anders zou kunnen zijn. En misschien is het ook helemaal niet zo dat ik heel anders ben dan anderen en denken ze helemaal hetzelfde erover.

    Misschien denken wel veel meer mensen elke dag heel veel na en kunnen ze niet meer stoppen met nadenken. Met verkeerde keuzes bedoel ik meer dat ik veel tijd heb verspild en ik die tijd voor mijn gevoel moet inhalen als het aankomt op mezelf te onderwijzen in dingen waar ik op dit moment nog te weinig verstand van heb en ik wel graag meer over zou willen weten.

    Ik zou graag vele urenlang door willen typen zoals ik nu aan het doen ben, ook omdat ik denk dat het me nog meer aan het nadenken zet over het nadenken zelf. Nadenken over mezelf helpt me, mezelf beter te leren kennen, althans, dat wil ik graag geloven.

    Dat is dan ook gelijk de motivatie die ik erbij heb. Leren van het nadenken en leren van het leren en daar verbetering zoeken. Alsof ik op elk gebied al van tevoren direct een goede oplossing kan bieden voor vele problemen in vele situaties.

    Vooral voor mijn kinderen zou ik graag willen dat ik goed weet hoe ik het beste kan reageren op momenten waarbij twijfel toeslaat over hoe je het beste zou kunnen reageren. Het zijn dingen die ik toevallig de afgelopen weken ook meer ben gaan onderzoeken.

    Steeds komen er meer onderwerpen bij terwijl ik juist alles zo beperkt mogelijk wil houden. Het zorgt voor veel gedachtes in mijn hoofd en alles lijkt nu onopgelost. Hoe meer je komt te weten, hoe minder je lijkt te weten zoals ik vaker ergens gelezen heb.

    En dat is zeer zeker waar hoe meer ik erover na heb gedacht en de conclusie heb ik al een tijd terug kunnen trekken omdat ik zelf heel veel meer ben komen te weten in de afgelopen 2,5 jaar tijd.

    Ook zijn er wel momenten dat ik me minder heb verdiept in de dingen die op dit moment spelen, maar het nadenken stopte niet, het bleef me trekken, de gedachtes aan de problemen in de wereld en hoe het opgelost zou kunnen worden en wie er achter zouden zitten of waarom deze mensen dit willen doen.

    Nou ja, veel van deze vragen zijn voor mezelf allang beantwoord en dat heb ik nu ook soort van losgelaten. De echte vragen gaan nu meer over mezelf. Die vragen krijg ik juist helemaal niet opgelost. Heb ik dan het labeltje ‘Asperger’ of komt het veel in de buurt ervan? Ben ik echt intelligenter dan veel mensen om me heen?

    Is het grootheidswaanzin dat me laat denken dat ik intelligent ben? En terwijl ik zo intelligent ben, waarom besteed ik zoveel aandacht aan het denken en waarom ben ik nu al aan het nadenken over het nadenken en heeft het nut? Verdoe ik mijn tijd met het bezighouden van deze dingen? Helpt het me weer een stuk vooruit?

    Geeft het me een stukje van de puzzel om de puzzel meer compleet te maken? Vast en zeker niet. Daarvoor moet ik eerst wat meer gesprekken voeren met mensen die voor mijn gevoel meer verstand hebben van hetgeen dat ik denk te hebben. De mensen om me heen, hoe vaak ik het ook probeer uit te leggen, zullen het toch niet begrijpen.

    En hoe vaak heb ik wel niet gedacht dat iemand echt dom is? Vaak genoeg. Zei ik het dan? Tuurlijk niet. En dan dacht ik echt niet dat ze echt dom waren, maar dan heb ik het echt over een momentopname waarin iemand heel dom kan klinken. En dat kan ik dan weer niet begrijpen. En hoe krijg je iemand uitgelegd dat je slimmer bent? Het zal ze enkel krenken en hoe minder slim, hoe sneller ze gekrenkt zullen zijn.

    Want ook dat is iets wat me is opgevallen. Het ophemelen van mezelf ten opzichte van anderen voelt niet juist maar lijkt me wel nodig om te benoemen om het plaatje helemaal compleet te maken voor mezelf of anderen als ik deze tekst ooit aan anderen zou laten lezen.

    Op dit moment ben ik er nog niet helemaal over uit of ik wel verder moet gaan typen en stop ik er nu ook even mee want het is al na twaalven en heb nog wat tijd voor mezelf nodig voordat ik ga slapen. Morgen zijn de kinderen weer vroeg op en moet ik voor ze klaarstaan en begint het denken weer (een paar seconde nadat ik dit had getypt dacht ik na over of er een forum bestaat om dit soort dingen te delen. Bij deze deel 1, al zou ik hem nu heel graag nog veel meer uitbreiden om mijn hele verhaal te vertellen.)

    Maar het is nogal veel en veel heeft te maken met de tijden van nu, maar ook mijn jeugd (heel uiteenlopend dus) en hoe ik alles heb beleefd en hoe ik alles niet door heb gehad of hoe ik alles nu juist wel door heb en hoe nu alles in een sneltreinvaart op me afkomt.
    Rick A (niet de A van Asperger)
    > 2 jaar geleden
    Rick A (niet de A van Asperger) 6 Laatste bericht: 16-11-2023
    • Ik zou graag meer van je lezen.... Dus als je verder wilt gaan in je gedachtestroom dan volg ik het graag. Ik herken er veel in

      Es
      > 2 jaar geleden
    • Bedankt voor je reactie. We zijn inmiddels meer dan een maand verder en vertoon nog altijd erg obsessief gedrag waardoor ik mezelf beperk de belangrijke dingen gedaan te krijgen. Ik kan uren voor me uitstaren naar een beeldscherm zonder wat te doen.

      Urenlang nadenken over hoe ik dingen kan of zou moeten doen zonder iets ervan uit te voeren. De onopgeloste zaken die ik in mijn hoofd al liever opgelost had gezien, die veroorzaken chaotische gedachten waarbij je alle kanten opschiet.

      De autisme is eigenlijk een soort van probleem gaan vormen naarmate er meer problemen in de samenleving kwamen. Dat was begin 2020 met de coronacrisis.

      Ik denk dat heel veel mensen met autisme er last van hebben, of ze nou het 'complotdenker' gedrag hadden of juist in alles mee gingen om weg te kunnen blijven kijken om geen nare obsessieve gedachtes te krijgen, iedereen wordt geraakt.

      Nu is het de truc om daar op de juiste manier mee om te gaan en alle informatie die je krijgt, weer om te zetten in nuttige informatie waar je wat aan hebt. Alle puzzelstukjes bij elkaar zoeken om die puzzel compleet te maken. En weet dat die puzzel op elk ogenblik ineens een stuk meer stukjes nodig kan hebben.

      En ook dat verandert, het is alsof je in dat grijze gebied blijft, nooit zwart of wit, tenzij je met alle zekerheid alles al hebt onderzocht en voor jezelf hebt vastgesteld dat het de waarheid is en de realiteit zoals je die ziet, ook daadwerkelijk de werkelijkheid is.

      Hoi Es,
      > 2 jaar geleden
    • Dag Rik, bedankt voor jouw tekst.Ik vind het wel fascinerend en het doet me wat in het hoofd kijken van mijn vriend.Ik lees dezelfde gedachten sprongen.Ik zou je wel iets willen aanraden: Vipasana meditatie, dit is een 10.daagse stiltemeditatie waarbij je adh van een techniek je geest ( die steeds denkt)leert stilleggen en dat je je gedachten en je lichaam leert observeren door de waarneming van sensaties (zintuiglijke).Ons lichaam is eigenlijk een electrisch geladen netwerk maar door de cst gedachtes van onze geest en het spel van ' craving and avortion' worden wij blind voor deze waarneming. Moest je dus eens jouw gedachten willen stilleggen, daar wordt je dus begeleidt en na 10 dagen voel je je een stuk lichter.vriendelijke groeten en succes !

      X
      > 2 jaar geleden
    • Sorry maar ik zou dit laatste absoluut niet aanraden voor iemand die nog nooit/weinig meditatie heeft gedaan! Althans niet gelijk voor 10 dagen!
      Er zijn mensen die dat ineens gingen doen en moesten worden afgevoerd naar de ggz, want als je dat niet gewend bent kun je hartstikke gek worden. Zoiets moet je rustig opbouwen met af en toe eens gaan zitten om je mind rustig te krijgen. Rustig aan beginnen hoor als je met meditatie begint. Geen 10 dagen achter elkaar!

      Anoniem
      24-02-2023
    • Helemaal eens met de anonieme reactie van 24-02-2023, hoewel "hartstikke gek" misschien te dramatisch is. Als meditatie je aantrekt, dan is dat prima, en je kan er heel veel aan hebben, maar rustig aan beginnen en rustig opbouwen. Vooral als je psychologische problemen hebt, maar eigenlijk beter voor iedereen. Dit van iemand met asperger / ASS die al bijna 50 jaar yoga en meditatie beoefend.

      Anoniem
      22-10-2023
    • Alle reacties weergeven...
    • Het lijkt er op dat je focus erg intern is. Je verhaal gaat eigenlijk nergens over. Ik vind het altijd apart dat mensen die zichzelf als slim beschouwen eigenlijk geen slimme dingen doen, maar wel beweren dat ze een hogere intelligentie hebben. Alsof veel nadenken een bepaalde vorm van intelligentie is... Nee, het zou eerder trauma kunnen zijn, iets uit je jeugd, een slechte ontwikkeling en verbinding met een ouder die kinderen zo nodig hebben op die leeftijd. Veel nadenken kan een copingmechanisme zijn, veel praten ook.

      Je kunt beter nadenken over of de gedachten wel echt belangrijk zijn. Ze zijn er en ze gaan maar door, maar als je er niets mee doet(anders dan nadenken) of de ideeën die je hebt niet uitwerkt, tellen ze ook niet. Je kunt jezelf wel heel slim vinden of denken dat je briljante gedachten hebt, maar eigenlijk is het niets. Gedachten zelf zijn niets. Breng de focus meer naar buiten toe, denk bijvoorbeeld aan mindfulness, in het hier en nu zijn, aandacht naar wat je doet in plaats van wat je denkt. Het zijn bij je kinderen is veel belangrijker, anders komen ze dingen tekort. Heb je wel nagedacht over welk effect jouw gedrag op bijvoorbeeld je kinderen kan hebben? Gedrag komt voort uit je gedachten.

      Ik vind het trouwens ook altijd grappig (ik heb zelf een autistische vriendin) dat mensen in het spectrum altijd heel egoïstische gedachten lijken te hebben; ‘’mensen met Asperger voelen zich altijd onbegrepen of anderen lijken me niet te willen te begrijpen'. Maar het is eerder andersom; mensen met autisme zijn zo met zichzelf bezig dat ze zich niet kunnen inleven in hoe anderen zich voelen of doen, eigenlijk is het een one-way street. En mensen houden niet van egoïstische mensen. Bij mijn vriendin gaat het ook altijd alleen maar over haar.

      We zijn allemaal maar ongeveer 80-100 jaar op deze aarde als we geluk hebben, we zijn maar een mier tussen de andere mieren. Het maakt allemaal geen reet uit, jou bestaan maakt geen reet uit (alleen voor je nabestaanden) Als je maar een goed persoon bent. Je bent totaal niet uniek. Je bent voortgekomen uit een klompje cellen en meer ben je ook niet. Deze denkwijze zorgt ervoor dat je op een eiland komt qua gedachten, en dat mensen je dan inderdaad 'niet begrijpen'. Want wat is er zo speciaal aan jou? Wat verrijk jij in bv mijn leven? Of in anderen hun levens? who are you?

      Klinkt alsof alles om jou draait, terwijl je onbelangrijk op je zolderkamer zit te zijn. Wat als de dingen die jij denkt en zegt echt waar zijn zeg je? Wat maakt het uit? Hebben jouw woorden of gedachten iets veranderd of uitgemaakt? Je onderbreekt mensen en je zorgt ervoor dat alles goed is onderbouwd met argumenten. Oke leuk, maar wat als de ander dat niet vindt? En dan heb je dat zo mooi gezegd tegen de ander, die lekker verdergaat met zijn leven. Wat heeft dit dan voor meerwaarde? Heel je verhaal gaat echt nergens over. Ik lees dit nu als een totaal vreemde, ik heb hier niets aan, tijdverspilling. Maar wat ik wel graag zou willen weten, is of mensen met autisme wakker geschud kunnen worden. Dat als iemand ze vertelt dat ze helemaal niet belangrijk zijn en alles wat in hun hoofd gebeurt ook niet, of dat dan iets uitmaakt. Dus mijn vraag aan jou, als ik zeg dat je niet belangrijk bent en je gedachten ook niet, wat doet dat dan met jou? Zet het je aan het denken (ha ha) of wordt je er boos van? Vind je dat ik een punt heb, of blijf je bij je eigen punten? Daar ben ik nou echt benieuwd naar. Zijn jullie (met autisme) in staat van gedachten te veranderen?

      Ik zal je ook zeggen dat niets klopt en het ook geen reet uitmaakt of het klopt. Want je gaat straks (wij allemaal) ineens dood, en dan heb jij je alleen maar druk gemaakt over of het wel of niet klopt. Ik veroordeel je trouwens niet, ik vind t interessant om te hebben over hoe het werkt bij jou. Maar ook hoe ik beter kan omgaan met mensen met autisme in mijn leven.

      Je zegt dat je veel tijd hebt verspild aan nadenken, maar ondertussen zeg je ook dat je meer over het nadenken wil nadenken om jezelf te leren kennen. Wat maakt dat uit, en voor wie? Het gaat nergens over en het gaat geen meerwaarde hebben voor niets of niemand, en ondertussen verspil jij je tijd aan iets dat nooit gaat uitmaken. Wil je iets fixen? Moet je iets verbeteren? En waarom? Moet jij een soort messias zijn die overal een antwoord op heeft? Ben je heel goed in je werk? Of houden je kinderen en je vriendin dan meer van je? Zolang het allemaal in je hoofd afspeelt, boeit het geen reet.

      En waarom, als er een probleem zich voordoet, moet je gelijk een oplossing en een antwoord klaar hebben? Mag je niet zeggen: daar ga ik eens over nadenken en een oplossing zoeken op het moment dat het zich voordoet? Is dat niet veel praktischer? Is dat niet ook veel betere tijdsbesteding? Dit is toch zonde van je tijd hoe je nu door het leven gaat?

      Als je kinderen vragen hebben, zeg dan: "Hey, goede vraag, daar ga ik eens over nadenken." Maar als je iets niet weet, is dat ook helemaal oké. Dan zeg je: "Ik weet het niet'' Er zijn genoeg andere manieren en mensen op aarde waar ze het antwoord wel kunnen krijgen (again youre not special), of je gaat samen kijken wat het antwoord is. Of misschien doet de vraag er totaal niet toe. Geen antwoord hebben is ook helpen. Een knuffel is ook een antwoord. Er zijn voor je kinderen, ongeacht het 'goede antwoord,' is veel belangrijker."

      Ga jij alle wereldproblemen oplossen? echt? Wie gaat daarvan profiteren? Je bent maar een mier op deze wereld. Nobody cares about you, behalve je gezin vriendin, familie en vrienden. Misschien je werk, maar dat leidt uiteindelijk terug naar jezelf en je gezin, voor het huis dat je moet betalen.

      Je zegt veel te weten te zijn gekomen, maar wat heb je met al die info gedaan? Behalve dan afgezonderd in je kamer zitten en je gezin missen, etc. Je gedachten stoppen niet, en je bent bezig met wereldproblemen oplossen. En? Heb je de wereldleiders al verteld hoe het zit? Heb je enige vooruitgang geboekt in het veranderen van de wereld en de problemen? Nee toch? Dan maakt het geen reet uit. Niemand ziet het of boeit het. Mooi dat je een oplossing hebt bedacht, maar als je niet in een positie zit om echt dingen op te lossen, is het allemaal worthless. Leef voor jezelf En de dingen die echt belangrijk zijn in jouw leven, zoals je gezin, genieten van de zon, en wat je hebt bereikt, maar dat zie je wrs niet meer. Ga maar eens nadenken over het nut van jouw nadenken. Kom tot de conclusie dat het allemaal geen reet uitmaakt wat er in je hoofd gebeurt. Bekijk het leven vanuit een punt dat je straks in je graf ligt, en wie gaat je dan nog herinneren? Dat jij claimt intelligent te zijn telt alleen als dat ook echt bewezen is en grootsheid met zich meebrengt. Intelligent zijn op een zolderkamer is geen prestatie. Je verdoet je tijd, het brengt je nergens (misschien dat je vriendin bij je weggaat en de kinderen meeneemt) en je blijft straks alleen achter blijft.

      Er is geen puzzel compleet te maken. Er is namelijk niets. Niemand gaat je begrijpen als je het opdringt, iedereen heeft zijn eigen leven. Dat is iets aan jou om te begrijpen; Nobody cares. Dat ik nu deze moeite neem om dit naar jou te typen, zegt iets over mij. Had het net zo goed niet kunnen doen. Maar ik vraag me echt af, wat het met je doet als ik zeg dat je helemaal niet belangrijk bent en jouw gedachten er ook niet toe doen. Wat maakt het uit als iemand dommer is maar wel veel gelukkiger dan jij? Dommer maar veel meer uit het leven haalt, en uiteindelijk als je oud bent en bijna in je graf ligt, die mensen veel gelukkiger terugkijken op het leven dan jij. Jij bent waarschijnlijk nog bezig met waarom en hoe zit het nou? Denk je echt dat uitleggen aan iemand dat jij slimmer bent iets toevoegt aan hun leven? Het zal ze 'krenken,' zeg je maar omdat ze denken wat een rare man is dat, en kijk hem nou op zijn zolderkamer, ik ga lekker verder met mijn leven joejoe. En ze denken geen seconde meer aan jou. Wat heb je dan bereikt?
      Je tekst is lang en oninteressant, voegt niets toe aan mijn leven bv. Je bent geen boeiend persoon, hebt mij geen interessante inzichten gegeven. Alleen complex en irritant in mijn ogen. Het enige wat ik zie is dat je je leven vergooit. Dat is iets wat ik wel vind en geleerd heb in 35 jaar tijd: het maakt allemaal geen reet uit. De zon komt op en gaat onder, meer is er niet. Mooi eigenlijk. Ik heb een idee voor je: bestudeer filosofie. Anyway, het leven draait niet om jou en gaat gewoon door zonder jou, behalve je gezin en kinderen, die zijn het allerbelangrijkst. Wat is geweest, is geweest, maar zij zijn de toekomst. En wie wil jij zijn in hun ogen? Hoe wil je dat zij jou herinneren? Ik ben blij dat je aan het einde van het verhaal toch even je kinderen noemt en voor ze klaarstaat. Go with the flow, zie het als een wildwaterbaan en who cares waar het heen gaat, als je maar fun hebt. Voor je het weet lig je in je graf.

      Archimedus
      16-11-2023
    • Reacties verbergen...

Forum Autisme - forum lotgenoten

Dit is een verhaal uit het forum Autisme.
Lees meer verhalen over Autisme

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Autisme

Op zoek naar tips?
Tips bij autisme