Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Op weg naar een verhuizing zonder Expat Child Syndrome-Deel 3

Op weg naar een verhuizing zonder Expat Child Syndrome-Deel 3.

Neem bewust afscheid.

Verhuizen is afscheid nemen. Afscheid nemen van vriendjes, van school, de omgeving, (sport)clubs en familie. Afscheid nemen is nodig om weer opnieuw te kunnen beginnen. Bewust afscheid nemen geeft kinderen de mogelijkheid om bijvoorbeeld verdrietig te mogen zijn. Zo sluit je een oude fase af en luid je de nieuwe fase in. Afscheid nemen kan op verschillende manieren: een groot afscheidsfeest, een etentje met vrienden, een borrel. Doe het op jouw manier.

Als je tijd en aandacht hebt besteed aan iedereen die je lief is en die je achterlaat, geeft dat in de nieuwe omgeving een goed gevoel. Je kunt weer verder. Kinderen leven meer in het moment en voelen vaak direct de consequenties van het vertrek. Voor hen is de realiteit dat de afstand tot hun vriendjes en familie groot is en zij denken simpelweg aan het gemis.

Ondersteun je kinderen bij verdriet.

Terwijl volwassenen focussen op de toekomst, kan het verdriet of boosheid van een kind soms lastig zijn, zeker in een drukke tijd die een verhuizing met zich meebrengt. Daarbij komt dat kinderen ook allemaal verschillend kunnen reageren op het vertrek. Karakter, leeftijd en hoe zij op dat moment in hun vel zitten, bepalen mede hun reactie. Hoe er ook gereageerd wordt, het is belangrijk om goed naar je kind te luisteren en te kijken. Laat gevoelens er gewoon zijn en kijk samen met je kind naar zijn boosheid, onzekerheid of verdriet en zoek samen naar mogelijkheden om hier mee om te gaan.

Je kunt je kind bijvoorbeeld zelf laten bedenken wat hij kan doen om het gemis van geliefden een plek te geven. Een goed hulpmiddel is het lees- en doeboek voor kinderen die in het buitenland wonen: “Het geheim van Anderland.” Als het niet goed blijft gaan met je kind dan is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.

Oudere kinderen kun je stimuleren om hun gevoel uit te drukken. De kunst is om datgene wat ze je vertellen niet te bagatelliseren en weg te wuiven. Neem ze serieus! Ouders hebben de neiging om opmerkingen te maken zoals: “Joh, het komt allemaal wel goed” of “Wees maar niet verdrietig, straks maak je wel weer nieuwe vriendjes.” Impliciet geef je daarmee aan dat je hun gevoelens niet serieus neemt. Aan verdriet zit ook geen limiet. Bij het ene kind duurt het een week, een ander kind kan er een jaar of langer last van hebben.

De betrokkenheid en ondersteuning van ouders tijdens de verhuisperiode, maar ook daarna, is enorm belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat het negatieve effect van verhuizen versterkt wordt als ouders niet of nauwelijks betrokken zijn of weinig steun bieden aan hun kinderen.

Gun jezelf en je gezin tijd om te wennen.

Kinderen hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Zeker jonge kinderen snappen vaak nog niet helemaal wat er allemaal is gebeurd. In het begin gaat alles prima maar nadat de rust wat is teruggekeerd, wil je kind plotseling weer naar het oude vertrouwde huis. In zo’n situatie is het goed om te beseffen dat je kind simpelweg tijd nodig heeft om te wennen en dat dit soort emoties erbij horen. Je kunt je kind vertellen dat andere kinderen die net zijn verhuisd, het soms ook lastig vinden om te wennen.
Vraag naar de dingen die je kind mist en wat hij anders zou willen. Dit geeft je kind het gevoel dat het niet vreemd is wat hij voelt en dat zijn gevoelens er mogen zijn. Erken het gevoel, maar maak het niet zwaarder dan het is.

Wennen op school is voor veel kinderen in het begin lastig. Ook dit kost tijd. Een verhuizing kan gevolgen hebben voor de schoolprestaties van een kind. Een kind kan opeens beter presteren omdat hij op de oude school al wat verder was met het leerprogramma. Een kind kan ook een achterstand hebben omdat het uitleg heeft gemist over een specifiek onderwerp. In die eerste wenperiode is het raadzaam om goed contact met de school te houden en regelmatig te bespreken hoe het gaat op school. Uit onderzoek is gebleken dat leraren minder bereid zijn om te investeren in een kind dat zij niet goed kennen, vooral als ook nog eens blijkt dat het kind al vaak is verhuisd. Gelukkig kan een schoolverandering ook positieve consequenties hebben. Een andere leeromgeving kan een betere afstemming betekenen op de leermogelijkheden van je kind.

Het gebeurt ook nog wel eens dat nieuwe kinderen gepest worden. Nieuwe kinderen kunnen als “anders” worden gezien door hun accent of omdat zij anders gekleed gaan. In de nieuwe klas bestaan ook al vaste relaties en verhoudingen waarbij een nieuw kind soms als indringer wordt gezien. Een kind wat net verhuisd is, wil natuurlijk heel graag bij de nieuwe groep horen en geaccepteerd worden. Het kan daarom in het begin lastig zijn voor een kind om een positie in de groep te verwerven. Gewenning kost gewoon tijd en dat kun je niet plannen. Zie het als een proces dat bij het ene kind meer tijd kost dan bij het andere kind. Een proces wat je gelukkig wel kunt sturen en begeleiden.


1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:





+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>