Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Wat is zelfcompassie en hoe pas je het toe als je hebt gefaald

    Vooral als je erg kritisch naar jezelf bent, heb je zelfcompassie nodig als je faalt.

    Zelfcompassie wil zeggen dat je vriendelijk en aardig bent naar jezelf. Je gaat op een warme, begripvolle en troostende manier met jezelf om. Je herinnert jezelf eraan dat alle mensen kwetsbaar zijn en moeilijkheden meemaken. Dat hoort bij het mens zijn. Je staat moeilijke gevoelens toe en je merkt negatieve gedachten op, zonder je erin te verliezen.

    Hoe kun je op een compassievolle manier met jezelf omgaan als je hebt gefaald?
    - Stel jezelf de vraag: Wat heb ik van mezelf nodig op dit moment?
    - Geef erkenning aan je gevoel. Zeg bijv. op een zachte manier tegen jezelf: "Dit is moeilijk voor me."
    - Herinner jezelf eraan dat alle mensen fouten maken en gevoelens kennen van teleurstelling, verdriet of boosheid. Dit hoort bij het mens zijn.
    - Merk op dat je het nu moeilijk hebt. Sta je onplezierige gevoelens toe en blijf er even bij, ook al heb je de neiging om ervan weg te gaan.
    - Erken je gevoel. Zeg bijv. tegen jezelf “Er is op dit moment een gevoel van teleurstelling” in plaats van “Mijn hele leven is een teleurstelling”.

    Wat zijn de voordelen van zelfcompassie?
    - Door gevoelens toe te laten, zonder erin verstrikt te raken, kun je helen. We kunnen namelijk niet helen wat we niet kunnen voelen.
    - Om emoties te kunnen verdragen, is er afstand nodig. Zelfcompassie zorgt voor afstand van de negatieve verhalen die in je hoofd omgaan.
    - Als je jezelf onvoorwaardelijk steunt als je faalt, ontstaat er ruimte. Hierdoor kun je groeien als persoon.
    - Er is geen oordeel en dus geen vergelijking met anderen. Je bent even belangrijk als anderen. Dat zorgt voor verbinding.
    - Je geeft jezelf zelfliefde; gewoon omdat je mens bent. Als mens zijn we kwetsbaar en hebben we zelfliefde nodig.
    - Je draagt zelf zorg voor het invullen van je eigen behoeften, zoals steun, troost en begrip. Je neemt hier zelf verantwoordelijkheid voor.
    - Door middel van zelfcompassie kun je zowel openstaan voor je tekortkomingen als voor je sterke punten. Er is geen gevecht meer in je hoofd tussen de negatieve en positieve oordelen over jezelf.

    Binnen Acceptance & Commitment Therapy (ACT) is zelfcompassie een belangrijk onderdeel. In mijn praktijk zie ik mensen met een laag en negatief zelfbeeld weer zichzelf worden, zoals ze werkelijk zijn. Kijk op mijn profiel voor meer informatie over deze therapievorm en hoe ik je kan helpen om meer zelfliefde te ontwikkelen.
    Marieke ✓

Forum Tips bij een negatief zelfbeeld

Dit is een tip uit het tipsforum Negatief zelfbeeld.
Lees meer tips over Negatief zelfbeeld

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Negatief zelfbeeld