Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • EmotieLOOS eten

    Bij eetproblematiek speelt emotioneel eten vaak een grote rol. Het herkennen van de emoties die je aanzetten tot eten, is een belangrijke eerste stap om dit patroon te doorbreken. Hier zijn enkele tips om je bewust te worden van je emoties:

    1. Houd een emotioneel eetdagboek bij: Noteer wat je eet, wanneer je eet en welke emoties je op dat moment ervaart. Dit helpt om patronen te ontdekken tussen je emoties en eetgedrag.

    2. Leer emoties onderscheiden: Soms voelt het alsof je honger hebt, terwijl je eigenlijk moe, boos of gestrest bent. Door bewust stil te staan bij wat je voelt, kun je onderscheid maken tussen fysieke honger en emotionele behoeften.

    3. Sta stil bij je gedachten: Vraag jezelf af wat er werkelijk aan de hand is op het moment dat je de neiging hebt om te eten. Stel vragen zoals: "Voel ik me verdrietig of gestrest?", "Heb ik iets nodig anders dan eten?" Dit kan je helpen om een betere copingstrategie te kiezen.

    4. Ontwikkel alternatieve manieren om met emoties om te gaan: Probeer andere manieren te vinden om je emoties te verwerken, zoals praten met een vriend, wandelen, mediteren, of een creatieve activiteit ondernemen. Hierdoor wordt eten minder snel een manier om met je emoties om te gaan.
    Profile image Pauline Psycholoog Bodegraven Lid van Therapiepsycholoog Bodegraven
    Pauline ✓

Forum Tips bij eetstoornis

Dit is een tip uit het tipsforum Eetstoornis.
Lees meer tips over Eetstoornis

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Eetstoornis