Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij eetstoornis

eetproblemen therapiepsycholoog

 

Eetstoornis & Eetproblemen - tips

Zoek je tips bij een eetstoornis, zoals overeten, obesitas, anorexia nervosa, boulimia nervosa, of een eetbuistoornis (Binge Eating Disorder)? Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Onderzoek je ziektewinst

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je eetstoornis wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je eetstoornis. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je eetstoornis sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je eetstoornis extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of hulpverleners. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je eetstoornis zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je eetstoornis.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je eetstoornis te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de eetstoornis, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de eetstoornis, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de eetstoornis niet meer heb?


Therapiepsycholoog

7

deel deze tip

Tip 2 - Rise up (app voor bijhouden van het eetpatroon)

Bij een eetprobleem/eetstoornis kan het goed zijn om eens een tijdje een eetdagboek bij te houden om zo inzicht te krijgen in je eetpatroon en welke emoties er spelen.

Zo kun je zicht krijgen op triggers van bijvoorbeeld eetbuien.

De rise-up app is een app die je kunt downloaden, je kunt er invullen wat je per dag eet en welke emoties je op dat moment voelt.

Hij is speciaal ontwikkeld voor mensen met een eetprobleem/eetstoornis. Mooie van deze app is dat hij geen calorieen tracked.

Ingrid

6

deel deze tip

Tip 3 - Spreek jezelf met je voornaam aan in lastige situaties

‘Als we met sterke emoties te maken hebben, helpt het om een stap terug te doen en onszelf vanaf een afstand te observeren.

 

We zijn een stuk slimmer als we anderen advies geven, en die slimheid krijgen we terug als we in lastige situaties onze blik breed houden door onszelf met onze voornaam aan te spreken.

 

Het idee dat een minder egocentrisch perspectief nare emoties tempert, wordt ondersteund door breinonderzoek. Het emotiecentrum in ons brein – de amygdala – wordt minder actief als we niet in de eerste persoon tegen onszelf praten.

 

Bovendien helpt afstand van jezelf nemen om je zelfbeheersing te vergroten (‘Marloes, je kunt deze chips best laten staan’).


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 4 - Vermijd risicosituaties

HALT!

De volgende situaties vormen in het algemeen een risicosituatie voor het vertonen van destructief gedrag zoals een ongezond eetpatroon:

  • Hungry (Hongerig zijn, niet regelmatig of te weinig eten. Kan ook in figuurlijke zin voorkomen: iets heel graag willen)
  • Angry (boos of kwaad zijn, hoog opgelopen frustratie of wraak willen)
  • Lonely (eenzaamheid, terugtrekken of afsluiten van anderen)
  • Tired (Vermoeidheid, door teveel van jezelf te vragen, door te weinig slaap, door een verstoord ritme)


Let erop dat je basale zelfzorg op orde is zodat je bovenstaande risicosituaties vermijdt.


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 5 - Boekentip: Bevrijd je leven van emotie eten

Het boek 'Bevrijd je leven van emotie eten' van collega Joan Bieger helpt je d.m.v. de zeven-stappen-methode je eetproblemen achter je te laten.

Joan is ervaringsdeskundig en heeft zowel haar eigen eetproblemen overwonnen als honderden vrouwen begeleid met haar methode.


4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Onderzoek het thema: Controle hebben

Als je heel erg gecontroleerd met je eten omgaat, kan het zijn dat dat het thema eigenlijk is: controle.

Soms speelt er iets of gebeuren er dingen in ons leven waar we geen controle over hebben. (Er is een reorganisatie - hou ik wel of niet mijn baan?)

Het verlies van controle kan zo vervelend voelen dat we ter compensatie op een ander gebied extra controle gaan uitoefenen, om zo het onprettige gevoel van controleverlies niet meer te voelen. Zoals bijvoorbeeld op het gebied van eten.

Het kan dus interessant zijn om

a) na te denken over dingen waar je voor je gevoel op dat moment geen controle op hebt en wat je daar concreet mee zou kunnen doen;


b) daarnaast kan het ook geen kwaad te leren dat je nu eenmaal niet alles onder controle hebt, maar dat je genoeg zelfvertrouwen kunt ontwikkelen zodat je weet: "wat er ook gebeurt, ik red me wel".


R.B.

3

deel deze tip

Tip 7 - Eetbui als Informatiebron

Deze tip is met name gericht op mensen die worstelen met binge eating, eetbuien, boulimia en eetdrang.

Als je ervan uitgaat dat een eetbui/drang een informatiebron is. Wat zou de eetbui/drang je dan willen vertellen?

Geeft de eetbui/drang je een signaal dat je bijvoorbeeld over je grenzen bent gegaan of zegt het je dat je eigenlijk heel moe bent?
Of ben je misschien heel verdrietig maar kun of wil je dat liever niet voelen?

Voordat je je eetbui/drang veroordeelt, ga eens op onderzoek uit wat deze je zou kunnen vertellen.
Wat heb je nu Werkelijk Nodig? en Hoe kun je dit Jezelf Geven?

Succes!



3

deel deze tip

Tip 8 - Herkader je trek

Herkader je trek

Eet je meer dan goed voor je is en kun je het (nog) niet stoppen?

Dan heb je te maken met een heel sterke drang om te eten. Het gevoel dat deze drang je geeft, heb je onbewust bestempeld als negatief. Daardoor blijft je eetgedrag zoals het is.

Als je jezelf aanleert positieve associaties te koppelen aan dit gevoel (trek of honger), is het niet zo onprettig meer. Je hoeft er dan niet meer op te reageren met ongewenst eetgedrag.

Een voorbeeld: stel je hebt de neiging teveel tussendoor te eten. Als je trek krijgt, geeft dat je een rotgevoel. Als je deze trek herkadert tot iets positiefs is het niet vervelend meer om trek te hebben.

Je kunt het gevoel van trek hebben dan associëren met vet dat aan het verbranden is, calorieën die uit de weg geruimd worden, je lichaam dat lichter en fitter wordt, een beter figuur krijgen of het hebben van controle over je lichaam. Dan is het ineens best prettig om trek te krijgen!

Dit principe uit de hypnotherapie zie je ook terug in NLP, waar het herkaderen genoemd wordt. Behalve om af te vallen wordt het onder meer gebruikt door sporters, zodat ze bijvoorbeeld spierpijn positief ervaren als het sterker worden van hun spieren.

Oude overtuigingen die te maken hebben met onze basisbehoeften (zoals eten) zijn niet eenvoudig te veranderen. Lukt het je niet op eigen kracht? Vraag dan hulp aan een hypno- of NLP-therapeut.


3

deel deze tip

Tip 9 - Deze fruitsoorten kies je bij een hormonale disbalans

Heb je last van hormonale disbalans? Suiker kan de hormoonhuishouding negatief beïnvloeden. Het minderen van geraffineerde suikers is een belangrijke sleutel voor hormonale balans.

Het eten van fruit is gezond. Maar ook fruit bevat suiker! in sommige fruitsoorten zit zelfs behoorlijk veel suiker. Dus wanneer jij last hebt van hormonale disbalans, kies dan fruit met de minste fruitsuikers.

4 soorten fruit met de minste fruitsuikers zijn:

1. Frambozen - hier zitten ook veel vezels in die goed zijn voor je spijsvertering.

2. Bramen - ook hierin zitten veel vezels. Eet ze bij het ontbijt; dat is een goed begin van de dag.

3. Aardbeien - rijk aan vitamine C, kalium en vezels.

4. Perzik - ook perziken bevatten veel vezels én vitamine A en C.

Geniet ervan! :)

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 10 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het eetstoornis-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 11 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je eetstoornis.

Aanvaard dat de eetstoornis er is, zonder dat je jezelf met je eetstoornis identificeert. Jij bent de eetstoornis niet. Je hebt de eetstoornis.

Door op een zachte manier met jezelf en met je eetstoornis om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je eetstoornis ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 12 - Onderzoek en verander je lichaamsbeeld

In het herstel van een eetstoornis is hoe je tegen je lichaam aankijkt de grootste voorspeller van een terugval. Het is dus belangrijk om je lichaamsbeeld mee te nemen in een behandeling.

Een psychomotorisch therapeut, die ervaring heeft met eetstoornissen, kan je daarbij helpen. Die praat niet alleen met je, maar er worden ook ervaringsgerichte oefeningen gedaan om te ontdekken op welke manier je kijkt en hoe dat te veranderen is.


Yvette

2

deel deze tip

Tip 13 - Bedenk wat je nodig hebt voor verandering

In principe is een mens in staat om datgene te eten wat hij of zij nodig heeft. Wanneer dat bij jou op welke manier dan ook anders is, dan is er iets aan de hand.

Op het moment dat je gaat zoeken naar informatie hierover, dan begin je jezelf dat waarschijnlijk te beseffen. Dat is heel goed , maar ook confronterend. Weet dat je de juiste stap zet. Er is iets niet in orde en het is goed dat je dit onder ogen ziet en er iets mee gaat doen.

Bedenk wat je nodig hebt om verandering in gang te brengen en zet hiervoor acties voor jezelf uit. Hulp daarbij vragen kan een helpende stap zijn.


2

deel deze tip

Tip 14 - Sta stil bij wat je voelt als je een eetbui voelt opkomen

Als je een eetbui voelt opkomen, ontzeg jezelf het eten dan niet, maar neem wel even tijd om stil te staan bij:  
- wat voel je op dat moment? Is het onrust, leegte, iets anders?
- Waar voel je dat in je lijf?
- Wat is de trigger, waardoor ontstond dit gevoel? Wat is er gebeurd of waar dacht je aan?
- Waar heb ik nu echt (naast eten) behoefte aan? En wat kan ik doen om dat te organiseren. 

Schrijf op wat er in je opkomt.

Neem hier echt de tijd voor en ga dan eten wat je wilde gaan eten. Mogelijk zul je dit nu veel rustiger kunnen doen en in staat zijn om eerder te stoppen.


2

deel deze tip

Tip 15 - Touwtjesoefening: klopt je lichaamsbeeld? Realitycheck

Bij een eetstoornis beleef je je lichaam vaak dikker dan dat hij in werkelijkheid is. Er zijn verschillende manieren om te 'checken' of dit echt klopt. Een oefening die hierbij kan helpen is de touwtjes oefening. Bij de touwtjesoefening kies je een lichaamsdeel (bijv. bovenbeen) uit.

Eerst leg je met een touwtje de omtrek van het lichaamsdeel neer zoals je verwacht dat deze is.
Vervolgens leg je de omtrek van het lichaamsdeel neer zoals je zou wensen dat deze is.
Als laatste meet je de omtrek van het lichaamsdeel en legt deze er naast.

Wat zie je?
Komt de daadwerkelijke omtrek overeen met wat je had verwacht?

Ingrid

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Volg een compassietraining

Volg een compassietraining

De compassietraining wordt veelvuldig ingezet voor mensen met een eetstoornis.
Zelfcompassie betekent dat je begrip kan voelen wanneer je een tegenslag hebt of een fout begaat. Je bent - net als ieder ander - een mens dat fouten maakt en begrip en liefde nodig heeft zonder de fouten recht te hoeven praten. Je bent 24 uur per dag met jezelf. Wanneer je jezelf niet deze compassie kunt geven, maak je het heel lastig voor jezelf om te leren van je fouten. Niemand is perfect en dat is oké. Door middel van zelfcompassie kan je je menselijkheid accepteren en respecteren.


2

deel deze tip

Tip 17 - 7 tips tegen snoepen en snaaien in de avond

Herken je dit?
Overdag eet je heerlijk gezond. Aan het einde van je (werk)dag kook je een gezonde maaltijd en dat gaat je prima af. Maar dan ... later op de avond gaat het mis. Je krijgt veel zin in iets lekkers en eet toch weer meer suikers en snoep dan je eigenlijk wilt.

Deze 7 tips kunnen je helpen om dit snoepen en snaaien te voorkomen:

1. Zorg voor een voedende avondmaaltijd - eet voornamelijk groenten, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Beperk de hoeveelheid witte rijst of pasta. Van deze koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel en dat zorgt voor de trek na de maaltijd.

2. Skip de toetjes - deze bevatten vaak lege calorieën en suikers. Drink na je avondmaaltijd een kopje kruidenthee. Wil je toch nog iets zoets? Kies dan voor een stukje fruit, of blokje 85% pure chocolade.

3. Poets je tanden na de avondmaaltijd (na minimaal één uur) - een schoon gebit weerhoudt je van snoepen.

4. Maak een avondwandelingetje - Frisse lucht helpt bij trek in iets zoets. Frisse lucht en beweging zorgen voor meer zuurstof in de hersenen én bevordert de spijsvertering.

5. Heb je buikhonger of hoofdhonger? - Vaak gaat de trek in iets zoets over iets anders. Ga eens rustig met jezelf zitten en maak contact met jouw gevoel. Schrijf op hoe je je voelt. Misschien heb je wel onrust over de troep in je huis, of voel je spanning over iets dat morgen te gebeuren staat. Kijk wat je nodig hebt op dit moment.

6. Gezonde knabbels zijn toegestaan - Zorg dat je jouw favoriete snacks niet in huis hebt. Haal in plaats daarvan rauwkost en licht fruit in huis. Zo heb je een gezond alternatief voor als je 's avonds echt iets wilt knabbelen.

7. Misschien heb je wel dorst - We denken vaak dat we honger hebben, maar eigenlijk hebben we dorst. Wanneer je zin hebt in iets zoets, drink dan een groot glas water. Of een kop kruidenthee. Vaak verdwijnt hierna het gevoel van honger.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 18 - Tip van een ervaringsdeskundige

Zo'n 30 jaar geleden anorexia en boulimia gehad.
In het begin wilde ik een paar kilo afvallen... dat lukte en toen ben ik " doorgeslagen " .
Als mensen om mij heen er iets van zeiden dan had ik wel een smoesje en wilde dan liefst meteen weg. Het is een vreselijk eenzame ziekte ...want in beginsel zal je het zelf niet er en herkennen je bent alleen echt alleen zowel letterlijk als figuurlijk met eten bezig.

Als ik naar mezelf kijk dan zie ik : controle, tekort aan liefde en aandacht , uiten van je gevoelens en emoties, vaak onstaan door emotionele tekortkoming in je opvoeding.

Tijdens de ziekte ben je soms zoveel afgevallen dat je werkelijk niets meer voelt ( aan emoties) en soms zelfs het gevoel hebt buiten jezelf te staan.

Om te helen zal je eerst aan jezelf de eetstoornis moeten toegeven...dan pas is er openheid en bereidheid voor hulp van buitenaf.

Een andere manier zou ( volgens mij) de persoon in kwestie laten voelen hoe waardevol hij of zij is en nabijheid ( voor hoelang nodig ) naar zelfstandigheid

Ervaringsdeskundige

2

deel deze tip

Tip 19 - Je bent niet het probleem, je hebt een probleem

Zodra ik erachter kwam dat ik niet die zwakkeling was die niet van eten af kon blijven, maar dat ik een eetstoornis had durfde ik op zoek te gaan naar hulp. Als je problemen hebt met eten, niet eten, gewicht, lichaamsbeeld, eigenwaarde en je merkt dat dat veel gedachten in beslag neemt dan heb je groet kans dat je een eetstoornis hebt. Hier is in de meeste gevallen in meer of mindere mate wat aan te doen. Ga hulp zoeken. Hoe sneller hoe beter. Je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen.


2

deel deze tip

Tip 20 - Uitstellen en voelen

Uitstellen en voelen.
Neem een pauze voor je tot actie overgaat. loop nog niet naar de WC, trek nog niet het keukenkastje open. Maar neem eens 1 tot 5 minuten om te gaan voelen. te voelen wat je liever niet wil voelen, dat waar je eigenlijk van weg wil, dat wat 'niet te verteren' is.
Als je bij dit gevoel kan blijven, hoe onprettig ook kun je ervaren dat TOEN niet meer NU is. nu ben je veilig en groot.
Zoek steun als dit proces te intens is om alleen te doen.



2

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 21 - Ik moet eens stoppen met moeten

🐛Ik moet eens stoppen met moeten….🦋

In mijn hoofd zit een hoop moeten…..ik moet vanalles, de hele dag door. Van gewone dagelijkse dingen zoals: Douchen en aankleden. Tot moeten voor gevorderden zoals: me happy voelen, niet zeuren, perfect zijn.

Een aantal jaren geleden wees iemand mij erop dat ik wel veel moet van mezelf en mezelf misschien eens wat meer rust mag gunnen en wat meer achteruit mag leunen. Dus vanaf dat moment moest ik van mezelf stoppen met moeten….

Je ziet de ironie vast wel in van deze laatste zin. Dat moeten stoppen in m’n hoofd bleek geen eenvoudige opgave. Dus heb ik een paar keuzes gemaakt waardoor ik me er in ieder geval van bewust ben.

🐛Ik ben het woord MOETEN gaan vervangen door WILLEN.

🦋En vervolgens ben ik mezelf de vraag gaan stellen…. Waarom wil ik dat? Is dat echt wat ik wil?

Soms kom je er niet onderuit om iets te moeten omdat je nu eenmaal niet naakt naar je werk kunt gaan (tenminste niet in mijn beleving) Echter door het woord moeten te vervangen voor willen en deze zo af en toe eens te onderzoeken lukt het me steeds beter om rust in mijn leven te creëren.
Zo ontstaat er meer tijd voor de zaken waar ik blij van wordt. Activiteiten die ik altijd al wilde doen maar door al het moeten niet aan de beurt kwamen.

Wat moet jij allemaal van jezelf? Hoe voelt het wanneer je dit zou vervangen door willen? Wil je dat echt? 🐛🦋


2

deel deze tip

Tip 22 - Verander wat je tegen jezelf zegt

In plaats van "ik moet gezond eten", zeg je "ik wil graag gezond eten", dan spreek je je verlangen aan ipv je ego. En voel je minder druk, waardoor het iets gemakkelijker voor je wordt.


2

deel deze tip

Tip 23 - Valkuilen, kansen en stappen

Een eetstoornis..... mensen zijn er niet trots op en schamen zich hier soms voor.

Er zit vaak een onderliggend probleem onder. Hoe komt het dat je zo veel of zo weinig of zo anders bent gaan eten? Hoe komt het dat je wilt overgeven? Hoe komt het dat je wilt troost eten? Welke leegte, gemis of behoefte voel je werkelijk? Ben je niet te tevreden over je lichaam? Of ervaar je een nog dieper liggende nare gevoel niet gewaardeerd te worden? of dat je zelfliefde mist? Of zie je het anders dan dat anderen zien? Jij vind je zelf te dik, maar in feite heb je gewoon een mooi figuur? Zit het hem dan meer in je lichaam of aan het denkpatroon wat je in stand houdt? Het is ingewikkelder dan je denkt, en ik neem heel graag met je door, wat de valkuilen, kansen en stappen zijn die je zou kunnen zetten naar een gelukkiger leven. Want dát kun je wel gebruiken. Je bent welkom.


2

deel deze tip

Tip 24 - Geen slaaf van je weegschaal

Als je aan het struggelen met met eten of niet-eten en je houdt jezelf de hele dag bezig met bedenken wat je hebt gegeten en wat je gaat eten, en met dagelijks op de weegschaal staan.
Vraag je dan eens af wat de meerwaarde van het getal op de weegschaal is?

Maakt dit getal je gelukkig? Wat doet het wegen met je? Wat voor effect heeft het op je gemoed?

Waarschijnlijk zul je bij een voor jou positief getal je beter voelen? Maar wat dan, hoe is het dan de volgende dag?
En wat als het getal tegenvalt? Is dan je hele dag verpest?

Hoe zou het zijn om te stoppen met wegen? Om meer de focus te leggen op hoe je je voelt en wat je nodig hebt?
Je merkt aan je kleding immers toch wel wat je gewicht is.

Durf je het aan om de weegschaal los te laten? Wat heb je daarvoor nodig om deze stap te zetten?




2

deel deze tip

Tip 25 - Zoek een therapeut

Heb je last van een eetstoornis en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Breng je eetpatroon in kaart

Breng je eetpatroon in kaart door bijvoorbeeld een eetdagboek in te vullen.

 

Dit is confronterend en dus moeilijk om te doen. Wees zo eerlijk mogelijk naar jezelf! Het geeft je veel inzicht in hoe je ervoor staat wat betreft een eventueel verstoord eetpatroon.

 

Het behandelen van de onderliggende emotionele problemen bij een eetstoornis gaat samen met herstellen/verbeteren van het eetpatroon.


Nancy

1

deel deze tip

Tip 27 - Eet mindful, eet met aandacht

Eet mindful, eet met aandacht.

Als je gaat eten, neem dan bewust tjid om te eten, proef met aandacht, kauw goed en ervaar welke smaken je proeft, wat de structuur is van het eten en wat dit eten met je doet; voedt het je of vult het je?

Neem daarvoor echt de tijd, zo leer je weer te luisteren naar je lichaam en leer je ook weer voelen wat je lichaam aangeeft, bijvoorbeeld dat je genoeg gehad hebt.

De stap om te stoppen met eten is dan gemakkelijker en geeft je meer voldoening en verzadiging.

Maaike

1

deel deze tip

Tip 28 - Je mag alles eten!

Je mag alles eten!

Hoe gek het ook klinkt, door jezelf eten te ontzeggen ontstaan juist eetbuien.

Door tegen jezelf te zeggen dat je alles mag eten voelt het voor jezelf als dat je keuze hebt om te mogen eten wat je wilt. Dat geeft vrijheid en rust.

En dat wat je eet, geniet daar van, ja hoor; met lekkere smak of mmmm geluiden! Kijk naar de hoeveelheid en pas dit aan, je kunt ook genieten van minder. En minder is weer beter!

Maaike

1

deel deze tip

Tip 29 - Onderzoek je overtuigingen over eten/gewicht/je lijf

Welke overtuigingen heb jij over eten/gewicht/je lijf?

Schrijf alles op dat jij gelooft over eten, gewicht en je lijf. Schrijf ook de dingen op die voor jou vanzelfsprekend zijn en waarvan je verwacht dat iedereen het daarmee eens zou zijn.

Als je wil kun je deze lijst, of onderdelen daarvan, delen met mensen uit je omgeving en informeren of zij er hetzelfde over denken.

Daarnaast kun je de gedachten op de lijst uitdagen met vragen zoals:

  • Hoe weet ik dat deze gedachte klopt?

  • Voor hoeveel procent geloof je deze gedachte? Wat zegt het resterende percentage?

  • Wat zou iemand die het er niet mee eens is zeggen?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 30 - EMDR is een helpende methodiek bij eetproblematiek

Naast andere interventies is EMDR een zeer helpende methodiek bij eetproblematiek. Denk bijvoorbeeld aan de trekkracht die van bepaalde etenswaren uit kan gaan.

Zoek een therapeut die goed is opgeleid in EMDR en vraag hem of haar of er expertise is op het gebied van eetproblematiek.

Anoniem

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 31 - Oefening: Wakker worden zonder eetstoornis

Wakker worden zonder eetstoornis.

Omschrijf zo nauwkeurig mogelijk hoe je dag er morgen uit zou zien als je wakker zou worden en geen eetstoornis meer hebt. Wat brengt het je, wat kost het je.

Deze oefening geeft inzicht in de functie van de eetstoornis of kan een motivator zijn om te werken aan herstel.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 32 - Elke eetstoornis is een signaal van een dieperliggend probleem

Elke eetstoornis is een signaal van een dieperliggend probleem. De eetstoornis op zichzelf is al een heel probleem waar veel aandacht naar toe gaat. vanuit jezelf, maar ook vanuit je omgeving.

Als je echt de oorzaak te pakken wil hebben van je eetgedrag is het belangrijk te gaan ontdekken welke emoties jij niet hoeft te te voelen door bezig te zijn met je eetstoornis.

Dit kunnen emoties zijn die er al heel lang zitten: eenzaamheid, verlating, faalangst tgv van prestatiedrang, verdriet, leegte, machteloosheid, wanhoop....

Misschien heb je nooit ervaren dat er iemand was wanneer jij deze emoties ervoer, dus moest je een mechanisme ontwikkelen om emotioneel te overleven. Een mechanisme waardoor je het gevoel had wel ergens controle over te hebben: je eetpatroon en alles daaromheen.

Durf je met behulp van een vertrouwenspersoon af te dalen in je ziel en de stap naar vertrouwen te wagen? Vertrouwen dat iemand je dit keer wel opvangt wanneer je je zo ontzetten diep voelt?

Ik moedig je aan om het aan te gaan, het kan je redding zijn.


1

deel deze tip

Tip 33 - Boekentip: Bevrijd je leven van emotie eten

Een boekentip: 'Bevrijd je leven van emotie eten: 7 stappen voor een gezonde relatie met jezelf, voeding en je lichaam'. Mijn collega en auteur van dit boek is ervaringsdeskundig en heeft al vele (vooral) vrouwen met succes begeleid.


1

deel deze tip

Tip 34 - Maak een wensenlijstje

In je onderbewustzijn jezelf sturen met een wensenlijstje
Schrijf op een blaadje wat je wensen zijn.

Dit kan bijvoorbeeld een lange fietstocht zijn of over een paar jaar aan de vier-daagse wilt meedoen. Afvallen, er beter gaan uitzien, een andere garderobe…..

Schrijf je wensen maar eens op. Daarbij gaat het om alle soorten van wensen, dus ook je relatie met de familie en vrienden of hoe het zou moeten gaan op je werk. Ook materiele wensen horen erbij. Wens je een andere auto? Een (andere) woning? Ook die horen erbij!

Het de bedoeling dat je dit lijstje s'ochtends na het wakker worden zachtjes in jezelf voorleest. Om daarna de wensen weer los te laten. Je stuurt ze als het ware de kosmos in.

Wat gaat er dan gebeuren: bij het voorlezen van je wensen worden ze opgeslagen in je onderbewustzijn. Een haast oneindig vat van herinneringen.

Bij het nemen van je dagelijkse kleine en grote beslissingen zal je sterk beïnvloed worden door al die herinneringen, wensen en waarden, die in je onderbewustzijn zijn opgeslagen. Je laat jezelf in de richting duwen, die jij wenst. Laat je verrassen hoeveel wensen naar een tijdje in vervulling zijn gegaan.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 35 - Schrijf een brief aan je eetstoornis

Schrijf een brief aan je eetstoornis

Schrijf een brief aan je eetstoornis. Wat betekent deze voor je, wil je hem/haar ergens voor bedanken, wil je je boosheid uiten, etc.

Doel: loslaten of strijdkracht tegen de eetstoornis vinden.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 36 - Oefening voor NA een eetbui

Een eetbui kan iets heel mysterieus zijn...het lijkt uit het niets te komen, en je hebt er geen regie over.

Het kan helpen om steeds NA een eetbui een oefening in te vullen uit mijn boek Bevrijd je leven van emotie eten. De oefening heet: Waar heb ik werkelijk behoefte aan, terwijl het lijkt alsof ik naar eten snak.

Dit geeft veel duidelijkheid, en daarmee ook een oplossing voor een volgende eetbui. Zo kwam een meisje er achter, dat ze een zak chips leeg at, als haar moeder boos op haar was.

We zijn gaan oefenen dat ze haar grenzen beter ging leren aangeven, en gisteren kwam ze vol trots de praktijk binnen: 'geen eetbui gehad, en aangegeven dat ik het niet fijn vind als ze zo boos tegen me praat'.


1

deel deze tip

Tip 37 - Eet met aandacht

Eet met aandacht
Niet achter je computer of voor de tv, maar aan tafel en zonder afleiding. Daardoor proef je beter, raak je meer verzadigd en geniet je er meer van.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 38 - Eten snaaien op vreemde plek

Snaaien op een vreemde plek
Behoefte om te snaaien? Eet je snacks dan eens op een vreemde plek, zoals op de wc of in de badkamer. Grote kans dat het nergens naar smaakt en dat je denkt: waar ben ik mee bezig?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 39 - Oefening: Wat is mijn werkelijke behoefte?

Zie je eetbui als een 'richting' aanwijzer, gebruik het om er achter te komen wat er met jou is.
Het is niet altijd makkelijk om te weten hoe je je voelt. We hebben geleerd om onze ware gevoelens te verstoppen. Een goede manier om er achter te komen wat je voelt en hoe je in de wereld staat, is je emotie-eten te gebruiken als middel. Onderzoek het eten dat je eet en waar jij behoefte aan hebt, om te ontdekken hoe je je echt voelt.

* Als jij op iets gaat zitten knagen, kan het zijn dat er iets aan jou knaagt.

* Als je enorm loopt te proppen en jezelf eindeloos vult met boterhammen met pindakaas en hagelslag, kan het zijn dat je je leeg voelt en jezelf volpropt om je maar gevuld te voelen.

*Als je enorm van jezelf baalt en je schuldig voelt, kan het zijn dat je ’s avonds je hele wezen er uitkotst omdat je zo genoeg van jezelf en het eten hebt.

* Als je zachte dingen zoals vla, ijs, chocola eet, kan het zijn dat je een grote behoefte aan zachtheid en liefde hebt. Claudia begon andere zachte dingen voor zichzelf te doen toen ze dit door had. Ze kocht een mooi zacht vestje voor zichzelf, ging een eigen plekje voor zichzelf maken en werd zachter voor zichzelf.

Eten of een eetbui kan je in die zin juist enorm helpen om te ontdekken wat je echt voelt en waar je eigenlijk naar verlangt. Je klacht wordt hiermee een kans. Een kans om te weten wat je werkelijke behoefte is. Met behulp van de volgende oefening kan je daarachter komen.

Oefening: Wat is mijn werkelijke behoefte? (ook al voelt het alsof ik naar eten snak)

Wanneer je geen fysieke honger hebt, maar wel naar iets snakt of hongert, kan je onderstaande vragen aan jezelf stellen.

1. Wat is de situatie?

2. Welke gedachten heb ik?

3. Hoe voel ik me?

4. Wat zou ik graag willen? Wat is mijn behoefte?

5. Hoe kan ik daarvoor zorgen? Hoe kan ik die behoefte vervullen?

6. Hoe voel ik me als ik nú die behoefte vervul?


1

deel deze tip

Tip 40 - Vergroot je band met je lichaam en eet langzaam

Vergroot je band met je lichaam en eet langzaam. Hoe beter je kunt voelen hoe je lijf op voedsel reageert en hoe beter je het voedsel dat je eet werkelijk proeft, hoe minder je de neiging zult hebben om over je grenzen te gaan.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 41 - Eetbuien

Deze tip gaat over eetbuien. Een eetbuistoornis kan heel vervelend zijn, maar is wél goed te behandelen. Het vraagt alleen veel geduld; verwacht niet dat je het binnen twee maanden onder controle hebt. Het vraagt veel begeleiding en inzet. Wat kan je erbij helpen, naast goede begeleiding?
- boekentip: "Overwin je eetbuien" van Christopher Fairburn. Het wordt o.a. gebruikt bij GGZ instellingen. Het is een goed leesbaar boek.
- het kan veel helpen om gebruik te maken van lotgenotencontact in groepen. Je kunt bijvoorbeeld naar een eetgroep gaan bij Ixta Noa of bij de OA (Overeating anonymous). Samen sta je sterker!

Sandra Smits

1

deel deze tip

Tip 42 - Eet voldoende

Eet voldoende! Als je last heb van eetbuien zorg er dan voor dat je voldoende eet. Je lichaam is slim en zal willen compenseren voor de tekorten die het heeft. Dit compenseren gebeurt door over te eten (eetbuien). Wanneer je goed voor je lichaam zorgt en voldoende eet, zal je lichaam minder behoefte hebben om te compenseren. Vertrouw op je lichaam! Het is niet de vijand.

Aimee

1

deel deze tip

Tip 43 - Intuïtief eten

Door, eventueel gebruik makend van voorgaande tips, met aandacht en mindful te eten kun je je eigen intuïtie beter leren kennen en beter 'verstaan'.

Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen.

Er gelden geen algemene regels over eten. Ieder mens is uniek en dus ook ieder mens heeft andere momenten. Daarnaast is ieder moment weer anders, ook in jouw lijf, in jouw leven en verschillen je eetbehoeften per moment.
Onderzoek deze door al je verstandelijke regels links te laten liggen en zo scherp mogelijk te richten op je intuïtie, je lichaam. Wat geeft deze aan en wat als je dat volgt (binnen de praktische mogelijkheden die je leven toelaat)?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 44 - Health at every size

Verdiep je eens in de stroming van Health at every size, naar het boek van dr. Linda Bacon.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 45 - Kennis over eetstoornis

Heel weinig eten is zeer effectief tegen het verdoven van (hele nare) emoties. Ook zorgt het voor de aanmaak van endorfine achtige stoffen.
Veel eten kalmeert en geeft aarding. Dit is een effectieve manier van fysieke regulatie (jezelf kalmeren als je activatie/stress niveau heel hoog is).

Meer kennis over redenen om een eetstoornis in stand te houden helpt soms tegen de zelf veroordeling die er ook vaak het gevolg van is. Dit is een essentiële stap in acceptatie, waarna je (samen met een therapeut) op zoek kan gaan naar andere, gezondere, manieren om met emoties of fysieke hyper arousal om te gaan.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 46 - Ervaar steun van zelfhulpgroepen of lotgenoten

Als je een eetstoornis hebt, schaam je je daarvoor meestal behoorlijk. Het is vaak moeilijk om er met mensen over te praten.

Veel mensen begrijpen je niet. Het kan daarom erg fijn zijn om steun te ervaren van zelfhulpgroepen of lotgenoten. Door heel Nederland zijn er van deze groepen.

Twee voorbeelden:
- OA (overeating anonymous): https://www.anonieme-overeters.nl/
- Ixta Noa inloophuis: https://www.ixtanoa.nl/

Blijf er niet in je eentje mee rondlopen, maar vraag hulp! Veel sterkte!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 47 - Je kunt elk moment opnieuw beginnen

Mensen met een (eet) verslaving zijn al snel geneigd een hele dag, week of weekend aan herstel te niet te doen door niet opnieuw te beginnen. Stel je hebt een eetbui op vrijdagavond, dan denken de meeste mensen, dit weekend is toch al verpest, ik begin maandag wel opnieuw. Maar de kracht zit hem in het vallen en direct weer opstaan.
Geef toe dat dit niet de bedoeling was.
Gooi alle restanten weg
Begin direct opnieuw en niet las na het weekend, na de vakantie, morgen enz...


1

deel deze tip

Tip 48 - Ga niet compenseren

De meeste mensen hebben de neiging om een eetbui te compenseren door de volgende maaltijd over te slaan. Doe dat niet. Ga zo snel mogelijk terug in je normale ritme. Als je de maaltijd over slaat heb je later op de dag weer meer honger en staat er een nieuwe eetbui de loer


1

deel deze tip

Tip 49 - Boekentip: unbearable lightness van Portia de Rossi

Boekentip: unbearable lightness van Portia de Rossi

Een boek vol inzichten en ervaringen over het leven met een eetstoornis.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 50 - wat maakt een eetprobleem een eetstoornis ?

Wat maakt een probleem met eten/drinken een echte eetstoornis? De grens ligt daar waar het omgaan met deze primaire levensbehoefte je gedachten, gevoelens en gedrag in (te) grote mate gaat beheersen.
De problematiek kan ogenschijnlijk ‘onschuldig’ beginnen, maar onttrekt vervolgens sluipenderwijs je leven, je doen en laten aan jouw regie. En dat niet alleen: het gebeurt vaker dat je het zelf ook niet als probleem ervaart, of als zodanig wílt zien. De kracht van de eetstoornis kan de waarneming van je lijf, van je persoon en van jouw leven helemaal vertekenen en vervormen. Je raakt daardoor zodanig buiten je eigen werkelijkheid dat door je ongezonde verhouding tot eten/drinken je lichaam (en psyche) ernstige schade oplopen.

Bij veel jonge mensen, vooral vrouwen, gebeurt het dat juist hun omgeving -en niet zij zelf-, gaat merken dat er iets niet met hun in orde is. Het initiatief om hulp te zoeken komt zodoende vaak niet vanuit hun zelf op gang.

Wanneer een eetprobleem een eetstoornis wordt, is er veelal echt sprake van een ziektebeeld dat diep in je persoon, je lijf en functioneren ingrijpt en verankert is.
Het is daarom verstandig om met ondersteuning in een vroeg stadium professionele hulp te zoeken.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 51 - Eetbuien? Eet je wel voldoende?

Wanneer je een eetstoornis hebt met eetbuien, komt het vaak voor dat je in een patroon zit van vasten/compenseren, eetbuien en weer opnieuw.

Een trigger voor het ontstaan van eetbuien kan honger zijn. Door een volwaardig eetpatroon op te bouwen kun je deze trigger wegnemen. Als je jezelf gedurende de dag (ook lekker) voldoende eten toe leert staan, hoeft dit niet meer 'ondergronds' in een eetbui.

Ingrid

1

deel deze tip

Tip 52 - Wat gaat er wel goed??

Wat gaat er wel goed??
Wij zijn vaak erg geneigd om onze focus te leggen op wat er niet goed gaat. Het hebben van, bijvoorbeeld, een alcohol verslaving is heel duidelijk. Je drinkt niet! Maar bij eten is die omlijning veel vager en lastiger. Kijk voor jezelf wat wel goed gaat er probeer dit uit te breiden. Probeer bijvoorbeeld in eerste instantie na de avondmaaltijd niets meer te eten. Gaat dit goed breid het dan uit en ga bijvoorbeeld proberen om elke dag maximaal 5 eetmomenten te hebben. Succes


1

deel deze tip

Tip 53 - Monster en Mo

Boekentip
Monster en Mo van Moniek Rosier, een prachtig boek over het normaal leren omgaan met eten.


1

deel deze tip

Tip 54 - Boekentip: Liefdevol Leven; Vrij van Eetproblemen

Liefdevol Leven; Vrij van Eetproblemen

Te veel eten, te weinig eten, voortdurend met eten of nieuwe diëten bezig zijn: het overkomt steeds meer mensen. Van die paar hardnekkige kilo's die maar niet weg willen, tot ernstige tot soms levensbedreigende problemen als anorexia en obesitas - eten heeft ons bijna allemaal in de ban.

Dit boek laat zien waar deze patronen vandaan komen én legt uit waarom het jouw schuld niet is. Maar nog beter: stap voor stap neemt de schrijfster je mee op weg naar een echte en blijvende oplossing. Zodat eten weer iets wordt om van te genieten, maar dan zonder problemen. Als je ondersteuning nodig hebt bij deze aanpak ben je natuurlijk welkom.


1

deel deze tip

Tip 55 - Ga jezelf eens een week observeren

Praktische Tip om inzicht te krijgen:

Ga jezelf eens een week observeren op welke momenten je eet en wat je eet. maak hier een overzichtje van per dag . Het gaat niet om goed of fout maar meer " wat eet ik en op welke momenten eet ik" ; is het gewoon etenstijd? is er iets gebeurt? is er een naar gevoel in jezelf? negatieve of positieve gedachten? etc.

Blijf hierbij mild naar jezelf. Zoals ik al zei het gaat niet om goed of fout maar om informatie over jezelf in te winnen.

Het zal je een begin - aanknopingspunt geven om verder op door te werken als je dit wilt.

succes Bea



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 56 - Wat probeer je op te lossen met voeding?

Je relatie met voeding is verstoord. Je kan jezelf slecht voeden, goed voeden, niet voeden. Je doet iets met je voeding, wat is je boodschap aan jezelf en je omgeving?
De kern van je eetstoornis ligt in je gevoelsleven: hoe voel je je werkelijk over jezelf, over aspecten van jezelf? Iets in jou probeert het op te lossen met jouw manier van voeden.
En dat wil je niet meer zo, je wil het anders. En dan is het fijn daar samen naar te kijken en het op te lossen, zodat je het ook anders kunt gaan doen.


1

deel deze tip

Tip 57 - Emotioneel overgewicht

5 tips: (holistisch) afvallen doe je zo!

Op dieet gaan en vervolgens heel weinig eten of jezelf allerlei voeding ontzeggen, is achterhaald. Het zorgt ervoor dat je in een vicieuze cirkel komt. Wat je beter kunt doen: onderzoek of je overgewicht of verstoorde relatie met voeding wordt veroorzaakt door bovengenoemde emotionele problemen.
Daarna kun je deze 5 tips toepassen om op een gezonde manier het gewicht te krijgen dat echt bij je past.

1. Vertraag en voel

We gunnen onszelf vaak geen tijd om te vertragen en te voelen. We gaan heel snel voorbij aan wat er emotioneel speelt. Druk zijn, veel werken of vaak online zijn, werkt verdovend. We dempen onze emoties. Als je op een gezonde manier wilt afvallen, is het belangrijk om ruimte vrij te maken voor voelen. Om te leren herkennen waar je gevoelens dempt met eten. Dit kan op verschillende manieren; zoek een manier die bij jou past. Zorg in elk geval voor (meer) lege ruimte in je agenda. Haal een aantal keer per uur diep adem naar je buik en onderzoek wat jij nodig hebt om langzamer te gaan.

2. Leer omgaan met je emoties

Als je emoties dempt met eten en daardoor regelmatig te veel eet, is het belangrijk om je emoties te observeren. Om te leren om welke emoties het gaat. Stel jezelf de volgende vragen:

Welke emoties ervaar je op de momenten dat je wilt eten, terwijl je geen honger hebt?

Wat zijn de triggers die deze emoties veroorzaken?

Herken je deze emoties van vroeger? Op welke momenten waren ze er?

Waar in je lichaam ervaar je ze? Kun je zijn met de sensaties in je lijf?

Wat gebeurt er als jij deze emoties voelt?

Word je bewust van je emoties en de patronen die eruit voortkomen. Hoe meer je ze leert (her)kennen en de sensaties in je lichaam er kunt laten zijn, des te makkelijker wordt het om niet naar eten te grijpen. Als je merkt dat de emoties te groot zijn, neem dan afstand van de situatie waarin je bent. Ga naar een plek waar je alleen bent en oefen met het voelen van wat er speelt. Het kan een kamer zijn waar jij je fijn en veilig voelt, maar je kunt bijvoorbeeld ook een wandeling maken.

Als het om eten gaat, spelen vaak angst, ongemak, wanhoop, teleurstelling, verdriet, spanning of afwijzing een rol, maar zeker ook positieve emoties als gezelligheid en blijdschap. Ze kunnen allemaal tot gevolg hebben dat jij ongezond gaat eten. Door de emoties te voelen en te onderzoeken, leer jij jezelf dat ze er mogen zijn en dat je er verder niets mee hoeft te doen.

3. Maak contact met je innerlijk kind

Denk terug aan je jeugd en stel jouw innerlijk kind de volgende vragen:

Wat zijn momenten waarop je het moeilijk had?

Waar heb jij je eenzaam gevoeld of weinig support ontvangen?

Maak contact met dat deel in jezelf en vertel het alles wat het toen had willen horen: dat het veilig is, dat jij er bent… Visualiseer dat je het alles geeft en vertelt wat het nodig heeft.

4. Neem de tijd om te veranderen

Er bestaat geen quick fix voor overgewicht. Gun jezelf de tijd om in kleine stapjes de patronen te ontgroeien die jij jezelf hebt aangeleerd. Geef jezelf bijvoorbeeld een jaar om veranderingen door te voeren. Evalueer elke maand hoe het gaat: wat gaat goed en waar mag ik nog extra aandacht aan besteden?

5. Geef jezelf echte voedingsstoffen

Suikers zorgen ervoor dat je lichaam onrustig wordt en je negatieve gedachten krijgt. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel, hoe prettiger jij je voelt en hoe minder groot de fysieke behoefte aan eten is. Minimaliseer het gebruik van suikers en focus je op voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en jou een verzadigd gevoel geeft. Denk aan groenten, eieren, vis, noten, zaden, pitten, fruit, peulvruchten en producten met langzame koolhydraten zoals havermout, zoete aardappelen en quinoa. En vergeet niet voldoende water te drinken.


1

deel deze tip

Tip 58 - Weet wat je eet - stukjes van de puzzel

Emoties en/of een bepaald gevoel van onbehagen, onrust spelen soms hierbij een rol. Het is de kunst om bewust te worden wat bij je speelt. Waar voel je dit in je lijf en hoe.
Wat gebeurd er vervolgens, geef je gelijk toe of stel je het uit.
Met wie ben je of ben je alleen. Dit zijn allemaal kleine stukjes die heel veel informatie over jou geven van een grote puzzel. Hoe meer informatie hoe meer je te weten komt over jezelf.


1

deel deze tip

Tip 59 - Weet wat je eet - Hoe meer je weet, hoe meer je kan meten!

Soms heb je trek in chocolade, bitter en/of zoet. Een andere keer heb je ongenadig zin in chips, zout. Hoe werkt de spijsvertering eigenlijk en wat is er van invloed dat je de ene keer iets zoets, zuurs, zout, bitter of wrang neemt.
Wat is jouw voorkeur en wanneer. Hoe voel je je erbij, klein of groot, verdrietig of boos, bang of juist opgejaagd.
Informatie stukjes die veel over jouzelf vertellen, weet je dit ook of is dit nieuw voor je.
Hoe meer je weet, hoe meer je kan meten!


1

deel deze tip

Tip 60 - Boekentip: Eating in the light of the moon- Anita Johnston

Dit boek heeft een erg brede kijk op het ontstaan en in stand houden van eetstoornissen. Anita begint ieder hoofdstuk met een verhaal, een sprookje of een volksverhaal. En ieder hoofdstuk geeft een ander zicht op de reden waarom eetstoornissen bestaan en in stand worden gehouden door vrouwen. Het is een boek speciaal voor vrouwen. Ook als je geen eetstoornis hebt, maar meer inzicht wilt is dit boek een aanrader. De metaforen helpen je om anders naar jezelf te kijken. Het vervolg van ieder hoofdstuk licht de metafoor toe en geeft tools om beter met jezelf om te gaan.


Eating in the light of the moon


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 61 - Onderzoek je gezin van herkomst

Zoals je in andere tips al leest, en zoals je wellicht ook zelf al vermoed, heeft ieder gedrag een herkomst. Een reden tot bestaan.

Soms kan het interessant zijn om te zien hoe jouw gezin van herkomst en je eetstoornis samenhangen. Dat doe je het beste met een contextueel therapeut die ervaring heeft met dit soort vraagstukken. Misschien leer je hier niets uit. Dan weet je dat. Misschien leer je hier wel meer uit en kom je een stap verder in de keuze vrijheid van jouw (eet)gedrag.


1

deel deze tip

Tip 62 - Symptoombestrijding

Bij een eetstoornis ligt de nadruk in de behandeling vrijwel geheel op het "weer verantwoord gaan eten". Echter is bij een eetstoornis zelden sprake van een gewichtsprobleem maar is er veel meer aan de hand. De eetstoornis is "slechts" de rode vlag, het symptoom, voor een veel dieper liggend psychische nood.

Het gaat veel meer over angst & controle, grip, houden op, het leven. Door dat voor ogen te houden en op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaken (waar dient de eetstoornis voor, waarom is deze nodig (als bliksemafleider voor spanningen)) kan een eetstoornis effectief worden aangepakt. Als de onderliggende oorzaak kan worden weggenomen verdwijnt de eetstoornis vanzelf.


1

deel deze tip

Tip 63 - Boekentip: Uit de ban van eetbuien - Joanna Kortink

Uit de ban van eetbuien is een goed leesbaar boek. Als je last hebt van eetbuien zul je de ervaringsverhalen herkennen. Per thema legt Joanna veel uit en er staan mooie oefeningen in die je thuis kunt toepassen. De thema's gaan over allerlei zaken rondom eetbuien: De gedachten, de emoties, over gezonde voeding, over verschillende delen in jou.
Het boek past erg goed bij het volgen van hypnotherapie, waarbij ook wordt gewerkt met delen in jou, met gedachten en emoties.


1

deel deze tip

Tip 64 - Heb ik een eetstoornis

Heb ik een eetstoornis?

Er zijn ontzettend veel soorten eetstoornissen. De meest bekende zijn:

Anorexia nervosa: Bij deze eetstoornis zijn eten, je gewicht en je lichaam een obsessie voor je. Eten roept angst bij je op en je bent ontzettend bang om aan te komen.

Boulimia nervosa: Bij boulimia heb je eetbuien, maar je hebt ook een enorme angst om aan te komen. Daarom raken mensen met deze eetstoornis vaak verwikkeld in een cyclus van eten, braken en weer eten. Daarnaast hebben ze vaak ook een enorme drang tot bewegen.

Binge eating disorder: Deze mensen hebben last van eetbuien. Hoeveel ze ook eten, ze raken niet verzadigd. De drang om te bewegen of het eten weer kwijt te raken is er niet (of veel minder), daarom komen deze mensen vaak veel kilo’s aan.

Maar er zijn nog veel meer soorten eetstoornissen, en daarbij vallen de meeste mensen niet onder een bepaalde noemer. Zij hebben een eetstoornis die OSFED wordt genoemd (Other specified feeding or eating disorder. ) Dan heb je een beetje van vanalles en kunnen ze je eigenlijk niet in 1 specifiek hokje plaatsen.

Welke naam je het ook geeft, je hebt een eetstoornis wanneer:

Eten, of niet eten het grootste gedeelte van je gedachten in beslag neemt.
Je dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen om niet te hoeven eten of juist te kunnen eten.
Je eten niet meer (alleen) als iets plezierigs beschouwd, maar als een last.
Je jezelf hoort/ziet liegen, bedriegen en manipuleren om te krijgen wat je wilt rond eten of niet eten.
Je obsessief bezig bent met alles rond eten, bewegen, je lijf.
Je graag alleen bent als het om eten gaat (of juist niet eten)
Je je anders gedraagt met eten wanneer je alleen bent dan wanneer je met anderen bent.

Als jij jezelf in bovenstaande kenmerken herkent en je wil het graag anders. Neem dan eens contact op met een ervaringsdeskundig therapeut. Die weet als geen ander wat jij ervaart en kan je helpen op je weg naar verandering.


1

deel deze tip

Tip 65 - eten

Wist je dat teveel eten vaak te maken heeft met verveling

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 66 - Wat knaagt er bij jou?

Wat je eet als emotie eten, laat je vaak iets zien over het soort emoties wat je hebt.

Ben je boos, dan hebben mensen vaak veel behoefte aan chips, lekker met je tanden de knisperende chisp opeten..

Heb je behoefte aan verzachting, troost: dat eten mensen vaak chocola, ijs, zachte dingen.

Door te ontdekken waar je naar hongert, kan je jezelf dat op een andere manier gaan geven. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan troost, kijk dan of je een knuffel, een arm om je heen, aan iemand kan vragen.

Ben je boos, geirriteerd, gespannen: kijk dan of je lekker kan gaan bewegen, een work-out doen, lekker gaan wandelen met een stevige pas. Gooi het eruit!



1

deel deze tip

Tip 67 - Natuurlijk eten

Zoek je extra drive en kracht om beter met je eten om te gaan?

Kies dan zo vaak mogelijk voor natuurlijk eten (groenten, fruit, granen, olie, ...) . Dit soort voeding heeft nog groeikracht in zich. De natuurlijke cellen die er in zitten 'weten nog hoe ze zich kunnen verdedigen, hoe ze moeten groeien en wat ze nodig hebben om zich goed te voelen'.

Bovendien krijg je op die manier veel natuurlijke energie binnen en in verhouding levert het weinig afvalstoffen op.

Geraffineerde tarwe, suikers, frisdranken, koffie, teveel vlees, gefrituurde producten maken je lichaam verslaafd doordat ze zoveel energie van je vragen om het te verwerken. Je ervaart er een niet te vullen leegte door...

Zeker als je je emotioneel voelt of niet goed in je vel, verwen je dan met een soepje, met voldoende water, laat je maag al eens met rust... Dan krijgen je emoties meer ruimte om te kunnen verwerken.

Birgit

1

deel deze tip

Tip 68 - Een boek dat je zou kunnen helpen

Een laag zelfbeeld, innerlijke kritiek op jezelf speelt een belangrijke rol bij eetproblemen.
Een boek dat je zou kunnen helpen is:
Innerlijke kritiek bij eetproblemen (op weg naar zelfacceptatie)
schrijfsters: Greta Noordenbos & Marieke ten Napel.


1

deel deze tip

Tip 69 - Hulp en eetstoornis

Stichting Dalisay Recovery is een stichting die zich inzet voor mensen met een eetstoornis en voor hun naasten. 18 juni 2022 is er een open dag! In Medemblik. Welkom!


1

deel deze tip

Tip 70 - Lief lichaam bedankt

Sta jij er weleens bij stil hoeveel je lijf eigenlijk voor je betekent en hoe vanzelfsprekend de meeste mensen hun lijf eigenlijk nemen. Ons lijf is de meest geavanceerde “techniek” die er is. Zelf helend, zelf reinigend, zelf corrigerend, maar de meeste mensen behandelen het als een stuk vuil.

Ik was niet anders, ik was helemaal niet blij met mijn lijf. Ik was al heel jong erg lang en daar schaamde ik me voor. Ook vond ik mezelf altijd dik en lelijk. Wanneer ik voor de spiegel stond had ik weinig positiefs te melden en de woorden in mijn hoofd waren ronduit beledigend.

Daarbij ontwikkelde ik een eetstoornis waardoor ik mijn lijf lief afzien. Ik vrat alles wat los en vast zat. Had geregeld eetbuien. Beulde mezelf vervolgens af in de sportschool en wanneer ik aan de andere kant van de medaille zat at ik zo weinig mogelijk en ontzegde mezelf de voedingsstoffen die ik nodig had. Met het gevolg dat ik door de jaren heen maat 38 t/m maat 56 aan kleding heb gedragen. En op mijn dieptepunt bijna 140 kilo woog. Je kunt je voorstellen dat dat ook niet erg fijn is voor je lijf om dat te moeten dragen de gehele dag.

Toch deed mijn lijf het elke dag opnieuw. Het vormde zich naar mijn nieuwe maat, het liet zich uithongeren en volvreten, het bracht me waar ik wezen moest al was het geregeld met pijn en moeite.

En daarom wil ik mijn dankbaarheid uitten naar mijn lijf. Ik ben ondertussen zover dat ik veel zuiniger omga met mijn lichaam. Ik praat er liefdevoller over, ik ben tevreden met wat ik zie. Ik zorg ervoor met de juiste voeding, met beweging en ontspanning. Ik hoop dat mijn lichaam nog tientallen jaren er voor me wil zijn en als dank beloof ik mijn lijf dat ik er beter naar zal luisteren en er nog liever voor zal zijn.

Hoe zie jij jouw lichaam eigenlijk?


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 71 - De 2 componenten

Een eetstoornis of ook wel 'verslaving' heeft uiteindelijk 2 componenten.
1) Wat maakt dat het jou helpt om met eten bezig te zijn. Wat is jouw verhaal?
2) De verslaving.

Beide vragen een eigen aanpak.
Wanneer je deze tweedeling niet helder hebt, blijven deze aspecten elkaar beïnvloeden en is een negatieve spiraal lastig te vermijden.
Vanuit erkenning van deze tweedeling kun je stappen maken. Met nieuwsgierig zijn naar jezelf en een aanpak voor de (fysieke) verslaving kun je op weg naar een gezond leven.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 72 - Wat voor soort eter ben jij eigenlijk?

Drie vormen van eetgedrag

In de psychologie met betrekking tot eten worden er vaak drie vormen in eetgedrag onderscheiden:

emotionele eters
externe eters
lijngerichte eters
De emotionele eter

Veel mensen met overgewicht zitten letterlijk “niet lekker in hun vel”. Ze geven aan dat ze gaan eten als ze zich niet prettig voelen. Onaangename gevoelens zoals verdriet, woede, somberheid of angst worden dan weg gegeten. Hier kunnen tal van factoren aan ten grondslag liggen zoals stress, onrust, seksueel misbruik, een scheiding of verdriet uit de jeugd. De vaardigheid en/of de kracht om hier op een andere manier mee om te gaan ontbreekt bij hen. Zij zien geen verschil tussen de lichamelijke prikkels van honger en verzadiging en de lichamelijke verschijnselen die bij hun gevoelens horen. Bij het coachen van de emotie-eter moet het (h)erkennen, verwerken en reguleren van gevoelens aangeleerd worden, om zo het ongewenste eetgedrag te kunnen stoppen.

De externe eter

Het woordje “extern” geeft het al aan: de externe eter legt de oorzaak van het overgewicht en zijn eetpatroon buiten zichzelf. Er is sprake van een “externe locus of control”. Allerlei excuses worden aangevoerd voor het in stand houden van een ongezond eetpatroon of het niet kunnen volhouden van een dieet. Zo wordt er geredeneerd dat bijvoorbeeld vandaag het lijnen niet gaat lukken omdat een collega jarig is, morgen wordt er iets gemakkelijks gegeten omdat de kinderen sporttraining hebben, wanneer vrienden lekker voor je gekookt hebben wil je ze toch niet voor het hoofd stoten, in het weekend ga je toch niet koken en zo nog tal van redenen. De omstandigheden bepalen dan hoe iemand met zijn voeding omgaat ongeacht of dat overeenkomt met de lichamelijke behoefte aan eten. Men heeft bijvoorbeeld op een verjaardag ’s middags al volop taart en hapjes genuttigd en toch wordt ’s avonds de gebruikelijke hoeveelheid eten bij het diner opgeschept omdat het nu eenmaal etenstijd is. Bij deze groep is het belangrijk dat er inzicht wordt verkregen over het feit dat men zelf keuzes kan maken, elk moment van de dag weer, hoe men de regie over het eetgedrag (weer) in eigen handen kan krijgen en dat men de daarbij behorende verantwoordelijkheden zelf moet nemen.

De lijngerichte eter

Dit is de groep die al een leven lang op dieet is. Zij kennen alle nieuwe afslankhypes en weten precies hoeveel calorieën er in welke voedingsmiddelen zitten. Zij zijn zich dus wel degelijk heel bewust van de voeding die ze eten of kopen. Hier zie je vaak een houding van hollen of stilstaan, het is óf extreem streng op dieet óf er wordt nergens op gelet. Nog even flink gaan lijnen vlak voor een vakantie maar eenmaal in het all-inclusive resort gaan alle remmen los. Alles of niets. Een lijngerichte eter hoeft niet per definitie overgewicht te hebben, zij hebben vaak last van het jojo-effect en ook dit kan schadelijk zijn; zowel lichamelijk als ook psychisch door het gevoel steeds te falen en telkens weer de controle te verliezen. Zij zuchten vaak dat ze “levenslang” hebben. Bij het begeleiden van de lijngerichte eter is het belangrijk om het “zwart-witpatroon” te doorbreken. Het dagelijkse leven zich toch meestal afspeelt in het grijze gebied en dat men daarin zelf de regie heeft en keuzes kan maken wat men wilt eten. De boog hoeft echt niet altijd gespannen te staan want alle dagen een rigide dieet volgen of altijd obsessief met eten bezig zijn houdt niemand vol.


1

deel deze tip

Tip 73 - 'Iets naars doen om iets naarders te voorkomen.'

'Iets naars doen om iets naarders te voorkomen.'

Over eetstoornissen wordt veel geschreven en er wordt veel in behandeld. Er zijn allerlei aanpakken en de meeste gaan in op het eten zélf. Waar te weinig aandacht aan besteed wordt is het feit dat het niet gaat om het eten alleen. Het eten zelf is een vorm van controle of vermijding in veel gevallen, 'iets naars doen om iets naarders te voorkomen,' zo leggen we dit uit in de psychologie. Het kan helpen om te achterhalen wat de reden is van het controle of vermijdingsmechanisme. Een effectieve therapeut met ervaring kan je begeleiden om stap voor stap op ontdekkingstocht te gaan om uit te vinden waarom het eten zo'n ding geworden is. Vaak is er een sterke kant van jou die zich door middel van eten met thema's als controle, vermijding, perfectionisme of andere dingen is gaan bezighouden. Lastig is het vaak nog om te achterhalen welke gevoelens en gedachtes er zijn die daaraan vooraf gaan. Je kunt zelf al eens oefenen of eens nagaan bij jouw dierbare in je omgeving die te maken heeft met een eetstoornis wat er zo erg aan is om te stoppen met het controleren van de voeding? Wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? Ook zijn filosofische vragen belangrijk o mte stellen als welk gevoel gaat er vooraf aan het gevoel wat plaatsvindt op het moment van het stoppen met of het juist (over)eten. Wat voel je eerst, waardoor je het eten wel moet gaan stoppen of starten? Waar word je in geraakt waardoor je zo gaat doen, zo gat reageren?

Wanneer je beide aanpakt, zowel het omgaan met het eten als de onderliggende gevoelens, gedachten en patronen pak je de eetstoornis aan.



1

deel deze tip

Tip 74 - Uit de ban van emotie eten

dit boek is gebaseerd op dealen met wat je dwars zit in plaats van ertegen te vechten.


Uit de ban van emotie eten


1

deel deze tip

Tip 75 - Brief aan je lichaam

Omdat veel mensen met een eetprobleem een slechte relatie hebben met hun lijf zou het mooi zijn als je een dankbrief schrijft aan je lijf.
ondanks dat je er niet voor zorgt zoals je zou willen, brengen je benen je iedere dag weer weg, en blijft je lijf voor je doen wat het moet doen.
dat is een bedankje waard.
hierdoor waardeer je niet alleen hoe het eruit ziet, maar vooral ook wat het is.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 76 - Wat kost een eetbui?

Wat kost een eetbui?

Dat is een simpele vraag, toch?…. Je kijkt op de bon van de supermarkt, je leest het bedrag af en je weet wat de eetbui gekost heeft. Maar zo simpel is het niet.

Een eetbui kost je op lange termijn veel meer dan wat je moet afrekenen bij de kassa. (Hoewel dit ook een enorm bedrag kan zijn)

Allereerst kostte de eetbuien mij mijn gezondheid. Het lijf krijgt veel stress van de enorme hoeveelheid ongezond voedsel. Het hormoonsysteem raakt van slag. Tanden en kiezen krijgen teveel te verduren. Door al het extra gewicht kreeg ik steeds meer pijn aan mijn gewrichten.

Daarnaast kostte het mij mijn eigenwaarde. Doordat ik me er niet tegen kon verzetten voelde ik me slap en waardeloos. Ik vond dat ik geen ruggengraat had en was absoluut niet aardig voor mezelf. Ik haatte mezelf.

Ook werd ik er oneerlijk van. Ik loog, ik manipuleerde en bedroog mensen. Ik heb eten en geld gestolen omdat ik het allemaal niet meer kon betalen. Financieel ging het dan ook erg slecht want elke dag een eetbui van zo’n 20 euro hakt er flink in.

Ik raakte mensen om me heen kwijt omdat ik steeds meer in isolatie terecht kwam en me niet meer voor anderen interesseerde

En als laatste kostte het me mijn vrijheid… Ik kon amper meer lopen, had altijd pijn. Ik kon niet meer doen waar ik blij van werd omdat ik vast zat in een ongezond lijf en een voedselobsessie. En daarbij kon ik me financieel weinig meer veroorloven waardoor ik regelmatig nee moest zeggen op uitnodigingen.

Wat bracht de eetbui me…..tijdelijke rust. Even niet nadenken. Even de verantwoordelijkheden niet hoeven voelen. Even helemaal uitgetuned zijn. Op den duur kwam ik erachter dat ik andere keuzes moest maken om ervoor te zorgen dat ik dat uit-tunen niet meer nodig had.

Ik ben mijn leven gaan overzien en ben actie gaan ondernemen. Ik ben meer naar mijn behoeftes gaan kijken en gaan kijken wat ik uit mijn leven wilde weghalen om me beter te voelen.

Wanneer je geen eetbuien meer hebt, merk je al vrij snel dat zij ook een deel van het probleem zijn. Dus door het stoppen van de eetbuien los je al een deel van je problemen op.

Heb je hulp nodig bij het stoppen van je eetbuien? Ga eens kijken bij een OA of EDA meeting. Wanneer je professionele hulp kijk dan op deze site naar een hulpverlener die bij jouw past


1

deel deze tip

Tip 77 - Boekentip

"Liefde in plaats van chocolade"

Geschreven door Fenna Janssen.

Uitgeteld lig je op de bank met maar één gedachte: ik moet zoet, chocola, NU! Na een zware werkdag is eerst een halve zak chips nodig om tot rust te komen... Herken je deze situaties? Dit soort snoep- en snaaibuien zijn funest voor je zelfvertrouwen én je gewicht. Wil je er blijvend vanaf? En niet meer op dieet? Fenna Janssen helpt je stap voor stap in dit proces. Ze laat je onderzoeken waar jouw neiging tot emotie-eten vandaan komt. Je leert voelen dat je eigenlijk behoefte hebt aan een luisterend oor, troost of liefde. Een pak koekjes opeten vervult dit verlangen niet. Ze laat zien hoe je je behoefte aan rust en aandacht kunt bevredigen zónder naar troosteten te grijpen. Met dit boek krijg je je snoepbuien definitief onder controle. Afvallen volgt dan automatisch.


1

deel deze tip

Tip 78 - eetbuien

Het boek Eerste hulp bij eetbuien is een goede hulp.
Hierin vind je veel eye-openers.
Door het niet-weten en geen plan kun je een eetbui niet of heel moeilijk weerstaan.


1

deel deze tip

Tip 79 - Nu even niet want….

Nu even niet want….

Jarenlang wilde ik van mijn eetstoornis, verslaving af, maar bij elke afwijking van het normale had ik een reden om daar niet op dat moment aan te beginnen…

Nu even niet want:

Ik ga op vakantie
Ik ben moe
Ik voel me niet zo lekker
Ik heb er de puf niet voor
Het is weekend
De kinderen zijn ziek
Enz…

Kortom…nu even niet….straks, morgen, na het weekend, na de vakantie begin ik….
Vandaag de dag stel ik niet meer uit. Ik ga ervoor. Elke dag, elk moment…omdat ik het waard ben.

En jij…ben jij het waard om te stoppen met uitstellen en voor jezelf te kiezen.
Liefdevolle zelfzorg vraagt er meestal om, om te stoppen met het alleen te doen en hulp te vragen.
Kun je wel wat hulp gebruiken? Zoek een hulpverlener die bij jou past. samen kun je het aan


1

deel deze tip

Tip 80 - Boekentip "Bite me"

Onlangs las ik het nieuw uitgekomen boek "Bite me". Al tijdens de inleiding las ik hoe de 'dieetcultuur' eetgewoontes en eetpatronen beïnvloeden. Ik vond de manier waarop Buwalda over gezondheid spreekt verfrissend. Ze gaf mij een nieuw perspectief om naar eten en gezondheid te kijken.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 81 - Het probleem achter het eetprobleem

Eetproblemen hebben zelden ook echt te maken met eten. Vaak zit er een ander probleem achter. Bijvoorbeeld dat eten het enige is waar je controle over hebt en daardoor voel je je goed. Er zijn dan misschien andere gebieden in je leven, of in het verleden, waar je geen controle over had en je je machteloos voelde. Het heeft dus vaker een onderliggende oorzaak die een onbewuste angst oproept. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan het probleem wat je met eten hebt. Dat is heel spannend maar je kunt daardoor wel leren om destructief gedrag af te leren op een gezonde manier autonome keuzes te maken.


1

deel deze tip

Tip 82 - Eten en bewegen, na 100x afvallen

Bij overmatig eten, eten van uit emotie. Als je de diëten kent, die diëtisten hebt gehad en inmiddels al veel kennis hebt over voeding en het lukt niet om blijvend af te vallen. op een bepaald gewicht te blijven.
zou hypnose gecombineerd met beweging kunnen helpen. Hypnose bij afvallen, werken met het onderbewuste en daardoor gedragsverandering. lekker bewegen leren plezier daarmee te hebben, zorgt voor de blijde verandering en het goed vol te kunnen blijven houden. Je verandert meer je leefstijl.


1

deel deze tip

Tip 83 - Een eetstoornis staat niet op zich

Vaak is een eetstoornis een symptoom van een onderliggend probleem. Je doet er goed aan om zowel de eetstoornis te behandelen, alsook uit te zoeken wat het onderliggende probleem is bij een therapeut.


1

deel deze tip

Tip 84 - Emo eter, overgewicht en steeds jojo-en

Hypnose is een goed welkom middel wat helpt tegen overgewicht. zeker als je een emo eter bent en daardoor aankomt.
Met hypnose kan veel en dus kan je met hypnose afvallen en een gedragsverandering creëren.
hypnose kan heel goed online


1

deel deze tip

Tip 85 - Waarom eet je?

Waarom eet je?

Als je de hele dag druk bezig bent geweest en dan ‘s avonds op de bank ploft krijg je soms behoefte om te gaan snaaien. Probeer eens te ontdekken waarom dat zo is. Zelf kwam ik erachter dat dit door verveling kwam, misschien heb jij dat ook of is er iets anders aan de hand: verdriet, eenzaamheid, boosheid etc. Pak dan datgene aan wat achter het snaaien zit waardoor je niet meer( of in ieder geval hopelijk minder) snaait. Bewustwording geeft daarin ruimte.

Maaike

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 86 - De valkuil van onbewust eten

Wist jij dat we bijna 50 procent van onze handelingen (tanden poetsen, auto rijden, handen wassen enz..) onbewust doen en op dezelfde momenten. Kortom dat heel veel van onze handelingen gewoontes zijn waar we niet eens over nadenken.
Dat is ook het geval bij eten. Bijvoorbeeld: Als je van jongs af aan gewend bent om in het weekend ongezond te eten zul je deze trend vrijwel gedachteloos overnemen wanneer je op jezelf woont of een gezin sticht.
Wanneer er op jouw werk door iedereen achter zijn bureau gegeten wordt zul je deze gewoonte waarschijnlijk ook invoeren want zo is het nu eenmaal hier.
Andersom als iedereen op het werk gaat wandelen tijdens de lunch zul jij dat waarschijnlijk ook gaan doen.
Goede en slechte gewoontes zijn dus voor 50 procent onbewust.
Onbewuste eethandelingen zijn lastig te doorgronden omdat ze onbewust zijn. Je zal er echt heel bewust een licht op moeten schijnen en het misschien zelfs met anderen over moeten hebben om ze duidelijk te krijgen.
Waar eet jij? Hoe eet jij? Wat eet jij? Waarom lukt het niet dit te veranderen? Waar komen deze gewoontes vandaan? Wat kan ik doen om het wel te veranderen?
Ga het gesprek eens aan met mensen om je heen om duidelijk te krijgen waar het bij jou goed en minder goed gaat.


1

deel deze tip


deel deze tip

Tip 88 - Overgewicht?

Waar staat je gewicht voor?
Is het een bescherming? Een stevigheid? Of misschien een muur? Zodat je letterlijk en figuurlijk mensen op afstand houdt door een laag om jezelf te bouwen?

Wat zou het spannends zijn wanneer je dat kwijt zou zijn?
Als hier een antwoord omhoog komt, dan kun je dieten wat je wilt. Maar afvallen zal dan waarschijnlijk niet lukken. Gezond gewicht komt van binnen uit.


1

deel deze tip

Tip 89 - Het aapje in je hoofd bij eetbuien

Je wéét heus wel dat die zak chips ongezond is. En dat je je straks daardoor niet lekker voelt.
Maar het aapje in je hoofd weet dat niet. Die kijkt niet naar langer termijn. Die wil nú! Nu het leuk hebben, nu behoeftes vervullen.
Dat aapje, dat is jouw zoogdierenbrein. Het limbische systeem. En dat heeft, vóór jouw weten, al besloten dat ie wat lekkers wil. En dat je het ook gaat doen! Daar kan jouw wilskracht bijna niet tegenop.
Wil je je aapje voor zijn? Zorg dan voor een andere afleiding. Maar van te voren al afspraken met jezelf wat je wel en niet gaat eten. En nog makkelijker, zorg voor weinig verleiding in huis (dus laat de chocola in de supermarkt achter).


1

deel deze tip

Tip 90 - Kuchisabishii

🐛 Kuchisabishii 🦋

Een japans woord wat betekent dat je eet omdat de mond zich eenzaam voelt.

Prachtig beschreven…een woord wat aangeeft dat je wil eten…niet omdat je honger hebt maar omdat je mond zich eenzaam voelt. Of is het het hart wat zich zo voelt. Het komt in ieder geval meer voor dan je denkt, eten om de eenzaamheid, het verdriet of andere zogenaamde negatieve gevoelens af te wenden.

Ik ben vooral in staat te gaan eten wanneer ik me eenzaam voel maar deze deelt samen met verveling de eerste plaats.

Bij welke emoties ga jij eten?

Ga eens na welke emoties jou triggeren om te gaan eten of juist te stoppen met eten


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 91 - Stop met dieetdenken

Bijna elke eetbui komt voort uit een tekort. Dit kan voortkomen uit een energietekort omdat je te weinig hebt gegeten die dag, of een paar dagen daarvoor, of door een emotioneel tekort. Je brein is erop gemaakt je in leven te houden en je oerbrein gaat er met je vandoor. Je krijgt een eetdrang die niet te stoppen is met wilskracht.
Houdt in een dagboek bij, als je de eetbui hebt gehad, wat dit voor je heeft opgelost. Je doet het namelijk niet voor niets, het is een coping of een vorm van overleven. Als je weet welk tekort je zojuist hebt opgevuld kan je aan de slag om dit tekort op een manier op te vullen die constructief is. Heb je bv restrictief gedrag vertoont, zorg dat je voldoende eet elke dag, en stop met restrictief eten. Heb je stress, kijk hoe je dat op kan lossen. Kijk wat het probleem is onder de eetbuien, daar ligt ook de oplossing.


1

deel deze tip

Tip 92 - Heel je lichaam en geest met AyurYogaPsychotherapie

AyurYoga Psychotherapie is gebaseerd op de 3 pijlers Ayurveda, Yoga en lichaamsgerichte psychotherapie.
Waarom een mix van deze 3 therapieën?
Eenvoudig uitgelegd; een gezonde geest kan niet gedijen in een ziek lichaam en omgekeerd. Volledige heling is alleen mogelijk als je aan heling van zowel lichaam als geest werkt.

Lichaamsgerichte psychotherapie kan veel betekenen voor het verwerken van trauma’s, blokkades en helpen oude patronen te doorbreken. De therapie richt zich op zowel de psychische en emotionele ontwikkeling van de cliënt als ook op de geblokkeerde emoties en energiehuishouding in het lichaam.
Yoga werk als een spiegel door het beoefenen van houdingen, werken met adem en meditatie. Wat gebeurt er tijdens de beoefening? Hoe ga je ermee om, waar liggen je grenzen, welke weerstanden ontmoet je?
Ayurveda richt zich op jouw constitutie bij elk type mens past dan ook een eigen voedings- en leefpatroon.
Wil je optimaal functioneren, dan is het belangrijk dat je weet wat je constitutie is. Dan kun je je eet- en leefgewoonten aanpassen en kiezen voor datgene wat een gunstige invloed heeft op je gezondheid en leven. Je komt dan lekkerder in je vel te zitten en hebt minder kans op ziekte.

AyurYoga Psycho therapie biedt een totaalpakket dat helemaal gericht is op het ondersteunen van je gehele gezondheid. Aan het eind van elke therapiesessie krijg je adviezen, aandachtspunten en oefeningen mee waar je thuis mee aan de slag kunt.


1

deel deze tip

Tip 93 - Leestip: Bite me

Onlangs las ik het anti dieet boek "Bite me" van Femke Buwalda.

Dankzij haar boek onderzocht ik met tientallen oefeningen wat ik denk, voel en deed terwijl ik eet. Zo leerde ik meer over intuïtief eten. Sinds het lezen maak ik nieuwe keuzes omtrent eten en bewegen. Mijn blik op gezondheid verbreedde. Daar voel ik me prettig bij.


1

deel deze tip

Tip 94 - Je eetstoornis als informatiebron

Een eetstoornis komt vaak niet zomaar uit de lucht gevallen.
Vaak heeft eetproblematiek een zogenaamde "functie".

Een eetstoornis kan je bijvoorbeeld beschermen tegen pijn en verdriet of wanneer je voelt dat er hoge eisen worden gesteld.
In plaats van deze moeilijke gevoelens ruimte te geven of grenzen aan te geven, kan een fixatie op eten of niet eten afleiding bieden waardoor je niet hoeft om te gaan met wat er speelt.
Ook kan het 'helpen' met hoe je gevoelens van spanning en stress reguleert en kan het troostend 'werken'.

Dit zijn een paar voorbeelden van functies die een eetstoornis kan hebben, zo zijn er meer.

Wanneer mensen bij mij komen voor begeleiding op dit stukje, vraag ik ze altijd om hun eetstoornis niet als vijand of vriend te beschouwen maar als informatiebron!
Wat heeft de eetstoornis jou te vertellen?
Wat heb je werkelijk nodig?

Samen gaan we dit dan uitpluizen en kijken we naar een meer constructieve en gezonde manier van omgaan met lastige gevoelens/trauma en situaties.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 95 - Virtuele maagband

Virtuele maagband
Met behulp van hypnotherapie is het mogelijk een virtuele maagband te laten plaatsen. Meestal heeft iemand al van alles geprobeerd voordat ze bij een hypnotherapeut uitkomen. De meeste methodes om af te vallen werken via je denken, je wil, je doorzettingsvermogen. De reden waarom het met hypnotherapie zo goed werkt is omdat het op het niveau van het onderbewustzijn wordt geplaatst. Als op dit niveau een bepaalde keuze, een bepaald voornemen wordt genomen, dan zal alles in jou eraan meewerken dit doel te bereiken. Dit gaat voorbij het denken, is veel krachtiger. Door ondersteuning van een geleide meditatie op maat wordt je hier ook nog in versterkt. Als je hier nog vragen over hebt dan stel ze gerust, ik beantwoord ze graag.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 96 - Het aapje in je brein

Jouw brein bestaat kort gezegd uit 3 delen: de neo-cortex, het limbische systeem en de hersenstam.
Het limbische systeem, ook wel het zoogdierenbrein, is ingesteld op korte termijn reactie. Nú overleven, maar ook het nú leuk hebben. Het aapje in jouw brein wil nú naar de speeltuin, nu een goed gevoel hebben.
En laat dit deel van jouw brein nu ook eens als eerste reageren. Al vóór dat je door hebt met jouw denkbrein (neo-cortex) dat je aapje al onderweg is naar de speeltuin.
Zolang dit proces doorloopt, kun je weinig tegen je verslaving beginnen. Het doorbreken van dit patroon kan bij de juiste therapeut.

F.P.

1

deel deze tip

Tip 97 - Relatie tussen over- of ondergewicht en familiesysteem

Citaat uit de website van Els van Steijn:
IS ER EEN RELATIE TUSSEN OVER-EN ONDERGEWICHT EN JE FAMILIESYSTEEM?
Ja, ik zie een verband. Mijn boek ‘De fontein, vind je plek’ gaat over het doorbreken van hardnekkige patronen in je leven. Gekscherend heb ik mijn boek weleens een manier genoemd dat je helpt om op gewicht te komen en blijven. Clienten in mijn coachingspraktijk blijken met behulp van de metafoor van de fontein naast de eigenlijke coachingsdoelen met meer gemak hun ideale gewicht te bereiken en vooral ook vast te houden. Voordat ze ‘goed in de fontein’ stonden, was de behoefte om ongezond te eten en snaaien hoger of het tegenovergestelde door juist niet te eten.
Als je op jouw plek in ‘de fontein’ gaat staan en de anderen hun plek gunt, word je minder behoeftig, wat bijna altijd een gunstig effect heeft op je eetpatroon en zelfbeeld.


1

deel deze tip

Tip 98 - Wat is de boodschap

Verstoord eetgedrag is ergens een uiting van. Het eetgedrag, of de eetstoornis is een boodschapper die een boodschap in zich draagt. De mensen die worstelen met eten proberen door middel van hun eetgedrag een boodschap over te brengen. Een boodschap die ze eigenlijk zelf niet altijd helder hebben. Met andere woorden, ze begrijpen zichzelf niet en dus ook niet waarom ze niet op een normale manier met eten om kunnen gaan. Door alleen te focussen op het eetgedrag wordt de onderliggende reden niet weggegenomen en blijft het verstoorde eetgedrag in stand of terugkomen. Het is dus essentieel om die boodschap te gaan onderzoeken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 99 - Leer je zelf begrijpen

Leer je zelf begrijpen. wat maakt dat je dat eten zo nodig hebt. Eten kan als een steun voelen waar niet zonder kunt. Jezelf opleggen te stoppen met overeten is dan ook niet een oplossing, maar levert juist veel stress op! Waar is die steun voor nodig, dat is eerst belangrijk om te weten!
Boeken tip: Vrede met jezelf- Elisabteh van Zijl

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 100 - Je mag een eetbui

Beetje gekke tip misschien van een erkend therapeut, maar wat als je nu oke zou zijn met je eetbui. Als je in de zon aan tafel met een gezellig muziekje aan alles zou eten wat je graag wilde. Echt eten...niet vreten. wat zou er dan gebeuren. Wat als je de eetbui gewoon accepteert en aan het einde van de dag tegen je partner, ouders zou vertellen dat je een eetbui hebt gehad. Mijn ervaring is dat het aantal eetbuien afneemt en bij sommige zelfs helemaal verdwijnt. Ik ben benieuwd wat dit met jou doet.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 101 - Symptoombestrijding

Bij problemen met eten kun je bezig gaan met een dieet. Minder eten, andere boodschappen halen of zelfs een maagband.
Effectiever is het om te ontdekken wat maakt dat je veel eet. Welk gat of leegte probeer je te vullen? Wat geeft het eten jou? Door de kern te onderzoeken verandert het gedrag.


1

deel deze tip

Tip 102 - Zet je eetbuien in het licht

Om je eetbuien hangt een enorm taboe van schuld en schaamte. Het moet vooral in de schaduw blijven, want niemand mag ervan weten. Zet je eetbui eens in het licht. Koop het eten waar je zin in hebt. Doe het in schaaltjes en bakjes. Laat de gordijnen open. Zet en een muziekje bij aan en eet stukje voor stukje, hapje voor hapje. en ga dan eens ervaren wat dat met je doet. Wees niet boos op jezelf maar wees lief voor jezelf en zeg tegen jezelf het is oke dat het nu nog niet lukt dit los te laten. Praat erover met anderen. Het is niet dierct zo dat het hiermee weg gaat, maar er gaat een enorme negatieve lading vanaf wat ruimte geeft om andere keuzes te maken in de toekomst. Succes


1

deel deze tip

Tip 103 - Zoek een lotgenotengroep, deel je verhaal.

Het delen van je verhalen en coping-strategieën waar je voor schaamt kunnen ongelooflijk helpend zijn. ‘Trek’ het uit de schaduw, hou het niet geheim. Laat het licht erop schijnen. Zoek een lotgenotengroep en/of een goede therapeut. Want vaak zit je vast in je eigen conclusies, die niet perse de waarheid zijn. Verwar negatieve gevoelens (zoals ik kan het niet, ik doe het niet goed, ik ben niets waard) niet met falen en pure emoties (zoals verdriet of boosheid) niet met obstakels.


1

deel deze tip

Tip 104 - Het gaat allemaal om controle(verlies)

Wanneer er sprake is van drang en/of dwang - waar dus ook een eetstoornis raakt - valt en staat alles met deze thema's controle, controle verlies, veiligheid en angst.
Het hebben van controle, of het idee hebben van controle, geeft een gevoel van veiligheid. Maar ook van angst, waardoor je nog meer je best gaat doen voor de controle die je hebt/of denkt te hebben en/of deze gaat vergroten.
Wat helpt is om inzichtelijk te maken wat jou cirkel van invloed (en dus ook controle) is en wat daarbuiten valt. En hoe je zorg draagt voor datgene binnen je cirkel en je minder laat belemmeren door datgene wat erbuiten valt.


1

deel deze tip

Tip 105 - Controle vs loslaten voor moeilijke eters.

Als je een eetstoornis hebt, dan heeft dat invloed op je hele leven. Je bent er continue bewust of onbewust mee bezig. Eten doen we regelmatig en zien we ook heel regelmatig. Onze samenleving is heel erg op consumeren ingericht. Alles draait om voedsel lijkt wel. Geen wonder dat er problemen zijn zoals eetstoornissen. Eigenlijk weet niemand meer wat echt wel of niet handig meer is. Het zou toch kunnen dat je nu worstelt met een voorgeschoteld dieet en eetpatroon die door iemand anders is voorgeschreven. Dit terwijl je juist worstelt met een dwang en controle probleem vanuit jezelf. Dwang en controle vanuit de ander, maakt het niet echt makkelijker. Gezond is normaal gesproken kunnen bewegen tussen loslaten en controle. Nu de vraag aan jou. Hoe kan jij soepeler omgaan tussen deze twee polariteiten. Is er naast de noodzakelijke dwang en controle (want je moet toch iets eten) ook een mogelijkheid om weer wat los te laten? Bijvoorbeeld de keuze tussen voedingsmiddelen, de tijdstippen waarop je eet, etc? Hoe kan je ruimte creëren voor jezelf en toch de voedingsmiddelen binnen krijgen die je hard nodig hebt?
Als je hier erg mee blijft worstelen, vraag dan jouw hulpverlener eens om een EMDR traject om het eten op zich iets makkelijker te maken of negatieve gedachten mbt eten te verzachten. Dat kan een enorme opluchting zijn! Succes.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 106 - Voor een eetbui

De drang om toe te geven aan een eetbui is groot. Vaak is de grootste oorzaak restrictief eten. Zorg altijd dat je 3 gezonde maaltijden eet die mentaal en fysiek verzadigen en neem regelmatig een tussendoortje.
Heb je ondanks dat toch de drang voor een eetbui? Vecht er niet tegen maar zit eerst je emoties uit. Waar in je lijf voel je de drang of voel je een emoties. Ga er 10 minuten bij zitten, en doorvoel de emotie in je lijf zonder dat je wat doet. Daarna mag je alsnog de eetbui hebben. Het kan zomaar zijn dat de drang dan al weer een heel stuk is gezakt, mits je fysiek wel goed gevoed bent.


1

deel deze tip

Tip 107 - Waarom doe je wat je altijd doet?

Waarom doe je wat je (altijd) doet? Wil jij hier achter komen en niet telkens hetzelfde blijven doen? Lees dan verder en kom tot inzichten, zodat je ermee aan de slag kan gaan.

Vaak ben je je niet bewust waarom je de dingen doet, zoals je ze doet. Dit kan leiden tot frustraties wanneer je dingen wil veranderen in je leven. Door hierachter te komen heb je een keuze en gaat het niet meer automatisch, zodat jij de controle hebt over je leven en hoe je het wil leiden.

Wist je dat 80% van je emoties uit het verleden komen en maar 20% van je emoties uit het heden?

Wat gebeurt er met jou wanneer je in een situatie komt waarin je je niet prettig voelt? Ga je deze gevoelens aan of probeer je ze te verdoven? Dit kan vele vormen aannemen. In extreme gevallen verslavingen, maar ook bv (over) eten of shoppen.

Sta de volgende keer eens stil wat je voelt, waar je last van hebt. Is het verdriet, angst of wat anders. En wat doe je om dit gevoel te onderdrukken? Ga je het uit de weg of ga je je beschermen? Probeer je het te stillen door bv toe te geven aan ongezonde voeding of steek je liever een sigaret op?

Meestal ontstaan deze patronen in je kinderjaren. Bijvoorbeeld wanneer je verdrietig was werd je getroost met eten. Of waren er situaties waarin je je wilde beschermen, maar dit niet kon? Hoe heb jij leren omgaan met emoties? Kun je je herinneren wanneer je dit gevoel voor het eerst hebt gehad?

Door stil te staan wat je patronen zijn kun je deze doorbreken. Je bent niet meer dat meisje die zich moet beschermen of troosten met eten. Je bent inmiddels een volwassen vrouw die deze emoties aan kan!

Je kunt nu zelf bewuste keuzes maken en weet waarom je altijd doet, zoals je deed.



deel deze tip

Tip 108 - Waar honger je echt naar?

Eet je uit verveling, of omdat je eenzaam bent of na een ruzie of omdat je verdrietig bent of omdat….?
Dan gebruik je voedsel om jezelf te troosten, te verdoven of af te leiden. Door de echte oorzaak van je emoties te ontdekken doorbreek je de cirkel van emotie-eten!

Hunker je naar zoetigheid of naar hartigheid of naar pittig, kruidig voedsel?
Wat wil jouw favoriete eetbui-voedsel jou vertellen, waar staat het symbool voor?
Stel jezelf de vragen bij jouw favoriete voedsel:
- Wat vind ik hier zo lekker aan, waar smaakt het naar?
- Welke herinneringen en beelden roept het op?
- Welke gevoelens en verlangens komen naar boven?
en/of
- Maak een tekening wat jouw favoriete voedsel voor jou betekent

Lukt het niet om jouw cirkel te doorbreken schroom dan niet om ondersteuning te vragen. Samen kijken wij dan naar jouw eetbuien en emoties en mogelijkheden de cirkel te doorbreken.

Atie Andriessen
lid therapiepsycholoog



deel deze tip

Tip 109 - Zoek dubbele hulp

Een eetstoornis is een symptoom van iets anders, onderliggends. Om het echt aan te gaan, is het nodig om aan het onderliggende te werken, maar het symptoomgedrag heeft ook sturing nodig. Zeker wanneer er sprake is van ondergewicht.
Over het eten kan strijd ontstaan, wat in de weg kan komen te staan van een veilig contact met je therapeut. Daarom is het goed om dat deel onder te brengen bij iemand die medisch onderlegd is (bijvoorbeeld een huisarts, psychiater of specialist). Diegene kan daarover dan contact houden met de behandelend therapeut.

Anoniem


deel deze tip

Tip 110 - Eetstoornis bij je levensfase

Er zijn verschillende visies op de achtergronden van een eetstoornis. Er is haar voorkomen ook een samenhang met de westerse cultuur en haar normen van wat mooi en aantrekkelijk is. Deze normen worden op talloze wijze, vaak helemaal onbewust, bij ons ingeprent via de media. Maar ook door het etaleren van onze eigen af- en voorkeuren aan elkaar. Vooral jonge mensen zijn hier extra vatbaar voor.

Onze onderbewuste redeneert dat mooi en aantrekkelijk zijn ervoor zorgt dat je geliefd bent, dat je daarmee liefde, verbondenheid en veiligheid kunt oogsten. En dit zijn uiteraard de veelal onuitgesproken primaire en diepste verlangens van -ieder- gezond persoon!

Juist jonge mensen zijn nog volop bezig met de opbouw van hun persoonlijkheid, van hun vermogen tot waarnemen en vaardigheden om met het leven om te gaan. Tot op het niveau van hun hersenontwikkeling zijn zij middenin het proces om de toekomstige regisseur van hun eigen levens te gaan worden.

Zodoende brengt het gezonde verlangen naar liefde, waardering, acceptatie door de omgeving, in samenspel met de ervaringstijd die nodig is om zelfwaardering en eigen levensregie op te bouwen, een wat kwetsbare periode voor de adolescent. Dit kan bij degenen die nogal open zijn een verhoogde gevoeligheid betekenen bij het zoeken naar waardering (of in eerdere levensfasen gemiste liefde en contact) en aansluiting. De zoektocht kan dan uitmonden in een verstarde overmatige regie bij eetgedrag, waarbij de ‘regie’ tenslotte een veelkoppig monster blijkt te zijn geworden dat de eigen persoon (in ontwikkeling) en het eigen bestaan wegvreet.

Dit betekent dat jonge mensen die weliswaar de weg van autonomie-ontwikkeling ogenschijnlijk liefst zélf (met hun leeftijdsgenoten) willen gaan, wel degelijk nog steeds een goed contact met ervaren en aandachtige volwassenen nodig hebben.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 111 - Voor ouders 'ontschuldig' je kind

Het kan helpend zijn als 'de eetstoornis' geexternaliseerd wordt: maak in je hoofd een beeld van de eetstoornis bijv een denkbeeldig persoon (bijvoorbeeld een heks, die schel en hard lacht).

Kijk dan wie er aan tafel zit, je kind en ook 'de heks'. Vraag je nu af wie praat er, wie maakt ruzie over eten en wie manipuleert je?
Als je dat doet kun je een onderscheid maken tussen de eetstoornis en je kind en dan merk je dat je weer anders naar je kind kunt kijken, met meer liefde. En dan weet je ook wie hier 'de vijand' is waartegen je je moet verzetten. En zoek professionele hulp als je merkt dat 'de heks' veel ruimte opeist.



deel deze tip

Tip 112 - In plaats van zwart/wit & leren denken in grijs/het midden

Heb jij ook dat je veel in GOED en FOUT indeelt.
Bepaald eten, bepaald gedrag is goed of fout.

Zo zie ik veel mensen die graag willen sporten/bewegen of gezond eten,maar doordat de lat zo hoog ligt, ze er niet aan toekomen. Of het heel snel weer opgeven.
Kan jij vandaag iets kleins doen, wat jou toch in het richting van je verlangen helpt? Al is het een blokje om, 3 minuten mindfullness doen, 1 gezonde maaltijd. Zo krijg je vertrouwen en bouw je momentum. Succes!



deel deze tip

Tip 113 - EMDR bij eetproblemen

EMDR kan zeker helpen wanneer je vastloopt bij je eetproblemen.

Zoek een goede ervaren therapeut die werkt met (gespreks)therapie in combinatie met EMDR door middel van EMDR apparatuur.

Deze combinatie heeft bewezen het beste resultaat.



deel deze tip

Tip 114 - Praat met een ervaringsdeskundige

Mijn cliënten hebben veel baat gehad bij gesprekken met iemand die aan den lijve een eetstoornis heeft ondervonden, en weet welke dingen van doorslaggevend belang kunnen zijn in het herstellen daarvan. De herkenning en tips sloten veel persoonlijker aan dan de 'protocollen', en hielpen soms veel meer!



deel deze tip

Tip 115 - Tweeledige aanpak

Bij een eetstoornis is het belangrijk om twee paden te lopen qua hulpverlening: namelijk hulp van iemand die je fysiek in de gaten houdt, zoals een huisarts of dietist én hulp van iemand die dieper kan kijken naar oorzaken en patronen waardoor de eetstoornis is ontstaan. Veel mensen doen maar één van die twee dingen en komen er zo nooit helemaal van af. Gedrag kan namelijk om bepaalde redenen ontstaan (de dieper liggende oorzaak), maar als dit geheeld wordt, kan het gedrag blijven bestaan, omdat dit inmiddels een gewoonte of verslaving is geworden die moielijk te doorbreken is. Daarentegen zijn er ook mensen die alleen maar praktische hulp zoeken, waardoor de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt en de trigger dus continu aanwezig blijft. Zij blijven afhankelijk van controle en zorg van anderen. Dit kan zelfs de stoornis versterken, omdat je eigenlijk vuur met vuur (controle met controle) bestrijdt. Wanneer er sprake is van controle-issues hebben we eigenlijk altijd te maken met een onderliggende angst die aangekeken moet worden.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 116 - Overgewicht als laag van bescherming

Ik werk veel met mensen met seksueel trauma en daarin zie ik veel mensen die onbewust hun overgewicht gebruiken als overlevingsmechanisme. Ze creëren letterlijk een pantser/ beschermende laag om zich heen. Zo zijn ze minder snel opnieuw slachtoffer.

Heb jij seksueel geweld meegemaakt en heb je overgewicht? Dan is mijn tip om eerst aan de slag te gaan met het trauma en dan pas met afvallen bezig te gaan.



deel deze tip

Tip 117 - Teveel eten, een regieprobleem

De afgelopen jaren heb ik vele gesprekken gevoerd met mensen die te zwaar zijn. In deze samenleving valt het niet mee om gezond te eten en drinken; ruim 85% van het productaanbod in de winkelschappen is bewerkte voeding. Daarnaast ligt er ook een soort sociale druk op, bv. met het drinken van alcohol.
De koers ombuigen vraagt een gedragsverandering. Die komt tot stand door Motivatie, een Trigger en het Vermogen om te veranderen.
Ze hebben 1 ding gemeen: het is een regieprobleem.
De basis tot verandering is een gezonde, uitgebalanceerde zelfrelatie.
Alle oplossingen die buiten onszelf liggen, zijn gedoemd te mislukken.
Je lichaam is het huis van je ziel.
Omarm jezelf in onvoorwaardelijke liefde.



deel deze tip

Tip 118 - Zoek de oorzaak!

Een eetstoornis, welke dan ook, is altijd een gevolg van iets. Er is ooit iets gebeurd waar men geen controle over heeft gehad en door daarna de focus op voedsel te leggen, heeft men toch nog een idee van controle over eigen leven te houden.
Om dit te kunnen verwerken moet je naar de oorzaak zoeken. En daar moet je aan werken. EMDR is hier een hele goede behandelmethode voor. Het werkt en het werkt snel. En wanneer de 'angel uit de wond is', dan pas kan men aan herstel werken.
Succes en sterkte met alles!



deel deze tip

Tip 119 - Virtuele maagband

Wanneer je last hebt van een behoorlijk overgewicht heb je meestal een negatief zelfbeeld, je bent niet tevreden over jezelf hoe je eruit ziet en je weet dat het voor je gezondheid ook niet al te best is, je voelt je niet fit en energiek en je gewicht kan je letterlijk bij allerlei bezigheden in de weg zitten. Wanneer je al van allerlei diëten uitgeprobeerd hebt en ze ook wel voor een tijdje vol kon houden maar daarna toch weer in je oude gewoontes bent vervallen is het wellicht tijd om het eens over een andere boeg te gooien. Je kunt bij een gediplomeerd hypnotherapeut een virtuele maagband laten plaatsen. (Ga wel na of iemand hier voor opgeleid is, er worden tegenwoordig cursussen van een paar maanden gegeven en daarin leer je niet het vak van hypnotherapeut met al zijn specialisaties.) Allereerst wordt een uitgebreid intakegesprek gehouden waarin je geschiedenis en onder andere ook je gevoelens besproken worden die je hebt wanneer je teveel eet. We kijken of je een emotie-eter bent en wat daar aan ten grondslag ligt. Ik maak zelf ook een geleide meditatie op maat voor je waarin ik allerlei technieken verwerk die jou helpen jouw doel, de kilo's afvallen, te bereiken. En in een hypnotherapiesessie wordt de virtuele maagband geplaatst. Daarna krijg je nog twee of drie hypnotherapie sessies, afhankelijk van de onderliggende problematiek en wat jij nog nodig hebt. Bij interesse of verdere vragen kun je contact opnemen, ik licht het graag toe.
Met vriendelijke groet, Alexandra



deel deze tip

Tip 120 - Waar gaat jouw eetprobleem werkelijk over?

Een eetprobleem gaat nooit alleen maar over eten.
Mijn tip is om er zo snel mogelijk achter te komen welke functie jouw eetprobleem vervult. Denk eens na over de voordelen, wat geeft een eetprobleem jou/waar helpt het jou mee? En kijk dan eens naar de nadelen, wat kost een eetprobleem jou?
Een gespecialiseerde therapeut kan je hier goed mee op weg helpen en jouw weg naar herstel zal veel sneller verlopen dan wanneer er alleen oog is voor het eetgedrag.




deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 121 - Breng weer structuur aan in je eetprobleem

Wanneer je een eetprobleem hebt is het belangrijk om weer te starten aan het opbouwen van een duidelijk structuur in je eetpatroon.
Je kunt daarbij aanhouden, drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes.
Een diëtiste, gespecialiseerd in eetproblemen kan dit samen met jou afstemmen en werken aan een opbouw die aansluit bij jou.



deel deze tip

Tip 122 - Emoties en overtuigingen achter de eetstoornis

Een therapeut kan je helpen leren om te gaan met je emoties en je negatieve overtuigingen welke schuilen achter de eetstoornis. EMDR kan hiervoor heel goed ingezet worden.



deel deze tip

Tip 123 - Boekentip: Emma wil leven

Het geeft een goede inkijk op deze ziekte.



deel deze tip

Tip 124 - Eerst erkenning voor je pijn/beschadiging

Een eetstoornis, een verstoring in je eetgedrag, heeft zelden te maken met eten. Het is een manier geworden om om te gaan met een dieperliggende pijn. Zelfs als je je daar niet van bewust bent, is het goed om samen met een therapeut te kijken naar de oorsprong. Anders ga je het symptoom bestrijden (de eetstoornis) terwijl de reden waardoor dit is ontstaan (de oorzaak) blijft bestaan.



deel deze tip

Tip 125 - Herken de signalen die leiden tot een eetbui op tijd

Verplaats je aandacht
Richt je op het positieve; denk niet aan wat je niet mag eten maar geef aandacht aan wat je wel mag eten.

Uit je emoties op tijd
Als je eten ziet als oplossing voor slechte gevoelens geef eens aandacht aan je innerlijke pijn en troost jezelf, bijvoorbeeld in plaats van te eten even gaan dansen om je goed te voelen. Vaak worden onderliggende emoties dan ineens voelbaar. Dit is veel beter voor je gezondheid en kan net zo effectief zijn om toch goede stofjes zoals dopamine aan te maken. Vaak zijn stress en onlustgevoelens de trigger en is het fijn de onderliggende emoties te uiten huil eens even flink hard of geef een oerkreet.

Beweeg
Door te gaan sporten of bewegen kun je dit ook veel bereiken. Door dagelijks een half uurtje te bewegen kun je ook veel doen voor je humeur en dat kan ook weer helpen om minder last te hebben van een eetbui.
Dit helpt je om evt. af te slanken en minder last te hebben van eetbuien (in het ergste geval eet je dan gewoon heel veel lekkere verse groenten of fruithapjes).




deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 126 - Binge eating is often not an eating problem

Binge eating is often a way of avoiding unwanted emotions.
Try to keep a diary of the emotions preceding your binges to get an understanding of your internal triggers. Knowing them is the first step towards finding alternative coping strategies.



deel deze tip

Tip 127 - Wat communiceer je?

Als je je eettoornis ziet als een manier van communiceren over hoe het met je gaat en waar je behoefte aan hebt, wat vertelt de eetstoornis je dan? Heb je behoefte aan vulling of juist leegte, gaat het over angst en controle, als je weet wat er gecommuniceerd wordt kun je het verhaal maken.

Anoniem


deel deze tip

Tip 128 - Boektip Red mij niet - Sanne van Arnhem

Red mij niet - Sanne van Arnhem

Hoe steun je iemand in moeilijke tijden?

Dit praktische handboek helpt je hoe je iemand die het zwaar heeft daadwerkelijk kunt steunen in plaats van meteen het probleem te willen oplossen.
Hoe steun je iemand die het moeilijk heeft? De meeste mensen doen hun best, helpen uit liefde en zitten vol goede bedoelingen, maar vaak is het resultaat teleurstellend. Ze zijn redder in plaats van supporter.
Het inzicht dat je een naaste die het moeilijk heeft meestal niet kunt redden, is van belang om iemand daadwerkelijk tot steun te kunnen zijn. In deze tijd van lange wachtlijsten voor gezondheidszorg wordt de rol van de omgeving steeds belangrijker en is een gids voor het effectief steunen van een naaste onmisbaar.

Red mij niet is een toegankelijk en praktisch boek waarin theorie over gedragsverandering en zelfsturing wordt afgewisseld met ervaringen uit de praktijk.



deel deze tip

Tip 129 - maak een collage

Maak een collage van iets waar je heel erg blij en gelukkig van wordt, jouw hulpbronnen, dromen, wensen?

Hoe was het om deze collage te maken?
Zet of hang je collage, eens voor je en kijk er op je gemak en van een afstandje naar om uit te vinden wat je hier nu van vindt, wat wordt er in je geraakt?
Voel wat er in je lichaamssensaties en lichaamsenergie verandert nu je hiernaar kijkt.

Hang de collage op een zichtbare plek in je huis. Kijk er dagelijks naar.
Wordt je bewust van hoe het de komende tijd je dagen beïnvloedt merk je verschil?
Kijk ook eens naar je collage op moeilijk momenten en verbindt je er bewust mee: zowel met je lichaam als je geest.



deel deze tip

Tip 130 - Je kind heeft een eetstoornis (boekentip)

De wolf in schaapskleren: 5 stappen om je eetstoornis te overwinnen.
Dit is een werkboek voor familie & vrienden van iemand met een eetstoornis. Het boek bevat informatie, een richtlijn om van je eetstoornis af te komen, tips & advies en 10 rollenspelen.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 131 - Tip voor eetbui vermindering

Koop kleine verpakkingen en ga eens bewust eten met het voedsel wat je normaal gesproken snel naar binnen werkt. Kijk of je het zo mindful mogelijk kan eten. Bouw zo vertrouwen op dat je het eten in huis kan hebben zonder dat het voor een eetbui zorgt.



deel deze tip

Tip 132 - Is het een eetbui?

Onthoud dat niet alles gelijk een eetbui is. Een zak chips wegeten is niet een eetbui. Een eetbui is echt in een korte tijd snel veel verschillende dingen eten. Dus een reep chocolade of een zak chips is geen eetbui.



deel deze tip

Tip 133 - Wat is je echte behoefte?

Ga eens naar binnen en onderzoek eens wat je echte behoefte is die je probeert te bevredigen met eten.
Denk hierbij eens aan het opschrijven wat er allemaal speelt in jou aan gedachten en gevoelens. Waar doet het je allemaal aan denken? Schrijf alles op wat er op dat moment (voor of na de eetbui) bij je op komt. Doe je dit vaker, dan zal het je zeker inzichten opleveren.
En denk ook aan EFT (Emotional Freedom Techniques) wat een hele fijne en helpende methode is voor deze problematiek. Ga zelf aan de slag en/of zoek hulp. De combinatie maakt vaak dat je gerichter aan de slag kan en het beter vol weet te houden, waardoor het resultaat beter is.
En het allerbelangrijkste: ben en blijf lief voor jezelf! Het allergrootste probleem is de zelfafwijzing die alleen maar leidt tot meer ellende. Bovendien kies jij niet bewust voor jouw probleem, maar heb jij een belangrijke behoefte die gezien mag worden!

Anoniem


deel deze tip

Tip 134 - Eetbuien - begin van eetrust

Stop met diëten, maar begin met het aanbrengen van structuur. Eet 3 gezonde maaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner. Eet met aandacht en eet voldoende, stop als je voelt dat je genoeg hebt. Er zijn geen voedingsmiddelen die verboden zijn.



deel deze tip

Tip 135 - Explore the helping factors

Try not only to explore your triggers for binge eating, but also the helping factors: Everyone has days or moments when they have no wish or urge to binge. Explore what makes those moments different, and try to create similar moments in the present.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 136 - Intermittent Fasting

Als je het lastig vindt om een gezondere leefstijl te ontwikkelen overweeg dan eens om 7 dagen per week gedurende 8 uur te eten en gedurende 16 uur te vasten. Je eet dan bijvoorbeeld tussen 12.00 uur 's middags en 20.00 uur.
Dit heeft vele positieve effecten en het is redelijk eenvoudig in te voeren en vol te houden. Je hoeft veel minder vaak te beslissen over eten en je bent er dus ook veel minder vaak mee bezig. Je eet 2 maatlijden en als je het nodig is tussen 14.00 en 15.00 een extraatje als bv een klein handje amandelen.
Als je er even op googelt dan is er veel over te vinden. Het is geen dieet maar een leefstijl. Het gaat hier niet om wat je eet maar om wanneer je eet. En als het vasten lastig is kan je met hypnotherapie daar goed aan werken (bv met mijn HypnoFasting traject)



deel deze tip

Tip 137 - Boekentip: An IFS guide - Recovery from eating disorders

Amy Grabowski - An internal family systems guide to recovery from eating disorders

IFS betekent: Internal Family Systems: je interne familiesysteem. Het gaat over deelpersoonlijkheden in jou en heeft weinig te maken met je daadwerkelijke familie.
Iedereen heeft allerlei deelpersoonlijkheden in zich, dit is normaal en gezond.
IFS ziet het zo: Als jouw contact met jouw echte Zelf (bewust met de hoofdletter), met al haar/ zijn mooie kwaliteiten zoals Compassie, Helderheid, Kalmte, Creativiteit en meer, verminderd is of zelfs grotendeels weg is... dan raken deelpersoonlijkheden hun sturing kwijt.
Van fijne kinddelen en advocaten en mentoren verworden ze dan tot delen die overstuur zijn, innerlijke critici en 'problemenmakers' (troublemakers).
Dit kan leiden tot allerlei klachten en overlevingsstrategieën.
Bij mensen met eetstoornissen heeft dit geleid tot ongezond gedrag met betrekking tot eten.
Het is dan zaak om het contact met het Zelf te herstellen en alle deelpersoonlijkheden liefdevol te onderzoeken en te helpen gezond en steunend te zijn op de goede manier.
Dit in een notendop.
Hopelijk is dit een aanmoediging om dit boekje te lezen met een frisse liefdevolle blik op je Zelf en al jouw interne familieleden.



deel deze tip

Tip 138 - AyurYoga Psychotherapie

“Yoga en ayurveda veranderen niet de manier waarop we dingen zien. Het verandert de persoon die ziet.”
Lichamelijke en geestelijke problematiek zijn met elkaar verweven, er is geen verschil tussen lichaam en geest: alles is één.

AyurYoga Psychotherapie is gebaseerd op de 3 pijlers Ayurveda, Yoga en Innerlijk Kindtherapie
Waarom een mix van deze 3 therapieën?
Eenvoudig uitgelegd; een gezonde geest kan niet gedijen in een ziek lichaam en omgekeerd. Volledige heling is alleen mogelijk als je aan heling van zowel lichaam als geest werkt.
InnerlijkKindtherapie kan veel betekenen voor het verwerken van trauma’s, blokkades en helpen oude patronen te doorbreken. De therapie richt zich op zowel de psychische en emotionele ontwikkeling van de cliënt als ook op de geblokkeerde emoties en energiehuishouding in het lichaam.
Yoga werk als een spiegel door het beoefenen van houdingen, werken met adem en meditatie. Wat gebeurt er tijdens de beoefening? Hoe ga je ermee om, waar liggen je grenzen, welke weerstanden ontmoet je?
Ayurveda richt zich op jouw constitutie bij elk type mens past dan ook een eigen voedings- en leefpatroon.
Wil je optimaal functioneren, dan is het belangrijk dat je weet wat je constitutie is. Dan kun je je eet- en leefgewoonten aanpassen en kiezen voor datgene wat een gunstige invloed heeft op je gezondheid en leven. Je komt dan lekkerder in je vel te zitten en hebt minder kans op ziekte.

AyurYoga Psycho therapie biedt een totaalpakket dat helemaal gericht is op het ondersteunen van je gehele gezondheid. Aan het eind van elke therapiesessie krijg je adviezen, aandachtspunten en oefeningen mee waar je thuis mee aan de slag kunt.



deel deze tip

Tip 139 - Het drama van het begaafde kind - Alice Miller

Opnieuw zo'n schrijven wat zomaar de sleutel kan dragen naar jouw ontwikkeling. Pagina 14: Ouders (mensen) die zo'n klimaat als kind niet hebben gekend, zijn nood-lijdend, dat wil zeggen: ze zoeken hun hele leven naar wat ze op het juiste moment niet van hun ouders hebben kunnen krijgen: iemand die helemaal op hen ingaat, hen volledig begrijpt en serieus neemt.

Verward dit citaat je? Of pakt het je? Of doorgrond je het? Of maakt het je nieuwsgierig? Of verdrietig, of bang, of boos? Ga door... En ga de beweging die je van daaruit bent gaan maken ervaren, zodat je je kunt gaan ontwikkelen.



deel deze tip

Tip 140 - Wat onderdruk je met eten?

Welke gevoelens, lichaamssensaties, gedachten ga je uit de weg wanneer je je lichaam vult met eten? Wat wil je niet voelen?
Ga dit onderzoeken, je bent het waard!

Anoniem


deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 141 - Try eating slower

Eating slower helps eating less because it gives you more space to feel that you are not hungry anymore.
If this is difficult because you have a habit of swallowing the food too quickly without chewing it enough, try to consciously take smaller bits at once.



deel deze tip

Tip 142 - Tip m.b.t. eenzaamheid (deel 2)

4. Verbeter je relaties
Onderhoud bestaande vriendschappen: Neem regelmatig contact op met vrienden en familie, ook al zijn het maar korte gesprekken.
Organiseer bijeenkomsten: Nodig mensen uit voor een etentje, een spelletjesavond of een wandeling.

5. Zorg voor jezelf
Blijf actief: Beweeg regelmatig en zorg voor een gezonde levensstijl. Lichaamsbeweging kan je stemming verbeteren en je energie geven.
Doe dingen die je leuk vindt: Vind tijd voor hobby’s en activiteiten die je gelukkig maken.
Praat met een professional: Als je moeite hebt om je eenzaamheid te overwinnen, overweeg dan om met een therapeut of counselor te praten.

Hopelijk helpen deze tips je om je eenzaamheid te verminderen en je beter te voelen.



deel deze tip

Tip 143 - Wat als een dierbare een eetstoornis heeft

Een eetstoornis is moeilijk voor zowel degene die de eetstoornis heeft als voor de omgeving.
Wat nu als iemand in je naaste omgeving een eetstoornis heeft?
Hieronder wat tips om hier mee om te gaan.
1. Blijf vragen hoe het echt met de ander gaat
Een van de manieren om je partner met een eetstoornis te steunen is échte belangstelling te tonen. Dus vraag je vriendin, vriend of partner elke dag hoe het met hem of haar gaat. Vraag ook telkens waarom het ‘niet zo goed’ of ‘goed’ met haar/hem gaat. Luister wat de ander te vertellen heeft en vraag door om duidelijk te krijgen waarom de ander zich goed of niet zo goed voelt.
Kom niet met oplossingen als de ander zich niet goed voelt. Toon empathie, bv Fijn om te horen dat het goed met je gaat, of Rot voor je dat je je niet zo goed voelt. Het doet de ander goed te horen dat je hebt geluisterd en gehoord wat hij/zij zei.

2. Vraag ook wat jij voor de ander kan doen
Het zal je waarschijnlijk verrassen, soms zijn het kleine dingetjes, maar je doet er blijkbaar de ander wel een groot plezier mee.

3. Blijf de dingen doen die je al deed
Dat je partner of vriendin een eetstoornis heeft, legt een druk op de relatie. Laat deze stoornis niet je vriendschap met de ander overschaduwen. Blijf leuke dingen samen doen, blijf lieve dingen doen. De ander kan geen zin hebben en wil het liefst niets. Dat kun je voorkomen door een afspraak te maken dat jullie dan iets leuks gaan doen. Dat is een goede stok achter de deur.

4. Lees informatie over een eetstoornis
Verdiep je in de ziekte eetstoornis. Lees verhalen en/of beluister de podcast. Het geeft je een beter beeld wat een eetstoornis is en welke impact het heeft op degene met een eetstoornis en de mensen om die persoon heen. Het zal waarschijnlijk niet zo zijn dat je hierdoor de ander helemaal begrijpt, maar je kunt je wel beter inleven in de ander en daardoor zou je de ander ook beter kunnen helpen.

5. Laat het niet om ‘eten’ draaien
Dit sluit aan bij de tip: blijf de dingen doen die je al deed. Blijf samen leuke dingen doen. Het hoeft niet over eten gaan, tenzij de ander met een eetstoornis er zelf over begint. Probeer de ander niet te overreden om meer te gaan eten, dit werkt averechts.

6. Denk ook aan jezelf
Een vriendin met een eetstoornis of iemand anders is ingrijpend. Natuurlijk voor de persoon in kwestie, maar ook voor de directe omgeving. Als partner of als vriendin/vriend ben je een steun en toeverlaat, maar vergeet niet dat de ander een probleem heeft. Een probleem dat de ander zelf moet aanpakken en oplossen. Dat is niet jouw verantwoordelijkheid. Je kunt de ander daarbij wel steunen. Dat lukt het beste als je zelf ook gezond blijft.

De eetstoornis legt een druk op de relatie, het vraagt extra tijd en energie van jou. Neem daarom ook tijd voor jezelf, zorg voor ontspanning. Praat ook met anderen over je zorgen, dat lucht op. Blijf er niet mee rondlopen. Vraag na of er bijeenkomsten zijn voor familie en vrienden.



deel deze tip

Tip 144 - yoga en meditatie

Wat kunnen yoga en meditatie betekenen als je worstelt met een eetstoornis?

* Emotionele Heling
Yoga en meditatie kunnen bijdragen aan emotionele heling. Het helpt mensen om de dieper liggende emotionele oorzaken van hun eetstoornis te begrijpen en ermee in het reine te komen.

* Zelfacceptatie en Liefde
Yoga en meditatie moedigen zelfacceptatie en zelfliefde aan. Dit kan een belangrijk aspect zijn van het herstellen van een laag zelfbeeld en lichaamsbeeldproblemen.

* Stressvermindering
Stress speelt vaak een rol bij eetstoornissen. Yoga en meditatie bieden technieken om stressniveaus te verlagen en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen.

* Lichaamsbewustzijn
Yoga en meditatie omvatten fysieke houdingen en bewegingen waardoor mensen dieper in contact kunnen komen met hun lichaam en zich bewust kunnen worden van hun fysieke behoeften.




deel deze tip

Tip 145 - Wat is de (echte) betekenis van teveel eten?

In 2024 had ik een client die vertelde dat ze 10 kg was afgevallen. Ze was daar heel blij mee. Echter, toen een strandtenthouder avances begon te maken, schrok ze daar zo van, dat ze naar eigen zeggen die 10 kg weer aankwam.
Kennelijk wilde ze zichzelf "onaantrekkelijk eten"......
De viscerale buikvetten noemen we anatomisch "een vetschort". Was is de diepere betekenis van je vetschort? Is het een "verdedigingswal"?
Het probleem van een te zwaar lijf zit vaak in de onderliggende psyche. Als je daar zicht en grip op krijgt, ben je voor de rest van je leven verschoond van de neiging om maar te lijnen!



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 146 - Boekentip: Intuïtief eten

Intuïtief eten van Evelyn Tribole & Elyse Resch laat je op een andere manier kijken naar "overgewicht/BMI" en eetbuien. Zij hebben samen veel onderzoek verricht naar vooral de oorzaak van eetbuien en wat de oplossing is. Er is ook een werkboek bij verkrijgbaar, je kunt zelf aan de slag als je wilt.



deel deze tip

Tip 147 - Stop met diëten!

Diëten werken niet, anders was iedereen die een keer een dieet heeft gedaan nu op het gewenste gewicht.
Diëten werkt eetbuien in de hand. Je eet minder/anders, je bent standvastig en kunt je goed aan de regels houden in het begin, tot je begint te hongeren naar alles wat niet mag. En daar komt de eetbui. En dan het schuldgevoel ...
Wat maakt dat je vindt dat je jezelf nog strenger aan het dieet moet houden, dat gaat even goed, tot je in een onbewaakt moment weer "opeens" van alles wat niet zou mogen, naar binnen zit te werken.
Doorbreek de vicieuze cirkel, sta jezelf toe alles te eten en leer te luisteren naar je lijf!



deel deze tip

Tip 148 - dikkie dik

Ergens zal het altijd wel een beetje blijven kleven als je met je gewicht gepest bent en het voor alles leek te staan wat negatief was. En dan blijkt later dat je meer bent dan je omvang, meer dan dat getal op de weegschaal. De focus verleggen naar je talent geeft vaak meerwaarde aan je totale zijn. Dus ben blij met wat je kunt, wat je maakt, met wie je verbindt, met wat je uitdraagt als je je hoofd omhoog houdt en alles ziet wat de moeite waard is. Dankbaar en blij zijn, de twee kernwaarden die bij dagelijks herhalen je gehele gemoed positief beïnvloeden



deel deze tip

Tip 149 - EmotieLOOS eten

Bij eetproblematiek speelt emotioneel eten vaak een grote rol. Het herkennen van de emoties die je aanzetten tot eten, is een belangrijke eerste stap om dit patroon te doorbreken. Hier zijn enkele tips om je bewust te worden van je emoties:

1. Houd een emotioneel eetdagboek bij: Noteer wat je eet, wanneer je eet en welke emoties je op dat moment ervaart. Dit helpt om patronen te ontdekken tussen je emoties en eetgedrag.

2. Leer emoties onderscheiden: Soms voelt het alsof je honger hebt, terwijl je eigenlijk moe, boos of gestrest bent. Door bewust stil te staan bij wat je voelt, kun je onderscheid maken tussen fysieke honger en emotionele behoeften.

3. Sta stil bij je gedachten: Vraag jezelf af wat er werkelijk aan de hand is op het moment dat je de neiging hebt om te eten. Stel vragen zoals: "Voel ik me verdrietig of gestrest?", "Heb ik iets nodig anders dan eten?" Dit kan je helpen om een betere copingstrategie te kiezen.

4. Ontwikkel alternatieve manieren om met emoties om te gaan: Probeer andere manieren te vinden om je emoties te verwerken, zoals praten met een vriend, wandelen, mediteren, of een creatieve activiteit ondernemen. Hierdoor wordt eten minder snel een manier om met je emoties om te gaan.



deel deze tip

Tip 150 - Eetbui

Veroordeel jezelf niet en verval niet in negativiteit als je (weer) bent gezwicht voor een eetbui, meestal leidt dat helaas vaak weer tot een eetbui!
Je kunt je tijd beter besteden aan het observeren van jezelf, even stilstaan wat er nu gebeurde. Wat waren de triggers, wat maakte dat de eetdrang sterker was ... hoe zou je je de volgende keer nog beter kunnen wapenen tegen die eetdrang?
Blijf bewust van je gedrag en gedachten, het gaat niet vanzelf helaas ...
Geef niet op! Jij bent sterker dan je denkt!



deel deze tip

Tip 151 - Stop met "verboden" voedingsmiddelen

Sta je zelf toe alles te mogen eten! Stop met "verboden" voedingsmiddelen. Alles wat niet mag is extra aantrekkelijk en geeft je brein het gevoel dat er ergens een "tekort" is. Wat weer een eetbui kan uitlokken.

Gun jezelf dat stukje chocolade, de chips of kaas, drop ... geniet ervan. Je zult merken dat de eetdrang dan minder wordt.



deel deze tip

Tip 152 - Neem een kwartiertje

Wanneer je merkt dat je veel vaker dan je wil gaat snaaien, kan het zijn dat je emoties vermijdt. Snaaien kan een vorm zijn om emoties te maskeren.
Kies op een moment dat je behoefte voelt om te gaan eten een kwartier uitstel te nemen. In dat kwartier analyseer je welke emoties en gedachten er op dat moment door je heen gaan en geef je ruimte om te voelen wat er werkelijk van binnen speelt. Vraag jezelf af wat je werkelijk nodig hebt en wat je jezelf op dit moment kan geven. Zo kan van uitstel afstel komen of je vindt een alternatief voor iets ongezonds.



deel deze tip

Tip 153 - boekentip

Ouders als bondgenoot, help je kind met een eetstoornis volgens de Maudsley-methode

Van: Dr. James Lock en Dr. Daniel le Grange



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe





+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>