Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • aandacht voor de adem 1

    Aandacht voor je ademhaling betekent: - aandacht voor dit moment, voor het hier-en-nu. De ademhaling kan dan ook gebruikt worden als een anker naar het ‘NU’ toe.
    - Ademhaling is ook sterk verbonden met ons gevoel. Als we angstig zijn, als we boos, verdrietig of juist blij zijn, ademen we anders. Aandacht voor je adem helpt je om beter te voelen wat er op dat moment op gevoelsniveau aan de orde is.
    - Zoals we later zullen merken kan aandacht voor je adem je ook helpen om te leren loslaten en om af en toe meer balans te voelen. Er zijn boeken volgeschreven over de ademhaling en het proces van de ademhaling wordt nog steeds uitgebreid bestudeerd door wetenschappers. De manier waarop wij in deze training de ademhaling bestuderen is geen wetenschappelijke, maar een ervaringsgerichte manier. We staan stil bij het ervaren van het ademen. We zullen er iedere keer opnieuw bij stilstaan hoe de adembeweging in het lichaam voelt. Gaandeweg kun je merken dat de adem steeds anders is en dat je de adem kunt gebruiken als bron van informatie, maar ook als stabiel anker. Je kunt je bijvoorbeeld bewust worden van spanning als je opmerkt dat je snel ademt. Daarnaast kun je ook met je aandacht bij je adem blijven en voelen dat dit in het moment soms rust kan geven.
    De meeste mensen kunnen de adembeweging opmerken op een van de volgende plekken:
    • de neus(gaten) Misschien voel je de luchtstroom van de ademhaling de neus(gaten) passeren. Je kunt je dan richten op het gevoel van de luchtstroom in of bij de neus. Je kunt opmerken hoe deze beweging van lucht aanvoelt. Misschien merk je op dat het niet bij elke ademhaling hetzelfde voelt. Misschien kun je het begin en het einde van de luchtstroom opmerken. Of misschien merk je op dat de luchtstroom van de inademing anders voelt dan de uitademing (bijvoorbeeld de temperatuur van de lucht).
    • Het uitzetten van de buik Misschien kun je de adembeweging ook in je buik voelen. Als je dit niet zo goed kunt voelen, kun je eens proberen een hand op je buik te leggen om de beweging van de ademhaling in de buik beter te kunnen voelen. Ook nu kun je opmerken hoe deze beweging aanvoelt en of de beweging per ademhaling verschillend is. Misschien kun je ook het begin en einde van de uitademing in de buik voelen.
    • Het uitzetten van de borstkas Het kan ook zijn dat je de adembeweging het beste in je borstkas voelt. Je kunt dan opmerken hoe de borstkas beweegt op de in- en uitademing; misschien kun je het heffen van het borstbeen of het uitzetten van de ribbenkast aan de voorkant, zijkanten of achterkant voelen.

    We oefenen niet om beter te leren ademen (dat doen we al jarenlang vanzelf), we oefenen om onze aandacht bewust te leren richten. De ademhaling als anker De ademhaling is er altijd en de ademhaling is altijd in het nu. Dat maakt dat de ademhaling ook een hulpmiddel kan zijn om onze aandacht in het hier-en-nu te brengen. We kunnen onze aandacht op onze ademhaling richten, op ieder moment gedurende ons alledaagse leven om opnieuw contact met het hier-en-nu te maken. We zeggen ook wel dat we de ademhaling als anker gebruiken om ons iedere keer weer terug te leiden naar ons basis uitgangspunt; het nu.
    Profile image Mirjam Therapie Zaandam Lid van Therapiepsycholoog Zaandam
    Mirjam ✓

Forum Tips bij stress

Dit is een tip uit het tipsforum Stress.
Lees meer tips over Stress

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Stress