Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Stress en vruchtbaarheid.

    Als je googelt op “stress en vruchtbaarheid” of “stress en ivf” vind je verschillende horrorverhalen dat stress een negatieve invloed heeft op je vruchtbaarheid. De moed zakt in je schoenen, want deze artikelen zorgen al voor een hogere ademhaling.

    De inhoud van deze verhalen stoelt op het feit dat stress een storend effect op je hormoonbalans kan hebben doordat het een negatief invloed heeft op oestrogeen en progesteron. In deze artikelen volgt de conclusie al snel namelijk: Stress MOET ten alle tijden gemeden worden tijdens een ivf-behandeling. Succes!

    Ik wil hier een wat genuanceerder beeld geven, want stress is vaak niet te vermijden. En al zeker niet bij een ivf-behandeling. Bovendien hebben stresshormonen als adrenaline of noradrenaline amper invloed. Pas bij chronische stress wordt het problematisch.
    Er zijn 2 verschillende soorten stresshormonen. Ten eerste hormonen die worden geproduceerd door bijniermerg (adrenaline en noradrenaline) deze hormonen zijn nodig om goed te reageren en deze zorgen ook voor een goede bloeddruk. Zoals gezegd hebben deze hormonen amper invloed op je vruchtbaarheid.

    De problematische hormonen worden geproduceerd door de bijnierschors. Deze schors produceert cortisol en aldosteron (ook testosteron en oestrogenen). Cortisol wordt aangemaakt bij langdurige stress, langdurig betekent langer dan 6 weken, of bij een veel te hoog niveau van de bijniermerghormonen. En juist dit cortisol hormoon heeft een negatief effect op je oestrogeen, testosteron en progesteron balans. Dus vermijdt chronische stress. Praat met iemand over je stress, verdriet en de druk die je ervaart.

    Zorg voor je vruchtbaarheid door, bij stress, momenten van ontspanning in te plannen dan kan je lichaam en je hormonen weer in balans komen. En zoek steun bij iemand die je taal verstaat.
    Natasja ✓

Forum Verminderd vruchtbaar - Tips

Dit is een tip uit het tipsforum Verminderd vruchtbaar.
Lees meer tips over Verminderd vruchtbaar

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Verminderd vruchtbaar