Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Wordt dit anders of is dit wat het is..?

    Hoi allen!

    Ik wil graag even mijn hart luchten, en ik kijk uit naar jullie reacties op mijn verhaal. Ik vermoed al een tijdje dat mijn partner autisme heeft (hij is 35 en ik 34) we zijn nog niet zo super lang samen. In het begin van onze relatie kon mijn partner compleet van de leg raken om 'niets' (had ik de deur bijvoorbeeld niet op de juiste manier dicht gedaan), en was hij erg boos, ongeduldig en heel direct (ervaarde ik hem echt als lomp).

    We hadden veel confrontaties, mede omdat ik ook heel heftig op hem reageerde. Ik merk dat nu ik een stuk rustiger reageer, de confrontaties ook steeds minder worden en zijn boosheid 'om niets' ook steeds minder wordt.

    Ik merk dat onze relatie een bepaalde emotionele diepgang mist. Dit bespreekbaar maken heeft niet zoveel zijn naar mijn idee. Mijn partner (doet alsof ;)) luistert naar mij, maar er komt nooit echt een verandering. Ik weet heb de indruk dat hij ook echt niet begrijpt wat het betekent om een echte emotionele band aan het gaan. Ik probeer hem wel te vertellen hoe ik het graag hebben wil. Bijvoorbeeld dat ik het fijn zou vinden als hij ook eens aan mij vraagt hoe mijn dag gaat. Maar dat doet hij eigenlijk nooit. Hij klaagt soms wel eens dat we nooit een 'echt' gesprek hebben, maar neemt daartoe zlef geen initiatief. Hij zegt bijvoorbeeld wel eens dat ik 'moet' praten (= de stilte opvullen, maar als ik hem zonder deze druk iets vertel, dan houdt het gesprek vrij snel op omdat hij geen vragen stelt of snel een conclusie trekt, wat het gesprek dood slaat).
    Er zijn momenten dat mijn partner zich wel opeens veel met mij bezig houdt, maar dat ervaar ik als meer dwingend, en alsof hij mij probeert te managen.

    Ons seksleven is bijna niet bestaand. Ik vraag hem al eigenlijk al een jaar om ook eens initiatief te nemen om mij te knuffelen, maar dat doet hij niet. Als ik hem vraag waarom hij dat eigenlijk niet doet, dan zegt mijn partner dat hij dat niet weet. Mijn partner houd niet van kussen, en dat maakt de seks voor mij ook een stuk minder leuk. Volgens mij snapt hij het hele concept van elkaar aanraken, en dat is fijn, ook niet helemaal.

    Al met al voel ik me best wel eenzaam, we hebben de klik niet op emotioneel vlak en op seksueel vlak dus ook niet. Ik heb al vele malen op het punt gestaan om weg te gaan, maar omwille van verschillende redenen kan dit nu (nog) niet.

    De aspecten die ik leuk vind aan onze relatie is dat we samen bepaalde activiteiten kunnen ondernemen en dat hij over het algemeen best nieuwsgierig is, en dat ik de indruk heb dat hij erg loyaal is. Daarnaast zie ik dat hij een verantwoordelijk persoon is, maar zie ik ook wel dat hij erg moe is van zijn werk (en vind ik persoonlijk dat hij teveel op een scherm nog zit na zijn werktijd, maar ik neem aan dat dit is om zichzelf wat te reguleren / om tot rust te komen).

    Nu vroeg ik mij af, is jullie ervaring met jullie partner met autisme dat verschillende aspecten van de relatie beter worden met de tijd, of moet je de persoon echt kunnen nemen zoals hij / zij is? In zijn geval weet ik dat dit zijn eerste 'echte' relatie is (andere vrouwen vertrokken vrij snel) en heb ik soms de indruk dat hij echt nog veel dingen moet leren.

    Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties!
    AA-N
    26-06-2024
    AA-N 4 Laatste bericht: 12-12-2024
    • De kans is groot dat het niet veel anders gaat worden.
      Als er kinderen of ziekte in het gezin erbij komen of andere tegenslagen is de kans groot dat de “partner van “ steeds meer verantwoordelijkheden moet overnemen en eventueel steunsysteem (familie /vrienden) regelmatig moeten bij springen. Is dit wat je wilt?

      Een relatie met een autistisch man is niet onmogelijk, maar je levert wel veel in. Emotionele wederkerigheid blijft lastig.

      Na 12 jaar voel ik mij erg eenzaam. Hij doet zijn best, maar meer kan hij niet geven. Met de kennis achteraf had hij waarschijnlijk niet opnieuw voor een gezin gekozen. Alleen werken en achter de computer online gamen had hem een makkelijker en gelukkiger leven gegeven.
      Ik haal mijn geluk buiten het huwelijk (werk, hobbies en vriendinnen) om mezelf staande te houden voor de stabiele thuis voor de kinderen.

      Realist
      07-09-2024
    • Ik herken je verhaal.
      Ik heb mijn partner voor de keus gesteld:
      Laat je testen op autisme, anders ga ik weg.
      Heeft zich laten testen, en inderdaad.
      Autisme.
      Ik ben bij hem gebleven, hij is er mee geboren.
      Hoewel ik nu begrip heb, is het nog steeds moeilijk om elke dag rekening met zijn gedrag te houden.
      Veel sterkte.

      Anoniempje
      03-11-2024
    • Mijn ervaring met een partner met autisme is dat dit is wat het is. Hij gaat never nooit veranderen, dat kan hij simpelweg niet. Als hij inzicht heeft in zijn autisme zou hij, omwille van jou, dingen aan kunnen leren. Maar als ik je verhaal lees denk ik niet dat hij dat gaat doen. Het is moeilijk en eenzaam om een relatie met iemand met autisme aan te gaan. Als ik jou was zou ik goed nadenken of je genoeg van deze man houdt om deze relatie voort te zetten. Het spijt me dat ik niet positiever kan zijn. Ik wens je heel sterkte.

      anoniem
      18-11-2024
    • Alle reacties weergeven...
    • Ik voel mij net als jou. Wij hebben een kind van 13 met autisme. En ik vermoed zelf ook dat mijn vriend dat heeft. Zoon heeft vaak uitbarstingen, en reageerd dat vaak op zijn jongere zusje en op mij af. hij vraagt eigenlijk nooit hoe het met me gaat. Een knuffel, of erover praten met mij zit er niet in. Zijn leven gaat dan door.
      Ik voel me dan ook vaak eenzaam terwijl het gezin gewoon thuis is. Ik denk ook dat het nooit over gaat. Maar probeer wel de laatste dagen mijn vriend te vertellen, dat ik het fijn zou vinden dat hij mij dan ook even vraagt van ' hoe gaat het'

      Anoniem
      12-12-2024
    • Reacties verbergen...

Forum Autisme - forum lotgenoten

Dit is een verhaal uit het forum Autisme.
Lees meer verhalen over Autisme

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Autisme

Op zoek naar tips?
Tips bij autisme