Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Partner met autisme

    Autisme

    Partner met autisme

    Ik mis wederzijdse emotionele verbinding, intieme communicatie, sociale interactie een gevoel van geborgenheid en onvoorwaardelijke liefde. Ik mag er alleen ‘zijn’ als ik positief aanwezig ben en met mijn aandacht bij hem. Als ik verdrietig of boos ben, dan kan hij daar niks mee en heeft hij het liefst dat ik dat niet deel of laat zien. Als ik aan wil geven dat ik iets niet fijn of niet leuk vind, dan is hij meteen beledigd en boos (woedend).
    Ik ben per definitie ‘schuldig’ aan zijn negatieve gevoelens, gedachten én gedrag.

    Ik voel me hierdoor machteloos en verdrietig en vaak eenzaam omdat ik de intimiteit van een goed gesprek mis en kan met emotionele dingen niet bij hem terecht.

    Ik moet altijd voorzichtig zijn met timing en hoe ik iets vraag, anders is hij meteen boos.

    Alles kan aanleiding zijn voor een woedeaanval. En dan schreeuwt en scheldt hij, maakt me met de grond gelijk en gaat daarmee door als ik huil en stopt pas als ik letterlijk uit het zicht ben. Als hij uit zijn dak is gegaan, ben ik hier dagen van onder de indruk en moet ik hiervan bijkomen, terwijl hij het vlak na de gebeurtenis het liefst meteen wil vergeten wat er gebeurt is en me zelfs verwijt en niet begrijpt waarom ik me zo terugtrek.

    Hij geeft vaak aan geen verbinding met mij te voelen. Weet niet of hij nog van me houdt en eigenlijk ook niet of wel ooit echt van me gehouden heeft. Daarnaast is het zo dat als mijn aandacht niet op hem gericht is en hij geen controle ervaart over wat ik doe (of denk), hij wantrouwig en jaloers is.

    Hij geeft zelf als reden voor zijn continu aanwezige woede op mij aan dat ik zijn harde werken, het geld dat hij binnenbrengt, het klussen wat hij goed kan en zijn uiterlijk niet waardeer en dat ik dat in 30 jaar ook nooit gewaardeerd heb. Hij kam niet concreet aangeven waarom hij dat zo voelt of wat ik dan in die zin doe of laat, waardoor hij dat zo voelt.

    Ik ben volgens hem te mannelijk, te zelfstandig en onafhankelijk. Hij geeft aan me veel liever en aardiger te vinden als ik ziek ben, want dan heeft hij het gevoel dat ik hem ‘ nodig’ heb en afhankelijk van hem ben en dat gevoel is voor hem heel belangrijk. Hij benoemt steeds weer dat ik niet lief ben, niet aardig en te weinig complimenteus, dat ik niet vrouwelijk ben, onbetrouwbaar en oneerlijk en ik voel me boven hem verheven.

    Het maakt hem woedend als ik met betrekking tot zijn gedrag, aangeef wat ik niet fijn of niet leuk vind of wat me verdrietig maakt. Het heeft, volgens hem, geen enkel nut om dat te benoemen, want dat weet hij zelf ook allemaal wel en als ik dat benoem voelt het alsof ik hem afwijs en ‘in de hoek schop’.

    Ik geef hem het gevoel dat ik denk dat ik ‘beter’ ben dan hij, dat ik perfect ben, ik heb een enorm ego en speel, volgens hem, continu woordspelletjes om mijn superioriteit aan te tonen en hem de schuld van alles te geven. Hij kan daar geen voorbeelden van geven, maar voelt dat voor hem wel zo.

    Als ik een andere mening of visie heb over wat dan ook, dan wordt hij boos, want dan betrekt hij dat op zichzelf en ervaart dat als een aanval op hem. Ik moet daarin ook consistent zijn, als ik het eerst oneens was en dan (ook weken, maanden of soms jaren later nog) mijn mening of visie bijstel, dan ben ik onbetrouwbaar en oneerlijk en is dat een bevestiging dat mijn intentie eerder (toen ik het nog oneens was), dus inderdaad een aanval op hem was.

    Hij meet zijn zelfvertrouwen af aan het zich continu meten met anderen en het zich dan beter of minder voelen. Het zich minder voelen zit hem dan vooral in minder status (huis, auto, baan) en minder geld hebben dan de ander. Zich minder voelen roept woede op. Als hij een ander kan classificeren (beoordelen en veroordelen) als ‘minder’, dan geeft hem dat zelfvertrouwen. Als ik aan die negatieve classificering niet meedoe of er tegenin ga, dan ervaart hij dat als afwijzing.

    Extraverte, aanwezige, directe mensen ervaart hij als een bedreiging en in die categorie val ik ook. Hij heeft geen controle over wat ik doe en zeg en dat vindt hij beangstigend. Gevoelens van angst maken hem woedend en die woede richt zich op mij.

    Hij vraagt me vaak wat ik van andere mannen vindt. “Vind je hem leuk?” of “Dat is een mooie man, vind jij dat ook?” Hij doet dat de ene keer om uit te zoeken of iemand een bedreiging zou kunnen zijn (dan is hij in zijn ogen ‘de mindere’), de andere keer kiest hij iemand waarvan hij vindt dat diegene op hem lijkt, en als ik dan aangeef dat geen leuke man te vinden, dan voelt hij dat als een afwijzing. Gevoelens van afwijzing maken hem woedend en die woede richt zich op mij.

    Hij is jaloers, is bang dat ik een ander leuker vindt. Hij denkt dat ik geïnteresseerd ben in andere mannen vanwege alles wat hij (in zijn ogen) niet heeft en probeert, in gezelschap, andere mannen in te schatten op mijn interesse. Als, in zijn ogen, de kans bestaat dat ik een ander leuker vind, dan roepen die jaloerse gevoelens woede op. En die woede richt zich op mij.

    Onzekerheid en faalangst maakt dat hij dingen vermijdt en keuzes maakt die hij zichzelf verwijt, daar is hij woedend over. En die woede richt zich niet op hemzelf, maar op mij.

    Hij laat negatieve gedachten en gevoelens continu met hem op de loop gaan en alle woede die hiermee gepaard gaat, richt zich op mij. Want de oplossing ( en oorzaak), voor de onzekerheid en woede die hij voelt, zit volgens hem vooral in mij en hoe ik me richting hem gedraag.

    Inky
    10-04-2023
    Inky 25 Laatste bericht: 29-12-2024
    • Liefste Inky,
      Met veel spijt in mijn hart lees ik jou bericht Ik heb net een relatie achter de rug met man met autisme/ asperger syndroom.Ik herken heel veel van wat je schrijft, jammer genoeg.Wrsch heb je al heel veel berichten gelezen om antwoorden te vinden op het waarom.Ik weet dat jij jouw partner graag ziet maar je moet ook aan jezelf denken.Ik vind dat elk wezen respect verdient en in liefde kan leven met zorg en tegemoetkoming.Zijn angsten zijn niet de jouwe!!..daar moet hij zelf aan werken maar jij moet ook jouw grenzen leren aangeven.Worden deze niet gerespecteerd dan moet je beslissingen maken.Elk mens heeft recht op zachtheid.De maatschappij is al hard genoeg.Ik hoop dat je enkele antwoorden vind maar aub jij verdient net als elk mens positiviteit en zachtheid!Ik wens je veel succes en liefde om uit die hel te kruipen en jezelf te respecteren.liefs .Nog eens, ik herken jouw situaties maar al te goed en weet wat je doorstaan moet, dus je bent niet alleen maar je moet opkomen voor jezelf, je verdient het! Liefs ♥️ Succes!

      Loez
      14-04-2023
    • Ik kan voor mezelf ook niet goed uitleggen waarom ik dit blijf volhouden, waarom ik dit ‘wil’. Ik voel me geen slachtoffer, ik maak zelf de keuze om te blijven. Mijn enige verklaring is dat ik van hem hou en dat ik zie hoe moeilijk het leven voor hem is en ik hem wil helpen. Tegelijkertijd besef ik ook dat hij alleen zichzelf kan helpen. En dat lukt hem niet. Hij probeert het soms wel, maar krabbelt altijd weer terug met altijd als conclusie dat de hulpverlener gek is en dat zijn gedrag mijn schuld is.

      Inky
      15-04-2023
    • Inky

      mag ik jou een vraag stellen?
      Ik heb vroeger niet de ideale jeugd gehad... ouders met problemen(ik ben een Kopp kind) wat heel gek is maar in je volwassenen leven ben je dan vaak diegene die heel erg zorgt voor andere mensen(en je jezelf wegcijfert) en je vaak over je grenzen laat gaan.
      Heb jij toevallig vroeger ook dingen meegemaakt waardoor je nu bijv weinig eigenwaarde hebt,altijd maar zorgt voor andere mensen?
      Ik ben erachter gekomen dat bijv een moeilijke jeugd(kinderen) vaak in hun volwassenen leven ook vaak een partner treffen(onbewust) met problemen waardoor je gaat zorgen altijd voor andere mensen en je jezelf wegcijfert.

      Anoniem
      19-04-2023
    • Lieve Inky, ik herken ook nagenoeg alles wat je vertelt. Ik zit volop in een proces van ‘emotioneel loskomen’ van B, iemand met autisme ( en middelengebruik) terwijl we wel vrienden willen blijven.
      Ik was iemand met weinig zelfvertrouwen, faalangst, een laag gevoel van eigenwaarde. Nu ben ik iemand met nog minder zelfvertrouwen, nog meer angsten, een nog lager gevoel van eigenwaarde. Er zijn periodes geweest dat ik niet anders dan getriggerd werd. Door B zijn gedrag, zijn beperkingen, door wat hij zei, …
      Ik ben veel beginnen lezen. En ben al tot veel mooie inzichten gekomen. Het meest waardevolle inzicht voor mij is dat ik mezelf moet fiksen ;) Ik heb heel veel werk te doen. Innerlijk werk. Zolang ik dit niet doe, zal ik me aangetrokken blijven voelen tot mannen waarmee ik geen gezonde kan aangaan.
      B zei ooit tegen mij: Ik ga een sterke vrouw maken van u. En stilletjesaan begin ik hem te geloven. Ik ga een sterke vrouw worden! Alleen jammer dat ik daarvoor eerst door zoveel pijn en verdriet moet. Maar tegelijkertijd ben ik dankbaar voor die pijn en dat verdriet (en dus ook voor de relatie met B), want zonder zou ik nooit tot het besef gekomen zijn dat het hoog tijd wordt dat ik voor mezelf kies :)
      Liefs, Ann

      Misschien kun je eens een kijkje nemen op de website van Fiona (Soul Detectives) en Willemijn (Lief voor je Leif). Ik heb zelf heel veel aan hen!

      Ann
      30-04-2023
    • Wat fijn dat jullie mijn verhaal willen lezen en er serieus op ingaan. Ik was nog heel jong toen ik mijn man leerde kennen, met 10 jaar leeftijdsverschil. In het begin liet ik me ‘manipuleren’, maar gaandeweg heb ik mezelf ontwikkeld en heb ik zelfvertrouwen en ben ik trots op mezelf, met al mijn sterke en minder sterke punten. Ik weet ook dat wat hij doet, het afreageren op mij, niet acceptabel is, maar blijf op een of andere toch zijn onmacbt zien en liefde voelen. Wij hebben ook al 35 jaar een relatie en het is, alhoewel er weinig ruimte voor mij is, niet 24/7 slecht. Misschien praat ik mezelf dat ook aan om mijn keuze om te blijven voor mezelf goed te praten. Ik vind het moeilijk om daar helderheid in te krijgen.

      Inky
      15-05-2023
    • Beste Inky,

      Ik wilde mijn eigen verhaal gaan schrijven om mijn hart te luchten, ik las jou verhaal waar ik alles in herken zoals het ook gaat bij ons. Zelf ben ik nu 4 jaar samen met mijn man, en bijna alles wat je beschrijft ervaar ik in onze relatie ook zo. Altijd alles ligt aan mij en ieder klein dingetje kan een grote woede aanval betekenen.

      Wat knap dat jullie al zo lang samen zijn. Ik weet niet of wij dat zolang gaan redden. Iedere dag lijkt erger te worden. Vanochtend zei mijn man dat iedere dag met mij samen een teleustelling is. En dan vraag je je af, waarom ga ik nog steeds terug.. Ja omdat ik echt van hem houd en ik hoop dat onze relatie ooit nog anders gaat verlopen.. maar hij is zo boos. Boos op vrouwen.. boos op iedereen, boos op de wereld.. en die boosheid keert zich naar mij, ik krijg het allemaal over mij heen.

      Vaak begin ik echt aan mijzelf te twijfelen.. ben ik nu echt zo slecht zoals hij dat vind. Ik probeer te verbeteren en aan zijn eisen te voldoen.. iedere keer zoekt hij naar iets nieuws om boos over te worden. Jaloers is hij ook.. ik heb een winkel, laatst was er een mannelijke klant in de winkel op een moment dat hij boos binnen kwam. Deze man kreeg natuurlijk de wind van voren en moest de winkel verlaten. Alles wordt gezien als een bedreiging. Hij is de man, de baas en wilt over alles.

      Hoe blijf jij in zo'n situaties rustig en hoe ga je met een woedeaanval om waarbij je alles verweten krijgt? Ik probeer het altijd maar niets is goed.. mijn eigen mening/visie vertellen maakt hem boos.. niets zeggen en het gewoon over mij heen laten komen is niet goed want dan negeer ik hem.. het enige wat overblijft is met hem mee praten en hem overal gelijk in te geven.. om dan vervolgens te horen dat er toch nooit naar hem geluisterd wordt. Bij discussies blijft het doorgaan tot het uit de hand loopt.

      Ik vind het echt heel knap dat je hier al zolang mee kan omgaan. Pas goed op je zelf. ❤

      Stef
      02-06-2023
    • Beste,

      Mijn vrouw heeft vermoedelijk een vorm van autisme. Ik zeg vrouw maar eerlijk gezegd is ze niet in staat een vrouw te zijn voor mij als man. Geen enkele knuffel, niks. De vakantie is in aantocht... voor de zoveelste keer gaat ze ons verblijf aan zee verpesten door depressieve praatjes en niks willen doen, niet naar strand, geen kleedje willen dragen 's avonds, enkel voor tv zitten en voor werk bezig zijn. Ze heeft geen vriendinnen, enz. Nu begin ik te merken dat ons zoontje na jaren gemis van enige opvoeding van haar kant, ondanks dat ik probeer moeder en vader tegelijk te zijn en te compenseren, bepaald gedrag kopieert. Ook is het fenomeen van 30x per dag handen wassen opgedoken. Hopelijk gaat dit snel over. In deze "relatie" mis ik elke vorm van logische communicatie, is affectie onbestaande. Uit dankbaarheid voor mijn toch volhouden, laten mijn schoonouders goed verstaan dat ze wel onze villa gaan overnemen als ik er de brui aan zou geven. Of beter gezegd, ze zijn niet geïnteresseerd in het voortbestaan van ons triestig gezin maar wel in de lekkere brok eigendom. Ik wil dat volhouden maar mis toch echt iemand (anders) waarmee ik minstens goed kan praten... Wie weet wil iemand in contact treden. Ik ben 45 jaar. Alvast bedankt voor eventuele reacties.

      Pieter
      07-07-2023
    • Misschien is het mogelijk een AB -er ( ambulant
      begeleider) om hulp te vragen via WMO.
      Mijn man heeft dezelfde diagnose als jouw man. Wij hebben daar veel steun aan, zoals
      - Dagindeling maken
      - Herinneren aan afspraken.
      - Meegaan naar artsen.
      - Samen klusjes doen.
      Mijn man heeft die structuur hard nodig.
      Ik kan mijzelf goed structuur geven en heb het jarenlang ook gedaan voor hem.
      Toen hij nog werkte kreeg hij veel structuur door zijn werk.
      Toen hij niet meer werkte was ik degene die hem structuur gaf. Maar dat hield ik niet vol.
      Nu hebben we een AB-er. Voor 3 uur per week. 1x 2 uur thuis en 1x telefonisch contact om te helpen herinneren aan medicatie en het weekschema.
      Dit geeft mij ruimte en hem ook.

      Misschien heb je hier iets aan.
      Lieve groet Vis

      Vis
      12-07-2023
    • Mijn ervaring met een partner met een vorm van autisme is dat er geen evolutie is in het gedrag en de houding van degene met autisme. Ze doen gewoon verder. Uiteindelijk moet de andere ouder steeds het volledige plaatje van het gezin in het oog houden en initiatieven nemen. Het idee van een begeleider... eerlijk gezegd, een buitenstaander die in je gezin komt raad geven... geloof niet dat zij je lastig leven gaan verlichten of oplossen. Dat is in sprookjes geloven. Je zit in de situatie en ofwel blijf je erin ofwel stap je eruit. De laatste piste is financieel noch emotioneel een evidentie. Ik luister naar geen advies uit de omgeving meer, je moet het zelf leefbaar trachten te houden/maken. Plezier halen uit je kind, samen boodschappen doen, samen ontbijten, je kind overal heen brengen en het opvoeden. Vanmorgen begon mijn echtgenote bvb. weer over een eventueel probleem binnen 20 jaar. Ik ga niet meer in discussie/ oeverloos gesprek. Je maakt het jezelf enkel lastiger. Ze zijn zo en ze blijven zo. Begeleiders heb ik alvast niet nodig om mijn zaken ten goede te laten verlopen. Alleen nadenken en handelen went op de duur. Het enige wat ik erg mis is een normaal gesprek en dito reacties. Ook wel een knuffel. Zoals gezegd, sta ik open voor een vrijblijvende babbel. Hoe kan je hier met elkaar verder contact leggen, eventueel?

      Pieter
      12-07-2023
    • Pff wat erg, ik herken veel van je verhaal . Ik vind het ook onoplosbaar en het maakt me moedeloos . Maar ik geef wel steeds beter mijn grenzen aan wat ik eerder niet durfde. Ik wens jou ook heel veel sterkte !!

      Ineke
      13-07-2023
    • Heel herkenbaar. Eigenlijk merk ik dat ik niet meer helder kan denken na al de woedeuitbarstingen, het op een naargeestige manier anderen afstoten. Het schreeuwen in publieke ruimten. Het gaat zwaar over mijn grenzen soms. Ik heb geleerd hem te omhelzen als het gebeurd, dit is de enige manier. Maar na jaren merk ik ook soort van diepe eenzaamheid, en een teleurstelling. En twijfel of ik bij hem moet blijven. Maar denk dat hij het zonder mij echt niet redt. En ik waarschijnlijk ook niet zonder hem. Het is echt een soort van trauma binding geworden.

      Camden
      22-07-2023
    • @ Pieter

      Ik begrijp je heel goed je wordt er moedeloos van.(discussies)
      Wat ik begrijp aan je verhaal is dat je heel erg de intimiteit en geborgenheid mist in de relatie.
      Als ik het zo lees is het nogal koud en kil en je mist warmte,waardering en begrip(connectie)
      Ik moet nu opeens denken aan mijn schoonzus mijn man heeft autisme en zijn moeder en zus hebben heel erg veel overeenkomsten met autisme.
      Ik had vaak het idee dat de man van mijn schoonzus ook niet altijd zo gelukkig was(ook zij was nogal koud en afstandelijk)
      als gezin was het meer een bedrijf zoals werken,kinderen naar school maar er straalde weinig warmte en liefde vanaf.
      Lijkt me heel moeilijk om zo samen te moeten leven want het leven samen moet toch ook wel een beetje leuk zijn.
      Als je ongelukkig bent ga je er namelijk op een duur ook aan onderdoor.
      Ik zou best met je in gesprek willen voor ervaringen uit te wisselen maar is op deze site nogal moeilijk.


      Leontien
      15-08-2023
    • 😢 het klinkt meer alsof je te maken hebt met een narcist. Iemand die zo lelijk tegen je praat en over je denkt is jouw liefde en aandacht niet waard. Dit is heel ongezond voor je. Je hebt maar één leven hè. Alles draait in het leven eigenlijk om onvoorwaardelijke liefde. Jij verdient dat ook. Hopelijk kies je daarvoor. Sterkte en kracht gewenst.

      Louise
      17-08-2023
    • Al die dingen dat jij opsomt heb ik hier ook met mijn partner … wat heb jij er aangedaan? Valt er iets aan te doen 🤔

      Aura
      27-08-2023
    • @Leontien

      Bedankt voor je reactie.
      Ik weet ook niet hoe contact leggen gaat hier, mss via een nieuw aan te maken emailadres?

      Pieter
      03-09-2023
    • Ik lees mijn verhaal..

      Hellie
      11-09-2023
    • Heel herkenbaar. Ik probeer het al 20 jaar maar weet het nu ook niet meer. Als je wil mag je me mailen 

      (Redactie: Om mogelijk misbruik van persoonsgegevens te voorkomen, verwijderen we deze enkele weken na plaatsing)

      Mirjam
      24-09-2023
    • Ook voor mij is het verhaal heel herkenbaar. Het centrum waar testen werden afgenomen wijt het aan de wisselwerking tussen zijn autisme en zijn traumatische verleden/hechtingsproblematiek... Heel lastig... En ook ik twijfel of ik dit wil en kan blijven doen. Enerzijds voor mezelf, maar vooral voor de kinderen... Zij lijden eronder, worden erdoor gevormd... Op elk detail van de dag moet hij zijn zegje doen. Ik heb al het gevoel dat de kinderen nooit iets goed kunnen doen, dus welk gevoel hebben zij dan...

      Les
      03-10-2023
    • Beste Inky,

      Dit is heel herkenbaar. Ik moest ook altijd “ vrolijk en lief” zijn en dan kwamen we de dag wel door. Na 14 jaar en 2 kinderen was ik op ! Ik wil zeggen : denk aan jezelf: dit is slopend en je verliest je met de dag meer en meer! De dag dat ik weg ging met mijn 2 kinderen was de dag dat ik weer thuis kon komen met t gezicht wat ik wilde hebben 😊

      Anno
      27-10-2023
    • 'Hij benoemt steeds weer dat ik niet lief ben, niet aardig en te weinig complimenteus, dat ik niet vrouwelijk ben, onbetrouwbaar en oneerlijk en ik voel me boven hem verheven.'

      Binnenkort blijft er niks meer van jou over.
      Dit klinkt voor mij meer als narcistische gaslighting. Hij probeert jou te doen geloven dat je een slechte persoon bent zodat je nóg harder je best gaat doen voor hem.
      Autisme en narcisme kan samen gaan.

      Anoniem
      29-02-2024
    • Klinkt eerder als iemand die enorm onveilig gehecht is. Ik heb een partner en dochter met autisme.

      Anoniem
      29-02-2024
    • Hoi ik heb jou verhaal gelezen
      Ik ben ook een partner van iemand met Autischme.
      Ik herken alles zo in jou verhaal.
      Bij mijn partner is het ook zo dat niet met gevoelens moet komen hoe ik mij voel .
      Hij heeft ook nog in een zware depressie gezeten.
      Acohol was bij hem ook een groot probleem..
      Wij hebben nu 7 jaar een relatie
      Daarvan twee keer samen gewoont
      Een daar van is nu op het moment
      Hij werkt niet Heeft gedeeltelijke wia .
      Van 7 jaar ook drie keer naar beëindiging weer geprobeerd
      Mijn vriend heeft altijd veel problemen.
      En daar heb ik veel mee geholpen.
      Mij zelf weg becijferd .
      Ik was altijd maar aan de zijlijn.
      Hij zegd nooit meer hoe blij hij is met mij
      Of ik moet het vragen.
      Wil niks meer ondernemen samen.
      Of zelfs voor zijn eigen .
      Ik gaf gisteren een kadootje spontaan .
      Nou een heel gedoe daar over
      Zeg vaak dat hij wil stoppen en dan ook weer niet .
      Houd van mij Dan is het weer weg .
      Ik moet mij iedere keer weer aanpassen
      Er is zo weer wat anders
      Hij kan zijn structuur niet vast houden.
      Heel veel hulp gehad met de psycholoog buurteam . Niks is bij hem goed
      Maar ik wil het zo graag weer zo als het begin. Eerste drie jaar.
      Er is zo veel gebeurd .
      Weet nou niet meer wat ik moet doen
      Want hou wel van hem .

      Monique
      10-03-2024
    • Hej,

      Ik heb zonet je verhaal gelezen. Ik sta versteld van de gelijkenissen met mijn man. Eigenlijk ben ik op zoek naar hulp. We hebben 2 kindjes( 2 en 3,5j oud). Als ik eerlijk ben kan hij helemaal met de kindjes niet om en wil hij mijn aandacht helemaal voor hem. Er is nog maar net een diagnose gebeurd, via relatietherapie. Omdat ik de rust thuis probeer te bewaren voor de kindjes, krijg ik steeds de reactie dat ik de allerslechtste vrouw ben met geen aandacht voor haar man. Ik zit vast met hoe het nu verder moet want ik mag niet “crashen”…

      Ik zoek hulp
      11-03-2024
    • Gewoon stoppen.

      Anoniem
      17-03-2024
    • Alle reacties weergeven...
    • Ren weg.

      N.
      29-12-2024
    • Reacties verbergen...

Forum Autisme - forum lotgenoten

Dit is een verhaal uit het forum Autisme.
Lees meer verhalen over Autisme

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Autisme

Op zoek naar tips?
Tips bij autisme