Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Mijn zoon voelt zich waardeloos

    Mijn zoon voelt zich waardeloos

    Mijn zoon is 31 jaar bijna 32 en heeft ASS wat hij op aan rade van mij heeft laten onderzoeken bij het GGZ omdat hij steeds vastliep met opleidingen, werk en passende stageplekken te vinden.
    Op het basisonderwijs werd hij gepest en het pesten ging door toen hij op het voorgezet onderwijs zat, maar daar had hij het wel 4 jaar volgehouden en z’n diploma behaald op niveau C3.
    Hij had altijd al architect willen worden dus besloot hij om na de mavo naar het MBO richting bouwkunde te gaan doen, helaas werd hij ook daar vreselijk gepest.
    Toen had hij besloten een andere richting te kiezen Het grafisch lyceum in Utrecht, daar zat hij best op z’n plek en werd gelukkig niet gepest en daar accepteerde en respecteerde de leerlingen elkaar maar door bijna alle stagebedrijven werd hij afgewezen en als hij wel eens een stageplek kreeg kreeg hij klusjes wat eigenlijk niks met z’n opleiding te maken had, in die tijd besefte ik me als moeder dat hij zo’n test op autisme moest laten doen, dat heeft hij uit laten zoeken en uit de test bleek inderdaad ASS, maar ja…..toen wist hij het en kreeg die stempel opgedrukt en ja wat moet je ermee!,,,
    Hij had zich in laten schrijven bij een soort uitzendbureau speciaal voor autistische mensen, hij kreeg een jobcoach ( weet niet of ik het goed schrijf ), in samenwerking met haar ging hij naar z’n eerste sollicitatie, daar werd hij niet aangenomen omdat ze vonden dat het een te lawaaierige werkomgeving was en ze zeiden dat het gesprek heel goed was gegaan maar dat de keuze niet naar hem was gegaan maar dat er binnenkort bij een ander gelijksoortig bedrijf dichter bij huis een baan vrijkwam.
    Helaas hoorde hij niks meer van de jobcoach, hij heeft nog wel een aantal pogingen gewaagd om contact met haar te krijgen maar tevergeefs.
    Via het UWV dan maar proberen om aan het werk te komen, daar kreeg hij ook een job coach die wel een mooie baan voor m’n zoon wist….gesolliciteerd en al en mn zoon beloven wel te contacten met hem…. Wat denk je? Deze job coach koos ook eieren voor z’n geld.
    Mijn man en ik vonden dat m’n zoon z’n rijbewijs maar moest gaan halen maar na 60 lessen en geen vooruitgang hebben we maar besloten om te stoppen met de rijlessen en dat vond hij zelf ook.
    Mijn zoon heeft ook zo’n training gedaan om wat assertiever te worden maar die mensen vonden dat hij na de 10 trainingen maar nog naar 10 trainingen moest gaan maar dat deed hij niet.
    Nu is hij een man van 31, heeft nog nooit gewerkt, woont nog thuis, heeft geen uitkering heeft nog nooit een relatie gehad en hij wil alles zoooo graag! Maar hij weet niet hoe hij alles moet aanpakken en mijn man en ik zijn het spoor ook bijster.
    Het is wel zo dat hij sinds een jaar of 6 a 7 bijna elke week in z’n eentje naar de stad gaat om te stappen, Het laatste jaar heeft hij een vriendengroep waar hij overal bij betrokken word, verjaardagen, weekend weg en alles.
    Dat geeft hem enigszins wel een heel goed gevoel dat hij word geaccepteerd zoals hij is, dus…. Het begin is er.
    Maar wij als ouders zijnde worden ook ouder en ouder resp. 60 en 58 jaar oud en we willen dat het goed met hem komt en dat hij z’n eigen boontjes kan doppen als wij er niet meer zijn.
    Julia
    15-10-2023
    Julia 4 Laatste bericht: 19-05-2024
    • Dag Julia,
      Wat een triest verhaal.
      Je zoon hoeft zich absoluut niet waardeloos te voelen. Nederland is nog steeds een samenleving en geen bedrijf (hoop ik) en in een samenleving zijn er ook andere waarden dan productiviteit. Zoals wat je betekent voor de mensen om je heen. Ik begrijp jullie zorgen over de toekomst wel, en het is moeilijk om advies te geven terwijl ik jullie niet ken, maar ik zou me nu meer richten op zelfstandig leren wonen en voor zichzelf zorgen dan op het vinden van een baan. Financiële zelfstandigheid is heel fijn en ook wel belangrijk, maar als het niet lukt dan wordt het wel opgelost. Belangrijker is dat hij zonder jullie verder kan wanneer dat nodig is. Hopelijk ver in de toekomst. Mijn zuster zit al 40 jaar in beschermd wonen en er wordt netjes voor haar gezorgd. Ze heeft een eenvoudig leven, maar heeft wat ze nodig heeft zonder zorgen, met een professionele bewindvoerder die haar financiën regelt. We kankeren wel graag op onze verzorgingsstaat, maar ik ken niemand die het met mij oneens zou zijn als ik zeg dat het een goede zaak is dat we voor de echt zwakkeren onder ons zorgen die niemand anders hebben.

      Van dat rijbewijs begrijp ik helemaal. Ik heb mijn rijbewijs, ik vraag me nog af hoe. Veel geluk, niets uitdagends gebeurd tijdens het afrijden. Ik heb nog even geprobeerd auto te rijden, maar het al snel opgegeven, en nu al 30 jaar niet meer zelf gereden. Het gaat allemaal te snel, ik ben te langzaam, zeker als de situatie een beetje complex wordt. Ik heb gelezen dat veel mensen met ASS dezelfde problemen hebben en niet kunnen of niet durven auto te rijden.

      Anders
      22-10-2023
    • Hallo Julia en Anders,

      Ik zou juist wel proberen om werk of een dagbesteding te vinden. Het gebrek hieraan kan leiden dat je denk dat je niets toevoegt en je daarom waardeloos voelt. Mijn zoon heeft ASS en is na zijn mavo gestopt met school. Hij heeft een jaar niets gedaan en voelde zich daar niet beter door. We zijn best een strijd aangegaan om hem iets te laten doen. Als hij gesolliciteerd had en hoorde niets dan had hij gelijk het gevoel dat het niet ging lukken omdat niemand hem wilde. Uiteindelijk zijn we blijven pushen en het gesprek blijven aangaan. en Aangegeven dat dit bij solliciteren hoort en als je niks hoort je blij moet zijn want dan is het toch geen goed bedrijf. Hij heeft het een aantal maal geprobeerd zonder succes en heeft zich uiteindelijk ingeschreven bij een uitzendbureau. Die hadden snel een baan als magazijnmedewerker en hij is helemaal opgeleefd. Hij heeft een ritme, gaat op tijd naar bed om op tijd op zijn werkt te zijn. Hij voelt zich belangrijk en krijgt complimenten en vind het gezellig met zijn collega’s.
      Ik denk dat er voor bijna iedereen wel iets te vinden is. Kijk ook naar mensen met het down syndroom die in de bediening staan. Ze zijn waardevol en als je daar een praatje mee maakt dan spat het geluk en enthousiasme er vanaf. Het hoeft ook geen betaald werk te zijn. Misschien moet hij beginnen met een dag vrijwilligerswerk om het gevoel en ritme te krijgen. Zoals Anders al schreef is het moeilijk omdat om een advies te geven zonder jullie te kennen en de ene persoon is ook heel anders ook al hebben ze beide ASS.

      Sterkte ermee.

      Jeroen
      08-01-2024
    • Hi,

      Heel herkenbaar allemaal.
      Zou graag eens van gedachten wisselen. Wij hebben ook.zo n zoon.

      Marel
      12-04-2024
    • Alle reacties weergeven...
    • Hoi, hoe wil je dat aanpakken dan?

      Julia
      19-05-2024
    • Reacties verbergen...

Forum Autisme - forum lotgenoten

Dit is een verhaal uit het forum Autisme.
Lees meer verhalen over Autisme

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Autisme

Op zoek naar tips?
Tips bij autisme