Boosheid verwijst meestal naar een situatie waarvan je vindt dat er iets anders zou moeten zijn dan er in werkelijkheid is. Ja, de meeste mensen vinden eigenlijk dat, wat zij vinden dat er zou moeten zijn, volstrekt 'normaal' is.
Of het nu kinderen zijn die stil moeten zijn, collega's die wat meer inzet zouden moeten tonen, automobilisten die wat langzamer of harder zouden moeten rijden. Mijn norm is eigenlijk DE norm.
Wanneer je boosheid ervaart, stroomt het bloed naar je spieren en wil je direct in actie komen om de boel recht te zetten en de ander duidelijk maken wat h/zij eigenlijk zou moeten doen. We reageren emotioneel, gaan schreeuwen, gebaren, ingrijpen. En soms is dit ook precies wat nodig is.
In de meeste gevallen is het echter niet helpend en dat krijg je ook vaak als reactie terug uit je omgeving. Kinderen worden eerder bang of opstandig wanneer je hen boos of kwaad benadert. Collega's gaan je vermijden, negeren of terugfluiten. Andere weggebruikers reageren boos terug of nemen je niet serieus.
Ervaar je boosheid of woede? En wil je er constructief mee om leren gaan? Zonder je af en onderzoek eerst bij jezelf wat het is dat je zo boos maakt.
Wat leeft er in je: wat denk je, wat gaat er door je heen. Schrijf het op, herhaal het hardop in de spiegel voor jezelf . Dat werkt vertragend, brengt je weer wat bij je positieven. Dit is wat ik denk en waardoor ik boosheid ervaar. Zeg tegen jezelf: ik ervaar boosheid omdat ik denk dat ....
Onderzoek of dat wat je denkt dat er zou moeten zijn inderdaad te maken heeft met jouw norm, jouw ervaring van de realiteit. Realiseer je dat de wereld is zoals hij is en niet altijd functioneert naar jouw norm.
Weten wat jij normaal vindt is belangrijk. Maar normen en overtuigingen kleuren ook jouw ervaringen. En andere mensen ervaren op hun beurt de situatie vanuit hun eigen perspectief.
Realiseer je dus dat wat jij ervaart, niet automatisch 'waar' hoeft te zijn. Je neemt maar een gedeelte van de werkelijkheid en waarheid waar.
Sla de brug naar de ander door je enerzijds bewust te worden wat jezelf ervaart, voelt en denkt. En anderzijds te beseffen dat de ander ook een eigen ervaringswereld heeft die je niet kent.
Je gevoelens uiten is iets anders dan emotioneel reageren.
Maak duidelijk wat je ervaart (voelt en denkt) door te zeggen: 'Ik voel me nu boos worden omdat ik denk......' of 'ik ervaar nu ....... en ik zou wensen dat .....'.
Vraag vervolgens de ander wat er in hem of haar leeft waardoor h/zij zo reageert. Stel je open voor het feit dat dit wel eens iets anders kan zijn dan jij denkt.
Veel succes!
-
Wat jij ervaart is niet automatisch 'waar'
Pauline 18
Forum Tips bij boosheid - woede
Dit is een tip uit het tipsforum Boosheid & woede.
Lees meer tips over Boosheid & woede
Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Boosheid & woede
Therapiepsycholoog
Zoek op provincie
Vrouw 24 jaar:
- ✓ 400+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Zoek een therapeut in
Ik ben in een jaar tijd heel goed geholpen door Landra
© Therapiepsycholoog
Disclaimer |
Privacy verklaring |
Over ons |
Reviews |
Forum tips |
Forum lotgenoten |
Aansluiten |
Login