Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Werkvragen om bewust te worden van jezelf

    Het Prikkelbare Darm Syndroom ofwel PDS is een eigentijdse aandoening waar verrassend veel mensen in Nederland last van hebben: zo’n kleine kwart van de vrouwen en minder dan een vijfde van de mannen.

    De oorzaken ervan zijn medisch veelal niet verklaarbaar en daarbij ook nog eens wisselend, waardoor mensen met PDS veel ongemak kunnen ervaren en zich veelal onbegrepen kunnen voelen. We hopen bovendien op een ‘quick fix’ die er niet lijkt te zijn.

    Het ziektebeeld bij PDS is zowel fysiek/somatisch als psychisch. Beide kanten van onze zijnswijze weven namelijk door elkaar heen: onze psychische conditie bepaalt de gevoeligheid van ons lichaam en daarmee haar reacties die weer onze psyche beïnvloeden. Enzovoorts.

    Je kunt PDS zien als een overmatig reageren op prikkels, zowel op fysieke- in de vorm van voeding, als op psychische prikkels via de informatie die binnenkomt. Dit gebeurt door onze op de wereld gerichte zintuigen en door alles wat in onszelf leeft en ons raakt. Ons menszijn kent zowel een fysieke als een psychische verwerking of ‘stof’wisseling.

    PDS is zodoende in wezen een verstoorde verhouding tussen onze persoon en onze leefwereld met alles wat van daaruit tot ons en in ons komt. Kort gezegd: onze persoonlijke stofwisseling van materiële en psychische input is ontregeld.

    Deze ontregeling ligt enerzijds aan ‘de wereld’ die de laatste tientallen jaren buitengewoon veel prikkels toelevert, veel van ons vraagt en buitengewoon complex is geworden. Anderzijds ligt dit ook aan onszelf als moderne mensen: we willen/begeren (veel te) veel en hebben hoge verwachtingen van zowel het leven als onszelf. We willen niets missen en ons vooral niet vervelen, waardoor we onszelf overladen.

    Ogenschijnlijk zijn we ‘in control’ over de toevloed van informatie en prikkels, maar in werkelijkheid hebben/nemen we bijna geen moment om tot onszelf te komen. Het ‘ik’ in ons dat ons leven moet managen raakt verdoofd. Daarbij is de kwaliteit laag van veel prikkels en info waarmee we ons ‘voeden’ en denken te ontspannen.

    Op fysiek niveau wordt het steeds duidelijker dat de moderne leefwijze met haar synthetische producten onze eigen leefomgeving vergiftigt en de gezonde balans verstoort. Omdat ons fysieke lichaam is opgebouwd met diezelfde aardse materie, nemen we ook deze lichaam- en natuurvreemde stoffen in ons op.

    Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de toename van allergieën, van verstoringen van ons auto-immuunsysteem en orgaanfuncties samenhangen met de invloeden van een verstoord milieu. Als individu kunnen we daar niets aan doen. We zullen deze gevolgen op onze lichamen moeten aanvaarden en ermee leren leven.

    Maar wat kunnen we dan wel doén? We kunnen constateren dat het Prikkelbare Darm Syndroom en aanverwante overreacties van onze lichaam en ziel een fors beroep doen op onze aandacht: we kunnen er niet (meer) omheen.

    De aandoening zelf dwingt ons om ons bewust te worden van onszelf (echte zelfkennis), van onze persoonlijke eigenschappen, van hoe het écht met ons gaat en op welke wijze we ‘stofwisselen’ (of niet) in onze relatie met onze omgeving.

    Werkvragen daarbij kunnen zijn:
    - Welke voeding verdraag ik, wanneer en hoeveel?
    - Wat is de invloed op mij van mijn omgeving, mijn relaties, mijn werk, mijn ambities?
    - Wat kan/wil ik (praktisch) aanpassen en wat niet? Waarom niet?
    - Wat geeft me stress en hoe reageer ik daarop met lijf en psyche?
    - Hoe ga ik om met grenzen? Hoe merk ik als ik een grens bereik/overschrijdt?
    - Wat brengt mij ontspanning? Hoeveel heb ik ervan nodig, hoeveel is er nu?
    - Wat zijn mijn persoonlijke gevoeligheden? Waaraan kan ik iets doen, wat niet?
    - Wat is de herkomst van mijn psychische gevoeligheden?
    - In welke levensgebieden voel ik mij (wel) goed? Hoe krijg ik daar meer focus op?
    - Wel gedrag past (bij) mij en voelt goed? Hoe kan ik dit versterken?
    - Wat vind ik écht belangrijk in mijn leven en hoe ga ik daar nu mee om?

    Door langs deze weg op je eigen manier met jouw PDS bezig te zijn kun je waardevolle zelf- en levenskennis opbouwen.

    Dit zal je helpen om met jouw unieke vorm van mens-zijn een even uniek pad te gaan wat je (genoeg) voldoening brengt. Het verlegt de focus van ‘je niet goed voelen’ naar datgene wat jou kwaliteit kan bieden als persoon in een omgeving waarin je zoveel mogelijk tot jouw recht komt en anderen tot hun recht laat komen.

    En vergeet daarbij niet: wij hebben de wrijvingen, confrontaties en ongemakken van het leven nodig om werkelijk mens te worden!
    Profile image Guido Psycholoog Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Guido ✓

Forum Tips bij prikkelbare darm syndroom PDS

Dit is een tip uit het tipsforum Prikkelbare darm.
Lees meer tips over Prikkelbare darm

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Prikkelbare darm