Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Zoveel subsystemen en coalites, soms lijkt het politiek

    Bij samengestelde gezinnen zijn er zó veel subsystemen (coalities) dat het soms wel de politiek lijkt…..

    Een subsysteem (je kunt het ook een coalitie noemen), waar het gehele samengesteld gezin om draait is dat van de nieuwe partners. Zonder hen geen samengesteld gezin. Soms heeft de ene partner geen kinderen en de ander wel, dan zijn er minder coalities, maar is het nog steeds ingewikkeld.
    Dan is er de coalitie van de kinderen onderling van de ene partner, en een coalitie van de kinderen van de andere partner.

    Er is een subsysteem van moeder samen met haar kinderen en een subsysteem van vader zijn kinderen. Daarnaast heeft de moeder een ouderrelatie met haar ex-partner en de vader heeft een ouderrelatie met zijn ex-partner. Soms zijn die ouderrelaties goed, soms niet, maar uiteindelijk blijven ze samen ouders.

    Kinderen hebben ook en coalitie met hun andere ouder, dus met de ouder die niet tot het stief-/bonusgezin behoort. Soms hebben de gescheiden partners ook weer nieuwe partners en vormen zij eveneens een samengesteld gezin. Dat betekent nog meer stiefbroers en -zussen, die weer geen stiefbroers en stiefzussen zijn van de àndere kinderen in het 1e stiefgezin. (Snapt u het nog??) Allerlei subsystemen overlappen elkaar, terwijl sommige van die coalities elkaar bestrijden of juist met4 elkaar overeenkomen. Soms heb je ook nog coalities tussen alle vrouwen/meisjes en alle mannen/jongens in huis en niet alleen als moeder dochters heeft en vader zonen, maar dat laat ik maar even buiten beschouwing. Het is al ingewikkeld genoeg.

    Een samengesteld gezin is minder vastomlijnd: Kinderen van moeder gaan misschien alleen in het weekend naar de andere ouder, terwijl de kinderen van vader mogelijk regelmatig over-en-weer van de ene ouder naar de andere ouder hoppen, omdat die meer in de buurt woont. Zo’n gezin is dus altijd “in beweging”, in elk geval met minder vastliggende grenzen dan in een “normaal” kerngezin. En dan heb je de geschiedenis van de ene helft van het gezin die totaal anders kan zijn dan de geschiedenis van de andere helft. En er zijn ook nog persoonlijke verschillen, trauma’s etc. die meespelen.

    Ook nog bestaan er vaak verschillen in opvoedingsstijlen, gewoontes, communicatiestijlen. Normen en waarden worden wel vaak als verschil genoemd terwijl dat juist meevalt in de praktijk. Normen en waarden zijn vaak groot en veelomvattend, zoals de visie op criminaliteit, op “de moraal” (hoe het hoort). En daarin ligt men vaak redelijk op één lijn. Als dat niet het geval is valt een samengesteld gezin al snel uit elkaar.
    Profile image Nellie Therapie Veghel Lid van Therapiepsycholoog Veghel
    Nellie ✓

Forum Communicatie tips

Dit is een tip uit het tipsforum Communicatie.
Lees meer tips over Communicatie

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Communicatie