Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Emotioneel overgewicht

    5 tips: (holistisch) afvallen doe je zo!

    Op dieet gaan en vervolgens heel weinig eten of jezelf allerlei voeding ontzeggen, is achterhaald. Het zorgt ervoor dat je in een vicieuze cirkel komt. Wat je beter kunt doen: onderzoek of je overgewicht of verstoorde relatie met voeding wordt veroorzaakt door bovengenoemde emotionele problemen.
    Daarna kun je deze 5 tips toepassen om op een gezonde manier het gewicht te krijgen dat echt bij je past.

    1. Vertraag en voel

    We gunnen onszelf vaak geen tijd om te vertragen en te voelen. We gaan heel snel voorbij aan wat er emotioneel speelt. Druk zijn, veel werken of vaak online zijn, werkt verdovend. We dempen onze emoties. Als je op een gezonde manier wilt afvallen, is het belangrijk om ruimte vrij te maken voor voelen. Om te leren herkennen waar je gevoelens dempt met eten. Dit kan op verschillende manieren; zoek een manier die bij jou past. Zorg in elk geval voor (meer) lege ruimte in je agenda. Haal een aantal keer per uur diep adem naar je buik en onderzoek wat jij nodig hebt om langzamer te gaan.

    2. Leer omgaan met je emoties

    Als je emoties dempt met eten en daardoor regelmatig te veel eet, is het belangrijk om je emoties te observeren. Om te leren om welke emoties het gaat. Stel jezelf de volgende vragen:

    Welke emoties ervaar je op de momenten dat je wilt eten, terwijl je geen honger hebt?

    Wat zijn de triggers die deze emoties veroorzaken?

    Herken je deze emoties van vroeger? Op welke momenten waren ze er?

    Waar in je lichaam ervaar je ze? Kun je zijn met de sensaties in je lijf?

    Wat gebeurt er als jij deze emoties voelt?

    Word je bewust van je emoties en de patronen die eruit voortkomen. Hoe meer je ze leert (her)kennen en de sensaties in je lichaam er kunt laten zijn, des te makkelijker wordt het om niet naar eten te grijpen. Als je merkt dat de emoties te groot zijn, neem dan afstand van de situatie waarin je bent. Ga naar een plek waar je alleen bent en oefen met het voelen van wat er speelt. Het kan een kamer zijn waar jij je fijn en veilig voelt, maar je kunt bijvoorbeeld ook een wandeling maken.

    Als het om eten gaat, spelen vaak angst, ongemak, wanhoop, teleurstelling, verdriet, spanning of afwijzing een rol, maar zeker ook positieve emoties als gezelligheid en blijdschap. Ze kunnen allemaal tot gevolg hebben dat jij ongezond gaat eten. Door de emoties te voelen en te onderzoeken, leer jij jezelf dat ze er mogen zijn en dat je er verder niets mee hoeft te doen.

    3. Maak contact met je innerlijk kind

    Denk terug aan je jeugd en stel jouw innerlijk kind de volgende vragen:

    Wat zijn momenten waarop je het moeilijk had?

    Waar heb jij je eenzaam gevoeld of weinig support ontvangen?

    Maak contact met dat deel in jezelf en vertel het alles wat het toen had willen horen: dat het veilig is, dat jij er bent… Visualiseer dat je het alles geeft en vertelt wat het nodig heeft.

    4. Neem de tijd om te veranderen

    Er bestaat geen quick fix voor overgewicht. Gun jezelf de tijd om in kleine stapjes de patronen te ontgroeien die jij jezelf hebt aangeleerd. Geef jezelf bijvoorbeeld een jaar om veranderingen door te voeren. Evalueer elke maand hoe het gaat: wat gaat goed en waar mag ik nog extra aandacht aan besteden?

    5. Geef jezelf echte voedingsstoffen

    Suikers zorgen ervoor dat je lichaam onrustig wordt en je negatieve gedachten krijgt. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel, hoe prettiger jij je voelt en hoe minder groot de fysieke behoefte aan eten is. Minimaliseer het gebruik van suikers en focus je op voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en jou een verzadigd gevoel geeft. Denk aan groenten, eieren, vis, noten, zaden, pitten, fruit, peulvruchten en producten met langzame koolhydraten zoals havermout, zoete aardappelen en quinoa. En vergeet niet voldoende water te drinken.
    Profile image Annelies Therapie Oosterwolde Lid van Therapiepsycholoog Oosterwolde
    Annelies ✓

Forum Tips bij eetstoornis

Dit is een tip uit het tipsforum Eetstoornis.
Lees meer tips over Eetstoornis

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Eetstoornis