Ik ben nu 2 maanden nadat ik informatie heb gevonden over Histamine en
PDS.
Vanaf het begin was het duidelijk dat er een verband bestond met Histamine en na veel gelezen te hebben (veel in Engels) werd het steeds meer bevestigd.
Ja ik kreeg een storm van kritiek over me heen, want immers als mensen al zoveel hebben geprobeerd, en zoveel jaren tobben, dan kan het niet zomaar genezen zijn.
Op mijn beurt zeg ik dan: dat is de reactie van de pessimist.
Het is een flinke zoektocht in de lijst met de vele dingen die je moet vermijden, en beter kunt vermijden, maar het is de moeite waard.
Ik heb meer dan 40 jaar
PDS gehad waarvan de laatste 10 jaar zo erg dat ik mijn sociale leven af moest stellen op de nukken van mijn darmen.
Stress? Ik heb best momenten dat ik
stress heb maar ik heb ook momenten gehad dat ik op m’n boot ergens in de caraiben zeilde en net zoveel last had.
Gluten? Ik heb maanden 100% glutenvrij gegeten en het veranderde niets aan mijn
PDS.
Lactose? Ik heb maanden geen lactose houdende producten genuttigd en niets veranderde.
Suikers, koffie, alcohol ….. het hielp allemaal niets.
Totdat ik dus een paar maanden geleden las over een onderzoek waarom mensen die Anti-Histaminica nemen tegen hooikoorts OOK minder last hadden van de darmen.
De onderzoekers gingen aan de slag met testen op muizen en al snel bleek dat
PDS direct verband hield met het histamine-gehalte.
Ik merk dat er bepaalde producten uitspringen die ik absoluut niet moet eten, dat zijn onderandere chocola avocado, oude kaas, aardbeien, eieren (wit van het ei), kliekjes of niet vers voedsel.
Ik heb Houmous van de winkel gegeten wat helemaal fout gaat, maar de zelfgemaakte houmous van de buurvrouw doet helemaal niets.
Ik ben nu zo ver dat ik mijn
PDS kan regelen, dat wil zeggen, als ik op zaterdagochtend naar de markt wil moet ik vrijdagavond géén kaas en zeker geen chocola en avocado eten.
Als ik op zondag lekker in de tuin blijf zitten en geen visite krijg, dan kan ik zaterdagavond best een risico nemen, maar dan ga ik op zondag wel tegen de 8 keer naar de wc.
Maar zelfs dat is te regelen, hoe gek het ook klinkt voor iemand die er niet in gelooft.
Er zijn namelijk de producten die Histamine bevatten, en die Histamine vrijmaken, en ook daar zit zelfs weer een verschil in.
Aardbeien bevatten namelijk Histamine, maar ze maken ook Histamine vrij en dat doen ze heel langzaam, dat wil zeggen als ik die zaterdagavond eet, dan slaap ik redelijk goed, maar ben zondag de hele dag in de wc-loop.
Dat heb ik niet bij chocola, die geeft meteen actie, al na een kwartier na het nuttigen, en de volgende ochtend last maar tegen de middag is het over.
Eiwit gaat redelijk langzaam maar wél voor lange periode.
Als ik zaterdagavond geen overlastgevende voeding heb gegeten en zondagochtend tegen 10 uur een eitje eet dan gaat tegen de middag alles verkeerd tot zeker maandagochtend.
Vis en schaaldieren gaan wel als ze maar vers zijn, als ik er verder geen kaas en rode wijn bij nuttig, een glaasje witte wijn gaat wel.
Veel mensen zeiden me te stoppen met pittig eten, maar ik eet zonder probleem Rendang (Indonesisch) en drink er een rood wijntje bij.
Als ik ‘s middags kaas eet zonder rode wijn heb ik geen last, maar ‘s avonds kaas met een glas rode wijn is helemaal fout.
Ik kan dus oude kaas eten zolang ik geen rode wijn drink, en dat komt omdat rode wijn OOK een histamine vrijmaker is.
De (kramp) aanvallen in de maagstreek zijn voorgoed verleden tijd.
Ik had redelijk veel last van het middenrif en soms opborrelend maagzuur of teveel maagzuren in de ontlasting maar dat is weg.
Ik lees veel over mensen die depressive gevoelens hebben en
stress genereren omdat ze zich niet lekker in hun vel voelen.
Stress is een Histamine vrijmaker, dus ook al heb je niets gegeten wat (teveel) histamine bevat, dan nog wordt de histamine die opgeborgen zit in jouw cellen vrijgemaakt door de
stress, en dan heb je dus weer last.
Histamine heeft ook invloed op jouw gevoel en emoties.
Histamine is een amine net als Dopamine (gelukshormoon) Adrealine en Noradrealine (
stress-hormoon) ….
Uit de onderzoeken is gebleken dat Histamine ook knaagt aan jouw lekker-in-je-vel-gevoel, en ik merk dat echt heel erg.
Het is een zoektocht, en je moet er een ware boekhouding op na houden wat wel en wat niet gegeten en gedronken kan worden, maar het resultaat is verbazingwekkend.
Even voor diegene die de eerdere berichten van mij over Histamine niet hebben gevolgd:
Histamine heeft effect op:
Darmen. Maag. Slijmvorming. Keelpijn. Niezen. Vochtige ogen. Snotterneus. Rugpijn (lage) Huiduitslag. Eceem. Jeuk. Algemeen gevoel. Depressies. Slaap. Angst.
Stress.
CD
24-04-2024