Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Hoe ga ik om met mijn kind dat volwassen wordt – 7 tips

De relatie met je kinderen is steeds in beweging door de ontwikkeling van personen en tijd. De ontwikkeling van je tiener staat in het teken van het vinden van de eigen identiteit, het loskomen van ouders en het verdiepen van relaties met leeftijdsgenoten. Jullie relatie is dus gedoemd te veranderen. Het hoort bij het levensproces van jouw kind en jou als moeder. Meer inzicht in de wijze van de ontwikkeling waarop jullie relatie gaat veranderen, geeft je als ouder een handvat bij het ondersteunen van deze transformatie.

 

 

Tip 1: Wees nieuwsgierig

Je tiener is een ander mens aan het worden. Wees nieuwsgierig en leer hem/haar opnieuw kennen. Doe samen dingen die hij/zij graag met je wil doen en praat op die momenten.

 

 

Tip 2: Sta experimenteren toe

Sta experimenteren met groepen en voorkeuren zonder inmenging toe, zodat je tiener zonder vroegtijdige afsluiting een keuze kan maken. Trek grenzen bij onomkeerbaar gevaar, niet bij de leeftijdsgebonden nieuwsgierigheid.

 

 

Tip 3: Wat is positief

Bij algemeen gebrek aan eigenwaarden, inventariseer samen met je tiener welke delen hij/zij van zichzelf positief vindt. Schrijf deze samen op zodat je ze kunt teruglezen.

 

 

Tip 4: Complimenteer goede argumenten

Wanneer je tiener goed argumenteert, complimenteer dan. Hou eens bij hoe jullie argumenten beginnen en eindigen. Begin zelf een argument met plezier en zie hoe dat het gesprek beïnvloedt.


Om straks als gezonde volwassene in relaties zichzelf te blijven in relaties, dient je adolescent eerst zichzelf te worden bij jou. Het uiten van verschil hoeft geen afstand te betekenen in een relatie. Zo kun je als moeder je adolescent leren dat jullie beide een eigen individu zijn met een eigen mening en grenzen zonder dat dit leidt tot verlies van liefde en relationele nabijheid.


Tip 5: Verwonder jezelf

Verwonder jezelf ook over de wereld en respecteer de idealistische blik van je tiener. Kijk (met je partner) eens naar de foto’s van toen jullie jong waren. Wat deed je toen? Hoe voelde jij jezelf? War werd je heel boos over?

 

 

Tip 6: Stel onderzoekende vragen

Ouders en andere belangrijke volwassenen mogen meepraten over toekomstig gerichte processen. Doet dat ook! Op een moment dat je tiener hier voor open staat, stel je onderzoekende vragen zonder oordeel, maar uit nieuwsgierigheid.

 

 

Tip 7: Bespreek relationele en seksuele onderwerpen

Bespreek relationele en seksuele onderwerpen vanaf jonge leeftijd, zodat er minder schroom is rondom deze onderwerpen.


Vriendschappen bereiden de adolescent voor op latere liefdesrelaties. Een vriendschap is gebaseerd op intimiteit, gelijkwaardigheid, wederkerigheid en interactie. Vriendschap leert daardoor sociale vaardigheden aan met leden buiten het gezin. In eerdere jaren is dit geoefend met vrienden van hetzelfde geslacht. Tijdens de adolescentie vormen zich steeds grotere en gemengde groepen, om op een veilige manier relaties aan te kunnen gaan met leeftijdsgenoten van een andere sekse.

Verliefd worden is ook onderdeel van de zoektocht naar een eigen identiteit, en daarmee het afzetten tegen de ouders. Het is geen verassing dat jongeren in deze periode verliefd worden op de juiste persoon volgens hun vrienden, en verliefd op de onjuiste persoon volgens de ouders.

Na de adolescentie komt jongvolwassenheid. Daarin is de ontwikkeling van identiteit afgerond en staat het vinden van een stabiele liefdesrelatie centraal. Maar zover is het nog niet. Eerst gaan jullie beiden op volle kracht de adolescentie overleven tegemoet.



3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:





+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>