Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Ik wil niet meer onderweg die kramp krijgen

    Ik deel graag mijn ervaringen met PDS.
    Mijn klachten waren: vaak naar toilet, samenstelling ontlasting varieerde van dun, smal, diarree. Snel opkomende drang om naar toilet te moeten en "paniek' als er geen toilet in de buurt is. Dus altijd toiletpapier bij me, in de auto, in de golftas, in ieder geval altijd papier in de buurt indien WC niet snel bereikbaar is. Zeer vervelend. Ik moet, als ik het huis moet verlaten, altijd het gevoel hebben dat mijn darmen "leeg" zijn. Dat geeft uiteraard stress indien je op tijd op een afspraak moet zijn.
    In 2007 heb ik toevallig een darmonderzoek laten doen en resultaat was "verkeerde" poliepen. Werden verwijderd en moest toen elke 3 jaar terug voor darmonderzoek. Ik heb toen grondig mijn voeding veranderd. Ik eet geen vlees meer en weinig vis. Ook kwam naar voren, later, dat ik een fructose mal-absorptie heb. Dus goed uitkijken met bepaald fruit, groente. Nu begrijp ik waarom ik tijdens een rondje golf heel snel krampen kreeg. Het was na het eten van gedroogde vruchten, vooral rozijnen. Meestal binnen 20 minuten.
    Na het 2e darmonderzoek in 2010 was alles prima en hoef ik nog maar elke 5 jaar terug te komen. In 2015 werd bij mij een melanoom verwijderd. Ik heb ik mijn bloed laten onderzoeken door een celbioloog in Hamburg. Dit was na een tip van een goede vriend. Daar kwam naar voren dat mijn darm in slechte conditie was en dat had enorme invloed op mijn immuunsysteem. Er kwam een grote lijst met levensmiddelen die ik een jaar langs moest vermijden om mijn darm weer te herstellen. De kwaadste was een schimmel genaamd Aspergillus Niger. Dit komt voor in bijv. E330, kunstmatig citroenzuur.
    Ik had ook al sinds mijn prilste jeugd last van aften. En met last bedoel ik echt grote last, zeer pijnlijke en grote aften.
    Nadat ik 1 jaar lang de "verboden" levensmiddelen compleet uit mijn voeding had geschrapt was a. mijn darm rustiger geworden en b. geen aften meer.
    Jaarlijks heb ik nog contact met deze celbioloog, die ook vele bekende mensen onder zijn hoede heeft. Ook veel (bekende) sporters en sportclubs.
    Heel veel van deze kundige man geleerd over voeding. Neem bijv. geen sinaasappel maar een mandarijn. Mandarijn is de oer-sinaasappel.

    Tevens gebruik is sinds kort een nieuw voeding supplement, speciaal voor de darmflora en mijn ontlasting is normaal. Dit supplement gebruik ik als kuur dus af en toe. Bijv. Elk kwartaal 1 kuur van 1 maand. ( 2 capsules pd).
    Ook neem ik al jaren kwalitatieve voeding supplementen: basis verzorging en af en toe bij bepaalde klachten een extra supplement. Bijv. van sept/mei VIT D/K en nu zeker bij Corona veel VIT C.
    Ik noem opzettelijk geen merk; indien men dat zou willen weten dan kun je me een PM sturen.
    Maar wat mij nu opviel tijdens deze Corona tijd en mijn vraag is aan anderen of ze dit ook zo ervaren:
    Ik ben vanaf het moment dat men zoveel mogelijk thuis moet zijn ook thuis gebleven en zelden weggeweest. Dit regelmatige leven was een verademing voor mijn darmen. Geen stress want de WC was altijd binnen bereik.
    Dus conclusie is dat ik een gezonde darm heb, mijn voeding (bijna alles biologisch) goed in de gaten hou, matig alcohol, niet roken, gepensioneerd (geen werkstress meer).

    Maar dat ene....... de stress voordat ik het huis met "lege" darm moet verlaten. Ook komt de kramp vaak op als ik bijv. in een winkel ben en iets aan het zoeken ben.
    Want ik wil niet meer onderweg die kramp krijgen, die overigens opkomt binnen enkele seconden; overal moeten kijken waar ik evt. een noodstop kan maken, is er een tankstation in de buurt, ergens snel de bosjes in. Of in het ergste geval en dat is 1x gebeurd, het niet meer in kunnen houden, op 100 meter afstand van een WC.
    Kan hypnotherapie of enige andere vorm van therapie hier in helpen ?
    Rob.





    Rob
    > 2 jaar geleden
    Rob 4 Laatste bericht: 13-02-2024
    • hallo
      mag ik jou vragen welk voedingssupplement je gebruikt speciaal voor de darmflora.
      en wat voor voeding gebruik jij op het biologische vlak

      gr akke stoker

      stoker
      > 2 jaar geleden
    • Hallo.. interessant verhaal! Ik ben veganistisch dus schrap al veel van die zaken sowieso, maar mijn maag darm arts zei dat er geen dieet was voor veganisten. Ik blijf dus wat id kou staan. Ik ben op dit moment ah sterven van de pijn. Ik zou mn voeding zeker willen aanpakken en die capsules proberen die jij neemt? Ik ven btw ook aaaaaltiiiiijjjjjd gestrest (voor alles) en enorm grote naften in mn mond.. soms hele wang in 1 keer beide kanten.. dus ik herken me in je verhaal.

      Groetjes,
      Lien

      Lien B.
      > 2 jaar geleden
    • Hoi Rob!

      Wat heftig! Ik heb ook meer last als ik reis. Zeker als ik naar het ziekenhuis moet voor onderzoek wat veel stress geeft. Ik reis dan van wc naar wc: in de trein : een wc, op het 1e station een wc, op het tweede station een wc.
      Ook weet ik tussentijds (bijv in de metro) waar de wc’s zijn.
      Mij helpt het heel erg om de teis langer te maken zodat ik overal naar de wc kan, zo lang als nodig is.
      Nu had ik de laatste keer ook kramp en zenuwen, maar was ik wel op tijd bij de wc’s! En dat is zoveel tijd had gaf me rust.
      Hoe dat moet in een winkel weet ik niet... daar baal ik wel van dat er zo weinig openbare wc’s zijn in Nederland!
      Ik kreeg wel het advies van de diëtist om hypnotherapie te volgen: het helpt erg goed bij Pds en angst. Dat zegt ook de PDSB. Helaas kan ik het niet betalen, het wordt niet volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

      Succes!

      Dre
      > 2 jaar geleden
    • Alle reacties weergeven...
    • Hallo,

      Kun je mij vertellen om welk voedingssupplement het gaat?

      Groetjes

      Steven
      13-02-2024
    • Reacties verbergen...

Forum Prikkelbare darm syndroom PDS - forum lotgenoten

Dit is een verhaal uit het forum Prikkelbare darm PDS.
Lees meer verhalen over Prikkelbare darm PDS

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Prikkelbare darm PDS

Op zoek naar tips?
Tips bij prikkeldare darm PDS