Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Leef naar hoe jij wilt zijn als mens

    Iedereen wil gelukkig zijn en het liefst altijd. En op social media krijgen we vaak voorgeschoteld dat dit ook haalbaar is. Sommigen zeggen dat het ons geboorterecht is.
    Daar zit je dan op de bank ongelukkig te wezen. Zij wel en ik niet. En voordat je het weet, voel jij je er niet bijhoren. Je voelt je misschien tekort gedaan of juist tekort schieten. In ieder geval niet gelijkwaardig.

    Wanneer je als doel hebt 'ik wil gelukkig zijn' en vanuit dat doel je leven leidt, ervaar je vaak veel obstakels op je weg. Obstakels in de vorm van mensen die (onverwacht) een beroep op je doen, je terugfluiten, je herinneren aan iets dat je vergeten bent, je kritiek geven. Obstakels in de zin van 'te weinig financiële middelen' of een lichaam dat niet meewerkt.

    Je ervaart soms even een geluksmoment als alles meewerkt en gaat zoals jij je dat wenst. Zonder obstakels die jou in de weg staan.

    Voor je het weet ben je gericht op het uit de weg ruimen of omzeilen van obstakels. Veel mensen maken op deze manier anderen verantwoordelijk voor hun eigen geluk. Als hij niet zus of zo deed, dan... of als zij maar eens wat meer dit of dat deed dan.....

    Allemaal gedachten en gedrag die een innerlijke houding versterken van argwaan en wantrouwen. Vanuit het idee 'het is in dit leven óf jij óf ik'.
    Een innerlijke houding die zijn oorsprong vindt in 'ik wil gelukkig worden' en 'ik wil dat het mij goedgaat'.

    De waarheid is echter dat geluk een bijproduct is van een hele andere innerlijke houding ten opzichte van jezelf, anderen en de wereld/ het leven. Iedereen wil namelijk het liefst op een prettige en ontspannen manier samen leven en samen werken met anderen. Ook als we misschien ontmoedigd zijn geraakt.

    Wat een verschil zou het zijn als we elkaar benaderen vanuit deze houding en elkaar echt als mede-mensen gaan zien. Jij bent eigenlijk net als ik. Jij wilt eigenlijk hetzelfde als ik. Jij en ik vormen samen een Wij.

    Wanneer we elkaar niet zien als obstakel of concurrent maar als (samenwerkings) partner en kameraad, verandert 'vechten, ontwijken, uit de weg gaan, manipuleren' in 'samenwerken, overleggen, overbruggen, elkaar het beste wensen en ruimte en tijd gunnen'.
    Je kunt niet alleen genieten van je eigen successen maar ook van die van anderen.

    Wacht niet tot anderen je als medemens, kameraad gaan behandelen. Start er zelf mee en geef niet op. Ook niet als anderen moeten wennen aan je vriendelijke houding, je mildheid, je oprechte interesse, je waardering en behulpzaamheid. Het is lastig iemand als vijand of concurrent te blijven beschouwen die zich niet zo gedraagt.

    Leef naar hoe jij wilt zijn als mens waar je ook bent. Leef zelf bewust en ervaar de vreugde en voldoening die dat schenkt als jij leeft vanuit vertrouwen in de innerlijke houding die we diep van binnen allemaal kennen: 'Ja, ik wil me ook prettig en waardevol voelen in het contact met jou'. Het maakt je sterker en levert je een stabieler en gezonder gevoel van eigenwaarde op. Geluksmomenten ervaar je nog steeds. Ze zullen worden aangevuld met langere periodes van innerlijke vrede.
    Profile image Pauline Psycholoog Meppel Lid van Therapiepsycholoog De Wijk
    Pauline ✓

Forum Tips voor gelukkig zijn

Dit is een tip uit het tipsforum Gelukkig zijn.
Lees meer tips over Gelukkig zijn

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Gelukkig zijn