Met je aandacht in het huidige moment zijn.
Vaak zijn we aan het nadenken over het verleden of over de toekomst. Je wordt daar meestal niet zo gelukkig van.
Als je meer met je aandacht hier en nu in dit moment bent, dan voel je je meer ontspannen en gelukkig.
Tips voor gelukkig zijn
Gelukkig zijn - tips
Zoek je tips om gelukkig(er) te zijn / worden?
Je kunt hier allerlei tips verkennen en een duimpje omhoog geven aan de tips die jij waardeert.
Meer ondersteuning nodig?
-
Met je aandacht in het huidige moment
Therapiepsycholoog 30 -
Bewegen
Als je je lichaam voldoende beweegt (b.v. wandelen, dansen, yoga of sporten), dan maakt je lichaam stofjes aan waardoor jij je gelukkiger voelt.
Bovendien, als je voldoende beweegt, dan voelt je lijf ook gezonder aan, waardoor je je ook gelukkiger voelt.Therapiepsycholoog 29 -
Neem je gedachten niet zo serieus
Neem je gedachten niet zo serieus. En neem jezelf niet zo serieus. Lach om jezelf. Besef dat gedachten maar gedachten zijn, het is niet de waarheid.
Als je jezelf en je gedachten wat minder serieus neemt, dan voel je je gelukkiger.EC 24 -
Drie vragen voor een gelukkig leven
Drie vragen voor een gelukkig leven (van Luc Isebaert)
Geluk vind je, als je tevreden kan zijn over wat je doet en tevreden kan zijn met wat je hebt.
Je kan elke avond 5 minuten nemen om een te kijken hoe je vandaag aan je geluk hebt gewerkt.
En schrijf het gerust op, je kunt er een dagboek van maken: Het dagboek van je eigen weg naar een goed leven.
> Wat heb ik vandaag gedaan dat maakt dat ik over mezelf tevreden kan zijn?
> Wat heeft iemand anders gedaan waarover ik tevreden kan zijn?> Wat heb ik vandaag nog meer opgemerkt waarmee ik tevreden kan zijn?
Anoniem 18 -
Nieuwe dingen doen
Doe regelmatig iets nieuws. Als je elke dag hetzelfde doet, dan kan het leven saai worden. Door ook nieuwe dingen te doen, nieuwe ervaringen op te doen, word je leven veelzijdiger en verrassender.
Je komt dan uit de sleur van het dagelijkse leven en voelt meer dat je leeft. Daardoor voel je je gelukkiger.
Therapiepsycholoog.com 18 -
Wandelen in de natuur
Elke dag een klein halfuurtje wandelen in de natuur geeft na een week al een fijner gevoel. Het vergroot je welbevinden.
Anoniem 17 -
Mindful wandelen
We worden soms in beslag genomen door onze zorgen. Onze aandacht gaat dan naar zorgen over het verleden of de toekomst, maar onze aandacht is niet gericht op het hier en nu.
Een tip hoe je meer in het hier en nu kunt komen, is door regelmatig een stukje te gaan wandelen. Wandelen is een ideale manier om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Het helpt tegen piekeren, het geeft ontspanning en positieve gevoelens.
Als je een wandeling gaat maken, probeer dan ook goed om je heen te kijken en goed waar te nemen. Kijk, ruik, luister, voel en merk op...
Zoek minstens 5 dingen uit die je mooi vindt en richt daar je aandacht op.
Kijk naar de mooie bomen, planten, vogels en andere dieren die je ziet, mooie huizen en landerijen. Zie de mooie kleuren van de lucht.
Ruik de verschillende geuren van de bloemen, de akkers, het gras.
Luister naar het zingen van de vogels, het ruisen van de wind, het klotsen van de golven aan zee, hoor hoe de bladeren ritselen en hoe de bomen ruisen.
Voel de wind langs je heen waaien.
Merk de verschillende kleuren en vormen op. Zet je zintuigen open en geniet.
Je zult merken dat je je na deze wandeling al beter en energieker voelt.
Herhaal dit mindful wandelen zo vaak als je wilt.Alinda Psycholoog Amstelveen Lid van Therapiepsycholoog AmstelveenAlinda ✓ 14 -
Wacht niet met genieten tot later
Wacht niet met genieten tot later,
want als later eerder komt,
ben je te laat.Tip om over na te denken... 14 -
Laat 'ongelukkige momenten' toe
Voel je je even niet goed in je vel? Prima! Wie heeft dat gevoel eens niet?!
Laat het toe... Huil eens even lekker; praat erover met je partner/vrienden/collega/ouder/...; of ga het er lekker van af sporten.
Immers... als je geen 'ongelukkige momenten' kent, kan je toch ook geen 'gelukkige momenten' kennen?Sylvia 13 -
Oefening: 3 goede dingen
Een op het oog eenvoudige oefening vanuit de positieve psychologie: 3 goede dingen
Noteer elke avond welke drie goede dingen er die dag in jou leven zijn gebeurd.
Schrijf er ook bij hoe het kwam dat die goede gebeurtenis plaatsvond en hoe jij daar invloed op had.
Je kunt dit een week doen of langer. Ffijn is het om elke dag een vast punt te nemen in de dag bijvoorbeeld voor dat je gaat slapen.Anoniem 13 -
Gezond eten
Datgene wat je eet wordt opgenomen door je lichaam en er wordt gebruikt om nieuwe lichaamscellen te vormen. Je bent dus wat je eet. Letterlijk.
Als je gezond eet, dan voelt je lichaam gezonder en gelukkiger aan, en dan voel jij je gelukkiger.EC 13 -
Geluk zit in jezelf
Geluk zit in jezelf!
Door bewust te zijn wat kleine 'geluksmomenten' zijn ben je veel meer tevreden met jouw leven.
Zoals de zon op jouw gezicht, een vriendelijke passant, lekker eten, gezond zijn, liefde aan partner/dier......wat zijn jouw kleine geluksmomenten?Anoniem 12 -
7 tips om gelukkig te worden
7 tips om gelukkig te worden
1. bepaal wat je gelukkig maakt
2. doe meer van wat je gelukkig maakt
3. laat los waar je niet vrolijk van wordt
4. wacht niet om gelukkig te zijn
5. vindt geluk in jezelf, door jezelf te waarderen en te accepteren
6. zoek geluk niet in je hoofd
7. besluit gelukkig te zijn en te blijvenIneke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamIneke ✓ 11 -
Raadsel: Het verschil tussen de hemel en de hel
Een (bestaand) raadsel: wat is het verschil tussen de hemel en de hel?
In de hel gekomen zie je lange tafels gedekt met heerlijke spijzen op prachtige schalen. Alle aangezeten mensen huilen, krijsen en roepen, want het eten op hun borden kunnen ze niet eten. Het bestek wat naast de borden ligt is namelijk zo lang dat ze er niet in slagen ook maar iets in hun monden te doen…
In de hemel tref je dezelfde lange tafels, opnieuw gedekt met de meest heerlijke spijzen op prachtige schalen. Iedereen kijkt blij en verheugd, want met het lange bestek in hun handen voeden zij elkaar!Guido Psycholoog Zutphen Lid van Therapiepsycholoog ZutphenGuido ✓ 10 -
Houd een Dankbaarheidsdagboek bij
Houd een Dankbaarheidsdagboek bij.
Dankbaarheid is als een medicijn voor lichaam en geest. Onderzoek wijst uit dat wie dankbaar is, gelukkiger in het leven staat, succesvoller en vergevingsgezinder is en meer energie heeft.Dankbare mensen zijn minder vatbaar voor burn-out, depressie en angsten. Dankbaarheid is geen aangeboren karaktertrek, maar je kunt het trainen. Begin vandaag nog een dankbaarheidsdagboek bij te houden en laat je verrassen van de resultaten.
Schrijf elke dag 10 dingen op waar je dankbaar voor bent.Anoniem 10 -
Begin de dag met rust en aandacht voor jezelf
Begin de dag met rust en aandacht voor jezelf
Misschien herken je dit? De wekker gaat en nog voordat je opstaat ben je in je hoofd al bezig met van alles en nog wat. Je staat meteen 'aan'.
Wanneer je de dag rustig begint met volledige aandacht voor jezelf, vul je jezelf met positieve energie en maak je contact met je lichaam en gevoel.
Je kunt dit doen met iets wat jou vervuld. Bijvoorbeeld;
– luistert voordat je opstaat naar je lievelingsmuziek
– neem de tijd voor een uitgebreide douche of bad
– maak een ochtendwandeling
– yoga of meditatie op het dakterras
– adem diep, op je blote voeten in de tuin / balkon, de frisse ochtend lucht in
– drink met aandacht een overheerlijk kopje thee of cappuccino
Misschien moet je iets eerder je bed uit maar het is zo fijn om de dag rustig en met aandacht en liefde voor jezelf te beginnen. En zo heb je de rest van de dag meer energie voor andere mensen en de dingen die moeten gebeuren.Hanneke Therapie Zevenbergen Lid van Therapiepsycholoog ZevenbergenHanneke ✓ 9 -
Geniet van de reis - niet alleen van het eindresultaat
Geniet van de reis - niet alleen van het eindresultaat
Sommige mensen zijn pas tevreden als ze bereikt hebben wat ze voor ogen hadden. In al die tijd daarvoor zijn ze ontevreden, mopperen ze op zichzelf omdat ze nog niet zijn waar ze zouden moeten zijn. Veel onvrede ontstaat doordat we denken dat we niet op de plek in ons leven zijn waar we zouden moeten zijn.
Maar wie heeft het spoorboekje van jouw leven in handen? Misschien ben je wel precies daar waar je wezen moet? Er is nog nooit iemand geweest zoals jij en die zal er ook nooit komen, dus er is geen meetlat om je aan af te meten.
Leer te genieten van de reis, van het onderweg zijn, van het groeien, van het dichterbij komen, van de zon, de wind en de regen op je pad.Renie 8 -
Moediger worden!
Moediger worden!
Het geheim van geluk is vrijheid. Het geheim van vrijheid is moed.Vaak worden we ongelukkig omdat we onszelf in de weg staan. We staan met de rug naar de zon naar onze eigen schaduw te kijken.
We maken onszelf wijs dat we niet goed genoeg zijn, dat we dingen niet kunnen, dat nieuwe stappen eng zijn (overigens waar, maar begin maar om het 'spannend' in plaats van 'eng' te noemen). Kortom dat we onze dromen en verlangens niet waar kunnen maken. Met zo'n manier van denken wordt het inderdaad lastig.
Door te leren jezelf te bemoedigen win je elke dag aan moed, moed om jezelf te zijn, moed om die stappen te zetten, moed om elke dag een beetje dichter bij je verlangen en je droom te komen. Reken maar dat dat gelukkig maakt!Renie 8 -
Doe bewust aardige dingen voor een ander
Goed om te weten dat wanneer je vijf aardige dingen doet voor een ander per week, je geluksgevoel al na zes weken zal toenemen!
Geluksonderzoeker Sonja Lyubomirsky toonde aan dat elke week bewust vijf aardige dingen doen voor een ander na zes weken een toename in geluk laat zien. Het gaat om ‘extra’ goede daden, ze komen dus boven op de vriendelijke dingen die je normaal gesproken ook al doet. Het is volgens haar wel van belang hoe je dat doet:
Varieer in goede daden. Steeds hetzelfde doen gaat op den duur tegenstaan en bij routine is het effect op je geluk kleiner.
Doe iets wat bij jou past en wat je leuk vindt. Op die manier is het veel makkelijker vol te houden.
Plan de goede daden op één dag in de week. Bepaal aan het begin van de week welke dag het gaat worden en bedenk je goede daden.
Klein voorbeeld: 1 Leg een boek/tijdschrift/cadeautje voor een onbekende in de trein, met een briefje: ‘Ja, het is echt voor jou!’. Nu is het aan jou om hiermee aan de slag te gaan.
Anoniem 8 -
Regelmatig erop uit gaan, tot rust komen
Een tip die kan helpen om je vaker gelukkig en meer ontspannen te voelen, is om regelmatig een weekendje of dagje weg te gaan. Even in een andere omgeving zijn, bijvoorbeeld in de natuur, waar je ontspanning en rust vindt. Dit helpt om je weer op te laden en het dagelijks leven beter aan te kunnen. Je zult dan minder stress ervaren en stress ook beter kunnen hanteren.
Mocht je weinig geld hebben, kies dan voor betaalbare opties zoals een weekendje kamperen in eigen land. In Drenthe, Limburg of Brabant bijvoorbeeld, ben je ook in de natuur en er even helemaal tussenuit.
Of ga een dag wandelen of fietsen en eet ergens onderweg een heerlijke picknick. Veel plezier ermee!Alinda Psycholoog Amstelveen Lid van Therapiepsycholoog AmstelveenAlinda ✓ 7 -
Loslaten maakt je vrij en dus ook gelukkig
Geluk is als een vlinder. Wanneer je hem tracht te grijpen, blijft hij net buiten je bereik.
Maar wanneer je rustig blijft zitten of je aandacht op andere dingen gaat richten, komt hij misschien op je schouder zitten.
De moraal is: het loslaten - maakt je vrij en dus ook gelukkig!Geluk is als een vlinder 7 -
Zorg dat je vaak in de natuur bent
Zorg dat je vaak in de natuur bent met groen of water om je heen, vooral als je in de stad woont
Mirjam 7 -
Geluk zit in de kleine dingen
Geluk zit in de kleine dingen. Het kan helpen om wat meer te letten op de kleine dingen om je heen die je gelukkig maken.
Een warme douche 's ochtends na het opstaan. Een lekker ontbijtje met een croissantje, verse jus en fruit. Wandelen en letten op de mooie bomen, bloemen, planten en dieren die je ziet.
De glimlach van een kind, een leuk praatje met de buurvrouw.
Vergeet ook niet dat luisteren naar je lievelingsmuziek of je lievelingsserie bekijken je een geluksgevoel kan bezorgen.
En mochten de tips niet helpen en als je je langere tijd niet gelukkig voelt, aarzel dan niet om psychologische hulp in te schakelen of er met een vriend of vriendin over te praten. Blijf er niet alleen mee zitten.Alinda Psycholoog Amstelveen Lid van Therapiepsycholoog AmstelveenAlinda ✓ 6 -
Wat kun je zelf veranderen?
Wat kun je zelf veranderen?
’Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan, geef me de moed om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil tussen beiden te zien.’
Franciscus van Assisi (1181-1226 n. Chr.), een heilige uit Italië, sprak deze mooie samenvatting van levenskunst.Anoniem 6 -
Leef met aandacht, geef, en wees actief
Nick Marks heeft een analyse uitgevoerd over gelukkig zijn en komt daarbij tot 5 factoren:
- leef met aandacht
- blijf leren
- maak connectie met anderen
- geef
- ben actief
Doe je er je voordeel mee! Het is bewezen effectiefEllen 6 -
Laat gedachten komen en gaan
Is het je wel eens opgevallen dat je op geluksmomenten, waarop je hele gemoed zich vult met fijne energie....dat je dan heel even niet nadenkt?
Er is even geen toen en straks, alleen maar nu. Het is een intens beleven van het moment waarop al je zintuigen actief zijn.
Hiermee open je je hart en begint er ook iets te stromen naar buiten toe, waardoor er wederkerigheid ontstaat. Laat gedachten maar gewoon komen en gaan, zonder je ermee in te laten, dan wordt het vanzelf rustiger, je zintuigen staan open en je voelt je meer volledig aanwezig en in verbinding in het hier en nu.
Helmi Therapie Helmond Lid van Therapiepsycholoog LieropHelmi ✓ 6 -
Laat ook het "niet gelukkig" zijn er zijn
Stop het "niet gelukkig" zijn niet weg! Juist door het weg te willen hebben wordt het groter. Als "niet gelukkig" er mag zijn, kun je pas echt geluk gaan ervaren.
Sandra 6 -
Van harte leven - Moedig stappen zetten
Gelukkig zijn heeft alles te maken met Van Harte Leven: de dingen doen waar je echt achter staat. En daar is voor de één soms, voor de ander vaak moed voor nodig.
Misschien kom je er achter dat je vooral handelt uit angst. Omdat je bang bent afgewezen te worden doe je iets bijvoorbeeld niet. Omdat je bang bent om fouten te maken, kies je de weg van de minste weerstand en durf je geen uitdaging aan te gaan. Terwijl je dat eigenlijk, diep van binnen, wel zou willen.
Wat geef jij aandacht? Je angst of je diepste wens. jouw waarden? Moedige mensen zijn mensen die ook angst voelen maar beslissen dat er iets belangrijker is dan angst. Dat geeft vleugels, meestal niet direct maar wel als je de eerste stappen op jouw pad hebt gezet!Pauline Psycholoog Meppel Lid van Therapiepsycholoog De WijkPauline ✓ 5 -
Zeg tegen jezelf: wil ik geluk of wil ik gelijk
Wil je geluk of wil je gelijk?
Vaak blijkt in een discussie dat er onenigheid ontstaat over wie heeft er gelijk? Het draait dan vaak om macht, wie heeft het voor het zeggen.Zeg tegen jezelf : 'wil ik geluk of wil ik gelijk?'
Als je beseft dat gelijk krijgen niet belangrijk is, dan is er weer contact en dat geeft geluk.Ineke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamIneke ✓ 5 -
Groei en ontwikkel jezelf
Groei en ontwikkel jezelf.
Niets geeft zoveel voldoening als groeien. Blijf jezelf ontwikkelen, en ontdek hoe je persoonlijke ontwikkeling je in staat stelt om vaker en makkelijker gelukkig te zijn.Yvonne Psycholoog Venlo Lid van Therapiepsycholoog VenloYvonne ✓ 5 -
Luister naar je kinderen
Je wordt gelukkiger door te luisteren naar je kinderen. En dat luisteren begint bij jezelf. Hoe ziet het er van binnen bij jou uit? Wat merk jij als ouder zelf bij jou van binnen?
Als je hier zicht op krijgt op je diepere emoties dan krijg je ook meer zicht op de emoties van je kind. Je krijgt meer inlevingsvermogen waardoor de interactie met je kind op een natuurlijker manier kan gaan verlopen waardoor jij jezelf en ook je kinderen gelukkiger gaan voelen!
Grace 5 -
Waardenkompas
Dingen die je echt belangrijk vindt in je leven
Maak een lijst met de dingen die je echt belangrijk vind in het leven;
zoek daarbij passende trefwoorden die eindigen op met -heid: bijvoorbeeld zorgzaamheid of dapperheid of zorgvuldigheid. Het gaat om positieve dingen.
Maak dan allemaal losse kaartjes met deze woorden en leg ze een dagje weg.
Neem een rustig moment en sorteer ze naar welke je het meest belangrijk vindt. Op “ongeveer” volgorde het komt niet heel precies.
Vaak valt het in een paar groepjes uiteen. Bijvoorbeeld: zorgvuldigheid en netheid kunnen onder betrouwbaarheid vallen, vriendelijkheid en vertrouwlijkheid onder zorgzaamheid; maar de volgorde is heel persoonlijk en kan voor jou andersom zijn.
Leg de 3 (of 5) belangrijkste apart en plak deze bijvb in je agenda of op je koelkast. Je kunt deze woorden zien als een richting, een kompas, voor wat jij het belangrijkst vindt; je waarden.
Als je een moeilijke beslissing hebt of iets niet los kan laten, weeg het dan tegen deze waarden, je kompas. Is het dan makkelijker om bepaalde dingen of mensen los te laten? En zo niet, heeft dat dan basis in je waarden? Of in andere dingen die belangrijk lijken maar het eigenlijk niet zijn….Barbara Therapie Groningen Lid van Therapiepsycholoog GroningenBarbara ✓ 4 -
Focus op het positieve
Soms heb je van die dagen, dan lijkt alles tegen te zitten.
Bedenk eens of dat écht zo is. Gebeurde er echt helemaal niets positiefs?
Vanuit de oertijd zijn we namelijk ingesteld om vooral de negatieve dingen te onthouden. We zullen dus iets meer moeite moeten doen, om de positieve dingen naar boven te halen.
Sta eens rustig stil bij de dag en bedenk wat er wel fijn was. Dat eerste zonnetje op je gezicht, een glimlach van een passant, het complimentje van je dierbare, etc. Hier bewust even bij stilstaan en proberen een glimlach op je gezicht te toveren, helpt vaak om weer in een positievere stemming te komen.Ruth 4 -
Koud (af)douchen
Koud douchen
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen.
- het verbeterd lichamelijke en geestelijke veerkracht
- het geeft je energie / maakt je meer alert
- het boost je immuunsysteem
- het verbetert je bloedcirculatie
- het helpt je om gewicht te verliezen
- het maakt je huid en haar gezonder
- het verbetert je lymfesysteem
- het verbetert je lichamelijke prestaties
- je bouwt discipline op
Koud douchen geeft je lichaam en geest een boost van energie. Heel je lichaam wordt geactiveerd om zich te beschermen tegen de kou. Je lichaam is als het ware uit zijn ‘comfort zone’. Je lijf staat even onder een hoog stress niveau. Door deze stress wordt je immuumsysteem geprikkeld en de productie van witte bloedcellen (deze heb je nodig bij het vechten tegen ziektes) gaat omhoog. Het gevolg; je immuunsysteem wordt sterker!
Begin met een warme/lauwe douche en ga bewust naar je lichaam en ademhaling. Douche de laatste één à anderhalve minuut koud af. Je kunt dit het beste rustig opbouwen.
Je begint bijvoorbeeld met je handen en voeten, en daarna pak je de onderarmen en benen mee. Totdat je op een gegeven moment helemaal koud doucht. Begin rustig met een paar seconden, dat kun je uitbreiden naar een paar minuten. Het is belangrijk om niet direct met je hoofd onder de koude kraan te gaan staan.
Blijf goed luisteren naar je lichaam! Als je merkt dat je ademhaling omhoog gaat, probeer dan naar je buik te ademen. Houd de focus op het ontspannen houden van je lichaam en je ademhaling.Hanneke Therapie Zevenbergen Lid van Therapiepsycholoog ZevenbergenHanneke ✓ 4 -
Piet 4
-
Geluk zit in het moment
Geluk zit in het moment!
Het enige moment dat je ECHT gelukkig kan zijn, zit in het NU. Het streven naar meer of anders, het terugdenken aan dingen die gebeurd zijn, zorgen er niet voor dat je je gelukkig voelt.
De beste tip: laat het doel gelukkig zijn los. Geniet van de kleine momenten en neem het leven zoals het komt. Geef je over aan de flow en probeer het streven naar anders, meer en beter los te laten. Je zult zien dat je veel meer kunt gaan genieten van de kleine dingen. En je daardoor gelukkiger voelen.
5 minuten mediteren per dag (gewoon even zitten en niks doen) helpt al heel goed!
Succes!Kim 4 -
Maak een gelukslijstje
Maak een gelukslijstje! Ga zitten, pak pen en papier, nummer 1 t/m 50 in de kantlijn en schrijf vervolgens 50 dingen op waar je blij van wordt, die je gelukkig maken.
Dat kunnen hele kleine dingen zijn, zoals een ijsje eten of naar een zwerm vogels kijken. Dit kan een heel effectief middel zijn om weer het fijne in het leven te zien (en te merken in dat het in heel kleine dingen kan zitten).Heidi 4 -
Je innerlijke tuin verzorgen en onderhouden
Gelukkig zijn heeft alles te maken met 'tuinonderhoud'. We weten al dat echt tuinieren je helpt je aandacht in het moment te houden. Als je onkruid wiedt, heb je je aandacht nodig omdat je anders die net gezaaide en ontkiemende plantjes wel eens weg kan halen.
Wanneer je je innerlijke mentale ervaringswereld nu eens vergelijkt met een tuin, dan zijn wij de tuinman die deze 'innerlijke tuin' moeten verzorgen en onderhouden. Idealiter is het de bedoeling dat we veilig en prettig bij ons zelf thuis komen.
Maar is dat wel zo? Onderhouden we onze eigen tuin en diens omheining (grenzen) wel? Gedragen we ons niet veel vaker alsof we de tuin zijn?
Impulsief en onbewust? En hoe vaak zijn we in onze tuin, ervaren we bewust wat er in ons omgaat?
Gelukkig zijn heeft alles te maken met hoe we onze eigen innerlijke ervaring- of gevoelswereld onderhouden. Hoe je dat doet? Dat kun je leren!Pauline Psycholoog Meppel Lid van Therapiepsycholoog De WijkPauline ✓ 4 -
Jezelf zijn en durven zijn geeft veel vrijheid en geluk
Durf "anders" te zijn!
Wanneer je jezelf kunt accepteren zoals je werkelijk bent dan zul je je gelukkiger voelen.Vaak gaat er veel (negatieve) energie zitten in het proberen te zijn die je wil zijn maar eigenlijk niet bent. Voor de buitenwereld willen we graag diegene zijn zoals we "denken" dat er verwacht wordt.
We willen nu eenmaal graag geaccepteerd en aardig gevonden worden door familie, vrienden en/of partner, ook al gaat dat soms ten koste van onze echte identiteit. Dit maakt ons niet gelukkig en kost veel energie.
Wanneer je daarmee ophoudt en helemaal jezelf bent, ongeachte wat de ander daar van vindt, zal er energie vrij komen en zul je je gelukkig(er) voelen.
Dus jezelf zijn en durven zijn geeft veel vrijheid en geluk!Natascha Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemNatascha ✓ 4 -
Kijk door de imperfecties van het leven heen
Geluk is geen eindstation wat je bereikt als alle dingen om je heen perfect gaan! Dat gebeurt namelijk in het echte leven maar zelden.
Geluk vind je als je bewust besluit door de imperfecties van het leven heen te kijken en er niet langer negatieve aandacht aan te besteden en ze uit te vergroten.
Petra 4 -
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk
Mensen voelen zich beter als ze van betekenis kunnen zijn voor een ander. Hoe zit het met jou weekinvulling? Zitten daar genoeg momenten in dat je je van betekenis voelt voor een ander? Geeft je werk je wel voldoende vervulling?Wellicht moet je hier iets in verschuiven, of misschien kun je iets van vrijwilligerswerk gaan doen. Er zijn veel mensen die wat aandacht of een klein beetje hulp kunnen gebruiken.
Iemand helpen maakt gelukkig!Anoniem 4 -
Maak een positief zelfportret
Maak een positief zelfportret.
Vaak hoor je pas iets positiefs over jezelf als je er niet meer bent: Je vertrekt van je werk en er is een afscheidstoespraak, waarin je baas vertelt hoe blij hij met je was en hoe alle collega’s je zullen missen.Soms hoor je pas iets positiefs over iemand op zijn begrafenis. Maar het kan ook anders!
Vraag aan ongeveer vijf mensen die jou goed kennen (familie, vrienden, collega’s, meer mensen mag natuurlijk ook) om elk drie korte verhaaltjes te schrijven over hoe jij bijdraagt aan de wereld.Als je de verhaaltjes binnen hebt, maak je er een positief zelfportret van. Het zal je verbazen wat je dit kan opleveren! Het zal zeker bijdragen aan je zelfrespect en aan je verwachting van eigen effectiviteit.
Bovendien kan dit zelfportret je helpen in moeilijke tijden, door het dan af en toe eens door te lezen. De uitdaging is verder om je werk en je leven zo in te delen dat je elk dag gebruik kunt maken van je positieve zelfportret.
Je zult zien dat je alleen al gelukkiger wordt van de korte verhaaltjes die je ontvangt. Succes bij het maken van je zelf portret.Anoniem 4 -
Creeer een klein dagelijks ritueel dat je gelukkig maakt
Vaak weten we best wat ons gelukkig maakt, maar handelen we er toch niet naar. Hoe komt dat? Dan is mogelijk onze gelukswens of -beeld te 'groot' voor ons hoofd om actie op te ondernemen.
Probeer een klein dagelijks ritueel dat je herinnert aan dat wat je gelukkig maakt te creëren. Zie dat zoals elke dag onze tanden poetsen voor een fysieke hygiëne is, dit een ritueel is voor je mentale (geestelijke) hygiëne.
Belangrijk: houd het klein en realistisch!
Wat voorbeeldjes?
- Schrijf elke dag iets kleins op over waar je hart blij even van werd;
- Bedenk iedere dag even voor welk contact met een persoon je die dag dankbaar was;
- Doe iedere dag 1 push-up (meer mag, maar hoeft niet);
- Dans per dag 1 min, zing 1 min, maak muziek 1 min, teken of kleur 1 min, mediteer 1 min ... langer mag natuurlijk ook!
- Of verzin iets anders klein waar jouw hart een sprongetje van gaat maken!
Klein, concreet, realistisch en elke dag!Anoniem 4 -
Zorg voor me-time
Mijn tip: zorg voor me-time!
Cliché maar waar. Me-time is belangrijk. Of dit nu voetballen met je vrienden is, theedrinken met de meiden of bank hangen en je favoriete serie kijken.Zorg dat het echt jouw tijd is. Rennen, vliegen en moeten kan later. Even tijd om helemaal in te vullen met wat jij wilt!
Monique Therapie Berkel en Rodenrijs Lid van Therapiepsycholoog Berkel en RodenrijsMonique ✓ 4 -
Dankbaar zijn voor wat je wél hebt
Dankbaar zijn.
Geluk is dankbaar zijn voor wat je wél hebt in plaats van je aandacht vestigen op wat je niet hebt!Anne-Marie Therapie Valkenswaard Lid van Therapiepsycholoog ValkenswaardAnne-Marie ✓ 4 -
Welkom zijn met alles wat er is
Gelukkig zijn betekent voor mij dat echt alles er mag zijn, ook lastige gevoelens. Welkom zijn met alles wat er is. Gehoord en gezien worden door mezelf en door anderen. Anderen horen en zien en welkom heten met alles wat er bij hen is.
Niet altijd gemakkelijk, want het gedrag van de ander kan van alles oproepen. En ook dat mag er zijn. Helemaal verbinden met wat er is.
Hester 4 -
Geld is een middel, geen doel op zich
Geld maakt niet gelukkig, geld is een middel, geen doel op zich.
Heel vaak denken mensen dat veel geld hebben, gelukkig maakt maar dat is niet waar. Geld is een middel, geen doel op zich.
Het gaat uiteindelijk niet om geld want munten in je portemonnee of een mooi cijfer op je bankrekening, geeft geen echt geluk. Het gaat er om wat je er mee wilt doen. Het waarom van het geld hebben.
Wat schenkt het jou? Een mooie verre reis? Een leuke dag uit? Een fijne auto die je overal naar toe kan brengen? Of een leven zonder zorgen over of je wel genoeg hebt om eten te kopen en je huur te betalen?
Wat is jouw doel? Waar gaat het werkelijk om voor jou?
Jolande 4 -
Stop met vergelijken
Stop met vergelijken. Als je je ongelukkig wilt voelen dan moet je je vooral blijven vergelijken met anderen. Er zal namelijk altijd wel iemand mooier, leuker, grappiger, intelligenter of sneller zijn dan jou.
Vergelijken is het recept voor een rotgevoel, zeker met de huidige social media waarbij de tendens is dat er zoveel mogelijk succes moet worden uitgestraald.
Laat je niet gek maken of verblinden door een voorgespiegelde werkelijkheid. Elke medaille heeft zijn keerzijde en iedereen heeft talenten, goede eigenschappen en leerpunten.
In balans zijn met jezelf en je eigen kwaliteiten kunnen zien en ervaren, daar word je pas werkelijk gelukkig van.
Jolande 4 -
Leef naar je waarden
Leef naar je waarden. Focus op datgene dat jij belangrijk vindt in het leven en neem je eventuele onzekerheden, somberheid, angsten, paniek of andere klachten met je mee. Laat deze psychische klachten je niet (nog) meer belemmeren dan ze al doen.
Dus, wil je iets graag maar durf je niet of vind je iets of iemand belangrijk maar heb je geen zin door somberheid? Doe het toch, hoe spannend of zinloos het ook lijkt. Focus voorbij de klachten en neem ze mee op jouw weg!
Muriel 4 -
Dankbaarheid
Wees dankbaar voor de dingen die al aanwezig zijn in je huidige leven.
Vaak zit geluk in hele kleine dingen. Je ziet ze gemakkelijk over het hoofd als je niet oplet. bv een vogeltje wat fluit, iemand die vriendelijk naar je lacht in het voorbij gaan. het zonnetje wat schijnt.
Sta hier dus dagelijks even bewust bij stil.
Energy flows where attation goes oftwel wat je aandacht geeft groeit!!!
Karin Therapie Eersel Lid van Therapiepsycholoog EerselKarin ✓ 4 -
Niet accepteren, maar verdragen!
Niet accepteren, maar verdragen!
Mensen zeggen vaak dat het nodig is om negatieve dingen, zoals verlies, in je leven te accepteren, om verder te kunnen.
Maar hoe accepteer je dat wat te groot, teveel en te oneerlijk is? Hoe accepteer je een verkrachting, de moord op een geliefde, het verlies van een kind... om maar even wat te noemen. Een onmogelijke taak. Ik ben van mening dat je dit als therapeut niet van mensen kan vragen.
'Het eerste wat ik altijd zeg als cliënten bij mij komen die vastlopen omdat het ze niet lukt om iets te accepteren is: 'Hoeft niet'. En dat lucht vaak al wat op. Het enige dat nodig is, is een manier vinden om het te kunnen verdragen. Dat is al moeilijk genoeg.Anoniem 3 -
Voel je dankbaar voor wat er in je leven is
Gelukkig voelen is het gevolg/resultaat van je vermogen om je dankbaar te voelen voor wat je hebt en wat er is in je leven, je tevreden hierover mogen voelen en je vermogen om te kunnen ontvangen van wat je gegeven wordt door de ander, de natuur en daar van te kunnen genieten.
Anoniem 3 -
Focus op wat er goed gaat in je leven
Het geluk in uw leven hangt af van de aard van uw gedachten.
- Marcus Aurelius
De aard van je gedachten kun je onderzoeken en beïnvloeden. Je kunt gedachten voeden die je een gelukkiger gevoel geven en de gedachten die dit juist niet doen juist niet voeden en voorbij laten gaan.Zo kun je focussen op wat fout gaat in je leven maar ook op wat goed gaat in je leven. Beiden focussen geven een compleet ander gevoel. Je omstandigheden kun je niet altijd veranderen, de manier waarop je ernaar kijkt vaak wel.
Debby Therapie De Meern Lid van Therapiepsycholoog NieuwegeinDebby ✓ 3 -
Omdenken
Omdenken:
een mooie manier om los te komen van je pieker patronen en daarmee vaak negatieve gevoelens is het goed om eens om te denken. Berthold Gunster heeft hier een mooie methode voor bedacht: omdenken.Op een van zijn achterflappen van een boek staat: de pessimist denkt: het glas is half leeg, de optimist denkt: het glas is half vol, de omdenker denkt: waar is de kraan.
Zo leer je vrijheid te creëren in denken en daarmee ervaar je meer geluk.
Ellen 3 -
Dansen maakt mij zielsgelukkig
Dansen maakt mij zielsgelukkig. Zonder woorden expressie geven aan alles wat mij beweegt, letterlijk en figuurlijk. Die sprankelende kunstvorm waarin muziek, andere dansers, emoties, gedachten, grote en kleine gevoelens kunnen stromen.
Heerlijk om helemaal uit je dak te gaan op opzwepende muziek, het vuur aan te wakkeren of juist in de verstilling te luisteren naar wat je lichaam je ingeeft.
Hester 3 -
Life is like a piano
"Life is like a piano
the white keys
represent happiness
and the black shows
sadness. But as you
go through life's
yourney, remember
that the black keys
also makes music"Diny 3 -
Krijg inzicht in hoe je jouw gelukkig zijn saboteert
Krijg inzicht in hoe je jouw 'gelukkig zijn' onbewust saboteert!
Geluk is een lastig begrip want wat is dat nu precies. Er zijn veel dingen die aan een prettig gevoel kunnen bijdragen, lees alle tips in deze rubriek maar eens.Toch kan het zijn dat dit voor jou niet voldoende is. Mogelijk zie je dan iets over het hoofd, een soort 'blinde vlek' noemen we dat. Zonder dat je het weet kun je je eigen gelukkig zijn 'in de weg staan'.
Onbewuste gedachten, overtuigingen of gedragspatronen kunnen hieraan ten grondslag liggen. Hier kun je pas iets aan doen als je je hiervan bewust bent geworden. Dit vraagt dus zelfonderzoek.
Een psycholoog of therapeut kan jou daarbij helpen door de juiste vragen te stellen en met je te gaan kijken hoe je je gevoel van ongelukkig zijn zelf in stand houdt.
Naast alle andere zeer nuttige en waardevolle tips is (on)geluk dus iets dat je zelf creëert door de wijze waarop je naar jezelf, naar anderen en naar de wereld/het leven kijkt. Som is er een 'anders leren kijken' voor nodig om je ook anders te kunnen voelen.
Thessa 3 -
Gelukkig zijn is een keuze
Gelukkig zijn is een keuze. Je kunt voor de negatieve kijk kiezen of voor de positieve.
Erica 3 -
Durf om hulp te vragen
Durf om hulp te vragen. Het is fijn om een ander te helpen. Voor veel mensen is het echter ook best spannend om zelf om hulp te vragen. Toch doen als het nodig is.
Je geeft de ander de kans om iets voor jou te betekenen en door je kwetsbaar op te stellen, kan het contact tussen jullie echter, eerlijker en fijner worden.
Christianne Therapie Regio Nijmegen Lid van Therapiepsycholoog Heilig LandstichtingChristianne ✓ 3 -
Omring jezelf met gelijkgestemden
Omring jezelf met gelijkgestemden
Als je positiviteit wilt ervaren, creëer dan mensen om je heen met diezelfde insteek.
Je omgeving kan sterk je energie bepalen, maar hoe bepaal jij je omgeving?Selma 3 -
Ontwikkel gezonde zelfliefde
Ontwikkel gezonde zelfliefde
Christianne Therapie Regio Nijmegen Lid van Therapiepsycholoog Heilig LandstichtingChristianne ✓ 3 -
Neem de regie in eigen handen
Wie voert regie over hoe jij je voelt?
Vaak bepaalt een partner, kind, ouder, familielid hoe jij je voelt. Als zij goed in hun vel zitten en je goed behandelen, voel jij je ook goed.
Als zij je slecht behandelen, ruzie zoeken, voor stress zorgen of weinig respect voor je tonen voel je je ellendig...
Je kunt regie in eigen handen nemen, eigen kracht, eigen geluk!Selma 3 -
Durf te voelen.
Hoe gaat het met mij, wat voel ik in mijn lijf?
Het is van belang om je emoties te begrijpen en te voelen of waar te kunnen nemen, zowel positief als negatief. Zeg maar mindfulness. Dus niet alleen over je gevoelens praten, maar ook voelen in je lijf. Zakken in je lijf, in plaats van maar door te denderen met alle to-do’s.
Emoties worden vaak verdeeld in categorieën zoals bang, boos, bedroefd en blij, waarbij blij als de gewenste emotie wordt gezien en de rest als negatief. Echter, het leven brengt altijd een mix van deze emoties met zich mee, en het is normaal om ze allemaal te ervaren. Altijd positief reageren, is niet realistisch. Soms zijn emoties zoals boosheid of angst nodig om met situaties om te gaan. Zoals wanneer je wordt geconfronteerd met diefstal of een dreigende situatie, als je voor je eigen grenzen op moet komen.
Ons 'hoofd' ontwikkelt strategieën om binnen onze comfortzone te blijven, gebaseerd op beloningen en straffen. Echter, voelen wat er echt in ons lichaam gebeurt is nodig om de emoties te doorzien en te doorvoelen. Want door bewust te worden van wanneer we getriggerd worden door oude ervaringen en de emoties die daarbij komen kijken, kunnen we deze emoties vaak pas loslaten. Dit kan helpen om oude patronen te doorbreken die in het heden niet helpend voor jou zijn.
Als je nog teveel ‘overspoeld’ raakt door je emoties of als je totaal geen idee hebt wat je eigenlijk voelt, is het goed om je te laten begeleiden door een ervaren therapeut. Zodat na de begeleiding weer zelf verder je weg kan vervolgen, met nieuwsgierigheid naar je toekomstige emoties.Mirjam Therapie Driebergen-Rijsenburg Lid van Therapiepsycholoog Driebergen-RijsenburgMirjam ✓ 2 -
Gezond en ongezond plezier/vermaak
Gezond en ongezond plezier
Ongezond plezier/vermaak:
– is bedoeld om je kop in het zand resteken, alle problemen te 'vergeten';
– gaat snel vervelen,je hebt er steeds meer vannodig;
– geeft je achteraf een schuldgevoel;
– heeft een nare bijsnaak, zadelt anderen jezelf incl. op met een naar gevoel.
Gezond plezier/vermaak:
– is er voor ontspanning, niet om te vluchten;
– verveelt nooit, werkt zeker niet verslavend;
– maakt blij, ontspant en geeft energie;
– geeft iedereen een goed gevoel.Stella Therapie Voorschoten Lid van Therapiepsycholoog VoorschotenStella ✓ 2 -
Stop treating yourself like an after thought
Here is a quote from Anthony Hopkins, which helps me when I need a little lifting up and realizing what life is about. He has said it so concisely, it needs no further explanation:
"None of us are getting out of here alive, so please stop treating yourself like an after thought. Eat the delicious food. Walk in the sunshine. Jump in the ocean. Say the truth you are carrying in your heart like hidden treasure. Be silly. Be kind. Be weird. There's no time for anything else"
-Anthony HopkinsJolanda Life Coaching and Couples Counselling Zaandam Lid van Therapiepsycholoog ZaandamJolanda ✓ 2 -
AAN en UIT knop
Ik merk zelf dat ik af en toe heel erge druk ben in mijn hoofd waardoor ik niet altijd weet wat ik doe en zeg. dan word ik gauw boos en reageer ik af naar andere mensen waar ik dat eigenlijk niet wou af reageren. maar toch heb ik zelf wat anders aangeleerd. Om positief te blijven denk je in je hoofd, er is een AAN en UIT knop. Bij knopje AAN is er veel drukte in je hoofd en ben je voorgoed negatief en bij knopje UIT is er geen drukte in je hoofd en ben je voorgoed positief. Mijn advies is gebruik de UIT knop om positief te blijven in je hoofd.Fabian 2 -
Een nieuw begin
Ik vind dat altijd een geruststellende gedachte. Dat je op ieder moment van de dag kan beginnen om het anders te doen. Elke dag weer.
Warme groet,Anoniem 2 -
OMDENKEN van Ja maar, naar Ja en
Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen.
Probeer eens in plaats van een ja-maar- te communiceren naar een ja-en.
Dat geeft veel meer lucht in je leven. Het ene beperkt en het andere geeft ruimte.
SuccesJolanda 2 -
In een “flow” gevoel komen, hoe doe je dat?
In een “flow” gevoel komen, hoe doe je dat?
Het gevoel van ‘flow’ kan je overvallen als je iets aan het doen bent waardoor je alles om je heen vergeet. Je staat bijvoorbeeld te koken en je vergeet de tijd, je afspraken en uiteindelijk jezelf. Je werkt aan een prachtig project en het is precies ingewikkeld genoeg om het spannend te maken, maar simpel genoeg om toch duidelijke stappen te zetten. Je voelt dat je de baas bent over wat je aan het doen bent - zeilen, schrijven, handwerken - maar als je even niet oplet, kan het zo weer de baas worden over jou.
Je ervaart flow als wie je bent en wat je doet samen één wordt.
Dat maakt het ook meteen veel groter dan een gemoedstoestand.
Werkelijke flow gaat verder dan dat: het is een vorm van vrede.
Het is geen toeval dat 'flow' een woord is dat naar water verwijst: stroomt het of stroomt het niet? Water biedt geen weerstand, heeft geen vaste vorm en vecht nooit terug en toch maakt het de diepste kloven en gladste rotsen. Het lijkt alsof het niks doet, maar ondertussen doet het alles. Water bevecht de rotsen niet, maar vormt ze wel.
De flow zit 'm juist in het niks doen.
Misschien herken je bij jezelf dat je stiekem met veel dingen in gevecht bent.
Omdat de werkelijkheid anders is dan je had gewild.
Omdat mensen andere dingen doen dan wat je had gehoopt.
Omdat sommige dingen nog steeds oneerlijk zijn.
Omdat je het niet eens bent met wat een ander vindt.
Misschien maakt het je zelfs boos, verdrietig of gefrustreerd. Je voelt je misschien wel afgewezen, onjuist behandeld of miskend. En in alle gevallen ben je aan het vechten met wat er is.
De essentie van flow is besluiten te stoppen met vechten.
Harmonie te vinden met alles wat er is. En dus ook met wat er niet is.
Want vaak is de beste manier om iets te doen, helemaal niets te doen.
Renate Relatietherapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog ZeistRenate ✓ 2 -
Levenskunst
'Het gebed dat verhoord werd'
Ik vroeg om kracht en kreeg moeilijkheden om me sterk te maken.
Ik vroeg om wijsheid en kreeg problemen om te leren op te lossen.
Ik vroeg om voorspoed en kreeg verstand en spierkracht om mee te werken.
Ik vroeg om moed en kreeg gevaren om te overwinnen.
Ik vroeg om geduld en kreeg situaties waarin ik werd gedwongen om te wachten.
Ik vroeg om liefde en kreeg mensen om te helpen.
Ik vroeg om gunsten en kreeg kansen.
Ik ontving niet van wat ik vroeg.
ik ontving alles wat ik nodig had.
Oorspronkelijke herkomst/auteur onbekend, mogelijk afkomstig uit Soefi-literatuurRenate Relatietherapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog ZeistRenate ✓ 2 -
Je doelen scherp
Maak een moodboard met plaatjes van wat jij wilt bereiken en kijk hier dagelijks naar. Dit zal jou helpen om jouw doelen scherp voor ogen te houden en je zult ze sneller behalen :)Anoniem 2 -
Breng jouw energiegevers in beeld.
Van welke activiteiten krijg jij energie en een goed gevoel? Als je weet wat jou energie geeft, doe daar dan meer van, plan het in in je leven. En bedenk maar zoveel mogelijk verschillende dingen, zodat je keuze hebt. Altijd handig om zo'n positief lijstje onder handbereik te hebben!Dorien Therapie Etten-Leur Lid van Therapiepsycholoog Etten-LeurDorien ✓ 2 -
Geluk heeft geen ingredienten nodig
Hoe vaak je zegt dat je ongelukkig bent ,hoe ongelukkiger je voelt.
Dus ...omgekeerd kan ook.
Vertel jezelf dat je geluk bent en dan zal je gelukkig worden.
Want geluk heeft geen ingrediënten nodig.
Met niets of weinig kan je ook gelukkig zijn.Lima 2 -
Vier wat vaker in het jaar oud-en-nieuw
Vier wat vaker in het jaar oud-en-nieuw, bijvoorbeeld bij het wisselen van de seizoenen. Sta even stil, reflecteer en geef opnieuw richting aan je leven.Marlena 2 -
Nieuwe keuzes maken-kiezen voor jezelf
Heb je het gevoel dat je jezelf kwijt bent geraakt?
Onze ervaringen worden opgeslagen en gelabeld in onze hersenen. Dit helpt ons om voorbereid te zijn op vergelijkbare situaties.
Onbewust blijven we op dezelfde manier reageren, ook als dat ons in nieuwe situaties gaat tegenwerken. Het kan zelfs zijn dat je van jezelf verwijderd raakt.
Merk je dat jouw manier van handelen leidt tot problemen in relatie tot anderen? Of zit je vast in patronen die je niet gelukkig maken?
Je kunt de stap maken om bewust te kijken naar je onbewuste reacties. Hoe zijn die ontstaan, welk nut hadden ze en wat is er niet meer functioneel aan? Wat vind je belangrijk en hoe zou je met bepaalde situaties om willen gaan?
Door te gaan “oefenen” met nieuwe manieren en reacties kun je je hersenen trainen om comfortabel te worden de nieuwe weg die je wilt inslaan.Marly 2 -
Niet voluit kunnen genieten van het leven?
Wellicht voel je je somber, of lukt het je niet om gelukkig te zijn? Je zou meer voluit willen leven, maar iets houdt je tegen.
Het kan zijn dat onverwerkt verdriet of niet geuite boosheid in jou gezien en gehoord wil worden. Tranen die niet gehuild zijn, boosheid die niet geuit is, verlangens die niet gehoord worden. De therapeut kan samen met jou onderzoeken wat jouw (sluimerende) somberheid jou te vertellen heeft.Wieteke 2 -
Een hand vol gemak
Deze oefening helpt je om meer bewust stil te staat bij de momenten waarbij je gemak hebt ervaren.
De oefening ‘een handvol gemak’ nodigt je uit om dagelijks met de ene hand, de vingers en duim van je andere hand om beurt te omvatten. En steeds als je een vinger of de duim omvat benoem je een moment van die dag waarin je gemak hebt ervaren. Zo’n moment, waarop het leven zomaar even vanzelf ging. Dat kunnen momenten van levendigheid en/of creativiteit zijn. En het kunnen momenten van rust en/of ontspanning zijn. Even zitten bij het raam met een kopje thee. Een praatjemet de buurvrouw over de heg. Het aaien van de poes op schoot. Het samen eten met vrienden. Al die dingen die gemak in je leven hebben gebracht die dag.Hannah Therapie Hilversum Lid van Therapiepsycholoog HilversumHannah ✓ 2 -
Boekentip: Ongezien Opgegroeid
Een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen:
Ongezien Opgegroeid van Lindsay Gibson
Over het opgroeien in een gezin met ouders die emotioneel niet beschikbaar waren. Een troostrijk boek, een boek die je laat ervaren dat wat je voelde goed was, maar zonder vergelding of rancune naar je ouders of gezinssysteem. Het leert je omgaan met de situatie als volwassenen, zodat het je kan helpen de herhaling van de geschiedenis te voorkomen.Anoniem 2 -
Marlena 2
-
Leef vanuit dankbaarheid
Mensen die hard voor zichzelf zijn, zijn ook vaak de mensen die hard voor anderen zijn. Die veel van anderen verwachten en die daarom ook vaker teleurgesteld zijn. Ze werken hard, maar krijgen niet terug waar ze op hoopte.
Wie milder naar zichzelf kijkt, kan dat meestal ook naar een ander of naar een bepaalde situatie. Je kan leren milder naar jezelf te kijken, vanuit liefde en compassie, vanuit jezelf in plaats van afgestemd zijn op de ander. Op deze manier kun je leren jezelf te geven wat je nodig hebt.
Mijn tip: leef vanuit dankbaarheid.Anoniem 2 -
Symbool voor zelfliefde
Wil je meer zelfliefde ervaren? Kies een voorwerp uit wat er symbool voor staat dat je vanaf nu trouw gaat zijn aan jezelf, dat je lief (liever) en mild (milder) voor jezelf gaat zijn. Het kan om een sieraad gaan, een kaart of een spreuk, een afbeelding of foto, alles is mogelijk. Als het maar iets is wat jou er heel vaak aan herinnert dat jij trouw aan jezelf mag zijn, dat je lief en mild voor jezelf mag zijn.Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog WageningenAnnet ✓ 2 -
Wat als het waar is dat...
Als op gelukkig willen zijn je focus ligt, kan het zijn dat je alles wat je denkt dat je ongelukkig maakt uit je hoofd en leven wilt verbannen en alles wat fijn is probeer je juist met man en macht vast te houden. Je gaat daarvoor in feite steeds opnieuw de strijd aan met alles wat niet 'goed' is in je leven in de hoop dat het weggaat. Door die strijd aan te gaan, krijgt dat wat je niet wilt juist meer aandacht, sterker nog het leven laat je steeds meer voorbeelden zien van dat wat je niet wilt. Wat nou als het waar is dat het leven bestaat uit momenten die in elkaar overvloeien, momenten met verschillende emoties. Wat als het waar is dat gevoelens van geluk niet oneindig zijn. Wat als het waar is dat strijd het erger maakt. Wat als het waar is dat strijd heel vermoeiend is. Wat als het waar is dat jij mag voelen wat je voelt, welke emotie het ook is....Peggy Therapie Nuenen Lid van Therapiepsycholoog NuenenPeggy ✓ 2 -
Vergelijk jezelf niet met een ander.
Herken je dit? Je voelt je moe, verdrietig, boos. Misschien loopt je baan, studie of gezin niet lekker, ben je ziek of zit je in een andere lastige situatie. En toch mag je van jezelf niet echt voelen wat je voelt, want er zijn altijd wel anderen die het nog moeilijker hebben dan jij.
Hoe streng ben jij voor jezelf? En hoe erg is het om te ervaren wat er te ervaren is, ook als dat pijn, verdriet of boosheid is? Als je dat van jezelf niet mag voelen, dan wijs je in feite jezelf af. En als ik eerlijk ben vind ik dat het meest verdrietige dat je met jezelf kunt doen.
Het kan anders en je zult zien dat als je jezelf toestaat om te ervaren wat er op dat moment is, je er uiteindelijk ook veel meer voor de ander kunt zijn. Je kunt jezelf daar in oefenen door regelmatig even stil te staan bij hoe je erbij zit of staat. Merk voor jezelf op welk gevoel er op dat moment op de voorgrond is, bijvoorbeeld : "Ik merk spanning op in mijn nek" ,"Ik merk dat ik boos ben", "Ik voel me verdrietig", etc. Alleen al door hier even aandacht aan te geven en dit voor jezelf uit te spreken, geef je erkenning aan wat er op dat moment is. Het lijkt weinig, maar het betekent veel, namelijk dat ook die gevoelens er mogen zijn.
En als er dingen zijn waar je in je eentje niet uitkomt vraag gerust hulp!
Wendy Therapie Oss Lid van Therapiepsycholoog OssWendy ✓ 2 -
Geluk
'Gelukkig zijn betekent niet dat alles perfect is. Het betekent dat je besloten hebt verder te kijken dan de imperfecties.'Ruth 2 -
Boeken tip: houden van dingen die niet perfect zijn
Boeken tip: houden van dingen die niet perfect zijn.
( gaat over zelfcompassie)
auteur : haemin surinBea Therapie Obdam Lid van Therapiepsycholoog ObdamBea ✓ 2 -
Genieten
Ga zingen.....schilderen,....op terras zitten en mensen kijken....stevig doorwandelen,....de BIJBEL LEZEN,...EEN HIGH TEA MET VRIENDIN . VAKANTIE PLANNEN. Eind fietsen. Genieten van een kop thee met chocolade er bij.Minka 2 -
Geef!
Geluk hangt niet alleen af van wat je kunt krijgen, maar ook van wat je kunt geven.
Wees gul en geef regelmatig aan anderen, maar let erop dat je niets terug verwacht.
Geef om het geven en geniet van de reactie van anderen als ze iets van je krijgen wat ze misschien wel niet verwacht hadden.Anoniem 2 -
Playlist met happy songs
Playlist met happy songs
Muziek brengt je super snel met je voeten op de grond. Een aantal happy songs luisteren en je lichaam mee laten bewegen op de muziek, helpt echt om energie door je lijf te laten stromen.
Je lichaam neemt het dan van je hersenen over en dit maakt dat je gedachten tot rust komen. En zeg nu zelf als je alleen thuis bent, dan is er toch niks leukers dan even vrij dansen op je favoriete muziek?
Even lekker gek doen en je weer helemaal blij voelen!Welmoed Therapie Maria Hoop Lid van Therapiepsycholoog Maria HoopWelmoed ✓ 2 -
Neem een dag vrij na een familiedag
Heb je niet een hele fijne relatie met je ouders, broers en/of zussen?
Zijn jullie een dag met elkaar opgetrokken, vanwege een verjaardag of andere gelegenheid?
Zorg na zo’n bijeenkomst goed voor jezelf. Het mooist is een vrije dag te plannen om even weer bij jezelf te komen.
Ook al heb je andere omgangsvormen met je vrienden, collega’s etc. die beter bij je passen.
Op het moment dat je in contact bent met je familie, trekken oude patronen aan je. Hoe jullie als gezin vroeger met elkaar omgingen, ontstaat vrijwel direct als je elkaar weer ziet. Ieder neemt zijn plek in die hij/zij gewend is van vroeger. Dit betekent vaak dat dit niet de juiste plek is voor jezelf. Als je je daar niet bewust van bent. Worden oude pijnen aangeraakt.Landra Therapie Eemnes Lid van Therapiepsycholoog EemnesLandra ✓ 2 -
Zelfcompassie
Zelfcompassie
Zelfcompassie betekent dat je liefdevol bent naar jezelf wanneer je pijn ervaart of wanneer je tekort voelt schieten.
Mensen met zelfcompassie weten dat onvolmaaktheid en tegenspoed in het leven onvermijdelijk zijn. Daarom zijn ze zachtaardig tegen zichzelf als ze iets vervelends meemaken, in plaats van boos te worden op zichzelf of het leven.
Als je de realiteit ontkent of er tegen vecht, verhoogt dat stress, frustratie en zelfkritiek. Als je de realiteit met vriendelijk kan accepteren, dan ervaar je meer emotionele balans. En heb je meer geluksmomenten.Sonja Online Psycholoog Lid van Therapiepsycholoog OnlineSonja ✓ 2 -
Doe de Passie-test
Doe de Passie-test. Je kunt dit onder begeleiding doen of zelf aan de hand van het boek 'De passietest-wanneer ga je doen, wat je echt wilt?' van Janet Bray Attwood & Chris Attwood.
SuccesDrs. Marionne Therapie Leusden Lid van Therapiepsycholoog LeusdenDrs. Marionne ✓ 2 -
Put kracht uit je gelukkige momenten/herinneringen
Gelukkig zijn is niet altijd aanwezig in je leven, het zijn vaak de gelukkige momenten die je voelt na een goed gesprek of na een gebeurtenis die fijn voelde.
Aan deze momenten/herinneringen kun je soms veel kracht halen om weer verder te kunnen, dit vind ik de kracht van Geluk.Dini Therapie Nunspeet Lid van Therapiepsycholoog NunspeetDini ✓ 2 -
Positieve dingen denken
Wat nou als je gewoon NU beslist om alleen positieve dingen te denken?
Elke keer als er iets negatiefs in je hoofd opkomt zou je kunnen denken:
ok, dat kan, maar er zijn veel leukere dingen om aan te denken....
Mij heeft het erg geholpen!Anoniem 2 -
Boekentip: Liefde, een onmogelijk verlangen
'Pleidooi om een beetje ongelukkig te zijn'
Citaat uit het boek van Dirk de Wachter: 'Liefde, een onmogelijk verlangen'.
Dirk de Wachter zegt: 'het streven naar een constante individuele gelukstoestand is dwingend. Het moet. Daarom word je ongelukkig als het niet lukt. En dat wordt dan weer niet verdragen'.
Hij pleit om dit verlangen te verwerpen en te leren een beetje ongelukkig te zijn.
Een interessante kijk op streven naar geluk!
Het boek is een echte aanrader!Ineke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamIneke ✓ 2 -
Geluk zit al in je! Leef in het NU!
Geluk zit al in je!
Waarom gaan we allemaal zo op zoek naar 'geluk'?
Geluk zit al in je. Zodra je op zoek gaat, voel je het juist niet.
Leven in het huidige moment is het enige wat je een gevoel van geluk kunt geven.
Het leven is ying/yang, zwart/wit. Als je ook de minder leuke dingen/kanten van het leven accepteert, zul je de lichte kant ook intensiever kunnen ervaren.
Accepteren, loslaten. De kernwoorden om 'gelukkig' te zijn. Leef in het NU!
Mindfulness kan je hier goed bij helpen.Kim 2 -
Probeer tevreden te zijn met wie jij bent
Vaak kan het lijken alsof veel mensen gelukkiger zijn dan jou. Als therapeut leer je als geen ander kijken naar wat er achter de uiterlijke spiegel ligt die mensen laten zien.
Ben erachter gekomen dat iedereen zo zijn bagage met zich meedraagt en je uiteindelijk met niemand wil ruilen. Probeer tevreden te zijn met wie jij bent en wat jij bij je draagt. Ook dit heeft zijn nut en functie. Wil je hier meer over ontdekken dan kun je altijd een therapeut raadplegen.
Jeroen Therapie Waddinxveen Lid van Therapiepsycholoog WaddinxveenJeroen ✓ 2 -
Geef gehoor aan je behoeften en neem stappen
Pff, moeilijk eigenlijk om een tip voor 'gelukkig zijn' te geven. Iedereen wil gelukkig zijn en iedereen worstelt denk ik wel met gevoelens die daar in de verste verte niet op lijken.
Ik wil dus ook niet een makkelijk antwoord geven hierop. Ik denk wel dat wanneer je als mens geleerd hebt gehoor te geven aan je behoeften en stappen neemt om ze ruimte te geven, je een heel stuk geluk en rust hiervoor terugkrijgt.
Hoe diep je behoeften ook gaan, hoe moeilijk ze ook uit te spreken zijn, hoe eng het ook is om anders te doen of zijn,... neem die stap en doe het niet alleen.
Lydia Therapie Klundert - Moerdijk Lid van Therapiepsycholoog KlundertLydia ✓ 2 -
Denk minder, voel meer
Denk minder, voel meer
Frons minder, lach meer
Praat minder, luister meer
Oordeel minder, accepteer meer
Kijk minder, doe meer
Klaag minder, waardeer meer
Ben minder voorzichtig en heb lief!Anoniem 2 -
Concentreer je op iets wat goed voelt
Als je je op iets concentreert wat goed voelt, maakt je lichaam hormonen aan waardoor je je prettiger, gelukkiger voelt.
Het maakt voor je geest niet uit of dat iets is wat je nu ervaart, in het verleden gebeurd is, of in de toekomst kan gebeuren. Fijn is fijn :-)
Dat concentreren moet je even volhouden tot je echt merkt dat je je goed begint te voelen (ontspanning, plezier, warmte), dat kan al in 10-12 seconden.
Als je dat vaker op een dag doet, biedt dat tegenwicht aan de stresshormonen die we aanmaken en kun je je echt gelukkiger voelen.
Mark - Psycholoog Rotterdam 2 -
Kijktip - Alles over niets
Bekijk eens de film "alles over niets" op youtube (). De film laat zien in alledaagse situaties hoe mensen in onnodig gepieker, amgst en schuldgevoel kunnen vervallen.
Het laat op een toegankelijke manier andere inzichten zien die relativerend werken, waardoor je het gepieker, angst en schuldgevoel los kunt laten. Als je dat minder voelt voel je je ook gelukkiger.
Kijktip: Alles over niets 2
- ✓ 400+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie