Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • patronen in relaties

    De communicatieve vaardigheden die we als kind hebben meegekregen zijn over het algemeen gebrekkig, ook al ervaar je dat niet per se zo. Ik heb het dan niet over koetjes en kalfjes, maar over communicatie over wezenlijke dingen.

    Laten we eens naar relaties kijken, en dat zijn niet alleen liefderelaties maar ook vriendschappen, samenwerkingen en familierelaties. In relaties ontstaan patronen. Die patronen zijn in eerste instantie vaak comfortabel, omdat ze bekend zijn, maar na verloop van tijd gaan ze juist irriteren.

    Deze patronen heb je vaak al vanuit je jeugd mee gekregen. In je relaties zul je geneigd zijn om diezelfde patronen die je als kind hebt aangeleerd ook in je huidige relaties toe te passen.

    Een patroon maakt altijd onvrij. Het is een dwangbuis waar je steeds weer in glijdt. Het is je comfortzone, maar het beperkt je in je vrijheid om jezelf te zijn en te reageren zoals past bij wat zich in het hier-en-nu voordoet.

    Dus, vraag je eens af: in relaties, vriendschappen, op je werk, naar familieleden, zijn er patronen die steeds terug komen en die me dwars zitten?

    Als je een patroon gevonden hebt, vraag je dan eens af wanneer je voor het eerst in een soortgelijk patroon terecht bent gekomen. Loop terug langs je leven en check: hoe was dat in vorige relaties, bij vorige banen, bij vorige vriendschappen? Ga steeds verder terug in de tijd. Herken je het patroon uit je tienertijd? En uit je kindertijd? Herken je het patroon bij je ouders en/of andere familieleden?

    Om patronen in het hier-en-nu te veranderen en niet steeds in herhaling te vallen is het nodig om de conditionering uit je jeugd te veranderen. Anders blijf je er steeds in terug schieten.

    Methoden die hierbij kunnen helpen: PSYCH-K, The Journey, familie-opstellingen, eventueel EMDR.
    Anoniem

Forum Communicatie tips

Dit is een tip uit het tipsforum Communicatie.
Lees meer tips over Communicatie

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Communicatie