Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Moe van het gevecht met mezelf

Mijn problemen: Lage eigenwaarde, altijd buitenshuis angstig en alert, niet echt mezelf durven zijn in contact met anderen, eenzaamheid daardoor, leegte voelen of juist overspoeld worden door emoties en slaapproblemen.
Vanaf mijn jeugd, altijd geprobeerd moeder te pleasen, door lief, makkelijk te zijn. Uit therapie van 3 jaar terug hele familielijn uitgeschreven. Mijn moeder heeft een traumatische start in de baarmoeder en als baby gehad, ook in haar verdere jeugd moest ze het zelf maar uitzoeken. Daardoor is ze getraumatiseerd geraakt. Om te overleven geleerd haar gevoelens uit te schakelen en alles op eigen kracht te doen. Toen ik geboren werd was ze wel heel gelukkig. Ze heeft mij heel beschermd opgevoed, omdat ze dat zelf als kind niet had. Fysieke en praktische zorg kreeg ik, maar op emotioneel vlak was ze niet beschikbaar. Als kind voelde ik mijn moeder haar pijn/ leegte. Het voelde als mijn taak haar gelukkig te maken, wat niet lukte.
Op school in groep 3/4, een juf die mij pestte. Ik was verlegen en praatte zacht. Ik moest van haar harder praten, ze zette mij voor schut in de klas. Elke ochtend had ik buikpijn om naar school te gaan. Ik had zoveel stress, dat ik volledig blokkeerde tijdens school, waardoor ik dacht dat ik dom was.
Naast mijn moeder had ik een vader die ik soms zag. Ik snakte naar zijn liefde en erkenning, maar hij had mij eigenlijk al voor mijn geboorte afgewezen, doordat hij opeiste dat mijn moeder een abortus zou laten doen. Dat heeft ze dus nooit gedaan, want ik ben er nog, maar ze liet mij wel naar hem toegaan. Ik deed naar hem toe ook altijd mijn best, lief, aangepast, maar ondanks dit, kreeg ik nooit zijn erkenning en liefde. Hij was daarentegen alleen maar bot en afwijzend. Ik bleef toch naar hem toegaan, in de hoop dat als ik maar mijn best bleef doen, hij mij uiteindelijk wel zou liefhebben. Dit gebeurde helaas nooit. Toen ik 14 was, vertelde hij mij blij, dat zijn vrouw zwanger is. Ik voelde alles om mij heen vertraagd, alsof het niet echt was, het was voor mij een te grote klap. Met mij was hij nooit blij en nu is hij zielsgelukkig met zijn aankomende kindje. Hij werd boos dat ik niet blij reageerde en liep boos weg. Een jaar later kreeg hij nog een kind. Ik vertelde nooit iets aan mijn moeder over hoe ik mij voelde. Ze vroeg er ook nooit naar. Ook was er verder niemand anders met wie ik kon praten. Ik onderdrukte mijn gevoelens, het deed teveel pijn. Ik begon last van dwanghandelingen te krijgen. Dit liep uit de hand en de dwang ging ook zitten in mezelf straffen. Na bijna 30 jaar therapie voor symptoombestrijding, weet ik nu na zo’n 3 jaar dat alle diagnoses alleen maar symptomen waren van onderliggende trauma’s. Alleen in de GGZ, is daar nog steeds geen goede therapie voor. Na door de vorige therapie waar alles duidelijk voor mij is geworden, maar ze mij niet verder konden helpen met de trauma’s, ben ik verkeerd doorverwezen. Dat was therapie voor trauma op volwassen leeftijd, daarna doorverwezen naar schematherapie, maar kom ik ook niet echt verder. Toen heb ik zelf iemand gevonden buiten de GGZ, die wel alles weet van ontwikkelingstrauma. Alleen zegt hij dat het een jarenproces zal worden, dat maakt somber en moedeloos. Maar ik merk dat deze therapie de enige juiste voor mij is, dus ik ga door.
Sociale contacten lukt niet, de overleefstrategie masker opzetten en controle houden, door de doodsangst voor afwijzing is te groot. Ik voel mij eenzaam en moe. Ik begrijp nu alles, en ik wil zo graag, maar de overleefstrategieen laten vallen lukt gewoon nog niet. Ik blokkeer gewoon volledig. Dit maakt mij verdrietig, somber en eenzaam.
Ik ben ongelukkig getrouwd. Besef nu dat wij bij elkaar zijn gekomen, omdat we allebei beschadigd zijn in onze jeugd. We zochten onbewust troost bij elkaar, maar we passen niet bij elkaar. We hebben samen twee kinderen. Bij onze oudste, zie ik nu dingen van mezelf terug. Ze zegt ook vaak niks te voelen, aan de andere kant juist heftige emoties, haalt weinig plezier uit dingen, last van angsten en moeite met in slaap vallen.
Ik besef dat ik voor mijn kinderen en natuurlijk ook voor mezelf wil helen. Het is alleen zo’n zwaar en eenzaam proces, waarbij ik nu de hoop even kwijt ben.
Mijn netwerk is heel beperkt en ik voel weinig steun van de mensen die er wel zijn. Zijn er mensen die wat in mijn verhaal herkennen? Het lijkt mij zo fijn om samen ieder ons eigen proces aan te gaan en elkaar te steunen…

Roos
19-07-2024
laatste reactie: 07-10-2024

1
5
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Pfff dat was een lang verhaal. Je hebt het niet makkelijk en dat vind ik vervelend voor jou. Wat ik herken zijn fragmenten die overeenkomen met mijn leven. Het leek wel een adrenaline rush toen je hoorde over die zwangschap. Die dag heb je volgens mij een flinke deuk opgelopen. Ik hoop dat er veel mensen gaan reageren op jou verhaal en dat je wat steun ervaart.

Rik
07-08-2024
Reageer:
hey jou verhaal lijkt heel hard op het mijne enkel kan ik pas na 25 benoemen wat ik al altijd gevoeld en gedaan heb veel mensen ook verloren maar 7 jaar trug al trug op goeie pad tot nu vorig jaar partner na 8 jaar verloren iemand leren kennen waar ik mezelf bij kon zijn en meteen alles kon zegge waar ik mee zat ook dat ik even trug op verkeerde pad was dinsdag stress gehad trug alcohol gepakt en sinds dien komen er supper veel dingen van vroeger trug toen ik rond 6 jaar was ik ben emotioneel maar tegelijkertijd heeel heeel explosief minste geluidje of eender dat me stoort ben ik overprikkeld en gejaagt

cindy
08-08-2024
Reageer:
Dank je voor het delen van je verhaal. Het klinkt alsof je al een lange weg hebt afgelegd, vol uitdagingen en pijn, maar ook met een diepe wens om te begrijpen, te helen en een betere toekomst voor jezelf en je kinderen te creëren. Je hebt al zoveel inzichten verworven over je verleden en de impact ervan op je huidige leven, en dat is een krachtig begin.

Het is begrijpelijk dat het gevoel van eenzaamheid en moedeloosheid je nu overspoelt, vooral wanneer je je realiseert hoe diepgeworteld je overlevingsstrategieën zijn. Het kan ontmoedigend zijn om te horen dat het genezingsproces lang en zwaar kan zijn, maar weet dat je al de eerste en misschien wel de belangrijkste stap hebt gezet: het erkennen van de trauma’s en het vinden van een therapie die voor jou werkt. Dit is geen klein succes en verdient erkenning.

Het is ook heel begrijpelijk dat je somber en verdrietig bent, vooral als je de impact van je eigen ervaringen op je huwelijk en kinderen ziet. Het is duidelijk dat je heel veel geeft om hun welzijn en dat je vastberaden bent om patronen te doorbreken, hoe moeilijk dat ook is. Dit bewustzijn en je wil om te veranderen zijn krachtige drijfveren die je stap voor stap zullen helpen vooruit te gaan, ook al voelt het nu soms alsof je vastzit.

Je vraag om verbinding en steun is volkomen logisch. We zijn sociale wezens en gedeelde ervaringen kunnen een enorme bron van kracht en troost zijn. Het kan helend zijn om te weten dat je niet alleen bent, en het delen van je proces met anderen die soortgelijke gevoelens hebben, kan verlichting brengen.

Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om dit proces op jouw eigen tempo te doorlopen. Kleine stappen vooruit, hoe klein ook, zijn nog steeds vooruitgang. En zelfs als je het gevoel hebt dat je blokkeert, is dat ook een deel van het proces. Het betekent niet dat je faalt, maar dat je jezelf beschermt op manieren die je ooit hebben geholpen te overleven.

Blijf je richten op de kleine overwinningen, hoe klein ze ook lijken. Wees mild voor jezelf en erken de moed die je hebt getoond door te blijven vechten voor je eigen welzijn en dat van je kinderen. Het vinden van mensen die je begrijpen en steunen kan een grote troost zijn, en het is geweldig dat je die verbinding zoekt.

Je bent sterker dan je je misschien realiseert, en je hebt al zoveel bereikt. Blijf geloven in je eigen kracht en weet dat elke stap die je zet, hoe klein ook, je dichter bij heling brengt.

Luc
20-08-2024
Reageer:
Dank Rik, Cindy en Luc voor jullie reacties, dit doet mij goed. Luc, jouw reactie raakte mij diep. Ik voel mij gezien, de tranen die kwamen luchten op. Als ik het moeilijk heb herlees ik het. Dank jullie wel lieve mensen. Dit geeft kracht en moed om door te gaan💗.

Roos
20-09-2024
Reageer:
Zijn er mensen die herkenning in mijn verhaal vinden en contact willen om elkaar te steunen? Lijkt mij fijn. Dan kan ik een nieuw e-mailadres aanmaken, waarop we contact kunnen leggen.

Roos
07-10-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>