Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Verhoogde hartslag

    Hallo,

    Wat een fijne site is dit ook!

    De verhalen, de mensen die elkaar helpen. Wat heerlijk

    Zelf zit ik nu sinds mei met klachten. De dingen worden wel echt minder, en ga me langzaam aan weer wat prettiger in mn vel zitten.

    Nu vind ik zelf alleen dat mijn hartslag snel is kn rust. Als ik in de auto aan het rijden ben is dit tussen de 100-110 slagen per minuut terwijl dit voorheen niet zo was.

    Ook als ik recht opzit (thuis) hangt die tussen de 85 en 100 in… als ik lig xit die tussen de 75-80 in..

    Na een wandeling daalt die ook niet meer zo snel. Duurt dan eeg lang tot dat die echt daadwerkelijk onder de 100 zit..

    Ik heb al meerdere controles gehad, ecg, fotos etc. Maar mijn hart is gezond, ook ben ik 25 jaar. Dit alles geeft me toch de nodige stress.

    Zijn er meer mensen die hier last van hebben?

    Groetjes en succes iedereen!
    David
    10-10-2024
    David 3 Laatste bericht: 10-10-2024
    • Hi David,

      Hoe meer je er focus op legt, hoe erger het wordt. Heb je een smartwatch? Mijn advies, doe deze even af. In het begin van mijn burnout was ik ook obsessief bezig met mijn hartslag, wat mijn hartslag niet ten goede kwam. Een hoge hartslag hoort echt heel erg bij stress en komt ook weer goed. Inmiddels kan ik mijn sporthorloge weer om en zie ik dat mijn hartslag weer normaal is.

      Het komt goed, succes! :)

      B.
      10-10-2024
    • Hoi David,

      Ik herken dit heel erg. Bij mij is dat nu precies zo. En de reactie van de smartwatch is een goede. Die geeft vaak meer stress.

      Het schijnt normaal te zijn dat je hartslag hoger is bij stress. Vaak is je ademhaling sneller en je hartslag dan ook hoger.

      Tip: probeer een aantal keren per dag rustig te gaan zitten om rustig te ademen. 2x zo lang uit als in. Bij mij helpt dit. Succes.

      Jayde
      10-10-2024
    • Alle reacties weergeven...
    • Hoi David,

      Het is helaas normaal. Je zenuwstelsel bestaat uit het sympatische deel, dat zorgt voor alertheid (je hebt dan ook verhoogde hartslag), en het parasympatische deel, dat zorgt dat je in de rust komt. Bij een gezond iemand zijn deze twee in evenwicht, als een wipwap.

      Je komt in een burnout als je langdurig te veel in de actie hebt gezeten en vooral onvoldoende hebt gerust: je sympatische deel wordt overactief en de wipwap raakt steeds meer uit balans (je raakt overspannen). Tot hij op een gegeven moment breekt: de burnout.

      Als je wipwap gebroken is, weet je lichaam niet meer hoe het in rustmodus moet komen. Het sympatische deel van je zenuwstelsel is constant actief: je staat dus steeds in een modus van alertheid, en daardoor heb je een hoge hartslag. Het is daarom heel belangrijk om voldoende rust te pakken, regelmatig echt alle prikkels eraf en zo je parasympatische zenuwstelsel weer te leren z'n werk te doen.

      Naarmate je verder herstelt, ga je ontdekken dat je hartslag steeds vaker weer rustiger word, maar helaas is dit een langdurig proces.

      Ax
      10-10-2024
    • Reacties verbergen...

Forum Burnout - forum lotgenoten

Dit is een verhaal uit het forum Burnout.
Lees meer verhalen over Burnout

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Burnout

Op zoek naar tips?
Tips bij burnout