Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Minder pijn dankzij medische hypnose

    Pijn is een vervelende en emotionele ervaring. Als de pijnklachten langer dan drie maanden aanhouden, wordt dat chronische pijn genoemd. Vaak is de oorzaak van de pijn al verdwenen, maar de pijn zelf is gebleven. Omdat de oorzaak bij chronische pijn vaak onduidelijk is, kan de behandeling lastig zijn. In Nederland lijden een op de vijf volwassenen aan chronische pijn. Rugpijn, gewrichtspijn, migraine, reuma, of fibromyalgie zijn klachten die veel voorkomen.

    Met behulp van hypnotherapie kunnen de pijnklachten worden verminderd, of zelfs verholpen.

    Pijn in het brein
    Vroeger geloofden we in een theorie van fysieke pijn: “Als je een steen op je voet laat vallen, heb je pijn en als je een grotere steen op je voet laat vallen, dan heb je meer pijn." Hoe meer weefselschade, hoe meer pijn. Dat blijkt niet te kloppen. Pijn is een complex verschijnsel waar we nog lang niet alles over weten, maar we begrijpen tegenwoordig wel dat pijn gegenereerd wordt door ons zenuwstelsel en dat er verschillende hersendelen bij betrokken zijn. Dat betekent overigens niet dat de pijn “tussen de oren zit”. De pijn die iemand ervaart is heel erg echt.

    Negatieve pijnspiraal
    Meerdere hersendelen spelen dus een rol bij chronische pijnklachten. Deze hersendelen kunnen verstoord raken door de invloed van pijn en stress of angst. Als gevolg daarvan kan het gebeuren dat het zenuwstelsel niet goed filtert, zodat licht of geluid harder binnenkomt, of dat de concentratie of het geheugen verstoord raakt. De extra stress die hierdoor ervaren wordt kan het slaappatroon, of het humeur flink verstoren. Vaak wordt de pijn daardoor extra heftig ervaren. Dat veroorzaakt weer extra stress, angst en negatieve gedachten en zo kan iemand terechtkomen in een negatieve pijnspiraal.


    Oorzaak
    In mijn praktijk behandel ik cliënten met pijnklachten door toepassing van medische hypnose. Bij ongeveer de helft van de mensen met chronische pijnklachten is de pijn begonnen met weefselschade. In de andere helft van de gevallen zijn de klachten vaak geleidelijk ontstaan zonder duidelijke oorzaak. Vaak zijn er dan hevige periodes van mentale of lichamelijke overbelasting aan vooraf gegaan. Meestal zijn deze mensen al heel lang op zoek naar hulp voor hun klachten. Nog al eens is er geen diagnose gesteld en zijn klachten onvoldoende verklaard. Daardoor voelen mensen zich veelal niet begrepen of serieus genomen.

    Medicatie
    Pijnstillers hebben effect bij acute pijn, maar bij chronische pijn is het effect vaak veel minder, omdat het werkingsgebied beperkt is tot het lichaam en chronische pijn wordt juist gegenereerd door het zenuwstelsel. Zwaardere pijnstillers gaan door de bloed/breinbarrière en hebben daarom wel een dempend effect. Helaas niet alleen op de pijn, maar ook op andere hersenfuncties zoals concentratie, slapen en bewegen. Op korte termijn wordt de pijn gedempt, maar op de lange termijn neemt de pijn juist toe, doordat het brein zich erop instelt (gewenning), waardoor een steeds hogere dosis nodig is. Mensen die al overgevoelig zijn, als gevolg van de pijnklachten, zijn vaak ook gevoeliger voor chemische stoffen van buitenaf, waardoor bijwerkingen zoals misselijkheid, obstipatie, slaperigheid en moeite met ademhalen heviger kunnen optreden. Steeds meer mensen zoeken naar een andere oplossing.

    Gedachten
    Gedachten kunnen helpend zijn of juist niet helpend. Niet-helpende gedachten of gepieker zorgt ervoor dat de aandacht meer gericht is op de pijn. Het draagt bij aan spanning en nervositeit.Het maakt de hersenen meer gespannen waardoor de pijn kan toenemen.
    Helpende gedachten helpen iemand om zich goed te voelen. Ze moedigen aan om de aandacht minder te richten op de pijn en meer aandacht te besteden aan wat belangrijk is in het leven. Ze kalmeren en zijn geruststellend. Alles wat de hersenen kalmeert maakt ze minder ontvankelijk voor pijnprikkels.

    Emoties
    Dezelfde hersengebieden die pijnsignalen uit het lichaam verwerken zijn ook betrokken bij het voelen van emoties. Angst speelt een grote rol. Bij echte angst, bijvoorbeeld als je bedreigd wordt met een mes, gaat de pijndrempel omhoog en neemt de pijn af. Overleving is dan voor de hersenen veel belangrijker dan pijn. Gaat het om onbestemde, vage angst, dan neemt de pijngevoeligheid juist toe. De hersenen zetten dan alle zintuigen open om meer duidelijkheid te krijgen.

    Dagelijkse leven
    Omdat de intensiteit van de pijn kan variëren, is het lastig om plannen te maken. Dat kan behoorlijk lastig zijn voor het sociale leven, werken, sport, etc.

    Hypnotherapie
    Hypnotherapie is een therapievorm waarbij trance wordt toegepast. Bij trance is iemand niet in slaap, maar ervaart een diepe staat van ontspanning, bedoeld om beter in contact te kunnen komen met de innerlijke belevingswereld en onbewuste gedachten. Men kan zich verbinden met z’n creatieve en onbewuste delen die oplossingen kunnen vinden en kunnen helpen om anders naar de pijn te kijken. Daardoor kan er meer begrip voor ontstaan en is het mogelijk de beleving ervan te veranderen.

    Behandeltraject
    Iedere behandeling begint met een kort gesprek om vragen te beantwoorden, samen een serie van meerdere afspraken te plannen en heldere doelen op te stellen afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënt. Er wordt besproken wat de pijn voor de cliënt betekent, wat er wel of niet mogelijk is en hoe het met de acceptatie tegenover de pijnklachten gesteld is. Waar kan op dit moment spanning en stress worden weggenomen? Tijdens het intakegesprek komen niet alleen de klachten, maar ook de wensen en vragen over hypnotherapie aan bod.

    Interventies
    Neurologisch onderzoek, met name onderzoek de afgelopen tien jaar heeft aangetoond dat pijnverlichtende hypnotische interventies duidelijk meetbare effecten hebben op alle neurologische systemen die betrokken zijn bij het creëren van pijn. De veranderingen zijn afhankelijk van welke hypnotische suggesties er gedaan zijn. Interventies kunnen gericht zijn op het hanteren van de pijn en het ervaren van controle erover, of gericht zijn op het verwerken van onderliggende problemen zoals stress en angst, zorgen om de pijn ziekte, toekomst en alles daaromheen, maar ook oud zeer, trauma, heftige levensgebeurtenissen waar iemand nu misschien nog last van heeft in het dagelijks leven of relatieproblemen, problemen in contact met kinderen of belangrijke anderen. In feite alles wat voor de extra spanning zorgt die een pijnpatiënt er gewoon niet bij kan hebben. Het is wel belangrijk om te benoemen dat ieder persoon uniek is. Iedere behandeling wordt daarom speciaal afgestemd op en aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de individuele cliënt. Bij pijnklachten werk ik vooral met medische hypnose, een specialisatie binnen de hypnotherapie.

    Neem een kijkje op mijn website (Hypnu.net) voor de positieve reacties van cliënten die door mij behandeld zijn voor o.a. fantoompijn, whiplashklachten, slecht genezende wonden, pijn/ongemak in de laatste levensfase en migraine

    Anoniem

Forum Tips bij omgaan met ziekte

Dit is een tip uit het tipsforum Omgaan met ziekte.
Lees meer tips over Omgaan met ziekte

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Omgaan met ziekte