Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij omgaan met ziekte

 

Omgaan met ziekte - tips

Zoek je tips over omgaan met ziekte?

Je kunt hier allerlei tips verkennen en een duimpje omhoog geven aan de tips die jij waardeert.

 

Meer ondersteuning nodig? 

 

 

Pagina 1 van 2
  • Langdurig ziek? Wat te doen: 5 praktische tips

    Omgaan met een ziekte kan een uitdagende en emotionele ervaring zijn. Voor jezelf én voor je omgeving. Hieronder volgen vijf praktische tips die je kunnen helpen in dit proces:

    1. Accepteer je emoties. Het is normaal om verdrietig, boos of angstig te zijn. Probeer deze emoties te erkennen en accepteren in plaats van ze te onderdrukken en vast te zetten.

    2. Blijf in contact met anderen. Praat met vrienden en familie over je gevoelens voor steun, of zoek begeleiding bij een professional. Sociale steun kan een belangrijke rol spelen bij het omgaan met ziekte.

    3. Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg regelmatig en neem voldoende rust. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je je fysiek en mentaal sterker voelen waardoor je je draagkracht vergroot.

    4. Maak een plan voor de toekomst. Stel doelen en maak plannen voor wat je wilt bereiken. Het hebben van iets om naar uit te kijken kan je helpen om positief te blijven in het hier en nu.

    5. Focus op het heden. Ziekte kan veel onzekerheid met zich meebrengen over de toekomst. Probeer je te concentreren op het hier en nu en de kleine dingen te waarderen.

    Het omgaan met ziekte is een proces dat tijd en oefening kost om je aan te passen aan de veranderingen en eventueel het verlies wat de ziekte met zich meebrengt. Mildheid voor jezelf is hierin van belang!
    Profile image Irene Therapie Baarn Lid van Therapiepsycholoog Baarn
    Irene ✓
  • Nieuw Emotioneel Inzicht - laat je verrassen


    Nieuw Emotioneel Inzicht (NEI = Neuro Emotionele Integratie) is een werkwijze die direct gaat naar de oorzaak van je klachten. Of het nou pijn, ziekte of belemmerende gedragspatronen betreft of ongewenste emotionele dan wel fysieke klachten. Het zijn allemaal uitingen van jouw lichaam met de bedoeling er aandacht aan te geven en de boodschap te achterhalen. Wat is er mis? Zie het als body - talk! Je lichaam geeft signalen. Het is aan ons om die signalen te gaan leren lezen en de oude onverwerkte emoties, trauma's en ervaringen aan het licht te brengen, opdat ze alsnog verwerkt kunnen worden en losgelaten.

    Met NEI richten we ons dus op het loslaten van die emotionele blokkades en belemmerende overtuigingen. Het weer in balans brengen van je onderbewuste met je bewuste waardoor je lichaam niet meer hoeft 'te schreeuwen om aandacht door middel van het uiten van de ziekte of klacht'. We sporen door middel van de Biotensor (energetisch test materiaal) de incongruenties op die jouw lichaam laat zien en laten deze middels een bepaalde adem techniek in combinatie met het energetische therapeutische werk van de Biotensor los.

    Ben jij nieuwsgierig? Wil je ruimte, rust en ontspanning ervaren door 'oude pijn' op te sporen en los te laten? Laat je verrassen door deze magie en voel je welkom in mijn praktijk
    Profile image Irene Therapie Baarn Lid van Therapiepsycholoog Baarn
    Irene ✓
  • Aandacht verleggen - Misofonie

    Aandacht verleggen - Misofonie

    Misofonie kan heel vermoeiend zijn. Je bent sterk gefocust op geluiden die je triggeren. Het geluid lijkt een gevaar voor je, dus je bent alert.

    Je aandacht verleggen kun je trainen. Het is moeilijk om ergens niet aan te denken. Je kunt wel bewust ergens wél aan denken. Met het trainen leer je je aandacht bewust te richten.
    Stel dat je aan tafel zit met andere mensen, neem je dan voor dat je je aandacht bewust richt op het gesprek en dat je let op wat de persoon zegt. Probeer dingen te onthouden omdat je ze later op wil schrijven. Zorg dat je hersenen even iets anders te doen hebben dan luisteren naar geluiden.

    Schrijf na de maaltijd op hoeveel stopwoorden iemand heeft gebruikt, of welke Engelse woorden je hebt gehoord, of welke moeilijke woorden er in het gesprek voorkwamen, of welke gezichtsuitdrukkingen je zag, of welke handgebaren je hebt gezien?

    Train dit door steeds te herhalen. Begin met het trainen van je aandacht in neutrale situaties, bijvoorbeeld als er geen triggergeluiden zijn. Leg de lat niet te hoog en wees in het begin tevreden met enkele minuten.

    Wil je meer weten over therapie bij Misofonie, stel gerust vrijblijvend je vragen.
    Profile image Hannelies Therapie Ridderkerk Lid van Therapiepsycholoog Ridderkerk
    Hannelies ✓
  • waarden

    Als je ziek bent, kan je wereld snel kleiner worden en alle aandacht opgeslokt worden door je pijn en ongemak, je beperkingen, de behandelingen en de prognose. Bezin je dan op welke waarden en levensgebieden voor jou het allerbelangrijkste zijn, zodat je je beperkte energie kunt richten op die mensen en zaken die je leven betekenis en bevrediging geven.
    Anoniem
  • In gesprek met je lichaam

    Ga in gedachten in gesprek met het lichaamsdeel dat ziek, abnormaal of pijnlijk voelt. Vraag wat je kunt doen waardoor het zich beter gaat voelen. Troost het en geef het liefdevolle aandacht. Stel het gerust en leg uit dat dit soort gevoelens/symptomen bij heel veel mensen voorkomen en vaak onschuldig zijn. Beloof het lichaamsdeel dat je naar een dokter gaat als de klachten echt niet over gaan, zodat deze - als expert - kan vaststellen of het een reële reden is om je zorgen te maken.

    Profile image Claudie Hypnotherapie Arnhem Lid van Therapiepsycholoog Arnhem
    Claudie ✓
  • Zet een alarm

    Bij een training rondom chronische pijn vertelde de docent (met chronische pijn), dat de beste tip die ze ooit had gehad (en ze had heel wat artsen en andere hulpverleners gezien): zet een kookwekker bij je activiteiten, zodat je voldoende rust neemt tussendoor. Pijn hebben kost heel veel energie, voor je het weet is alles opgebruikt en kun je niet meer. Een simpele kookwekker (of tegenwoordig: het alarm op je telefoon ;-)) helpt je maat te houden.
    Liesbeth
  • Tweesporenbeleid

    Omgaan met een langdurige of chronische ziekte vraagt om een tweesporenbeleid. Enerzijds serieus de mogelijkheden onderzoeken die je beter kunnen maken of je pijn kunnen verlichten (en daarnaar handelen), anderzijds het jezelf zo comfortabel mogelijk maken binnen de beperkingen die er zijn. En dan je dus niet het hoofd breken over wat er anders moet of kan.
    Profile image Liesbeth Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Liesbeth ✓
  • Geef jezelf niet de schuld

    Pijn bij een chronische ziekte is nooit statisch, de ene keer is het heel erg, een dag later valt het wel mee. Soms weet je de oorzaak van een verergering, vaak ook niet. Wat het akeliger kan maken dan nodig, is jezelf de schuld geven van een verergering. Jezelf vertellen dat je iets fout doet waardoor je zoveel pijn hebt, denken je het zelf veroorzaakt. Stop daarmee. Je doet jezelf alleen maar meer pijn.
    Profile image Liesbeth Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Liesbeth ✓
  • Wanneer je lichaam nee zegt

    Boek: Wanneer je lichaam nee zegt
    Schrijver:Gabor Maté

    Gabor Maté belicht op basis van wetenschappelijk onderzoek, tientallen jaren ervaring als arts en met behulp van vele verhalen uit de praktijk, zijn visie op de mind-bodyconnectie in relatie tot gezondheid en ziekte. Daarnaast belicht hij het effect van verborgen)stress en onze mentale gesteldheid op het ontstaan van veel voorkomende ziektes.

    Dit boek overtuigt ons van de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest en bovenal van de wijsheid die wij bezitten om onszelf te helen, als we naar ons lichaam leren luisteren.
    Profile image Riemy Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Riemy ✓
  • Stress en ziek zijn

    Ben jij je bewust dat stress van invloed kan zijn op lichamelijke klachten? Merk jij op dat als je blij voelt jij je lichaam ook anders voelt? En als jij stress voelt, jij dit ook in jouw lichaam ervaart? Dan is het niet zo vreemd dat langdurige stress van invloed is op het functioneren van jouw organen, ontstaan van ziektes etc.
    Nog meer redenen om meer aandacht te besteden aan dat jij je goed voelt van binnen!
    Anoniem
  • Verwachtingen loslaten

    Als je te maken krijgt met ziekte (van jezelf of van een naaste in je omgeving) gaat het leven er anders uitzien dat je dacht. Het is moeilijk om niet te blijven hangen in teleurstelling, (zelf)medelijden of negativiteit. je hebt eerst tijd nodig om deze nieuwe situatietot je door te laten dringen.
    Ga dan aan de slag want het gaat niet vanzelf beter: leef in het nu, zoek steun bij anderen, doe dingen waar je je goed bij voelt, sta stil bij wat er nog wel kan en vooral bij wat het leven nog te bieden heeft, ook al zijn het kleine dingen.
    Loslaten van verwachtingen speelt zeker ook een rol, als je dat kunt is er ruimte voor wat er gebeurt rond de ziekte. Sterkte.
    Profile image Jeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog Goirle
    Jeannette ✓
  • De mogelijkheden binnen de onmogelijkheden

    Omgaan met ziekte......
    Tja, we hebben er niet om gevraagd.

    Lichaamsbeleving......
    Tja, We doen het er maar mee. Maar hoe dan?

    Uit eigen ervaring neem ik graag de mogelijkheden binnen de onmogelijkheden door. Acceptatie /berusting afgewisseld met frustratie /wanhoop / pijn en al wat niet meer, maar vooral, je zegeningen tellen dat je er nog bent. En vooral kijken naar wat er nu allemaal nog wel kan, hoe klein ook. Ik begeleid je graag naar een haalbaar en iets gelukkiger leven, met je hele hebben en houwen erbij.
    Nicolette ✓
  • Omgaan met een ziekte

    Het kan heel moeilijk zijn om te accepteren dat je ziek bent, je wilt niet altijd je omgeving belasten. Dat maakt dat je je eenzaam kunt gaan voelen. Praten hierover is heel belangrijk. Er zijn verschillende lotgenoten groepen waar je kunt aansluiten om samen ervaringen en gevoelens uit te wisselen. Kijk maar eens op het internet als je de ziekte waardoor je bent geraakt intoetst. Als jij of je naaste geraakt is door kanker, zijn er door heel Nederland inloophuizen waar je steun en een luisterend oor kunt vinden
    Ook kan het lezen van een boek bijvoorbeeld: Omgaan met ziekte, een gids voor de patiënt, het gezin en de zorgverlener van Manu Keirse helpen. Gesprekken voeren met een therapeut kunnen ook helpend zijn.
    Chantal ✓
  • Je hebt altijd een keus

    Edith Eger, schrijft in haar boek: Het Geschenk, "Je hebt altijd een keus''.
    Edith Eger is psycholoog en holocaust overlever. In haar boek het Geschenk staan praktische tips om je aan te moedigen de gedachten die je gevangen houden en het destructieve gedrag dat je belemmert te veranderen. "Je hebt altijd een keus"
    Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers eigen leven en die van haar cliënten, Het Geschenk.
    In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeesters en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.
    Profile image Riemy Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Riemy ✓
  • Hoe vind je troost in moeilijke situaties?

    Dirk de Wachter, psychiater, schrijft vanuit zijn eigen ervaring met ziek zijn in zijn boek vertroostingen:

    "Troost zit in kunst, natuur, schoonheid, gedachten, rituelen , maar vooral: in de ander"

    Profile image Riemy Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Riemy ✓
  • Therapeut die ervaringsdeskundige is

    Zoek een therapeut die zelf zo mogelijk ook ervaringsdeskundige is. Die dus weet waar hij of zij het over heeft en jou daarmee beter aanvoelt en kan ondersteunen.
    Vaak weet je wel wat goed voor je is: in beweging komen, het de tijd geven, goede zelfzorg etc. Maar om het leven weer een beetje op te kunnen pakken, is het allereerst van groot belang dat je probeert om de knop in je hoofd om te zetten, want je hoofd is vaak al eerder aan grotere stappen toe dan je lichaam. In je hoofd wil je zo snel mogelijk terug naar je oude niveau van 'kunnen'. Dat merk je aan het feit dat je regelmatig terugkijkt naar wat je eerder allemaal kon. Als je dan merkt dat je dat level niet 1, 2, 3 terug hebt, dan kan dat teleurstelling en frustratie veroorzaken.
    Probeer daarom niet telkens terug te kijken en te vergelijken. Neem in plaats daarvan elke dag een kleine stap. Zo boek je echt succesjes en wees daar blij mee. Zo komen lichaam en geest eerder met elkaar in balans. Het brein ontspant daarvan.
    Jij bepaalt zelf welke stapjes dat zijn, maar doe die dingen waar je je goed bij voelt, dingen die je leuk vindt.
    Door in een rustig tempo te gaan werken, geef je jezelf de tijd om op te laden van datgene wat prettig is en in een rustig(er) tempo je emoties te verwerken.
    Ina
  • Ziekte is een rouwproces

    Het krijgen van een ziekte is een heel rouwproces. vaak kun je niet meer de dingen doen die je voor je ziekte deed en dat doet pijn.
    bij dit verwerkingsproces kan het helpen om met een rouwtherapeut te gaan praten
    Profile image Ietje Therapie Nijmegen Lid van Therapiepsycholoog Nijmegen
    Ietje ✓
  • Levend verlies

    Een ziekte hebben is verlies van een toekomst, je moet je aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid. En dat betekent een vorm van rouw. En daar mag je over praten, want dat mag de ruimte krijgen. Ook voor de partner.
    Beide maken het op een andere manier mee. En dat kan ook voor ongewenste interacties zorgen.
    Phineke ✓
  • Aanvaard het nu en hoop op beter

    Ook wanneer de dokter je verteld heeft dat je chronisch ziek bent, betekent dit niet dat je je niet meer beter kunt gaan voelen dan nu. Aanvaard de situatie op dit moment en ga uit van de mogelijkheden die je nu hebt en geniet binnen die mogelijkheden. Blijf daarbij hopen en open staan voor verandering in positieve zin. Zelfs als de klacht blijft zoals nu, kun je leren er beter mee om te gaan. Vaak zie je echter dat als je er beter mee om kunt gaan, de klacht ook vermindert.
    Profile image Marian Therapie Venray Lid van Therapiepsycholoog Venray
    Marian ✓
  • Het lichaam als spiegel

    Voor inzicht in je ziek zijn is integrale therapie voor lichamelijke en geestelijke gezondheid de meest passende vorm.
    Het kan je helpen zicht te krijgen op ziekmakende patronen en de oorzaken ervan. Disbalans in het lichaam is vaak een spiegel voor innerlijke processen.
    Lichaamsgerichte psychotherapie kan je helpen om vanuit deze inzichten patronen te doorbreken waardoor er heling en welbevinden ontstaat.
    Consulten op het gebied van Innerlijk kindwerk, lichaamsgerichte traumatherapie, voeding & leefstijl en trauma sensitieve yogabeoefening, enz kunnen je meer in verbinding brengen met diepe emotionele weggestopte pijn die vaak via het lichaam zichtbaar wordt.
    Profile image Carolien Therapie Ubbergen Lid van Therapiepsycholoog
    Carolien ✓
  • Bedenk wat waardevol voor je is

    Als je ziek bent, kan je wereld snel kleiner worden en alle aandacht opgeslokt worden door je pijn en ongemak, je beperkingen, de behandelingen en de prognose. Het kan helpend zijn om je te richten op welke waarden en levensgebieden voor jou het allerbelangrijkste zijn, zodat je je beperkte energie kunt richten op die mensen en zaken die je leven betekenis en bevrediging geven.
    Profile image Dorien Therapie Veghel Lid van Therapiepsycholoog Veghel
    Dorien ✓
  • Hoe praat je met collegas over je chronische ziekte

    1. Kies het juiste moment
    Het kan eng zijn om je collega's en leidinggevende te vertellen over je chronische aandoening, maar eerlijkheid loont vaak. Kies een rustig moment om het gesprek aan te gaan. Dit kan tijdens een één-op-één gesprek met je leidinggevende of tijdens een teamoverleg als je denkt dat het voor iedereen belangrijk is om te weten.

    'Ik wil graag iets persoonlijks met je delen. Ik heb diabetes en soms moet ik mijn bloedsuikerspiegel controleren en insuline spuiten. Ik heb hiervoor een rustige plek nodig. Hoe kunnen we dit samen organiseren zodat het mijn werk niet beïnvloedt?'

    2. Wees duidelijk over je behoeften
    Als je specifieke aanpassingen nodig hebt, wees hier dan duidelijk over. Dit kan variëren van een ergonomische stoel tot flexibele werktijden of extra pauzes. Je werkgever heeft vaak de plicht om redelijke aanpassingen te maken om je te ondersteunen.

    'Door mijn fibromyalgie heb ik soms pijnlijke dagen. Zou het mogelijk zijn om op die dagen vanuit huis te werken? Dit helpt me om productief te blijven zonder dat mijn klachten verergeren.'

    3. Houd het professioneel
    Hoewel je open en eerlijk moet zijn, is het belangrijk om professioneel te blijven. Focus op hoe je aandoening je werk beïnvloedt en welke oplossingen er zijn om je werk goed te kunnen doen.

    'Mijn chronische vermoeidheid zorgt ervoor dat ik soms moeite heb met vroeg beginnen. Zou het mogelijk zijn om mijn werktijden iets aan te passen, zodat ik om 10 uur kan beginnen in plaats van om 9 uur?'

    4. Geef je grenzen aan
    Het is belangrijk om je grenzen te kennen en deze aan te geven. Dit voorkomt dat je over je grenzen heen gaat en mogelijk je gezondheid schaadt.

    'Ik wil graag laten weten dat ik na een intensieve vergaderdag wat extra rust nodig heb. Zou het mogelijk zijn om de dag na zo’n vergadering wat minder afspraken te plannen zodat ik weer kan opladen?'

    5. Informeer je collega's
    Soms is het nuttig om ook je directe collega's op de hoogte te stellen, vooral als je regelmatig met hen samenwerkt. Dit creëert begrip en voorkomt misverstanden.

    'Ik heb een aandoening die ervoor zorgt dat ik soms even moet rusten of medicatie moet innemen. Als ik me even terugtrek, is dat waarom. Ik wil graag dat jullie dit weten zodat we goed kunnen samenwerken.'

    6. Blijf in gesprek
    Communicatie is een doorlopend proces. Plan regelmatig gesprekken in met je leidinggevende om te bespreken hoe het gaat en of er aanpassingen nodig zijn. Dit helpt om problemen vroegtijdig aan te pakken en je werkplezier te behouden.

    'Ik merk dat de aanpassingen die we hebben gemaakt goed werken, maar ik zou graag nog eens kijken naar mijn werkuren. Kunnen we binnenkort een afspraak maken om dit te bespreken?'
    Profile image Marion Therapie Geleen Lid van Therapiepsycholoog Geleen
    Marion ✓
  • BMS / TMS door dr. Sarno bij aanhoudende lichamelijke klachten

    Een nieuwe cliënt met longcovid kwam bij me. Ze vertelde hoe ze zélf al veel beter herstellende was dan een tijd geleden. Ze had zich verdiept in Dr. Sarno zijn methode. Deze heet TMS (Tension Myositis Syndrome) en ook de term die de lading beter dekt: BMS (Body Mind Syndrome).
    De cliënte zei het heel treffend in één zin: "Het herstel van longcovid duurt langer vanwege emoties die niet gevoeld mogen worden."
    De uitnodiging die hierin besloten ligt: ga bij aanhoudende lichamelijke klachten op zoek naar deze emoties, doorvoel ze, accepteer ze.
    Sinds deze cliënt hiervoor openstaat en dit doet is haar herstel overduidelijk in een versnelling geraakt.
    Deze tip is een uitnodiging om je hier zelf verder in te verdiepen.
    Een paar namen: Dr. Sarno, Nicole Sachs (podcasts) en in het Nederlands: Lief klein leven podcast.
    Verdiep je in de kennis, de andere kijk op langdurige lichamelijke klachten, laat je inspireren door de succesverhalen op de podcasts en ga journallen: schrijven met betrekking tot je emoties, zodat deze veilig stapje voor stapje doorvoeld mogen worden.
    Mocht je hier hulp bij willen, dan is moderne hypnotherapie een goede manier om dit werk te versterken.
    Succes!
    Dianne ✓
  • Ga naar de pijn toe

    Ziekte of een chronische aandoening gepaard gaande met pijn is lastig om te aanvaarden als we er tegen strijden. We zijn veelal ingesteld op dingen willen verklaren zodat we het kunnen oplossen, maar werkt dat ? het antwoord is ook veelal ;'Nee! Door ervan weg te gaan merken we dat pijn juist groter lijkt te worden; de tip is om er mild naar toe te gaan, zoals we bijvoorbeeld ook een schaafwond genezen. Door er met aandacht bij stil te staan, zonder een oordeel, zal je merken dat de pijn draaglijk is en de focus minder snel naar alleen maar pijn gaat. en dat geeft ruimte in je leven.
    Profile image Mari louise Therapie Purmerend Lid van Therapiepsycholoog Purmerend
    Mari louise ✓
  • omgaan met ziekte

    Je wilt graag weer de oude worden. Ik kan je zeggen...... Lukt dat ? Prima, zo nee: dan help ik je graag de 2,0 worden. Een andere versie van jezelf, mét de (gevolgen van de) ziekte erbij. Als je helemaal herstelt, dan ben je evengoed een ervaring rijker. maar als je niet volledig herstelt, dan zijn er wellicht blijvende gevolgen van die ziekte waar je elke dag mee moet dealen.

    Ikzelf spreek uit eigen ervaring. Ik heb borstkanker gehad allerlei verschillende behandelingen en blijvende klachten op divers gebied, wat echt niet fijn is.,...

    Toch ben ik gelukkig. Ik ben blij met alles wat wél lukt en probeer van alles uit het leven te halen En dat lukt aardig tot heel goed. Ik help jou graag met datzelfde te doen. Hoe? Je bent welkom om door mij gecoached te worden om te leren omgaan met een veranderd lichaam en te genieten van het leven binnen de mogelijkheden.
    Nicolette ✓
  • Onbegrepen klachten

    Podcast
    De balanskliniek van Bram Bakker
    Dit is een interessante podcast, waar Bram verschillende mensen interviewt.
    Op 29 mei interviewt Bram Saskia de Bruin over pijn en het gevoel dat er toe doet.
    Een aanrader!
    Profile image Ineke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog Amsterdam
    Ineke ✓
  • Valse wanhoop

    Als je langdurig ziek bent, komt ergens het punt waarop je beseft: misschien gaat het nooit meer over. Je kunt je afvragen of je nog wel ‘de oude’ wordt. Statistisch loopt die kans natuurlijk steeds verder terug bij chronische ziekte. Het wordt steeds aannemelijker dat het niet meer over gaat.
    Misschien word je gewaarschuwd voor valse hoop. Dan krijg je adviezen als ‘Leg je er maar bij neer’ en ‘Accepteer het gewoon’. Goed bedoeld, waarschijnlijk, want mensen willen je behoeden voor teleurstelling en ze hopen dat je je leven binnen je eigen beperkingen zo goed mogelijk weer oppakt.

    Maar berusting heeft ook een keerzijde: wees je ervan bewust hoeveel invloed onze gedachten hebben op onze gezondheid. Voorkom dat je door je ziekte te accepteren alle hoop loslaat. Ons zelfhelend vermogen is briljant en we begrijpen daar eigenlijk nog maar heel weinig van. Maar daar is wel hoop voor nodig. Als je geen hoop meer koestert op verbetering, is de kans op verbetering minimaal. Er is dan sprake van valse wanhoop. Houdt daarom de gedachte levend dat er iets zou kunnen verbeteren, ook al is het maar iets kleins of ook al is die kans maar klein. Accepteer dat er een kans is dat het slechter wordt, maar stop nooit met hopen. Hoop doet leven.
    Profile image Claudie Hypnotherapie Arnhem Lid van Therapiepsycholoog Arnhem
    Claudie ✓
  • Gezond worden

    Als je ziek bent, wil je zo snel mogelijk weer beter worden. Alleen, deze haast en gejaagdheid veroorzaken nog meer stress. Zo ontstaan veel van de ‘moderne’ ziektes.
    Door je op je eigen handelen te concentreren en het ritme en de tijdsduur van herstel die bij jou horen te leren kennen, kan je dit voorkomen.
    Goed voor jezelf zorgen zonder eindeloos over je herstel te piekeren helpt je meer. Herstel heeft evenveel tijd nodig als ziek worden. Door dit proces in te gaan en langzaam, passend bij wie jij bent en wat jij nodig hebt, te doorlopen kan je je helemaal richten op wat goed voor je is.
    Maak je niet druk en laat je niet meeslepen door de hectiek en doe alles langzaam en grondig.

    Profile image Stella Therapie Voorschoten Lid van Therapiepsycholoog Voorschoten
    Stella ✓
  • Vóórbij het oude en vertrouwde

    Ziek zijn is wat niemand wil. En toch zijn er mensen die in hun ziekte kunnen ontdekken wat er nodig is om hun levensgeluk of levenskwaliteit terug te vinden. Hoe doen zij dit? Immers vaak slokken alle medische afspraken, de vermoeidheid en de bijwerkingen hun energie op.
    Tips:
    * Het ontdekken wat je nu nodig hebt aan hulp om te kunnen herstellen.
    * Het accepteren van de emoties die erbij horen, de emotionele roller coaster. Hier ook de tijd voor nemen.
    * Onderzoeken welk beeld je van de ziekte hebt en of dit een helpend beeld voor je is.
    * Welke positieve levensdoelen kun je gaan stellen? Wellicht vóórbij het oude en vertrouwde. Wat wens je?

    Met een goede therapeut kun je je onbewuste overtuigingen onderzoeken die je nu wellicht in de weg zitten bij jouw herstel of acceptatie. Bij een goede therapeut kun je persoonlijke oefeningen leren die je in je dagelijks leven zelf kunt toepassen zodat je meer (be)RUST(ing) kunt gaan ervaren. Medische hypnotherapie kan hiervoor een mooie methode zijn. Deze therapie vorm werkt o.a. met imaginatie en verdiepende ontspanningsoefening.
    Anoniem
  • Ziektewinst

    We hebben allemaal wel eens dat we onze klacht/ziekte gebruiken omdat er een voordeel aanzit.
    Als je ziek bent hoef je niet naar je werk.
    Freud heeft de term ziektewinst bedacht. Je hebt primaire en secundaire winst.
    Bij primair levert het je iets op en bij secundair hoef je iets niet.
    Het kan helpend zijn om te onderzoeken hoe dat bij jou zit en of je op een gezonde manier dat gene kunt verkrijgen of niet hoeft te doen. B.v. neem eens een dagje vrij, ipv van de ziekte te gebruiken om niet naar je werk te hoeven.
    Profile image Ineke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog Amsterdam
    Ineke ✓
  • Weer aan het werk na burn-out

    Weer beginnen met werken kan spannend zijn.
    Zorg daarom voor een goede communicatie met je werkgever.
    Geef aan wat je behoefte is en hoe jij het contact wil vormgeven. Telefonisch, via de mail etc.
    Denk na en geef aan hoe je wil opbouwen. Beter is in kleine stapjes en dat meteen een paar uur achter elkaar.
    Vraag om ondersteuning als je denkt die nodig te hebben.
    Anoniem
  • Boekentip

    Eben Alexander - Na dit leven
    Een neurochirurg krijgt een hersenbloeding en heeft een bijna dood ervaring waarna hij geneest.
    Hij onderzoekt de emotionele lading van zijn ziekte en welke invloed het heeft op zijn leven/overtuigingen.
    Anoniem
  • omgaan met een chronische ziekte

    7 Tips om beter om te kunnen gaan met een chronische ziekte

    1. Jezelf accepteren

    Als je hoort dat je ziek bent, komt het accepteren van jezelf mét die ziekte ineens op de voorgrond te staan. Er zijn verschillende fases die je dan doormaakt, van ontkenning en rouw tot acceptatie. Laat je inspireren door mensen die dit voor elkaar gekregen hebben.

    2. Pijn en ongemak verdragen

    Pijn? Oh, dan neem je toch even een paracetamolletje? Bij chronische pijn is een paracetamol vaak niet meer genoeg. Bovendien kan er bij pijnstillers gewenning ontstaan, waardoor je steeds meer nodig hebt om de pijn te verminderen. Mensen met een chronische ziekte moeten dus vaak andere methoden gebruiken om de pijn te verdragen: afleiding zoeken, of juist rust nemen, iets creatiefs doen, een stukje wandelen, een (huis)dier aaien…

    3. Je leven waarderen

    Wat als er nauwelijks iets overblijft? Je moet stoppen met school, kan niet meer werken, kan nauwelijks relaties onderhouden en zelf je huishouden doen lukt ook niet meer. Hoe kun je dan toch nog een zinvol leven leiden? Veel mensen met een chronische ziekte hebben daar iets op gevonden. Ze bloggen bijvoorbeeld over hun situatie. Dat kan vanuit huis en draagt bij aan het begrip voor mensen met een chronische ziekte. Het vinden van waarde in andere dingen dan alleen werk kan heel bevrijdend zijn.

    4. Genieten van kleine dingen

    Als je ziek bent en geen grote uitstapjes of reizen meer kunt maken, moet je het zoeken in de kleine dingen: de zon die je kamer in schijnt, een leuk liedje op de radio of een paar uurtjes met weinig pijn. Rechts bovenin vind je een knop naar mijn Instagramprofiel. Daar laat ik zien van welke kleine dingen ik geniet.

    5. Nee zeggen en grenzen aangeven

    Je mag altijd nee zeggen. Een uitleg is vaak niet nodig. Chronisch zieken moeten vaker dan gemiddeld iets afzeggen en hebben daarom veel ervaring met nee zeggen. Let eens op hoe zij dat aanpakken.

    6. Balans aanbrengen in je leven

    Ik zie veel mensen die niet ziek zijn worstelen met de balans in hun leven. Ze hebben nooit geleerd dat je niet alles kan doen wat je wil, omdat je lichaam gaat tegensputteren als er teveel werk of stress in je leven is. Bij mensen die wel ziek zijn gaat het misschien om een hele andere balans: niet kunnen koken, omdat je naar het ziekenhuis moet en dat genoeg is voor die dag. Maar ze moeten wel, als ze nog een enigszins prettig leven willen hebben.

    7. Mentale veerkracht/omgaan met tegenslagen

    Als je chronisch ziek bent, krijg je te horen dat de symptomen van je ziekte misschien te hanteren zijn, maar dat je altijd met deze ziekte zult leven. Weer opstaan en verdergaan met je leven (op een aangepaste manier) is een grote opgave. Ik merk dat de chronisch zieken die ik ken daardoor goed bestand zijn tegen allerlei soorten tegenslagen. Ze storten misschien even in, maar staan snel weer op en gaan door.
    Profile image Marion Therapie Geleen Lid van Therapiepsycholoog Geleen
    Marion ✓
  • grenzen aangeven

    Ziek zijn is confronterend. Je voelt je kwetsbaar, breekbaar en het kan best eenzaam voelen als de ander je niet begrijpt.

    Het is belangrijk om je grenzen aan te geven. Wat kan je nog zelf en waar heb je andere mensen bij nodig om je te ondersteunen?
    Jérémie
  • Boekentip Troost boek van Matt Haig

    Wanneer je met langdurige ziekte hebt te maken, ervaar je vaak verlies op meerdere vlakken.
    Niet alleen fysiek zul je beperkingen ervaren maar ook je sociale contacten kunnen veranderen, je werk kun je vaak niet meer uitoefenen. Dit kan ervoor zorgen dat je je alleen en verdrietig voelt.

    Het troostboek van Matt Haig is een boek met korte verhalen, quotes en tips om troost en ondersteuning te bieden.
    Matt Haig heeft dit geschreven vanuit ervaringsdeskundigheid, zijn struggle met zijn ziekte.
    Profile image Ineke Psycholoog Eindhoven Lid van Therapiepsycholoog Eindhoven
    Ineke ✓
  • Minder pijn dankzij medische hypnose

    Pijn is een vervelende en emotionele ervaring. Als de pijnklachten langer dan drie maanden aanhouden, wordt dat chronische pijn genoemd. Vaak is de oorzaak van de pijn al verdwenen, maar de pijn zelf is gebleven. Omdat de oorzaak bij chronische pijn vaak onduidelijk is, kan de behandeling lastig zijn. In Nederland lijden een op de vijf volwassenen aan chronische pijn. Rugpijn, gewrichtspijn, migraine, reuma, of fibromyalgie zijn klachten die veel voorkomen.

    Met behulp van hypnotherapie kunnen de pijnklachten worden verminderd, of zelfs verholpen.

    Pijn in het brein
    Vroeger geloofden we in een theorie van fysieke pijn: “Als je een steen op je voet laat vallen, heb je pijn en als je een grotere steen op je voet laat vallen, dan heb je meer pijn." Hoe meer weefselschade, hoe meer pijn. Dat blijkt niet te kloppen. Pijn is een complex verschijnsel waar we nog lang niet alles over weten, maar we begrijpen tegenwoordig wel dat pijn gegenereerd wordt door ons zenuwstelsel en dat er verschillende hersendelen bij betrokken zijn. Dat betekent overigens niet dat de pijn “tussen de oren zit”. De pijn die iemand ervaart is heel erg echt.

    Negatieve pijnspiraal
    Meerdere hersendelen spelen dus een rol bij chronische pijnklachten. Deze hersendelen kunnen verstoord raken door de invloed van pijn en stress of angst. Als gevolg daarvan kan het gebeuren dat het zenuwstelsel niet goed filtert, zodat licht of geluid harder binnenkomt, of dat de concentratie of het geheugen verstoord raakt. De extra stress die hierdoor ervaren wordt kan het slaappatroon, of het humeur flink verstoren. Vaak wordt de pijn daardoor extra heftig ervaren. Dat veroorzaakt weer extra stress, angst en negatieve gedachten en zo kan iemand terechtkomen in een negatieve pijnspiraal.


    Oorzaak
    In mijn praktijk behandel ik cliënten met pijnklachten door toepassing van medische hypnose. Bij ongeveer de helft van de mensen met chronische pijnklachten is de pijn begonnen met weefselschade. In de andere helft van de gevallen zijn de klachten vaak geleidelijk ontstaan zonder duidelijke oorzaak. Vaak zijn er dan hevige periodes van mentale of lichamelijke overbelasting aan vooraf gegaan. Meestal zijn deze mensen al heel lang op zoek naar hulp voor hun klachten. Nog al eens is er geen diagnose gesteld en zijn klachten onvoldoende verklaard. Daardoor voelen mensen zich veelal niet begrepen of serieus genomen.

    Medicatie
    Pijnstillers hebben effect bij acute pijn, maar bij chronische pijn is het effect vaak veel minder, omdat het werkingsgebied beperkt is tot het lichaam en chronische pijn wordt juist gegenereerd door het zenuwstelsel. Zwaardere pijnstillers gaan door de bloed/breinbarrière en hebben daarom wel een dempend effect. Helaas niet alleen op de pijn, maar ook op andere hersenfuncties zoals concentratie, slapen en bewegen. Op korte termijn wordt de pijn gedempt, maar op de lange termijn neemt de pijn juist toe, doordat het brein zich erop instelt (gewenning), waardoor een steeds hogere dosis nodig is. Mensen die al overgevoelig zijn, als gevolg van de pijnklachten, zijn vaak ook gevoeliger voor chemische stoffen van buitenaf, waardoor bijwerkingen zoals misselijkheid, obstipatie, slaperigheid en moeite met ademhalen heviger kunnen optreden. Steeds meer mensen zoeken naar een andere oplossing.

    Gedachten
    Gedachten kunnen helpend zijn of juist niet helpend. Niet-helpende gedachten of gepieker zorgt ervoor dat de aandacht meer gericht is op de pijn. Het draagt bij aan spanning en nervositeit.Het maakt de hersenen meer gespannen waardoor de pijn kan toenemen.
    Helpende gedachten helpen iemand om zich goed te voelen. Ze moedigen aan om de aandacht minder te richten op de pijn en meer aandacht te besteden aan wat belangrijk is in het leven. Ze kalmeren en zijn geruststellend. Alles wat de hersenen kalmeert maakt ze minder ontvankelijk voor pijnprikkels.

    Emoties
    Dezelfde hersengebieden die pijnsignalen uit het lichaam verwerken zijn ook betrokken bij het voelen van emoties. Angst speelt een grote rol. Bij echte angst, bijvoorbeeld als je bedreigd wordt met een mes, gaat de pijndrempel omhoog en neemt de pijn af. Overleving is dan voor de hersenen veel belangrijker dan pijn. Gaat het om onbestemde, vage angst, dan neemt de pijngevoeligheid juist toe. De hersenen zetten dan alle zintuigen open om meer duidelijkheid te krijgen.

    Dagelijkse leven
    Omdat de intensiteit van de pijn kan variëren, is het lastig om plannen te maken. Dat kan behoorlijk lastig zijn voor het sociale leven, werken, sport, etc.

    Hypnotherapie
    Hypnotherapie is een therapievorm waarbij trance wordt toegepast. Bij trance is iemand niet in slaap, maar ervaart een diepe staat van ontspanning, bedoeld om beter in contact te kunnen komen met de innerlijke belevingswereld en onbewuste gedachten. Men kan zich verbinden met z’n creatieve en onbewuste delen die oplossingen kunnen vinden en kunnen helpen om anders naar de pijn te kijken. Daardoor kan er meer begrip voor ontstaan en is het mogelijk de beleving ervan te veranderen.

    Behandeltraject
    Iedere behandeling begint met een kort gesprek om vragen te beantwoorden, samen een serie van meerdere afspraken te plannen en heldere doelen op te stellen afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënt. Er wordt besproken wat de pijn voor de cliënt betekent, wat er wel of niet mogelijk is en hoe het met de acceptatie tegenover de pijnklachten gesteld is. Waar kan op dit moment spanning en stress worden weggenomen? Tijdens het intakegesprek komen niet alleen de klachten, maar ook de wensen en vragen over hypnotherapie aan bod.

    Interventies
    Neurologisch onderzoek, met name onderzoek de afgelopen tien jaar heeft aangetoond dat pijnverlichtende hypnotische interventies duidelijk meetbare effecten hebben op alle neurologische systemen die betrokken zijn bij het creëren van pijn. De veranderingen zijn afhankelijk van welke hypnotische suggesties er gedaan zijn. Interventies kunnen gericht zijn op het hanteren van de pijn en het ervaren van controle erover, of gericht zijn op het verwerken van onderliggende problemen zoals stress en angst, zorgen om de pijn ziekte, toekomst en alles daaromheen, maar ook oud zeer, trauma, heftige levensgebeurtenissen waar iemand nu misschien nog last van heeft in het dagelijks leven of relatieproblemen, problemen in contact met kinderen of belangrijke anderen. In feite alles wat voor de extra spanning zorgt die een pijnpatiënt er gewoon niet bij kan hebben. Het is wel belangrijk om te benoemen dat ieder persoon uniek is. Iedere behandeling wordt daarom speciaal afgestemd op en aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de individuele cliënt. Bij pijnklachten werk ik vooral met medische hypnose, een specialisatie binnen de hypnotherapie.

    Anoniem
  • Helende schoonheid

    Mensen die gevoelig zijn voor schoonheid kunnen daar veel troost in vinden bij ziekte of pijn .
    Het zien van een mooi schilderij , bloemen schikken , je huis mooi maken , jezelf mooi maken , genieten van de schoonheid van de natuur enz ...
    Voor mij werkt schoonheid helend bij ziekte en pijn .
    Het is eenvoudig en overal om je heen te zien .
    Roos
  • Vertrouwen weer terug krijgen in je lichaam

    Wanneer je een ziekte hebt of een aandoening raak je vaak het vertrouwen kwijt in jouw lichaam. In lichaamsgerichte therapie wordt hiermee gewerkt. Weer vertrouwen krijgen en leren kijken en voelen van jouw mogelijkheden i.p.v. jouw onmogelijkheden.
    Melissa ✓
  • tinnitus

    Tinnitus
    Oorsuizen, dat niet spontaan verdwijnt, kan behoorlijk angstwekkend zijn. Mensen met dit probleem vragen zich af of het interne geluid ooit zal weggaan, of het gehoor volledig kan verdwijnen, of dat de oorsuizingen nog erger kunnen worden.

    Door de voortdurende irritante geluiden wordt concentreren lastiger, het kost veel energie en inslapen en doorslapen is vaak moeilijker, waardoor vermoeidheid tijdens de dag sneller optreedt. Beetje bij beetje neemt de veerkracht af.

    Oorzaken
    Tinnitus kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ouderdomsslechthorendheid, hoge bloeddruk, trauma, bijwerking van bepaalde medicatie, of door blootstelling aan lawaai.

    Behandeling
    Raadpleeg een neus/keel/oorarts. Hij kan nagaan of er een aanwijsbare reden is die tinnitus veroorzaakt.

    Wanneer de arts de oorzaak vindt, zal hij die eerst proberen te behandelen. Een aantal mensen is gebaat met een medicamenteuze behandeling, een kleine operatieve ingreep, of infuustherapie en hyperbare zuurstoftherapie.

    Voor de meerderheid van de patiënten vindt de arts echter geen duidelijk aanwijsbare reden. Vaak krijg je te horen dat je er maar moet “mee leren leven”.

    Niet-medische behandelmethoden
    In de meeste gevallen is tinnitus niet te genezen. Het is echter niet zo dat er niets aan te doen is. Spanning en vermoeidheid kunnen de klachten verergeren. Sommige mensen hebben baat bij het doen van ontspanningsoefeningen. Ook kan men proberen het geluid in het hoofd te maskeren door een soortgelijk geluid van buitenaf aan te bieden. Hiervoor kunnen speciale apparaten, zogenaamde tinnitusmaskeerders, worden aangemeten. Een goed hoortoestel kan soms ook helpen.

    Als medische behandelmethoden geen genezing kunnen bieden, worden behandelmethoden toegepast die gericht zijn op de kracht en het aanpassingsvermogen van de menselijke geest, bijvoorbeeld met hypnotherapie.

    Hypnotherapie
    Hypnotherapie kan je helpen begrijpen hoe oorsuizen ontstaat en het kan jou handvatten aanreiken om beter om te gaan met de emotionele en lichamelijke reacties die het oproept. Je leert het hinderlijke geluid van het oorsuizen naar de achtergrond te drukken door het als een normaal geluid te beschouwen waar gewoon mee te leven is.

    Onderzoek
    Vooral in de Verenigde Staten is veel onderzoek gedaan naar de rol van hypnotherapie bij tinnitus. Resultaten van diverse onderzoeken zijn sterk wisselend. Echter, een onderzoek springt eruit. Een onderzoek van Yazici en anderen (Yazici, et al, 2006) toont aan dat deelnemers na behandeling met Ericksoniaanse hypnotherapie aanzienlijke verbeteringen ervaren in de omgang met hun klachten.
    Anoniem
  • Teken jouw 'weegschaal'

    Teken jouw 'weegschaal'.

    Balans in je leven merk je minder goed op als alles lekker loopt. Dan gaat het als het ware vanzelf. Maar als je uit balans raakt, dan voel je je minder goed. Je merkt dat aan slapen, eten, piekeren, minder zin hebben in fijne dingen enz.
    Het kan veel duidelijk maken als je jouw weegschaal tekent: een balans met twee manden, in de ene zit alles wat je op je bordje hebt (draaglast) en aan de andere kant wat jij in huis hebt om het aan te kunnen (draagkracht). Bij deze laatste horen ook jouw hulpbronnen, bijv. een lieve partner, familie die je steunt, je huisdier, collega's, creativiteit, wandelen/beweging e.a.
    Dit is een eerste stap, waarmee je kunt kijken wat je gaat doen....of aan de kant van de draaglast iets verminderen. Of aan de kant van de draagkracht iets versterken. Met behulp van een ACT therapeut (Acceptance and Commitment Therapy) kun je dit doen,
    succes!
    Profile image Jeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog Goirle
    Jeannette ✓
  • Omgaan met vermoeidheid bij kanker

    Veel kankerpatiënten hebben last van extreme vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan het gevolg zijn van veel verschillende factoren of een combinatie daarvan. Zo kun je moe worden door de ziekte zelf, de behandelingen, pijn, emoties of voedingsproblemen. Er is vaak niet één oorzaak aan te wijzen.

    Vermoeidheid kan een grote impact hebben op je leven, zoals je emoties, je sociale leven, werk, huishouden etc. Vermoeidheid na kanker kan je zomaar overvallen en je kunt je volledig uitgeput voelen. In tegenstelling tot gewone vermoeidheid duurt het herstel vaak langer en gaat het niet automatisch over na rusten. Voor je omgeving is dat soms moeilijk te begrijpen.

    De Untire-app kan je helpen om je energie op te bouwen en je kwaliteit van leven te verbeteren. Het is een zelfhulpprogramma met informatie, tips en oefeningen, dat je in eigen tempo kunt volgen. Voor meer informatie zie de website van Untire (naam: untire.me)

    Veel succes en sterkte!
    Helga ✓
  • Zelfzorg

    Het kan heel zwaar zijn om elke dag met pijn te leven. Als je het lastig vindt om je grens te bewaken, als jouw valkuil is dat je vaak toch weer te veel van jezelf vergt; zet een timer op je mobiel of horloge en neem je verdiende pauzemomentjes. Gun jezelf iets fijns of rustgevends van enkele minuten om te pauzeren, om op adem te komen en even te voelen hoe het op dat moment met je gaat.

    Wil je meer weten over hoe om te gaan met een chronische ziekte of pijn, neem gerust vrijblijvend contact op.
    Profile image Hannelies Therapie Ridderkerk Lid van Therapiepsycholoog Ridderkerk
    Hannelies ✓
  • Omgaan met ziekte.....

    Omgaan met ziekte.....

    dat betekent incasseringsvermogen inzetten. En doorzettingsvermogen. Ook leren berusten in dat er (tijdelijk of blijvend) bepaalde handelingen niet meer mogelijk zijn. Dat vraagt rouwarbeid.
    Daarnaast ook leren omgaan met kijken naar half glas vol. Hoe moeilijk dat ook is, maar zijn er ook dingen die nog wél lukken? En hopelijk kun je daar oprecht blij mee zijn, of leren zijn. Soms moet je tegen de verdrukking in iets proberen anders te zien of juist gewoon een te zijn in het hier en nu en berusten in het feit dat het is zoals het is. Ik leer je graag technieken om hier mee om te gaan.
    Nicolette ✓
  • Ziek zijn is al erg genoeg

    Het is al erg genoeg om ziek te zijn. Extra lastig is het gepieker dat vaak ontstaat als je te ziek bent om afleiding, plezier en zingeving te vinden.

    Als je last hebt van irrationele gedachten over ziek zijn, beter worden, onrecht, zelfzorg, eenzaamheid, schaamte of schuld, dan lijdt je zelfs nóg meer.

    Een psycholoog kan lichamelijke klachten misschien niet stoppen. Maar misschien wel het lijden dat uit je gedachten ontstaan. Overweeg daarom of je verlichting kunt vinden bij een coach, psycholoog of therapeut voor dat extra vervelende gedoe.

    En heel veel beterschap.
    Anoniem
  • Diabetes en hypnose

    Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Het kan iedereen overkomen. Mensen met diabetes hebben meer kans op het krijgen van andere aandoeningen. 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.000 bij! Dat is 1 op de 14 Nederlanders (diabetesfonds).

    Diabetes, een aandoening die wordt gekenmerkt door het onvermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel te reguleren, kan tot ernstige complicaties leiden. Nu het aantal mensen met diabetes enorm stijgt, is het van cruciaal belang om alternatieve benaderingen te onderzoeken om traditionele behandelingen aan te vullen. In de afgelopen jaren is gebleken dat hypnotherapie een geschikte therapie is voor het beheersen van diabetes. Dit artikel gaat dieper in op de voordelen van hypnotherapie en de rol ervan bij het bevorderen van gezond gedrag en zelfmanagement technieken om de diabetes resultaten te verbeteren.

    Hoewel men de ontwikkeling van diabetes toeschrijft aan gewichtstoename, blijkt de relatie tussen diabetes en overgewicht complexer te zijn. Over de werkelijke interactie is nog veel onduidelijk. Ongeacht de onderliggende oorzaken, is het duidelijk dat de toenemende aantallen van deze chronische ziekte meer aandacht vereisen voor preventie gericht op risicofactoren en passende leefstijl om zo gezond mogelijk te blijven.

    De National Council for Hypnotherapy erkent de druk op de gezondheidszorg veroorzaakt door diabetes en benadrukt het potentieel van hypnotherapie als interventie bij het beheersen van de aandoening. Hypnotherapie heeft bewezen een zeer effectieve methode te zijn om gedragsverandering te faciliteren en om te ondersteunen bij het maken van gezondere keuzes. Een studie gepubliceerd door de Amerikaanse National Library of Medicine National Institutes of Health bevestigde dat hypnotherapie zeer goed zou kunnen dienen als aanvullende behandeling bij diabetesmanagement.

    Uit de studie bleek dat hypnotische suggesties kunnen werken als een interne motiverende coach, door overtuigingen en gedragingen te veranderen om het zelfmanagement van diabetes te verbeteren. Bovendien toonde eerder onderzoek aan dat hypnotherapie de bloedsuikerspiegel effectief verlaagde door stress te verminderen. Deze vermindering van stressniveaus stelt mensen in staat om gewenste veranderingen in levensstijl, zoals dieetaanpassingen en regelmatige lichaamsbeweging, met gemak aan te pakken.

    Gewichtsverlies wordt vaak geassocieerd met verbeterde symptomen en resultaten op de lange termijn voor personen met diabetes type II. Hypnotherapie biedt in dit opzicht een uniek voordeel, omdat het niet alleen de calorie-inname aanpakt, maar ook ingaat op de onbewuste redenen achter te veel eten of ongezonde voedingskeuzes. Door de grondoorzaken van dit gedrag bloot te leggen, kunnen hypnotherapeuten helpen bij het ontwikkelen van nieuwe, gezonde technieken voor zelfmanagement.

    De studie uit 2017 ondersteunt verder de rol van hypnotherapie bij het doorvoeren en verbeteren van veranderingen in lichaamsbeweging, voeding en levensstijl die belangrijk zijn bij diabetes. De verhoogde suggestibiliteit die tijdens hypnosesessies wordt ervaren, kan aanzienlijk bijdragen aan stressvermindering en metabole controle.

    De groeiende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur die de bloedsuikerspiegel koppelt aan onbedwingbare trek en voedingskeuzes, benadrukt de veelzijdige aard van diabetesmanagement. In plaats van alleen op wilskracht te vertrouwen, biedt hypnotherapie een veelbelovende weg voor mensen die moeite hebben om hun diabetes effectief te beheersen. Het omarmen van innovatieve oplossingen zoals hypnotherapie stelt mensen in staat hun diabetes onder controle te krijgen en hun algehele welbevinden te verbeteren.
    Anoniem
  • Hypnose bij tinnitus

    Tinnitus is een geluid in het oor waarvoor geen externe geluidsbron is en dat daardoor voor buitenstaanders niet te horen is. Het wordt waargenomen als sissen, fluiten, sissen, zoemen of piepen in het oor.

    De ernst van tinnitus kan in 4 gradaties worden onderscheiden.

    Graad 1: De tinnitus wordt goed gecompenseerd, d.w.z. het geluid in het oor is mild en je hebt er verder geen last van.

    Graad 2: De tinnitus treedt vooral op bij stilte en is storend bij stress en spanning.

    Graad 3: Het vormt een beperking in het privé- en beroepsleven. Er is aanzienlijk ongemak op emotioneel gebied. Cliënten kunnen zich nauwelijks ergens op concentreren, wat resulteert in veel ziekteverzuim.

    Graad 4: Volledige verstoorde privésfeer en arbeidsongeschiktheid

    Frequentie van tinnitus
    Tinnitus is niet ongewoon. Tot 15% van alle volwassenen zal tijdens hun leven minstens één langdurige episode van tinnitus ervaren. Hiervan heeft 20 procent last van een oorruis graad 3 en 4, wat de kwaliteit van leven ernstig aantast.

    Soorten oorsuizen
    Net als bij pijn wordt er bij tinnitus ook onderscheid gemaakt tussen acute en chronische tinnitus. In de meeste gevallen verdwijnt acute tinnitus na enige tijd. Indien dit niet het geval is, spreekt men na een duur van 6 maanden van chronische tinnitus. In de meeste gevallen wordt chronische tinnitus geassocieerd met gehoorverlies.

    Oorzaken van tinnitus
    Oorzaken kunnen in principe elke schade aan het oor zijn: oorletsel, bepaalde medicijnen, oorspoeling met te veel druk, perforatie in het trommelvlies, onjuist gebruik van wattenstaafjes, middenoorontstekingen, aandoeningen van het binnenoor.
    Andere oorzaken kunnen zijn:

    Voortdurende blootstelling aan lawaai, bijvoorbeeld door bouwvakkers (werken met drilboren met onvoldoende gehoorbescherming)
    De ziekte van Menière. Naast de tinnitus is er dan ook sprake van enorme duizeligheid
    Tumoren aan de gehoorzenuw (akoestisch neurinoom)
    Degeneratieve veranderingen in de wervelkolom
    Problemen met het kaakgewricht
    Overactiviteit van de auditieve cortex in de temporale kwab van de hersenen met secundaire vorming van een neuronaal netwerk
    Stress en andere psychologische factoren

    Behandeling
    De behandeling van tinnitus in de reguliere gezondheidszorg is afhankelijk van de oorzaak.
    Aangezien stress en psychologische factoren zoals angst, posttraumatische stressstoornissen en depressie vaak voorkomen bij tinnituspatiënten, worden (aanvullend) ontspanningstherapieën zoals autogene training of progressieve spierontspanning aanbevolen. Ruimdenkende artsen bevelen ook yoga en meditatie aan.

    Tinnitus en hypnose
    In de meeste gevallen van tinnitus zijn stress, angst, depressie en andere psychische factoren niet alleen begeleidende symptomen, maar spelen ook een grote rol in het ontstaan ​​ervan. Lang vergeten gebeurtenissen in eerdere levensfasen zijn vaak de trigger voor de latere tinnitus. Het onderbewustzijn 'vergeet' echter geen enkele gebeurtenis die ooit in het leven heeft plaatsgevonden. Yoga, meditatie, progressieve spierontspanning en autogene training zijn zeker nuttig om tot ontspanning te komen. Ze kunnen echter niet bij de oorzaken van de tinnitus komen.

    Met hypnose daarentegen hebben we directe toegang tot het onderbewuste en kunnen we de triggerende oorzaak van de tinnitus vinden en neutraliseren, bijvoorbeeld met behulp van regressie. Daarnaast kunnen er door suggesties tijdens hypnose nieuwe programma's in het onderbewuste worden opgezet, die de storende ruis in de oren tegengaan. Bij jongere, sportieve cliënten kan dit ook via actieve waakhypnose.

    In de praktijk
    Na een intake met tinnitus-anamnese om je klachten en gewenste doelen in kaart te brengen volgt een uitgebreid voorgesprek waarin hypnose, trance en het onderbewuste worden toegelicht.

    Tijdens dit eerste contact, dat meestal ongeveer anderhalf uur duurt, voer ik een eerste hypnotherapeutische behandeling uit, zodat je al meteen hypnose kunt ondergaan en verlichting kunt ervaren.

    Een losse sessie geeft al meteen verlichting. Wil je je klachten grondig aanpakken, dan zijn meerdere sessies aan te bevelen.
    Anoniem
  • Boektip: Het Geschenk , Edith Eger

    " Je hebt altijd een keus".
    We hebben allemaal een keus als we te maken krijgen met trauma, moeilijkheden of ziekte. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren.
    Edith Eger geeft in haar boek Het Geschenk praktische tips om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je je vrijheid door de kracht die erin zit.
    Profile image Riemy Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Riemy ✓
  • Leef bij de dag

    Leven met een ziekte vraagt afstemming met het hier en nu wat er mogelijk is. De uitnodiging is om te kijken wat er wél kan ipv wat er niet lukt. Maar een reserveplan en stel je zonodig flexibel op.

    Profile image Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog Zeist
    Caroline ✓
  • Veerkrachtversterkende routines

    Wanneer je veerkracht opbouwt, zorgen uitdagingen (zoals ziekte) er niet langer voor dat je automatisch in een overlevingsrespons schiet, maar kun je flexibeler reageren.
    Hoe groter je veerkracht, des te flexibeler worden je responsen.
    De volgende oefeningen kun je inbouwen in je dagritme om je veerkracht te vergroten:
    - richt je aandacht naar binnen met ademhalings- en reflectieoefeningen
    - zucht een aantal keren per dag opzettelijk
    - richt je aandacht naar buiten met oefeningen, die betrekking hebben op je huis of de natuur
    - zoek een plek waar je je veilig genoeg voelt om te verstillen
    - koester glinsteringen met de hand op je hart
    - kies een activiteit die een beetje uitdaging biedt.

    Om je veerkracht te vergroten, is het aan te raden om zowel te versterken wat al bestaat en helpt het om te verwelkomen wat nieuw is en precies voldoende uitdaging biedt.

    Profile image Riemy Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Riemy ✓
  • Altijd weer aanpassen.....

    Een ziekte waarbij je steeds weer opnieuw, elke dag bijna, moet afwachten hoe het gaat.... Elke dag besluiten nemen... Hoe erg is het, wat is goed voor mij, mag dit? kan dat? Als je al niet moe was van het ziek zijn en pijn verdragen/opvangen, dan wordt je het wel van al die beslissingen keer op keer. En als je je goed voelt dan WIL je zo graag. En als je je slecht voelt dan BAAL je zo erg.

    Of niet?

    Het is lastig. Om MOE en MOEdeloos van te worden. Het kan frusterend zijn en het is niet onze aard om 'op te geven' dus we houden HOOP. Dat het zo weer wegzakt. Of dat het ooit weer over zal zijn. Of dat het straks vast wel weer gaat.....

    Mijn tip is om periodes in te lassen die, los van hoe je je op dat moment voelt, nooit een beslissing van je vragen. Losse uren die je in je agenda zet.
    Gewoon omdat je dan, ook als je je goed voelt, eens even kunt niksen. Of als je je slecht voelt, eens geen besluiten hoeft te nemen omdat die tijd (dat uur) niet iets was gepland dat afhankelijk van hoe jij je voelt wel of niet door kan gaan.

    Veel succes. Het is maar een kleine tip maar misschien heb je er wat aan.
    Anoniem
  • Kind en kanker

    Boek: Zeven minuten na middernacht. Schrijver: Patrick Ness

    Het verhaal van een jongen van 13 jaar met een ernstig zieke moeder, die leven tussen hoop en vrees. Het proces wat zij doormaken is ontroerend en herkenbaar beschreven vanuit de positie van de jongen. Over woede, verdriet en afscheid nemen. De hier en daar bijna poëtische tekst bevat waardevolle levenswijsheden en is tevens prachtig geïllustreerd.

    Profile image Riemy Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Riemy ✓
  • Als ziekte een shock is

    In ons dagelijks leven gaan we er vaak vanuit dat we kunnen 'functioneren'. Dat we er gewoon op aan kunnen dat ons lichaam meedoet. Pas als die niet het geval is, wordt ons bewust hoe belangrijk het is.
    Als zoiets gebeurt, voelt het gauw als een shock. We hebben dan tijd nodig om ons in te stellen op een nieuwe situatie. De gevoelens die daarbij opkomen zijn belangrijk en als we deze een plek kunnen geven, dus als ze er mogen zijn, helpt dit een weg vooruit te vinden met de nieuwe realiteit.
    Dagmar
  • Visualisatie-oefening uit de PDT: maak een foto

    Doe een visualisatie-oefening uit de PsychoDynamische Therapie en maak een foto.
    In het kort volg je deze stappen:
    1. Ga lekker zitten of liggen
    2. Ga al je zintuigen na in je huidige situatie
    3. Ga nu al je zintuigen na in een gewenste situatie
    4. Blijf hier even goed bij stilstaan en maak er een foto van in gedachten
    5. Deze foto kun je op elk gewenst moment weer naar voren halen, inclusief alle zintuigelijke waarnemingen!

    Nieuwsgierig geworden naar de uitgebreide oefening?
    Profile image Karin Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Den Haag
    Karin ✓
  • Uit eigen ervaring

    Ziek zijn...... wat klinkt dat zwaar he. En soms is dat ook zwaar. Je kiest er niet vrijwillig voor. Het overkomt je. Maar hoe ga je er eigenlijk mee om? Kun je accepteren dat je lichaam je tijdelijk of blijvend in de steek laat? Kun je accepteren dat je pijn hebt? Dat je een ander uiterlijk hebt gekregen? Dat je partner, je kinderen of andere familie of omgeving hier ook wel wat van vindt? Heftig te constateren dat je omgeving je ziet aftakelen en dat zij aan de zijlijn staat of zich machteloos voelt of zelfs angstig is dat je niet meer beter wordt? Hoe ervaar jij dit eigenlijk zelf? Of zit je in de rollercoaster van maar door moeten gaan en in de overleefmodus zitten? Geen tijd of energie om ook nog voor je omgeving te moeten zorgen? Want je lijf is keihard bezig met zichzelf overeind te houden? Dit kan allerlei ver gaande consequenties hebben op allerlei gebied. Helaas (en ook gelukkig) spreek ik uit eigen ervaring en deel ik heel graag met je hoe ik er boven op gekomen ben. Ook al heb ik elke dag nog steeds te maken met blijvende pijnklachten. Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik weigerde mijn leven daardoor te laten verpesten, omdat het mijn tijd nog niet was en omdat ik in dit leven nog veel meer te doen had. Soms overmatig hoopvol, en toch heeft het me geholpen en gun het jou zo erg, dat ik je graag ondersteun in jouw proces om te leren omgaan met jouw situatie. Je bent van harte welkom!
    Nicolette ✓
  • Dubbel vechten

    Een grootste worsteling bij ziekte is vaak dat er een wens dat het anders is dan dat het is. 'Iets' moet weg. Dan ben je eigenlijk dubbel aan het vechten. met het ongemak én dat dit weg moet. Misschien lukt het om te kunnen zeggen: 'Dit is nu wat er is en dit is wat er is... op dit moment', om vervolgens te blijven voelen wat dit met je doet. inclusief de pijn, onzekerheid, rouw, boosheid, machteloosheid enz. niets hoeft weg. Het wil alleen gevoeld en erkend worden. Er is wat er is, ook al ben ik er niet blij mee en dat dan weer voelen.
    Profile image Thijs Therapie Nijmegen Lid van Therapiepsycholoog Nijmegen
    Thijs ✓
  • Problemen na opname op een intensive care?

    Post Intensive Care Syndroom (PICS) is de naam van klachten die mensen kunnen ervaren door een opname op de Intensive Care afdeling. Veel mensen ervaren een jaar na hun opname psychische problemen, zoals angst, stress en depressiviteit. Bijna de helft van de IC patiënten heeft hier last van. Het is belangrijk dat PICS herkent wordt om zo de juiste hulp te kunnen bieden. Uit onderzoek is gebleken dat EMDR, cognitieve gedragstherapie zoals ACT kan helpen. Bij lichte klachten kan mindfulness en lotgenotencontact helpen. Ook naasten en familie van mensen die op de IC hebben gelegen kunnen klachten op psychisch gebied krijgen dit wordt PICS-F genoemd.
    Chantal ✓
  • Oefening voor pijnvermindering

    Ziekte kan gepaard gaan met pijn. Medicatie werkt niet altijd. Of kan verslaving aan de pijnstiller in de hand werken.
    Wat niet verslavend is en (na wat oefening) tot vermindering van pijn kan leiden is de volgende oefening uit de acupressuur:

    Een punt dat wordt gebruikt voor alle hoofdpijnen is het punt dat de meeste mensen kennen en gebruiken, meer dan dan enig ander punt in de wereld. Het kan ook gebruikt worden voor andere pijnen.
    Dit heet het Hoku punt, dat is het vierde punt op de dikke darm meridiaan (LI4). Dit punt ligt in de wigvormige vlezige ruimte tussen duim en wijsvinger, aan de kant bij de wijsvinger.

    Je drukt met je duim van je andere hand op dit vlezige gedeelte, op dit punt. Je vingers geven tegendruk aan de onderkant. Tevens adem je in door je neus en adem je uit door je mond. Hierbij is de uitademing langer dan de inademing. Doe dit enkele minuten. En meerdere keren per dag.
    Door deze ondersteunende ademhaling activeer je tegelijkertijd de nerves vagus. Dit is de zenuw die daarmee weer terug in balans komt en zo kan zorgen voor (meer) rust en herstel.
    Profile image Jan Therapie Schijndel Lid van Therapiepsycholoog Schijndel
    Jan ✓
  • Realiteit en verlangen

    Dat jij of iemand uit jouw gezin, familie ziek wordt, heb je niet zelf te kiezen doorgaans (tenzij je erg ongezond en roekeloos leeft, maar dan nog...).
    Als ziekte een realiteit is in jouw leven, dan raak je je houvast kwijt. Alles lijkt te veranderen, je bent in verwarring 'hoe gaat het verder?'.
    Zoals J.Galavazi in zijn boek ' van klacht naar kans' schrijft kan juist deze fase van verwarring een doortocht naar verandering zijn.
    Je verlangt misschien naar je oude leven zonder ziekte, of naar minder klachten en het verdwijnen van de problemen. Als je je verzet en gevoelens wegduwt, bereik je niet wat je wil. Door de verwarring er te laten zijn met angst, pijn, onzekerheid enz. verwijnt de ziekte ook niet maar kan het een stukje draaglijker worden, je bent bezig met accepteren. Het kan ook zijn dat jouw verlangen verandert, dat je kunt leven met wat er nu is.

    Profile image Jeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog Goirle
    Jeannette ✓
  • We leven van de hoop

    Dirk de Wachter, psychiater en relatietherapeut, schrijft in zijn boek: De kunst van het ongelukkig zijn, dat we leven van de hoop.
    "De kunst is dat we kunnen leven met het niet begrijpen en het onbegrijpelijke maakt dat we blijven hopen"
    Profile image Riemy Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Riemy ✓
  • Laat je oordelen los en verzacht de pijn

    Alsof chronische pijn nog niet vervelend genoeg is, geven we onszelf vaak op de kop voor dingen die we verkeerd hebben gedaan, waardoor de pijn is verergerd. 'Had ik maar zus, en hoe kon ik nou zo stom zijn om zo...' Dit komt bovenop de pijn die je al hebt. Als je daar met zachtheid naar kunt kijken, komt er ruimte voor medeleven met jezelf, voor zelfcompassie. Dan hou je schone pijn over, en wordt de pijn niet erger door je eigen harde oordelen.
    Profile image Liesbeth Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Liesbeth ✓
  • Beweeg

    Bewegen is helend, als de ziekte het toelaat. De neiging bij ziekte kan zijn dat je binnenblijft en niet of minder beweegt. Hierbij gaat het niet zozeer om sporten maar zachte bewegingen zoals wandelen of fietsen wat heilzaam is. En zoek daarbij de natuur op wat bij kan dragen aan je herstel.
    Profile image Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog Zeist
    Caroline ✓
  • Hypnotherapie en zelfhypnose voor een operatie

    In het Journal of the National Cancer Institute blijkt het doen aan hypnotherapie en zelfhypnose, vlak voor een operatie, als effect te hebben dat minder anesthetica/ verdoving toegediend hoeft te worden, de ingrepen namen minder tijd in beslag en patiënten hadden minder last van pijn, misselijkheid of vermoeidheid.
    Profile image Mariëlle Hypnotherapie Emmen Lid van Therapiepsycholoog Emmen
    Mariëlle ✓
  • Haal het beste ervoor jou uit

    Hoe kunnen we ons beter voorbereiden op tegenslagen zoals ziekte? Het valt niet mee wanneer je ernstig ziek wordt en je even helemaal van slag bent. Begrijpelijk natuurlijk. Maar hoe wil je er mee omgaan?

     

    Zijn er goede momenten uit het leven te halen en hoe krijg je je leven weer meer op de rit? Wat kan jezelf en wat kan je omgeving voor je doen of juist niet? Hoe maak je bespreekbaar wat jij nodig hebt? Laat je niet weerhouden en haal het beste ervoor jou uit, je verdient het!

    Hans ✓
  • Mentaliseer je klacht

    Het gaat erom dat klachten een boodschap kunnen hebben. Zoals je koud voelen als je iemand mist, of het doet pijn in je hart?
    Wat draag je op je schouders of wat ligt er zwaar op de maag.
    Stil staan bij je klachten en de tijd nemen om te luisteren naar je lichaamsignalen maakt dat je wellicht een oplossing kan vinden binnenin jou.
    Profile image Arlette Therapie Leerdam Lid van Therapiepsycholoog Leerdam
    Arlette ✓
  • Met zelfhypnose je gesteund voelen

    Als je een ziekte hebt en er zijn momenten dat je je er alleen voor staat, dan kun je je verbeelding gebruiken om steun van anderen op te roepen.

    In hypnose kun je in je verbeelding terug gaan naar de mensen die je eerder ooit steunden, aanmoedigden of geruststelden. Daar aangekomen ervaar je alle fijne ervaringen weer en neem je die als een spons met je mee. Om op momenten dat je het nodig hebt in de spons te knijpen, waardoor er wat van het gevoel van hulp en steun vrijkomt.

    Als therapeut help ik clienten om vaardigheden in zelfhypnose te ontwikkelen, zodat ze ook buiten de sessies veiligheid en comfort voor zichzelf kunnen creeren.
    Profile image Lisa Therapie Heemstede Lid van Therapiepsycholoog Heemstede
    Lisa ✓
  • BEGRENS jouw pijn

    Stel grenzen en wees mild voor jezelf: Chronische pijn kan je energie en capaciteit beperken. Het is belangrijk om te leren je eigen grenzen te respecteren. Overbelasting kan de pijn verergeren, dus luister naar je lichaam en wees niet te streng voor jezelf als je een rustpauze nodig hebt.
    Profile image Pauline Psycholoog Bodegraven Lid van Therapiepsycholoog Bodegraven
    Pauline ✓
  • boek: Zelfherstel van binnenuit

    'Zelfherstel van binnenuit' is een boek van Pascale Bruinen. Zij heeft zelf ervaren hoe enorm helpend het is om positief met jezelf om te gaan in de onzekere tijd als je ziek bent. Zo heeft ze structureel, iedere dag, visualisaties gedaan over de operatie die ze moest ondergaan. De kracht van visualisatie, waarbij je ziet en ervaart hoe je een gebeurtenis wél wilt ervaren is groot.
    In de sportwereld wordt dit al heel veel toegepast: in een visualisatie ervaren en voorbereiden van een aankomende wedstrijd.
    Dit kun je met alles doen, ook met het verloop van ziekte en behandelingen van ziekte.
    Eén van de belangrijkste besluiten die Pascale hierbij zelf genomen heeft: Het heeft geen enkele zin om me angstig te voelen. Dit helpt mij en mijn lichaam niet. Angst en stress zijn niet goed voor het lichaam.
    Pascale kiest voor vertrouwen en voor zich zien hoe ze het wel graag wil.
    Laat je inspireren door haar boek en ook door haar interviews.
    Als hypnotherapeut kan ik je desgewenst begeleiden bij het maken van een goede visualisatie.
    Veel vertrouwen en positiviteit toegewenst!
    Dianne ✓
  • Hypnotherapie: Reis door het lichaam

    Bij lichamelijke (pijn)klachten is hypnotherapie zeer behulpzaam. Zo kan ik je begeleiden en verschillende methodes aanbieden.
    Bij hypnotherapie heb je, omdat je in trance bent, meer contact met het wijze deel van je onbewuste. Met dit wijze deel kun je als het ware een reis door je lichaam maken. Je onbewuste begeleidt je naar de plekken in je lichaam waar je klacht 'is'. Hier krijg je inzicht in wat er aan de hand is en wat er verbeterd mag worden. Je kunt ook communiceren met een lichaamsdeel of met de pijnklacht. Zo kun je processen ten goede veranderen.
    Het is helpend dat je deze oefening thuis herhaalt, dit is fijn om te doen: zo krijg je meer regie over je eigen gezondheid.
    Dianne ✓
  • Hoe ga je om met een diagnose van een ziekte/aandoening?

    Je kan van alles gaan mankeren in de loop van jouw leven. Dat kan vroeg zijn, maar ook op latere leeftijd. Van dementie, MS tot ADHD of Autisme. Het spectrum is breed.
    Ik vind het belangrijk dat er naar jou en jouw omgeving goed wordt geluisterd. Jij bent namelijk niet jouw ziekte of aandoening. Jij bent jezelf. Ieder mens vraagt om een unieke benadering. En ieder mens heeft ook iets anders nodig. Dat vraagt om naar ieder uniek mens te kijken. En vooral niet in hokjes te denken of stickers te plakken. Soms kan het helpend zijn, omdat je het daarmee kan begrijpen of handvatten kan zoeken die hierbij passen. Maar vergeet jezelf hierbij niet. Neem de tijd, sta stil bij jezelf en bij de belangrijke anderen om jou heen.
    Tom ✓
  • Een gezonde geest in een haperend lijf

    Als je een chronische ziekte hebt, ervaar je vaak klachten als vermoeidheid, lichamelijke pijn en/of concentratieproblemen. Jij wilt graag volop meedraaien in de maatschappij, maar je lijf kan hierin niet mee. En dat doet pijn, voelt verdrietig en geeft je een gevoel van machteloosheid. Wellicht vindt jouw verstand er ook iets van: dat je je niet zo moet aanstellen, dat je zwak en lui bent en dat het jouw eigen schuld is.

    Maar deze negatieve gedachten en vervelende gevoelens wil je er niet ook nog eens bij hebben, toch? Je wilt je immers goed voelen! Dus ga je ertegen vechten: je gaat tóch naar dat ene drukke feest, je vraagt niet om hulp, je doet gewoon zelf het hele huishouden, enz. Of je gaat op zoek naar afleiding: netflixen, op Facebook, poetsen, eten/snoepen, enz.

    Als je jezelf hierin herkent (en dat is meestal wel het geval), vraag je dan eens het volgende af:
    - Wat levert het mij op op de korte termijn?
    - Wat kost het mij op de lange termijn?

    De korte termijn is vaak dat je je eventjes goed voelt. Op de lange termijn daarentegen merk je misschien dat je telkens over je grenzen heen gaat en dat je je alleen maar slechter gaat voelen, depressiever en minder zelfvertrouwen krijgt en je klachten worden vaak nog erger.

    Dan wordt het hoog tijd om jouw kijk op het leven om te gooien en anders te leren omgaan met die negatieve gedachten en vervelende gevoelens!

    ACT-therapie oftewel Acceptance and Commitment Therapy kan jou daarbij helpen. In deze therapie leer je je pijnlijke gevoelens toe te laten in plaats van ervan weg te gaan of ertegen te vechten. Je leert je negatieve gedachten minder serieus te nemen in plaats van ze te vermijden of weg te duwen. Je leert dat je NIET jouw lichaam BENT, maar dat jij groter bent dan jouw pijn en dat je in staat bent om deze pijn met je mee te dragen. Je leert je te richten op de échte belangrijke dingen in het leven en inzien dat je hier wél controle over hebt.
    Profile image Marieke Therapie Venlo Lid van Therapiepsycholoog Venlo
    Marieke ✓
  • long covid

    Er is momenteel geen behandeling bekend voor Long Covid, maar voor veel mensen heeft medische hypnotherapie geholpen bij het verlichten van symptomen zoals overmatige vermoeidheid, kortademigheid, cognitieve stoornissen, hoofdpijn, hoesten, verlies van reuk of smaak duizeligheid en algemene verwarring, wat ook wel bekend staat als ‘brain fog’

    De behandeling van Long Covid is nog niet voldoende onderzocht, maar er zijn enkele manieren om de symptomen te verlichten. Eén van deze behandelmogelijkheden is hypnose.

    Hoe kan hypnose helpen bij Long Covid?
    Hypnose kan een goede manier zijn om met de symptomen van Long Covid om te gaan. Met een hypnosesessie kun je diep ontspannen en je concentreren op het genezen van je lichaam. Dit kan de symptomen van Long Covid helpen verlichten en je in staat stellen weer een normaal leven te leiden.

    Uit onderzoek blijkt dat hypnose een effectieve methode is tegen de symptomen van Long Covid. In een onderzoek aan de Universiteit van Hertfordshire werden 60 proefpersonen behandeld met hypnose. De helft van de deelnemers meldde dat hun symptomen na de behandeling aanzienlijk verbeterden.

    Het onderzoek liet indrukwekkende resultaten zien. Patiënten en vrijwilligers vertoonden:

    meer uithoudingsvermogen en kracht
    minder pijn
    minder gewrichtspijn en spierpijn
    verbeterde slaap
    verbeterde mobiliteit en flexibiliteit
    gemakkelijk ademen (en verbeterde ademhalingspatronen)
    verbeterde zintuigen (smaak, geur, enz.)
    verhoogde aandacht en concentratie
    een beter humeur
    verbeterde eetlust
    meer vreugde en positiviteit
    verbeterd zelfvertrouwen
    verhoogde motivatie en positievere kijk op de toekomst
    het vermogen om eenvoudige, alledaagse taken beter uit te voeren
    verbeterde geestelijke gezondheid en psychologisch welzijn
    verbeterde (en minder extreme) emoties
    een algemeen verlangen om vooruit te blijven gaan
    en een nieuwe vreugde in het leven



    Hoe werkt hypnose voor Long Covid?
    Medische hypnotherapie omvat diverse technieken die een balancerend effect hebben op het vegetatieve zenuwstelsel, de regulatie van het immuunsysteem normaliseren en de inzet van hulpbronnen verbeteren, zoals celhypnose.

    Hypnotherapie is tevens een holistische behandelmethode die al tientallen jaren met succes wordt toegepast. Bij hypnose worden diepe ontspanningstechnieken gebruikt om lichaam en geest maximaal te ontspannen en daardoor psychosomatische symptomen te verlichten.

    Er is vaak onvoldoende begrip Long Covid klachten waar het gaat om erkenning van de ziekte, zorg, verzekeringskwesties, onderzoek naar diagnoses en therapieën en de betrokkenheid van patiënten bij administratieve en administratieve zaken. politieke beslissingen zijn nog steeds ontoereikend."

    Veel mensen zijn daarom op zoek naar een alternatief voor de traditionele geneeskunde en vinden hypnose een zachte en effectieve behandelmethode.

    Door diepe ontspanning kan het zelf genezend vermogen van het lichaam onmiddellijk worden gestimuleerd en de symptomen van Long Covid worden verlicht.

    Maar de vraag die de meeste mensen stellen is: hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie?

    In principe kan gezegd worden dat de effecten van hypnose al na de eerste sessie kunnen optreden.
    Anoniem
  • Rouw om levend verlies

    Het leven met (chronische) ziekte is een vorm van verlies. Dit wordt wel levend verlies genoemd. Naast het verlies van gezondheid zijn er vaak andere verliezen. Zoals in je zelfbeeld en je relatie, in vriendschappen, op het werk en nog veel meer. Hier mag je om rouwen! En zoek zo nodig hulp, ik kijk graag met je mee wat je helpen kan om te leven met ziekte.
    Profile image Bouwina Therapie Barneveld Lid van Therapiepsycholoog Barneveld
    Bouwina ✓
  • Twee kanten van de medaille

    Het is belangrijk dat er ruimte is voor beide kanten van de medaille. Problemen ontstaan vaak vooral waar een van beide kanten er niet mag zijn, bewust dan wel onbewust. Zorg dat beide kanten aandacht krijgen. Dat hoeft niet elke dag even veel te zijn. Soms is er een periode meer behoefte aan stil staan bij de ene kant, of lukt het je niet om ruimte te geven aan een van beide kanten. Dat is prima. Het kan je helpen je te realiseren dat de andere kant er ook altijd is, en soms heb je mogelijk hulp nodig bij het stil staan bij / (her)ontdekken van die andere kant.

    De ene kant van de medaille is dan de kant van het verlies, de rouw, de beperkingen, de wanhoop, de pijn, het verdriet, de onzekerheid, het oneerlijke, de angst, het uitzichtloze, de woede, de jaloezie, het schuldgevoel, de schaamte, enz.
    En de andere kant van de medaille is de kant van de mogelijkheden en de toekomst, je groei, je leerproces, je waarden, het genieten, de leuke dingen, de waardevolle relaties, de kansen, de nieuwe inzichten en ontdekkingen, nieuwe doelen, dromen, verlangens en dát in/van jou wat helemaal niet veranderd is en wat jou jou maakt.
    Profile image Karin Online GZ-Psycholoog Lid van Therapiepsycholoog Online
    Karin ✓
  • gedachten zijn krachten

    Realiseer je dat je gedachten krachten zijn, met andere woorden; je kunt jezelf voortdurend negatief toespreken over de situatie, of je kunt op zoek gaan naar positieve gedachten waardoor je je in elk geval beter gaat voelen. Richt je aandacht op datgene waar je je beter door gaat voelen.
    Profile image Marian Therapie Venray Lid van Therapiepsycholoog Venray
    Marian ✓
  • Balans tussen acceptatie en blijven zoeken naar hulp

    Wanneer je te maken hebt met langdurig ziek zijn en met misschien geen duidelijke oorzaak of toekomstperspectief, is het de kunst om enerzijds te accepteren dat dit nu je situatie is en anderzijds je er niet bij neer te leggen.
    Het kan helpend zijn om met iemand in gesprek te gaan, die een brede blik heeft en tegelijk in staat is naast te je staan, gedurende je proces. Samen kun je kijken naar welke opties wel nog ingezet kunnen worden en ook aandacht hebben voor een stuk rouw dat er ook bij hoort. Een ritme zoeken dat bij je past en waarbij je toch enige voldoening kunt ervaren.
    Profile image Arenda Therapie Apeldoorn Lid van Therapiepsycholoog Apeldoorn
    Arenda ✓
  • vermoeidheid

    Chronische vermoeidheid kan een zware last zijn, en vaak lijkt het alsof er geen uitweg is. Maar hypnotherapie biedt een prachtige en effectieve benadering om deze uitdaging aan te gaan.

    Wat is de oorzaak van de vermoeidheid?
    De oorzaak van chronische vermoeidheid is vaak moeilijk te achterhalen. Het is bekend dat een blijvende vermoeidheid kan ontstaan na een infectie, een operatie, een bevalling, een ingrijpende gebeurtenis, of bij het veranderen van werk, een verhuizing of het overlijden van een naaste. Hoewel de situatie reeds voorbij is, blijft je lichaam erop reageren.

    Hoe werkt hypnotherapie?
    Bij hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van trance. De trance stelt je in staat om toegang te krijgen tot je onderbewuste. Juist omdat de lichamelijke en psychische oorzaken en triggers voor de vermoeidheid vaak onderbewust bepaald worden, is hypnotherapie het middel bij uitstek voor verandering.

    Verminderen van stress
    Hypnotherapie biedt een veilige en effectieve manier om de diepgewortelde stressreacties aan te pakken die vaak bijdragen aan chronische vermoeidheid.

    Pijnbestrijding
    Onderzoek wijst uit dat hypnotische interventies duidelijk meetbare effecten op alle neurologische systemen hebben die betrokken zijn bij het creëren van pijn. Afhankelijk van de aard van je klachten kunnen interventies gericht zijn op het hanteren van de pijn en het ervaren van controle, of het verwerken van onderliggende problemen zoals stress, angst, zorgen om de pijn, ziekte, toekomst en alles daaromheen, maar ook oud zeer, trauma en heftige levensgebeurtenissen.


    Herprogrammering
    Via gerichte suggesties in trance kunnen we je onderbewuste ‘herprogrammeren’ om op een nieuwe, positieve manier te reageren op de situaties die voorheen vermoeidheid, stress, of pijn opriepen, zodat de energiebalans in het lichaam herstelt en je en weer controle krijgt over je dagelijks leven.

    Een Weg naar Vitaliteit
    Veel mensen ervaren een significante afname van vermoeidheid en een toename van vitaliteit na een reeks sessies hypnotherapie. Het opent de deur naar een leven met weer meer energie en levenslust.
    Anoniem
  • Bruistabletten en zuigtabletten

    Hoe ga ik om met mijn beperkte energie bij ziekte?

    Je hebt mensen die je energie geven en mensen in de nabijheid van wie jouw energie weglekt. Maak eens een lijst met mensen die je energie geven (dat zijn je bruistabletten) en een lijst met mensen die energie onttrekken (zuigtabletten). Wat kun je doen om uit de buurt te blijven van energiezuigers, of hoe kun je zorgen dat je bij hen in de buurt geen energie lekt? Vraag je vervolgens eens af hoe je beter gebruik kunt maken van mensen die jou energie geven.

    Oefening uit het boek Natriltijd, terugbuigen na de storm van Riet Fiddelaers_Jaspers.
    Profile image Riemy Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Riemy ✓
  • Wat geeft je energie?

    Het dragen van ziekte, zelf of een naaste, doet veel met je. Je perspectief verandert. Ineens worden andere dingen belangrijk. Een ziekteproces kan het gevoel geven dat je wordt overspoelt door iets waar je geen grip op hebt.
    Stil staan en aandacht geven aan wat je wel energie geeft, is belangrijk. Door daarnaar te luisteren en tijd voor te maken, kun je een (klein) moment van energie ervaren, wat ondersteunend is voor je draagkracht. En daarmee ervaar je, hoe klein ook, een moment van grip omdat je daar zelf voor gekozen hebt.
    Profile image Arenda Therapie Apeldoorn Lid van Therapiepsycholoog Apeldoorn
    Arenda ✓
  • Toon je kracht

    Misschien heeft je ziekte jou iets gebracht waardoor je nu anders in het leven staat. Dat maakt je krachtig. Draag dat uit naar mensen in je omgeving. Op deze manier kun je anderen laten zien dat je meer bent dan jouw ziekte! Daarnaast is het uitdragen van deze kracht ook een mooi signaal naar jezelf.
    Profile image Karin Therapie Voorhout Lid van Therapiepsycholoog Voorhout
    Karin ✓
  • Blijf in gesprek

    Tijdens gesprekken met andere mensen, zal niet iedereen reageren op een manier die jou het beste en het snelste kan helpen. Je hebt het gevoel dat mensen je niet begrijpen, zij hebben hebben immers geen pijn, zij zijn niet ziek, zij hebben niet jouw lichaam. Probeer om je daarom niet te veel te laten leiden door hoe mensen reageren. Toch, probeer naar de intentie te kijken, en niet alleen naar het gedrag. De meeste mensen proberen het beste en bedoelen het goed. Blijf daarom in gesprek en leg uit hoe het voor jou is en wat jij nodig hebt.

    Laat je niet leiden hoe mensen om je heen reageren op jouw acceptatieproces, want zij hebben niet jouw lichaam. Blijf wel in gesprek.
    Profile image Karin Therapie Voorhout Lid van Therapiepsycholoog Voorhout
    Karin ✓
  • De kracht van ja.

    Ja zeggen heeft een onvermoede kracht. het betekent dat je onvoorwaardelijk en zonder enig voorbehoud ja zegt tegen het leven zoals het zich op dat moment aan je voordoet. Je houding is er één van acceptatie. Door volledig ja te zeggen, ontstaat er transformatie. De keuze voor ja zeggen betekent dat je geleidelijk aan je verzet tegen het leven opgeeft, waardoor je levensenergie ongehinderd door je heen kan stromen en je volledig weer gaat deelnemen aan het leven. Hierdoor ontstaat er vaak weer beweging in de symptomen van de ziekte.

    Het boekje De kracht an Ja van John Kalse, is hierbij een aanrader om te lezen.

    Profile image Riemy Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Riemy ✓
  • Vroeg kinderlijk trauma en solk pijnklachten

    Veel mensen die vroegkinderlijk trauma hebben ervaren zijn zich hier niet van bewust, maar zijn zich wel bewust van pijnklachten.
    Wanneer je als tekorten hebt opgelopen in emotionele afstemming van hechtingsfiguren, kan het zijn dat je niet geleerd hebt je gevoelens en emoties te uiten en om hierin gezien te worden en hiermee om te gaan. De emoties blijven hierdoor vastzitten in je lijf, waardoor je uiteindelijk wel pijnklachten kan gaan ervaren. En hoe meer je je op de pijn richt, hoe minder de echte oorzaak nog aandacht krijgt.
    Vraag je de volgende keer als je pijn hebt, welke emotie voel ik? En waar voel ik dat in mijn lijf? En waar heb ik behoefte aan? (Bijv. bij verdriet de behoefte aan troost, en bij angst de behoefte aan geruststelling). En kijk eens hoe je hierin voor jezelf kunt zorgen door bijv. gebruik te maken van geruststellende muziek of een warm dekentje.
    Profile image Erna Therapie Middelburg Lid van Therapiepsycholoog Middelburg
    Erna ✓
  • manifesteer gezondheid vanuit je intentie

    Geloof, hoop en vertrouwen zijn de drijfveer om het beste uit jezelf te halen. Vanuit die basis kun je uitreiken voor hulp, heling, liefde en leiding indien nodig. Je activeert zo je zelfhelend vermogen en bent open om te ontvangen. Het is ook hier je vrije wil voor de volle 100% te verlangen naar heling en genezing.
    Zolang we in onze overleving zitten zijn we niet gelukkig en is er spraken van angst, stress en kunnen we onszelf onveilig voelen.
    Vanuit ontspanning en een positief gemoed kunnen we onze realiteit beter accepteren en ermee dealen.
    Profile image Carolien Therapie Arnhem Lid van Therapiepsycholoog Arnhem
    Carolien ✓
  • Hypnotische suggesties kunnen erg helpen zijn bij ziekte

    Als je geopereerd of ziek bent, dan kan het helpen op hypnotherapie in te zetten. Zo kun je minder vloeistof nodig hebben bij anesthesie, of kan het zijn dat een operatie beter verloopt. Ook bij pijn kan hypnotherapie erg helpen zijn.
    Profile image Sandra Therapie Deventer Lid van Therapiepsycholoog Deventer
    Sandra ✓
  • De zin van ziek zijn

    Boekentip:

    De zin van ziek zijn - Thorwald Dethlefseb en Rüdiger Dahlke.
    Profile image Merel Therapie Amersfoort Lid van Therapiepsycholoog Amersfoort
    Merel ✓
  • ervaring met migraine

    Ik durfde er niet voor uit te komen. Ik deed ook net of het er niet was. Ik zag mezelf als zwak.

    De migraine schoffelde ik weg onder het mom van ‘een beetje hoofdpijn’. Dat zei ik alleen wanneer ik scheel zag van de pijn, anders zei ik niets. Ik wilde niet dat iemand iets aan mij merkte. Want naar mijn idee hadden mensen hier een oordeel over. Een oordeel over migraine en daarmee dus een oordeel over mij. Ik moest er echt niet aan denken dat mensen mij zwak zouden vinden of dat ik me aan zou stellen. Ik kreeg het gevoel dat ik ‘gewoon altijd door moest gaan’ en ben opgegroeid met de mentaliteit ‘niet lullen, maar poetsen’.

    Later ontdekte ik dat het helemaal niet ging over of de ander mij daadwerkelijk zou veroordelen en of de ander daadwerkelijk een oordeel over migraine had. Ik had er zelf een oordeel over. Dat stuk van mezelf mocht er niet zijn. Ik durf oprecht te zeggen dat deze vastgeroeste overtuigingen in mijn brein invloed hebben gehad op de duur en de mate van mijn migraine.

    Ik wil het volgende met je delen lieve lezer. Ik hoop dat jij hier kracht en moed uit kunt halen. Ik ontdekte namelijk het volgende:
    Hoe minder ik ging vechten tegen de migraine en hoe beter ik luisterde naar (de signalen van) mijn lichaam, hoe meer rust er ontstond. Alsof ik altijd aan het vechten was tegen de migraine. Er zat vanuit mezelf zo ontzettend veel weerstand hier op. Het mocht er niet zijn. Door hier ruimte aan te geven en de situatie van dat moment te accepteren, viel er een grote last van mijn schouders.

    Hier zit voor mij een belangrijke nuance in. Ik zeg niet dat je moet accepteren dat je migraine in je leven hebt. Wat ik bedoel te zeggen, is dat wanneer het op dat moment plaatsvindt, het mij heeft geholpen om er naar te luisteren. Wat vertelt deze migraine mij? Waarom ‘doet’ mijn lichaam migraine? Maar vooral, want ik weet hoe makkelijk je kunt verzanden in de zoektocht van de oorzaak, wat heb ik nodig? Dat is echt de allerbelangrijkste vraag: wat heb jij nodig?

    Naar mijn inziens begint dit met lief zijn voor jezelf. Vanuit compassie naar jezelf kijken en handelen. Ruimte geven aan jezelf. Omarmen wat er is. Kortom: zelfliefde.

    Hoe beter ik mezelf leerde kennen, hoe beter ik wist wat ik nodig had en nodig heb. Want ik weet inmiddels dat er een aantal belangrijke triggers voor mij zijn die invloed hebben op mijn migraine. Voor mij zijn dat verschillende factoren, die allemaal met elkaar in verbinding staan. Zo heeft stress een belangrijke invloed, maar ook hormonaal. En het bijzondere is dat stress ook mijn hormonen weer beïnvloed, waardoor je dus in een cirkel kunt belanden. Even terug naar de belangrijkste boodschap die ik jou mee wil geven:

    Omarm de situaties zoals deze nu is en stel jezelf de vraag ‘wat heb ik nodig?’
    Profile image Marion Therapie Geleen Lid van Therapiepsycholoog Geleen
    Marion ✓
  • zorg dat de ziekte niet alles gaat overheersen

    Ben je ervan bewust dat je niet de ziekte bent, maar dat de ziekte slechts een deel van je is. Zorg dat dit deel niet de andere delen van wie je bent gaat overheersen. Vind je dit lastig, zoek dan een therapeut die je hierbij kan helpen.
    Profile image Marian Therapie Venray Lid van Therapiepsycholoog Venray
    Marian ✓
  • Beweging & migraine; wat werkt?

    Beweging & migraine; wat werkt?

    Wij vertellen je vast niets nieuws als we zeggen dat lichaamsbeweging een belangrijk onderdeel is van een gezonde leefstijl.
    Maar wist je ook dat al lang is aangetoond dat voldoende lichaamsbeweging ook een positieve invloed heeft op migraine?

    Diverse studies hebben het volgende al aangetoond:
    • zowel krachttraining als aeroob sporten geven verbetering in de frequentie, intensiteit en duur van een migraineaanval.
    • Er zijn aanwijzingen dat intensiever sporten een groter effect oplevert.
    • Regelmatig sporten is niet minder effectief dan het gebruik van bepaalde onderhoudsmedicatie voor migraine, zoals topiramaat. Daarnaast kan sporten een goede aanvulling zijn als je al wél medicatie gebruikt tegen migraine.
    • Ook sporten die minder intensief zijn, zoals yoga, kunnen een positief effect hebben op migraine.


    Profile image Marion Therapie Geleen Lid van Therapiepsycholoog Geleen
    Marion ✓
  • acceptatie

    Tip: Accepteer de werkelijkheid
    In de traditie van Zen is er een verhaal dat duidelijk maakt dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om te beoordelen of wat je overkomt een goede of slechte zaak is, en dat het daarom belangrijk is om met gelijkmoedigheid te accepteren wat je overkomt. Het verhaal is ongeveer dit:
    Een boer heeft één paard waar hij van afhankelijk is voor zijn werk op het land. Op een dag loopt het paard weg, de buren uiten hun zorg maar de boer is er rustig onder. Enkele dagen later komt het paard terug met een kleine groep wilde paarden. De buren zijn nu blij, de boer blijft er rustig onder.
    De enige zoon van de boer breekt op een dag zijn been en de buren uiten hun grote zorgen maar de boer blijft er rustig onder. Een week later komt het leger van de Keizer langs en ronselt alle jonge mannen voor dienst. De zoon van de boer kunnen ze niet gebruiken met een gebroken been, hij mag thuis blijven. De buren zijn nu blij, de boer blijft er rustig onder.

    In een westerse spirituele context, de Cursus in Wonderen, heb ik de zelfde boodschap gevonden met een andere redenering. De idee daar is dat je noch de historische aanloop naar een gebeurtenis overziet noch de toekomstige gevolgen daarvan, noch alle gevolgen op het betreffende moment voor andere mensen dan jijzelf. Als je je dit realiseert kun je zien dat je een gebeurtenis niet overziet en niet objectief kan beoordelen of deze “goed” of “slecht” is. Dit inzicht kan je een gevoel geven van machteloosheid omdat je niet werkelijk begrijpen kan, maar ook van vrijheid omdat dit principiële onvermogen je bevrijdt van de noodzaak om de werkelijkheid, en wat jou en anderen overkomt, te beoordelen. Streef steeds naar gelijkmoedigheid.
    Profile image Paul Gestalttherapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Paul ✓
  • Wanneer je (langdurig) ziek bent

    Omgaan met een ziekte kan een uitdagende en emotionele ervaring zijn. Voor jezelf én voor je omgeving. Hieronder vijf tips die helpend kunnen zijn:

    1) Aanvaard je emoties. Het is normaal om verdrietig, boos of angstig te zijn. Probeer deze emoties te erkennen en aanvaarden, ze mogen er zijn, in plaats van ze te onderdrukken en vast te zetten. Dat werkt stress verhogend en kan effect hebben op je ziek zijn.

    2) Blijf in contact met anderen. Praat met vrienden en familie over je gevoelens voor steun, of zoek begeleiding bij een professional. Sociale steun (co regulatie) kan een belangrijke rol spelen bij het (leren) omgaan met ziekte.

    3) Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg regelmatig en neem voldoende rust.

    4) Stel doelen voor de toekomst. Het hebben van iets om naar uit te kijken kan je helpen om positief te blijven in het hier en nu.

    5) Focus op het heden. Wanneer je ziek bent kan dit veel onzekerheden met zich mee brengen over de toekomst. Probeer je aandacht in het hier en nu te houden.

    Het omgaan met ziekte is een proces dat tijd en oefening kost om je aan te passen aan de veranderingen en eventueel het verlies wat de ziekte met zich meebrengt. Ook wel chronische rouw genoemd. Blijf liefdevol en mild naar jezelf.
    Anoniem
  • Bondgenoot, Autobiografie van een immuuncel, Henk Franssen

    Het boek Bondgenoot van Henk Franssen beschrijft het levensverhaal van een immuuncel. Het geeft een nieuwe kijk op wat er in jouw lichaam gebeurt en wat je kan doen om je vitaler en gelukkiger te voelen. Prachtige allegorie!
    Profile image Riemy Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Riemy ✓
  • Re-integratie na ziekte

    Als je ziek wordt, is terugkeer naar (eigen) werk niet meer vanzelfsprekend. Re-integreren vraagt veel van je en is voor iedereen anders. Misschien staat je hoofd er niet naar of geeft het jou juist afleiding om het werk weer op te pakken.

    Tips voor een goede re-integratie tijdens en na ziekte:
    - Blijf tijdens je ziekte in contact met je werkgever. Het is belangrijk om goed met elkaar te communiceren en goede afspraken te maken over wat wel/niet mogelijk is in relatie tot je werk.
    - Hou zoveel mogelijk zelf de regie. Geef aan wat je fijn vindt in het contact met je leidinggevende en collega’s en wat haalbaar voor je is in relatie tot werk.
    - Zorg voor een gefaseerde opbouw van je belastbaarheid, zodat je niet over je grenzen gaat. Dit voorkomt een terugval en maakt de kans op een duurzame opbouw groter.
    - Zorg dat je goede begeleiding ontvangt door een bedrijfsarts en eventueel gespecialiseerd re-integratiebureau.

    Veel succes en sterkte!

    Heb je hierbij hulp of advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact op!
    Helga ✓
  • Vind een nieuwe balans

    Ziekte kan alles op z’n kop zetten in je leven. Naast fysieke en mentale problemen heeft het vaak impact op vele andere facetten van je leven en niets is meer vanzelfsprekend. Dit kan gepaard gaan met emoties zoals boosheid, onmacht, verdriet, onzekerheid en angst.

    Tips om daar mee om te gaan:
    - Praat erover met mensen in je omgeving, die je vertrouwt en waar jij je prettig bij voelt zoals familie of vrienden.
    - Stel jezelf open voor positieve reacties en hulp van anderen. Zeker als je gewend bent om voor anderen te zorgen, zal dat in het begin moeite kosten.
    - Probeer zoveel mogelijk zelf de regie te houden, zowel in je privéleven als in relatie tot je werk. Laat anderen weten wat je fijn vindt en wat voor jou haalbaar is. Maak keuzes, die voor jou goed voelen, zeker in relatie tot je gezondheid.
    - Ga voor jezelf na welke dingen je energie geven en welke je energie kosten.
    - Ga niet over je grenzen en maak keuzes. Durf ‘nee’ te zeggen tegen anderen en zeg daarmee ‘ja’ tegen jezelf.
    - Als je last hebt van angst onderzoek dan om welke angst het gaat. Waar ben je het meest bang voor?
    - Blijf zoveel mogelijk, liefst dagelijks, bewegen binnen jouw mogelijkheden.
    - Zorg voor rustmomenten en voldoende slaap.
    - Focus op wat goed gaat en wat je wél kunt.
    - Probeer mild te zijn naar jezelf en accepteer dat bepaalde dingen niet gaan zoals je graag zou willen. Je ertegen verzetten werkt averechts en daarmee maak je het voor jezelf nog zwaarder.
    - Zoek professionele ondersteuning als je merkt dat je daar behoefte aan hebt.

    Heel veel sterkte en succes!
    Helga ✓
  • Boektip: mensen zijn ingewikkeld

    Mensen zijn ingewikkeld.
    Een pleidooi voor acceptatie van de werkelijkheid en het loslaten van modeldenken.
    Geschreven door Floortje Scheepers.
    Profile image Wendy Therapie Enschede Lid van Therapiepsycholoog Enschede
    Wendy ✓
  • Pijn en/of lijden

    Een ziekte brengt altijd pijn met zich mee: fysieke pijn, emotionele pijn, mentale pijn en meestal ook spirituele pijn. Met pijn bedoel ik hier de pijn/last/problemen/gevolgen waar je niet aan kan ontkomen, die hoe dan ook bij de ziekte horen en waar je hoe dan ook mee om moet leren gaan. Dit is een proces, het gaat met vallen en opstaan, de ene dag gaat het je beter af dan de andere, maar stapje voor stapje lukt het je steeds beter.

    Mocht dat nu juist niet het geval zijn en het een gevecht blijven, zoom dan eens in op wat er gebeurt. Of eigenlijk: zoom eens uit en kijk eens van een afstandje naar jezelf en naar wat je doet. Vaak is het zo, dat is nu eenmaal mens eigen, dat we geen pijn willen (op geen van de niveaus) en dat we er mee "in gevecht gaan". Ofwel we proberen het te vermijden of te negeren of juist het tegenovergestelde, we gaan er juist enorm de focus op leggen waardoor we ons zelf zielig/slachtoffer vinden of als de dood worden voor wat er misschien nog komen gaat. En hoe menselijk ook, dat is natuurlijk niet helpend.

    De 'pijn' van de ziekte zelf zal je niet kunnen veranderen, maar hoe je er mee om gaat, heb je wel veel meer in de hand.

    Als het je zelf niet lukt om het te veranderen, schroom dan niet om hulp te zoeken. De patronen die er bewust of onbewust ingeslopen zijn, zijn echt aan te pakken!
    Profile image Karin Online GZ-Psycholoog Lid van Therapiepsycholoog Online
    Karin ✓
  • Omgaan met partner van iemand die kanker heeft

    Iedereen vraagt aan de patiënt hoe het met hem/haar is, maar vaak vergeten we dit aan de partner te vragen. Vraag hen beiden ook of er ondersteunende of praktische hulp nodig is. Misschien kun je een pan soep maken, de kinderen van school halen, de stoep vegen of met iemand naar het ziekenhuis rijden. Ook zorgverleners in de spreekkamer zijn niet altijd alert op de ondersteuningsbehoefte van de partner.
    Verzwijg de ziekte niet, begin er gewoon zelf over en noem het ook bij de naam 'kanker'.
    Profile image Alies Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog Zwolle
    Alies ✓
  • Het hele gezin doet mee

    Ziek-zijn heeft niet alleen impact op de zieke, maar op het hele gezin. Veel mensen die een ziekte hebben willen de impact daarvan op hun gezin zo min mogelijk maken en zoveel mogelijk 'normaal' functioneren. Maar het is een gegeven dat als er iemand ziek is in het gezin, het hele gezin mee doet en dus ook enigszins gehandicapt raakt. Ook de 'niet-zieken' hebben ruimte nodig om te rouwen over wat niet meer kan. Ook hun verdriet, pijn, teleurstelling en boosheid is er. Niet als extra last voor de zieke of als verwijt, maar meer als gegeven dat hun gevoelens er ook mogen zijn en dat ook zij beperkingen ervaren. Om dit in alle open- en eerlijkheid met elkaar te bespreken en elkaar te respecteren is een kunst. Maar het geeft een ruimte die ook weer nieuwe mogelijkheden biedt. In gesprek gaan met elkaar en hulp bij nodig? Je bent / jullie zijn van harte welkom!
    Profile image Andrea Therapie Woerden Lid van Therapiepsycholoog Woerden
    Andrea ✓
  • Zin van bestaan

    Mijn scriptie is op internet te lezen "Zin van bestaan". Ik zet mijn verhaal wat ik heb meegemaakt destijds als kankerpatiënt op internet. Dat adviseer ik mijn cliënten niet. Maar ik doe het wel. De berggids heeft wel eens een berg beklommen.
    Profile image Edo Therapie Rijsbergen Lid van Therapiepsycholoog Rijsbergen
    Edo ✓
  • ACT, je bent het waard

    Omgaan met ziekte, hoe doe je dat? Er zijn weining mensen die dat 'als vanzelf' kunnen. ACT therapie kan een hulpmiddel zijn. Je leert de ziekte niet weg te duwen, je leert te accepteren wat er nu is. Dit betekent dat je ervaart welke gevoelens en gedachten er zijn en dat je daar niet in mee hoeft te gaan. Jij bent en blijft JIJ, je bent niet je ziekte.
    Een ACT therapeut werkt met allerlei oefeningen, die je kunnen steunen als je leven een ingrijpende wending maakt. Het is echt de moeite waard om dit te doen. Jij bent het waard.
    Profile image Jeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog Goirle
    Jeannette ✓
  • Wat zeg je in een gesprek over je ziekte/aandoening?

    Het is natuurlijk fijn dat mensen informeren naar jou en hoe het gaat met je ziekte of aandoening.
    Toch kan het moeilijk zijn om (als het chronisch is en niet beter wordt) te zeggen: nog niet zo goed. Hoe leg je nu uit wat er in je leeft?
    De volgende tips kunnen een leidraad of handvat zijn in het gesprek.
    1.Bedenk eens wat nu jouw behoeften zijn als je met anderen over je ziekte of aandoening praat. Schrijf ze eens op zodat je dit paraat hebt als je een gesprek met iemand hebt.
    2. Wat wil je graag dat iemand anders voor je kan betekenen? Benoem dat ook.
    3. Probeer zo duidelijk mogelijk te zeggen wat jij voelt en bedoelt, want anders blijft die onderliggende laag – je verlangen dus – onbesproken. En daar heb je zelf het meeste last van!
    4. Zeg gewoon eens in een gesprek dat je zelf ook boos, verdrietig of bang bent voor deze ziekte. Of laat de ander merken dat je jezelf weleens onzeker voelt met je lichaam. Dat maakt je wel kwetsbaar, maar tegelijkertijd heel krachtig, want je laat jezelf in al je puurheid zien.
    Op deze manier kom je dieper in gesprek over je ziekte en aandoening. Sterkte!
    Profile image Alies Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog Zwolle
    Alies ✓
< vorige 1 2