Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog
  • Is slapenloosheid onderdeel van burnout?

    Hoi allemaal,

    ik voel me erg verloren in mijn huidige situatie...

    Lang verhaal kort, 3 jaar geleden kreeg ik de diagnose angststoornis. Via een psychologisch traject hier flinke stappen in gezet en al 2 jaar klachten vrij.

    Tot de kerstvakantie afgelopen jaar. Volledig normale dag en ik ging naar bed, maar tijdens het inslapen schrik ik opeens wakker omdat ik het gevoel krijg dat ik stopte met ademhalen (dit blijkt achteraf niet zo te zijn). De nacht erop gebeurde dit 2x, en de nacht daarop heb ik in 48 uur maar 2 uur geslapen. Toen de 72 uur nacht aanbrak heb ik met grote emotie de huisartsenpost gebeld en die hebben mij een slaappil toegediend. Er was geen vermoedden van slaapapneu maar een terugkomst van mijn angststoornis.
    Nu heb ik nog nooit last gehad van slapenloosheid, hoeveel ik ook piekerde, hoeveel angst en stress ik ook voelde, in die periode 3 jaar terug keek ik uit naar slapen. Want als ik sliep stond mijn brein eindelijk uit.

    Dag erna naar de huisarts, ook hij denkt aan de angststoornis (en ikzelf ook) en geeft mij nog meer slaappillen. De 2 nachten erop heb ik ze genomen en daarna vond ik dat ik ze niet meer nodig had. De rest van mijn vakantie sliep ik 6-8 uur per nacht, op 1 terugval na wanneer ik eenmalig 1 nacht nog een pil heb genomen.

    Toen mijn vakantie er bijna op zat had ik weer een terugval, 2 uur slaap in 48 uur. Maandag moest ik weer naar het werk en heb me ziek gemeld.
    Toen 2 weken ziek geweest, met 6-8 uur slaap. Ik besloot dat het mooi geweest was. Ik kreeg het idee dat dit minder angststoornis was, en meer te maken had met de associatie met mijn werk. Dus, ik besloot maandag naar kantoor te gaan en gewoon 8 uur te draaien, dan zou ik wel zien dat ik me nergens druk over hoefde te maken.
    En weer sliep ik dat weekend maar 2 uurtjes.

    En toch, dit alles is zo anders dan de angststoornis die ik jaren geleden heb doorgemaakt. Toen was ik zoveel aan het piekeren en me zorgen aan het maken, maar sliep ik goed.
    Nu heb ik dat (bijna) niet. Maar ik ben gewoon WAKKER. Ik sta gewoon aan, ik heb het idee dat ik zelfs al wakkerder wordt op het moment dat de zon achter de horizon verdwijnt. Maar zorgelijke gedachten blijven weg. Heb wel een knoop in mijn maag. Dat is niet erg, ik kan dit accepteren zoals ik heb geleerd in mijn psychologische traject.

    Ook als ik in bed lig, en ik vat de slaap niet. Dan lig ik daar gewoon rustig. Ik slaap misschien niet, maar gewoon ontspannen in bed liggen is ook een vorm van rusten, is ook goed voor me.
    Ik denk niet veel na, misschien een beetje over hoe mijn dag was, of over een tv-serie die ik kijk. En ja, soms ook de frustratie of de gedachte dat ik niet in slaap val. Maar dit kan ik meestal vrij snel van me af zetten.

    Ik ben heel alert op geluiden, vooral auto's die langsrijden, regen/wind rondom het huis als het slecht weer is. Ik slaap momenteel niet langs mijn vrouw omdat haar bewegingen of ademhaling/snurken mij wakker houden. Daarom slaap ik in een andere kamer (wat ik emotioneel heel zwaar vind).

    Als laatste, ondanks dat ik weinig tot geen gevoelens of gedachten heb over de situatie op het moment dat ik in bed lig, heb ik al wel een aantal keer een paniek aanval gehad. Dat wil zeggen, heel warm, zweten, hart in mijn schedel voelen kloppen. Terwijl ik op dat moment nergens aan denk.

    Mijn werk is heel leuk, mijn collegas zijn heel leuk. En toch krijg ik de indruk dat het met mijn werk heeft te maken.

    Ik krijg hopelijk binnenkort proffesionele hulp.

    Is dit herkenbaar? Is dit burnout? Angststoornis (bang dat je slecht slaapt)? En is mezelf voorhouden "je hebt een burnout, neem vooral tijd en rust voor jezelf en overtijd komt je goede nachtrust wel weer terug" een goede aanpak?
    Anoniemie
    07-02-2024
    Anoniemie 9 Laatste bericht: 09-02-2024
    • Tja niet slapen hoort wel echt bij een burn out
      Je lichaam geeft eigenlijk continu een stress signaal waar door je je nu zo voelt
      En niet kan slapen

      Zou is goed kijken waar die spanning van je werk vandaan komt

      Anoniem
      08-02-2024
    • Ja ik vermoed dat ik teveel verantwoordelijkheid naar mezelf heb toegetrokken. Daar wordt nu zeker iets aangedaan, maar ondertussen werk ik 50% en slaap ik nog steeds sommige nachten erg slecht.
      Voor mijn gevoel, als ik (weer) goed kan slapen, ga ik de rest ook wel kunnen oplossen. Maar ik voel me nu echt heel verloren.

      Anoniemie
      08-02-2024
    • Wat rot ik snap het slaap is wel belangrijk
      Maar probeer je voor te houden dat het weer beter wordt

      Anoniem
      08-02-2024
    • Ik ben ook heel erg in de war wat dat betreft. Ik heb nooit slaapproblemen gehad, en de angststoornis was 2 jaar geleden vooral heel veel piekeren en analyseren.

      Dat heb ik nu veel minder tot niet. Maar het wordt wel weer langzaam erger, piekeren/analyseren dat ik weer een slechte nacht tegemoet ga. Terwijl ik ook machten van 6 of 8 uur kan draaien wat dikke prima is. Maar ook van 2 of 3 uur en dan ben ik een hoopje ellende.

      Ik hoop echt dat het beter wordt...

      Anoniemie
      08-02-2024
    • Ik dit ook heel erg in m'n slaap gehad. Het gevoel stoppen met ademen, wakker schrikken dat m'n hart alle kanten op ging, ben zelfs aantal keer vanuit slaap rechtop uit m'n bed gesprongen van angst. Wat ik nog toe wil voegen met klem is, laat medicatie geen oplossing op zichzelf zijn! Geen oordeel als je het nodig hebt, maar aan dit soort reacties van je lichaam ligt echt wel iets ten grondslag. Ga en blijf hiermee aan d'r slag met een passende therapie. Ook als het weer even wat kalmer is.

      Natasja
      08-02-2024
    • Ben ik ook zeker van plan! Ik heb morgen een gesprek met de GGZ. Ik wil graag medicatie om tot rust te komen en in rust uit te vinden wat er aan de hand is. Naar mijn idee ben ik overstresst, o.a. van werk (en andere privé zaken). Maar door de slaapproblemen kan ik het onderliggende moeilijk onderzoeken als het acute me zo te parte speelt.

      Anoniemie
      08-02-2024
    • Heb je emdr geprobeerd? Dat kan de eerste heftigheid wat dempen. Tevens is regressietherapie ook een idee.
      Medicatie zou ik echt na 2 weken dan weer stoppen. Anders is de kans groot dat je er afhankelijk van blijft.
      Heel veel sterkte. Het is heel pittig, maar de dagen met wat licht bestaan echt en ze voelen extra mooi na dit dieptepunt

      Natasja
      08-02-2024
    • Ik hoop dat de ggz mij morgen zal doorverwijzen naar een psycholoog die mij kan behandelen. Wellicht mogelijk met emdr therapie? Ik heb 2 jaar geleden ACT traject gehad. Maar ja, ik pieker nu bijna niet. En als ik het wel doe, of me rot voel of angstig, dan kan ik dat accepteren en laat ik dat gevoel er gewoon zijn. Ook als ik in bed lig.
      Maar niet kunnen slapen heeft natuurlijk snel veel invloed op mijn overdag.

      Ik heb slaapmedicatie van de huisarts (temazepam). Midden december gehad, tot nu toe maar 5 pillen gepakt. Alleen voor die dagen dat het echt even niet ging.

      Anoniemie
      08-02-2024
    • Alle reacties weergeven...
    • Mijn huisarts zei ooit: je nacht is een afspiegeling van de dag. Maw: als je overdag geen rust vindt (teveel stress, piekeren etc)krijg je snachts ook geen rust.

      Anoniem
      09-02-2024
    • Reacties verbergen...

Forum Burnout - forum lotgenoten

Dit is een verhaal uit het forum Burnout.
Lees meer verhalen over Burnout

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Burnout

Op zoek naar tips?
Tips bij burnout