Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

hooggevoelig?

Overgevoelig voor geluiden, voor de stemming van anderen, alleshorend, -voelend en -ziend, altijd moe en prikkelbaar, alles komt 'binnen'. Is dit hooggevoeligheid en zo ja, hoe kom ik er vanaf?

saga
02-06-2024
laatste reactie: 08-06-2024

1
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Dit klinkt inderdaad als een vorm van hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid.
Ik heb laatst geleerd dat deze twee termen verschillende betekenissen hebben.
Hoogsensitiviteit is aangeboren en betekent dat je prikkels meer en eventueel intenser binnenkrijgt. Denk aan harde geluiden die voor jou vervelender zijn dan voor anderen, een kriebelende trui die je hele dag kan verpesten. Omdat het aangeboren is, kun je niet van hoogsensitiviteit afkomen. (Dat hoeft overigens helemaal niet erg te zijn, je moet er mee leren leven en het heeft ook hele goede kanten!)

Hooggevoeligheid is iets wat je in de loop van je leven ook kunt worden door ervaringen. Het betekent dat je niet goed tegen bepaalde prikkels kan, ook al zijn het er niet per se meer. Je bent bijvoorbeeld extra gevoelig voor de mening van anderen, of je vindt afwijzing extra pijnlijk. Dat is vervelend, maar is dus iets waar je wel mee kunt leren omgaan!

In beide gevallen is het denk ik fijn om met gelijkgestemden te praten of met een psycholoog het aan te pakken.

lizzy
06-06-2024
Reageer:
Dankjewel voor je reactie Lizzy.

Bij mij is het altijd al aanwezig geweest, maar als mijn leven rustig is kan ik er goed mee omgaan. In tijden van stress, zoals momenteel helaas, ben ik extra gevoelig voor prikkels, soms weet ik niet waar ik het zoeken moet. In het verleden heb ik het stempel 'borderline' gekregen. Heb me daar nooit in kunnen vinden. Nu ik meer lees over hoogsensitiviteit herken ik mezelf daar in hoge mate in. Een eyeopener, dus ik ga hier zeker mee aan de slag om het onder controle te krijgen.

Saga
08-06-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>