Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Bloosangst

Ik ben een hoogsensitief persoon die het grootste deel van de tijd heel erg van gezelschap en sociale activiteiten houdt. Maar ik merk dat wanneer mensen mij specifieke vragen stellen, ik soms erg bloos wanneer ik antwoord geef. Zeker als ik een wat langer verhaal moet vertellen.
Vaak is het gewoon een normale vraag, zoals "Wat heb je nu precies gedaan met je studie?". Toch vind ik het dan een lastige vraag, omdat ik dan een verhaal moet vertellen over mezelf en in het middelpunt van de aandacht sta.
De angst om te blozen zorgt er op zo'n moment juist voor dat ik dan ook echt ga blozen. Heeft iemand hier ervaring mee, toevallig?
En tips?

Liah
06-06-2024
laatste reactie: 05-08-2024

2
5
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
lastig..
Ik heb hier ook last van maar geen idee hoe ik t moet aanpakkenn...
iemand tips??

Hilde
11-06-2024
Reageer:
Zeg het. "Jongens (meiden), ik zeg het maar alvast, ik ga van kleur verschieten, gaat vanzelf, het helpt als ik het even zeg", en dan moet je lachen, en de anderen ook. En als je het dan vaak doet, van kleur verschieten in gezelschap, dan hoort het bij je. Loop er niet voor weg. Probeer het niet te verbergen. En ja, dat is precies wat je wél wil doen. Je wil wegrennen voor je huis in vlammen. Maar je moet naar binnen gaan, het is niet anders. Doe het. Op die manier gaat het minder worden. De leuke mensen zullen je niet pesten, hooguit plagen. De leuke mensen zien jou nog. Je kunt van alles zeggen. "Ja nou fok, ik ben nou eenmaal gevoelig". "Het gebeurt gewoon, kan er niks aan doen". "Ik word nu rood hè?". "Mooi rood is niet lelijk toch". "Psychopaten blozen niet" (is waar).
:-)x

NN
13-06-2024
Reageer:
1. Als vrouw heb ik standaard een beetje “anti bloscreme” op (BB dagcreme). Ziet er niet uit als een laag make up maar verbergt wel de ergste rode vlekken voor het geval dat.
2. Haal een glaasje water of zorg dat je altijd iets van drinken bij je hebt. Dit geeft je de tijd om even te aarden en te adem te halen.
3. Probeer zsm de aandacht van je af te halen door kort te antwoorden en een wedervraag te stellen, zodat er een gesprek ontstaat (gelijkwaardigheid) en/of probeer anderen aan het woord te laten (bv bij een presentatie dmv interactie)

.
10-07-2024
Reageer:
kwam ik ook altijd tegen, dus versta dit maar al te goed : het gedacht dat iedereen naar je kijkt en je denkt dat je gaat blozen, dan begin je pas echt te blozen. Efkens doordoen hoor, is wel lastig, maar dit verbetert dan wel weer. En eigenlijk zeggen : 'foert, als ik bloos, dan bloos ik, wat is daar nu mis aan...' Sommigen zweten, anderen hun stem trilt, ... kortom, niet iedereen staat graag in de belangstelling maar doe het toch ook, dus...

Tom Van Laere
30-07-2024
Reageer:
Voorheen moest ik altijd ook heel snel blozen, maar vorig jaar had ik met een vitamine tekort temaken B12 en D en eigenlijk nadat dit weer op orde was, heb ik helemaal geen last meer van blozen, dus heel misschien dat, dat een oorzaak kan zijn.

Anoniem
05-08-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>