Zo pak je vermijdingsgedrag als gevolg van faalangst aan:
1. stel jezelf eerst bescheiden, redelijke doelen;
2. pas de 'tien-minutentruc' toe: zet een kookwekker op tien minuten en werk aan je doel door er maar tien minuten mee bezig te zijn; dat lijkt weinig maar is veel als je de taak al maanden hebt uitgesteld;
3. werk in korte tijdblokken, zo blijf je creatief en efficiënt;
4. trap niet in de valkuil van zelfverwijt; het kan een excuus zijn om niets te hoeven doen, je bent toch al 'slecht'.
Tips bij faalangst
Faalangst - tips
Zoek je tips bij faalangst?
Je kunt hier allerlei tips verkennen en een duimpje omhoog geven aan de tips die jij waardeert.
Meer ondersteuning nodig?
-
Pak je vermijdingsdrang aan
Pascale 7 -
Visualiseer wat je wel wilt
Visualiseer wat je wel wilt.
Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.
Dus stel je een situatie voor waarin je nu nog vaak faalangst kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.
Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.
Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.Therapiepsycholoog 7 -
Zelfhulp tips: overwinnen van faalangst richting output
Als je last hebt van faalangst, kan het zijn dat je jezelf saboteert en niet tot actie komt. Hieronder volgen vijf praktische tips die je kunt toepassen:
1. Verleg je focus van prestaties naar proces. In plaats van te denken aan het eindresultaat en jezelf te beoordelen op succes of falen, richt je je aandacht op het proces dat nodig is om daar te komen. Bepaal dus je doelen op basis van persoonlijke groei en ontwikkeling in plaats van op basis van externe prestaties.
2. Schrijf je angsten en zorgen op en analyseer deze. Vraag jezelf af of deze angsten reëel zijn en of ze je helpen om vooruit te komen. Zo niet, dan kun je helpende gedachten bedenken die je een positiever gevoel geven. Met een positief gevoel, zul je eerder tot actie over gaan dan vanuit angst.
3. Visualiseer succes. Maak b.v. een mentaal beeld, een tekening of een moodboard van jezelf terwijl je een taak voltooit en zie jezelf succesvol slagen. Visualiseren van succesvolle uitkomsten kunnen je zelfvertrouwen vergroten en je helpen om effectiever te presteren.
4. Zet kleine stappen. Verdeel grote taken in kleinere, behapbare stukken, en vier de kleine successen onderweg door er bewust bij stil te staan; eventueel met een beloning voor jezelf.
5. Praat met anderen. Wees open over je faalangst en zoek steun bij vrienden of professionals zoals een therapeut.
Met deze tips kun je zelf aan de slag om de faalangst te overwinnen. Het is een proces dat tijd kost, maar zeker mogelijk om je angst te verminderen en meer vertrouwen te krijgen in jezelf en je capaciteiten. Met elke stap, hoe klein de actie ook, zul je groeien!Irene Therapie Baarn Lid van Therapiepsycholoog BaarnIrene ✓ 6 -
Beweeg je ogen van links naar rechts en weer terug
Maak bewegingen met je ogen
De bewegingen die je ogen maken, hebben een directe relatie met wat er zich in je hersenen afspeelt.
Door je ogen op een bepaalde manier te bewegen, kun je de balans en de communicatie tussen de hersenhelften beïnvloeden:
Beweeg je ogen van links naar rechts en weer terug. Houd daarbij je hoofd stil.
Je zult merken dat je meer ontspannen raakt.
Dit effect kun je vergroten door aan een positieve ervaring te denken terwijl je je ogen van links naar rechts laat gaan. Merk op hoe je daardoor beter en krachtiger gaat voelen en hoe je de faalangst de baas wordt.Anoniem 6 -
Oefening - Wat is het ergste dat er kan gebeuren
Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je faalt? En hoe erg is dat nu precies?
Herhaal daarbij voor jezelf de volgende zin en maak deze af:- Als ik faal dan ...(1)
- Als ik (1) dan ...(2)
- Als ik (2) dan ...(3) enz.
Bijvoorbeeld: Als ik faal dan denken anderen dat ik mijn best niet gedaan heb.
Als anderen denken dat ik mijn best niet gedaan heb dan vinden ze mij niet aardig.
Als anderen mij niet aardig vinden dan wil niemand meer met mij omgaan.
Als niemand meer met mij om wil gaan blijf ik alleen.
Als ik alleen blijf dan voel ik me eenzaam.
Ga door met het herhalen en afmaken van de zinnen tot je niets meer weet, tot je bij een gevoel uitkomt dat moeilijk onder woorden te brengen is of totdat je merkt dat je in cirkels door redeneert.
Bepaal bij welke (erge) uitkomst voor jou de meeste lading zit. Meestal zal dat de laatstgenoemde zijn.
Vraag jezelf dan af:
- Hoe erg is dit?
- Heb ik dat al eens eerder meegemaakt?
- Zo ja, hoe heb ik dat toen overleefd?
- Zo nee, hoe realistisch is de kans dat je dat mee zal maken aangezien je het nog niet meegemaakt hebt?
- Wat heb jij in huis om op een gezonde manier om te kunnen gaan met dit allerergste scenario en alles tot een goed einde te brengen?
Formuleer aan de hand hiervan een steunende overtuiging voor jezelf. Help je zelf daaraan herinneren op het moment dat de faalangst opspeelt.Anoniem 5 -
Kom in beweging en neem actie
Kom in beweging.
Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.
Door faalangst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.
Dus kom in beweging en neem actie.Therapiepsycholoog 5 -
De theater techniek
Faalangst kan heel verlammend werken waardoor je dingen laat of verknalt.
Een helpende methode is de zogezegde theater techniek.
Stel jezelf voor dat je in een theater zit en voor je wordt de situatie uitgespeeld waar jij zo tegenop ziet. Je kijkt naar een hoofdpersoon die jouw rol heeft en jij bent de regisseur.Je gaat nu de situatie net zo lang aanpassen en regisseren tot de hoofdpersoon stevig en vol vertrouwen overkomt. Als dit is gebeurt stap je zelf in de persoon van de hoofdrolspeler en speel je de situatie.
Doorvoel hoe het is om vol vertrouwen de situatie te doorlopen. Neem dat gevoel mee naar de echte situatie. Misschien gaat het niet zoals je hebt gespeeld in je hoofd maar het gaat zeker beter!
Monique Therapie Berkel en Rodenrijs Lid van Therapiepsycholoog Berkel en RodenrijsMonique ✓ 4 -
Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het!
Ik las pas ergens een mooie slogan voor de mensen die bang zijn dat ze niet kunnen wat ze nooit gedaan hebben:
Denk eens als Pippi Langkous die vaak riep "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het!". En wat was die Pippi dan ook sterk en goed he?!Jackie Therapie Nieuw-Vennep Lid van Therapiepsycholoog Nieuw-VennepJackie ✓ 4 -
Oefen met mindfulness
Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je faalangst.
Aanvaard dat de faalangst er is, zonder dat je jezelf met je faalangst identificeert. Jij bent de faalangst niet. Je hebt de faalangst.
Door op een zachte manier met jezelf en met je faalangst om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je faalangst ook gemakkelijker zachter worden.Therapiepsycholoog 4 -
Neem psychologisch wat afstand
Neem psychologisch wat afstand.
Dit doe je door bij self-talk niet de ik-vorm te gebruiken, maar je eigen naam. Als je tegen jezelf praat als vriend of vriendin heb je meer kans op succes.
Bijvoorbeeld: "Ik kan het" wordt: "Mirjam, je kunt het". Het emotiecentrum, de amygdala, wordt minder actief als we niet in de eerste persoon tegen onszelf praten.Tea Therapie Houten Lid van Therapiepsycholoog HoutenTea ✓ 3 -
Zorg ervoor dat je zo min mogelijk uitstelt
Faalangst kan resulteren in uitstelgedrag. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk uitstelt, want dan wordt het vaak groter in je hoofd dan het is. Pak datgene wat je lastig vindt zo snel mogelijk aan, zodat het geen groot probleem zal worden.
Edwin Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog ZwolleEdwin ✓ 3 -
Doe een ademhalingsoefening of ontspanningsoefening
Neem je angsten serieus. Als je erkent dat je faalangstig bent, hoef je er minder tegen te vechten. De faalangst krijgt minder ruimte, waardoor het rustiger wordt en je beter kunt presteren.
Een ademhalingsoefening (buikademhaling) of ontspanningsoefening (bv. een bodyscan) kunnen dan heel helpend zijn. Succes!
Gert 3 -
Onderzoek de sociale factor van faalangst
Wist je dat faalangst eigenlijk helemaal geen angst is om te falen maar dat het eerder een angst is om negatief beoordeeld te worden?
Vraag jezelf eens af. Als niemand het ziet dat je iets niet goed kan, hoe erg is het dan?
Faalangst heeft een sociale factor. Het is verbonden aan de angst voor afwijzing.Jolande 3 -
Stel jezelf de volgende vragen
Wat is faalangst eigenlijk? Faalangst is bang zijn om tekort te schieten of bang zijn dat het mislukt wat je doet of bang zijn om fouten te maken. Bij faalangst staat jouw angst je echt in de weg om te doen of te bereiken wat jij graag wilt. Het weerhoudt je van dingen. Je maakt strenge regels voor jezelf (zoals "ik móet het goed doen") om te voorkomen dat het misgaat.
Helaas is het bij faalangst zo dat minder leuke, maar menselijke, ervaringen een (negatieve) bevestiging voor je worden. Bijvoorbeeld … iemand zegt dat je tekort bent geschoten, je bent gezakt voor een examen, je hebt iets niet goed gedaan op je werk. Je verstand roept dan gelijk ‘zie je wel …’. Dit maakt dat het een volgende keer nog spannender wordt. Zo blijft je faalangst makkelijk in stand.
De grote vraag is … is het mogelijk om 100% en 24 uur per dag te voorkomen dat er iets niet goed gaat of mislukt in je leven?
Wat als er dus toch iets mislukt, je een fout maakt, je tekort schiet? Hoe oordeel je dan over jezelf? Vraag jezelf af ... is dit oordeel wel terecht? Klopt dit oordeel wel? Kan ik ook vanuit een ander perspectief naar mijzelf kijken? Ik ben ook maar een mens ...Anoniem 3 -
Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets
'Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets'.
Ga aan de slag met wat je moeilijk vindt, een presentatie, een sollicitatie, een telefoongesprek enz. Sta jezelf toe dat je fouten mag maken, van je fouten kun je leren.
Zie het als een trap, waarbij je elke keer een trede hoger komt.
Kijk niet naar boven naar wat je allemaal nog moet bereiken maar kijk af en toe om naar de stappen die je al gezet hebt. En sta stil bij de successen/succesjes die je behaalt.Jeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog GoirleJeannette ✓ 3 -
Luister naar wat je faalangst jou wil vertellen
We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).
Zo heb je ook een deel in jou dat faalangst heeft. Ook dit deel heeft het beste met jou voor en wil jou vaak voor iets beschermen.
Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.
Luister naar wat dit deel met faalangst jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.Therapiepsycholoog 3 -
Boek: Growth Mindset
Oefen en train je 'Growth Mindset'. Het boek van Dr. Carol Dweck geeft je inzicht waar faalangst vandaan komt, hoe het door onze prestatiemaatschappij wordt beïnvloed én hoe je een andere mindset kan oefenen.
30 jaar geleden raakten dr. Carol Dweck en haar collega’s geïnteresseerd in hoe leerlingen met mislukkingen omgaan. Het viel hen op dat sommige leerlingen terugveerden en anderen ernstig teleurgesteld raakten door de kleinste tegenvallers en vaak stopten met hun studie. Ze bestudeerden het gedrag van duizenden leerlingen. Hierdoor ontwikkelde Dweck de begrippen 'fixed mindset' en growth mindset om de onderliggende overtuigingen te beschrijven die mensen hebben over leren, talent en intelligentie.
Het verschil in Fixed en Growth mindset:
- De fixed mindset / statische mindset: Je gelooft dat je talent, intelligentie en al jouw kwaliteiten bij je geboorte zijn vastgelegd. Je bent niet slim of wel slim. Je hebt geen talent of wel talent. Falen is slecht want dat laat zien dat je geen talent hebt.
- De growth mindset / groeimindset: Je gelooft dat je talent, intelligentie en vaardigheden constant kunt ontwikkelen. Als je iets niet kan of er niet goed in bent, dan kun je dat leren, als je maar wilt. Het is belangrijk om een uitdaging aan te gaan en je best te doen, want daar word je beter van. Falen is oké want daar kun je van leren.Zelah Therapie Amsterdam-Centrum Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamZelah ✓ 2 -
Faalangst en hypnotherapie
Als docent en hypnotherapeut zie ik veel studenten met ernstige faalangst. Dit levert vaak zoveel stress op dat een toets of examen doen gewoon niet gaat. Hierdoor ontstaan allerlei problemen, studievertraging, studie uitval, etc.
Mijn ervaring is dat met behulp van hypnose of hypnotherapie heel snel en effectief allerlei vormen van angst heel snel en effectief opgelost kunnen worden. De truc zit in de herprogrammering van het onbewuste waar de angst verankert zit.
Wil je snel en effectief van je angsten af? zoek dan een goede hypnotherapeut!Anoniem 2 -
Besef dat fouten maken bij het leven hoort
Met faalangst probeer je fouten maken te voorkomen, waardoor je juist meer kan gaan blokkeren. Besef dat fouten maken bij het leven hoort. We kunnen leren van onze fouten, net als een kind die leert lopen, kan vallen en weer op gaat staan. Wees mild voor jezelf, dan gaat de weg naar succes open.
Edwin Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog ZwolleEdwin ✓ 2 -
Het begint met een goede voorbereiding
Faalangst en zelfvertrouwen zijn nauw aan elkaar verbonden. Hoe meer zelfvertrouwen je krijgt des te minder faalangstig je zult zijn. Ben je bijvoorbeeld bang voor het geven van een presentatie, schuif dit dan niet voor je uit.
Het begint allereerst met een goede voorbereiding. Hoe beter je je voorbereid, hoe zelfverzekerder je je er over zult voelen. Daarnaast kan het goed helpen om met ademhalingsoefeningen kalm genoeg te blijven.
Tineke Psycholoog Elst-Veenendaal Lid van Therapiepsycholoog Elst-UtrechtTineke ✓ 2 -
Leer de interne criticus herkennen
Vaak is er een strenge stem in ons die de lat hoog legt, zowel voor een ander en dus ook voor onszelf. Van wie is die stem eigenlijk? Is die echt van jou of heb je die overgenomen van een van je opvoeders?
Als je die stem, die interne criticus, leert herkennen als die van een ander, komt er ruimte tussen jou en die stem. En kun je jezelf de vraag stellen: wat vind IK eigenlijk?
Wellicht komt er dan een zachtere, mildere stem die zegt: ik mag oefenen, ik mag leren, ik mag ontwikkelen. Een veel fijnere stem om naar te luisteren. Gegarandeerd dat je dan een stuk ontspanner je volgende uitdaging aangaat. Veel plezier!Gea Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemGea ✓ 2 -
Ga op zoek naar de oorzaak van faalangst
Ga (samen met een therapeut) op zoek waar de oorzaak ligt van de faalangst.
Waar is het gestart of waardoor/wanneer is het ontstaan? Wanneer had je nog geen faalangst? Hoe oud was je toen?Verbindt je met dit kind/puber/ jong volwassene die nog geen faalangst heeft. Kijk of je de sprankeling en vrijheid/ruimte, van de kind/puber/ jong volwassene zonder faalangst, kunt toelaten in je lijf.
Sandra 2 -
Lach eens om jezelf
Lach eens om jezelf als je weer voelt dat je bang bent dat je het niet kan. Bedenk dan wat je tegen he beste vriend zou zeggen. En zeg dat tegen je jezelf.
Anoniem 2 -
Stel je eisen bij
Stel je eisen bij
Er wordt veel van onszelf gevraagd maar we vragen of eisen soms ook erg veel van onszelf. Door de lat wat lager te leggen, minder te verwachten, creëer je ruimte voor jezelf.Stel haalbare doelen en geef jezelf de ruimte om de druk te verlagen.
Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog ZeistCaroline ✓ 2 -
Probeer jezelf lichamelijk weer te kalmeren
Faalangst zorgt voor lichamelijke klachten. Herken je bijvoorbeeld dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor je het warm of juist koud krijgt en je begint te zweten? Een droge mond? Trillen of beven? Last van je maag of darmen? Je ligt misschien wakker van het piekeren over je angst, waardoor je energie afneemt en moeheid kan toenemen.
Zodra je hoofd begint te denken over 'o jee ..', 'wat, als ...', 'maar straks dan ...' wordt het angstcentrum in je hoofd wakker geschud. Heee, een risico signaleert je hoofd en het zenuwstelsel zet automatisch diverse lichaams-processen in gang, want je moet wat, je loopt tenslotte een risico!
Hormonen worden je bloedbaan in geslingerd, je hartslag versnelt waardoor je bloeddruk stijgt, je ademhaling verhoogt en je spijsvertering vertraagt zodat dat geen energie van je vraagt. Deze processen zorgen ervoor dat je je lichamelijke klachten ervaart.
Alleen ... je hoeft misschien helemaal niet te gaan rennen, te vluchten, je staat in de overlevingsstand maar waar is de brand?
Probeer je jezelf lichamelijk weer te kalmeren. Zeg hardop 'ik ben bang en en onzeker, dat is oké'. Leg je handen op je onderbuik en probeerer naar toe te ademen. Adem 3 tellen in en zo traag mogelijk uit, in 6 of 8 tellen. Je mag rustig worden.Bij faalangst zijn meerdere oefeningen heel goed als hulpmiddel in te zetten. Zoek professionele hulp als je faalangst je echt belemmert in je leven, je bent niet de enige!
Anoniem 2 -
Focus je op waar je wel invloed op hebt
Kijk naar de dingen waar je invloed op hebt. Vaak maken we ons druk over dingen waar we niets aan kunnen doen.
Focus je op wat jij kunt doen, op datgene waar je wel invloed op hebt.
bv goed voorbereiden van een presentatie.Karin Therapie Eersel Lid van Therapiepsycholoog EerselKarin ✓ 2 -
"Kom maar op met die fouten!"
Falen is geen eindpunt, maar een kans om te leren en te groeien. Vraag jezelf na een tegenslag: "Wat kan ik hiervan leren om sterker terug te komen?" Zo transformeer je fouten in waardevolle inzichten en ontstaat de kans om juist te groeien.Pauline Psycholoog Bodegraven Lid van Therapiepsycholoog BodegravenPauline ✓ 1 -
plop
Vaker zit je vast in negatieve gedachten en haalt je dit onderuit.
Word je bewust van je negatieve gedachten en zeg 'plop' en laat ze als een toverstokje verdwijnen.
Maak hier een tekening/beeld van, zodat je dit sterk voor je kunt gebruiken.Marianne Therapie Leudal Lid van Therapiepsycholoog NeeritterMarianne ✓ 1 -
Maak jezelf mentaal klaar
Maak jezelf mentaal klaar. In plaats van te piekeren over wat er mis kan gaan, laad jezelf op met positieve energie. Kijk maar naar een voetbalteam voordat ze het veld op gaan. Ze verzamelen zich, bidden of zingen een teamlied om zichzelf op te peppen met positieve energie en teamgeest. Dit kun je ook doen, of je nu alleen optreedt of in een groep. Laat een vriend je een motiverend praatje geven. Geef jezelf er ook een! Zeg tegen jezelf: "Ik kan dit!" "Ik ben er klaar voor — hier gaan we!" of "Dit wordt leuk!"Welmoed Therapie Roermond Lid van Therapiepsycholoog RoermondWelmoed ✓ 1 -
Voorbereiden
Wees voorbereid. Je bent minder snel geneigd om te blokkeren als je goed voorbereid bent. Oefen zoveel mogelijk en grijp elke kans om te oefenen, alleen of voor anderen. Blijf oefenen totdat je je ontspannen en klaar voelt. Niets kalmeert de zenuwen zo goed als het zelfvertrouwen dat voortkomt uit weten dat je voorbereid bent.Welmoed Therapie Roermond Lid van Therapiepsycholoog RoermondWelmoed ✓ 1 -
Metafoor voor faalangst
Stel je jouw faalangst voor als een groot monster waarmee je een touwtrekwedstrijd houdt. Je trekt en trekt, maar het monster trekt nog harder terug. In plaats van al je energie en aandacht te richten op het bevechten van dit monster, kun je er ook voor kiezen om het touw los te laten. Het monster blijft misschien bestaan, maar je hebt nu wel je handen vrij om te focussen op wat echt belangrijk voor je is. Hierdoor bouw je psychologische flexibiliteit op.İlkim 1 -
Ben je er klaar voor?
“You will remain the same until the pain to remain the same is greater than the pain of change” 🙏
Ik hoorde deze quote vandaag en het resoneerde gelijk bij mij en ik wil het graag met jullie delen. Ik heb dit pad zelf doorlopen en ik zie dit proces elke dag bij mijn cliënten en het is zo ontzettend mooi. En ja het is kwetsbaar en spannend en tegelijkertijd ook bevrijdend. Er komt ruimte vrij voor die dingen waar je van groeit. Creativiteit, energie, inspiratie en flow.
When you are ready I’d love to guide you!Nicky Therapie Amsterdam-West Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamNicky ✓ 1 -
Gedachten omvormen
Nodig jezelf continue uit om de negatieve ( "ik kan het niet') gedachten om te vormen naar positieve ( "Ik DOE dit!') gedachten, en herhaal dit net zo lang tot je dit niet meer uit je hoofd krijgt en het dus ook echt gelooft!Mari louise Therapie Purmerend Lid van Therapiepsycholoog PurmerendMari louise ✓ 1 -
Start met iets gemakkelijks
Bemerk je paniek om dingen te ondernemen? En twijfel je dan aan jezelf? Begin dan met iets gemakkelijks te doen en laat dat fijne 'het lukt mij-gevoel' helemaal stromen door je lichaam; yes, I did it!
Dit geeft je meer zelfvertrouwen en dus ook meer zin om verder te doen!Mari louise Therapie Purmerend Lid van Therapiepsycholoog PurmerendMari louise ✓ 1 -
Falen is slechts uitgesteld succes
Vroeger vond ik het vaak vervelend als ik in mijn ogen niet goed had gedaan.
Tegenwoordig heb ik een andere mindset aangenomen.
Als je ergens voor gaat zijn er in mijn overtuiging twee uitkomsten mogelijk:
1) Je hebt succes (je hebt je doel gehaald of je verwachting is uitgekomen)
2) Je hebt iets geleerd. En doordat je wijzer wordt kun je je verwachtingen bijstellen, je doelen bijstellen of leren op een andere manier je doel te bereiken.
Doordat je op deze manier niet kan falen hoef je ook niet bang te zijn in te falen en hoe verbaast zul je zijn als je merkt dat hierdoor alles makkelijker wordt?Miranda 1 -
Faalangst bij kinderen. Survival gids
Vind jij fouten maken eng? Spreek je niet graag voor een grote groep? Word je zenuwachtig als anderen kijken naar hoe je iets doet? Misschien heb je wel faalangst?
Ilse Dewitte heeft een doeboek 'Wat als je faalangst hebt?' met tips en tricks geschreven.Ingrid Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemIngrid ✓ 1 -
Faalangst in je examenjaar?
Bahar Ozdemir reikt in haar boek 'Van faalangst naar zelfvertrouwen" tools aan die jongeren helpen om het examen jaar met meer vertrouwen in zichzelf en eigen kunnen door te komen.Ingrid Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemIngrid ✓ 1 -
Faalangst
EMDR of Brainspotting kunnen goed helpen tegen faalangst.Ingrid Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemIngrid ✓ 1 -
Herkenning
Wanneer je last hebt van faalangst merk je dat je niet voluit kunt leven. Deze blokkade is heel vervelend en kan verlammend werken. Je voelt je wellicht ook klein en ontwijkend. Wat zonde en wat verdrietig! Wie jij daadwerkelijk bent wordt hierdoor niet gezien of gehoord. Vraag je eens af wat nog spannender is dan gezien of gehoord worden. Waar ben je werkelijk bang voor? Wat ik veel tegenkom in mijn praktijk is dat het gaat om het gevoel van afgewezen worden om wie je werkelijk bent. Die afwijzing snijdt in de ziel. Dat is heel spannend en beangstigend. Hier kun je aan werken met begeleiding van een therapeut. Alleen al de herkenning van wat ik net beschreef zal je alweer een stukje helpen in jouw proces.Nicky Therapie Amsterdam-West Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamNicky ✓ 1 -
Een eenvoudige beweging
Er is een eenvoudige beweging, die je kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Doe maar mee:
Je legt je rechterhand bovenop je linkerschouder.
Vervolgens geef je jezelf kleine, liefdevolle klopjes.
Precies. Het kost weinig moeite om jezelf een compliment te geven.
Gewoon doen.Drs. Marionne Therapie Leusden Lid van Therapiepsycholoog LeusdenDrs. Marionne ✓ 1 -
Metafoor van het schaakbord
Ben jij je gedachten, je angst? of ben jij het hoofd waarbinnen die gedachtes elkaar te lijf gaan? Vergelijk je hoofd eens met een schaakspel. Kijk of je jezelf kunt zien als een schaakbord met witte en zwarte stenen. De witte stenen voor je positieve gedachten en gevoelens, de zwarte als de moeilijke. We willen meestal graag de witte stenen zijn, wit wint! Maar de zwarte zijn er ook. Als jij het bord bent maakt het dan nog uit hoe de stukken op het bord staan? Maakt het uit of zwart of wit wint, veranderd er iets aan het bord als de stenen anders staan? tip: schaf een schaakbord aan en zie dit als een helpende metafoor. kun je ernaar kijken zonder te vechten, kun je er met een afstand naar kijken en zien dat jij niet de stenen bent..Marieke 1 -
Door vallen en op te staan!
Leer je kinderen dat het prima is om fouten te maken en probeer te voorkomen dat jij dingen voor je kind overneemt (met de beste intentie waarschijnlijk). Je kind krijgt zelfvertrouwen door te doen. Ja, inderdaad....door te vallen en op te staan!Sandra Therapie Deventer Lid van Therapiepsycholoog DeventerSandra ✓ 1 -
Fouten als leermomenten zien
Fouten zijn alleen een mislukking als je er niet van leert. Als je elke ervaring simpelweg als een leermoment kunt zien, is fouten maken niet meer erg.Marian Therapie Venray Lid van Therapiepsycholoog VenrayMarian ✓ 1 -
Zelfcompassie
Faalangst ontstaat vaak door negatieve overtuigingen in ons brein, strenge oordelen over wie je bent en wat je doet, het is nooit genoeg. Het boek van Kristin Neff is een bron van inspiratie om te ontdekken hoe je in plaats van jezelf meedogenloos te bekritiseren over zogenaamde tekortkomingen, je ook vanuit begrip, mildheid en compassie naar je gedrag, gevoelens en gedachten kunt gaan kijken. dit gaat de kwaliteit van je dagelijks leven verbeteren, door meer tevredenheid, blijdschap en dankbaarheid te gaan voelen.
Zelfcompassie- Kristin NeffAnoniem 1 -
Twee ontspanningsoefeningen
Hier zijn twee ontspanningsoefeningen die je kunt proberen:
1. Diepe ademhalingsoefening:
Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen.
Plaats een hand op je buik.
Adem langzaam en diep in door je neus, voel hoe je buik omhoog komt terwijl je ademt.
Houd even je adem in.
Adem langzaam uit door je mond en voel hoe je buik weer zakt.
Herhaal dit en focus je op je ademhaling. Laat alle spanning los terwijl je uitademt.
2. Progressieve spierontspanning:
Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen.
Begin bij je tenen en span de spieren in je voeten zo stevig mogelijk aan voor een paar seconden.
Ontspan de spieren en voel de spanning wegvloeien. Let bewust op het verschil tussen spanning en ontspanning.
Ga geleidelijk omhoog naar je kuiten, dijen, buik, handen, armen, schouders, nek en gezicht. Span elke spiergroep aan en ontspan deze daarna volledig.
Adem rustig en diep terwijl je doorgaat met de spiergroepen.
Na het ontspannen van je hele lichaam, blijf even rustig liggen en geniet van de ontspanning.
Deze ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om stress en spanning te verminderen. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek welke het beste voor jou werken. Onthoud dat regelmatig oefenen nuttig is.Linda Hypnotherapie Valkenswaard Lid van Therapiepsycholoog ValkenswaardLinda ✓ 1 -
Verander je mindset
Tips tegen faalangst:
1. Verander je mindset:
Ontwikkel een groeimindset, waarin je fouten ziet als leerkansen. Wees vriendelijk en geduldig met jezelf.
2. Bereid je goed voor:
Maak een realistische planning, oefen regelmatig en ontwikkel de nodige kennis en vaardigheden.
3. Gebruik ontspanningstechnieken:
Pas diepe ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning, meditatie of mindfulness toe om stress te verminderen.
Onthoud dat het overwinnen van faalangst tijd kost. Met de juiste mindset en strategieën kun je je faalangst overwinnen en je zelfvertrouwen vergroten.Linda Hypnotherapie Valkenswaard Lid van Therapiepsycholoog ValkenswaardLinda ✓ 1 -
Visualisatie-oefening uit de PDT: kopieer om te voelen
Doe een visualisatie-oefening uit de PsychoDynamische Therapie en voel je sterker. In het kort volg je deze stappen:
1. Doe je ogen dicht en haal een paar keer diep adem
2. Visualiseer een persoon, dier of voorwerp die je bewondert om zijn/haar zelfvertrouwen
3. Ga er achter staan en stap als het ware in deze persoon
4. Hoe voelt het om deze persoon/dit voorwerp te zijn? Kijk eens in de spiegel en zie hoe jij de houding aanneemt die hierbij past
5. Neem dit gevoel mee wanneer je weer uit deze persoon/voorwerp stapt en bedank voor deze herinnering, die je iedere keer kunt oproepen.
Nieuwsgierig geworden naar de uitgebreide oefening?Karin Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Den HaagKarin ✓ 1 -
Growing mindset or fixed mindset
Faalangst hangt vaak samen met een fixed mindset.:
- Ik moet dat al kunnen
- Het is raar als ik dat vraag
- Ze zullen we iets van me vinden als ik het niet goed doe
- Iedereen kan dat (behalve ik)
Door zo te denken zet je jezelf als het ware vast. Er is dus geen ruimte mogelijk voor ontwikkeling, je moet alles in één keer kunnen.
Raar? Jazeker! Maar dikke kans dat je dit toch, onbewust, doet.
Een growing mindset geeft ruimte:
- Ik kan dit nog niet
- Ik ben er mee bezig
- Ik mag iets nieuws leren
- Het is logisch dat je iets nog niet in één keer kunt
- Als ik vraag, leer ik meer.Freya Therapie Balk - Friesland Lid van Therapiepsycholoog BalkFreya ✓ 1 -
Vier je mislukking. Ook erg leuk voor kinderen!
Bij faalangst zit er vaak schaamte op het niet goed doen of niet goed kunnen. Tip: Doe een rondje falen tijdens het avondeten. Iedereen vertelt zijn grootste blunder, mislukking of ienieminiefoutje van die dag. Lachen mag (uitlachen uiteraard niet). Zo leer je (én je kinderen) dat fouten maken niet het eind van de wereld is.Freya Therapie Balk - Friesland Lid van Therapiepsycholoog BalkFreya ✓ 1 -
Tips voor telefoongesprekken
Telefoongesprekken kunnen best een uitdaging zijn, als je last hebt van faalangst. Tips:
1. uitstellen maakt je zenuwen niet minder, dus probeer het gesprek zo gauw mogelijk te doen
2. schrijf je vragen op een briefje
3. bedenk, dat je persoon die je belt, jou niet ziet en hoogstwaarschijnlijk ook jouw zenuwen niet opmerkt
4. blijf telefoongesprekken voeren. Laat je zenuwen je niet de baas zijn
5. oefen het telefoongesprek met een vertrouwd persoon in je omgeving.Drs. Marionne Therapie Leusden Lid van Therapiepsycholoog LeusdenDrs. Marionne ✓ 1 -
Streng zijn voor jezelf
Alle nieuwe dingen zijn spannend, stel dat je zo bang bent om te falen, dat je daardoor veel mooie dingen in het leven mist. Het leven is maar kort. Nu is de tijd om jouw faalangst aan te pakken! De eerste stap is: welke gedachten heb je over jezelf, schrijf ze maar eens op en lees ze hardop aan jezelf voor. Wie zegt dat deze gedachten kloppen?Anoniem 1 -
Mildheid in plaats van "straf"
Bij iedereen gaat er wel eens iets niet zo lekker als je zou willen. Is jouw neiging om dan boos te worden op jezelf? Jezelf te veroordelen? In een kramp te schieten van "het wordt nooit wat met mij"?
Kijk naar jezelf met een milde blik. Je doet wat je kunt , naar beste weten en kunnen op dit moment.
Je mag goed voor jezelf zorgen. Wat is dat dan? Aardig zijn voor jezelf ook als je eigenlijk vindt dat je iets minder goed hebt gedaan/ aangepakt. En blij zijn met wat je WEL doet en kan. Dit werkt veel beter dan jezelf op je kop geven voor wat er volgens jou niet deugt. Dat laatste, jezelf "straffen", vergroot alleen de stress, waardoor je niet meer helder en creatief na kunt denken.
Simpel, maar niet makkelijk? Stuur me een bericht, dan kijken we samen hoe je een stap (of meer;) kunt zetten richting mildheid en rust.Jolanda Coaching & Relatietherapie Zaandam-Zaanstad Lid van Therapiepsycholoog ZaandamJolanda ✓ 1 -
Daar en Toen vs Hier en Nu
"En wat is nu het ergste dat kan gebeuren....?"
Vaak gaat het antwoord op deze vraag over een angst die in het verleden zijn oorsprong heeft, in die tijd dat je nog afhankelijk was van de ander voor liefde en veiligheid. dat was daar en toen.
Als we de situatie naar het hier en nu halen is er in de basis vaak niet zoveel aan de hand. Inmiddels zijn we groot en autonomer geworden. echter hangen we nog in de reflexen/overlevingsstrategieën uit het verleden.
dit besef kan bevrijdend werken.Thijs Therapie Nijmegen Lid van Therapiepsycholoog NijmegenThijs ✓ 1 -
Bedank je faalangst
Soms helpt het om faalangst als "een deel" van jezelf te zien. Elk deel dat jij hebt komt wat vertellen en heeft een positieve intentie. Probeer erachter te komen wat de positieve intentie van jouw faalangst is door met dit deel van jezelf in gesprek te gaan. Grote kans dat dit deel probeert jou te beschermen voor teleurstelling, verdriet of afwijzing, klopt dit? Als je het zo kan zien dan kan je dit deel misschien wel bedanken voor al het harde werk wat ie heeft gedaan om jou te beschermen. Ga bij jezelf na of je die bescherming van faalangst wel nog zo nodig hebt..? Wanneer dit niet zo is dan kan je het faalangst-deel misschien duidelijk maken dat hij niet meer zo nodig is en wat rustiger aan mag doen..Zelah Therapie Amsterdam-Centrum Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamZelah ✓ 1 -
Smarttapping, EFT werkt
Smarttapping. Dit kan je helpen bij verwerken en loslaten van trauma's en overtuigingen die in de weg zitten. En bij faalangst en examenstress.
Geen lange gesprekken maar een korte en effectieve behandeling. Veelal in een paar sessies klaar en verholpen. EFT werktJannet Therapie Noordwijk aan Zee Lid van Therapiepsycholoog Noordwijk aan zeeJannet ✓ 1 -
Minder moeten en meer mogen
Waarom moet je zoveel van jezelf? Soms leg je de lat zo hoog dat je er enorme stress van krijgt. Je drang naar perfectie is zo groot dat je er last van hebt. Perfectie is een streven, geen einddoel. Ga van moeten meer naar mogen. Je mag proberen om iets te bereiken, maar het moet niet. Wanneer iets niet lukt, heb je het tenminste geprobeerd. Ga vooral jezelf niet op je kop geven en geef jezelf de kans op missers. Je leert het meest van vallen en weer opstaan. Je mag fouten maken, want dat is menselijk. Je mag genieten van de dingen in het leven die voor jou belangrijk zijn. De dingen die er echt toe doen.Hanny 1 -
Drie tips tegen faalangst
Wanneer je angst het overneemt omdat je iets moet presteren kun je het volgende toepassen:
Benoem drie dingen die je om je heen ziet.
Benoem drie geluiden die je rondom je hoort.
Beweeg drie lichaamsdelen zoals je arm, been, schouders.
Doordat je je aandacht verlegd, ontstaat er meer rust.Hanny 1 -
Omdenken
Soms helpt Omdenken: "Waar niets mag mislukken, kan niets nieuws ontstaan."Drs. Marionne Therapie Leusden Lid van Therapiepsycholoog LeusdenDrs. Marionne ✓ 1 -
Zo haal je de druk die je jezelf oplegt wat omlaag
Bij faalangst is er vaak sprake van een onzekerheid in jezelf.
Omdat je onzeker bent, ben je ook vaak negatiever over jezelf.
Dit is geen helpend gedrag bij faalangst.
Wat kun je doen?
Zie het proefwerk, sollicitatiegesprek of presentatie niet als iets waardoor je faalt. Falen is niet negatief, het is iets waardoor je jezelf kunt verbeteren.
Falen is dan ook niet zo'n gunstig woord. Als je iets niet gehaald hebt noem het dan ook zo, en spreek het hardop uit. "Ik heb het DIT KEER niet gehaald.
Op deze manier gaat er veel druk af. Het DIT KEER niet halen betekent dat t de volgende keer wel kan.
Zo haal je de druk die je jezelf oplegt wat omlaag.
2. Houd ook je succeservaringen bij. Vaak zijn we als mensen geneigd om juist de momenten waarop je niet succesvol was te onthouden.
Dit geeft een vertekend beeld. Je doet ook genoeg goed. Focus je daar ook op, en noteer het voor de momenten waarop er iets niet lukt.
3. Wees net zo mild naar jezelf als je bent voor anderen. We zijn geneigd om mensen in onze omgeving milder en vriendelijker te behandelen als er een doel niet gehaald is, dan dat we onszelf doen.
Als je probeert met die ogen naar jezelf te kijken, zul je merken dat je je beter voelt. Een ander maakt wel eens fouten, dus waarom zou jij geen fouten mogen maken? Wees wat liever voor jezelf.
Succes!Alies Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog ZwolleAlies ✓ 1 -
Waar ben je precies bang voor?
Als je angst hebt om te falen, probeer dan te ontdekken waar je precies bang voor bent. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als het niet lukt? Welk gevoel geeft het je als iets is niet gelukt? Waarschijnlijk geeft het je het gevoel dat jij niet deugd omdat je iets niet kon/deed wat je (in jouw optiek) wel had moeten kunnen of doen.
Zie dan de mislukte actie eens los van wie jij bent. Wat ben je nog steeds wel ondanks dat er een actie niet is gelukt? Bijvoorbeeld: Je bent nog steeds heel attent, zorgzaam, je hebt nog steeds humor etc.
Kortom, wie jij in wezen bent, hangt niet af van die actie die wel of niet lukt.Ellen Therapie IJsselstein Lid van Therapiepsycholoog IJsselsteinEllen ✓ 1 -
Spelen, echt leren spelen
Als je leert spelen, worden dingen een ervaring, niet goed of fout, maar gewoon een nieuwe ervaring. Humor kan daarin ook helpend zijn, mits deze voortkomt uit mildheid. Dingen lijken vaak belangrijker dan ze in werkelijkheid zijn. Soms helpt het om tegen jezelf te praten in de tweede persoon, meestal is de taal die je dan mee spreekt vriendelijker voor jou.Anne-Marie 1 -
Wil je perfect zijn of je goed voelen?
Wat vind jij belangrijker: het (perfecte) beeld wat je van jezelf hebt in stand houden of je goed voelen? Die twee gaan nl. niet samen.Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog WageningenAnnet ✓ 1 -
Oefening : Vel geen oordeel over jezelf
Oefening : Vel geen oordeel over jezelf
Leer om jezelf niet te beoordelen op grond van wat je maakt en doet, maar observeer en krijg waardering voor wat je goed doet. Merk op hoe anders je je dan voelt.
Zeg bijvoorbeeld in plaats van: “ik ben slecht in Yoga.”, “ik ben begonnen met Yoga en sinds vorige week alweer vooruit gegaan.”
Het zit hem niet zo zeer in de woorden ( goed of slecht..) Het is eerder een kwestie van oordeel uitstellen of je conclusie enigszins openhouden in plaats van definitief te laten klinken.
Uit: Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen van Philippa Perry .Anoniem 1 -
Omgaan met Faalangst
Faalangst is een angst die veel energie kost. Wanneer faalangst jou als het ware "overneemt" dan ontstaat er zo een "tunnelvisie" waarbij normaal functioneren niet meer mogelijk is. Alles wordt in het werk gesteld om datgene waar men mee bezig is op een zo goed mogelijke manier te vervullen en te vervolmaken. Doordat men zo intensief hiermee bezig is, gaat alle energie hierin zitten en blijft er weinig meer over voor al dat andere wat nodig is, waar natuurlijk ook alles goed moet zijn, want je mag niet falen. Het is dan ook sterk gelinkt aan Perfectionisme.
Nu je dit weet, hoe ga je hiermee om?
Voor wei moet jij eigenlijk perfect zijn? Voor wie was niets goed genoeg toen jij klein was, en moest je je best blijven doen? En als je al je best gedaan kreeg je dan straf? Vaak is er iets gebeurt, meestal herhaaldelijk, waarbij je hebt geleerd dat zoals je nu deed.
Nu merk je dat je erdoor in de problemen komt. Dit betekend dat wat je hebt geleerd niet meer functioneel is voor jou. Er dient dan een ander houding te ontstaan in wat je doet.
Therapie is de beste mogelijkheid om achter de oorzaak te komen wat er nu werkelijk bij jou speelt. Hulp zoeken is de eerste stap in het overwinnen van faalangst, hoe eng dit ook mag zijn.
In therapie doe je de inzichten op, is het mogelijk om te verwerken en acceptatie te ontwikkelen. Zodoende kan je dat wat je hebt geleerd integreren in de toekomst waarbij een duurzame verandering zal ontstaan.
Geen aangeleerd gedrag, maar gedrag dat vanuit jezelf komt dat beter bij jou past!Arnold Therapie Malden Lid van Therapiepsycholoog MaldenArnold ✓ 1 -
Kom in balans
Wanneer je last van faalangst hebt, dan ben je vooral gericht op wat er mis kan gaan. Om wat meer in balans te komen richt je dan eens op wat belangrijk voor je is. Wat vindt jij belangrijk in je leven? Wat vind je leuk om te doen? Mijn cliënten laat ik 7 dagen foto's maken van wat en wie waardevol in hun leven is. Door deze opdracht uit te voeren, zul je ervaren dat waardevol helemaal niet perfect hoeft te zijn.
Deze oefening is een oefening vanuit ACT (Acceptance and Commitment Therapy).Hanny 1 -
Uit je faalangst stappen
Wanneer je iets moet doen wat je eng vindt en je bent bang dat je gaat blokkeren kun je deze korte oefening doen.
Kijk om je heen en noem 5 dingen (in je hoofd) op die je om je heen ziet. Dat kan van alles zijn: een stoel, tafel lamp, bloemen en ga zo maar door. Je geeft geen oordeel, maar merkt ze alleen maar op.Hanny 1 -
"Slik de Kikker"
Last van uitstelgedrag omdat je bang bent om te falen of uberhaupt last van uitstelgedrag?
Dan stel ik voor "Slik die kikker" (uit het boek van Brian Tracy).
Slik de kikker heeft als uitgangspunt dat je elke dag begint met het doorslikken van een kikker dan is alles wat je daarna eet lekkerder. De metafoor van die kikker gebruikt voor de moeilijkste taak van jouw dag - de taak die je het liefst zou uitstellen, maar ook de taak die de grootste positieve impact op je leven kan hebben. Dit zijn vaak van die zaken die in je hoofd blijven “spoken” totdat je ze gedaan hebt.
Plan maar in in je weekplanning iedere dag beginnen met een slik-de-kikker actie (die actie die van to-do lijstje naar to-do lijstje gaat, zodat het een ta-da lijst kan worden).Miranda Therapie & Coaching Weert Lid van Therapiepsycholoog WeertMiranda ✓ 1 -
Boekentip: Maybe you should talk to someone
In 'Maybe you should talk to someone' omschrijft Lori Gottlieb op een heel toegankelijke manier hoe waardevol het kan zijn om in therapie te gaan. Ze omschrijft dit zowel vanuit haar eigen ervaring, als vanuit een aantal van haar cliënten.Anne Counseling Amersfoort Lid van Therapiepsycholoog AmersfoortAnne ✓ 1 -
oefening om uit je denken te stappen.
Onze faalangst (of angst voor iets wat ons een keer niet gelukt is) komt uit ons verleden. De vorige keer ging het niet goed waardoor we dus in de angst schieten als we weer in zo'n situatie terecht komen. We zitten dan meestal in ons hoofd. ( we denken dat we gaan falen.) Wat kan helpen is om op dat moment een oefening te doen wat we "aarden" noemen. Voel bewust je voeten op de grond, maak contact met de aarde. Zo zak je in je lijf en word je snel rustiger en steviger.mascha 1 -
Geef woorden aan de oorzaak van jouw angst
Angst is ergens op enig moment ontstaan. Bijvoorbeeld angst om iets te presenteren of angst voor een toets of angts om te rijden. Meestal heeft faalangst te maken met een nare of negatieve ervaring die je hebt opgedaan bij eerdere momenten.
Maak een mindmap waar je precies bang voor bent en kijk of er een overeenkomst is die naar en eerdere negatieve ervaring te herleiden is.
Zo kan het duidelijker worden wat de oorzaak van jouw angst is.
Heb je het idee dat je hier zelf niet uitkomt, zoek professionele hulp hierbij.Nicole Therapie Hattem Lid van Therapiepsycholoog HattemNicole ✓ 1 -
Leren om er anders mee om te gaan
Faalangst kan je helemaal blokkeren. Je kunt leren om er anders mee om te gaan. Door je gedachten te onderzoeken en je eigenwaarde te vergroten en te kijken wat jij echt belangrijk vindt in je leven.
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) kan hierbij helpen.Hanny 1 -
Stop met hoge eisen aan jezelf te stellen
Faalangst heeft te maken met perfectie. Goed willen overkomen bij anderen, niet willen afgaan, zo hoort het.
Wanneer je iets nieuws gaat doen, geef jezelf dan de ruimte om fouten te mogen maken. Maak je 'fouten' niet groter dan ze zijn, je leert er alleen maar van. Je hoeft niet perfect te zijn. Een ander hoeft dat ook niet van jou, dus waarom eis je wel perfectie van jezelf?
Wanneer je faalangst zo groot is dat de angst je leven beheerst, vraag dan hulp. Je kunt leren om anders met je faalangst om te gaan en datgene te gaan doen wat jij in het leven belangrijk vindt.Hanny 1 -
Geef aandacht aan al jouw kwaliteiten.
Veel mensen zijn geneigd om enkel de aandacht te richten op eigenschappen waar men ontevreden over is. Vergeet niet naar het brede plaatje te kijken. Iedereen heeft verbeterpunten maar ook zeker kwaliteiten. Neem deze kwaliteiten niet voor lief, maar probeer er bewust de aandacht op te richten. Op die manier krijg je een eerlijker beeld over je eigen kunnen, wat het zelfvertrouwen vergroot.Lianne 1 -
Mijn leven is enorm veranderd
Als jonge jongen had ik jarenlang last van faalangst. Ik heb er best mee geworsteld. Tot de dag dat ik erachter kwam dat ik niet bang hoefde te zijn om te falen omdat ik door kreeg dat het niet de angst voor het falen was, dat me zo in de weg zat. Het was de overtuiging die over mij zelf had ontwikkeld, het zelfbeeld dat was ontstaan door bijvoorbeeld mijn opvoeding en ervaringen. Ik ben met een psychotherapeut gaan praten en heel snel ben ik anders naar mezelf gaan kijken en verdween mijn faalangst.
Mijn tip: Stop met vechten tegen de angst, doe niet meer je best om het falen te voorkomen maar ga samen met iemand die je vertrouwd naar de onderliggende oorzaak en je faalangst kijken. Ik hoop , net als bij mij dat je faalangst verdwijnt als sneeuw voor de zon! Mijn leven is er enorm door veranderd en ik doe nu waar ik echt blij van wordt! 😉Stephan Therapie Borne, Almelo, Oldenzaal Lid van Therapiepsycholoog WeerseloStephan ✓ 1 -
wat kan JIJ doen?
Soms gaan we zo op in wat we niet kunnen, waar we bang voor zijn, of nemen angsten je gedachten over. Maar wat als we ons focussen op wat je WEL kan doen, waar jij invloed op hebt en wat jijzelf kunt veranderen.
Het kan namelijk zo zijn dat je hoge verwachtingen stelt aan jezelf, waardoor je bijvoorbeeld geen nieuwe dingen meer aan durft te gaan. De een kan zich er makkelijker overheen zetten dan de ander.
Lukt het je niet en heb jij daar hulp bij nodig, om toch de sprong te wagen en te ontdekken dat jijzelf hier een grote rol in kunt spelen zodat de faalangst naar de achtergrond verdwijnt, neem dan contact op.Floor 1 -
Streng zijn voor jezelf?
Denk je dat streng zijn voor jezelf helpt? Voel maar eens hoe je reageert als je streng voor jezelf bent... Je wilt wegduiken of de moed om het te proberen is nu helemaal ver te zoeken.
Vaak denken we dat streng zijn voor onszelf helpt om doelen te bereiken maar het tegenovergestelde is waar. De druk wordt zo hoog dat je bij voorbaat al opgeeft.
Door onszelf aan te moedigen en te erkennen dat we iets spannend vinden, komt er ruimte om het toch te doen. Probeer het maar eens.Mariëtte Coaching Schijndel Lid van Therapiepsycholoog SchijndelMariëtte ✓ 1 -
Kijken naar je faalangst
Wanneer je in je angst schiet blokkeert je rationele brein (neocortex) en neemt je emotionele brein (limbische brein) het over. Door even te gaan zitten en vanaf een afstand naar je gedachten te kijken, doet je rationele brein weer mee en dit kan de angst verminderen.
Dit gebeurt natuurlijk niet in 1, 2, 3. Het is belangrijk om dit vaak te oefenen.
Succes!Hanny 1 -
Weer leven me een hoofdletter L.
Faalangst, je praat er liever nier over! Als je een beetje je best doet merkt niemand om je heen dat je dat nerveuze en angstige gevoel in je buik hebt.
Je bent altijd op je hoede, alert en staat aan, klaar om het onverwachtse "het hoofd" te bieden. Het kost je veel energie en je wordt er moe van.
Maar ja, om hulp vragen doe je ook niet zomaar!
Wil jij leven zonder de constante druk van het 'niet mogen falen!?' Wil jij niet meer doen alsof, altijd je best doen? Vraag dan eens hulp aan een professional zodat je weer lekker, ontspannen en vol zelfvertrouwen kan leven. leven maakt plaats voor overleven. Besluit weer te gaan leven me een hoofdletter L.
Stephan Therapie Borne, Almelo, Oldenzaal Lid van Therapiepsycholoog WeerseloStephan ✓ 1 -
Liefde voor je eigen zachtheid!
Helpende gedachtes:
- Het hoeft niet allemaal perfect.
- Wat is het ergste dat kan gebeuren?
- Meer dan je best kun je niet doen.
- Je bent goed zoals je bent, ook als je fouten maakt.
- Mensen maken nou eenmaal soms een fout, een ander zou je hier ook niet dermate hard op bekritiseren. Wees lief voor jezelf.
- Vertrouw in jezelf. Wees trots op jezelf... Dat mag je echt zijn!
- Luister naar je lichaam en je hart, neem jezelf serieus.
- Neem wat meer de tijd, leef wat langzamer. Het hoeft niet allemaal nu en meteen. Je hebt tijd, neem kleine stapjes.
Liefde voor je eigen zachtheid!Amber 1 -
NLP destination en Body and mind coaching
Onder faalangst ligt het gevoel niet goed genoeg te zijn. jij bent het waard om dat nu eens achter je te laten. Waarschijnlijk is er in je jeugd iets gebeurd dat je een minderwaardig gevoel heeft gegeven. Daarvan hoef je je nu niet eens bewust te zijn, Met EMDR kan je naar bewuste gebeurtenissen en de lading ervan af halen. NLP destination en Body and mind coaching gebruik ik voor onbewuste patronen, hiermee laat je het onbewuste spreken en kunnen ontstane patronen doorbroken wordenAnoniem 1 -
falen bestaat niet
falen bestaat niet! Soms houden we zo vast een resultaat, we moeten het beoogde resultaat behalen. Daardoor vergeten we eigenlijk waar het werkelijk om draait.
uiting geven aan ons verlangen, dat wat wij willen. Bezig met zijn met onze passie, verlangen en daar helemaal van kunnen genieten, is eigenlijk voor je ziel veel belangrijker dan het resultaat.
Jouw ziel wil gezien en gehoord worden, als we het resultaat los kunnen laten zijn we bezig in het hier en nu en het verlangen van de ziel uit te geven.
Laat het resultaat los, leer anders te kijken en voelen naar je passie en het word resultaat.
Hoe doen we dat in onze resultaat gerichte maatschappij? Hoe werkt onze gedachten hierin? Hoe werkt jouw ego hierin? Alles is een moment opname, dus ook als je een examen, of toets hebt of je iets mag doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Klaar om op jouw innerlijke wereld reis te gaan?Kim Therapie Oldenzaal - Twente Lid van Therapiepsycholoog OldenzaalKim ✓ 1 -
Blijf proberen en fouten maken
Faalangst bestaat niet. Uitgesteld succes wel!
Wanneer jij alles direct de eerste keer kan dan ben je waarschijnlijk een robot die bepaalde ingeprogrammeerde programma's afdraait. Omdat je waarschijnlijk (als je dit leest) geen robot bent. Durf ik aan te nemen dat je een mens bent.
Er is niemand die alles de eerste keer direct nailt. Wat je wel hebt is doorzettingsvermogen. Want als je dat niet zou hebben dan ging je nu nog kruipend door het leven. Hoe vaak ben je wel niet op je gat gevallen voordat je beentjes je konden dragen? Juist.........
Blijf proberen en fouten maken want wanneer het dan wel lukt is het succes heel groot.Simone 1 -
Niemand is perfect!
Faalangst
Niemand is perfect!
Faalangst, de angst om te falen, als je een prestatie moeten leveren of als iemand iets van je verwacht. Wat kan je hieraan doen?
Hier een aantal (praktische) tips:
1)Wees lief voor jezelf!
Niemand is perfect, we zijn allemaal mens. Vaak ben je hard voor jezelf en kritisch naar jezelf. Wees wat milder voor jezelf, iedereen maakt wel eens een fout, jij bent niet de enige. Fouten maken mag, laat het van je af glijden en maak het jezelf wat makkelijker.
2)Wat is goed aan fouten maken?
Juist van fouten maken leren we als mens, we leren en zien hoe dingen anders kunnen. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden. Dus juist fouten maken! En weet dat iedereen om je heen wel eens een fout maakt. Je bent hierin niet alleen.
3)Wel of geen faalangst, jij bent ok!
Geloof in jezelf dat je het kunt! Maak je eigen dromen waar, weet dat je voldoende capaciteiten hebt om heel ver te komen. Ook al lukt het niet en haal je bepaalde dingen niet, het is niet erg om een keer te falen. De volgende keer beter. Of je doet het later een keer opnieuw. En vergeet niet dat jij als persoon ok bent!
4)Voorbereiding richting vertrouwen!
Het is fijn om iets te kunnen doen aan je faalangst, door jezelf goed voor te bereiden op een situatie verklein je de kans dat er iets mis kan gaan. Ook vergroot je op deze manier je zelfvertrouwen. Daarbij komt ook dat de focus op het voorbereiden meer aanwezig is, en ervoor zorgt dat de angst afneemt. Hierdoor heb je meer grip en overzicht op de situatie.
5)Het verminderen van de angst en niet uitstellen.
Ga de confrontatie aan met jezelf, door met je angst aan de slag te gaan en te kijken wat mogelijk is, door milder te zijn voor jezelf, en niet alles gaat op stapelen. Anders hoopt het werk of de taken alleen maar op, waardoor je banger en banger wordt. Zo wordt het probleem alleen maar groter. Bekijk per situatie wat jij kunt doen, mild zijn, voorbereiden, het aangaan, fouten maken, leren, en van je af laten glijden!
Floor 1 -
Wat hoef je niet als je faalt?
Waar ben je precies bang voor? Bang om te falen of juist bang om succesvol te zijn. Waar kun je het beste mee dealen in je leven?
Stel jezelf eens de vraag: wat hoef ik niet als ik faal?
Misschien kun je deze vraag niet meteen beantwoorden. Maar vaak hoef je dan bijv. geen verantwoordelijkheid voor iets te nemen. Wat je ook antwoord op deze vraag, dat is het punt waarmee je met een therapeut in gesprek kunt gaan omdat dat een groter probleem is dan je faalangst.
Mocht deze tip je heel vreemd over komen, dan kun je me altijd een berichtje sturen zodat ik het wat beter kan toelichten op jouw persoonlijke situatie.Natascha Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemNatascha ✓ 1 -
Doen is ervaren!
Wil je graag verandering? Heb je afgelopen tijd veel geleerd, gestudeerd, de nodige ervaring opgedaan etc.?
Ben je eraan toe om je grenzen te verleggen? Maar maak je de stap niet omdat je de overtuiging hebt dat je nog niet genoeg hebt gedaan?
Of ben je nog te veel onder de indruk van wat de ander allemaal kan en denk je; 'Wie zit er nu op mij te wachten?'
Stop hou op......en ga ervoor!
💪
Doen is ervaren!
Doen is ervaren en wanneer je gaat ervaren laat je niet bang maken. Diep ervaringen uit en leer ervan. Heb je het gevoel dat het toch lastig is, vraag jezelf dan af wat je nodig hebt om verder te komen. Maar blijf niet langer vastzitten in oude gedachtepatronen. Gun jezelf leerervaringen. SuccesCassandra Therapie Roden Lid van Therapiepsycholoog RodenCassandra ✓ 1 -
Er is geen falen, alleen feedback
Een belangrijk uitgangspunt van NLP is “er is geen falen, alleen feedback”. Je kunt feedback beschouwen als een uitdaging om jezelf te ontwikkelen.Ellen 1 -
Jezelf op de juiste manier toespreken
Jezelf op de juiste manier toespreken is belangrijk.
Het is helpend om te formuleren wat je wél wilt in plaats van wat je niet meer wilt. Dat betekent de negatieve formuleringen niet meer gebruiken.
Bijvoorbeeld: "Ik kijk naar wat goed ging vandaag" en niet: "Ik kijk niet naar wat mis ging".Tea Therapie Houten Lid van Therapiepsycholoog HoutenTea ✓ 1 -
Pak e gedachten uit en ontdoe hem van zijn geloofwaardigheid
Kijk eens naar alle gedachten die je over jezelf hebt. Je kunt ze eens opschrijven. Pak er dan eentje uit waar je wel wat mee wilt, die je niet langer dient maar zich toch steeds weet op te dringen.
Sluit je ogen en zie de gedachte voor, als ik een reclamebalk. Maak 'm maar groot, met felle kleuren, misschien knippert de verlichting zelfs. En laat de gedachte steeds, zoals in zo'n balk, voorbij komen. Laat de gedachte dan eens veel sneller gaan. Vervolgens vertragen. Maak de letters heel groot. En heel klein. Geef ze andere kleuren. Neem waar hoe je je nu voelt.
De gedachte is niet waar, je bent 'm alleen gaan geloven. Er even flink mee stoeien kan helpen om 'm van z'n geloofwaardigheid te voldoen.Heidi 1 -
Oefening die helpt bij het onthouden van informatie
Wil je iets belangrijks onthouden?
Beweeg je ogen heen en weer
Uit onderzoek blijkt dat het bewegen van de ogen helpt bij het onthouden van informatie. Oogbewegingen stimulerende hersengebieden die nodig zijn om goed te onthouden.
Dus als er iets belangrijks in je leven gebeurt dat je wilt onthouden, beweeg dan je ogen heen en weer. Leerstof voor een examen of jaargetallen zijn makkelijker te onthouden als je je daarop focust en 30 seconden je ogen heen en weer beweegt.
Op die manier train je je geheugen. ( vgl. Margriet Sitskoorn)
Anoniem 1 -
EMDR kan helpen bij faalangst
Hoe kan EMDR helpen bij Faalangst?
Met EMDR kunnen we de herinnering aan een faalervaring van zijn negatieve emotionele lading ontdoen.
Hierdoor word je niet langer beperkt door die negatieve ervaring uit het verleden, waarbij je voor je gevoel gefaald hebt of tekort bent geschoten.
Je kunt op een rustige manier terugdenken aan de faalervaringen of kritische opmerkingen van anderen en je ook gevoelsmatig realiseren dat het niets te maken had met jou als persoon of met je capaciteiten.
Je zelfvertrouwen wordt op die manier hersteld.Anoniem 1 -
Loop niet voor je angsten weg
Angsten kunnen door vroeger trauma`s zijn ontstaan. Als je ze in de kern aanpakt en er inzicht in krijgt heb je er minder last van. Probeer zicht te krijgen op waar jouw angsten vandaan komen. Loop er niet voor weg!!
Jeroen Therapie Waddinxveen Lid van Therapiepsycholoog WaddinxveenJeroen ✓ 1 -
Exposure - kijk je angsten in de ogen
Bij angsten is het goed om ze in de ogen te kijken. In psychologie termen heet dit exposure. Dit betekent oog in oog gaan staan met hetgeen je bang voor bent. Als je dit volhoudt dan gaan je angsten minder worden. Krijg je meer gevoelens van succes.
Jeroen Therapie Waddinxveen Lid van Therapiepsycholoog WaddinxveenJeroen ✓ 1 -
Kijk naar je brein alsof je in het theater zit
Ons brein reageert niet zozeer op de werkelijkheid, maar vooral op de beelden die we in ons hoofd bedenken en fantaseren.
Mensen met faalangst stellen zich vaak voor hoe alles vreselijk mis zal gaan en hoe ze dan worden uitgelachen, voor paal staan of in de goot belanden. Meestal bedenken we de meest vreselijke beelden, omdat het brein nu eenmaal graag zwart-wit is (dat is tenminste duidelijk).
Uit de statistieken weten we echter dat er niet zo heel veel mensen dood gaan omdat ze wat verlegen op een feestje staan, iets onhandigs gezegd hebben op een vergadering of een tentamen niet gehaald hebben.
Het brein heeft een grote neiging tot dramatiseren. Leer dus om daar af en toe naar te kijken alsof je in het theater zit.
Renie 1 -
Kijk wat onder je faalangst zit
Faalangst kan soms ook het omgekeerde zijn: angst voor succes.
Stel je voor dat het wel goed uitpakt, dat je collega's ineens zien hoe goed jij presentaties kan geven, als je hoge cijfers zou halen op je tentamens, als je een heel gezellig, humorvol mens zou blijken te zijn ....
wat zou dat dan voor gevolgen hebben? Meer verwachtingen van anderen? Meer verantwoordelijkheid? Mensen die meer van je willen? En heb je daar wel genoeg vertrouwen in dat je op die momenten goed genoeg je eigen grenzen zou kunnen aangeven?
Het kan helpen dus even verder te kijken dan je faalangst: stel dat je het wel zou doen, of dat het wel zou lukken ... wat zou daar dan voor gevolg achter weg komen. En misschien is dat wel hetgene waar je eigenlijk bang voor bent.Renie 1
- ✓ 400+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie