Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij verslaving


Verslaving - tips

Zoek je tips bij een verslaving?

Je kunt hier allerlei tips verkennen en een duimpje omhoog geven aan de tips die jij waardeert.

 

Meer ondersteuning nodig? 

 

Pagina 1 van 2
  • Kennisoverdracht helpt jou en je dierbaren

    Thomas Harrison & Hilary Connery schrijven in "Verslaving - een praktische gids voor familieleden" zeer veel bruikbare informatie over verslaving. Zo komen overzichtelijk informatie over het verslaafde brein, rehab, en psychologische hulp aan bod.

    De toon van het boek is objectief. De schrijvers zijn niet bezig met 'schuldvragen' of 'waarheid achterhalen'. Ze delen gewoon wat zij weten.

    Lees vooral een recensie over dit boek voordat je tot aanschaffen overgaat.
    Anoniem
  • Alleen voor vandaag!

    ALLEEN VOOR VANDAAG!!!
    Het gaat erom dat je het stoppen met je middel of gedrag alleen vandaag volhoudt. Meer is het niet. Stop met de complete toekomst voor je te zien en leg de focus op dit moment. Op deze dag. En dat elke dag opnieuw. Dan kun jij het ook!
    Cindy ✓
  • Animatiefilm van verslaving

    Het is bekend: Erkennen dat je een verslaving hebt is een hele moeilijke, maar broodnodige eerste stap.
    Kijk eens of je je herkent in het kuikentje uit deze animatiefilm.



    Steeds vaker, steeds meer 'middel'/ 'gedrag' nodig, dat jou steeds minder plezier geeft? En steeds eenzamer? Meer afgesloten van je omgeving, vrienden en familie?
    Wees eerlijk en krabbel niet terug, ook morgen niet.

    Zoek GOEDE hulp. Hulp waar jij vertrouwen in hebt en die bij je past.
    Misschien schaam je je. Bij een goede therapeut mag je alles vertellen en wordt er niet geoordeeld.

    Bij een goede therapeut wordt er onder andere gewerkt aan de oorzaak van je verslaving, zodat jij steeds sterker wordt en je hunkering naar gedrag of middel zal verdwijnen.
    Wat een bevrijding zal dat zijn!

    Wellicht is eerst een gespecialiseerd behandelcentrum nodig voor je detox.
    Ik kan je daarna of tegelijkertijd aanraden naar een gespecialiseerde hypnotherapeut of een gespecialiseerde EMDR-therapeut te gaan.

    Ik wens je veel succes bij jouw bevrijding van je verslaving, het KAN ECHT!

    Dianne ✓
  • Uit de vicieuze cirkel stappen

    Wanneer basisbehoeften verkrampt of gefixeerd raken, gaan we op zoek naar manieren om die behoeften te bevredigen (middelengebruik, gokken, consumeren, overmatig presteren, bevestiging van anderen zoeken, etc.). Deze 'toevluchtsoorden' zijn vaak van tijdelijke aard, maar omdat het
    even een gevoel van opluchting/bevrediging geeft, registreren je hersenen dit als een mogelijkheid om te kunnen ontsnappen van het vervelende gevoel.

    Er ontstaat een patroon waarin de 'valse toevluchtsoorden' een coping strategie worden om het ontbreken van de basisbehoefte toe te dekken of op te vullen.
    Helaas ontstaat er vrijwel meteen ook het oordeel (schaamte) over het vluchtgedrag. Er is geen controle en er is het gevoel dat je dit wel zou moeten hebben. De basisbehoefte komt hier opnieuw in gevaar.

    Er schuilt een gevoel van macht en controle in het verwijten van jezelf. Het gevoel dat wanneer je het jezelf verwijt, er in ieder geval iets aan gedaan wordt.
    En juist dit kan in de weg staan voor het echte herstel, omdat de schaamte en het oordeel de brandstof is van het destructieve gedrag.

    De vicieuze cirkel doorbreken

    Op alle niveaus kan je uit de cirkel stappen door:
    – Op te merken wat er gebeurt.
    – Een moment te nemen van reflectie voor de actie.
    – De gedachten en gevoelens met compassie te benaderen.

    Stap 1: Opmerken van het oordeel/de trigger.
    Het oordeel opmerken en het gevoel van schaamte op milde wijze benaderen is de eerste stap om uit de vicieuze cirkel te stappen. Wat is het dat je weerhoudt om te voelen? Wat zegt die interne criticus?
    Stap 2: Opmerken van de behoefte.
    Wat is de dieper liggende behoefte? Naar welk gevoel ben je op zoek? Wat is de pijn die zichtbaar wordt als het oordeel vervaagd?
    Stap 3: Compassie
    We kunnen een basisbehoefte die ontbreekt niet zomaar opvullen met wat voor middel dan ook. Wat wel kan, is de behoefte erkennen en omarmen (door anderen én vanuit jezelf).
    Het besef en de wil om uit het gevoel te komen van 'niet goed genoeg' zijn, is de sterkste motivatie voor herstel.
    Profile image Mirjam Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Den Haag
    Mirjam ✓
  • Wat zit er achter je verslaving?

    Wat zit er achter je verslaving? Een verslaving begint vaak omdat er iets anders niet goed gaat in je leven. Je wilt dat liever niet meer voelen en daarvoor gebruik je een middel zoals alcohol of drugs of ga je bijvoorbeeld veelvuldig gamen, smartphone kijken, heel hard werken etc.

    Het is belangrijk om de oorspronkelijke oorzaak van de verslaving op te sporen en weg te nemen anders komt er zo weer iets anders voor in de plaats en ga je van de regen in de drup.
    Jolande
  • Verbinding met jezelf

    Er is een theorie dat verslaving een reactie is op eenzaamheid. In mijn praktijk heb ik ervaren dat die eenzaamheid vaak al heel jong begint.

    Je kunt de verbinding met anderen het best aangaan wanneer je verbinding hebt met jezelf. Hoe je verbinding maakt met jezelf, kun je leren van een goede therapeut.
    Profile image Janneke Therapie Ommen Lid van Therapiepsycholoog Ommen
    Janneke ✓
  • Kijk wat er ten grondslag ligt bij een verslaving

    Belangrijk, bij welke verslaving dan ook, is te onderzoeken wat er onder je verslavingsgedrag ligt. Vaak heeft iets in het verleden het verslavende gedrag getriggert en/of aangewakkerd. Na een langere tijd verslaafd te zijn is dit soms nog moeilijk te herkennen.

    Het is goed te kijken, eventueel samen met een therapeut, wat dit is. In de meest effectieve behandelingen wordt het onderliggende aan een verslaving meegenomen in de behandeling. De functie van de verslaving, zoals bijvoorbeeld het verdoven van pijnlijke momenten, wordt dan in de meeste gevallen minder.

    Profile image Anne Therapie Delft Lid van Therapiepsycholoog Delft
    Anne ✓
  • Ongewenst gedrag

    Een waardevolle tip voor mensen die willen stoppen met ongewenst gedrag is om zichzelf de vraag te stellen: "Wat zou er gebeuren als ik dit gedrag zou verminderen of stoppen?" Door deze vraag te overdenken, kunnen de dieperliggende redenen en overtuigingen die aan het ongewenste gedrag ten grondslag liggen, worden blootgelegd. Het begrijpen van de innerlijke motivaties achter het gedrag is essentieel om effectief verandering te kunnen bewerkstelligen. Zo kun je gericht stappen ondernemen om alternatieve en gezondere manieren te vinden om met situaties om te gaan en het ongewenste gedrag te vervangen door positieve gewoonten. Verslaving is een manier om met pijn om te gaan, met onvervulde behoeftes en verlangens. Zoek eventueel ook hulp (therapeut & lotgenoten groep) om hier mee aan de slag te gaan!
    Mirjam ✓
  • bouw aan een ondersteunend netwerk

    Bouw een ondersteunend netwerk op: Omring jezelf met vrienden, familieleden of steungroepen die je kunnen ondersteunen en aanmoedigen tijdens je herstel.

    Identificeer triggers: Probeer de situaties, emoties of mensen te identificeren die je verleiden tot verslavend gedrag. Door deze triggers te herkennen, kun je manieren vinden om ermee om te gaan.

    Ontwikkel gezonde gewoonten: Vervang verslavend gedrag door gezonde gewoonten, zoals sporten, mediteren of creatieve activiteiten.

    Wees geduldig en mild voor jezelf: Herstel van verslaving is een proces dat tijd en inspanning vergt. Wees geduldig en geef jezelf de ruimte om te groeien en te genezen.
    Profile image Karin Therapie Eersel Lid van Therapiepsycholoog Eersel
    Karin ✓
  • Ik zit te veel 'op mijn telefoon'

    Baal je van het veel doorbrengen op je telefoon. Blijft er daardoor ander werk liggen? Schaam je je als je toe moet geven hoe vaak je je telefoon gebruikt als ‘bezigheid’ of ‘tijdverdrijf’? Verveel je je en los je dat op door veel tijd door te brengen op social media?

    Op je smartphone zit een functie waarmee je kunt zien hoeveel tijd je doorbrengt op je telefoon, of welke apps je vaak gebruikt. Je kunt daarbij een schermtijd instellen. Dit kan handig zijn om jezelf te helpen met het kaderen van je telefoongebruik en om je te richten op andere dingen.

    Zou je willen leren om beter voor jezelf te zorgen en eerlijker te worden naar jezelf?

    Neem gerust vrijblijvend contact op. Acceptance & Commitment Therapie kan je helpen om meer naar je waarden te leven.
    Profile image Hannelies Therapie Ridderkerk Lid van Therapiepsycholoog Ridderkerk
    Hannelies ✓
  • Stel het even uit

    Een verslaving heeft een stellige stem die je roept om gevolg aan te geven.
    Het kan helpen om datgene wat je wilt doen even uit te stellen, terwijl je kiest om iets anders te doen. Wanneer de roep weer dringend voelt, stel je opnieuw weer even uit en doe je iets anders. Uiteindelijk zal de roep van datgene waar je los van wil komen, stillen. Hiermee pak je niet de oorzaak aan, maar help je jezelf om er steeds minder gehoor aan te geven.
    Profile image Arenda Therapie Apeldoorn Lid van Therapiepsycholoog Apeldoorn
    Arenda ✓
  • Podcast tip Rene van Collem

    Ken je Rene van Collem? Hij is drummer geweest bij de band Doe Maar!
    Cool! Minder goed nieuws is dat Rene zelf heel lang een verslaving heeft gehad. Hij is nu al meer dan 10 jaar in herstel.
    Zijn werk is nu gezinscoach voor gezinnen die te maken hebben met verslaving binnen het gezin.
    Sinds een jaar maakt Rene iedere week een podcast over verslaving. Hij vertelt er zelf over in alle openheid, hij interviewt mensen, waaronder anderen die in herstel zijn, familieleden die worstel(d)en met verslaafde familieleden, therapeuten en andere hulpverleners.
    Zelf ben ik zowat verslaafd aan het bekijken van Rene's podcasts! :o)
    Heel informatief, je krijgt enorm veel tips en adviezen, do's en ook heel veel don'ts. Rene is vol compassie voor iedereen, hij is zeer gedreven om je te helpen. Hij is open over zichzelf, eerlijk en waar nodig confronterend.
    Ondertussen zijn er zóveel podcasts door Rene gemaakt. Je hebt een enorme keuze.
    Wat mij betreft een super-aanrader voor als je een verslaving hebt of je bent betrokken bij iemand met een verslaving.
    Te vinden op YouTube.
    Dianne ✓
  • Gestopt met drinken? Denk oplossingsgericht!

    Stoppen met drinken is vaak een uitdaging en wij hebben de neiging ons met alle "problemen" bezig te houden.
    Probeer andere vragen aan jezelf te stellen, en zo op oplossingen te focussen. Enkele oplossingsgerichte vragen:

    Wanneer merk je dat je geen/minder zin in drinken hebt?

    Wat valt je op aan die momenten, wat is er anders?

    Hoe lukt het je om dingen anders te doen op deze momenten?

    Wat zou je helpen om dat in de toekomst vaker te laten gebeuren?

    Wie of wat steun jou het meest op je moeilijkere momenten?

    Wat doen anderen waardoor het jou beter lukt om niet te drinken?
    Profile image Felicia Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Rijswijk
    Felicia ✓
  • Zelf ben ik alcoholverslaafd

    Zelf ben ik alcoholverslaafd. Ik heb nog een lange weg te gaan. Maar wat mij helpt en wat ik ook bespreek met mijn psycholoog is het herstellen van mijn eigen betrouwbaarheid. Kleine doelen stellen en die behalen. Soms lukt dat, soms niet. Ik sta aan het begin van herstel.
    Dus niet: vanaf nu drink ik geen druppel meer. Of zelfs niet: ik drink vandaag niets. Maar: ik ga eerst eten koken voordat ik...
    Of: ik heb flinke trek maar ik kijk eerst een aflevering van een serie voordat ik eraan toegeef.
    Of ik heb al wat gebruikt maar ik stel verder gebruik uit door eerst de afwas te doen/ een was op te hangen, een warme douche te nemen etc.
    Juist wel 's avonds een afspraak met iemand plannen en dan pas na die tijd mogen gebruiken.
    Het maakt dat ik meer het gevoel heb van controle. Het lukt me om uit te stellen. En om te ervaren dat een piek van zucht/ trek/ craving/ drang of hoe je het ook noemt wel af kan nemen. Met veel kleine stappen kom je ook vooruit.
    Esther
  • Schema's - Overlevingsmodus

    Een schema is een patroon dat ervoor zorgt dat je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt. Een schema bestaat uit gedachten- en gedragspatronen.
    Bij het ontstaan van schema’s spelen ervaringen uit het verleden en bijbehorende gevoelens een grote rol. Een schema wordt ook wel “modus” genoemd (meervoud “modi”).

    Pas je je te veel aan anderen aan, kun je moeilijk nee zeggen? Vermijd je situaties of gevoelens, b.v. door afleiding of verdovende middelen? Overschreeuw je jezelf en controleer je anderen om je vervelende gevoelens te vermijden?
    In deze situaties zit je waarschijnlijk in je “overlevingsmodus”.
    Hierbij helpt het om je eigen behoeften te achterhalen en deze op een andere manier te bevredigen en constructiever om te gaan met conflicten en problemen. Dit zal niet gemakkelijk gaan, probeer in kleine stapjes alternatief gedrag uit.
    Marly
  • “zijn” vervangen door “doen”

    Een belangrijk idee bij het overkomen van je verslaving is dat je verantwoordelijkheid neemt over je verslaving en bijbehorend gedrag. Te vaak wijs je dan externe factoren aan om je verslaving te “rechtvaardigen”. Het staat herstel dan ook in de weg omdat je onbewust denkt dat je verslaving niet jouw probleem is.

    Een woorden truc die ik zelf heb geleerd om je verantwoordelijkheid te voelen is om “zijn” te vervangen door “doen”. Als je tegen jezelf zegt: “ik ben porno verslaafd”, dan voelt dat meteen machteloos. Het is immers zo, ik je kunt er nou eenmaal niks aan doen. Dus ook herstel ligt buiten jezelf. Zeg in plaats daar van eens tegen jezelf: “Ik doe porno verslaafd”. Dat legt je gedrag meteen bij jou neer. Jij doet het immers, jij hebt de verantwoordelijkheid. Het voelt meer “van jou” en laat je minder uitvluchten zoeken om je gedrag af te wenden op iets externs. Nemen van verantwoordelijkheid voor je verslaving is wat mij betreft stap 1 in het overkomen ervan. Deze simpele truc kan je daarbij dan ook helpen!
    Maarten
  • "And I said to my body, I want to be your friend'

    Wanneer je verslaafd bent aan alcohol of drugs is er meer aan de hand dan alleen het gedrag wat je laat zien met drank en drugs. Het gaat erom dat je de 'waarom' van de verslaving aanpakt. Hieronder drie tips waarmee je de verslaving kunt tackelen.

    1. Kick af
    Stop ermee. Je kunt dit zelf doen of met hulp. Hulp kun je inschakelen via de huisarts of je kunt natuurlijk zelf online zoeken. Het is van belang dat je éérst stopt voor je de daadwerkelijke beknelling kan aanpakken. Een goede leestip hiervoor is 'De verslaving voorbij' van Jan Geurtz.

    2. Van verslaafd ZIJN naar een verslaving HEBBEN
    Als je gestopt met bent kunt je gaan kijken naar de echte beknelling, het waarom je bent gaan drinken of drugs gebruiken. Blijkbaar is er iets zo pijnlijk, lastig of ingewikkeld dat je er wel zoveel voor moést gebruiken. Jan beschrijft dit in zijn boek als de 'paal-beeldspraak'. Als je alleen stopt emt gebruiken dan voelt het als vastklampen aan een paak boven water, het kost veel energie en het is een kwestie van tijd voor je loslaat en weer in het water valt. Als je de beknelling van lastige gevoelens, gedachten en gedrag aanpakt wat je al die tijd in je leven herhaalt dan is het als 'moeiteloos op de paal zitten.' Het kost kracht om te klimmen en daarna is het voorbij. Zo, nu HEB je een verslaving en BEN je die niet meer. Het is een onderdeel van je wat je kan aanpakken.

    3. Tel tot tien, erken wat je voelt en beeld je de gevolgen in
    Wanneer je een keer een terugvalgevoel krijgt tel je tot tien adem je diep in en laat je het vervelende gevoel en de vervelende gedachten er zijn. Soms zullen die even voorbij komen en dat is oké. We lijden het meest omdat we niet mogen lijden, laat het er even zijn en stel jezelf gerust dat dit mag. Beeld je daarna eens de gevolgen in van wat als je het doet, teruggrijpt naar gebruiken? En beeld je in wat voor voordelen het oplevert als je het niet doet :-). Succes en kijk hier eens rond naar een therapeut die je kan helpen.
    Profile image Bob Therapie Zoetermeer Lid van Therapiepsycholoog Zoetermeer
    Bob ✓
  • Herstel is net als een grote verbouwing

    Toen ik 9 jaar geleden met mijn herstel begon was ik liever lui dan moe. Ik had overal pijn in mijn lijf, voelde me down, vrat de hele dag door en dacht dat dit wel zo’n beetje het leven was. Ik wilde wel graag dat het anders was maar had het vertrouwen volledig opgegeven. Toch ben ik nog een keer opnieuw begonnen. Ergens in mijn hart vond ik een flintertje hoop, een greintje zelfrespect die me dat kleine vlammetje gaf om er nog een keer voor te gaan.

    Ik ben hulp gaan zoeken, ben begonnen met bewegen en ben betere keuzes gaan maken met eten. Eetbuien had ik al snel minder vaak en langzaamaan begon ik het vertrouwen in mezelf terug te vinden. Het lukte me met hulp van vele anderen om mijn oude leven af te breken en mijn nieuwe leven op te bouwen.

    Herstel is net als het renoveren van een oud huis. Je stript alles tot alleen de muren en het dak en vanuit daar ga je weer opnieuw opbouwen. Net als met een verbouwing gaat niet alles meteen goed, krijg je gegarandeerd tegenslagen en zul je geregeld met je handen in je haren huilend op je stoepje zitten. Ook heb je hulp van anderen nodig en ben je met de ene hulp meer tevreden dan met de ander.
    Maar net als bij een grootse verbouwing is er een eindresultaat. Deze bereik je alleen door elke keer weer het werk op te pakken, soms een break te nemen en je moed bij elkaar te rapen en door te gaan.

    Ik wist 9 jaar geleden niet dat het nu wel zou lukken, ik had geen idee. Ik wist alleen wat ik niet wilde, dat ik op deze manier niet oud wilde worden, zelfs niet wilde leven. Je weet niet wanneer iets wel zal lukken of niet gaat lukken. Je weet alleen wat je graag zou willen en wat je ervoor moet doen om het te bereiken.
    Ga ervoor, je bent het waard.
    Cindy ✓
  • Hongerige geesten, de psychologie van verslaving

    Een boekentip over de achtergrond van verslavingen. Gabor Maté geeft inzicht in hoe verslavingen tot stand komen door oa onverwerkt trauma. Hij beschrijft hoe de huidige maatschappij, de (intergenerationele) trauma's doorwerken en iemand tot 'verslaafde' kunnen maken.

    Begrijp jezelf en je verslaving beter, en kom hierdoor sneller tot de wortel van het probleem.
    Profile image Josien Therapie Lommel Lid van Therapiepsycholoog Lommel
    Josien ✓
  • Een negatieve overtuiging over jezelf

    Heel vaak willen mensen die een verslaving hebben eigenlijk niet helemaal stoppen en toch gaan ze enorm gebukt onder het gedrag.
    Hoe komt dat toch?
    De werkelijke oorzaak van de verslaving is waarschijnlijk een negatieve overtuiging over jezelf. De verslaving dient als (schijn) veiligheid. Als je aan de werkelijke oorzaak werkt is het niet meer nodig om die gevoelens te onderdrukken of te verdoven.
    Anoniem
  • Lichaamsgerichte therapie en verslaving

    Door gesprek, met aandacht voor het lichaam èn door in beweging te komen en de daaraan gekoppelde lijfelijke ervaringen leer je verbinding maken met dieper in het lichaam opgeslagen gevoelens. Oude patronen of emotionele ballast worden herkend en begrepen. Dit geeft inzicht en het ruimt op, zodat je met nieuwe kracht en energie en in contact met anderen, je eigen weg kunt gaan. Door de lichaamsgerichte manier van werken wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken. Uiteindelijk ervaar je nieuwe belevings-, bewegings- en gedragsmogelijkheden en voel je je letterlijk beter in je vel.
    Profile image Carolien Therapie Arnhem Lid van Therapiepsycholoog Arnhem
    Carolien ✓
  • Het geheim van veranderen

    Het geheim van veranderen is niet om iets NIET te doen.
    Als je probeert iets NIET te doen, dan gaat je aandacht nog steeds naar datgene uit. Met alle gevolgen van dien natuurlijk.

    Maar wat dan? Hoe laat je bepaalde patronen en gewoontes los om vervolgens een nieuw leven te gaan leiden?

    Het geheim van veranderen is om IETS ANDERS TE GAAN DOEN.

    Dus in plaats van porberen te stoppen met iets, ga je al je aandacht, tijd en energie simpelweg aan iets anders besteden.
    Kies iets wat je leuk vindt om te gaan doen/leren en maak hier een begin mee.

    Op het moment dat je behoefte hebt aan je oude gewoonte, begin je steeds weer met je nieuwe gewoonte.

    Bijvoorbeeld sporten in plaats van roken. Wandelen in plaats van eten. Afspreken met iemand in plaats van alleen thuis te gaan drinken.

    Wat voor jouw werkt, zul je zelf moeten uitvinden.

    Maar maak gebruik van de aantrekkingskracht van je nieuwe, leuke gewoonte en vergeet steeds meer de oude gewoonte.

    In het begin kost het meer moeite af en toe, maar je zult zien dat het steeds gemakkelijker gaat.
    Anoniem
  • Wees mild voor jezelf

    Wees mild voor jezelf wanneer je merkt dat je een verslaving hebt en daar niet direct vanaf kunt komen.

    Het heeft niets te maken met gebrek aan wilskracht of doorzettingsvermogen. Je hebt een verslaving niet voor niets ontwikkeld. Of dat nou seks, gokken, alcohol of drugs, shoppen is....

    De verslaving is niet het probleem. Het probleem zit dieper. Het is de reden waarom je de verslaving hebt ontwikkeld. Kijk samen met een therapeut naar de oorzaak. Daar ligt een pijn die je met een verslaving wilt verzachten.

    Door te leren om me een andere manier met die pijn om te gaan, zal je minder behoefte voelen om het te verzachten.
    Profile image Ellen Therapie IJsselstein Lid van Therapiepsycholoog IJsselstein
    Ellen ✓
  • Het is nooit te laat om hulp te vragen

    Het is nooit te laat om hulp te vragen, er zijn genoeg opties hiervoor. Tevens na terugval, adviseer ik opnieuw hulp te gaan zoeken.
    Profile image Wendy Therapie Enschede Lid van Therapiepsycholoog Enschede
    Wendy ✓
  • 60 seconden

    Zou het je lukken om wanneer je jouw verslaving wilt bevredigen, om dan 60 seconden te wachten, voordat je aan jouw verslaving toegeeft?

    Probeer het eens uit. Elke keer weer.
    Wellicht dat je na een week 120 seconden kan wachten.
    En een maand later 5 minuten.

    Wordt gewaar welke gedachten en gevoelens je hebt terwijl je wacht. Observeer deze zonder oordeel. En bespreek ze gerust met een therapeut.
    Anoniem
  • oordeelloos

    Hallo jij..... tja, verslaafd.....
    erg moeilijk om je zo te noemen, toch?
    Er hangen zoveel stigma's en oordelen aan.
    Je schaamt je er voor en het is iets wat anderen niet van je willen of verwachten....

    Maar hoe doe je het zonder?

    Ik kan je niet afhelpen van je verslaving, maar ik kan oordeelloos naar je luisteren en achterhalen waar het vandaan komt en hoe het komt dat je het middel steeds nodig hebt (of denkt nodig te hebben).

    Samen kunnen we dieper liggend gevoel, frustratie, behoefte of wens achterhalen. Wellicht kunnen we samen tot alternatieven komen. Zodat je wel krijgt, wat je nodig hebt om te ontladen of ontspannen, maar zodat je de gevolgen binnen de perken kunt houden. Je bent welkom, met welk verhaal dan ook. Als het nodig is, kan ik je doorverwijzen. Maar samen kijken we wat we kunnen bereiken,
    Succes en wellicht tot horens / ziens.
    Nicolette ✓
  • Vrijheid terugwinnen door ‘ik-management’ te versterken

    Het is belangrijk om te weten dat iedere verslaving de vervorming is van een behoefte die in de allereerste plaats gezond was. Belangrijke primaire behoeften van -alle mensen- zijn om je veilig, behaaglijk, verbonden, geliefd, begrepen, erkend, gestimuleerd én begrensd te voelen.

    Al in onze vroege kindertijd en jeugdjaren gaat het bij veel mensen mis bij het voorzien in deze behoeften. Niet alle ouders zijn in staat om hun kinderen goed om te leren gaan met hun behoeften, omdat zij dit zelf ook onvoldoende geleerd hebben.
    Zo ontwikkelt zich te weinig het ‘ik-management’ dat wij zo nodig hebben om ons gedrag bij het omgaan met onze behoeften te reguleren.
    Onze behoefte(n) worden ons dan de baas, gaan woekeren en vervreemden zich steeds verder van hun gezonde oorspronkelijke vorm.
    Denk eraan hoe de gezonde behoefte van verbondenheid, van ‘erbij horen’ voor velen de aanleiding was om te gaan roken. Bijna niemand vindt een eerste sigaret ‘lekker’.

    Wanneer je vervormde behoefte steeds meer grip op je krijgt en jij steeds meer jouw persoonlijke vrijheid inlevert, hoeft je dat eerst niet eens op te vallen. Veel verslaafde mensen leven in de illusie van controle hebben en ontdekken juist door hun omgeving, doordat ze vastlopen, of door lichamelijke klachten dat er iets ‘niet goed’ is.

    Als verslaving lang duurt vormt zich veel gewoontegedrag en raakt de verslaving in je hele fysieke en psychische lichaam ingebouwd.
    Als je zelf tot het inzicht en daarmee tot het besluit komt dat je het anders wilt, dat jij je vrijheid en gezondheid terug wilt winnen, dan heb je meestal de steun van (ervaren of professionele) anderen nodig. Zij kunnen dan het nodige ‘hulp-ik’ voor je zijn om ervoor te zorgen dat je de tijd, de methode en de middelen krijgt om je eigen ‘ik-management’ (weer) op te gaan bouwen.
    Profile image Guido Psycholoog Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Guido ✓
  • Gewoontes!

    Net zoals de hond van Pavlov ging kwijlen bij het horen van de bel die aangaf dat hij eten kreeg zijn er momenten in de dag dat wij als mens aangaan op prikkels om iets te gaan doen. De wekker gaat; je kijkt op je mobieltje. Je komt van je werk; je schenkt een wijntje in. Deze gewoontevorming is een onderdeel van het in stand houden van verslaving en er is moeilijk van af te komen. Kijk eens naar die gewoontes en bedenk eens hoe je daarvoor in de plaats iets anders een gewoonte kan laten worden.
    Profile image Henny Therapie Schagen Lid van Therapiepsycholoog Schagen
    Henny ✓
  • Verslaving, middelengebruik of omgaan met moeilijkheden?


    De naam die je aan je gedrag geeft, kan een verschil maken in je motivatie om iets te veranderen.

    Kom los van labels en richt je op wat voor jou belangrijk is: welke verandering zou je een meer vervuld leven geven? En waar gaat het om? Een betere gezondheid? Betere relaties? Meer energie?

    Veranderingen in je gebruik gaan over je welzijn en je toekomst.
    Profile image Felicia Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Rijswijk
    Felicia ✓
  • wat is de wortel

    Een verslaving wordt vaak als voorliggend gezien bij het vragen van hulp. Eerst van de verslaving af en dan verder behandelen. Het klopt dat bij bepaalde verslavingen verdere behandeling ondermijnt wordt door het in stand houden van het gedrag. Tegelijk heeft verslaving vaak een oorzaak die ligt in opgelopen schade in je leven. Daarom is het waardevol een hulpverlener te vinden, die daar naar wil en kan kijken zodat niet alleen het gedrag in het hier en nu wordt aangepakt, maar ook de diepere laag eronder.
    Profile image Arenda Therapie Apeldoorn Lid van Therapiepsycholoog Apeldoorn
    Arenda ✓
  • The Outrun

    Een prachtige film over verslaving is gebaseerd op een autobiografisch boek van Amy Liptrot: The Outrun (in het Nederlands De uitweer). De film gaat heen en weer tussen kindertijd en volwassen leven van de hoofdpersoon, deels in Londen, waar haar alcoholverslaving ontstond, en deels op de Orkneyeilanden, waar ze opgroeide en waar ze ook herstelt. Indrukwekkend, ontroerend, wonderschoon.
    Profile image Liesbeth Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Liesbeth ✓
  • Creëer een steunend netwerk en vangnet om je heen.

    Verslaving gedijt vaak in isolatie. Het delen van je gevoelens en uitdagingen met vertrouwde mensen, zoals vrienden, familie of een steungroep, kan een krachtig hulpmiddel zijn.
    Professionele begeleiding van een therapeut of coach helpt je niet alleen de onderliggende oorzaken van je verslaving te begrijpen, maar geeft je ook concrete strategieën om triggers te herkennen en ermee om te gaan.
    Een praktische eerste stap is het bijhouden van een dagboek om patronen in je gedrag en emoties te ontdekken. Combineer dit met mindfulness- of ontspanningstechnieken om meer bewust te worden van je gedachten en impulsen zonder er direct op te reageren.
    Onthoud: herstel is een proces, en elke stap vooruit is waardevol. Geef jezelf de ruimte en tijd om te leren en te groeien.
    Profile image Kim Therapie Tegelen Lid van Therapiepsycholoog Tegelen
    Kim ✓
  • Zoek professionele hulp

    Ben je verslaafd dan is allereerst gespecialiseerde hulp zoals de AA belangrijk. Als je verder bent op dit pad en stabieler, dan kan het heilzaam zijn om verder te kijken naar de diepere lagen die geleid hebben tot je verslaving met een goede therapeut.
    Tineke ✓
  • Nieuwe omgeving/groep

    Het kan helpen om in een nieuwe groep/omgeving te komen die positief, inspirerend, hartelijk en gastvrij in het leven staan die niet worstelen met een verslaving. Wie in je netwerk kan je daarmee helpen?
    Jérémie
  • Je BENT niet verslaafd, je DOET het

    Heel belangrijk bij verslavingsproblemen is te beseffen dat je niet je gedrag bent, net zoals dat geldt voor alle andere gedragingen. Vereenzelvig je er dus niet mee. Het is iets wat je doet, keer op keer, een hardnekkig, moeilijk te veranderen patroon, maar... je doet het dus je kan het ook laten.

    En waarschijnlijk ontkom je er niet aan om op zoek te gaan naar waarom jij ooit je verslavingsgedrag bent gaan doen, wat het je opleverde, wat je niet meer hoefde te voelen, waar je van weg kon. Daar zit de sleutel.
    Profile image Karin Online GZ-Psycholoog Lid van Therapiepsycholoog Online
    Karin ✓
  • Verslaafd zijn aan verslavingen.

    Ik zie vaak dat veel mensen proberen van een verslavingen af te komen om vervolgens de afleiding te zoeken in een andere verslaving.
    In mijn praktijk ga ik altijd op zoek naar het stuk bewustwording van jouw verslavingsgedrag.
    Alles begint met bewustwording!
    Mentaal moet je er klaar voor zijn en daar train ik mensen in.
    Als je mentaal de kracht hebt gevonden dan herken je patronen zodat jij jezelf kan aansturen en niet wordt mee gezogen naar een andere verslaving.
    Profile image Angela Therapie Almere Lid van Therapiepsycholoog Almere
    Angela ✓
  • Telefoonverslaving

    In het nieuws wordt er gepraat over de grote groep jongeren die last heeft van een telefoonverslaving. TikTok en Instagram bieden eindeloze stromen boeiende video’s en foto’s. Niet alleen van beroemde mensen, maar ook van vrienden en kennissen. Iedereen houdt elkaar in de gaten. Wie heeft de nieuwste producten? Wie ziet er het beste uit? Met alle beschikbare filters lijken mensen ineens een onhaalbare schoonheid te bezitten. En dat is het, onhaalbaar, maar niet iedereen beseft dat. Het idee dat je er anders uit wilt zien dan je doet is schadelijk. Je geeft er namelijk de boodschap mee af aan jezelf dat jij niet goed genoeg bent. Daarnaast kan een telefoonverslaving slecht zijn voor je slaap en je contact met mensen in de ‘echte’ wereld.

    Een telefoonverslaving is goed aan te pakken met cognitieve gedragstherapie. Eerst moet je kijken waar de verslaving tot afleiding vandaan komt. Waarom wil iemand weg uit het hier en nu? En zijn er alternatieven voor de telefoon? Daarna ga je kijken hoe je bepaalde gedachten kunt gaan ombuigen. Met mindfulness kan er ook nog gewerkt worden aan het leren ontspannen en het concentratievermogen.
    Profile image Michelle Psycholoog Leiden Lid van Therapiepsycholoog Leiden
    Michelle ✓
  • Kiezen voor het 'langetermijneffect'

    Korte termijn fijn, lange termijn pijn. Korte termijn pijn, lange termijn fijn.

    Als je een besluit neemt is het niet altijd makkelijk om aan de lange termijn te denken als de korte termijn iets fijns op levert. Het heeft alles met vermijding te maken. Vaak is een langetermijnoplossing een stuk lastiger en daarmee ervaar je niet meteen dat fijne gevoel. Hoe komt het dat we geneigd zijn keuzes te maken die ons op korte termijn een fijn gevoel geven? En is het mogelijk om dit te veranderen? Wat kan dit voor verandering geven in je leven? Hoe kun je dit leren?

    Ben je nieuwsgierig hoe jij kunt leren om meer voor de lange termijn te gaan? En om op de korte termijn de ‘pijn’ te verdragen? Acceptance & Commitment Therapie kan je hierbij helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.
    Profile image Hannelies Therapie Ridderkerk Lid van Therapiepsycholoog Ridderkerk
    Hannelies ✓
  • Verslaafd aan je telefoon?

    Teveel schermtijd (zeker 'sociale' media) werkt verdovend en daardoor verslavend.
    Het is een (relatief) nieuwe manier geworden om ons gevoel te negeren, om ons af te leiden van waar het werkelijk om gaat: Contact. Met jezelf en met de mensen om je heen.

    In plaats van 'contact' met mensen op een scherm die we überhaupt niet kennen en waar we niets van weten, behalve datgene dat zij delen op hun kanalen.

    Hoe zou het zijn als we ermee zouden stoppen?
    Dat vraagt nogal wat, vermoed ik. Sociale media valt (bijna) niet meer weg te denken. Ik communiceer met behulp van die kanalen met jullie. Hoewel ik denk dat jullie het leuker vinden om een persoonlijk kaartje van mij te krijgen dan een getypt berichtje.

    Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen zelfs beangstigend kan zijn om niet meer actief te zijn op TikTok, Insta, etc. Want wat blijft er dan over? Je wordt ineens geconfronteerd met jezelf, ervaart misschien een leegte, die opgevuld moet worden.

    Vergelijk het maar eens met een gok- of alcoholverslaving. Die werkt in feite net zo.
    Men raakt immers niet voor niets verslaafd. Er moet een leegte opgevuld worden. Er moet iets verdoofd worden. Om de pijn die er is niet te hoeven voelen.

    Wat ga jij uit de weg, als je veel op social media zit?
    Is het afleiding, zodat je niet aan die rotklus van je werk hoeft te beginnen?
    Of doe je het omdat je daarmee jezelf probeert te verdoven, iets uit de weg gaat waarmee je niet geconfronteerd wilt worden? En wat is dat dan?

    Ik wil graag de volgende uitdaging met jou aangaan:
    De komende week, wanneer je de neiging voelt om naar je telefoon te grijpen, omdat je je verveelt, of omdat je zoekt naar afleiding van wat dan ook, wil ik je vragen om je even bewust te worden van jezelf.



    Wat gebeurt er dat jouw hand automatisch naar dat schermpje grijpt?
    Welke gedachte gaat er door je heen?
    Wat voel je?
    Leg je hand op je wang, of op je buik, en maak eens contact met jezelf.
    Adem een paar keer diep in en blaas uit.
    Wat komt er los? Wat laat zich zien, wat wil gevoeld worden?
    Laat dat gevoel eens toe en observeer wat er gebeurt.


    Wat zou je nu eigenlijk het liefste willen? Wat heb jij nodig om echt nu voor jezelf te zorgen?

    Naar buiten om een wandeling te maken?
    Een vriend of vriendin bellen?
    In gesprek gaan met je partner of kind?
    Schrijven, tekenen, muziek luisteren?
    Bidden, een boek lezen?

    Ga dat dan doen, al is het maar 10 minuten.
    En ervaar wat het je oplevert, om even tijd te maken voor jezelf en je bewust te worden van wat jij nodig hebt.

    Profile image Ursula Counseling Hilversum Lid van Therapiepsycholoog Hilversum
    Ursula ✓
  • Verslaving

    Verslaving, is een hele goede beschermingsmechanisme, te goed zelfs.
    Om er los van te kunnen komen vraagt wel iets van jezelf, niet dat je het voor anderen/omgeving gaat doen want dan is een terugval groot. Het gaat er in eerste instantie om dat je het zelf wilt, wil je er los van komen? Het brengt je nl. ook iets en misschien weegt dat wel zwaarder dan dat je het zonder zou moeten doen.
    Profile image Colin Therapie Zwaag - Hoorn Lid van Therapiepsycholoog Zwaag
    Colin ✓
  • wees er open en eerlijk over

    Het helpt om de volgende stap te maken door open en eerlijk met een vertrouwenspersoon je innerlijke worstelingen te bespreken.
    Jeremie
  • verslaving & complex trauma

    Verslaving ontstaat niet van de ene op de andere dag.
    Wat eerst nog onopgemerkt bleef, gaat je op een goede dag aan het haakje hangen.

    In beginsel is dat wat in verslaving heeft geresulteerd helpend. Ooit begon het als een manier, een kortstondige oplossing, ter vermijding van stress, pijn, lijden. Emotioneel en/of fysiek.
    Helaas geldt de stressafname kortstondig en niet voor de lange termijn.

    Het doorbreken van de cirkel in verslaving vraagt om de juiste behandeling en een verandering in leefstijl. Behandeling is lastig. Er bestaat helaas geen quick fix, en zeker geen succes als er geen ziekt-inzicht komt en de discipline ter verandering van gedrag ontbreekt.

    Puur verslavingsgedrag proberen te stoppen, lukt volgens mij niet als er niet dieper contact wordt gemaakt met de drijfveren achter het verslavingsgedrag.

    Het inzicht uit de traumatherapie dat achter verslavingsproblematiek chronische stress, een neuro-biologische ontregeling schuilt gerelateerd aan complex (kind)trauma, onderschrijf ik.

    Het beste is het om een goede therapeut of eigenlijk nog beter, samenwerkende therapeuten te vinden ter ondersteuning van het proces naar een minder afhankelijk leven en een gezonder lichaamsfunctioneren.
    Profile image Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog Maastricht
    Astrid ✓
  • Meer drinken of blowen door de korte winterdagen?

    Velen van ons grijpen in de winter vaker naar alcohol of wiet omdat de duisternis uitnodigt om thuis te blijven en te ontspannen.

    Maar het effect de volgende dag(en) is vaak een gevoel van nog meer verdriet, apathie, vermoeidheid.

    Probeer overdag korte pauzes te nemen en naar buiten te gaan, al is het maar voor een wandeling van 10 minuten.

    Probeer 's avonds bewust andere ontspannende activiteiten te plannen en zie de "donkere" tijd van het jaar als een tijd voor reflectie en opladen waarin je jezelf niet zo hoeft te pushen om even hard te presteren als in de zomer.
    Profile image Felicia Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Rijswijk
    Felicia ✓
  • Steun organiseren

    Steun organiseren

    Wil je nu echt van je verslaving af? Doorbreek dan je schaamte en praat over je verslaving in je omgeving. Vertel aan anderen waar je moeilijk van af komt en welke struggles je ervaart bij het stoppen. Vertel aan anderen hoe het is om cravings te ervaren en hoe je daar mee om gaat. Hoe het de ene keer lukt om je drang naar je verslaving te weerstaan en hoe je je de andere keer laat meeslepen. Vertel over je spijt en je schaamte gevoelens. En vraag om support van de mensen om je heen. Vraag anderen om jou te blijven vragen naar hoe het met je verslaving gaat. Op deze manier kan je je schaamte voor je verslaving in positieve zin gebruiken, waardoor je net wat extra kracht en doorzettingsvermogen ontstaat om te stoppen of te minderen en hef je een eenzaam gevoel bij jezelf op, wat vaak ook (deels) ten grondslag ligt aan je verslaving.
    Profile image Isabel Therapie Hoorn Lid van Therapiepsycholoog Hoorn
    Isabel ✓
  • Welk gat vul je?

    Wat vult jouw verslaving?
    Een verslaving komt vaak tot stand doordat het iets maskeert. Een niet prettig gevoel, wordt tijdelijk opgelost door eten. roken, drugs. Wat hoef jij dat moment niet te voelen?
    Zoek een therapeut om dit samen te onderzoeken.
    Profile image Freya Therapie Balk - Friesland Lid van Therapiepsycholoog Balk
    Freya ✓
  • Doorbreken van gewoonte

    Het stoppen met roken of eten is vaak lastig omdat de 'gewoonte' er in is gesleten.
    Het veranderen van jouw dagelijkse routine kan ervoor zorgen dat de rook- of eetmomenten verstoord worden, waardoor er een nieuwe routine kan plaatsvinden.

    Drink 's ochtends thee ipv koffie (en je gewoonlijke ochtendsigaret). Doe een wandeling, verander je pauzetijd, maak een smoothie. Door je schema om te gooien heeft jouw lichaam minder behoefte aan de 'oude gewoonte'.
    Profile image Freya Therapie Balk - Friesland Lid van Therapiepsycholoog Balk
    Freya ✓
  • Ben lief voor jezelf

    Bij het aanpakken van een verslaving is het super belangrijk om na te gaan wanneer het verslavingsgedrag zich voor doet en wanneer het ontstaan is. Hou daarom eens een periode bij wat de momenten/situaties/triggers incl. gevoelens en gedachten zijn, waarin jij (bijna) niet anders kan dan je verslavingsgedrag uitvoeren.
    En wat is/was de situatie waarin je verslavingsgedrag ontstaan is? Wat speelde zich af? Wat gebeurde er toen? Wat heb je jezelf aangeleerd?
    En zie je een verband tussen het ontstaan en de huidige momenten?
    Wat is het onderliggende probleem, waar je geen andere oplossing (nog) voor hebt dan je verslavingsgedrag?

    Het kan een hele zoektocht zijn om het te vinden. Houd vertrouwen en neem het jezelf niet kwalijk dat je deze onhandige gewoonte ontwikkeld hebt. Daar is een reden voor. Ben lief voor jezelf. Hoe meer je jezelf op je kop geeft, hoe groter je probleem (dan heb je er nog een extra probleem bij).
    Als je wilt, helpt ik je graag zoeken naar wat er onder je verslaving ligt én bij het aanpakken/oplossen van dat issue!
    Profile image Karin Online GZ-Psycholoog Lid van Therapiepsycholoog Online
    Karin ✓
  • Een paar tips om uit de vicieuze cirkel te komen

    Deze week keek ik naar een interview met Jan Geurtz. De mindfulnessleraar die ervaringsdeskundig is op het gebied van verslaving en meerdere boeken heeft geschreven hierover.
    Jan is van compassie en het stoppen met het jezelf afwijzen omdat je een verslaving HEBT (en niet verslaafd BENT).
    Twee voor mij nieuwe eye-openers van Jan wil ik graag met je delen.
    De definitie van verslaving is: Een gewoonte die ongezond is voor jou en/ of je omgeving waarmee je niet kunt stoppen.
    Je kunt onder andere niet stoppen omdat je ervan overtuigd bent dat je verslaving (middel of gedrag) een probleem voor jou oplost.
    Bijvoorbeeld: geen stress voelen, makkelijker sociaal contact maken, wég gaan voor pijnlijke gevoelens, pijnlijke gevoelens verdoven.
    Helaas lost je verslaving je probleem niet op.
    In het interview zei Jan: "Verslaving is een oplossing voor een probleem dat tegelijkertijd het probleem vergroot."
    En wat ook nieuw voor mij was: "Ieder keer dat je verslaving toch inzet met als doel je probleem te verlichten bewijs je aan jezelf dat je je verslaving nodig hebt óm je probleem te verlichten. " (maar ís dit wel waar?)
    Zomaar twee mooie waarheden om eens over na te denken.
    Welk probleem wil ik oplossen met mijn verslaving?
    En helpt dit mij ook echt?
    Wil je stoppen, maar lukt dit niet? Zoek goede hulp!
    Dianne ✓
  • Goed genoeg

    -Vandaag ben je al goed genoeg (tegen zelfverbeteringscultuur)
    -Sober zijn is het doel op zich
    Vera
  • verslaving is een vlucht uit de werkelijkheid

    Het opgaan in een roes is een vorm van vluchten. Blijkbaar is er iets in je leven dat je niet onder ogen wilt komen. Meestal gaat het om emoties/gevoelens die je als onprettig bestempelt en waar je van weg wilt.

    Zolang deze onderliggende vermijding er is, is het lastig om van verslavingen af te komen. Je pakt immers de wortel niet aan en dus groeit het plantje vanzelf terug.

    Wat dus nodig is, is dat je de emotie die je niet wilt voelen juist wel gaan voelen. Het is verstandig om dat onder begeleiding te doen, want je hebt dat gevoel niet voor niets weg gestopt.

    Als oefening om te ontdekken welk gevoel je vermijdt, kun je het volgende doen: op het moment dat je de neiging voelt om naar je favoriete genotsmiddel te grijpen, stel dat dan heel eventjes uit. Focus je op je lijf en voel welke emotie daar opspeelt.
    Óf: neem een recent moment in gedachten dat je naar je favoriete genotsmiddel greep en speel dat moment in slow motion af. Supervertraagd, want het moment waar het om gaat duurt maar een fractie van een seconde. Doordat het een geautomatiseerd patroon is schiet je heel snel vanuit de ongewenste emotie in een gedachte en vrijwel meteen in gedrag (naar het genotsmiddel grijpen). Vandaar dat het nodig is om dit echt heel erg in slow motion af te spelen, zodat je de emotie die het gedrag in beweging zet kunt voelen, als ik het maar heel even.

    Als je die emotie voelt, dan heb je de angel te pakken. Er zit daar een emotionele pijn en die wil verwerkt worden. Wat een verslaving doet is alleen maar verdoven.

    De ongewenste emotie gaat niet weg, totdat je hem durft te doorvoelen. Daar is een beetje moed voor nodig. En liefst een begeleider. Onder de emotie zit een onverwerkte herinnering en die wil verwerkt worden. Doe je dat, dan ruk je de wortel onder je verslaving uit, de echte onderliggende motivatie verdwijnt. Je hebt dan alleen nog met het gewoontegedrag en eventuele ontwennigsverschijnselen af te rekenen, maar dat gaat echt veel makkelijker als de 'pijnlijke' wortel er niet meer is.
    Anoniem
  • Boekentip: waarom veranderen (meestal) mislukt

    Het boek "Waarom veranderen (meestal) mislukt van Martin Appelo laat je zien hoe verslavingen een spoor in je hersenen maken, waardoor veranderen heel erg moeilijk is. De titel van het boek zegt dat het MEESTAL mislukt, en er staan dan ook tips in hoe het wel zou kunnen lukken.
    Profile image Betty Therapie Beverwijk Lid van Therapiepsycholoog Beverwijk
    Betty ✓
  • PSYCH-K bij verslavingen

    PSYCH-K is een vrij nieuwe therapievorm. Met PSYCH-K kun je je onderbewuste herprogrammeren, er gezonde overtuigingen in installeren die de reeds aanwezige ongezonde overtuigingen vervangen.

    PSYCH-K kent ook een specifiek protocol om de percepties rondom stress te transformeren. Dit protocol kan o.a. ook worden toegepast op verslavingen. Zo heb ik deze week, een persoon gefaciliteerd met een chocoladeverslaving en twee met alcoholverslaving. En het werkt! De eerste persoon heeft niet meer getaald naar chocolade en bij de andere twee is de behoefte om stelselmatig wijn te drinken verdwenen. Het ging hier om milde verslavingen, maar toch ...

    Daarnaast is het wel aan te raden om wel naar de onderliggende emoties en beperkende overtuigingen te kijken, die het verslavende gedrag in eerste instantie veroorzaakt hebben.
    Anoniem
  • wat wil je niet voelen?

    Verslaving zijn een manier om een bepaalde emotie niet te hoeven voelen. Je eet, zapt, drinkt, blowt het weg.

    Zolang je deze emotie uit de weg blijft gaan, zal het lastig zijn om je verslaving los te laten. Durf je de ongewenste emotie echter onder ogen te komen en de daaraan ten grondslag liggende onverwerkte herinnering, dan valt de behoeftigheid onder de verslaving weg. Je hebt dan alleen nog het gewoontepatroon en eventueel de fysieke gewenning los te laten, maar dat gaat veel makkelijker als de emotionele zuigkracht is verdwenen.

    Wat vermijdt je? Ga naar een recent moment dat je naar de chips, fles, joint, afstandsbediening o.i.d. greep. Speel de seconde voordat je aan je verslaving toegaf in slow motion af. Welke emotie voelde je vlak voordat je toegaf? Doe het echt heel erg vertraagd, want de emotionele puls is vaak maar heel erg komt omdat het ontwijkende gedrag geautomatiseerd is.
    Anoniem
  • Hypnose en beweging

    Hypnose werkt goed bij een aantal verslavingen. vooral bij roken helpt het goed. Hypnose werkt ook goed bij hulp met afvallen.

    Hypnose werkt diep door op onder bewuste waardoor stoppen met verslavingen makkelijker word.
    als je tegelijkertijd beweegt je leefstijl aanpast, werk je van twee kanten effectief aan je problemen, de verslaving en wat er onder ligt. dmv hypnose en bewegingstherapie, hardlopen wandelen, yoga en boksen zijn goed hulpmiddelen om je leefstijl aan te passen en je gewoontes te veranderen.


    Profile image Kim Therapie Oldenzaal - Twente Lid van Therapiepsycholoog Oldenzaal
    Kim ✓
  • Nu even niet want….

    Nu even niet want….

    Jarenlang wilde ik van mijn eetstoornis, verslaving af, maar bij elke afwijking van het normale had ik een reden om daar niet op dat moment aan te beginnen…

    Nu even niet want:

    Ik ga op vakantie
    Ik ben moe
    Ik voel me niet zo lekker
    Ik heb er de puf niet voor
    Het is weekend
    De kinderen zijn ziek
    Enz…

    Kortom…nu even niet….straks, morgen, na het weekend, na de vakantie begin ik….

    Vandaag de dag stel ik niet meer uit. Ik ga ervoor. Elke dag, elk moment…omdat ik het waard ben.

    En jij…ben jij het waard om te stoppen met uitstellen en voor jezelf te kiezen.
    Liefdevolle zelfzorg vraagt er meestal om, om te stoppen met het alleen te doen en hulp te vragen.
    Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact op met een hulpverlener die bij jou past. samen kun je het aan.
    Cindy ✓
  • A different view on addiction

    If you're up for a challenge of the "mainstream" view on addiction then check out this book:

    The Resonance Factor: Challenging the myth of addiction
    Kenneth Robinson & Jennifer Jordan
    Profile image Felicia Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Rijswijk
    Felicia ✓
  • Hulp zoeken bij verslaving

    Een verslaving is een van de meest moeilijke problemen om deze zelf op te lossen. Daarom is het erg belangrijk om ondersteuning van deskundige mensen erbij te halen. AA is een goed voorbeeld hoe een gemeenschap van mensen met een soortgelijk probleem elkaar kunnen helpen omdat ze deskundig zijn op het gebied van alcohol verslaving.
    Dagmar
  • PRI

    Hoe vaak heb jij geprobeerd om van je verslaving af te komen? Hoe voel je je als blijkt dat jouw wilskracht "weer" niet voldoende was om niet meer te drinken, eten. roken enz.
    Het negatieve oordeel wat je dan over je zelf uitroept is niet nodig. PRI is een instrument wat je niet alleen laat zien waarom dit oordeel niet klopt, maar ook laat ervaren/voelen waarom het niet klopt. Dat oordeel is een overlevingsmechanisme wat jou als klein kindje heeft geholpen toen je niet kreeg wat je nodig had.

    Op een gestructureerde manier help ik jou om dit aan te pakken.
    Profile image Marcel Therapie Middelburg Lid van Therapiepsycholoog Middelburg
    Marcel ✓
  • Er zijn meer verslavingen dan je denkt

    Wist je dat liegen, sporten, roken, drank, drugs, shoppen, eten, drama, negativiteit, liefde, seks en gokken, aandacht allemaal verslavingen kunnen zijn. Je hebt een verslaving wanneer een gedrag of middel je leven beheerst. Hoe eerder je je laat behandelen hoe beter. Zoek hulp, je hoeft het niet alleen te doen
    Cindy ✓
  • Alcoholverslaving, dat overkomt jou toch niet?

    Alcoholverslaving, dat overkomt jou toch niet?
    Gezellig borrelen met vrienden en vriendinnen moet kunnen toch?
    Kun je een dag of meer zonder alcohol? Of is dat wel moeilijk? Wanneer heet het een ""afhankelijkheid"" of "verslaving"', wanneer voel je je er goed bij en wanneer doe je het uit gewoonte of uit afhankelijkheid? Hoe voel je je tijdens het drinken? Hoe voel je je de dag later? Ik help je graag het een en ander op een rijtje krijgen en duidelijk te maken, wat je gewenste stappen hierin zijn.
    Oordeelloos praten hierover werkt positief door in je motivatie om hier iets aan te doen.
    Nicolette ✓
  • Verslaving als gevolg van onverwerkte emoties

    Verslaving als gevolg van onverwerkte emoties

    Wanneer er stressoren ontstaan die te heftig zijn of te lang duren, kan dit de aanmaak van dopemine in het brein verminderen. Daarnaast zal de amygdala in het brein meer angst veroorzaken en korte termijn oplossingen voorstellen. Er ontstaat daardoor een verhoogde gevoeligheid voor verslaving na trauma zoals een verlies of bittere teleurstelling. Ook een geheim meedragen of een rol spelen die niet past, is een voedingsbodem voor het ontwikkelen van een verslaving. EMDR is hierbij de aangewezen methode om snel en effectief de onderliggende emoties te verwerken.
    Nathalie
  • Verslaving versus eenzaamheid

    Verslaving versus eenzaamheid

    Gelukkig wordt verslaving steeds meer als een sociaal verschijnsel gezien. De aanname dat verslaving wordt veroorzaakt door drugs is achterhaald. Het onderzoek; Rat Park van Bruce Alexander heeft aangetoond dat isolement aanzet tot gebruik van verslavende middelen of verslavingsgedrag. De sociale context waar iemand zich in begeeft, is bepalend voor verslavingsgedrag. Als er sprake is van eenzaamheid, ligt verslaving op de loer. Aangezien er door de gevoelens van schaamte en schuld vaak nog meer eenzaamheid optreedt, kan er een destructieve negatieve spiraal ontstaan. De oorzaak van sociale leegte of eenzaamheid is vaak sociale angst of faalangst. Dit is een zeer belangrijk aspect om in de behandeling mee te nemen.
    Nathalie
  • Verdraag het ongemak

    Wanneer je je verslaving bevredigt, voel je geen ongemak want dit hef je op door toe te geven aan de verslaving. Wanneer je het ongemak bewust gaat ervaren, schrijf dan op welke emoties boven komen, welk ongemak wil je teniet doen of niet voelen? Gebruik het als zelfonderzoek, je hoeft niet meteen te stoppen want dan leg je jezelf druk op. Ga eerst onderzoeken wat er boven komt wanneer je niet toegeeft aan de verslaving.
    Profile image Rigtje Therapie Assen Lid van Therapiepsycholoog Assen
    Rigtje ✓
  • Achter verslaving zit een verhaal

    Achter verslaving zit altijd een verhaal dat uitgesproken wil worden, dat gehoord wil worden. Een verhaal dat je liefst verdringt omdat het te pijnlijk is. Belangrijk is een therapeut te vinden die echt kan en wil luisteren zodat je je verhaal zelf ook kunt gaan horen.
    Ellen
  • Verslaafd? Hoezo?

    Verslaafd? Hoezo?

    Of we de afhankelijkheid van middelen, gedrag en dergelijke verslaving noemen, is voor de persoon in kwestie niet zo relevant. Tja mogelijk wel voor vergoeding van behandeling en ook voor naasten die de erkenning missen die een diagnose soms kan geven. Het gaat om de pijn, de enorme pijn die ze voelen, gevoeld hebben denken, of te gaan voelen. En die pijn is niet te hebben, die wil/kun je gewoon niet voelen. Pijn van bijv. eenzaamheid die er soms al een leven lang is. Zoals bijvoorbeeld van mijn vriendin die zich in coma dronk toen ze zich toppunt van eenzaam en verlaten voelde. Geen idee meer wat er toe deed en waar zij toe deed. Wat een pijn en verdriet.
    Wat is jouw manier van omgaan met (of weggaan van) jouw pijn? Is die manier schadelijk voor jezelf en/of je relaties en ben je bereid anders met het vechten tegen deze ongelooflijk nare gevoelens om te gaan. Bij een therapeut die niet jou niet veroordeeld, die naar je luistert en er is als je het verdriet toelaat en het vechten tegen dit verdriet meer kan loslaten.
    Gerda
  • routine

    Ben jij verslaafd geweest en vind je het lastig je leven in te delen. Hoe geef ik vorm aan je leven, hoe deel jij de dagen in. Maar vooral te kijken wat past bij jou? Wat zijn je interesses, hobby's? Hoe krijg je structuur en bouw je routine in?
    Werk je of volg je een opleiding? Of moet je hier nog vorm aan geven? Kom je hier zelf niet uit dan ga ik graag met je in gesprek, om meer verbinding te krijgen met jezelf.
    floor
  • Hypnose bij verslaving

    Hypnose kan een heel zinvolle, krachtige aanvulling zijn op psychotherapie bij verslaving.
    Diana
  • Minder willen drinken is geen schaamte

    Weet je niet zeker of je te veel drinkt omdat iedereen om je heen evenveel of zelfs meer drinkt?
    Hoeveel nog als 'normaal' wordt beschouwd is een sociale constructie en vaak helemaal niet meer gezond.
    Kijk liever naar je eigen leven of minder drinken je gelukkiger kan maken.
    Als je dat doet, ben je geen 'alcoholist' maar iemand die om zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid geeft.
    Profile image Felicia Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Rijswijk
    Felicia ✓
  • Angst voor terugval? Blijf in contact met jezelf!

    Een terugval gebeurt niet in één oogopslag, maar komt vaak na een opeenstapeling van gebeurtenissen, stress, levensproblemen. Vraag jezelf elke dag af hoe het met je gaat, of je gedachten hebt over of verlangen naar drank/drugs, en hoe sterk je drang ernaar is.

    Geef je drang een cijfer tussen 0 en 10 of 0 en 100 en houd het bij in een dagboek of een app (bijv. Track & Graph). Kijk regelmatig of je drang sterker wordt.

    Een toename is een goede indicator dat er iets gaande is en helpt je om het eerder op te merken en erop te reageren. Gun jezelf dan wat rust, wat plezier, een vakantie, even wat minder "moeten" en meer “willen”.
    Profile image Felicia Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Rijswijk
    Felicia ✓
  • Middelengebruik minderen - een eerste stap

    Mensen gebruiken middelen vaak in combinatie: alcohol en sigaretten, alcohol en cocaïne, koffie en sigaretten, wiet en alcohol, enz.

    Wil je je gebruik verminderen en lukt het niet? Probeer dan als eerste stap te stoppen met combineren: drink alcohol of koffie zonder te roken, snuif zonder te drinken, of drink zonder te snuiven.
    Het combineren van twee drugs leidt over het algemeen tot meer gebruik van beide middelen, omdat de een de vervelende bijwerkingen van de ander kan compenseren. Combinaties brengen ook meer lichamelijke schade toe. Het omgekeerde is ook waar: het gebruik van maar één drug leidt vaak tot minder gebruik.
    Profile image Felicia Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Rijswijk
    Felicia ✓
  • Angst voor terugval? Blijf in contact met jezelf!

    Een terugval gebeurt niet in één oogopslag, maar komt vaak na een opeenstapeling van gebeurtenissen, stress, levensproblemen etc. Vraag jezelf elke dag af hoe het met je gaat, of je gedachten hebt over of verlangen naar drank/drugs, en hoe sterk je drang ernaar is. Geef je drang een cijfer tussen 0 en 10 of 0 en 100 en houd het bij in een dagboek of een app (bijv. Track & Graph). Kijk regelmatig of je drang sterker wordt.
    Een toename is een goede indicator dat er iets gaande is en helpt je om het eerder op te merken en erop te reageren. Gun jezelf dan wat rust, wat plezier, even wat minder "moeten" en meer “willen”.
    Anoniem
  • Minder willen drinken is geen schaamte

    Weet je niet zeker of je te veel drinkt omdat iedereen om je heen evenveel of zelfs meer drinkt?
    Hoeveel nog als 'normaal' wordt beschouwd is een sociale constructie en vaak helemaal niet meer gezond.
    Kijk liever naar je eigen leven of minder drinken je gelukkiger kan maken.
    Als je dat doet, ben je geen 'alcoholist' maar iemand die om zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid geeft.
    Anoniem
  • Verslaafd aan oude gedachten gangen

    Je spreekt van een verslaving als er iets in je leven is waar je van afhankelijk bent. Pas als het je belemmerd om je leven te leiden zoals jij dat zou willen is het leven een lijden. Er zijn veel verschillende soorten verslaving.
    Werkende als PsychoSociaal therapeut valt mij op dat men verslaafd kan zijn aan bepaalde gedachten. Gedachten waar men dermate aan gewend is geraakt en comfortabel voelen en ze steeds weer opnieuw oproepen. Zelfs als het gedachten zijn die hen belemmerd om zich goed te voelen. Zoals bijvoorbeeld. De gedachte dat ze het ''lastig vinden om iets te doen'' zelfs als zij dan iets zouden kunnen doen wat zij ''eigenlijk willen'', zorgt ervoor dat ze het toch niet doen en zich ellendig blijven voelen.

    Is men dan verslaafd aan een gedachte? Vraag ik mij af.
    Of is men er verslaafd aan geworden om zich ellendig te voelen?

    Mijn tip is om je bewust te worden van je gedachten en te overwegen of die gedachte de moeite waard is om je leven te bepalen.
    Als je tot de conclusie komt dat je liever blij en lichter wil voelen, overweeg dan om je gedachten minder serieus te nemen .

    Ik wens je de mooiste gedachten die jij je kunt voorstellen.

    Warme groet, Bie
    Anoniem
  • Je kunt ook verslaafd zijn aan denken!

    Je kunt ook verslaafd zijn aan denken!
    Jan Geurtz schreef er een boek over: Verslaafd aan denken.
    De weg naar verlichting en levensgeluk.
    We raken steeds meer bekneld in vicieuze cirkels van nare gedachtes en pijnlijke gevoelens.
    Jan Geurtz weet steeds in zijn boeken op eenvoudige wijze helderheid te bieden.
    Profile image Ineke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog Amsterdam
    Ineke ✓
  • Duistere gedachten

    Wanneer je te maken hebt of hebt gehad met bijv. porno verslaving in combinatie met drugs, dan kan het zijn dat er gedachten door je hoofd kunnen gaan die je helemaal niet wilt. Je bent gelukkig in een relatie en toch checkt je hoofd andere mannen of vrouwen of ze een potentiële seks partner zijn.

    Dat is vervelend en irritant, maar er zijn ook mensen die regelmatig nog donkerdere gedachten hebben: perverse gedachten, gedachten/ seksuele reacties/ dromen bij kinderen. De gedachten kunnen heel dwangmatig worden. Er is enorm veel schaamte, zelfhaat, woede bij de meeste mensen daardoor. Ben ik pedofiel? Ik ben niet normaal! Ik walg van mijzelf, ik haat mezelf hierom...

    Herken jij dit, dan wil ik je aanmoedigen dit wel te delen met een therapeut of iemand die jouw niet veroordeeld. Als je hiermee intern blijft worstelen dan blijf je in een destructieve kolk hangen en werk je ontzettend hard alleen al om je gedachten te sturen. Je raakt dan getraumatiseerd door wat er in je eigen hoofd afspeelt.
    Dus, deel dit met iemand die jouw schaamte bedekt en ga voor herstel, breng licht in de duisternis.
    Marjolijn
  • verveling

    Vaak beginnen gedrags -uitdagingen ( eten , roken, piekeren) met verveling, plan je dag om te voorkomen dat je je gaat vervelen..
    nicole
  • Zo werkt een verslaving

    Youtube tip: mooie, confronterende en leerzame animatie over 'Hoe werkt een verslaving'.

    Saskia
  • De kleedkamer van Sinterklaas

    Wanneer je een bezoek brengt aan de kleedkamer van Sinterklaas, dan is de magie weg. Het sprookje is dan uit.

    Vandaar dat het bij een pornoverslaving zinvol kan zijn om documentaires te kijken achter de schermen van porno. Voorbeelden zijn "Jojanneke uit de prostitutie" & "Louis Theroux: Twilight of the porn stars".
    Anoniem
  • Partner van een pornoverslaafde?

    Wanneer je op de hoogte bent van de verslaving van je partner kan je schieten in een gedrag wat jou en jullie nog verder van huis brengt. Je kan het gedrag van de ander gaan controleren, de ander continu ter verantwoording roepen en boos zijn wanneer je partner je weer heeft teleurgesteld. Stop met het bewandelen van deze weg! De eerste stap naar herstel is dat er openheid kan komen in de relatie van wat er speelt. Dat je partner in jou iemand vind waar hij een team mee kan vormen in zijn (of haar) strijd met verslaving. Voor jou is dit pas mogelijk wanneer je je boosheid, verdriet en wantrouwens ruimte mag geven in de relatie. Er moet dus veel gepraat worden en laat je daarin begeleiden door een professional die verstand heeft van deze materie. Een enorm goed online therapieprogramma wat kan helpen bij het herstel bij ontrouw is het programma S.A.M.E.N. van Ferdinand Bijzet van Relatie-herstel. Succes en geef niet op!
    Lydia ✓
  • Kijk niet te ver naar de toekomst

    Kijk niet te ver naar de toekomst. Bijvoorbeeld: het lukt mij vast niet om nooit meer alcohol te drinken. Kijk naar het hier en nu: het is mij vandaag gelukt geen alcohol te drinken. Dit stemt je vaak een stuk positiever.
    Profile image Wendy Therapie Enschede Lid van Therapiepsycholoog Enschede
    Wendy ✓
  • Zoek hulp en steun bij verslaving

    een verslaving is een ziekte. Als je echt wilt werken om van de verslaving af te komen zoek dan hulp bij gespecialiseerde praatgroepen zoals bijvoorbeeld de AA.

    Bij zulke hulpgroepen, echt niet alleen bij alcoholverslaving, krijg je een maatje toegewezen die jij elke keer als de aandrang te groot wordt kan bellen. Bij een echte verslaving heb je constante steun nodig om vrij te komen.

    Daarnaast kan EMDR goed helpen om de emoties gekoppeld aan het gebruik van het middel te verzachten.
    Sterkte!
    Anoniem
  • Boekentip: De verslaving voorbij van Jan Geurz

    In De verslaving voorbij verklaart Jan Geurtz verslavingen op een verrassende wijze, en toont vervolgens een verbluffend simpele uitweg uit de gevangenis van verslaving en dwangmatigheid.
    Lisetta
  • Dubbel afkicken

    Ik zie een verslaving, welke verslaving dan ook, als een dubbel probleem. Allereerst is er de lichamelijke verslaving, daar kan je over het algemeen binnen twee weken van afkicken, dan is je lichaam er schoon. Maar er is ook nog de geestelijke verslaving. En dat is eigenlijk niet meer dan een hele diepe gewortelde gewoonte. En die is veel moeilijker te overwinnen. Want als we iets niet weten, als we even in de war zijn, dan vallen we heel snel terug op dingen die we gewend zijn: je pakt een sigaret, een joint of erger, of je loopt naar de koekiestrommel, koelkast en verdooft de gevoelens op een manier die je gewend bent.
    En om dat te veranderen is simpel maar niet makkelijk. Je moet in principe de slechte gewoonte/verslaving vervangen door iets anders, iets goeds, positiefs en vooral ook bevredigend.
    Heb je daar hulp bij nodig? Stuur een bericht en ik help je verder.
    Succes er mee!
    Valeria ✓
  • Aansluiten bij een groep

    Samen zijn we sterker, soms, niet altijd. En om als verslaafde (aan wat dan ook) aan je verslaving te werken, is het handig om je aan te sluiten bij een groep. Kijk maar naar de AA en andere anonieme groepen.
    Maar kijk uit! Als je in een groep terechtkom met alleen maar lotgenoten, mensen die ook verslaafd zijn, zonder goede begeleiding, dan heb je daar niks aan. Want van iemand die ook verslaafd is, kan je niet leren om van jouw verslaving af te komen! Er moeten minstens een paar mensen bij zijn die al een stuk verder zijn dan jij zelf, daar kan je van leren. En de beste begeleiders zijn vaak mensen die door dezelfde dal zijn gegaan als jij, zij weten wat je doormaakt en kunnen je het beste bijstaan.
    Succes er mee!
    Valeria ✓
  • 12 stappen programma

    12 stappen programma

    Professionele hulp is voor de meeste mensen een must om te kunnen stoppen met hun verslaving. Maar wanneer je eenmaal in herstel bent zou je er voor kunnen kiezen om naar een A groep te gaan en via deze weg de 12 stappen van Minnesota te doorlopen. De 12 stappen hebben mij en vele met mij erg ver gebracht in mijn herstel. Wil je meer over weten. Zoek het maar eens op op google.
    Cindy ✓
  • Bezoek eens een meeting

    Bezoek eens een meeting. Wanneer je in herstel van een verslaving bent is wat extra hulp en ondersteuning erg fijn. In het hele land worden er bijna dagelijks live en on-line meetings georganiseerd. Door herstellend verslaafden voor herstellend verslaafden. Deze mensen weten waar je over praat omdat ze dezelfde weg hebben bewandeld. De extra steun kan je door de moeilijke tijden heen helpen. Zoek eens op AA (anonieme alcoholisten) OA (anonieme overeters) CA (anonieme cocaine verslaafden) NA (anonieme narcotica verslaafden) en er is voor bijna elke verslaving wel een A groep beschikbaar.
    Cindy ✓
  • Hechten aan iets of iemand?

    Verslaafd zijn betekent dat je je bent gaan hechten aan één of ander middel of gewoonte. Vaak komt dat in de plaats van je hechting aan mensen. Je hersenen zijn inmiddels zo bedraad dat wanneer je je rot voelt je gelijk grijpt naar je middel/gewoonte. Wat nodig is, is dat je weer nieuwe verbindingen leert aan te gaan. Met mensen, maar ook met jezelf. Wie ben ik, wat wil ik, waar sta ik.. En vervolgens, aan wie wil ik me binden. Dit laatste heb je zo nodig om los te komen van alles wat jou in de greep houdt.
    Lydia ✓
  • Het Zelf en innerlijke verslaafde Delen

    Het is goed te beseffen dat alle deelaspecten van jezelf; ook een verslaafd deel, iets te vertellen hebben aan jou zelf. jou Zelf. Ik noem het nu expres met een hoofdletter, omdat er een Groter Zelf ontwikkeld kan worden die de regie kan terugnemen over alle innerlijke delen. Een soort kapitein op een schip met allerlei matrozen. Een verslaafde Matroos heeft OOK iets te vertellen, heeft ook een boodschap die gehoord wil worden en vooral liefdevolle aandacht nodig. Deze matroos wilde van oorsprong iets menselijks waardevols voor het Zelf, maar werd door allerlei zaken vervormd. Elk deel heeft iets VOOR het Zelf te brengen als het in zijn Pijn gehoord wordt en vanuit het Zelf voor gezorgd gaat worden.
    Profile image Wilja Therapie Alkmaar Lid van Therapiepsycholoog Alkmaar
    Wilja ✓
  • Verslavingen zijn per definitie hardnekkig.

    Je lost een verslaving dan ook niet zomaar op met enkele losse sessies bij welke psycholoog of therapeut dan ook. Ga ervan uit dat je bij verslaving veel doorzettingsvermogen, intensieve begeleiding en een goed vangnet nodig hebt.

    In veel gevallen zal dit alleen te realiseren zijn door een multi-disciplinair team met bijvoorbeeld een psychiater, een psychosociaal therapeut en een ambulant begeleider. Sommige behandelaren, zoals ik, bieden een intensief traject aan waarbij je dagelijks contact hebt. Wat voor behandeling je ook kiest, kies in elk geval een traject waarbij je op elk moment je behandelaar kunt bereiken wanneer je dat nodig hebt.

    Zéker bij verslaving geldt: je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.
    Profile image Claudie Hypnotherapie Arnhem Lid van Therapiepsycholoog Arnhem
    Claudie ✓
  • Zelf inzien dat verandering nodig is

    Je bent verslaafd aan iets, een middel of aan gedrag wanneer het in jouw leven op zo’n wijze centraal komt te staan dat je geen gezonde verbinding meer aan je dagelijkse activiteiten en sociale omgeving kunt onderhouden.

    Je afhankelijkheid neemt de vrijheid en speelruimte weg die je als mens nodig hebt om gezond te functioneren. Wanneer je iets aan je verslaving wilt doen, is het meestal nodig dat je er zoveel last van krijgt of er zo onder gaat lijden dat je er diep van doordrongen wordt dat verandering noodzakelijk is.
    Profile image Guido Psycholoog Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Guido ✓
  • Herstellen doe je zelf, maar doe het niet alleen

    HERSTELLEN DOE JE ZELF, MAAR DOE HET NIET ALLEEN!

    Als je stopt met een middel of gedrag is de kans van slagen vele malen groter wanneer je een groep supporters om je heen verzameld. Mensen die je echt begrijpen.

    Zo zijn er diverse zelfhulpgroepen die wekelijks een meeting houden om elkaar te steunen in hun herstel. Deze groepen zijn anoniem en niemand in je directe omgeving hoeft hier van te weten.

    Google eens op: OA, anonieme overeters, AA anonieme alcoholisten, NA Narcotics anonymous. Er zijn nog veel meer groepen voor vele soorten verslavingen. Succes!
    Cindy ✓
  • H.A.L.T. - Hungry, Angry, Lonely or Tired

    H.A.L.T
    Hungry, Angry, Lonely or Tired. Een afkorting die veel gebruikt wordt bij mensen met een verslaving. Zit je in je HALT? Wanneer je een of meer van deze gevoelens herkent. Wees je dan extra bewust van je gedrag. De kans op een terugval is groter op zo'n moment.
    Cindy ✓
  • ADHD en wiet gebruik

    ADHD'ers gebruiken soms wiet om meer rust in hun hoofd te krijgen. Maar regelmatig en langdurig gebruik brengt een nog hogere prijs met zich mee (afgezien van de negatieve invloed op de longen): langdurige apathie/geen motivatie voor leuke dingen en voor werk, nog meer uitstelgedrag, frustratie, isolatie.

    Andere manieren om meer rust in je hoofd te ervaren zijn bijv:

    - wandelen of lichte sporttraining in de avond
    - journalling (je gedachten opschrijven of tekenen)
    - bordspellen of andere leuke activiteiten met je partner/vrienden waarbij je geen alcohol gebruikt en/of je laptop/telefoon gebruikt

    Je moet wel wat tijd en discipline investeren om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen, maar deze gewoontes hebben alleen maar voordelen op de lange termijn.
    Profile image Felicia Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Rijswijk
    Felicia ✓
  • Gewoontes

    Een van de redenen dat het lastig is om van een verslaving af te komen is dat het gebruik omgeven is door gewoontes: met die vrienden, op die momenten, als ik me zo voel. Die momenten hebben een soort van automatisch pad aangelegd in hersenen. Het is lastig om dat pad te herkennen en er weerstand aan te bieden. Zoek zonodig hulp!
    Profile image Henny Therapie Schagen Lid van Therapiepsycholoog Schagen
    Henny ✓
  • Hertrain jouw Brein

    Craving en verslaving: Wist je dat cravings vaak maar een paar minuten duren? Dit komt omdat ze worden veroorzaakt door een tijdelijke piek in hersenactiviteit. Door een afleiding te zoeken – zoals ademhalingsoefeningen, wandelen of het opschrijven van je gevoelens – kun je je brein hertrainen om niet automatisch naar de verslaving te grijpen. Elke keer dat je dit doet, versterk je nieuwe, gezondere hersenverbindingen. Bewust omgaan met cravings is een stap naar controle!
    Profile image Pauline Psycholoog Bodegraven Lid van Therapiepsycholoog Bodegraven
    Pauline ✓
  • Boek

    Boek "Moeder honger"
    van Kelly McDaniel
    Over het verlangen van volwassen dochters naar onvoorwaardelijke liefde

    Moederliefde is een van de belangrijkste basisbehoefte van elke kind. Wanneer jij als kind je behoefte aan onvoorwaardelijke liefde niet vervuld is laat het diepe sporen achter. Ik zie vaak volwassenen in mijn praktijk die blokkades ervaren die te leiden zijn aan het gemis aan die onvoorwaardelijke liefde. Hoe vind je die onvoorwaardelijke liefde in jezelf?
    Profile image Laëtitia Therapie Hoorn Lid van Therapiepsycholoog Hoorn
    Laëtitia ✓
  • Boekentip

    De verslaving voorbij, van Jan Geurtz, dit boek geeft een methode aan om uit de verslaving en dwangmatigheid te komen. Ook een boek voor familieleden van een verslaafde om er anders mee leren om te gaan zodat het minder belastend wordt voor henzelf.
    Profile image Colin Therapie Zwaag - Hoorn Lid van Therapiepsycholoog Zwaag
    Colin ✓
  • Self-help workbook for gambling

    On the website of Gamcare - a British Charity providing support for poroblem gambling - you can download for free the book "Changing your relationship with gambling".
    The book can help ypu to understand your gambling and your motivation for changing your gambling behaviour.
    Profile image Felicia Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Rijswijk
    Felicia ✓
  • Leestip: Hongerige geesten van Gabor Maté

    Aan de hand van verhalen uit zijn praktijk, zijn eigen verslavingspatronen en de wetenschap gaat Gabor Maté naar de bron. Hij laat ons ontdekken dat zelfinzicht en mededogen de weg plaveien naar heling van verslaving
    Profile image Kim Therapie Tegelen Lid van Therapiepsycholoog Tegelen
    Kim ✓
  • The opposite of addiction is connection

    Verslavingen en eetproblemen komen voort uit een strijd in jezelf en mét jezelf. Uit een gemis. En uit een zoektocht naar wie je werkelijk bent. In het boek 'Ik weet dat je er bent' vind je een rijk, doorleefd en liefdevol boek voor mensen met een verslaving of eetprobleem. Schrijfster Manja Kamman neemt je stapsgewijs bij de hand op een reis naar echte vrijheid. Met haar eigen verhaal als uitgangspunt nodigt ze jou uit om ook naar binnen te kijken. Want herstel is een collectief proces. Samen leggen we de reis af. 'Ik weet dat je er bent' gaat niet over bedwingen, beheersen of bestrijden. Het gaat over voelen en verbinden. Verbinden met pijn. Met ongemak en kwetsbaarheid. Van innerlijke verdeeldheid naar heelheid
    Anoniem
< vorige 1 2