Maak je hoofd even helemaal leeg en boost je immuunsysteem met zelfhypnose
Tips bij angst, stress, depressie door Corona
Angst, stress, depressie door Corona - tips
Zoek je tips bij angst voor corona, stress van corona, of depressie van corona (Covid-19)?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Meer ondersteuning nodig?
+ tip toevoegen
Voeg je tip toe
-
Tip 2 - STOP IT
Het is zo'n leuke video van Bob Newhart op YouTube waarin een dame in therapie komt en Bob als therapeut eenvoudig zegt 'stop it!'. Hoe lollig dit ook is om te zien, er zit een zekere grond van waarheid in.
Als je contact blijft houden met hoe je jezelf voelt en waar je gedachten zo naartoe drijven gedurende de dag (en nacht), valt je wellicht op dat als je jezelf voedt met veel Corona berichten die je 'ik ben in gevaar' systeem steeds activeren, dit ook iets doet met je gedachten en gevoelens en met hoe je in de wereld staat.
De simpelste tip is dan ook: reguleer in wijsheid de informatie die je tot je neemt. Zet de discussieprogramma's over Corona een keer uit. Sla het artikel een keer over. Kies voor jezelf en voor wat jou op dit moment gelukkig maakt in plaats van bijna dwangmatig alle negativiteit binnen te laten komen.Maurice Therapie Haren - Groningen Lid van Therapiepsycholoog HarenMaurice ✓ 10 -
Tip 3 - Begin je dag met een hele andere focus
Begin je dag met een hele andere focus dan je gewend bent. Pas een priming oefening in in je ochtendroutine. Voordat je je mobiel checkt, voordat je een krant leest doe je een primingoefening om de dag heel goed te beginnen.
Je kunt heel veel priming oefeningen vinden als je er op googled. Er is een hele mooie van Tony Robbins op youtube te vinden. Die kan je aanpassen naar jouw idee (met name het expressieve ademhalingsdeel kan je rustiger maken. Hierdoor zal al het coronanieuws pas later tot je komen en dan heb jij je mindset voor de dag al optimaal staan.
Kost je 10 minuten per dag, dat moet lukken!! Je kunt ook overwegen om hypnotherapie in te zetten om zo je angsten en depressieve gevoelens volledig op te lossen.
Succes!Menno Therapie Almelo - Twente Lid van Therapiepsycholoog AlmeloMenno ✓ 5 -
Tip 4 - Volg je hart, gebruik je verstand
Waar ben je precies bang voor? Hoeveel risico loop je eigenlijk?
Als je naar de getallen kijkt is het aantal besmettingen vrij overzichtelijk...
Als je je hart volgt en van binnen aandacht geeft aan het versterken van je immuunsysteem, bijvoorbeeld door affirmaties, kan je vertrouwen groeien.
Alles wat je aandacht geeft groeit...Deanneke Therapie Den Bosch - Sint-Michielsgestel Lid van Therapiepsycholoog Sint-MichielsgestelDeanneke ✓ 5 -
Tip 5 - Het is de liefde
Het is niet je rug die pijn doet,
maar de last die je draagt.
Het zijn niet je ogen die pijn doen,
maar het onrecht dat je ziet.
Het is niet je hoofd dat pijn doet,
maar je gedachten die je pijn doen.
Het is niet je keel,
maar dat wat je niet durft vertellen.
Het is niet je buik,
maar je ziel die niet kan verteren wat er rond jou gebeurt.
Het is niet je lever die pijn doet,
maar de boosheid van binnen.
Het is niet je hart dat pijn doet,
maar de liefde.
Het verlangen naar liefde, de liefde die je wil delen, ...
En het is liefde zelf,
wat al deze pijn kan genezen.
Het meest krachtige medicijn!!!Welmoed Therapie Maria Hoop Lid van Therapiepsycholoog Maria HoopWelmoed ✓ 4 -
Tip 6 - Verdiep je eens in de ACT methode
ACT
Verdiep je eens in de ACT methode. Die gaat niet in (discussie) op de inhoud van al je gedachten, zoals je waarschijnlijk inmiddels al al te vaak hebt gedaan. En probeert je ook niet gerust te stellen. Maar biedt wel een alternatief op het omgaan met stress en angst.
Kijk eens ter inspiratie iets van Steven Hayes, de 'bedenker' van ACT. Of van Gijs Jansen die dat in Nederland aanbied.
Of zoek een therapeut die werkt met ACT.Anoniem 4 -
Tip 7 - Pieker-uur
Pieker-uur
Er is in een paar maanden tijd enorm veel veranderd door Corona.
Het dringt nu tot ons door dat het nog heel lang kan duren, voordat alles een beetje 'normaal' gaat worden. Je staat voor zoveel nieuwe uitdagingen, dat je geneigd bent om dag en nacht bezig te zijn om hier oplossingen voor te vinden.
Om het vol te houden en helder te kunnen nadenken, is het effectiever om een vast moment op de dag te reserveren om je te concentreren op de moeilijke zaken waar je een uitweg voor moet zien te vinden. De rest van de dag ben je bezig met de normale dagelijkse taken en zorg je voor voldoende ontspanning.
Anoniem 4 -
Tip 8 - Vijf stappen om angst te verminderen
De meeste mensen zijn behoorlijk veerkrachtig. Sommigen zijn weliswaar behoorlijk angstig, voelen zich onveilig. Maar de meesten zijn niet in paniek.
In tijden van COVID-19 mogen we elkaar de handen niet schudden. Maar wat is eigenlijk de betekenis van ‘handen schudden’? Als je handen schudt erken je de aanwezigheid van de ander. Je erkent ‘jij bent hier, en ik ben hier’. Je maakt contact en schuwt de ander niet, ook al is het je rivaal. En dan laat je de hand weer los. Best toepasselijk voor angst. Vanuit het acroniem H.A.N.D. beschrijf ik 4 stappen die ik veel patiënten ook bij corona-angst zie nemen: Herkenning, Acceptatie, Nieuwsgierigheid en Delen.
Stap 1: Herkennen
En velen herkennen de angst, het piekeren en de onzekerheid over toekomst en gezondheid. Deze gevoelens herkennen geeft al enig houvast en afstand. Angst blijkt een oude bekende waarmee toch ook te leven valt. Angst blijkt ook heel begrijpelijk en normaal in deze crisissituatie. Maar ook het ‘hier en nu’ opzoeken helpt. Velen zeggen dan bij de dag te leven en niet te ver vooruit te denken. Ook ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om in het ‘hier en nu’ te komen.
Stap 2: Accepteren
Het is onmogelijk onze toekomst en onze gezondheid volledig te regisseren. Accepteren dat je met alle (on-)gemakken thuis moet blijven is beter dan jezelf blijven ergeren over wat anders gaat dan gehoopt. Acceptatie is niet dat je erbij moet neerleggen of dat je geen stress mag hebben. Acceptatie is stoppen met verzetten. Wat het effect van het coronavirus precies zal zijn weten we nu nog niet. Probeer dat te erkennen.
Stap 3: Nieuwsgierig blijven
Dr. Jud Brewer is psychiater en angst-onderzoeker. Hem viel op dat mensen die nieuwsgierig zijn minder angstig blijken. Met een open en nieuwsgierige houding maak je een pas op de plaats, bekijk je de situatie met andere ogen en verwonder je over wat je ziet. Met angst heb je weinig belangstelling voor het ‘Nu’ en wil je naar een toekomst die veilig voelt. Nieuwsgierigheid remt de delen van je hersenen die met angst te maken hebben. Nieuwsgierigheid vertraagt, angst versnelt. Paniek jut op, belangstelling kalmeert.
Stap 4: Delen van dubbele gevoelens
Dubbele gevoelens delen blijkt ook behulpzaam. Bij corona is de dreiging voelbaar. Op gezondheidsvlak, op economisch vlak, op het sociale vlak. Ook thuiswerken geeft dubbele gevoelens.
Deel daarbij niet alleen gevoelens van angst en onzekerheid maar deel ook positieve gevoelens. Deel je humor, liefde en waardering. Deel wat je bijzonder vindt aan de huidige situatie. Dat geeft tegenwicht aan angst en geeft verbinding met anderen. Verbinding voelen beschermt echt tegen angst. Spreek je dus uit en geef je angst af en toe de hand.Ingrid Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemIngrid ✓ 4 -
Tip 9 - Stevig in de storm
Stevig in de storm
Stel je eens voor dat er een beschermende en standvastige persoon is met genoeg veerkracht om zich staande te houden en stormen te doorstaan.
Stel je voor dat die persoon achter je staat met zijn of haar handen op je schouders. Voel de veerkracht die via deze handen bij jou naar binnen stroomt, en laat die kracht zich door je hele lichaam verspreiden.Ellen 3 -
Tip 10 - Mijd complottheorieën
Er doen momenteel heel veel complottheorieën de ronde. Dat heeft te maken met de onzekerheid en onvoorspelbaarheid van wat er momenteel gebeurt.
Je kunt de hele dag bezig zijn met het kijken van YouTube filmpjes van mensen die heel overtuigend kunnen vertellen wat er allemaal niet wordt verteld op het nieuws en wat daar allemaal voor geheime complotten achter zitten.
Je kunt hierdoor angstig, gestresst en wantrouwig raken. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die hierdoor echt psychisch in de war raakten.
Zonder een oordeel te willen geven over de inhoud van deze theorieën wil ik iedereen die zich gestrest en angstig voelt aanraden om geen nieuwsberichten te lezen op sociale media. Beter volg je het nieuws zo min mogelijk.
Wil je echt op de hoogte blijven, houd het dan bij het journaal op radio en tv, de grote dagbladen en de officiele nieuwssites van NOS en Nu.nlAnoniem 3 -
Tip 11 - Klagen tijdens een klaaguur
Klagen mag, klagen is gezond. Hoewel veel mensen klagen heerst er toch wat een taboe op. Dat is jammer, want een keer goed klagen kan het hart weer lucht geven.
Als je steeds klaagt werkt het niet, dan moet je meer ondersteuning zoeken. Maar zo af en toe is het erg gezond en kan het ook erg leuk zijn om samen te klagen. Spreek af met een paar vrienden of familie om een klaaguur te houden.
Begin serieus door elkaar te vertellen waar je tegen aan loopt. Maak het dan persoonlijker wat dat voor je betekent. Hou dan even pauze en ga dan in hoogste versnelling. Je roep waar je last van hebt en de anderen roepen ach en wee, en och, och, och en klagen zo hard mogelijk mee. Je zult merken dat het je oplucht. En hoe luidruchtiger je het samen doet, hoe vrolijker het eind.René Therapie Meppel-Steenwijk Lid van Therapiepsycholoog NijeveenRené ✓ 3 -
Tip 12 - Probeer gezond te leven
Probeer gezond te leven.
Richt je aandacht op de dingen die je zelf in de hand hebt, waardoor je je wat sterker kunt voelen. Probeer zo gezond mogelijk te eten en drinken; wees matig met suiker, vetten, alcohol en cafeïne .
Plan daarnaast iedere dag een moment voor beweging in. Het liefst in de buitenlucht; ga iedere dag een stuk fietsen of wandelen. Er zijn ook veel youtube-filmpjes te vinden met sportlessen.
Zet dit bewegingsmoment als een vaste activiteit in je agenda, als het mogelijk is op een vast moment op de dag.Anoniem 3 -
Tip 13 - Niet denken in Problemen, maar denken in Mogelijkheden
Niet denken in Problemen DIP;
maar denken in Mogelijkheden= DIM
Dus niet dippen maar dimmen.!!!Dini Therapie Nunspeet Lid van Therapiepsycholoog NunspeetDini ✓ 3 -
Tip 14 - Uit je hoofd, in je lijf
Uit je hoofd, in je lijf!
Wees zoveel mogelijk aanwezig in jouw lijf en in het hier en nu. Piekeren, angst en stress zorgen ervoor dat je vooral in je hoofd aan het malen bent, je raakt dan het contact met je lichaam en de werkelijkheid een beetje kwijt.
Grondings- of aardingsoefeningen (google er maar eens op als je er geen kent) kunnen je helpen om uit je hoofd in je hele lichaam te komen. Ook tuinieren, wandelen of op andere manier bewegen of sporten of in de natuur zijn, zorgen er allemaal voor dat je rustiger in je hoofd wordt.
Wees je ervan bewust dat jij zelf wat aan jouw situatie kunt veranderen, al lijkt dat misschien op dit moment niet zo voor je. En vraag professsionele hulp als je merkt dat je hierbij hulp nodig hebt. Blijf niet vastzitten en malen, gun het jezelf om je rustiger en vrijer te gaan voelen. Veel succes!Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog WageningenAnnet ✓ 3 -
Tip 15 - Buig negatieve gedachten om naar krachtige stellingen
Je kunt negatieve gedachten ombuigen naar krachtige stellingen, waardoor je je anders kunt gaan voelen.
Een voorbeeld is: "Deze coronatijd is vreselijk moeilijk." Ombuigen naar: "Deze coronatijd is moeilijk, maar ik kom hier wel doorheen."Tea Therapie Houten Lid van Therapiepsycholoog HoutenTea ✓ 3 -
Tip 16 - Vast telefoonmoment
Vast telefoonmoment
In deze tijd kan het enorm helpen om met een paar vrienden of collega's een vast telefoonmoment te hebben per week of per dag waarin ieder kort de volgende 3 dingen vertelt:
1 wat gaat er goed
2 wat wil ik vandaag/deze week doen (eventueel in je bedrijf/werk/privé)
3 1 iets wat beter kan en je stap om het te verbeteren
Het geeft focus, structuur en verbinding. Succes!Germaine Relatietherapie & mindfulness Maarssen Lid van Therapiepsycholoog MaarssenGermaine ✓ 3 -
Tip 17 - Geef je zelf de ruimte
Geef je zelf de ruimte. Of je nu veel of weinig concreet last hebt van de maatregelen, weet dat bijna iedereen de druk voelt. Veel van de kleine vanzelfsprekendheden zijn nu moeilijk of zelfs onmogelijk.
De berichtgeving schets een deprimerend beeld van de komende tijd: de maatregelen blijven nog lang, vakanties of uitgaan blijft onzeker, er komt een economische recessie.
Al die negatieve berichten hebben invloed op ons allemaal. Dus je mag het best moeilijk hebben. En je mag jezelf dat dan ook toestaan.
En als je het moeilijk hebt is het goed om je zelf ook af en toe eens te verwennen. Blijf dus goed voor jezelf zorgen.René Therapie Meppel-Steenwijk Lid van Therapiepsycholoog NijeveenRené ✓ 3 -
Tip 18 - Benoem je gevoelens + ga creatief aan de slag
In deze onzekere tijd kun je soms last hebben van angstige gevoelens. Wij mensen zijn geneigd onze emoties weg te stoppen. Emoties zijn vaak niet fijn, we voelen ze liever niet. We stoppen ze liever in de kast, tot het zó vol zit dat de deuren open vliegen.
Ik daag je uit deze gevoelens eens wél te voelen, neem er eens de tijd voor. Dit kan je doen door over je gevoelens te praten, ga beeldbellen met iemand die er voor je kan zijn. Delen helpt.
Of ga creatief aan de slag, luister muziek, schrijf je gevoelens op of neem de tijd in de natuur om even tot jezelf te komen.
Probeer dan ook eens contact met je lichaam te maken, focus op je ademhaling, neem alleen maar waar en observeer hoe het voelt in je lichaam. Merk dan dat gevoelens komen en ook weer gaan.Petra Traumatherapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemPetra ✓ 3 -
Tip 19 - Neem dagelijks de tijd om een geleide of stilte meditatie te doen
Mediteer
Neem dagelijks de tijd om een geleide of stilte meditatie te doen. Vooral geleide meditaties met als thema overvloed kunnen nu behulpzaam zijn.
Je aandacht wordt dan zonder veel moeite getrokken naar wat er nu wél is in je leven dat fijn is. Of het bevordert een accepterende houding. Succes!Germaine Relatietherapie & mindfulness Maarssen Lid van Therapiepsycholoog MaarssenGermaine ✓ 3 -
Tip 20 - Uitleg en oefeningen van de WHO
If you are experiencing stress, you are not alone.
Right now, there are many other people in your community
and all around the world who are also struggling with stress.
We will help you to learn practical skills for dealing with stress.
You will see us throughout this book, as we teach you
the skills you need.
Enjoy your journey of learning how to do what matters
in times of stress!
Download de gids van de WHO met uitleg en oefeningen om je stress en angst de baas te worden.
https://www.who.int/publications-detail/9789240003927Ingrid Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemIngrid ✓ 3 -
Tip 21 - Tijd voor positieve ontwikkeling
Het is waar dat de maatregelen rondom Corona ons beperken. Voor velen van ons roept het inderdaad grote vragen over de toekomst op. Hoe daarmee om te gaan?
1. Vraag jezelf af of je NU iets kan doen waar je later profijt van kan hebben. Er is nu tijd om te investeren en je voor te bereiden op de toekomst.
2. Als je NU niets kunt doen, is het onzinnig om de tijd die NU vrijkomt te besteden aan zorgen en piekeren.
Gebruik de tijd die NU beschikbaar is om vorm te geven aan die dingen waar je anders geen tijd voor had. Zorg er voor dat je bezig blijft met positieve uitdagingen die je verrijken in plaats van te waden door een stroperig moeras van doemdenken waar je NU op dit moment niets aan kan veranderen.
Samengevat: Leef Hier en NU en kijk naar wat er op dit moment wél kan.Maurice Therapie Haren - Groningen Lid van Therapiepsycholoog HarenMaurice ✓ 3 -
Tip 22 - Hou in deze tijd vooral een structuur aan in je dag
Hou in deze tijd vooral een structuur aan in je dag. Dat hoeft niet erg strikt te zijn. Al zou je alleen al alle maaltijden op vaste uren nuttigen. Dat geeft de dag inhoud.
Over maaltijden gesproken:
uiteten in je eigen huis. maak eens iets speciaals. Ieder gezinslid kan een gang maken.
Dek de tafel mooi, zet een lief muziekje op en geniet!Anoniem 3 -
Tip 23 - Neem ruimte voor jezelf
Van verschillende mensen uit mijn praktijk hoor ik dat het hen nu zo duidelijk is geworden dat ze een ‘eigen plek’ missen in huis / dat het zo belangrijk is om je even terug te kunnen trekken op een plek waar je even alleen kan zijn.
Met al dat thuiswerken en kinderen thuis kan dat best lastig zijn.
Heb je geen ruimte voor jezelf in je eigen huis, ga dan naar buiten en maak een wandeling in je eentje. Of stap even in je auto en ga een stukje rijden.
Heb je wel een eigen ruimte; zeg dan dat je behoefte hebt om je even terug te trekken en niet gestoord wil worden. Zorg goed voor jezelf!Tineke Psycholoog Elst-Veenendaal Lid van Therapiepsycholoog Elst-UtrechtTineke ✓ 3 -
Tip 24 - Praat over jezelf en luister naar de ander
Spannende stressvolle tijden leggen soms pijnlijke kwetsbare stukken van ons leven bloot. Voor sommigen zijn dat de relaties met dierbaren.
Voorkomen dat deze omstandigheden jouw relaties negatief beïnvloeden en ga je in goed gesprek met jouw dierbaren. Doe dit door te spreken vanuit jezelf, en geïnteresseerd te luisteren naar de ander. Heb je hier moeite mee? Dan is dit wellicht een goed moment om te oefenen met een professional. Wat deze tip leest simpel, de uitvoering kan iedere dag weer een nieuwe uitdaging zijn.Mirella Liefdespsycholoog Made Lid van Therapiepsycholoog MadeMirella ✓ 3 -
Tip 25 - Kijk waar je invloed op hebt
Als je angst opmerkt bij jezelf, kijk dan eens of je er écht invloed op hebt of niet. Bijvoorbeeld op Corona zelf en de ontwikkeling daarvan heb je geen invloed, maar je hebt wél invloed op de manier waarop je omgaat met de richtlijnen in deze tijd.Joska Coaching Tiel Lid van Therapiepsycholoog TielJoska ✓ 3 -
Tip 26 - Dankbaarheid
Noteer iedere dag waar jij dankbaar voor bent.Petra Therapie Bergen op Zoom Lid van Therapiepsycholoog Bergen op ZoomPetra ✓ 3 -
Tip 27 - Immuunsysteem versterken
In deze onzekere tijd is het goed om te beseffen dat er dingen zijn waar je zelf wel invloed op hebt. Hoe goed ga jij om met je lichaam; Eet je gezond?
Wist je dat extra aanvulling van vitamine C ,Zink en Vitamine D en Selenium belangrijk zijn voor het verbeteren van je immuunsysteem.
Karin Therapie Eersel Lid van Therapiepsycholoog EerselKarin ✓ 3 -
Tip 28 - Zoek rust in de natuur
Deze corona tijd kan veel angst en onrust met zich meebrengen. Door het vele thuis zitten, kun je je opgesloten voelen en kunnen de muren echt op je af komen. Het is juist goed om dan naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken.
Zoek dus rust in de natuur! Het liefst in een bos met veel bomen. De groene omgeving heeft een kalmerend effect op je zenuwstelsel; dit is wetenschappelijk bewezen.
Als je dus naar buiten gaat, zoek dan echt een bos / natuurgebied op, liefst meerdere keren per week. Ook al wandel je maar een half uurtje in een klein bos, ook dat heeft al een kalmerend effect!Sandra Smits, psycholoog Nijmegen 3 -
Tip 29 - Verleg je aandacht naar positieve dingen
Verleg je aandacht naar positieve dingen
Zorg voor positieve input in je leven. Er zijn veel dramatische verhalen in de media die angst kunnen opwekken, beperk het volgen van deze berichten als je merkt dat het je angstig maakt. Als je je aandacht veel op negatieve dingen richt zoals angst en stress, geef je dit meer ruimte in je leven en dat is niet wat je wilt.
Ga op zoek naar de dingen, hoe klein ook, waar je blij van wordt. De zon op je huid voelen, een wandeling in de natuur, een lekker kopje koffie of thee waar je van geniet. Het hoeven geen grote dingen te zijn maar dat mag natuurlijk wel. Houd voor jezelf een lijstje bij met dingen waar je blij van wordt, dankbaar voor bent of die goed gingen. Door je aandacht hierop te richten, maak je deze dingen belangrijker in je leven.
Oefening baart kunst, is ook hier van toepassing. Houd vol en je gaat vast en zeker verschil ervaren. Als je merkt dat het je niet alleen lukt om je minder angstig en gestressed te gaan voelen, zoek dan professionele hulp. Je hoeft het niet alleen te doen!Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog WageningenAnnet ✓ 3 -
Tip 30 - Adem in en adem uit
Adem in en adem uit
Je kunt je teveel gaan bezig houden met de besmetting door corona, gevoed door steeds het nieuws te volgen. Je laat jezelf steeds uit je centrum trekken, uit je verticale lijn, uit jezelf.
Belangrijk is om steeds, bijvoorbeeld met behulp van je ademhaling, terug te gaan in je lijf. Erken dat corona er is en blijf bij jezelf.Deanneke Therapie Den Bosch - Sint-Michielsgestel Lid van Therapiepsycholoog Sint-MichielsgestelDeanneke ✓ 3 -
Tip 31 - Activeren van knuffelhormoon (Oxytocine) is beter voelen
Het jaar 2020 wordt beheerst door COVID-19, ook wel het coronavirus genoemd. Wat ik veel zie tijdens de Coronatijd is angst. Bang om het te krijgen of angst om anderen te besmetten. Vul zelf maar in. Ook is er veel angst om de controle te verliezen. Zo is er bv. angst dat de farmaceutische industrie te veel controle krijgt of om Facebook die informatie manipuleert etc.
Moeten we wel of niet vaccineren? Het levert allemaal veel stress op. En dan hebben we het nog niet eens over het niet kunnen aanraken. Knuffelen van wie je lief hebt. Knuffelhormoon (Oxytocine) ontspannen het lichaam. Als je alleen woont heb je hier te kort aan. Dit geeft weer stress.
Mensen die al last hebben van depressie, angsten en stress is deze tijd hebben het helemaal niet gemakkelijk. Ik weet dat ik jullie toestand niet kan veranderen, maar ik heb wel de volgende tips die kunnen helpen.
Tip 1:
Om toch te kunnen ontspannen en de stresshormonen die je op dat moment hebt aangemaakt kwijt te raken, is bewegen heel belangrijk. Zelf vond ik het moeilijk om daar de motivatie voor te vinden. Toen kwam ik op het idee om een wandelgroep op WhatsA te maken van de buurt waar ik woon. Nu loop ik elke ochtend een uurtje (5 km). Erik Scherder is hier een groot voorstander van.
Je kan natuurlijk ook een hardloop groep, krachttrainingsgroep enzovoort aanmaken. Wees creatief.
Tip 2:
Zoek iets anders om je knuffelhormoon aan te maken. Een dier of (en ik weet dat dit misschien heel kinderachtig klinkt, maar het helpt echt) een knuffeldier. Bij een knuffeldier kun je ook fantaseren dat je iemand waarvan je veel houd een knuffel geeft.
Nog een extra tip: Als ik een lieve vriend(in) tegen kom en we staan op 1,5 meter afstand, dan knuffel ik hem/haar op afstand. Ik maak er altijd een grapje van en dan moeten we lachen. Zo verbind je je, maak je oxytocine aan en door het lachen maak je endorfine aan.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt of dat ik je op een idee gebracht hebt. Heb je meer vragen of kan ik je ergens mee helpen neem dan contact met me op.
Heel veel liefs en succes de komende tijd.Nicolette Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog ZwolleNicolette ✓ 3 -
Tip 32 - Corona - een uitdaging te gaan
De komst van Corona heeft veel veranderd. Ondanks dat de 1,5 meter samenleving steeds meer vorm begint te krijgen, betekent dat niet dat angst, stress en onzekerheid ineens zijn verdwenen. Immers het virus is ontastbaar, onzichtbaar en daarmee omgaan is een hele uitdaging.
Je beperken tot de informatie van het RIVM is een belangrijke stap. Zij geven de spelregels voor onze veiligheid.
Vanuit acceptatie van die spelregels kun je jouw mogelijkheden onderzoeken binnen de gegeven kaders. Een appel op je creativiteit, die misschien was ingeslapen door van alles en nog wat, geeft nieuwe mogelijkheden.
Angst, stress en onzekerheid hoe zien jouw gedachtes eruit? Worden het doemscenario's waarbij je NU op de bodem van de put zit, terwijl je niet weet of het ooit echt zo gaat gebeuren…..
Besef dat je een keuze hebt, een keuze om je gedachtes te voeden met onheil of ze te stoppen en stil te staan bij dat wat je nu hebt. Leg je focus op dat wat je blij maakt, ook al is het een klein zonnestraaltje. Dat wat je voedt groeit.
Corona geeft ons vele uitdagingen. Heb jij een helpende hand nodig, schroom dan niet om hulp te vragen.
Zorg goed voor jezelf!Atie Therapie Apeldoorn Lid van Therapiepsycholoog ApeldoornAtie ✓ 3 -
Tip 33 - Focus op mooie dingen
Schrijf elke dag 3 dingen op die goed gingen/gaan. Focus op de mooie dingenCar 3 -
Tip 34 - Beperk je sociale media tot niet-coronagerelateerde berichten
Beperk je gebruik van sociale media tot niet-coronagerelateerde berichten.
Er wonen momenteel wel 17 miljoen virologen in ons land en iedereen heeft een eigen kijk op de ziekte en de genomen maatregelen. Dit leidt niet zelden tot verhitte discussies en zelfs ruzies. Dat kan heel veel stress geven.
Steek elkaar een hart onder de riem maar ga niet mee in dergelijke discussies.Anoniem 3 -
Tip 35 - Doorbreek de negatieve zorgen maken spiraal
Bij zorgen en angsten hebben veel mensen de neiging er grip op te willen krijgen door alles uit te zoeken of alle nieuws te volgen.
Dit geeft vaak alleen maar meer onrust, zorg en angst.
Mijn tip is doorbreek deze negatieve spiraal door bijv. max. 15 minuten per dag bezig te zijn met je zorgen en vervolgens de knop om te zetten door bijv. een wandeling te maken in de natuur, of te sporten of iets waar je blij van wordt.
Als dit niet lukt, is het ook altijd goed hier hulp bij te vragen bij mensen in je directe omgeving.
Als dit te weinig is, schroom dan niet om professionele hulp te zoeken.Gert 2 -
Tip 36 - Maak contact met je oude angsten
Als je je zorgen maakt over de toekomst of je angstig voelt over wat gaat komen, heeft dat vaak te maken met een heel oud gevoel. Maak daar contact mee, spreek het uit naar belangrijke anderen wat je zorgen en angsten zijn.
En vraag steun die jij nodig hebt.Gert 2 -
Tip 37 - Kijk of deze situatie ook iets positiefs toevoegt
Ga af en toe even bij stil staan in welk opzicht deze situatie iets positiefs toevoegt aan je leven.
Misschien kan je nu iets langer in bed blijven of je gaat meer aandacht besteden aan lekker eten?Dagmar 2 -
Tip 38 - Gedachten, geloof ze niet. Ze zijn niet altijd waar!
Gedachten, geloof ze niet. Ze zijn niet altijd waar!
Laat ik beginnen met de eerste zin, gedachten, geloof ze niet! De meeste mensen die in mijn praktijk komen hebben last van "gedachten". Vaak denken ze dat er van alles mis is met ze. En let hier op het woordgebruik, vaak denken ze. Gedachten die van alles kunnen zijn maar veelal negatief over zichzelf. En het lastige is dat de meeste mensen deze negatieve gedachten zijn gaan geloven.
Schrijf de meest negatieve gedachte op die je absoluut gelooft. Dat kan zijn "Ik ben waardeloos, ik doe het niet goed genoeg, ik ben niet goed genoeg, etc." In deze tijd kan het de gedachte zijn "Straks word ik ziek, of mijn familielid/partner/kind wordt ziek, ik ga dood, etc." Kies één van deze gedachten om op te schrijven. Schrijf op wat het allerergste is wat je zou kunnen gebeuren. Wees concreet.
Ga dan na waar je echt bang voor bent. Wat is de onderliggende angst? Angst om te falen? Angst om mensen teleur te stellen? Angst om afgewezen te worden? Angst om alleen achter te blijven? Schrijf ook dat op. Schrijven is een hele natuurlijke manier om afstand te nemen van gedachtes. Het distantiëren kan je helpen de gedachtes te relativeren. Het zien van je angsten op papier kan al inzicht geven in hoe onlogisch sommige gedachten zijn. Kun je nu zien dat het niet de waarheid IS. En dat het misschien wel nooit waarheid wordt. Het is een gedachte. En gedachtes zijn niet de werkelijkheid.
Het zijn deze gedachtes die je bang maken. Hier ontstaan de meeste angsten. Nu je dit weet, kun je dan zien dat de meeste angsten je niet helpen maar je wel in een neerwaartse spiraal brengt? Verspil je energie niet aan angsten die nog niet de waarheid zijn. Als het zover komt, is het vroeg genoeg...Marga 2 -
Tip 39 - Blijf in beweging
Met het #blijfthuis advies is de verleiding groot om veel te zitten of inactief te zijn. Dat is niet alleen slecht voor je fysieke conditie maar ook niet goed voor je psyche. Wist je dat je bij het bewegen Endorfinen aanmaakt? Dit zijn zogenaamde gelukshormonen. Je voelt je alleen daarom al een stuk beter na het sporten of bewegen. Daarbij is het ook nog eens goed voor je spieren, hart en bloedvaten.
Probeer te wandelen, te fietsen of iets anders te doen zoals tuinieren waarbij je lekker in beweging bent maar toch je kan houden aan de adviezen van het RIVM.
Veel gelukshormoontjes gewenst .. :)Jolande 2 -
Tip 40 - Oude traumatische gebeurtenissen verwerken
Het kan goed zijn dat er door de huidige ''dreiging'' van het Corona virus en de sfeer in de gehele samenleving oude angsten wakker worden gemaakt. Als dat zo is, zal je gevoel van angst veel heviger zijn dan bij mensen die vroeger geen angstige/gevaarlijke situaties hebben mee gemaakt.
Je zou deze situatie (dat er oude angsten voelbaar worden) kunnen aangrijpen om oude traumatische gebeurtenissen te gaan verwerken d.m.v. trauma therapie. Als je het gevoel hebt dat je daar de tijd en ruimte voor hebt kun je op deze manier een enorme hoeveel opgeslagen spanning in je lichaam laten oplossen. Dit heeft een zeer gunstige invloed op de effectiviteit van je immuunsysteem.Lianne van Rijssel 2 -
Tip 41 - Zoveel verschillende perspectieven
Tijdens de Corona pandemie werd mij duidelijk hoeveel perspectieven er zijn om complexe fenomenen te bekijken. Ieder mens lijkt het nieuws en de regels anders te interpreteren. Er lijken wel verschillende manieren om je te verhouden tot deze verwarring en spanning. Dat zijn een hoop verschillende perspectieven.
Uit sociale psychologie blijkt dat mensen veel leren door de blik van anderen te volgen. Daarom is het interessant om te weten welke ervaringen andere mensen hebben.
De website OverPsychologie publiceerde een prachtige serie portretten van verschillende type mensen en hun verhouding tot Corona. In ieder portret staat een emotie centraal. Je leest deze ervaringen onder het kopje ervaringen. Laat je meevoeren door Erica, Jacco en Selma en leer van hen.Mirella Liefdespsycholoog Made Lid van Therapiepsycholoog MadeMirella ✓ 2 -
Tip 42 - Ga naar buiten
Ga naar buiten. Wandel, fiets of zoek op en een andere manier afleiding in de (nabije) natuur.Wendy 2 -
Tip 43 - Ga elke ochtend naar buiten en vang het daglicht op
Blijf elke ochtend naar buiten gaan en vang het zon of daglicht op. Juist ook als je thuis werkt. Het daglicht geeft een reset aan je biologische klok en helpt je zo bij het behouden van een goed slaappatroon.Anoniem 2 -
Tip 44 - Groet mensen en vraag hoe het gaat
Een bijzondere tijd, de een heeft er meer last van dan de ander, maar iedereen wordt ermee geconfronteerd. Weinig contacten, eenzaamheid ligt op de loer.
Wat doe je daartegen: bel eens iemand op die je niet zo vaak spreekt, zo kom je tot verrassende gesprekken.
Of pak je laptop of mobiel en ga beeldbellen, dat is soms net wat gezelliger dan zo aan de telefoon.
En maak praatjes in de tuin, op straat, groet de mensen en vraag hoe het gaat. Of stuur een kaart aan je ooms en tantes, anderen sterkte toewensen helpt jezelf ook.Madelène Therapie Ameide Lid van Therapiepsycholoog AmeideMadelène ✓ 2 -
Tip 45 - Besef dat dit ook voorbij gaat
Je hebt meer stormen in je leven meegemaakt. Deze zijn weer voorbij gegaan, ook als was het misschien niet makkelijk.
Probeer je te verplaatsen in het moment dat je ouder bent en terugkijkt op je leven. Deze periode zal één van die stormen zijn die je hebt doorstaan.Anoniem 2 -
Tip 46 - Omdenken
Omdenken
Kijk wat je mist en doe er iets anders voor in de plaats!
B.v. i.p.v. uit eten gaan, bestel je eten voor thuis
De bioscoop wordt Netflix
Het koffietentje, wordt koffie to go
De vakantie wordt je eigen omgeving her ontdekken
Geniet van je creatieve ideeen!Ineke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamIneke ✓ 2 -
Tip 47 - Observeer eens wat de 1,5 meter afstand met je doet
De “1,5 meter afstand” is een van de aanbevelingen die het RIVM in deze Coronacrisis heeft gedaan, die veel ophef heeft gegeven en nog geeft. En zoals ik er nu naar kan kijken zit er, naast de letterlijke betekenis hiervan, ook een dieperliggende effect in deze regel verscholen, die je mogelijk nog lang aan zou willen houden, als je het voordeel er ook van ziet.
Er is al veel over geschreven en gezegd en ook ik vind het niet fijn om zo veel (lijfelijke) afstand te moeten houden maar hierdoor ben ik mij, als fijn gevoelig type, wel meer bewust geworden wanneer ik juist wél meer nabijheid zou willen hebben en wanneer ik de 1,5 meter eigenlijk nog niet ver genoeg vind.
En met niet ver genoeg, bedoel ik, dat ik dan merk dat iemands ‘negatieve” energie/ uitstraling mij te veel van slag maakt. Ik niet meer goed met mezelf in verbinding kan blijven om te voelen wat “van mij is of van de ander” en om te checken wat ík nu zou willen.
En vanuit de gedachte dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen gedachten en gevoelens, ben ook ík de enige die daar dan weer invloed kan uitoefenen. Waarmee ik heb gemerkt de afgelopen tijd, dat deze opgelegde maatregelen, mij ook weer wat gebracht hebben, namelijk bewustwording. En dat is als eerste nodig om een oud gedrag om te zetten naar een “nieuw normaal” voor jezelf.
Want als iemand tegenwoordig, letterlijk of figuurlijk, nu te dichtbij komt en heb ik een “geaccepteerd” excuus om even 1 stapje, of 2 , naar achter te doen en waarmee de verbinding tussen mijn gevoel en denken weer hersteld wordt.
Nu wil ik je graag uitdagen of jij ook dit verschil in je zelf kan opmerken als je toch erg bewust “moet’ zijn van de afstand tussen jezelf en de ander. En als je een stapje terug hebt te zetten, adem rustig uit en in en observeer eens wat deze figuurlijke afstand met jou doet.Carola Therapie Nieuwegein Lid van Therapiepsycholoog NieuwegeinCarola ✓ 2 -
Tip 48 - Ga voor jezelf na hoe het komt, dat er niks meer uit je handen komt
Corona, wat is het toch een nare tijd. En wat duurt het al lang. Sommige mensen raken in een depressie, worden eenzaam en / of passief.
Ga voor jezelf na hoe het komt, dat er niks meer uit je handen komt.
Ben je altijd zo geweest of is dat echt alleen in deze tijd?
Daarnaast is het handig om na te gaan hoe je vroeger uit nare situaties bent gekomen. Wat heeft jou toen geholpen? Kun je die kracht ook in deze Corona tijd inzetten? Herpak jezelf. Voorzichtigheid is belangrijk, maar angst is een slechte raadgever. Blijf realistisch en begin elke dag met een nuttige taak. Ook kleine taken zijn welkom. Stel jezelf niet te hoge doelen. Als je de dag er mee begint, heb je meteen al een beetje een '"nuttig"" gevoel. Als je hulp nodig hebt, wees welkom!Nicolette Psycholoog Breda & Relatietherapie Lid van Therapiepsycholoog BredaNicolette ✓ 2 -
Tip 49 - Oefening: waterval
Waterval
In deze tijd krijg je ontzettend veel berichten rondom het coronavirus en alle gevolgen daarvan over je heen. Je wordt als het ware overspoeld met informatie en dat roept misschien van alles bij je op waardoor je het gevoel kunt krijgen geen kant meer uit te kunnen .
Dit kan je dan helpen: Stel je alles wat je denkt en voelt eens voor als een waterval, waar je midden onder staat. Je wordt overspoeld door een almaar voortdurende stroom van gedachten en gevoelens. Je raakt helemaal doorweekt en je hoort niets anders meer dan het geluid van het almaar neerkletterende water op je hoofd. Je blik wordt vertroebeld en je kunt je ogen nauwelijks open houden.
Dan herinner je je opeens dat je ook een stapje opzij kunt doen. Doe dat maar. Merk op dat de waterval van gedachten en gevoelens er nog steeds is en merk ook op dat jij er naar kijkt en dat je ook kunt zien en horen wat er om je heen gebeurt Juist door je zintuigen te gebruiken kun je wat meer afstand nemen van je gedachten en gevoelens en daardoor ontstaat er meer ruimte in je hoofd.
De informatiestroom en gedachten en gevoelens gaan door, maar je kunt kiezen wanneer je er in mee wilt gaan en wanneer niet.
Voel je je overspoeld dan kun je altijd terug naar dit beeld.Wendy Therapie Oss Lid van Therapiepsycholoog OssWendy ✓ 2 -
Tip 50 - Troost, kalmeer of verwen jezelf
Eenzaamheid en het missen van fysiek contact
In deze Corona-tijd missen we het knuffelen van mensen uit onze omgeving (ouders, grootouders, vrienden etc.). Singles vertellen mij bijvoorbeeld dat het soms voelt alsof ze van binnen een beetje 'doodgaan' van eenzaamheid door het gemis aan simpele aanrakingen van anderen om hen heen.
Bij aanraking van de huid sturen de zenuwcellen signalen naar de hersenen. Onze hersenen produceren hierop endorfine, het zogenoemde gelukshormoon. Endorfine zorgt ervoor dat we ons prettig voelen, maar het stimuleert ook ons immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling.
Als we knuffelen of elkaar aanraken, komt in onze hersenen ook het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine zorgt voor hechting en een sterke band, maar het heeft nog meer positieve effecten. Het vermindert ook gevoelens van stress en angst.
Gek genoeg merken onze hersenen niet of iemand anders ons knuffelt of dat we dat zelf doen. Onszelf omarmen of onze handen gekruist op onze hart-/borststreek leggen, kalmeert ons brein ook direct en zorgt er zo voor dat minder stresshormoon wordt afgegeven in ons bloed.
Dat is dus fijn, als we ons eenzaam voelen en behoefte hebben aan een knuffel of aanraking kunnen we onszelf dit ook geven.
Geef jezelf regelmatig bijvoorbeeld een écht schouderklopje. Strijk troostend over je wang of over je armen. Omarm jezelf stevig. Wieg jezelf. Masseer je benen of armen. Neem een heerlijk voetenbadje.
Troost, kalmeer of verwen jezelf hier af en toe mee (het lijkt in het begin misschien een beetje gek, maar het gaat steeds prettiger en zelfs lekker voelen op termijn!).Anoniem 2 -
Tip 51 - Verruil de tv voor tijd met je partner
Verruil de tv voor tijd met je partner
Misschien heb je de neiging om je af te zonderen door tv te kijken. Het is zeker goed om tijd voor jezelf te maken als je in een gezinssituatie bent. Daarnaast is het goed om een beetje tv op te offeren voor een gesprek met je partner. Neem de tijd om van koetjes en kalfjes ook te gaan naar hoe het gaat tussen jullie en hoe ieder van jullie deze tijd ervaart en ermee omgaat.Germaine Relatietherapie & mindfulness Maarssen Lid van Therapiepsycholoog MaarssenGermaine ✓ 2 -
Tip 52 - Stop met verzetten
Stop met verzetten.
Angst kan pijnlijk zijn om te ervaren. En als je je afvraagt waar je nu eigenlijk het meest last van hebt/ onder lijdt, dan is het niet zozeer het angstgevoel zelf (dat komt en gaat als golven op een zee) maar de manier waarop ons verstand, ons denken, daarop reageert. Vaak in verzet tegen het gevoel van angst.
Hoe goed bedoeld ook, van ons verstand, daar hebben we in zulke situaties nou precies niets aan.
Dus pak de regie en wees bereid om het gevoel van angst actief toe te laten, zodat je je strijdende verstand terzijde kan laten, niet zo serieus hoeft te nemen.
Wat een opluchting geeft dat!Anoniem 2 -
Tip 53 - 7 Tips voor stellen om "samen" thuis te zijn
Het blijkt voor veel stellen een behoorlijke uitdaging te zijn om "samen" thuis te zijn. Ik krijg dan ook veel vragen van stellen hoe ze deze corona tijd door moeten komen. Daarom deel ik graag deze 7 tips met je.
1. Bedenk dat jullie beiden uit balans kunnen zijn. Het ritme en de structuur waar jullie jarenlang in leefden is nu anders. Thuiswerken, geen bezoekjes van of aan vrienden/familie, niet naar de sportschool om stoom af te blazen en kinderen non stop om jullie heen.
Het brengt je vooral terug naar jezelf en dat is best pittig. Laat staan als je je ook nog druk moet maken om wat je partner wel of niet doet.
Mijn advies hierin is: Geef jezelf, je partner en je kinderen wat ruimte. Deze nieuwe situatie heeft tijd nodig, voor iedereen. Natuurlijk voelt dat allemaal anders. Ook hier komt weer balans in en een einde aan.
2. Bespreek met elkaar wie wat gaat doen om er ritme en structuur in te brengen. Relativeer hierin ook een beetje. Er hoeft echt geen strak schema te liggen.
Luister naar de wensen van elkaar en berust daar dan ook in. We hebben verschillende karakters. Let niet op alles wat er in jouw ogen anders kan of moet. Ondersteun elkaar, het is voor iedereen al lastig genoeg. Op deze manier brengen jullie rust bij elkaar en in het gezin.
3. Onze vrijheid wordt behoorlijk op de proef gesteld en wellicht mis je veel. Maar je partner kan in deze situatie niet alles voor je zijn. Denk dus niet dat je partner je vriend(in), je collega, je oppas of zelfs je moeder is. Creër hier dus ook een gezonde afstand in, want dit kan frustratie opleveren.
Bel of skype je familie of vrienden. Zoek afleiding op een andere manier. Wees creatief. Het is van jou.
4. We ervaren nu met elkaar hoe kwetsbaar we zijn als mens. Liefde is juist nu van belang in je relatie en tevens een spiegel hoe jullie relatie dit doorstaat. Heb geduld en blijf open naar elkaar. Wellicht ervaar je nu een enorme kalmte of juist een storm.
Het belangrijkste is wel, creëer iedere dag een moment samen. Ventileer even bij elkaar, heb oog voor elkaar en deel je emotie.
Heb je kinderen? Vraag dan ook wat dit met hen doet. Wat ze ervaren, hoe het voelt en of ze graag iets aan papa of mama willen vertellen. Leer ze op deze manier hoe je hierin met elkaar omgaat. Jullie zijn het voorbeeld.
7. Wees een beetje verdraagzaam naar elkaar en kijk verder dan alleen de frustratie.
Kijk ook wat er wel is, juist daar zit de winst. En die heet liefde. Dus denk niet gelijk dat dit het einde van je relatie is, relativeer.
Deze periode is voor mij juist liefde en ik wil daar als gezin op een fijne en relaxte manier op terugkijken. Ik realiseer me meer dan ooit dat het belangrijkste in het leven de mensen zijn om wie je geeft en dat het daar goed mee blijft gaan.
En wordt dit virus wel crisis? Wacht dan niet te lang en kom als het virus is verdreven eens samen langs in mijn praktijk in Enkhuizen. Ik help jullie graag.Anoniem 2 -
Tip 54 - Bezinning
Nu er zoveel activiteiten en verplichtingen zijn stilgevallen, heb je tijd voor bezinning op wat er voor jou echt toe doet in je leven.
Maak voor jezelf eens een prioriteitenlijstje. Welke activiteiten deed je echt van harte, zodat je er energie uit haalde? En wat deed je allemaal uit gewoonte of omdat het nu eenmaal van je verwacht werd, terwijl je er eigenlijk tegenzin in had? Welke waarden zijn belangrijk, en komen die tot nu toe voldoende tot hun recht in jouw leven?
Het is nu de tijd om te veranderen!Anoniem 2 -
Tip 55 - Richt je aandacht op wat wél lukt en leuk is
Alles wat je aandacht groeit, soms helpt het om je zinnen te verzetten en je te richten op wat er wél lukt en leuk is.
In deze tijd zijn het vooral de kleine momentjes van geluk die je helpen positief te blijven.Joska Coaching Tiel Lid van Therapiepsycholoog TielJoska ✓ 2 -
Tip 56 - Gedachten verplaatsen
Wanneer je door negatieve Corona gedachten in beslag wordt genomen en je voelt je daardoor angstig of somber, zorg dat je je gedachten op iets anders gaat richten. Ga naar buiten en ga zintuigelijk gericht te werk, dat wil zeggen: vraag jezelf af, wat hoor ik? Wat zie ik? Wat ruik ik? Verplaats je aandacht.Hanneke Psycholoog Bollenstreek Lid van Therapiepsycholoog VogelenzangHanneke ✓ 2 -
Tip 57 - Eerst stress herkennen
Eerst stress herkennen.
Het is belangrijk om signalen van stress te herkennen om maatregelen te nemen zoals de tips op deze pagina of hulp zoeken met een hulpverlener zoals huisarts, psycholoog of psychiater.
Signalen zijn:
Cognitief: Concentratieproblemen, vergeetachtigheid.
Emotioneel: Prikkelbaar zijn, gespannen zijn, somber zijn en angst ervaren.
Fysiek: vermoeidheid of juist heel druk zijn, rusteloosheid, zweten,
hoofdpijn, veranderde eetlust, slaapmoeilijkheden.
Sociaal: isoleren, geirriteerd zijn, minder snel in acties kunnen schieten.Cherry Therapie Buren - Geldermalsen Lid van Therapiepsycholoog BurenCherry ✓ 2 -
Tip 58 - Gedachten aanpassen
Wanneer jouw gedachten in beslag worden genomen door Corona en je voelt je daardoor angstig, zorg dan dat je jezelf gaat afleiden. Zeg bewust STOP tegen de piekergedachten die over Corona gaan en ga handelingsgericht iets doen waarbij je jouw aandacht voor 100 % richt op die klus.Hanneke Psycholoog Bollenstreek Lid van Therapiepsycholoog VogelenzangHanneke ✓ 2 -
Tip 59 - Oefening om gevoel van rust te krijgen
Op het moment dat je je angstig of paniekerig begint te voelen zal je merken dat je vrijwel alleen aan je probleem (corona/gezondheid oid) denkt. Je focus is volledig daarop gericht waardoor je ook alleen je probleem ziet. En het steeds groter wordt.
Probeer, zodra je de eerste gevoelens krijgt die er af te halen door open te staan voor alles wat niet je probleem is. Neem dit waar, met al je zintuigen.
Dus kijk om je heen en benoem een aantal dingen die je ziet die je eerst niet zag, Denk aan een situatie waarin je je goed en rustig voelde en stel je het beeld voor van die situatie.
En stel je voor dat jij weer in die situatie bent, en je ervaart alle gevoelens intensief die je daar toen had. Dat goede gevoel, dat gevoel van rust. Alsof je daar echt weer bent.
Je zult merken dat je angstgevoelens nu verdwijnen of veel minder zijn waardoor je weer rustig bent en in controle bent.
Je kunt ook overwegen om hypnotherapie in te zetten om zo je angsten en depressieve of negatieve gevoelens volledig op te lossen.
Succes!
MennoMenno Therapie Almelo - Twente Lid van Therapiepsycholoog AlmeloMenno ✓ 2 -
Tip 60 - Blijf in verbinding met jezelf en anderen
Finn (7 jr): Denk aan iets leuks! Ik ga denken aan iets leuks om te doen: sjoelen! Of even lekker buiten spelen en wij zetten een badje neer. Ik ga videobellen met oma of een kaart knutselen voor de mensen die ik mis.
Marcella (therapeut Tilburg): Blijf in verbinding: met jezelf en met de mensen die er echt voor jou toe doen.
Deze tijd kan je juist veel bewuster maken van hoe je je energie verdeelt en wezenlijk investeert in mensen die je graag 'dicht bij' je houdt.
Kies bewust, deel bewust, isoleer je niet, juist nu er zoveel herkenning speelt kun je oprecht verbinding maken. Take care.Marcella Psycholoog Tilburg Lid van Therapiepsycholoog TilburgMarcella ✓ 2 -
Tip 61 - Houd een vast dagritme aan
Houd een vast dagritme aan
Nu veel mensen thuis moeten blijven, komt de ‘normale’ dagindeling te vervallen. Dit kan bij sommigen voor onrust zorgen.
Mijn advies is om structuur in je dagen aan te brengen en je dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk aan te houden.
Tegelijkertijd kun je deze periode ook gebruiken om rustiger aan te doen en stil te staan bij de mooie, kleinere dingen in het leven.Edo Therapie Roosendaal Lid van Therapiepsycholoog RoosendaalEdo ✓ 2 -
Tip 62 - Hoe om te gaan met de corona zorgen en chaos in je hoofd?
Hoe om te gaan met de corona zorgen en chaos in je hoofd?
- eerste storm en paniek is voorbij
- we beginnen een beetje te settelen in ons huisje
- afstand houden buitenshuis is onwennig maar gaat steeds beter
- er komt langzaam aan besef dat dit nog echt niet voorbij is
- ergeren aan mensen die zich nog steeds niet houden aan de nieuwe regels
- zorgen om financiële situaties
- zorgen om je eigen gezondheid die van je ouders, schoonouders en andere geliefden
- corona moe - dagelijke talkshows en journaals vol met coronanieuws, statistieken met aantallen
- strijd in je hoofd je wilt naar buiten en je hebt behoefte om te knuffelen en tegelijkertijd wil je jezelf en ook anderen beschermen
- hoofd staat toch altijd wel aan, ook 's nachts
- overgevoelig voor lichamelijke signalen
Hoe ga je om met loslaten, accepteren? Open staan voor wat je op dit moment denkt en voelt. Je kijkt naar het nu, naar je gedachtens, weten wat belangrijk is en waardengericht handelen, je leert om met jezelf een flexibele relatie aan te gaan. Je je leert afstand te nemen van je vaste patronen.
ACT, Mindfulness, EMDR, NLP en therapie kunnen je hiermee helpen.
Ik wil jullie een oefening geven:
Je wens op schrijven/behoefte schrijf je op en daarachter wat je tegenhoudt
- Ik wil heel graag naar buiten maar ik weet niet waar ik naar toe kan
- Ik wil mijn oma zien maar ik mag niet naar het verzorgingstehuis toe
- Ik wil thuis werken maar ik word helemaal gek van mijn kinderen
- Ik wil graag afstand houden van mensen maar iedereen komt zo dicht bij
Lees jouw zin hardop voor, voor jezelf . Welk effect heeft het woord maar in deze zinnen? Het houdt je tegen, er is geen beweging, het lijkt alsof het samen niet kan bestaan. Of er zelfs een conflict is. De deur is dicht.
Je pakt weer dezelfde zinnen en ipv MAAR schrijf je EN en nu weer lees je hardop de zinnen voor.
- Ik wil heel graag naar buiten EN ik weet niet waar ik naar toe kan
- Ik wil mijn oma zien EN ik mag niet naar het verzorgingstehuis toe
- Ik wil thuis werken EN ik word helemaal gek van mijn kinderen
- Ik wil graag afstand houden van mensen EN iedereen komt zo dicht bij.
Wat is het effect van EN als je de zinnen hard opleest? Het lijkt dat nu allebei het naast elkaar mag blijven bestaan. 1 is niet minder waard van de andere. Je maakt iets meer ruimte voor wat je denkt wat het probleem is.
Je herkent en erkent en er komt ruimte voor een oplossing. Je geeft jezelf de ruimte om tot een oplossing te komen je gaat naar dus. De deur gaat een klein stukje open naar een oplossing. Er komt een dus en daarmee een oplossing bij.
- Ik wil mijn oma zien EN ik mag niet naar het verzorgingstehuis toe DUS ik ga ze dagelijks bellen.
- Ik wil thuis werken EN ik word helemaal gek van mijn kinderen DUS we moeten afspraken maken met mijn kinderen en werkgever EN mijn kinderen hebben mij DUS nodig.
- Ik wil graag afstand houden van mensen EN iedereen komt zo dicht bij DUS ik zal echt grenzen aan moeten geven
Edo Therapie Roosendaal Lid van Therapiepsycholoog RoosendaalEdo ✓ 2 -
Tip 63 - Boek: Natriltijd van Riet Fiddelaers
Natriltijd is geschreven voor iedereen die geconfronteerd wordt met stormen in het leven, voor mensen die moeten buigen voor het lot waar ze niet om gevraagd hebben. Daarnaast is het een houvast voor professionals in de gezondheidszorg, hulpverlening, het bedrijfsleven en onderwijs. En voor professionals die zelf door zware stormen getroffen werden, zoals de zorgverleners tijdens de coronacrisis.Gert 1 -
Tip 64 - Zoek de overeenkomsten bij elkaar op
De corona tijd brengt naast eenzaamheid, angst en onzekerheid ook een tweedeling met zich mee. Mensen ontlenen hun identiteit aan hun opvattingen over de politieke maatregelen betreffende vaccinaties en lockdowns. Tweedeling in de samenleving, maar ook in vriendengroepen en families. En dat terwijl in ons DNA besloten ligt dat we elkaar nodig hebben. We hebben dezelfde primaire behoeftes aan contact en samen zijn. Probeer je blik open te houden en bij geraaktheid (boosheid of verdriet) je blik naar binnen te richten. Wat maakt dat de maatregelen jou zo raken?Wieteke 1 -
Tip 65 - Boek
Boek van Luc Swinnen
"Versterk je nervus vagus"
De auteur laat zien hoe je aan de slag kan gaan met je nervus vagus, de grootse zenuw tussen het brein en de rest van je lichamen, en de relatie met stress, burn-out, trauma en PDS.Laëtitia Therapie Hoorn Lid van Therapiepsycholoog HoornLaëtitia ✓ 1 -
Tip 66 - Hoe ga je om met de versoepelingen na de lockdown?
Het is logisch dat je na de lockdown wat overprikkeld kunt raken; geef jezelf de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en probeer niet negatief over jezelf te oordelen. Het helpt als je je hierbij richt op het hier-en-nu, gebruik evt een mindfulnessoefening om jezelf hierin te ondersteunen. Door iedere keer het ongemak wel aan te gaan bouw je vertrouwen op dat je dit kunt ervaren en daarbij toch kunt doen wat je graag wilt/wat belangrijk voor je is. Wees hierbij ook niet bang om je grenzen aan te geven; als het echt niet goed voor je voelt om bijvoorbeeld in grote gezelschappen te zijn bouw dit dan langzaam op. Zorg er tot slot voor dat je voldoende ontspanning voor jezelf creëert, zeker na afloop van een activiteit die best spannend voor je was.Leontine 1 -
Tip 67 - Focus op waar je wél invloed op hebt.
Focus op waar je wél invloed op hebt. Je hebt immers geen controle over wat er gebeurt in de toekomst. Ook heb je geen controle over het corona-virus zelf of de maatregelen die de regering neemt.
En je hebt geen controle over jouw angst- of onrustgevoelens.
Waar je wel controle over hebt is wat je nu gaat doen, en dat is belangrijk! Zowel voor jezelf als voor jouw omgeving.
Je hebt controle over hoe je je gedraagt, en dit heeft effect op zowel jezelf als op jouw omgeving.Leontine 1 -
Tip 68 - Nog last van angst voor Corona?
Heb je nog last van angst voor Corona. Heb je in het ziekenhuis gelegen en was dit een heftig/traumatische ervaring voor je waar je nu nog last van hebt.
Brainspotting kan je hierbij helpen. Kijk gerust eens op mijn site.Ingrid Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemIngrid ✓ 1 -
Tip 69 - 5 seconden ademhaling
Voel je je gehaast of gespannen ga dan eens met je ogen dicht de 5 seconden ademhaling doen. 1, 2 in bij 3 even vasthouden en 4 en 5 uit. Als je dit een aantal x doet zul je merken dat je lichaam de spanning gaat loslatenChantal 1 -
Tip 70 - Kom in beweging
De coronacrisis duurt al meer dan een jaar en het kan je angstig, verdrietig, boos of eenzaam maken. Kom in beweging, ga naar buiten en concentreer je op de plantjes, de vogels en groet de mensen die voorbij komen. Hierdoor word je even uit je dagelijkse beslommeringen gehaald en wanneer je merkt dat het je goed doet blijf je in beweging.Hanny 1 -
Tip 71 - De invloed van het brein op chronische pijn
Door Corona kunnen chronische klachten ontstaan. Een boekentip over (de invloed van het brein op) chronische pijn is: Alan Gordon: The way out.
Mindblowing vind ik de resultaten van de methode, die hij ontwikkelde om het brein de pijn/klachten af te leren.Drs. Marionne Therapie Leusden Lid van Therapiepsycholoog LeusdenDrs. Marionne ✓ 1 -
Tip 72 - Begin met iets wat je al lang wilde doen
Zijn er dingen die je al lang wilde doen, maar nooit tijd voor hebt gehad?
Zie je nu een kans om deze dingen te doen of er tenminste aan te beginnen?
Misschien plan je het in en probeer je het gewoon.Dagmar 1 -
Tip 73 - Wat als je eigen standpunten je belemmeren om bij te zijn?
Ja, we leven in de intense en rare periode.
Of we het er nu mee eens zijn of niet, we hebben er weinig vat op.
Daar kunnen we ons heel erg druk over maken. We kunnen veel belang hechten aan ons standpunt en uitspraken die we in de afgelopen tijd hebben gedaan. Soms zijn we daar zelfs zo druk mee en geloven we zo in onze overtuigingen, dat ze ons gaan belemmeren om nog blij te zijn.
Dan is het van groot belang om er bij stil te staan of de overtuigingen die je gaande weg hebt gevormd nog steeds bij je passen.
het lijkt mij ook van belang om ná te gaan of het jouw overtuigingen zijn, of dat het die van anderen zijn. Sta jij er zelf nog 100% achter? Mooi zo.
Dan sta je dermate in je eigen kracht dat je deze periode sterker uitkomt.
Weet je dat niet zo zeker? Helemaal niet erg.
Weet dat je iedere dag de keus hebt om van gedachten te veranderen.
Misschien een idee om een afweging te maken.
Wat is voor jou nu werkelijk prioriteit. Wat is voor jou ten diepste het allerbelangrijkste? Geef niet te snel een antwoord. Zeker niet het meest voor de hand liggende.
Durf bij je zelf naar binnen te gaan en te voelen wat jij er werkelijk van vindt. Niet met je hoofd en allerlei beredeneringen.
Waar zou jij gewoon gelukkig van worden? En dan graag iets wat ook in redelijkheid haalbaar is.
We hebben een bewust en onbewust deel in ons.
Dat waar we ons bewust van zijn is maar 5%.
Het onderbewuste maakt voor 95% deel uit van ons zijn.
Anders zouden we bij iedere handeling moeten nadenken. het meeste doen we automatisch. Zoals ademen, lopen, verteren autorijden, fietsen.
Ons denken komt vooral uit ons Bewuste, wat maar 5% is van het geheel.
via ons voelen zijn we verbonden met ons onderbewuste wat voor 95% deel uitmaakt van ons weten. Probeer je daar eens mee te verbinden.
Kijk eens wat dat je brengt.
Warme groet,Bien 1 -
Tip 74 - Acceptatie
Accepteren betekent niet dat je in de situatie berust en gelaten ondergaat wat er gebeurt of is gebeurt. Het betekent wel dat je stopt met je te verzetten ten onvermijdelijke situaties in het verleden, hier en nu.
Het is wat het is, niet wat je zou willen dat het is.
Als je accepteert wie je bent en of wat je is overkomen, krijg je de ruimte om te veranderen. Kijk met vriendelijke ogen zodat je je veilig kunt voelen. Wees eerlijk over wat je wel en niet lukt en vergeef je zelf en anderen voor wat niet gelukt is. Wees nieuwsgierig om erachter te komen hoe het ook anders kan en aan welke capaciteiten jij zou willen werken om te groeien en te genieten wat je inzichten zijn. Misschien zijn er gebieden waar je zelfdiscipline en volharding nodig hebt en de moed om dat te durven zien. Je kunt leren accepteren door te beseffen dat je alles hebt gedaan wat binnen jou mogelijkheden ligt.
Acceptatie is niet waar het eindigt maar je Start punt om te transformeren. Het is een actieve manier van kijken naar de situatie in tegenstelling tot onverschilligheid, wat een passieve instelling is.
Acceptatie zorgt voor Rust en Zelfvertrouwen.Bien 1 -
Tip 75 - Wat roept sterfelijkheid op?
Verdiep je in sterfelijkheid van jezelf en je naasten. Praat erover en ervaar wat dit voor je betekent. Roept het angst op? Durf naar de angst toe te gaan, het in de ogen aan te kijken.sandra 1 -
Tip 76 - Doe iets wat je heel erg leuk vindt
Doe iets wat je heel erg leuk vindt.
Als je iets doet wat je leuk vindt, maak je een anti-stress hormoon aan. Dat is je natuurlijke anti-depressiva. Lachen maakt je blij. Iets doen wat je leuk vind maakt je blij. Kijk of het lukt om elke dag iets te doen wat je blij en gelukkig maakt.Marga 1 -
Tip 77 - Boekentip
Je hebt het niet, Je doet het
Het nieuwste boek van Edwin Selij, de eigenaar van het grootste Hypnose instituut in Europa, dus hij weet wel iets van hoe men denkt en hoe men echte veranderingen kan bewerkstelligen.
Je hoeft niet met alles ééns te zijn met hem, maar het boek blijft de moeite waard om het te lezen. Grootste take out kan zijn dat je je niet moet identificeren met iets. Veel mensen krijgen een etiket en gaan zich er mee identificeren en gaan er naar leven. En dan beperken ze zichzelf. Als je afstand neemt van iets en beseft dat je zelf dingen doet, kan je stappen ondernemen om het niet te doen en een andere weg in te slaan.
Hij geeft ook een liefdevolle en heel simpele oefening/opdracht mee.Valeria Traumatherapie Rotterdam - Capelle aan den IJssel Lid van Therapiepsycholoog RotterdamValeria ✓ 1 -
Tip 78 - Blijf bewust van alle mooie momenten in je leven
Blijf bewust van alle mooie momenten in je leven. Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent. Zo blijf je positief en krachtig. Richten op wat er wel is maakt gelukkig!
Lees bijv. het boek van Brene Brown Ze beschrijft in De moed van imperfectie de interviews met mensen die iets verschrikkelijks hadden meegemaakt, zoals het verlies van een kind.
Allemaal realiseerden ze zich dat de heel alledaagse momenten vóór de traumatische gebeurtenis de mooiste momenten in hun leven waren. Samen de hond uitlaten, het avondeten, dat soort dingen. Daarom heeft Brown het ook over ‘dankbaarheid beoefenen’. Als we niet bewust dankbaar zijn, wennen we vaak aan wat we al hebben.
In deze coronatijd kunnen we deze alledaagse momenten meer op waarde gaan inschatten en onze dankbaarheid gaan 'oefenen'.Natascha Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemNatascha ✓ 1 -
Tip 79 - Boekentip voor het voelen van je kracht van binnenuit
Het Ki werkboek van hans Peter Roel geeft veel (ademhalings)oefeningen die je helpen in je kracht te komen.Willeke Therapie Schoonhoven Lid van Therapiepsycholoog SchoonhovenWilleke ✓ 1 -
Tip 80 - Boekentip: The creative journal
Boekentip: The creative journal van Lucia Capacchione. The art of finding yourself. Dit boek laat je zien hoe je op een creative manier je je gevoelens en gedachten kunt uiten.Willeke Therapie Schoonhoven Lid van Therapiepsycholoog SchoonhovenWilleke ✓ 1 -
Tip 81 - Het werkboek: Mindful zelfcompassie
Het werkboek: Mindful zelfcompassie van Kirstin Neff. Biedt duidelijke oefeningen en theorie om je zelf te gaan accepteren, je innerlijke kracht op te bouwen en te groeien als mens.
Dit werkboek biedt je handvatten om stap voor stap je te bevrijden van harde zelfkritiek en onmogelijke eisen aan jezelf en om een compassievolle relatie met jezelf te ontwikkelen en te versterken.Anoniem 1 -
Tip 82 - Stap voor stap vooruit is oke!
Als je niet lekker in je vel zit is het gevaar dat je focust op alles wat volgens jou niet goed gaat.
Daarom hier de uitdaging; bedenk eens bij jezelf waar ben je wel tevreden over? En hoe is dit je zover gelukt? Hoe voelde je en met welke mensen werd je omringd? En wat zou daarvan voor jou een klein mini stapje zijn? Ik zeg met name klein stapje, want je bent snel geneigd iets groters neer te zetten.
Omdat ik veel therapie geef in de natuur vraag ik altijd of degene iets uit de natuur wil pakken (metafoor) wat dit symboliseert voor jou. Dit kun je natuurlijk ook op de foto zetten. Zet deze foto of deze metafoor uit de natuur op een plek waar je dit elke dag ziet en herinner jezelf eraan dat je onderweg bent. Stap voor stap vooruit is oke!Anoniem 1 -
Tip 83 - Meer veerkracht in Coronatijd
Er komt licht aan het einde van de tunnel. Het belooft een mooie zomer te worden. Maar je weet wat ze zeggen over de laatste loodjes: die zijn het zwaarst! Hoe zorg je er nu voor dat je die toch kunt tillen de komende maanden?
1. Het eerste had je zelf ook wel kunnen bedenken, maar o zo lastig soms om in de praktijk te brengen: zorg voor een goede balans in je energie. Wat kost mij veel energie? Waar krijg ik energie van? Zeker met iedereen thuis is het goed om iets voor jezelf te doen waar van je van oplaadt. Zelf mediteer ik regelmatig met een meditatie-app. En Yoga-Nidra helpt mij ook om te ontspannen. Heerlijk!
2. Er zijn mensen die een soort natuurlijk positief beeld hebben van zichzelf. Maar ik merk dat er nog veel meer mensen zijn die daar juist mee worstelen. Ik merk ook dat veel mensen in deze Corontijd in een negatieve spiraal zitten. Je zelfbeeld kan dan maar zo kelderen. Bouw meer veerkracht op door een positief zelfbeeld. Zet je kwaliteiten eens op een rijtje. Vraag iemand die dichtbij je staat eens wat jouw kwaliteiten zijn. Wat wil jij graag horen? Van welke woorden krijg jij meer zelfvertrouwen? Begin je dag door voor de spiegel te gaan staan en zeg díe woorden tegen jezelf.Henk 1 -
Tip 84 - Minder stress in Corona-tijd
1. Stop of minder een tijdje met koffie. Cafeïne in de koffie stimuleert de aanmaak van epinefrine. Dit stofje doet o.a. de bloeddruk stijgen. Koffie zorgt bij stressmomenten voor extra aanmaak van cortisol (een stresshormoon) en dat zorgt ervoor dat het herstel van je lichaam na een stress moment langer duurt. Dus drink je meer dan 3 koppen koffie op een dag, dan kun je het stress-niveau al naar beneden brengen door te minderen.
2. Je bent je gedachten niet, je hebt gedachten. Laatst had ik met een cliënt een afrondingsgesprek. Dan kijk ik ook altijd naar de vraag: wat heeft je het meest opgeleverd in de begeleiding? Haar antwoord was, dat zij was gaan inzien dat zij haar gedachten niet was (en wat ze allemaal dacht) maar dat ze gedachten heeft. Wat kan het stormen in je hoofd en hoe stressvol kan dat zijn! Wat geeft het dan een ontspanning als je jouw gedachten voorbij kan laten drijven als een wolk aan een blauwe hemel. Je hebt ze en hoeft er niet altijd iets mee!Henk 1 -
Tip 85 - 2 tips voor jongeren in coronatijd
1. Mijn eerste tip voor deze ‘coronatijd’ is: zorg voor een goede structuur van je dag! Dat lijkt een open deur, maar als veel vaste dingen wegvallen en die lege gaten blijven leeg, dan gebeurt er ook iets bij jou van binnen. Een neerwaartse spiraal ligt op de loer! Begin je dag op een vaste tijd. Ga dan eest iets actiefs doen. Sporten, hardlopen of een wandeling maken. Ga zoveel mogelijk op een vast tijdstip naar bed. En zorg elke dag voor iets waar je vrolijk van wordt!
2. Mijn tweede tip is een goeie website met heel veel goede adviezen: www.steunpuntcoronazorgen.nl Ook een goeie site met tips waar je anderen mee kan helpen!Henk 1 -
Tip 86 - 2 tips in deze tijd van Covid 19
2 tips in deze tijd van Corona
Iedere dag kun je volop nieuw lezen en horen over het virus Covid 19 en alle gevolgen. Slecht nieuws sells. Prima, maar bij teveel slecht nieuws raak je uit balans. Ons brein is niet toegerust om de confrontatie met heel veel ellende aan te gaan. Daarbij levert jouw eigen situatie wellicht ook de nodige portie stress op. Wat kun je doen om die balans vast te houden of terug te krijgen?
1. Positieve emoties
Negeer je gevoelens van angst en stress niet. Stel er eenvoudig positieve emoties tegenover. Als je elke dag stilstaat bij wat mooi en goed is in jouw leven, ontwikkel je vaardigheden om 'vanzelf' het positieve te zien. En daar word je gelukkiger van.
2. Verspil je energie niet
Je kunt je druk maken om corona, de wereldeconomie, de file en irritante mensen in de supermarkt. Maar verandert dat iets? Heb jij er invloed op? Helaas niet. Ondertussen ga je je wel steeds machtelozer of bozer voelen. Laat dat los en verspil je energie daar niet aan. Kies bewust welke zaken jouw energie en emoties waard zijn. Vraag je steeds af: kan ik hier iets aan doen? Zo ja, bedenk dan welke stap je kunt zetten. Is het antwoord 'nee'? Richt je aandacht dan op iets anders.
Henk 1 -
Tip 87 - 2 tips bij stress en angstige bezorgdheid
2 tips die helpen tegen stress en angstige bezorgdheid
1. Mijn eerste tip is dat het écht helpt om te ontdekken dat je wel stress en angst kunt ervaren, maar dat jij daar niet mee samenvalt. Het is iets dat je hebt, maar niet bent. Hoe kom je daar? Ga eens aan de slag met ‘het wiel van bewustzijn’. Het is een oefening die de neurowetenschapper Daniël Siegel heeft ontworpen. Via deze link kun je de oefening doen:
Doe deze oefening een week lang iedere dag (20 minuten) en je zult al verschil merken!
2. Mijn tweede tip is: kom meer uit je hoofd door beweging met je lichaam. Veel stress en angstige gevoelens hangen samen met een cirkel in je denken waar je door te denken niet uitkomt. Wiegen, schommelen en dansen; het zijn allemaal ritmische bewegingen. En ze helpen je echt om je zenuwstelsel tot rust te laten komen. Zoek een schommelstoel op of een echte schommel! Ga met iemand wandelen en hou een tijdje dezelfde pas aan. Lekker timmeren in hetzelfde ritme helpt. Breien en haken ook. Als het maar iets is met steeds dezelfde cadans. Dat helpt je om uit je hoofd te komen. Zo kom je tot rust!
Henk Reijn
Coach bij link-up-coachingHenk 1 -
Tip 88 - Omarm allebei jezelf
Mis je in de huidige Corona-tijd het geven van een knuffel aan iemand en de verbinding die dat geeft, probeer dan het volgende eens uit: wanneer je de ander ziet (op scherm of in real life) en er een moment is dat jullie elkaar een knuffel zouden willen geven, omarm dan allebei jezelf. Sla je eigen armen om je heen en kijk elkaar in de ogen. Dit activeert het hormoon Oxytocine in je brein en maakt dat je je meer verbonden voelt. Door hier de tijd voor te nemen draag je zorg voor een belangrijke basisbehoefte die in huidige tijd in het gedrang kan komen, helemaal als je alleen bent. Dan kan je huidhonger ervaren. Het is heel normaal om aangeraakt te willen worden en daar behoefte aan te hebben. Door jezelf bijvoorbeeld te masseren draag je hier zorg voor.Marleen 1 -
Tip 89 - Maak ruimte
Probeer vandaag eens alles wat zich bij je aandient aan gevoelens te verwelkomen. Maak ruimte, erken en haal adem. Wanneer je zonder oordeel kan zien wat er bij je aanwezig is, zonder er (gelijk) iets mee te hoeven, dan ontstaat er ruimte. Ruimte om te zijn. Met alles wat je voelt. Van daaruit kan je kijken wat je nodig hebt, wat gezond is voor jou en de ander en hoe je daar zorg voor kan dragen.Marleen 1 -
Tip 90 - De relatie tussen Corona & Kanker
De relatie tussen Corona & Kanker
Lees het bemoedigende verhaal van gz-psycholoog Coen Völker
https://www.hdi.nl/2020/corona-angst-de-hand-schudden/
Sluit vriendschap met (de angst voor) Corona
In mijn praktijk werk ik veel met verslavingen, dan lijkt de toekomst ook vaak hopeloos. De basis wat ik ze leer is een bekende quote:
Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
De wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen
En geef met het inzicht om het verschil tussen beiden te herkennen
Als je alles heb geprobeerd en je uiterste best hebt gedaan en de angst is nog steeds niet weggegaan, dan is er geen andere weg dan de weg van de liefde. Er bestaat geen krachtiger energie dan dat. Met aandacht de angst observeren, 'weten' dat dit een positieve intentie in zich draagt en 'leren' hoe je door de angst heen kunt gaan, zodat je weer je kracht kunt ervaren vanuit je bron. Ongeacht je omstandigheden.Nathalie 1 -
Tip 91 - Doe iets waar je anders geen tijd of gelegenheid voor had
Zit je noodgedwongen veel binnen of thuis? Doe dan iets waar je normaliter geen tijd voor had. Ga dat ene boek lezen of leer dat instrument spelen wat je al zo lang wou. Of ga die leuke vakantiefoto's uitsorteren (heb je toch een beetje het vakantiegevoel ook al kan je niet weg) en maak er een leuk album of reisblog van. Verf je haar of laat die baard staan. Misschien had je al lang geleden een leuke cursus uitgezocht, nu heb je er tijd voor!
Probeer van het nadeel een voordeel te maken. Dat helpt je door deze moeilijke tijd heen. En lukt dat niet? Neem gerust contact op voor hulp!Jolande 1 -
Tip 92 - Veilig iemand aanraken voor immuunsysteem
Je immuunsysteem krijgt een boost en een update wanneer je iemand zo nu en dan eens aanraakt, dit kan ook op een veilige manier.Simone 1 -
Tip 93 - Negatieve en positieve dingen
Maak een lijst en benoem daarin de 20 belangrijkste dingen in je leven.
Maak dan nu een lijst en benoem de 20 minder leuke dingen.
Ga nu met de lijst van minder leuke dingen aan de slag door ze te veranderen.
Ik voel me niet lekker - wat voel ik eigenlijk als ik mezelf wel lekker voel?
Hier kan je ook weer een lijst van maken.
Zo kom je erachter dat je negatieve dingen groter maakt dan ze zijn en positieve dingen voor lief neemt. Suc6 :-)
Simone 1 -
Tip 94 - Corona tip 2
Door de Corona, is onze ervaring dat veel mensen angstig zijn geworden. Op zich is dat logisch, want er zijn veel slachtoffers.
Het is dan ook belangrijk om ons aan de voorschriften en maatregelen te houden.
Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen niet panisch of krampachtig worden. Voorzichtigheid mag, paniek niet.
Als je ""alleen"" de persconferenties van het kabinet volgt, heb je genoeg informatie om te handelen naar wat wijs is. Als je daarnaast nog allerlei andere nieuwszenders er op raadpleegt, wordt je dag wel erg gevuld met alleen maar Corona. Op een gegeven moment is het genoeg. Tips zijn dus:
- Zoek afleiding,
- Doe de dingen die je nog wel kunt doen en die je leuk vindt.
- Pas je communicatie met anderen aan middels (video-) bellen
- Blijf in beweging, een wandelingetje doet al goed
- Blijf in contact
- Als je bijvoorbeeld de supermarkt inkomt en iemand houdt niet genoeg afstand: wordt niet boos, die persoon doet dat niet expres: besef dat iedereen er moeite mee heeft zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Wees een beetje mild en aardig voor elkaar. We zitten in het zelfde schuitje.
Veel succes met alles!Nicolette Psycholoog Breda & Relatietherapie Lid van Therapiepsycholoog BredaNicolette ✓ 1 -
Tip 95 - Corona tip 1
In deze moeilijke tijd van Corona is alles allemaal anders. Het is het ""nieuwe normaal"" of het "'tijdelijke abnormaal"". En dat vinden we meestal niet leuk. Ook levert het hele andere dingen op. Zo heeft elk nadeel een voordeel. Het is niet voor niks dat heel veel mensen hun huis zijn gaan opruimen en zijn gaan klussen. Ineens hebben veel mensen daar tijd voor.
Iets wat ze al lang van plan waren, daar komen ze nu aan toe.
Belangrijk is: blijf wel in actie: verzand niet in urenlang netflixen. Mijn ervaring is dat dat enerzijds wat ontspanning geeft, en anderzijds kan het voor een schuldgevoel of passiviteit leiden. Mijn advies is: in beweging en in contact. Oké bewegen kan (nog ) niet in de sportschool, maar wel op andere manieren. Je kunt een loopclubje starten met een vriend of vriendin of familie-lid of buurman of vrouw. Je loopt 1,5 meter naast elkaar. De bossen zijn weer open, je kiest een breed pad en loopt ver naast elkaar. Zo kun je de natuur opsnuiven én je bent aan het bijkletsen met iemand. Tevens heb je een doel om de deur uit te gaan. Dat geeft ook een fijn gevoel. Contacten hoef je echt niet alleen persoonlijk life te maken. Je kunt bellen en videobellen, je kunt mailen en sms-en, je kunt appen en via zoom of skype praten. Ook kun je elkaar dan zien. Videobellen via What's app is laagdrempelig en haalbaar. Dus waarom zou je dit niet doen? Het kan allemaal vanuit huis waardoor je toch aan de regels houdt én contact houdt. Zo voorkom je depressieve gevoelens / eenzaamheid.
Veel succes met oefenen!Nicolette Psycholoog Breda & Relatietherapie Lid van Therapiepsycholoog BredaNicolette ✓ 1 -
Tip 96 - Erkennen dat er stress speelt in de relatie
Erkennen dat er stress speelt in de relatie.
In tijden van Corona kan er verhoogde stress spelen in de relatie.
De dynamiek, het patroon dat speelt in de relatie is belangrijker om te zien dan de inhoud van het gesprek zelf. Het maakt niet uit of het conflict gaat over het symbool: snijdende stilte, de opvoeding, de rommel in huis of de afwas. Het gaat om het inzien van het proces. Ook ten tijde van corona kunnen zo relatieproblemen aangepakt worden.
Kunnen jullie het patroon zien en dit erkennen? Hier een aantal vragen die jullie jezelf en elkaar kunnen stellen. Want als deze coronacrisis iets toont, is het wel onze kwetsbaarheid, afhankelijkheid én vermogen tot verbinding.
Er wordt een beroep gedaan op ons vermogen tot (zelf) empathie. Kunnen we de brug slaan naar de ander en met dat wat er dieper in ons leeft? Wat voel jij in deze tijd? Erken je wat je voelt, bijvoorbeeld onzekerheid? Kan ik die ander werkelijk zien? Kun je het gevoel van de ander erkennen? Horen we wat onze onderliggende behoeften zijn? Mogen we kwetsbaar zijn? Wat heb je zelf nodig? Wat kun je jezelf bieden en wat kun je aan de ander vragen?
Veel plezier.Mira 1 -
Tip 97 - Tip bij relatiestress
Relatiestress
Wanneer we verhoogde stress ervaren, hebben we de neiging om vanuit onze overlevingsstratiegie te reageren: vechten, vluchten of verstijven. Deze dyamieken uiten zich ook in onze relaties.
Zo leert EFT ons dat er drie dansen zijn: mensen zoeken de volledige confrontatie, of de dansvloer is leeg want ieder gaat zijn eigen gang, of de één zoekt de confrontatie en de ander verlaat de dansvloer.
Bij de eerste dans is er conflict in de vorm van verwijten, claimen en commentaar geven.
In de tweede dans kruipen beiden in hun schulp en weten niet meer hoe de ander te bereiken.
In de laatste dans verwijt de een: ‘waarom zie je me niet staan?’, en de ander trekt zich nog verder terug en wil met rust gelaten worden.
Herken jij jouw patroon? Dat is stap 1 om jouw patroon te doorbreken.Mira 1 -
Tip 98 - Laat je emoties er zijn
In deze verwarrende tijd van een pandedemie die over de wereld gaat is het soms moeilijk om je eigen achtbaan aan emoties nog te volgen. Boosheid om de regels die worden opgelegd of juist niet worden nageleefd. Verdriet om verliezen die jij lijdt of die je anderen ziet lijden. Angst om het niet goed te doen of een verkeerde keus te maken qua vaccinatie. Jaloezie, walging... er kan van alles voorbij komen. Druk het niet weg maar laat het er 'zijn'. Doorvoel wat je voelt om het daarná los te kunnen laten.Janneke 1 -
Tip 99 - Luister muziek
In deze tijd heb je het nodig dat jij je hoofd vult met positieve dingen. Ik gaf al eerder de sport challenge aan. Dit kan je combineren met de volgende tip: luister muziek. Niet alleen de muziek die je vaak luistert maar luister ook eens geconcentreerd naar een totaal ander genre. Probeer de muziek als het ware te proeven. Herhaal het stuk of het nummer ook nog eens. Het richt je geest op iets anders en muziek spreekt het creatieve deel van je brein aan wat veel een positief effect heeft op stress vermindering. Geniet lekker van dat momentje!Janneke 1 -
Tip 100 - Blijf bewegen ondanks corona
Deze tijd van corona, de eenzaamheid, de angst en het gevoel van opgesloten zitten of de drukte om in je gezin alle ballen omhoog te moeten houden brengt voor veel mensen negatieve stress met zich mee.
Om negetieve stress te ontladen zou sporten heel gezond zijn. Nu gaan veel sporten niet door maar je kunt nog wel in je huiskamer en in de omgeving blijven bewegen. Geef jezelf een sport challenge. Stel jezelf bijvoorbeeld ten doel om elke dag 5 km te wandelen. Of elke dag 15 minuten buikspier oefeningen te doen. Maak een kalendertje waarop je jouw prestaties bijhoud. Vraag een vriend of vriendin om mee te doen of om jou aan te moedigen. Stel voor jezelf een beloning in het vooruitzicht: elke 2 weken dat het lukt mag ik een paar lekkere bonbons eten of een tijdschrift halen of....vul maar in. Door zo gericht aan de slag te gaan blijf je in beweging. gezond voor je lijf en voor je geest. Succes!Janneke 1
Therapiepsycholoog
Zoek op provincie
- ✓ 350+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Zoek een therapeut in
© Therapiepsycholoog
Disclaimer |
Privacy verklaring |
Over ons |
Reviews |
Forum tips |
Forum lotgenoten |
Aansluiten |
Login