Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij angsten

 

Angsten - tips

Zoek je tips bij angsten?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig?

 


+ tip toevoegen

Voeg je tip toe

Pagina 1 van 7
  • Tip 1 - Neem stapje voor stapje

    Zoek juist situaties op die je (een beetje) bang maken. Neem hierin stapje voor stapje. Je merkt dan dat je vrije ruimte groter wordt.

    Ga situaties die je bang maken niet altijd ontwijken. De angst kan dan groter worden.

    Therapiepsycholoog
  • Tip 2 - Angsten zijn verslavend - Stop ze

    Angsten zijn verslavend

    Angst brengt je tot dwanggedachten en tot dwanghandelingen. Die werken als een verslaving. Stop ze dus zo snel mogelijk, waar en wanneer je kunt. Leid jezelf af, steeds opnieuw.


    Hoe meer je eraan toegeeft des te erger gaan angst, dwanggedachtes en dwanghandelingen je leven bepalen. Als je ze geen halt toeroept nemen ze je leven uiteindelijk volledig over.


    Net als bij iedere verslaving hebben ze eerst alleen invloed op jezelf maar al gauw ook op je directe omgeving. Doe er iets aan. Zoek hulp als je er alleen niet uitkomt!

    Drs. Jeannette ✓
  • Tip 3 - Visualiseer wat je wel wilt

    Visualiseer wat je wel wilt.

    Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

    Dus stel je een situatie voor waarin je je nu vaak nog angstig kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

    Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

    Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.

    Therapiepsycholoog
  • Tip 4 - Tik met je vingertoppen op je borstbeen

    Een eenvoudige tip, om iets rustiger te worden als je echt angst voelt, Ga rustig zitten en begin met de vingertoppen van 1 hand op en rond je borstbeen te tikken.

    Op die manier worden er via zenuwbanen signalen naar je hersenen gestuurd die voor ontspanning zorgen. Blijf tikken tot je daadwerkelijk enige opluchting voelt. Ik heb vaak gemerkt bij mensen dat hun ademhaling dan ook begint te ontspannen.

    Sommige topsporters, zoals zwemmers, doen het ook voor ze moeten presteren. Wel een aanbeveling dus!

    Mark
  • Tip 5 - Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

    Stel jezelf de vraag "Wat is ergste dat er kan gebeuren in deze situatie?" En "hoe erg is het eigenlijk als dit zou gebeuren?"

    Dit helpt je inzien dat je scenario's, gedachten bij angsten meestal niet zo realistisch zijn. Je gevoelens zijn wel echt, maar ze passen eigenlijk niet zo bij de huidige situatie.

     

    De werkelijkheid is over het algemeen aangenamer dan de scenario's die je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.

    Therapiepsycholoog
  • Therapiepsycholoog
  • Tip 7 - Nieuwsgierig, vriendelijk en zonder oordeel voelen

    Functionele angst zet je in beweging: ze laat je bijvoorbeeld opzij springen als er een auto met loeiende sirenes voorbij komt.

     

    Soms kan angst je laten 'bevriezen'. 


    Probeer eens, met je aandacht naar je lichaam te gaan als je bang bent. Wat gebeurt daar als je bang bent? Welke spieren span je aan? Misschien je schouders? Of je kaken? Wat voel je in je buik, in je benen? Waar in je lichaam voel je je adem? Je hart?

     

    Nieuwsgierig, vriendelijk en zonder oordeel alleen maar voelen wat er te voelen is, zonder direct iets te hoeven oplossen....

    Hester
  • Tip 8 - Doe waar je bang voor bent

    Doe waar je bang voor bent.
    Soms heb je meer angst voor de angst van te voren, dan dat achter af zou blijken.

     

    Soms is het dan goed om "gewoon"" de dingen wel aan te gaan en te zien dat het ook nog kan meevallen. Al is het maar een klein onderdeel of een kleine stap. Dan daag je jezelf uit om daarna een groter stapje te zetten.

     

    En wees blij met datgene wat lukt, hoe klein ook!

    Nicolette ✓
  • Tip 9 - Kom in beweging en neem actie

    Kom in beweging.
    Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.

    Door angst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.

    Dus kom in beweging en neem actie.

    Therapiepsycholoog
  • Tip 10 - Erken je angst en doe toch wat je wilt doen

    Je angst, onzekerheid is ook een deel van jou. In plaats van je angst te bestrijden, weg te drukken, kun je beter je angst erkennen en toch de dingen doen die je wilt doen.

    Ton
  • Tip 11 - Angst of paniek? Ademhaling helpt je

    Hevige angst of paniek? Ademhaling helpt je snel uit extreme angst te komen. Oefen je om zo lang mogelijk uit te ademen.

    Richt al je aandacht op het uitademen. Laat het inademen vanzelf gaan door je buikspieren los te laten. Dat zal relatief korter zijn. Richt je daarna weer op zo lang mogelijk uitademen. Bedenk dat inademen activeert en uitademen ontspant. Door langer uit te ademen dan in te ademen help je je systeem te ontspannen.

    Eenmaal gekalmeerd kun je weer contact maken met je lichaam en je geest. Je kunt weer helder nadenken en onderzoeken wat er gebeurt en nodig is. Regelmatig oefenen en je zult verrast zijn over het vrijwel directe effect hiervan.

    Profile image Miriam Therapie Ermelo Lid van Therapiepsycholoog Ermelo
    Miriam ✓
  • Tip 12 - Laat het touw van het monster angst los

    Stel je voor dat jouw angst een monster is die aan de andere kant van de kloof staat. Jij houd een touw in je hand en het monster heeft dit touw aan de andere kant vast. Het trekt je naar zich toe. Je komt steeds dichter bij de kloof, je angst voor het monster wordt steeds groter. Het monster zelf wordt steeds groter.

    Het enige wat jij moet doen is het touw los laten. Laat het touw los waarmee het monster van angst je naar zich toe trekt.

    Het heeft geen recht op jou en uiteindeljik kan het monster angst je ook geen kwaad doen; laat het touw los, haal diep adem en bedenk dat jij los staat van monster angst.
    Janneke
  • Tip 13 - Angst is ok

    Boekentip: Angst is ok

    Ik heb mijn leven lang last gehad van angsten en paniekaanvallen. Ik heb een boek geschreven welke naar de kern gaat van angst en waarom jij er zoveel last van hebt. Elke angst werkt exact hetzelfde, alleen het onderwerp verschilt.
    Anoniem
  • Tip 14 - Luister naar je onderliggende behoeftes

    Angst kan ook een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Misschien kom je niet genoeg aan jezelf toe, aan rust, aan het ruimte geven aan je emoties. Probeer dan elke dag de rust op te zoeken en te voelen wat er is. Dat is niet altijd makkelijk. Er kan een hoop onrust, verdriet, boosheid of angst naar boven komen.


    Het juist toelaten van deze emoties, ze eventueel op te schrijven of met iemand te delen, kan uiteindelijk zorgen voor verlichting en vermindering van je angstgevoelens.

    Het kan ook zijn dat je tijdens dit voelen merkt dat er nog onderliggende behoeftes zijn. Bijvoorbeeld aan rust. Probeer te zoeken naar hoe jij hierin goed voor jezelf kan zorgen, want ook het luisteren naar je behoeften zorgt voor vermindering van je angstgevoelens.

    Lydia ✓
  • Tip 15 - Hou een angstdagboek bij

    Om grip op je angst te houden, is het handig te weten wat je bang maakt. Het kan helpen om een "angstdagboek" bij te houden. Je kunt daarin schrijven wat je doet, welke situaties je triggeren, en wat je voelt als angsten zich aandienen. 

    Door een angstdagboek bij te houden krijg je meer overzicht en kun je gemakkelijker te achterhalen wat je bang maakt. Dat kan helpen om anders met je angst om te gaan.

    Anoniem
  • Tip 16 - Kalmeer je zenuwstelsel

    Wanneer er angst in je systeem (lichaam en geest) aanwezig is dan kan dat je zenuwstelsel in de stressstand brengen. Dat begint met reacties die je kunt thuisbrengen in vecht (bijvoorbeeld je angst onder controle willen krijgen) of vlucht reacties (bijvoorbeeld "je kop in het zand steken"). Als dit het gevaar niet oplost dan kan je een bevries reactie krijgen waarin je je lamgeslagen voelt. Als je zenuwstelsel in deze stressstand staat kan je niet goed meer logisch nadenken, oorzaak en gevolg bezien en wat afstand nemen.

    Je kunt leren je zenuwstelsel te kalmeren door een simpele ademhalingsoefening te doen. Maak je uitademing twee keer zolang als je inademing. Dus bijvoorbeeld: 3 tellen inademen, en 6 tellen uitademen. Of 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen. Door uit te ademen met een "ffff" of "sss" klank is het makkelijker je uitademing te verlengen. Doe deze oefening tussen de 5 en 15 minuten, kijk wat voor je werkt.

    Hoe vaker je dit doet op een dag, hoe vaker je zenuwstelsel hiermee het signaal "veilig" krijgt. Doe het liever 3x 5 minuten dan 1x een kwartier. Je traint hier als het ware je zenuwstelsel mee!


    Profile image Merel Therapie Amersfoort Lid van Therapiepsycholoog Amersfoort
    Merel ✓
  • Tip 17 - Onderzoek je ziektewinst

    Onderzoek je "ziektewinst".
    Ook als je je angst wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je angst. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

    - Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je angst sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
    - Of dat je door je angst extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of hulpverleners. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

    Zodra je weet welke positieve kanten er aan je angst zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je angst.

    De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je angst te ontdekken:

    - Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de angst, wat ik anders niet zou kunnen doen?
    - Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de angst, wat ik anders niet zou ontvangen?
    - Wat kan er misgaan als ik de angst niet meer heb?

    Therapiepsycholoog
  • Tip 18 - De juiste afstand tot de angst

    De juiste afstand tot de angst

    Angst kan overweldigend zijn. Het is dan belangrijk de angst iets op afstand te zetten.

    Stel je voor dat je in een filmzaal zit en je kijkt naar een film waarin die angstopwekkende gebeurtenis zich voordoet met jou als personage. Je kijkt ernaar en de enige (echt de enige) vraag die je jezelf stelt als je dit allemaal ziet gebeuren is: wat vind ik hiervan? (En dus niet: wat voel ik hierbij).

    Zo kun je andere aspecten van die gebeurtenis gaan zien, waardoor er beweging kan komen in iets dat vastzat.
    Anoniem
  • Tip 19 - Praat erover met anderen

    Praat over je angstgevoelens en probeer je zelf niet te veroordelen. Het praten met vrienden en familie lucht vaak op en helpt je stress te verminderen. Ook kunnen gesprekken met anderen ertoe bijdragen dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke situatie.

    Anoniem
  • Tip 20 - Zorgt dat je goed slaapt

    Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.

    Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.

    Therapiepsycholoog
  • Tip 21 - Oefen met datgene waar je bang voor bent

    Face the enemy, Het beest in de bek kijken. Doen waar je bang voor bent, dat is mijn advies. Hoe meer je vermijdt, hoe angstiger de situatie voor je wordt. Als je het vermijden kan vermijden, ben je goed bezig. Dan doorbreek je je angst.

    Pas dan kun je ontdekken of het werkelijk zo eng is als dat je je had voorgesteld. Vaak pakt het toch iets anders uit dan dat je van te voren had bedacht. En als je dat vaak oefent en vaak ziet, dan raak je meer vertrouwd met ander gedrag en dan durf je meer.

     

    Dus oefenen oefenen en oefenen met datgene waar je bang voor bent, maakt je immuner voor je angst, je wordt sterker en kunt het aan! Je raakt dan verlost van je eigen verstrikking. Succes!

    Nicolette ✓
  • Tip 22 - Luister naar wat je angstige deel jou wil vertellen

    We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

    Zo heb je ook delen in jou die angstig zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

    Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

    Luister naar wat dit angstige deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.

    Therapiepsycholoog
  • Tip 23 - Herken je excuses en uitvluchten

    Herken excuses om niet te veranderen.

    Excuses of uitvluchten geven je een reden om dingen die je moeilijk of eng lijken (zoals het aan de slag gaan met je angsten) niet te hoeven doen.

    Voorbeelden van excuses die mensen gebruiken zijn:


    - Ik heb er geen geld voor.
    - Ik heb er geen tijd voor.

    - Dat kan ik toch niet. 

    - Ik weet niet hoe dat moet. 
    - Ik heb het al vaker geprobeerd.

     

    - Het heeft toch geen zin.
    - Dat kost te veel moeite.
    - Ik mag niet falen.
    - Ik word dan afgewezen.
    - Ik ben niet goed genoeg.

    Herkenbaar?

    Leer de excuses die je gebruikt herkennen. Excuses zijn niet gelijk aan de waarheid. Het zijn maar gedachten. Je hoeft ze niet te volgen.

    Therapiepsycholoog
  • Tip 24 - Ga hardop zingen

    Als je bang bent, ga dan (liefst hardop) zingen. Je hersenen kunnen maar één ding tegelijk doen!

    Anoniem
  • Tip 25 - Onderzoek je gedachten

    Onderzoek je gedachten en keer het om. Stel jezelf vier vragen:


    1. Is het waar?
    2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
    3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
    4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

    Keer de gedachte om: Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.

    Citaat van Byron Katie uit "Het kleine boekje"
  • Tip 26 - Vlucht niet naar alcohol of drugs

    Vlucht niet voor je angst door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Verdovende middelen kunnen echter je angsten versterken.

    Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

     

    Ook vluchten van je angst door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing. 

    Therapiepsycholoog
  • Tip 27 - Oefen je dagelijks in dankbaarheid

    Wees dankbaar. En oefen je dagelijks in dankbaarheid. Op het moment dat jij je dankbaar voelt, voel je geen angst. En er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn.
    Fenny
  • Tip 28 - Zie de angst als onprettig, maar niet bedreigend

    Wat bij mij veel indruk gemaakt heeft op het aan kunnen gaan van angst bij een paniekaanval is de volgende tip:

    Probeer de angst te zien als negatieve lichamelijke sensaties...a
    En ook niet meer dan dat!
    Onprettig, maar niet bedreigend.

    Het enige wat je moet doen ( en dit is ook het moeilijkste ) is alleen maar verduren en accepteren.

    Als je dit kunt integreren in je manier van denken, dan zijn angstige momenten veel beter te verdragen en zullen vanzelf minder invloed op je hebben.
    Profile image Amrah Psycholoog Zuidlaren Lid van Therapiepsycholoog Zuidlaren
    Amrah ✓
  • Tip 29 - Van Angst naar Verlangen

    Van Angst naar Verlangen

    Verlangens zijn dromen, iets wat je graag wilt bereiken waarbij een bepaald gevoel van geluk en/of tevredenheid bijkomt.
    Dit is voor ieder mens anders en dat is natuurlijk goed want anders zou het maar saai zijn toch.
    Hoe mooi zou het zijn in het nu, dat je angst op de achtergrond is en je verlangen op de voorgrond!
    Profile image Leonie Therapie Woensdrecht Lid van Therapiepsycholoog Woensdrecht
    Leonie ✓
  • Tip 30 - 2 tips bij een paniekaanval

    2 tips bij een paniekaanval

    1. Oefen regelmatig met stil zitten en met je aandacht helemaal naar je ademhaling gaan. Probeer daarbij je ademhaling te volgen vanaf het moment dat je inademt, volg het als de adem je longen vult, pauzeer even, volg je adem weer als die je longen weer verlaat.

    Pas dit dan ook toe als je een paniekaanval voelt opkomen. Je zult merken dat de golfbeweging weer afneemt.


    2. Stel je eens even voor dat iemand anders een paniekaanval heeft. Misschien een goede vriend(in). Wat zou je tegen hem/haar zeggen om gerust te stellen? Zeg dit ook tegen jezelf. Oefen dit voor de spiegel als je geen aanval hebt. Dan kun je dit ook toepassen als je die wel hebt.
    Henk
  • Tip 31 - Stel je voor dat je vrij bent van deze angst

    Bedenk dat je je angst niet MOET overwinnen. Je wilt hem graag overwinnen, want dat maakt jouw leven fijner.

     

    Richt je daarom op al het goede dat voor jou mogelijk wordt als je je angst overwint. Stel je voor dat je in de toekomst vrij bent van deze angst.

     

    Voel hoe fijn en waardevol dit zou zijn! Doe het voor jezelf; en voor niets of niemand anders.

    Profile image Claudie Hypnotherapie Arnhem Lid van Therapiepsycholoog Arnhem
    Claudie ✓
  • Tip 32 - Wat te doen bij angst in de ochtend?

    Wat te doen bij angst in de ochtend?

    Als je 's morgens vaak angstig wakker word, ga dan wat je triggers zijn. Zijn er dingen die je angstgevoel verergeren? Voor sommige mensen is dat het harde geluid van de wekker. Je kunt er over nadenken om het geluid te veranderen (een chill muziekje b.v.).

    Misschien denk je gelijk aan je lange to-do lijst als je wakker word. Kun je sommige taken de avond van te voren al doen? (b.v. lunch klaar maken, je kleding klaarleggen). Geef jezelf in ieder geval genoeg tijd in de ochtend en laat je niet verleiden door de snooze-button.
    Jenn
  • Tip 33 - Deel je verhaal

    Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het angsten-lotgenotenforum op deze website.

    Therapiepsycholoog
  • Tip 34 - Lachen!

    Als je lacht maken gebruik je bepaalde spieren in je gezicht. Gebruik van die spieren geeft een signaal aan de hersenen om meer neurotransmitters (de boodschappers in de hersenen) af te geven die ervoor zorgen dat we ons vrolijker en optimistischer voelen.

    Een goede glimlach kan al voldoende zijn.

    Het voelt wellicht wat krampachtig in eerste instantie maar houd vol en merk hoe je gedachten en stemming als vanzelf beetje bij beetje verandert en hoe je angst naar de achtergrond verdwijnt.

    De kracht zit 'm ook in herhaling hiervan!

    Veerle
  • Tip 35 - Onderzoek je overtuigingen en pak ze aan

    Angst is met name een reactie op iets waar je waarneemt als een gevaar of dreiging. De meeste situaties zijn niet echt bedreigend, hoewel ze misschien wel lastig zijn. In feite is angst een oud overlevingsmechanisme van toen je jong was en kun je zien als een oude reactie.

    Van daaruit zijn onbewuste en razendsnel geactiveerde overtuigingen ontstaan die niet meer behulpzaam zijn voor een volwassene. Die overtuigingen zijn zowel actief in je brein als in je lichaam en de meesten mensen leren niet om juist de overtuiging die de angst activeert te onderzoeken.

    Als je bijvoorbeeld last hebt van faalangst zou je overtuiging wel eens kunnen zijn dat je omgeving je niet accepteert als je het niet goed doet. Dit is een nare overtuiging die mensen vaak blokkeert en niet op waarheid berust.

    Bij snelwegangst zie ik mijn praktijk vaak overtuigingen dat anderen je niet zien en wegdrukken. Bij agorafobie (angst om naar buiten te gaan) dat niemand zal helpen als er iets gebeurt of de angst dat mensen je raar vinden. Dit alles is maar zelden het geval.

    Het feit dat er wel eens iets misgaat bevestigt en versterkt angsten, waardoor juist de onbewuste overtuigingen in stand worden gehouden. Door je deze overtuigingen te onderzoeken en aan te pakken kun je werkelijk van je angst afkomen. Zoek hier eventueel hulp bij.

    Anoniem
  • Tip 36 - Onderzoek hoe het met je gaat

    Hoe gaat het over het algemeen met je?

    Mensen die gevoelig zijn voor angstige gedachten/gevoelens of die een angstige basis hebben zullen merken dat als ze mentaal slechter in hun vel zitten dat ze ook meer angsten ervaren.

    Zonder dat je specifiek op het onderwerp van de angst of fobie hoeft in te gaan kun je eens nagaan hoe het mentaal met je gaat.

    Zit je lekker in je vel? Ervaar je stress? OF zijn er stressoren van kracht op dit moment in je leven?
    Vindt er een verandering plaats op één van je leefdomeinen (werk, wonen, relatie, gezin, gezondheid, enz.)?

    Het kan zijn dat je je niet zo bewust bent van eventuele stressoren, omdat deze zich indirect uiten via de angsten/fobie die je ervaart.

    Als je deze samenhang in kaart hebt kun je wellicht zorgen dat je beter in je vel komt te zitten. Of in ieder geval je angst/fobie als uiting zien van stress en hoef je het onderwerp van je angst minder serieus te nemen.

    Veerle
  • Tip 37 - Hulp bij een paniekaanval

    2 tips bij een paniekaanval

    Wie ooit een paniekaanval heeft gehad, weet hoe snel dat ineens gaat. Zomaar ineens gaat je hart als een gek tekeer, het zweet breekt je uit en de angst giert door je lijf en hoofd. We zitten zo in elkaar, dat we instinctief deze storm proberen te stillen met ons hoofd. We proberen ons eruit te denken. Dat is niet zo gek want we hebben dan ook vaak allerlei paniekgedachten. Alleen helpt het niet of weinig. Dit helpt wel:
    1. Laat je lijf dit oplossen. Ga bewegen. Wandelen, springen, hardlopen, enz. De adrenaline giert namelijk door je lijf, en die wordt niet minder door denken. Wel door bewegen. Je hersenen moeten zich nu concentreren op je bewegingen en hebben dan minder energie over voor je angst. Je kunt ook je aandacht verplaatsen naar je ademhaling.
    2. Ga bewust langzamer ademhalen. Laat elke inademing 4 tellen duren, elke uitademing 8 tellen. Word je bewust wat er daarbij in je hoofd gebeurt. Laat die gedachten voor wat ze zijn en ga met je aandacht weer naar je ademhaling. Blijf dit net zo lang doen, totdat je merkt dat de storm begint te liggen.
    Henk
  • Tip 38 - laat je angsten wegdrijven

    Soms lig je in bed 's avonds te piekeren en wordt je door angst overvallen. Stel je voor dat je aan een rivier zit. Je kunt er heerlijk ziten met je rug tegen de stam van een stevige boom. Je zit er zelf beschut tegen wind, regen en zon met een prachtig uitzicht over de traag stromende rivier.

    Om je heen ligt een blader bed van een aantal grote bladeren die uit de boom zijn gewaaid. Niet zoveel, maar ze zijn wel heel groot. Pak in je verbeelding eens zo'n blad en leg daar één van je angsten op, doe dat zorgvuldig.

    Leg nu dit blad met je angst en al in het water. De stroming pakt het blad op en voert het mee naar een onbekende bestemming, ver weg van jou. Doe dit zo in alle rust met al jouw angsten.

    Blijf rustig andem halen onder die boom. Blijf kijken in je hoofd naar die rivier. Snuif de frisse lucht op, ruik het blad groen en de de rietstengels. Voel het zachte briesje op je huid. Blijf daar op die plek tot je je weer rustig voelt.
    Janneke
  • Tip 39 - Kijk naar jezelf op afstand

    Kijk naar jezelf op afstand!
    Weet dat je niet de angst bent, je hebt slechts angstaanjagende gedachten en tijdelijke lichamelijke sensaties. Belangrijk dus om je niet te identificeren met de angst.
    Profile image Karin Therapie Diemen Lid van Therapiepsycholoog Diemen
    Karin ✓
  • Tip 40 - Enkele tips bij angstgedachten

    Enkele tips bij angstgedachten

    1. Leg jezelf uit wat er gaande is, je bent in een vicieuze cirkel van angst terecht gekomen.

    2. Richt je op de buikademhaling (YouTube: Noud de Haas, mindfulness, bodyscan, Paced breathing (app))

    3. Probeer te denken: Go with the flow – Wat er ook gebeurt het is oké

    4. Afleidende gedachten bedenken

    5. Humor – Stel je een komiek voor en stel jezelf dan als die komiek voor en lach om jezelf (bijv. Ross van Friends)

    6. Cafeïne vermijden
    Anoniem
  • Tip 41 - Oefenen met overgave en loslaten

    De keerzijde van angst kan controle zijn. De hele dag "aan staan", om angst en onzekerheidsgevoel te vermijden.

    Oefenen met overgave en loslaten begint bij het onderzoeken van je gedachten.
    Vraag jezelf eens af wat je "moet" en niet "mag". Grote kans dat je je veel bepaald kan voelen door de gedachten van "moeten".

    Onderzoek je waarden en behoeften . Wie wil je zijn als je terugblikt op je leven. Wat is dan werkelijk belangrijk.

    Onderzoek of de dwingende gedachten daarbij passen. Vervolgens kan je onderzoeken wat je anders kan en wil doen. Taken delegeren, werk en vrije tijd anders invullen. Onderzoek wat je helpt om meer ontspannen in het leven te staan.

    Pas als je anders doet, kan er werkelijk iets veranderen.
    Anoniem
  • Tip 42 - Heb jezelf lief

    Heb jezelf lief

    Lief zijn voor jezelf is een beoefening. Het veronderstelt een relatie met jezelf. Je kunt jezelf verwennen en iets geven. Je kunt je zintuigen naar binnen richten, gewoon zacht en lief zijn. Neem jezelf waar, maak contact met jezelf, luister naar je innerlijk, open je hart voor jezelf, wees mild, bemin jezelf.

    Als je dit vaak beoefent wordt het een gewoonte, en gaat het preventief werken tegen angst. Als je toch angst ervaart, kan deze gewoonte troostrijk werken en je kalmeren.
    Anoniem
  • Tip 43 - Angst heeft te maken met je onveilig voelen

    Er gebeurt iets in het nu wat je angstig maakt en ineens ben je weer dat kleine kind dat helemaal in elkaar duikt. Zoom eens uit. Kijk vanuit je volwassene op een afstand naar dat kleine kind dat zich in het gezin van herkomst zo onveilig heeft gevoeld mss omdat de ouders voortdurend ruzie maakten. Je bent in je oude overlevingsstrategie gegleden die je als kind diende maar nu niet meer. Je bent groot nu, je kunt voor jezelf zorgen.
    Je bent van harte welkom je overlevingsmechanisme te onderzoeken bij mij in de mijn therapiepraktijk middels een familie-opstelling.
    Profile image Karin Therapie Diemen Lid van Therapiepsycholoog Diemen
    Karin ✓
  • Tip 44 - Je adem is een belangrijke sleutel

    Bij angst wordt het sympathische zenuwstelsel (over)geactiveerd. Daardoor ga je o.a. sneller en hoger ademen.

    Je adem is een belangrijke sleutel om het zenuwstelsel weer te kalmeren en je daardoor minder angstig te voelen. Hoe gaat deze ademhaling:

    Hieronder de tips!
    - probeer zoveel mogelijk naar je buik te ademen. Bij elke inademing adem je richting je buik en komt je buik iets naar voren, bij elke uitademing loopt je buik leeg, net als een ballon

    - Adem in door je neus en adem uit door je mond, op een ffff-toon

    - probeer twee keer zo lang uit te ademen dan de inademing. Tel je ademhaling hierbij. Dus bijvoorbeeld: drie tellen inademen, zes tellen uitademen.

    Het vraagt wat oefening, maar als je dit elke dag 3 minuten oefent, zul je al gauw het effect gaan merken! Succes!
    Sandra
  • Tip 45 - EMDR bij 'please gedrag' of 'angst om fouten te maken'

    Heel vaak zijn mensen bang wat een ander er van gaat vinden. Ze zijn daar dan heel veel mee bezig.

    Dit noemen we 'sociale angst' en die komt nog best vaak voor. Je bent bang voor een negatieve beoordeling van anderen en dit kan je leven enorm vergallen of ingewikkeld maken.

    Je kan 'sociale angst' herkennen aan 'please gedrag' of 'angst om fouten te maken'. Gelukkig is het met gesprekken of EMDR goed aan te pakken. Vraag hulp als je er niet zelf meer uit komt.
    Jolande
  • Tip 46 - Doorbreek oud gedrag

    Doorbreek oud gedrag.

    Bij angstige mensen zie je dat ze vaak zichzelf een gedragspatroon hebben aangeleerd van vermijden en verstoppen. Ze zijn gaan vermijden om 'veilig' te zijn. Hierdoor wint de angst en verliest de psyche steeds meer ruimte en mogelijkheden.

    Om angst aan te pakken is het noodzakelijk om oud vermijdingsgedrag te doorbreken. Hier heb je verschillende methodieken voor. Vraag hulp als het je niet alleen lukt! Neem gerust contact met mij op als je begeleiding hierbij wilt.
    Jolande
  • Tip 47 - Schrik niet als de angst eerst toeneemt na start therapie

    Therapie is bedoeld om een betere balans in je leven aan te brengen. Daarvoor moet soms eerst iets losgemaakt worden. Vaak zie ik dat daardoor angsten eerst toenemen als je start. Heb geduld, het neemt daarna echt af, maar soms moet je hier doorheen voordat het beter wordt.
    Profile image Sandra Therapie Deventer Lid van Therapiepsycholoog Deventer
    Sandra ✓
  • Tip 48 - Oefening die kalmerend werkt bij angst

    De volgende, eenvoudige oefening werkt kalmerend als je je angstig voelt:

    doe je ene hand onder je oksel en de andere hand om je bovenarm. Blijf zo een tijdje zitten en voel wat er in je lijf gebeurt. Wellicht word je ademhaling rustiger en voel je je meer veilig en geborgen?
    Profile image Gea Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Gea ✓
  • Tip 49 - Je hebt alle voorgaande aanvallen overleefd

    Als je een angstaanval krijgt realiseer je dan het niet de eerste keer is en dat je ALLE voorgaande aanvallen hebt overleefd!

    Sta/zit stil en wacht tot het over is.
    Vechten tegen de aanval duurt altijd langer en is veel beangstiger!
    Anoniem
  • Tip 50 - Voel je angst opkomen, proef iets scherps

    Voel je angst opkomen, proef iets scherps

    Probeer iets te proeven wat een scherpe smaak heeft. Een pepermuntje, een hoestsnoepje, een beetje peper of zout etc. Proef goed wat je in je mond hebt, wat de structuur is, bedenk waar deze smaak je aan doet herinneren.

    Grote kans dat je gedachten weggaat bij de angst, waardoor er een soort rust terugkeert.

    Profile image Germien Therapie Oss Lid van Therapiepsycholoog Oss
    Germien ✓
  • Tip 51 - Geen cafeine houdende producten eten/drinken

    Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt als je angstig bent aangelegd, je beter geen cafeine houdende producten kan eten/drinken dit versterkt het angstgevoel. Dus cola, chocola, koffie, zwarte thee, energiedrankjes etc laten staan.

     

    Je kan dit testen door 2 maanden dit niet te nemen en kijken hoe je je voelt. Houd daar wekelijks een dagboek voor bij en score jouw angstgevoelens (1-10) en schrijf angst gedachten op. Doe dit ook 1 maand voor de cafeine vrije periode. Kijk na deze periode na de verschillen.

    Maaike
  • Tip 52 - Zorg voor balans in je binnenwereld

    Angst heeft een functie, angst is er nooit zomaar. Vaak is er een diepgewortelde oorzaak.

    Vind een therapeut die jou helpt contact te maken met je binnenwereld om daar te luisteren naar je angsten en ze uit te vragen. Een goede integratieve therapeut leidt je door de vragen heen die naar het ontstaan en de kern van je angst gaan. Waartegen wil jouw angst je beschermen?

    Resultaat is dat je aan de weet komt wat je met je angst wilt voorkomen dat er gebeurt. Met je therapeut zoek je een effectievere manier op dat te voorkomen.

    Ga met dat deel van jou dat bang is een innerlijke dialoog aan. Kom tot een andere reactie als dat wat jou bang maakt zich voordoet. Zorg dat je binnenwereld daarbij in balans is, dat ook die andere delen, eigenschappen, zich in de oplossing kunnen vinden.

    Profile image Jackie Therapie Nieuw-Vennep Lid van Therapiepsycholoog Nieuw-Vennep
    Jackie ✓
  • Tip 53 - Oefen met mindfulness

    Oefen met mindfulness
    Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je angsten

    Aanvaard dat de angst er is, zonder dat je jezelf met je angst identificeert. Jij bent de angst niet. Je hebt de angst.

    Door op een zachte manier met jezelf en met je angsten om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je angst ook gemakkelijker zachter worden.

    Therapiepsycholoog
  • Tip 54 - Als het even teveel is of te stressvol

    Soms zijn we ergens zenuwachtig voor. Of we zijn gespannen, of het is gewoon even teveel. Dit doet ons stressnivau stijgen. Vaak wordt dit getriggerd door ervaringen uit het verleden, of door zorgen voor wat er mogelijkerwijs staat te wachten op ons in de toekomst.

    Wat in het moment vaak goed helpt om je rustiger te voelen is bijvoorbeeld de zogenaamde 'vlinderhug':

    Je begint met je stress een cijfer te geven op een schaal van 0 tot 10. 10 is dan het hoogst. Vervolgens sla Je je armen over elkaar, waarbij de rechterhand op de linker-bovenarm is en de linkerhand op de rechter-bovenarm. Je klopt (tapt) vervolgens om en om zachtjes (zoals de vleugels van een vlinder) op je bovenarmen. Je doet dit bijv. een minuutje. Je stopt en schaalt opnieuw de hoogte van je stress in. Alles wat lager is dan de oorspronkelijke waarde betekent dat je stress merkbaar is afgenomen.
    Eventueel, als je de tijd hebt, doe je nog een paar ronden.

    Het kan hierbij nog extra helpen als je zo rustig mogelijk inademt (zonder te forceren) en langer uitademt dan dat je ingeademd hebt. Hiermee gaat ook de Vagus zenuw (onderdeel van de parasympathicus) meedoen.
    Profile image Jan Therapie Schijndel Lid van Therapiepsycholoog Schijndel
    Jan ✓
  • Tip 55 - Bidden

    Bid en leg je zorgen neer bij de Heer, Hij kan je rust geven!
    Salomé
  • Tip 56 - Vraag jezelf af of je gedachte realistisch is

    Een angst is een gevoel. Vanuit de psychologie is bekend dat aan elk gevoel een gedachte voorafgaat.

    Vrijwel altijd gaat er dan een negatieve gedachte aan vooraf.
    Bijv: denken over een toekomstige gebeurtenis die zeer waarschijnlijk nooit gaat plaatsvinden, gedachtes met een hoog 'als' gehalte: als zus, als zo etc.
    doemdenken, de meest verschrikkelijke scenario's worden bedacht.

    En zo zijn er nog talloze negatieve gedachtes welke je angst kunnen verklaren.

    Je kunt al deze negatieve gedachtes opschrijven en vervolgens ga je jezelf afvragen:
    kan ik bewijzen dat die gedachte 100% juist is ? Is de gedachte dus realistisch?
    Zou iedereen er ook zo over denken?

    Wat zou mij nu door deze gedachte als het slechtste kunnen overkomen?
    Als je al je negatieve gedachtes op deze wijze hebt beoordeeld, wat blijft er dan nog van over ? Hoogstwaarschijnlijk helemaal niets !

    Een coach kan je hierbij goed helpen om al deze gedachtes met je door te nemen.
    Profile image Simon Coaching Dronten Lid van Therapiepsycholoog Dronten
    Simon ✓
  • Tip 57 - Hier word je sterker door

    Ik leer beter met de angsten omgaan ik kijk de angsten elke dag in de ogen hier word je sterker door
    Antje
  • Tip 58 - Let meer op de ander dan op jezelf

    Als je angstig bent, ben je steeds met je aandacht naar binnen gericht: hoe voel ik me, welke indruk heb ik op anderen gemaakt, hoe zien anderen me, wat denken ze van me? Hierdoor kun je jezelf moeilijk richten op waar je op dat moment mee bezig bent. Het is belangrijk om je aandacht meer naar buiten te gaan richten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de volgende oefening: je gaat je in een gesprek of vergadering oefenen te onthouden wat de ander vertelt en hoe die eruitziet. Daarna ga je voor jezelf opschrijven wat je hebt gehoord en gezien. Zo ‘dwing’ je jezelf met iets anders bezig te zijn dan met jezelf.
    Ellen
  • Tip 59 - Aanvaard jezelf, neem verantwoordelijkheid voor jouw leven

    Angst is de vrees om te worden gekwetst of om iets te verliezen (bv angst om ontmaskert te worden als een waardeloos persoon).

    Vraag je af: wat ben ik zo bang te verliezen? Waar waarschuwt de angst jou voor? Probeer die waarschuwing om te zetten in bruikbare informatie.

    Probeer de angst niet te verdringen maar onderga het gevoel en geef het erkenning (ik snap dat ik daar zo bang voor ben).

    Denk aan je sterke kanten, waar in je leven red jij je goed. Aanvaard jezelf, neem verantwoordelijkheid voor jouw leven en vaar de richting die voor jou de juiste is.
    Profile image Alice Therapie Enter Lid van Therapiepsycholoog Enter
    Alice ✓
  • Tip 60 - Ga met je aandacht naar je angst

    Beweeg niet weg van je angst, maar ga er juist met je aandacht naar toe. Kijk of je er gewoon bij kan zijn.

    Gevoelens willen gehoord worden en blijven je aandacht vragen tot je dat doet. Maak contact met je angst zonder erin op te gaan.

    Ton
  • Tip 61 - Vermijd je angst niet

    Vermijden van de angst maakt vergroot de angst. Angst geeft eenzelfde reactie in het lichaam als pijn, je wilt er instinctief zo snel mogelijk van af.

    Veel mensen zoeken afleiding, of proberen aan andere dingen te denken, maar alle acties die onderneemt om van de angst af te komen zullen vroeger of later deze alleen maar versterken.
    Daardoor wordt het probleem op de lange duur meestal alleen maar steeds groter.

    Het is als wegrennen voor een hond wanneer je bang bent, ren je weg dan komt ie achter je aan, blijf je stilstaan dan doet ie niets.

    Schrijf het op, onderzoek de angst en de reden van de angst.

    Drs. Nick ✓
  • Tip 62 - Gebruik de Emotional Freedom Techniques (EFT)

    Gebruik de Emotional Freedom Techniques (EFT) en verminder je angst(en) door je lichaam op bepaalde plaatsen te bekloppen.

    De techniek is gebaseerd op het idee dat er in het lichaam meridianen lopen waar energie doorheen stroomt. Wanneer je angstig bent (of last hebt van een andere als negatief ervaren emotie) ontstaan er blokkades in die meridianen. Door te kloppen los je die blokkades op en de energie gaat weer stromen, waardoor je je snel beter voelt.

    EFT kun je eenvoudig aanleren onder leiding van een therapeut die ermee werkt.

    Catharina
  • Tip 63 - Mediteren

    Angst maakt dat we ons lichaam niet meer voelen en die hebben we juist nodig om de angst aan te gaan/onder ogen te zien.

    Een (adem-of chakra) meditatie helpt om weer in contact te komen met ons lichaam. Thuiskomen bij jezelf en in je lichaam zal de angst doen afnemen.

    In een therapie sessie kan er ook gekeken worden waardoor de angst is ontstaan, door inzicht en oefeningen krijg je weer bestuurskracht over je leven.

    Profile image Colin Therapie Zwaag - Hoorn Lid van Therapiepsycholoog Zwaag
    Colin ✓
  • Tip 64 - Onderzoek het onderliggende verlangen

    Onderzoek het onderliggende verlangen

    In je diepste angst vind je je grootste waarde.

    Kijk eens wat er onder de angst zit, welk verlangen zit eronder verborgen.
    Dat wat je niet zo goed durft zou wel eens iets kunt zeggen over wat je diep van binnen graag zou willen kunnen.

    Profile image Karin Therapie Eersel Lid van Therapiepsycholoog Eersel
    Karin ✓
  • Tip 65 - Knuffel een (huis)dier

    Knuffel een (huis)dier.

    Angsten hebben vaak te maken met wat er in het verleden is gebeurd of met wat er in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren.

    Dieren leven in het hier-en-nu en dat kan jou helpen om als je je angstig voelt weer met beide voeten op de grond te komen. Bovendien komt tijdens het aaien en knuffelen het hormoon oxytocine vrij, wat zorgt voor een gevoel van ontspanning.
    Profile image Wendy Therapie Oss Lid van Therapiepsycholoog Oss
    Wendy ✓
  • Tip 66 - Praat erover

    Ken je dat, dat gevoel van: ik zeg er maar niks over. of: als ik er iets over zeg dan is het voorbij, dan laat ze me in de steek. of: ik kan er toch ook niks aan doen, die gedachte die je zo kan verlammen... de angst die je dan in je maagstreek voelt, het gevoel dat je iets ergs veroorzaakt als je uitspreekt wat je zou willen zeggen.

    Je hoeft daar echt niet mee te blijven worstelen, het effect daarvan is nl. vaak dat je precies krijgt waar je bang voor bent. En dat kun je echt anders leren doen. Kom erover praten.
    Monique ✓
  • Tip 67 - Grond jezelf met je voeten op de grond

    Ga staan, voel je lichaam, je voeten op de grond, grond jezelf. Leg je handen op je buit en denk/zeg ; " IK BEN". Neem tijd om te voelen wat dit voor je doet.

    Profile image Wilja Therapie Alkmaar Lid van Therapiepsycholoog Alkmaar
    Wilja ✓
  • Tip 68 - Angst

    Als je bang bent van iets of iemand kan dit je leven op een negatieve manier beïnvloeden. Spanning voor een situatie, een gesprek, een ontmoeting kan altijd gebeuren en is op een bepaalde manier ook wel 'gezond'. Het betekent dat het er toe doet voor jou en een mate van belangrijkheid aan toe te kennen is. Vaak is de spanning na het moment weg.
    Herken je dit in situaties?
    Profile image Leonie Therapie Woensdrecht Lid van Therapiepsycholoog Woensdrecht
    Leonie ✓
  • Tip 69 - Volg een 8 weekse mindfulness training

    Volg een 8 weekse mindfulness training

    Mindfulness oefeningen werken voor alle vormen van angst en angststoornissen hetzelfde. Of je nu last hebt van relatief onschuldige angst problemen of van meer ernstige vormen van angst als sociale fobie, paniekstoornis, straatvrees, ptss, ziektevrees of dwangstoornis (ocd).

    Met mindfulness oefen je stap voor stap steeds minder vanuit het hoofd alles te willen controleren, zelfs als je heel veel angst hebt. Mindfulness doet dit door meer aandacht naar het gevoel te brengen.
    Profile image Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog Zeist
    Caroline ✓
  • Tip 70 - Maak een stappenplan

    Als je je angst wil aanpakken zorg er dan voor je eerst een stappenplan maakt.

    Begin met iets te doen wat klein of minder eng voor je is en voer het op naar doen waar je het meest bang voor bent.

    Als je bijvoorbeeld een fobie hebt voor muizen en je denkt dat er muizen in de kelder zijn, ga dan eerst rustige plaatjes van muizen kijken op internet. Daarna kun je bijvoorbeeld naar een dierenwinkel gaan en als je dat goed kan hanteren ga dan naar de plek waar jij denkt dat de muizen zijn.

    Als je bv bang bent om alleen naar buiten te gaan, begin dan met je straat in te lopen in plaats van een te groot doel te stellen waardoor de angst zo oploopt dat het niet meer lukt. In dat geval wordt je angst eerder versterkt en geeft het een gevoel dat het toch niet gaat lukken.

    Anoniem
  • Tip 71 - Begrijpen waar de angst is ontstaan

    Gezonde angst is een alarmsignaal.
    Maar wat nu, als je wel weet dat je angst niet relevant is,
    maar je je toch angstig voelt? Dan gaat het om een 'oude' angst.

    In dat geval kan het goed zijn om niet alleen de angst te verlichten (ademhaling, sporten, aardig zijn voor jezelf), maar ook door deze te begrijpen.

    Een voorbeeld:
    Je hebt een nieuwe relatie.
    Je partner is liefhebbend, maar conflicten kunnen leiden tot spanning die je ook in een vorige relatie of in je jeugd hebt ervaren...
    erg naar en beangstigend!

    Wat er op dit moment gebeurt is dat je 'het gezicht van iemand van vroeger... op de persoon tegenover je plakt.'

    Je kunt je dan bijvoorbeeld kwetsbaarder en jonger voelen dan je werkelijk bent. En er treedt een overlevingsmechanisme in werking:
    misschien vlucht je, of ga je pleasen, of ga je juist verwijten maken.
    Je doet wat je voorheen deed, om jezelf 'veilig' te houden.

    De ander kan vervolgens net zo goed in zo'n mechanisme terechtkomen...
    En zo ontstaan heftige ruzies of stilzwijgen die de angst voor een volgende keer weer vergroten.

    Dit mechanisme, waarbij je reageert op iemand alsof het iemand van vroeger is, heet 'overdracht.'

    Wanneer je jezelf vragen stelt:
    -Wanneer heb ik me eerder zo gevoeld?
    -Om wie ging het toen?
    -Wat zou ik nu tegen mezelf zeggen als ik weer in die situatie was, wat had ik eigenlijk nodig?
    -Is de huidige situatie / persoon ook zo, of kan ik hierover praten?

    Praten helpt, als je tenminste weet dat de ander ook het beste met je voor heeft. Zo kun je je angsten sterk verminderen.

    Michelle
  • Tip 72 - Blijf waar je bent

    Wanneer je een paniekaanval hebt, blijf waar je bent. Ga in plaats van weg van de situatie eens blijven. Merk maar dat de paniek uiteindelijk weer weggaat.

    Maak hier een stappenplan voor, begin met het minst enge en weet dat de angst er niet voor altijd is, het zal altijd weer stoppen.
    Profile image Petra Traumatherapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Petra ✓
  • Tip 73 - Kijk of je angst kan relativeren in een tijdslijn

    Neem een pen en papier en ga bewust naar je angstige gevoel toe, en begin te schrijven wat je voelt en zeg wat je schrijft ook hard op, maar lees het niet terug. Let op je ademhaling terwijl je schrijft en adem lang uit.

    Kijk of je bij onderliggende thema's kan uit komen die inzicht geven waar de angst vandaan komt. Schrijf dit allemaal op. Blijf uitademen.

    Kom dan dan weer naar het hier en nu en kijk of je de Angst kan relativeren in een tijdslijn.
    Als je tijd hebt neem dan een lekkere warme douche.

    Profile image Welmoed Therapie Maria Hoop Lid van Therapiepsycholoog Maria Hoop
    Welmoed ✓
  • Tip 74 - Ontspannen is de eerste stap

    Angst lijkt een situatie die vooral in het hoofd plaatsvindt. Dit is echter maar een klein stuk van de ervaring aangezien angst zoals veel emoties zich vooral uit door middel van het lichaam. Dus als ik tegen iemand zou zeggen 'stel je niet aan', is dat zinloos. Maar als ik iemand die worstelt met angst leer om het lichaam te ontspannen, kan dat heel behulpbaam zijn.

    Ontspannen, doe je bijvoorbeeld door jezelf goed te 'aarden' zoals dat heet. Daarmee bedoel ik niet een koperdraadje naar de grond toe, maar het gevoel oproepen dat je in je stoel zit met beide benen stevig op de grond. Je kunt je voorstellen dat je jezelf voelt als een berg of boom. Dit kun je gemakkelijk oefenen door:
    1. Een passende houding aan te nemen die aangeeft dat je iets gaat doen wat belangrijk voor je is. Vaak gaat men dan rechtop zitten, legt men de handen in de schoot en plaatst men de benen stevig op de grond.
    2. Sluit de ogen en ervaar in eerste instantie dat je ademt. Zoals Jon Kabat Zinn het zegt 'zolang je ademt, is alles nog ok'. Je hoeft niets speciaals te doen maar als je merkt dat je nogal 'hoog' ademt kun je wellicht een hand op je buik leggen en wat bewuster vanuit de buik ademen. Forceer echter niets, laat de ademhaling doen wat het wil doen en zijn eigen ritme volgen.
    3. Ervaar dan bewust dat je echt zit. Voel de stoel je steunen. Voel je gedragen door de aarde. Het kan helpen als je tegen jezelf zegt 'ik zit als een stevige berg of boom'
    4. Hoe voelt dat om zo stevig en in balans te zitten? Waar merk je die stevigheid op in je lichaam? Onverzettelijk maar ook onvoorwaardelijk gedragen door de aarde onder je. Daar hoef je niets voor te doen. Je mag jezelf helemaal overgeven aan dit gevoel van onvoorwaardelijk gedragen en geaccepteerd worden. Je hoeft verder niets te doen, nergens naar toe, niets op te lossen.

    JE MAG ZIJN WIE JE BENT, ZOALS JE OP DIT MOMENT BENT.

    5. Blijf zolang als het prettig voor je is, zitten als een berg. Laat je ademhaling dieper worden. Als je wegdommelt: prima. Er is geen goed of fout in deze ontspanningsoefening.

    Als je regelmatig worstelt met angstige gevoelens, is het aan te bevelen om deze oefening vaak te doen zodat je op het moment dat je angstig wordt, hierop terug kan vallen.
    Profile image Maurice Therapie Haren - Groningen Lid van Therapiepsycholoog Haren
    Maurice ✓
  • Tip 75 - Krijg contact met je angst

    Krijg contact met je angst door de emotie tot gevoel te brengen.

    Voelen doe je met je lijf. Ga op de grond liggen, en ga onder begeleiding van je therapeut naar je angstervaring. Waar in je lichaam voel je je angst? Beschrijf dit aan je therapeut en doe de ervaring op dat de angst je niet verslindt.

    Doe dit vooral onder begeleiding van een therapeut!
    Profile image Marie-Yvonne Therapie Dongen Lid van Therapiepsycholoog Dongen
    Marie-Yvonne ✓
  • Tip 76 - RAIN

    Van alle gevoelens is angst misschien wel een van de moeilijkste om bij te blijven. Ons systeem wil er het liefst van weg, maar dat is lastig als het gaat om iets wat van binnen zit.

    Het acronym RAIN (van Tara Brach) is een behulpzaam instrument om mindfulness en zelfcompassie te beoefenen op zo'n moment.

    RAIN staat voor
    - Recognize: (h)erkennen wat er in het hier en nu gebeurt

    - Allow: volledig toestaan dat dit is wat je ervaart

    - Investigate: met nieuwsgierigheid en zorgzaamheid je ervaring onderzoeken: wat voel je in je lijf? Wat heb je nodig? Wat wil dit me vertellen?

    - Nurture: jezelf met compassie bejegenen en jezelf geven wat je nodig hebt: een geruststellende zin, een liefdevol gebaar.
    Profile image Liesbeth Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Liesbeth ✓
  • Tip 77 - In het hier-en-nu komen

    In het hier-en-nu komen.

    Soms is er een directe aanleiding voor angst, zoals een auto die in volle vaart op je af komt of een onweersbui net op het moment dat je door een weiland loopt. Dan kan juist die angst je helpen om te doen wat nodig is om ons leven te redden.

    Maar als je bang bent voor iets dat eventueel kan gebeuren en waarop je bovendien geen invloed hebt dan heeft die angst geen functie meer en kan deze je steeds meer in de weg gaan zitten. Je wordt angstig vanwege de angst, wordt misschien boos op jezelf omdat je bang bent-en bent bang voor wat anderen van jou zullen vinden. Misschien schaam je je ook wel.

    Wat kan helpen als je angst je in de weg zit is:

    in het hier-en-nu komen, door het met aandacht volgen van je ademhaling,

    -met je aandacht gaan naar waar je voeten de grond raken en/of je lichaam de stoel raakt waarin je zit

    -bewust rondkijken en twee dingen opmerken die je ziet, vervolgens aandachtig luisteren en twee dingen opmerken die je hoort.

    -Vervolgens sta je bewust stil bij dat wat er echt voor jou toe doet, en welke stap je daarvoor nu op dit moment wilt en kunt zetten. Dat mag iets heel kleins zijn.

    Dit kan je een heel eind op weg helpen op momenten waarop je overspoeld dreigt te worden door angst.

    Als het jou niet in je eentje lukt, dan is er misschien meer nodig. Dan is het juist heel dapper om hulp in te schakelen van een therapeut.
    Profile image Wendy Therapie Oss Lid van Therapiepsycholoog Oss
    Wendy ✓
  • Tip 78 - Oefening voor paniek /angst

    Het is raadzaam om deze onderstaande oefening vaak te doen zodat het in je systeem komt. Op het moment dat je voelt dat de paniek komt opzetten of het is al aanwezig. Let dan op je ademhaling. Haal diep in en uit. Als de oefening die hieronder staat, in je systeem zit dan hoef je alleen maar nog met je gedachte naar je voeten te gaan en zet beide voeten op de grond. De rust komt dan als vanzelf.

    Zet je voeten naast elkaar, op schouderbreedte. Zorg ervoor dat je tenen recht naar voren wijzen. Verdeel je lichaamsgewicht gelijk over beide voeten en over de hele voet; niet alleen op de tenen, bal of hiel van de voeten.
    Duw je knieën helemaal naar achteren, zodat ze “op slot” staan. Beweeg ze nu weer naar voren, totdat ze, lichtelijk gebogen, “van slot” zijn (buig ze niet te ver door, ander krijg je spanning in je dijbenen).
    Kantel je bekken een keer voorover en een keer achterover. Zoek nu het “midden”. Het is de bedoeling dat je bekken een natuurlijke brug vormt tussen benen en romp.
    Voel hoe je bovenlichaam “in” in je bekken rust. Ontspan buik en bekkenbodemspieren (die spieren die je aanspant als je naar de toilet moet).
    Adem in je buik. Je kunt dit controleren door je hand op je buik te leggen: bij het inademen duwt je buik de hand naar buiten, bij het uitademen trekt de buik naar binnen.
    Ontspan borst, nek en schouders. Dit gaat heel eenvoudig door beide schouders op te trekken en daarna weer te laten “vallen”. Doe dit rustig, zonder te forceren. Laat de armen zo natuurlijk mogelijk naar beneden hangen.
    Stel je voor dat er een touwtje van je kruin naar het plafond loopt, waardoor je hoofd een natuurlijke, gemakkelijke stand kan aannemen. Vergeet niet ook de kaakspieren te ontspannen.
    Je kunt nu voelen hoe je voeten deel gaan uitmaken van de bodem waarop ze rusten.
    Als je wilt kun je je voorstellen dat er wortels vanuit je voetzolen de grond ingroeien en dat deze zich verder en dieper vertakken.
    Deze wortels kun je gebruiken om overtollige of negatieve energie, zoals spanning, frustratie, zorgen, angst, onrust en wat niet al, uit je lichaam weg te laten stromen, de grond in. Je kunt nu voelen hoe je voetzolen lichtjes gaan tintelen als de energie gaat stromen.
    Vanuit je perineum kun je een koord voorstellen naar het middelpunt van de aarde. Geef dit een kleur.
    Vervolgens kun je je voorstellen dat alle gedachten en dwarrels in je hoofd als zand door een zandloper, via het smallere gedeelte bij je hart, naar de onderkant van de zandloper gaan, en rusten in je bekken. Hierdoor komt je lichaam in balans.

    Raadzaam is om het uit te printen, liefst te plastificeren en in de douche op te hangen. daar kun je deze oefening mooi doen. Succes!!
    Natasja ✓
  • Tip 79 - Signalen (h)erkennen

    Het angstige gevoel wordt in een mens opgeroepen wanneer hij eerst een belemmerende gedachten heeft. Een gedachten kan je zien als een connectie tussen twee verbindingen in de hersenen.

    Wanneer eenzelfde gedachten vaker wordt gedacht, is de connectie in het brein sneller gemaakt. Je kan het vergelijken met een snelweg. Om de gedachten (de weg/verbinding/connectie) om te buigen kan het helpen een andere helpende gedachten te denken.

    Meer weten hoe je dit kan doen. Of over het stoppen van belemmerende gedachten, het ombuigen ervan en denk patronen doorbreken? Neem dan contact met mij op. Of een andere therapeut waar jij je goed bij voelt. Dat helpt je tijdens het proces.
    Profile image Djuwi Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Den Haag
    Djuwi ✓
  • Tip 80 - Gebruik bij angst je fantasie

    Laat vanuit het gevoel van angst het verwachtte scenario als een film (over het onderwerp/de situatie) waar je bang voor/door bent af spelen en laat je fantasie daarbij de vrije loop. Je kunt dit visualiseren, tekenen of opschrijven.

    Daarna kun je die film eens analyseren:

    - hoe realistisch komt de film over?
    - wat is er eigenlijk zo erg aan dit scenario?

    - wat heb je nodig of kun je inzetten om dit scenario zonder kleerscheuren door te komen?

    - wat is het resultaat als je het scenario niet aangaat? Positief en negatief
    - wat is het resultaat als je het scenario wel doorkomt? Positief en negatief

    Eventueel kun je het scenario herschrijven zoals je het wenst met een hoofdrol voor jezelf.

    Anoniem
  • Tip 81 - Angsten? Wat te doen: 5 praktische tips


    Angst kan een overweldigende en verlammende ervaring zijn, maar er zijn manieren om ermee om te gaan. Hieronder volgen vijf praktische tips die je kunnen helpen om je angsten te beheersen en je rust terug te vinden:

    1. Erken je angst. Het is belangrijk om je angstgevoelens te erkennen in plaats van ze te negeren. Sta jezelf toe om te voelen wat je voelt zonder oordeel. Door je angst te benoemen, zet je de eerste stap naar controle.

    2. Ademhalingsoefeningen. Focus op je ademhaling om je lichaam te kalmeren. Probeer diep in te ademen door je neus, houd even vast, en adem langzaam uit door je mond. Herhaal dit een paar keer. Dit helpt je om je hartslag te verlagen en je gedachten rustiger te krijgen.

    3. Blijf in beweging. Lichaamsbeweging is een krachtige manier om angst te verminderen. Of het nu gaat om een stevige wandeling, yoga of een intensieve work-out, beweging helpt om stresshormonen af te breken en bevordert de aanmaak van endorfines, wat je stemming kan verbeteren.

    4. Praat erover. Deel je gevoelens met iemand die je vertrouwt. Of het nu een vriend, familielid of therapeut is, praten over de angsten kan helpen om ze in perspectief te plaatsen en geeft je de steun die je nodig hebt.

    5. Focus op het hier en nu. Angst wordt vaak gevoed door zorgen over de toekomst. Concentreer je op het huidige moment. Mindfulness-oefeningen kunnen je hierbij helpen. Let op je zintuigen: wat zie je, hoor je, ruik je, proef je, voel je op dit moment? En dan hardop benoemen, zonder subjectieve invulling. Dus bv. ik zie een groene deur, ik hoor een auto, ik ruik parfum, ik proef speeksel, ik voel mijn voeten op de grond. Dit helpt je gedachten te verankeren in het nu en je angst te verminderen.


    Omgaan met angst kost tijd en oefening. Wees geduldig en aardig voor jezelf. Iedere stap, hoe klein ook, brengt je dichter bij meer rust en minder angst. En zoek je hulp hierbij? Voel je welkom in mijn praktijk!
    Profile image Irene Therapie Baarn Lid van Therapiepsycholoog Baarn
    Irene ✓
  • Tip 82 - De teugels loslaten

    Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je de teugels loslaat?
    --> Deze vraag aan jezelf stellen.
    Angst heeft vaak te maken met gebeurtenissen vanuit het verleden of angst die je onbewust hebt meegenomen vanuit jouw ouders. Door de teugels los te laten (letterlijk) verdwijnt er ook veel spanning uit jouw lichaam. De 'teugels' loslaten kan je op verschillende manieren oefenen, stel je maakt een angstige situatie mee in de auto, knijp dan even heel hard in je stuur en doe dit een aantal keer. Je bent dan aan het ontladen. Of houd de riem van jouw hond tijdens het wandelen minder gespannen, kijk maar eens wat het met jouw hond doet, een dier kan een goede spiegel zijn van jouw innerlijke zijn.
    Profile image Anne Therapie Rheden Lid van Therapiepsycholoog Rheden
    Anne ✓
  • Tip 83 - Angsten willen niet gezien worden

    Angsten willen niet gezien worden, ze willen niet in de spotlight staan, omdat als je dit wel doet er niet veel meer overblijft dan een te reguleren gedachte.
    De grootste last bij angst is het gevecht ermee en de vermijding, het niet willen voelen. Wees eerlijk en kijk wat er allemaal in de weg staat tussen jou en de angsten zelf.
    Profile image Claudia Therapie Rotterdam Lid van Therapiepsycholoog Rotterdam
    Claudia ✓
  • Tip 84 - Elke dag fietsen

    Ik ga elke dag fietsen en heb een plekje waar ik ga zitten om de angst aan te kijken hier door word je sterker en ben daar ontzettend trots op
    Antje
  • Tip 85 - Meer tips op angstfobietherapie.com

    Op zoek naar meer tips bij specifieke angsten en fobieën?

     

    Ga naar: tips op angstfobietherapie.com >>

    Therapiepsycholoog
  • Tip 86 - Boek

    Het zoutpad, Raynor Winn,
    Dit koppel gaat volledig de confrontatie met de realiteit aan, heel inspirerend.
    Profile image Welmoed Therapie Maria Hoop Lid van Therapiepsycholoog Maria Hoop
    Welmoed ✓
  • Tip 87 - Angst

    Om onze angsten te overwinnen, moeten we die angsten aankijken. Maar het aankijken van angst is onze grootste angst.
    Jolanda ✓
  • Tip 88 - Hoe zou mijn leven eruit zien als alles fantastisch zou zijn?

    10 zinnen - Hoe zou mijn leven eruit zien als alles fantastisch zou zijn?

    Schrijf 10 zinnen op over hoe jouw leven eruit zou zien als alles fantastisch zou zijn. Door je met al je zintuigen te focussen op positieve gedachten, gevoelens, prikkels maak je nieuwe verbindingen aan in je hersenen. Hierdoor ervaar je meer positieve energie, kracht en rust.

    Belangrijk is:

    - zinnen zijn in het heden (alsof het nu al zo is)
    - zinnen zijn positief / geen ontkenningen gebruiken zoals bv “geen…” en “niet…”; ‘geen angst meer” is geen goede zin want dit begint met een ontkenning)
    - geen algemeenheden zoals “ik ben gelukkig” Wees zo concreet mogelijk (hoe ziet geluk er voor jou uit?)
    - zinnen die niet van een ander afhankelijk zijn (zelf bereikbaar)

    Ga elke keer met 1 zin aan de slag en betrek al je zintuigen. Focus steeds op een zintuig en ga dan door naar het volgende.

    zien; horen; ruiken; voelen; proeven

    Bijvoorbeeld: "Ik word elke ochtend vrolijk, uitgerust en vol positieve energie wakker"

    Hoe ziet het eruit wanneer ik ‘ochtends vrolijk, uitgerust en vol positieve energie wakker wordt? (spring ik uit bed met een grote glimlach? Dans ik door de tuin/natuur?)
    Wat hoor ik wanneer ik ‘ochtends vrolijk, uitgerust en vol positieve energie wakker wordt? (vogeltjes fluiten? blaadjes ritselen?)
    Wat ruik ik? (zon? Vers gezette koffie?…)
    Wat voel ik? (warm zand onder mijn voeten? gras? het zachte matras van mijn warme bed?)
    Wat proef ik? (Een heerlijk vers ontbijtje? Kopje thee/koffie met de benen opgetrokken in een schommelstoel in de tuin?)
    ALLES IS MOGELIJK! Laat je fantasie de vrije loop en maak er een feestje van!
    Profile image Hanneke Therapie Zevenbergen Lid van Therapiepsycholoog Zevenbergen
    Hanneke ✓
  • Tip 89 - Angst voor de angst?

    Angst gaat meestal over iets wat er gaat of kán gebeuren. Vooral dat laatste ;-).
    Als je je angstig voelt, vraag je af of dit een zekerheidje is of dit gaat plaatsvinden. Of is het iets wat jij bedenkt? En hoe groot is de kans dat dit uitkomt? Wat is plausibeler? Als je met door een realistische bril naar de situatie kunt kijken, zul je merken dat het veel minder angstaanjagend is dan je je bedenkt.
    Profile image Freya Therapie Balk - Friesland Lid van Therapiepsycholoog Balk
    Freya ✓
  • Tip 90 - Systemische benadering van angstklachten

    Beste lezer,

    Vaak als er angst speelt bij iemand reageert de omgeving door te helpen, vooral als de angst fors is zien we vaak dat de omgeving zich gaat aanpassen aan de angst. Dit vanuit het idee dat we daar de ander mee helpen, heel logisch. Erger realiseren we ons niet altijd dat we daarmee als het ware ook bevestigen dat de angst reëel is.

    Een systemische benadering van angstklachten heeft vaak een groots effect. Alles wat je deelt voelt lichter.

    Hartelijke groet,
    Kristel ✓
  • Tip 91 - Angst in het verleden laten

    Natuurlijk zijn bepaalde angsten heel gezond en realistisch. Ze horen als het ware bij het heden. Bijvoorbeeld als de motor van je auto afslaat op de spoorwegovergang of waneer je een giftige slang vindt in je hotelkamer op vakantie.

    Echter veel angsten horen bij het verleden of bij de toekomst. Bijvoorbeeld angst die ontstaat doordat je pijnlijke herinneringen hebt aan situaties, plaatsen of personen en dit graag vermijdt. Of angst voor verandering, het beëindigen van een relatie ("wat moet ik dan alleen?"), of het moeten geven van een presentatie ("wat zullen ze van mij denken?"). We lijden als het ware onder de angst voor de angst.

    Precies tussen het herbeleven van het verleden en het voorspellen van de toekomst vinden we rust. Namelijk in het nu. Mijn tip is, waneer je angst voelt.. Vraag je dan eens af hoe nodig die angst is als je het verleden op dat moment in het verleden laat en stopt met het voorspellen in de toekomst. Als de angst er dan nog is en deze is rationeel reëel te noemen, is er een kans dat je de receptie moet bellen omdat er inderdaad een giftige slang in je hotelkamer ligt. Tijd voor actie!
    Sarah ✓
  • Tip 92 - Wie zou je zijn als je deze angst niet had?

    Stel je zelf de vraag: Wie zou je zijn als je deze angst niet had? Zie wie je dan bent, hoor wat je hoort en voel wat je dan voelt. Adem het helemaal in en verspreid het door je hele lichaam in een uitademing. Bij elke ademhaling maak je dit gevoel groter en groter, zo groot als je kan XOX
    Profile image Karin Therapie Diemen Lid van Therapiepsycholoog Diemen
    Karin ✓
  • Tip 93 - Angst voor de dood? Boekentip.

    'Tegen de zon in kijken' van Irvin D. Yalom geeft een prachtig beeld van hoe mensen met angst voor de dood omgaan. Het helpt je te relativeren en geeft goede tips over hoe met deze angst om te gaan.
    Profile image Anne Counseling Amersfoort Lid van Therapiepsycholoog Amersfoort
    Anne ✓
  • Tip 94 - Metafoor van het hongerige tijgertje

    Doel: je laten ervaren dat controle onschuldig kan beginnen, maar kan uitgroeien tot iets wat je leven gaat beheersen.

    Stel je bent onzeker en op feestjes ga je helemaal achterin een kamer in een hoekje staan, totdat je uiteindelijk misschien wel besluit om helemaal niet meer naar feestjes te gaan.
    Stel je voor op een ochtend vindt je op de stoep voor je huis een schattig, hongerig miauwend tijgerjong. Je voert hem. Dit doe je elke dag, iedere dag wordt de tijger ietsjes groter.

    Je tijgertje heeft op een dag niet meer genoeg aan melk, maar eist vlees! Je krijgt het vlees niet aangedragen en uiteindelijk moet je zelfs opletten dat de tijger jou niet opeet! Het schattige tijgertje is veranderd in een groot agressief beest en je bent slaaf van dit beest omdat je weet dat het je aan stukken zal scheuren als het niet krijgt wat het wilt.

    Vergelijking: elke keer als je probeert om je angsten te controleren, ben je eigen bezig om ’t tijgertje te voeren. Het wordt sterker en krijgt meer en meer controle over je leven. Herken je dit? Heb je eigenlijk wel controle?

    Te beseffen dat je controle over gedachten en gevoelens nihiel is, maakt het mogelijk om dingen anders te gaan doen dan anders. Als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Ben je bereid om dingen anders te gaan doen?
    Profile image Miranda Therapie & Coaching Weert Lid van Therapiepsycholoog Weert
    Miranda ✓
  • Tip 95 - Help, ik heb een fobie!

    Je hebt ontdekt dat je last hebt van een fobie. Dan is het vaak een grote stap voor je om hulp te zoeken. Dapper dat je een hulpverlener zoekt en je verdiept in de mogelijkheden. Schaamte of angst voor wat er komen gaat als je het gaat delen kan je aanvliegen. Een hulpverlener zal je altijd op je gemak stellen en naar je luisteren.

    Het blijven vermijden van iets waar je bang voor bent zal je niet helpen om er van af te komen. Maar de gedachte dat je de confrontatie er mee aan moet gaan kan heel beangstigend zijn. Daarom zal je hulpverlener je hier begripvol en stapsgewijs in begeleiden, en samen met jou zoeken naar de beste manier. Twijfel niet langer en ervaar dat het mogelijk is om te leren hoe je met je angst kunt omgaan!
    Profile image Hannelies Therapie Dordrecht Lid van Therapiepsycholoog Dordrecht
    Hannelies ✓
  • Tip 96 - Holotropisch Ademwerk of trauma opstellingen

    Stop de focus op datgene waar je bang voor bent en verwerk het onderliggende trauma.

    Angst is een hele lichamelijke reactie van het autonome zenuwstelsel. Dit AZS zorgt onder meer voor een verhoogde ademhaling, meer bloed en dus energie naar je spieren, zodat je kunt vechten of vluchten. Een andere reactie kan zijn dat je juist volledig bevriest.

    Wat héél belangrijk is om te realiseren, is dat je eigenlijk niet bang bent voor een lift of brug, veel mensen, hoogte of afkeuring van collega’s etc.
    De angst die tijdens een vroegere gebeurtenis te overweldigend was, heeft er voor gezorgd dat je autonome zenuwstelsel als het ware in een te hoge stand staat, waardoor je lichaam te snel en te makkelijk overschakelt naar vecht, vlucht of bevriezingsgedrag.

    Wanneer je de overweldigende gebeurtenis alsnog verwerkt, kan je AZS naar de stand schakelen waarin het zou staan als die gebeurtenis nooit gebeurd zou zijn. En dan ben je van je angst af.

    Deze overweldigende gebeurtenissen zijn vaak gebeurd tijdens je geboorte of zelfs daarvoor. Lang vastzitten in een baarmoeder met weeën en er niet uit kunnen, is b.v. een oorzaak van claustrofobie.

    Hoe? Holotropisch Ademwerk of trauma opstellingen van Franz Ruppert zijn goede methodes om dit soort gebeurtenissen te verwerken.
    Judith
  • Tip 97 - Zekerheid

    Angsten kunnen je bezighouden en in de greep houden. Hou ook voor ogen dat het er mag zijn, kijk het aan en ga aan de slag om het te accepteren.
    Soms heb je zekerheid nodig, zoek dat ook op. Bijv. als je je druk maakt over iets lichamelijks, bespreek het met je huisarts en vraag een onderzoek aan. Zekerheid helpt je soms ook om van een angst af te komen.
    Praat erover met anderen, dat lucht vaak op.
    Profile image Madelène Therapie Ameide Lid van Therapiepsycholoog Ameide
    Madelène ✓
  • Tip 98 - Onderzoek hoe je angst zich ontwikkelt

    Neem (op een moment dat je niet angstig bent) eens de tijd om heel precies uit te zoeken hoe jouw angst zich ontwikkelt.

    Benoem als het ware elk stapje in het proces van geen angst naar complete paniek. Zo vergroot je je bewustzijn van wat je met jezelf doet en niet doet in het opbouwen van de angst. Dit kan helpen om je gevoel van draagkracht te vergroten: oke, dus deze stapjes neem ik allemaal onderweg naar angst.

    Overigens: vraag je ook eens af: is het voor jou oké om bang te zijn? Angst kan je ook helpen om te beseffen dat je iets anders van jezelf (of anderen) nodig hebt. 

    Met dank aan mijn Gestaltsupervisor.
    Profile image Arianne Therapie Leiden Lid van Therapiepsycholoog Leiden
    Arianne ✓
  • Tip 99 - Kleine stapjes om te beginnen de angst te doorbreken

    Vanuit mijn jarenlange ervaring als therapeut, weet ik dat angst heel belemmerend kan werken. Het kan mensen op een gegeven moment overspoelen en het leidt vaak tot het vermijden van verschillende dingen. Op de korte termijn lijkt vermijden de veiligste en makkelijkste weg. Echter kan dit op de lange termijn de angst juist in stand houden en zelfs doen toenemen.
    Het is van wezenlijk belang om kleine stapjes te maken om een start te maken met het doorbreken van de angst.
    Als je jezelf niet in een mensenmassa durft te begeven, kijk dan naar wat je nog wel durft, kun je een stapje zetten in die richting?
    Lukt het wel om op een plek te zijn waar enkele anderen zijn, en daarna een plek waar het een klein beetje druk is? Vervolgens een plek waar nog wat meer mensen zijn, en zo bouw je het geleidelijk op.
    Op deze manier ga je de angst niet meer uit de weg. Het zal in het begin soms lastig zijn, maar hoe meer je oefent, hoe meer je je angst kunt gaan doorbreken.
    Veel succes!
    Profile image Alinda Psycholoog Amstelveen Lid van Therapiepsycholoog Amstelveen
    Alinda ✓
  • Tip 100 - Last van irreële angsten?

    Last van irreële angsten? Kun je niet precies plaatsen waar je bang voor bent? Word je in de ochtend al wakker met angstgevoelens?
    Dit zijn tekenen van een overprikkeld zenuwstelsel. Er heeft zich teveel angst en/of spanning opgehoopt, misschien wel over meerdere jaren of zelfs decennia. Soms een heel leven. Erover praten helpt meestal niet (genoeg), lichaamsgerichte therapie wel. Hiermee kun je je zenuwstelsel letterlijk laten ontladen en raak je die lading van angstgevoelens langzaam maar zeker kwijt.
    Anoniem
< vorige 1 2 3 4 5 6 7