Het lichaam heeft ook een geheugen. Trauma laat daarin zijn sporen na. Lichaamsgerichte therapie als Somatic Experiencing kan soms heel erg hulpvol zijn.
Tips bij trauma's
Trauma - tips
Zoek je tips bij trauma's?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Meer ondersteuning nodig?
+ tip toevoegen
Voeg je tip toe
-
Tip 2 - Neem je ontwikkelingstrauma's serieus
Bij trauma denken we vaak aan een eenmalige heftige gebeurtenis. Dat noemen we een shocktrauma.
Veel van ons hebben echter te maken met complexere vormen van trauma, die ontstaan zijn in onze kindertijd. We noemen dat ontwikkelingstrauma's.
Neem jezelf serieus als je merkt dat je last krijgt van dat negatieve gedrag van je vader, je zichzelf opofferende moeder of het grenzeloze gedrag van je kinderen.
Er is veel verandering mogelijk! Zoek een therapeut waarbij jij je veilig genoeg voelt.
Zet jij de eerste stap?Annemieke Therapie Meppel Lid van Therapiepsycholoog MeppelAnnemieke ✓ 11 -
Tip 3 - Oefening: Een doorlopende brief schrijven
Oefening: Een doorlopende brief schrijven
Spoken er in je hoofd steeds dezelfde gedachten rond, ben je nog niet klaar met iets, heb je niet goed afscheid kunnen nemen, moet je bepaalde gesprekken nog afsluiten?
Dan kan het helpen om een doorlopende brief te schrijven. Dat is een brief waar je iedere dag aan schrijft. Je gaat net zo lang door totdat hij af is. Dat is het moment dat je voelt dat alles is gezegd wat moet worden gezegd. Tot het moment dat je weet dat het over is en dat je vrij bent.
Kies een vast moment, een vast tijdstip en schrijf iedere dag een half uur. Als je niet weet wat je moet schrijven dan wacht je tot dit half uur om is, net zolang tot de woorden komen.Anoniem 10 -
Tip 4 - Documentaire - In utero
Ik heb een geweldige documentaire gezien die ik een ieder kan aanbevelen: "In Utero".
Hoe hebben ervaringen die je in de baarmoeder meemaakt effect op je latere leven? De baanbrekende documentaire ‘In Utero’ toont aan de hand van interviews, culturele mythes, populaire films en technologische trends hoe belangrijk de periode in de baarmoeder is voor het verdere leven.Grace - Kindertherapeut Arnhem-Oosterhout-Wageningen 9 -
Tip 5 - Slachtofferschap ontstaat in je jeugd
In het boek Het geschenk schrijft Edith Eger het volgende over slachtofferschap: Je slachtofferschap ontstaat in je jeugd. Zelfs als we volwassen zijn, kan het ons hetzelfde machteloze gevoel geven. Je bent geen slachtoffer. Dat is niet wie je bent, het is wat jou is aangedaan. Als we slachtoffer blijven en de ander een andere rol toebedelen, beschadigen we de ander nog meer en houden we de situatie in stand. Als we ons bevrijden uit het slachtofferschap, betekent dat ook dat anderen worden bevrijd van de rollen die we hun hebben gegeven. Je hebt wél een keuze. Je hebt wél een leven. Je leeft wél een heden.Leonieke 7 -
Tip 6 - Waarom reageer je zo heftig?
Soms reageer je op een manier waarin je jezelf niet terug kent. Je wordt bozer dan je wilt, of sluit je af zonder dat je het tegen kan houden. Veelal heeft dat te maken met een trauma. Een trauma is een ander woord voor een 'wond', maar dan psychisch. Het punt is dat je dan als het ware terugvalt in een emotie van vroeger die niet echt past bij de situatie in het nu. Dat komt omdat je wordt getriggerd. Een trigger is iets wat het trauma en de reactie oproept. Dat gaat automatisch en daarom is het zo verwarrend, je krijgt er geen grip op. Als het je in de weg staan in je functioneren of in je geluk, heb je iemand nodig die je de weg wijst hoe je scheiding kunt brengen tussen de emotie waarin je valt en de huidige situatie. Iemand die je helpt om het stuur weer te nemen.René Therapie Meppel-Steenwijk Lid van Therapiepsycholoog NijeveenRené ✓ 7 -
Tip 7 - Zoek een therapeut
Heb je last van een trauma en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Therapiepsycholoog 7 -
Tip 8 - TRE (Trauma Release Exercises) bij trauma
TRE (Trauma Release Exercises).
Ik werk in mijn praktijk veel met het verwerken van traumatische gebeurtenissen. EMDR is daarbij mijn belangrijkste methode.
Ik leer daarnaast mijn cliënten ook graag oefeningen die ze zelf kunnen toepassen, omdat ik mijn cliënten zo snel mogelijk weer zelfredzaam wil maken.
TRE zijn oefeningen waarbij je de spanning in het lichaam ten gevolge van nare of traumatische gebeurtenissen los trilt. Het effect is een ontlading van spanning en het gevoel alsof je een goede massage hebt genoten. Een aanrader!Nathalie 6 -
Tip 9 - Diverse technieken zoals EMDR, tijdlijn, ademcoaching
Niet iedereen,die last heeft van trauma's uit zijn of haar verleden, is zich er bewust van. Een onderdeel van een trauma is dat een gebeurtenis te heftig was voor ons lichaam en brein om normaal te verwerken.
Zoals trauma ook vaak uitgelegd wordt: de ervaring was te groot, te snel en te heftig. Hierdoor schakelt ons lijf over naar de dierlijke modus; het is vechten of vluchten en als dat zinloos blijkt te zijn gaan we voor "dood liggen".
Hier ontstaat een ontkoppeling tussen je lichaam en geest. In je lichaam wordt de energie van het "vechten/ vluchten" nog steeds aangemaakt en vast gehouden terwijl je zenuwsysteem blokkeert door de grote hoeveelheid stress ( van het niet vechten en niet vluchten).
En hierdoor neemt je dierlijke brein je als het ware over en zorgt dat de grote hoeveelheid stress minder wordt door de ervaring ergens ver weg op te slaan zodat de stress als het ware niet steeds op nieuw geactiveerd kan worden.
En daar zit een deel van het gedoe wat we soms in ons dagelijkse leven ervaren. We merken wel dat we regelmatig buitensporig reageren op bepaalde situaties en dat dat ons erg veel energie kost. En als we geen zicht krijgen op deze energie slurpers in ons zelf ligt een burn-out op de loer.
Daarom vind ik het van groots belang dat je zicht krijgt op jouw buitensporige onbewust, vol automatische re-actie patroon op de "leeuwen" die jij in je dagelijkse leven nog steeds tegen komt.
En dan bedoel ik met "leeuwen" een bepaalde opmerking, gezichtsuitdrukking, aanraking van iemand in je omgeving. Een kleine beweging die een oud, onzichtbaar re-actie patroon in jouw in gang zet.
Waarvan jij achteraf merkt en weet dat het niet in proportie was maar dat je voor dat je het kon bedenken, al zo heftig reageerde. Dan is er mogelijk iets ouds en onbewusts geraakt waarmee dit dierlijke verdedigingsmechanisme geactiveerd werd.
Dus als je niet meer zo dierlijk op een "leeuwen" wil blijven reageren is het soms tijd om vanuit veiligheid en afstand deze onbewuste pijnpunten onder ogen te gaan komen.
Dat hoeft zeker niet door ze te herbeleven, juist niet want dan verdwijn je er weer in, maar door diverse technieken zoals EMDR, tijdlijn, ademcoaching en nog meer traumatechnieken waarmee je wel weer contact krijgt met de vastgezette lichamelijke energie en deze weer kan gaan laten stromen zonder dat het je weer overneemt.
Kortom soms is het jouw tijd om terug kijken naar je verleden en je pijnpunten helder krijgen, je onbewust re-actie patroon herstellen en er een gezonde herinnering van maken waar je op een normale manier op terug kan kijken zonder dat je dierlijke systeem je heeft overgenomen.
Hoe fijn zou dat zijn?
Carola Therapie Nieuwegein Lid van Therapiepsycholoog NieuwegeinCarola ✓ 6 -
Tip 10 - Kijk naar wat jou heeft geholpen
Kijk naar wat jou heeft geholpen tijdens of na de ingrijpende gebeurtenis...
Vaak blijven we onszelf bevestigen in het denken en vertellen over de nare gebeurtenis...het helpt heel goed om juist op zoek te gaan naar je ervaring die pósitief was...: die aardige mevrouw die je hand vasthield, of die vogel die je hoorde fluiten, of die voet die je nog wel kon bewegen...
Annemieke Therapie Meppel Lid van Therapiepsycholoog MeppelAnnemieke ✓ 6 -
Tip 11 - NEI therapie werkt! om emotionele blokkades te verwerken
Emotionele trauma's en ervaringen kunnen een energetisch geheugen creëren dat ons lichaam en denken beïnvloedt. Diep in ons onderbewustzijn worden emotionele gebeurtenissen uit het verleden opgeslagen als mentale "plaatjes" die verbonden zijn met intense gevoelens. Op het moment dat we een emotie ervaren, kan een oude trigger plotseling geactiveerd worden. Dit zorgt ervoor dat de emotie veel heftiger opkomt dan verwacht of hoort bij de huidige situatie, en het overweldigt ons compleet. Onze eerste reactie is meestal om er zo snel mogelijk vandoor te gaan en die emotie te ontvluchten of te onderdrukken.
Met behulp van de NEI-methodiek (Neuro Emotionele Integratie, ook wel Nieuw Emotioneel Inzicht genoemd) kunnen we die oude emotionele blokkades aanpakken. Je ziet, onverwerkte emoties blijven onder de oppervlakte liggen, wachtend tot we er klaar voor zijn om ermee aan de slag te gaan. Vaak vermijden we die oude pijn liever en willen we er niet te veel mee te maken hebben. Maar juist door deze emoties aan te pakken en los te koppelen (met behulp van een ademhalingstechniek en de Biotensor), hoef je niet langer weg te rennen voor de emoties die je al die tijd hebt proberen te onderdrukken. Die 'vastgezette emoties' kunnen fysieke klachten, ongewenste gevoelens en ongewenst gedrag veroorzaken. Dat wil je toch ook niet!
Dus, wat gebeurt er als we deze blokkades aanpakken? Nou, je zult meer ruimte, rust en ontspanning ervaren. NEI concentreert zich op de oorzaak en motivatie van ons gedrag, en helpt ons om die blokkades en belemmerende overtuigingen los te laten. Je krijgt inzicht in de relatie tussen je gevoel en je gedrag. NEI draait NIET om herbeleving, maar juist om het actief aanpakken van de triggers. Op die manier kun je jezelf weer bevrijden en voluit genieten van het leven.Irene Therapie Baarn Lid van Therapiepsycholoog BaarnIrene ✓ 5 -
Tip 12 - Filmpje autonome zenuwstelsel
Ons autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat we overleven op het moment dat we in gevaar komen dit door te vechten, vluchten of te bevriezen. In dit filmpje leer je meer over hoe dit er uitziet. Je eigen reacties herkennen en begrijpen kan leiden tot meer begrip voor jezelf, en meer ruimte om te groeien van overleven naar leven.
Josien Therapie Lommel Lid van Therapiepsycholoog LommelJosien ✓ 5 -
Tip 13 - Veiligheid als basis om oude pijn te verwerken
Veiligheid als basis om oude pijn te verwerken
Check heel goed of je je bij je therapeut op je gemak kunt voelen, of je je voldoende veilig en beschermd voelt om kwetsbare en pijnlijke ervaringen te bespreken en te verwerken. Zo niet: zorg goed voor jezelf en zoek een ander.Ellen 5 -
Tip 14 - Richten op veiligheid, vertrouwen, kracht
Hoe ontstaat trauma?
Trauma ontstaat niet alleen maar door een heftige gebeurtenis. Trauma ontstaat door de machteloosheid die je daarbij ervaart. Bij hele heftige gebeurtenissen zoals een verkrachting of overval ben je eigenlijk altijd machteloos.
Maar schijnbaar kleine gebeurtenissen, zoals een ziekenhuisopname, narcose, of een heftige ruzie tussen je ouders meemaken als kind, triggeren ook machteloosheid en dus potentieel trauma.
Mensen denken vaak ten onrechte dat je voor traumaverwerking eindeloos de heftige gebeurtenissen moet herleven. Niets is minder waar.
Bij machteloosheid horen woorden als onveilig, angst, lege handen, weerloos. Traumaverwerking moet zich daarom richten op veiligheid, vertrouwen, kracht en weerbaarheid.Anoniem 5 -
Tip 15 - Somatic Experiencing®
Somatic Experiencing®
Somatic Experiencing® lichaamsgerichte traumatherapie is een gespecialiseerde psychosomatische methode voor het helen van trauma en andere stressgerelateerde klachten. Het is is een wetenschappelijk onderbouwde benadering voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress, shock en trauma.
De behandeling richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op ingrijpende gebeurtenissen, het vergroten van veerkracht, het ontladen van opgeslagen stress en het begrijpelijk maken van gevoelens van onmacht en wanhoop.Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog ZeistCaroline ✓ 5 -
Tip 16 - EMDR therapie (aangevuld met NLP oefeningen) werkt
EMDR therapie,eventueel aangevuld met NLP oefeningen, werkt optimaal. Mijn ervaring is dat cliënten zich in een relatief korte tijd minder emoitioneel voelen bij de gedachten aan de traumatische gebeurtenis. ( enkelvoudig trauma)
Sandra Therapie Purmerend Lid van Therapiepsycholoog PurmerendSandra ✓ 4 -
Tip 17 - Kom eens uit je hoofd, ga in je lijf
Kom eens uit je hoofd, ga in je lijf.
Recent onderzoek concludeert dat er meer aandacht nodig is voor het lichamelijke in de psychiatrie en psychologie. Wanneer wordt het lijf gezien als iets wat bij je hoort, als iets om naar te luisteren, om serieus te nemen als manier om stress te verwerken? Als je niet lekker in je vel zit, moet je toch vooral je gedachten veranderen, is de heersende opvatting.
Veel mensen zetten zich af tegen het lichaam, alsof het niet bij je hoort. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer ingrijpende jeugdervaringen, hoe groter de spierspanning. Getraumatiseerde mensen reageren lichamelijk meetbaar heftiger op stress en pijn – en houden ook langer lichamelijk last. Het lichaam slaat stress en traumatische ervaringen op. Het lijf speelt vervolgens een cruciale rol bij hoe iemand met nieuwe stress-situaties omgaat. Het leren luisteren naar de subtiele signalen van het lichaam is essentieel om beter om te kunnen gaan met trauma en psychische problemen. Wie beter voelt dat zijn lichaam stress ervaart, kan die stress beter aanpakken.
Tip: ga na een werkdag eens wat rekken en strekken, doe dit rustig door alle delen van je lichaam af te gaan. Vergeet ook niet je kaken en mond, je handen, vingers, tenen en voeten en strek ook eens je bekken naar voren en naar achteren. Wees een beetje liever voor je lijf door het te bedanken voor wat het je biedt. En maak plezier met je lichaam, doe eens een dansje. En… maak contact met anderen. Hoe zou het zijn om eens een dansvloer te pakken? Op een fijne manier in contact zijn met je eigen lijf, is een ingang om contact te maken met anderen. En dat doet goed!Rinie Lichaamsgerichte Therapie Utrecht Lid van Therapiepsycholoog UtrechtRinie ✓ 4 -
Tip 18 - 3 Boekentips inspiratie- en kennisbronnen
Het werken met trauma's is een complex gebeuren. In de reguliere sector wordt het (te) vaak lichamelijk aspect vergeten of amper meegenomen in de behandeling. Bij deze geef ik jullie boekentips waar jullie meer informatie kunnen krijgen over het effect van traumatische gebeurtenissen, zowel eenmalige als langdurige op je heel systeem:
1.Traumasporen- Bessel van der Kolk, het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen.
2. De tijger ontwaakt- Peter A. Levine, traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie
3. De polyvagaaltheorie - Stephen W. Porges, de polyvagaaltheorie en de transformerende kracht van je veilig voelen
Voor mij zijn dit belangrijke inspiratie- en kennisbronnen.Neno Rakovic (Praktijk Neno) 4 -
Tip 19 - Je lichaam schudden
Een goede oefening om stress of overprikkeling te verhelpen is om je hele lichaam te laten schudden. Zoals een hond dat doet. Houdt dit een minuut of drie vol. Daarna kun je nog drie minuten bounzen. Dit is op de plaats waar je staat steeds een klein beetje door je knieën zakken, snel achter elkaar, zodat je lichaam mee kan trillen. Laat tijdens deze oefeningen je spieren steeds meer los zodat alles mee kan bewegen. Let op delen van je lichaam die niet meebewegen en ontspan die bewust. Daarna kun je nog drie minuten je lichaam afstrijken. Je armen, je romp, je rug, je benen. Alles dus. Kijk dan nogmaals hoe je je voelt en sta even stil bij de veranderingen die je waarneemt in je lichaam.Karin Therapie Lisse Lid van Therapiepsycholoog LisseKarin ✓ 4 -
Tip 20 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het trauma-lotgenotenforum op deze website.
Therapiepsycholoog 4 -
Tip 21 - Lichamelijke (onverklaarbare) klachten na trauma
Wist je dat wanneer je een traumatische gebeurtenis ervaart er stresshormonen vrijkomen en worden opgeslagen in je lichaam? En dat als je dagelijks nog last hebt van het trauma, deze hormonen aangemaakt blijven worden in grotere hoeveelheden?
Een van de stresshormonen die lichamelijk klachten en ziekten kan veroorzaken is cortisol. Dit hormoon is zeer effectief op momenten dat het nodig is om te vechten of vluchten. Maar wanneer dit hormoon te lang en teveel in het lichaam aanwezig is kan het schade aanrichten. Het is dus belangrijk de aanmaak van dit hormoon omlaag te brengen door bijvoorbeeld lichaamsgerichte therapieën te volgen. Het is in ieder geval belangrijk om met je trauma aan de slag te gaan.
Het is dus niet vreemd dat je ineens last krijgt van ontstekingen in je lichaam bijvoorbeeld (cortisol verlaagd het afweersysteem), slaapproblemen of depressieve gevoelens (cortisol verminderd de aanmaak van serotonine. serotonine regelt o.a. ons slaapritme en onze stemming. Dit is nog maar een kleine greep uit de gevolgen van teveel en/ of te langdurige aanmaak van cortisol.
Melissa Therapie Oud-Beijerland - Hoeksche Waard Lid van Therapiepsycholoog Oud-BeijerlandMelissa ✓ 3 -
Tip 22 - Gebruik de kennis over trauma vanuit de polyvagaal theorie
Gebruik de kennis over trauma vanuit de polyvagaal theorie!Ingrid 3 -
Tip 23 - Doe regelmatig een wandelmeditatie
Doe regelmatig een wandelmeditatie
Ga naar buiten (liefst in de buurt van je huis, want dan doe je het makkelijker, en hoe vaker je dit doet, hoe effectiever).
Wandel op je eigen ritme, met aandacht voor alles wat om je heen leeft. Kijk naar het gras, de bloemen, een vogel, vlinder..En zeg dan tegen jezelf het volgende, in het ritme van je passen:
De aarde onder mij..
de lucht boven mij..
De bomen naast mij..
En ook ik, ook ik hoor erbij..
En herhaal dit achter elkaar door. Blijf stappen op het ritme van je stem. En voel ook verder wat dit met je doet in je lichaam.
Deze oefening kalmeert het reptielenbrein, wat door trauma ahw overspannen is geraakt. Dit breingedeelte houdt van ritme, herhaling en cadans, dat kalmeert ons.
In het geheel helpt deze oefening je bewustzijn te vergroten en geeft het een gevoel van zelfcontrole.Pieternel Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog WageningenPieternel ✓ 3 -
Tip 24 - Gebruik je zintuigen
Als traumatische ervaringen je dwars zitten, kan het voorkomen dat er momenten zijn dat je 'even weg bent', een soort van 'uitchecken'. Dit heet dissociatie.
Door het gebruiken van je zintuigen kan je weer 'terugkomen': kijk naar details in het gordijn of het plantje op de tafel, zoek dingen om je heen met de kleur rood, voel de stoel waarop je zit, ruik aan een flesje parfum of zeep, luister naar de geluiden in en buiten je huis of naar muziek.Yvette 3 -
Tip 25 - EMDR-therapie helpt
Last van een ingrijpende gebeurtenis?
Komt het dagelijks terug, ook na 6 maanden?
Probeer EMDR, voor 90% van de getraumatiseerden wordt het trauma emotioneel minder beladen...Maaike 3 -
Tip 26 - EMDR zelfhulp
EMDR zelfhulp
Als EMDR therapeute werk ik veel met het verwerken van nare, onverwerkte gebeurtenissen. Soms is er heel veel gebeurd en ervaart de client heftige emoties tussen de sessies door.
Dan adviseer ik mijn cliënten om de vlinderomhelzing te doen. Daarbij tik je om en om met je handen op de bovenarm van de andere arm. Je kunt ook de klikjes op internet vinden en met een koptelefoon de Bilaterale stimulatie toepassen.
Dit werkt weliswaar niet therapeutisch, maar het kan wel de nodige rust en ontspanning teweeg brengen om door een dieptepunt heen te komen...:-)
Let wel: het is een goede aanvulling en geen vervanging voor therapie.Nathalie 2 -
Tip 27 - Trauma die je niet verwerkt, geef je door.
Als je iets vervelends hebt meegemaakt wat een enorme impact op je heeft gehad, maar wat je het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Zodat je door kunt gaan met je leven...
Kan juist daardoor als een last aan je blijven kleven. Het zal ervoor zorgen dat je onbewust sommige situaties juist opzoekt of vermijd.
Dat zal ongemerkt ook invloed hebben op de mensen die heel dichtbij je zijn en waar je een hechte band mee hebt
Zoals bijvoorbeeld; 'Je bent een keer in een donker steegje berooft van je tas. Je zal vermoedelijk je partner en kinderen daarvoor willen waarschuwing om ze ervoor te behoeden... Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat zij zich ergens zorgen over gaan maken wat hen misschien nooit zou overkomen.
Op die manier kun je een niet verwerkt trauma doorgeven.
Er is van belang om je daar bewust van te zijn.
Warme groetBien 2 -
Tip 28 - Boekentip: Niemandskinderen
Je staat niet alleen
Het boek Niemandskinderen van Carolien Roodvoets beschrijft heel toegankelijk wat de gevolgen van een onveilige jeugd zijn later in je leven. Ze laat zien dat veel mensen worstelen met een onverwerkt verleden en dat het mogelijk is daaraan te werken.
Herkenning, bewustwording en inzicht zijn belangrijke stappen op weg naar verwerking. Het lezen van dit boek kan je hierbij helpen.Ellen 2 -
Tip 29 - Verbind je met jezelf in het nu door rimte en melodie
Als triggers in het nu veel invloed hebben en je belemmeren in je bewegingsruimte dan is je denken gevangen geraakt in de tunnelblik van de trauma-realiteit. Zoek via je hartslag je ritme op, klop dit op je been en begin van hieruit te bewegen. Dat kan zelfs op een stoel. Het beste is als je een zin in jezelf laat opkomen en deze als eenvoudige melodie op het rimte gaat zingen. Neem hier minstens 15 minuten de tijd voor. Je waarneming wordt breder en de triggers zullen minder greep op je hebben. Je mag mij graag contacteren om dit te leren.Juliane 2 -
Tip 30 - Traumasporen
Traumasporen
Heel interessant boek over trauma en PTSS geschreven door psychiater en onderzoeker Bessel van der Kolk. Van der Kolk geeft inzicht in wat trauma met je doet en hoe je kan herstellen met behulp van EMDR, yoga, mindfulness, meditatie en neurofeedback.Ghislaine Therapie Amsterdam Oost - Watergraafsmeer Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamGhislaine ✓ 2 -
Tip 31 - Educatieve film over narcistische mishandeling
De film "Zij lijkt het probleem te zijn"
laat zien hoe narcistische mishandeling , hier ook wel intiem terreur genoemd in de praktijk eruit kan zien.
Erg verhelderend ook voor slachtoffers
https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaireAnoniem 2 -
Tip 32 - EMDR of hypnotherapie helpt bij trauma en stress
Stress door trauma
Heel vaak kan een onderliggend trauma enorm veel stress veroorzaken in het dagelijks leven. Slecht slapen, niet geconcentreerd zijn, telkens weer terug moeten denken aan de moeilijke gebeurtenis(sen), het geeft veel spanning.
Je kan stress verminderen door het trauma aan te pakken via een EMDR of hypnotherapie traject. Onderzoek wat voor jou het meest geschikte is en laat je helpen zodat je niet onnodig lang stress blijft ervaren.Jolande 2 -
Tip 33 - Boekentip : De levende erfenis van trauma transformeren
Boekentip : De levende erfenis van trauma transformeren
Dit is een werkboek met veel afbeeldingen en werkbladen, gebaseerd op de recentste opvattingen omtrent trauma en de gevolgen van lichaam en hersenen.
Het geeft handvatten om te kunnen gerstellen van de effecten van trauma: de lichamelijke en emotionele effecten en de veranderingen die trauma teweeg brengt.
Dat boek laat ons zien dat trauma kan helen door het aanleren van nieuwe gewoonten op het gebied van zelfwaarneming en zelfontdekking.Anoniem 2 -
Tip 34 - Tijdlijn
Een tip voor mensen die een trauma hebben opgelopen. Vaak in mijn praktijk schrijf ik een tijdlijn uit, met mijn cliënten.
Door een tijdlijn te maken, creëer je overzicht, ook hoe lang bepaalde dingen/gebeurtenissen er waren, en wanneer bepaalde gebeurtenissen plaats vonden..
Dit kan ruimte en rust opleveren. Als kind leek het wel een half jaar te duren maar op het moment van het uitschrijven, kom je er bijvoorbeeld achter dat het maar drie weken is geweest. Dit zorgt voor een realistisch beeld en lukt het vaak beter het in perspectief te zien.
Wil je dit niet zelf doen, of lukt het je niet?
Ik help je er graag bij!Floor 2 -
Tip 35 - Podcasts Maarten Oversier
Volg eens podcasts met regressie- en reincarnatietherapeut Maarten Oversier. Op heldere en nuchtere wijze vertelt hij over de invloed van onze voorouders op het familiesysteem. De pijn waarover vaak nooit gesproken is komt met regelmaat tot uiting in ons dagelijks bestaan zonder te weten wat de link er mee is, laat staan wat er voor nodig is om te helen.
Ook zijn boek Bestaansrecht is een aanrader.
In onze praktijk nemen wij ook deze manier van werken mee in onze holistische benadering naar de cliënt.Raymond Therapie Den Bosch Lid van Therapiepsycholoog Den BoschRaymond ✓ 2 -
Tip 36 - Boekentip: De tijger ontwaakt.
Vechten, vluchten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar. Volgens Peter Levine, expert op gebied van traumaverwerking, geldt dit ook voor mensen in een traumatische situatie. In tegenstelling tot prooidieren, slagen mensen er vaak niet in de lichamelijke spanning van een levensbedreigende situatie van zich af te schudden. Vaak zet de spanning zich vast in het lichaam.
In het boek 'de tijger ontwaakt' legt Peter Levine uit waarom traumaverschijnselen het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden, zonder dat de oorzaak van het trauma opnieuw herbeleefd hoeft te worden.Sandra Therapie Heemstede Lid van Therapiepsycholoog HeemstedeSandra ✓ 2 -
Tip 37 - Veilige plek
Ga ontspannen zitten en sluit je ogen. Voer je gedachten mee naar een plek (fictief of bestaand) die voor jou veilig voelt. Kijk er rustig om je heen: wat zie je er allemaal, wat hoor je er, wat ruik je er. Maak dat veilige gevoel dat je er hebt maar groot, blaas het op/adem het in. Focus ondertussen op een mooie buikademhaling.
Open langzaam weer je ogen.
Oefen dit dagelijks op een plek/moment waarop je je ontspannen voelt (onder de douche, tijdens het koken, op de bank). Wanneer je het goed kunt toepassen op momenten dat je je ontspannen voelt, kun je langzaam gaan oefenen met toepassen op momenten dat je gespannen bent en het nodig hebt.Anoniem 2 -
Tip 38 - Oefening voor wanneer je onrust of paniek voelt
Oefening voor wanneer je onrust of paniek voelt:
Dit kan je ofwel zelf doen ofwel aan iemand anders vragen:
Houd je voorhoofd en je achterhoofd stevig vast.
Adem gewoon door
Houd dit enige tijd vol tot je voelt dat je onrust zakt.
Indien je het zelf doet is het fijner voor je armen om het liggend te doen.Annemieke Therapie Meppel Lid van Therapiepsycholoog MeppelAnnemieke ✓ 2 -
Tip 39 - Met EMDR-therapie kun je je trauma verwerken
Ben je onzeker, voel je je minderwaardig, stel je extreem hoge eisen aan jezelf, zorg je altijd voor die ander.
Herken je één van deze patronen?
Het zijn patronen die ontstaan zijn in onze kindertijd. Er is je iets aangedaan door familie of door anderen.
Je bent in de steek gelaten, bekritiseerd, te veel beperkt, misbruikt, buitengesloten of verwaarloosd. We spreken dan van een ontwikkelingstrauma.
Door middel van EMDR-therapie kun je het trauma verwerken. Het zal je helpen om jouw levensdoelen te bereiken.
Hanneke Psycholoog Bollenstreek Lid van Therapiepsycholoog VogelenzangHanneke ✓ 2 -
Tip 40 - Ga 1x per dag 5 minuten in je lichaam zitten
Ga 1x per dag 5 minuten in je lichaam zitten
Om van trauma te kunnen genezen moet je ook lijfelijk van je trauma genezen, want je lichaam en geest zijn één geheel.
Je bewust worden van je lichaam kun je als volgt:
Ga rustig zitten en adem een paar keer diep in en uit. En probeer vervolgens antwoord te vinden op de volgende vragen:
- welke lichaamssignalen neem ik waar?
- Hoe ziet dit lichamelijke gevoel eruit? Hoe zou ik dat tekenen?
- wat wil mijn lijf doen? Welke actie?
- Welk gevoel roept deze gewaarwording bij mij op?
De eerste keer is het waarschijnlijk nog erg onwennig om je lichaam af te speuren, maar als je dit gedurende enkele weke dagelijks doet, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat.Pieternel Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog WageningenPieternel ✓ 2 -
Tip 41 - Vlucht niet naar alcohol of drugs
Vlucht niet voor je trauma door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing
Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.
Ook vluchten van je trauma door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.Therapiepsycholoog 2 -
Tip 42 - Hechtingsproblematiek, hoe ziet dat er uit in relaties?
Filmpjes op YouTube, zoals The Strange Situation experiment of het Still Face experiment, laten zien hoe kleine kinderen reageren op een ouder/opvoeder die niet of wisselend emotioneel beschikbaar is. Als een kind hiermee opgroeit is het onveilig gehecht. Het leert dat de ouder onvoorspelbaar is en dat het niet op de ouder kan bouwen. Als de ouder zich na het nemen van afstand weer beschikbaar toont is het kind ontroostbaar, gaat het de ouder volledig negeren of vertoont ambivalent gedrag: steeds aantrekken en afstoten.
30% tot 40% van de kinderen is onveilig gehecht.
Onze hechtingsstijl beïnvloedt hoe we functioneren als volwassenen, ons zelfbeeld en hoe we omgaan met relaties.
Hoe herken je een hechtingsprobleem bij volwassenen?
Bij volwassenen zijn verstoringen in de gehechtheid o.a. te merken aan de manier waarop zij in relaties staan. Er wordt bijvoorbeeld veel gewisseld van relaties, of ze hebben knipperlichtrelaties. Het kan zijn dat relaties niet worden aangegaan of dat er een grote angst bestaat om verlaten te worden. Er kan sprake zijn van extreme jaloezie, of de overtuiging geen liefde nodig te hebben.
Hechtingsproblematiek is pijnlijk om te onderkennen omdat mensen nu eenmaal loyaal zijn naar hun ouders. Vaak wordt de jeugd gebagatelliseerd door te zeggen dat het best mee viel, of er wordt voorbijgegaan aan de pijn door meteen begrip te willen tonen voor de ouders.
Problemen in de partnerrelatie en neiging tot bepaald gedrag binnen de relatie is vaak terug te herleiden naar de jeugd.
Hoe was je jeugd?
Had je een emotioneel afwezige ouder?
Is het nodig geweest dat je je moest afsluiten voor de buitenwereld om jezelf te beschermen?
Heb je als kind al vroeg de rol van volwassene op je moeten nemen, waardoor je geen kind meer kon zijn?
Ben je altijd op zoek geweest naar bevestiging van liefde?
Misschien heb je zoiets van:
‘Nou ja, ik heb er niets aan overgehouden.’
‘Ik kan me niet herinneren dat ik het erg vond.’
‘Ik kan nu wel heel goed voor mezelf zorgen.
Hier nog kort een overzichtje van de verschillende hechtingsstijlen en hoe dit zich kan uiten bij volwassenen.
De veilige hechting: Volwassenen die als kind veilig gehecht zijn kunnen goed omgaan met emoties van zichzelf en van anderen. Ze zijn zelfstandig, kunnen vertrouwen hebben in een partner en hebben een positief zelfbeeld. Ze zijn in staat fijne, gelijkwaardige relaties te hebben.
De vermijdende hechting: Deze mensen hebben geleerd dat ze zichzelf moeten redden. Ze zijn vaak wantrouwend en verwachten weinig van andere mensen. Ze houden er niet van om hulp te vragen en beginnen het liefst niet aan een relatie. Als ze wel een relatie aangaan, hebben ze last van bindingsangst.
De angstige hechting: Deze volwassenen hebben ook moeite om anderen te vertrouwen, maar dat komt voort uit angst om gekwetst te worden. Ze hebben een negatief zelfbeeld en zijn altijd bang om afgewezen te worden. Ze zoeken continue bevestiging en je ziet vaak een combinatie van verlatingsangst en bindingsangst.
De ambivalente hechting: Het lage zelfbeeld zorgt ervoor dat mensen met een ambivalente hechting altijd bezig zijn aardig gevonden te worden. Ze zijn zo bang om in de steek gelaten te worden dat ze in een relatie extreem jaloers kunnen zijn, dat ze pleasend gedrag vertonen en hun partner altijd in de buurt willen hebben.
De hechtingsstoornis.
Een hechtingsstoornis is niet hetzelfde als een onveilige hechtingsstijl. Een onveilige hechting ontstaat als een kind met één of meer ouders geen veilige band hebben opgebouwd. Extreme verwaarlozing of mishandeling kan leiden tot een hechtingsstoornis.Sigrid Therapie Hillegom Lid van Therapiepsycholoog HillegomSigrid ✓ 1 -
Tip 43 - De levende erfenis van trauma transformeren
Een mooi boek die je prachtig zicht geeft op hoe je trauma kunt transformeren. Advies is om dit wel onder begeleiding van een deskundige therapeut te doen.Gert 1 -
Tip 44 - Gabor Maté
Als je meer wilt weten over (de achtergrond) van trauma is eigenlijk alles van Gabor Maté interessant. Hij wordt gezien als een expert op het gebied van trauma en verslavingszorg. Lees een boek van hem, zoals 'The myth of normal'. Ook in het Nederlands te krijgen. Hij geeft ook (online) cursussen en lezingen.Peggy Therapie Nuenen Lid van Therapiepsycholoog NuenenPeggy ✓ 1 -
Tip 45 - emoties reguleren
Polyvagaal therapie kaartenset, van Deb Dana:
Opdrachten om in het dagelijkse leven het overbelaste stress systeem
(het autonome zenuwstelsel) te helpen ontspannen.Margot Therapie Maarssen Lid van Therapiepsycholoog MaarssenMargot ✓ 1 -
Tip 46 - Boekentip: Ontwikkelingstrauma helen
Een boek van Laurence heller en Aline LaPierre. Dit boek gaat over de invloed van vroegkinderlijke trauma op zelfregulatie , zelfbeeld en het vermogen tot relaties. Volgens de schrijvers kunnen de meeste emotionele problemen worden teruggebracht naar 5 biologische basisprincipes: de behoefte aan verbinding, afstemming, vertrouwen, autonomie, liefde en seksualiteit. Dit boek gaat over de ontwikkeling van overlevingsstrategieën als die reacties op vroegkinderlijk trauma en een niet-toereikende vervulling van de behoeften.
Tevens reikt het een manier aan die helpt om de verbinding met jezelf te herstellen.Anoniem 1 -
Tip 47 - Volg een podcast met Jan Bommerez
Jan Bommerez is zelf geen therapeut, maar hij beschikt over een enorme kennis over trauma en daaraan gerelateerde onderwerpen. In heldere taal kan hij theorieën praktisch uitleggen en met behulp van oefeningen toegankelijk maken.
Hij geeft vooral veel tips om de verbroken verbindingen met jezelf via lichaam georiënteerde oefeningen weer te herstellen.Anoniem 1 -
Tip 48 - Integral Eye Movement Therapy (IEMT)
Deze techniek is ontworpen om verlichting te brengen bij mensen met complexe meervoudige traumatische problematiek. En is ook geschikt voor stressreductie, burn-out preventie, angst, depressie, PTSS, emotioneel welzijn en persoonlijke groei. Er zijn overeenkomsten tussen EMDR en IEMT. Het zijn beide methodieken waar met oogbewegingen wordt gewerkt om verandering te creëren. Wetenschappelijk is aangetoond dat het werken met oogbewegingen effectief is. IEMT werkt ook met oogbewegingen. Het verschil is dat IEMT rechtstreeks met het gevoelssysteem werkt en naar de eerste keer teruggaat, naar het moment dat dit gevoel ontstaan is.Miranda Psycholoog & Hypnotherapie Uitgeest Lid van Therapiepsycholoog UitgeestMiranda ✓ 1 -
Tip 49 - Jij bent niet jouw trauma
Laat je trauma ervaring(en) niet bepalen wie jij bent. Je BENT niet je trauma, je HEBT last van trauma. Als je er zo naar kunt kijken, is het makkelijker om met het trauma aan de slag te gaan en (zoveel mogelijk) te helen.
Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog WageningenAnnet ✓ 1 -
Tip 50 - Innerlijk kindwerk
Met je innerlijke kind aan de slag gaan, kan helpen om trauma('s) te helpen helen. Er zijn boeken die je op weg kunnen helpen (bijv. 'Het helen van je innerlijke kind'). Ga naar een therapeut of psycholoog die jou aanspreekt als je merkt dat je wel wat extra hulp kunt gebruiken. Veel succes!Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog WageningenAnnet ✓ 1 -
Tip 51 - Ontspanning tips
Beweging en ademhaling zijn essentieel voor het reguleren van stress en spanning. Dagelijks wandelen en/of diep adem te halen helpt bij het verminderen van angst en het bevorderen van ontspanning.Johan Therapie Den Bosch Lid van Therapiepsycholoog Den BoschJohan ✓ 1 -
Tip 52 - Visualiseer een fijne plek
Visualiseer een rustige fijne plek en stel je voor dat je daar bent. Neem alle details in je op; de geur, het geluid, de kleuren. Visualisatie kan helpen bij het verminderen van angst en het creëren van een gevoel van veiligheid.Johan Therapie Den Bosch Lid van Therapiepsycholoog Den BoschJohan ✓ 1 -
Tip 53 - Keuze voor therapeut die de weg van heling heeft afgelegd
Voordat ik als therapeut startte bezocht ik door de jaren heen diverse therapeuten. De afstand tussen professional en client was groot. Door de jaren heen veranderde er wat. Een vraag aan de therapeut stellen was en wordt gelukkig steeds gangbaarder. Ga voor je zelf na of je het belangrijk vindt of jouw therapeut ook ervaringsdeskundige is en wat zijn of haar visie is op het vak van begeleiding. En stel vragen. En natuurlijk heeft de therapeut een andere positie in de samenwerking maar is ook mens net als jij!Anne Marie Traumatherapie Het Gooi - Hilversum Lid van Therapiepsycholoog 's-GravelandAnne Marie ✓ 1 -
Tip 54 - Ontspanningsoefening bij trauma, stress, angst, depressie
1. Ga op je rug liggen en leg je handen gevouwen achter je hoofd. Laat het gewicht van je hoofd rusten op je handen.
2. Laat je hoofd rustig liggen en kijk met je ogen zo ver mogelijk naar rechts. Alleen je ogen bewegen, je hoofd blijft naar voren met je neus naar het plafond. Blijf naar rechts kijken.
3. Doe dit totdat je moet slikken, gapen of zuchten. Het kan wel een halve tot een hele minuut duren voor dit gebeurt. Dit is een teken van ontspanning in je parasympatische zenuwstelsel dat aangestuurd wordt door je nervus vagus.
4. Herhaal hetzelfde, maar kijk dan zo ver mogelijk naar links met je hoofd in het midden. Ook hier wacht je tot je slikt, gaapt of zucht. Meestal zal het aan één kant veel langer duren voor je in de ontspanning gaat dan de andere kant.
Doe deze oefening regelmatig. Bijvoorbeeld in de ochtend en voor je gaat slapen. Maar ook als je ’s-nachts wakker wordt of wanneer je gedurende de dag een reset van je zenuwstelsel nodig hebt, bijvoorbeeld als je je overprikkeld voelt of net iets stressvols hebt meegemaakt.
(oefening van Stanley Rosenberg, auteur van 'Accessing the Healing Power of the Vagus Nerve')Anoniem 1 -
Tip 56 - Brainspotting
Brainspotting is een nieuwe interventie die helpend is om trauma en blokkades te behandelen. Het is ontwikkeld vanuit EMDR en werkt net als EMDR met de ogen en de hersenen. Bij brainspotting zoek je de oogpositie die verbonden is met dat vervelende gevoel dat hoort bij een nare ervaring.
Brainspotting maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijk inzichten van hoe het brein werkt en zoekt daarbij de verbinding met lichaamsgerichte behandelingen. Het is goed te combineren met andere therapievormen.Anoniem 1 -
Tip 57 - Hoe herken je trauma bij jezelf?
Als je de verbinding verliest met je zelf (gevoel), met anderen en met de omgeving wijst dit op trauma. De ingrijpende gebeurtenissen zijn te groot, te onbegrijpelijk geweest en hebben te lang geduurd. Jouw lichaam kan dit niet meer verwerken. Als ik dit wat meer vertaal naar gebruikelijke/begrijpelijk taal hoor ik cliënten vaak zeggen:
`Ik heb het gevoel hebt dat ik mijn hoofd boven water moet houden, ik voel mijn lijf niet of wil/kan het niet voelen, het voelt alsof ik alleen maar hoofd ben, alsof mijn hoofd van mijn romp gescheiden is. Ook uitspraken als: ik verman me, ik negeer mijn gevoel, ik slik of druk mijn gevoelens weg wijzen vaak op trauma`s (ontwikkeling). Als dit zo is, zoek dan hulp.
Catharina Therapie Assen Lid van Therapiepsycholoog AssenCatharina ✓ 1 -
Tip 58 - Functional freeze
Ik kom regelmatig mensen tegen die in een staat van "functional freeze" leven en dat in eerste instantie niet in de gaten hebben.
Het zijn mensen die prima functioneren, maar weinig voelen. Gewoon hun dagelijkse dingen doen, werk, gezin, sport, maar niet écht goed weten wat ze willen. Wat afgevlakt zijn, nooit echt heel blij, spontaan of uitgelaten, en ook nooit heel boos, somber of verdrietig. Mensen die in hun hoofd zijn gaan leven en makkelijk verklaren en uitleggen.
Soms hierdoor heel stabiele partners zijn. Maar ook onbereikbaar.
Een "functional freeze" is een traumarespons waarbij alle gevoel afgesneden moest worden omdat het destijds, vaak als kind, niet geprocessed kon worden. Een heel nuttige overlevingsstrategie.
Het lastige bij afsnijden van gevoelens is, is dat je niet kunt kiezen welke gevoelens je onderdrukt, en welke niet. Dus je onderdrukt dan alles, ook het fijne. Datgene wat het leven sjeu geeft! En datgene (vreugde) wat jou de weg wijst naar het leven van een vervullend leven.
Het goede nieuws is dat je kunt leren om gevoelens en andere delen van jezelf die je hebt moeten afsnijden, weer kunt integreren. Dat wat afgesneden is geraakt gaat namelijk nooit verloren.
Merel Therapie Amersfoort Lid van Therapiepsycholoog AmersfoortMerel ✓ 1 -
Tip 59 - Vrouwelijke kracht
Boekentip:
Ik, Maria Magdalena van Geert Kimpen
Wil je meer leren over het laten horen van de vrouwelijke stem en het gaan staan van vrouwen voor de kracht van seksualiteit?
Dan is dit boek zeker een aanrader.Erna Therapie Middelburg Lid van Therapiepsycholoog MiddelburgErna ✓ 1 -
Tip 60 -
Ben ik een laatbloeier of een gefaald persoon?
Ik heb me nooit thuisgevoeld bij leeftijdsgenoten en heb altijd bepaalde stappen gemaakt als de rest dit al achter de rug had of dit al deed.
In de basisschool ben ik altijd buitengesloten geweest en zelfs gepest geweest. Het besef over hoe extreem dit in sommige gevallen was komt door mijn persoonlijke ontwikkeling nu naar boven. Zo komen herrinering waarbij ik door een groepje jongens omringt werd en in elkaar getrapt werd, of door grotendeels diezelfde groep met stokken op mijn hoofd geslagen werd vaker naar boven. Het ergste vind ik nog dat ik toen met hen meelachte. Mischien omdat ik dacht dat ik er zo eindelijk bij hoorde. Daarnaast was het pesten vooral mentaal. Ik werd buitengesloten, altijd als laatste gekozen, en als slecht voorbeeld genoemd. Bijvoorbeeld: 'Lukt jou dat niet? Zelfs (ik) kan dat!'. Ik heb groep 8 op een andere basisschool gevolgt, maar heb daar nooit connecties kunnen maken. Ik werd er ten minste minder gepest...
Op de middelbare school ging ik om met 3-4 andere klasgenoten. Maar ik werd in dit groepje vaker belachelijk gemaakt. Dit leek voor hen mischien niet zo, maar ik denk dat ik dit door mijn verleden al snel als pestgedrag zag. Er werd wel vaker iets van me afgepakt of met mijn tas rond gegooid. En ik werd nooit ergens mee betrokken. Ik deed niets met klasgenoten/vrienden in mijn vrije tijd zoals de meeste tieners en heb nooit de sociale druk gevoeld. Ik heb nooit typische tiener-buien gehad en ben altijd stil, aardig, en een moederskindje gebleven. Ik voelde me nogsteeds als hetzelfde kind als op de basisschool. In dezd tijd kon ik vooral goed met leraren optrekken, en niet zo zeer met klasgenoten. Tijdens het gala hadden docenten het erover dat veel leerlingen na afloop de stad in gingen, en ze vroegen me of ik dat ook ging doen. Ik zij van niet want ik vroeg me af waarom ik dat zou willen doen. Ik had namelijk nog nooit van 'op stap gaan' gehoord. Ik was toen 17
Op mijn eerste MBO opleiding leerde ik mijn eerste goede vrienden sinds de basisschool (uit de buurt, niet op school) kennen. Ik ging met hen voor het eerst met vrienden naar de bios, overnachten bij een vriend, enz... Typische dingen voor begin tienerjaren. Dit zijn vandaag de dag mijn beste, en eigenlijk enige vrienden.
Tijdens mijn 3e leerjaar ging mijn stageperiode om meerdere redenen mis. Ten eerste had ik die zomer een operatie waarvoor ik nog pijnmedicatie slikte en ik zowiezo minder energie en mobiliteit had als gewoonlijk. Ten tweede was dit eerste echte werkervaring. En ten derde was het eigenlijk een vervelende stageplek. De stage werd na vaker proberen stopgezet en ik ben voor de rest van die tijd (4-5 maanden) een soort 'monnikenleven' gaan leiden waarin ik voornamelijk gamede.
Hierna heb ik besloten de opleiding af te willen ronden op lager niveau om van mijn studieschulden af te komen en een diploma te halen. Dit kon ik doen door 1 half jaar fulltime stage te lopen. Dit heb ik kunnen halen.
Op maart 2020 heb ik voor het eerst een baan genomen. Dit was in de horeca en werd dus na 3 weken al stopgezet. Dit was mijn eerste 'bijbaantje'. Hierna ben ik in de zomer in een team in het ziekenhuis kunnen beginnen. Dit doe ik nu nogsteeds en dit werk geeft me veel voldoening.
Ik ben sinds September begonnen bij een andere MBO opleiding en zit weer in het eerste leerjaar. Dit is wel een 3 jarige opleiding. Hier merk ik dar veel van deze 17-18 jarigen veel leuke ervaringen hebben meegemaakt op hun middelbare school en erg zelfstandig zijn. De meeste van hen waren aan het begin van dit schooljaar 17, en ik 21. Ik voel me bij deze leeftijdsgroep vaak beter thuis dan bij mijn leeftijdsgenoten. En ik maak veel dezelfde stappen als hen (op zoek naar studentenhuis, begonnen met rijlessen, uit wilen gaan, enz). Deze voortgang wordt nu gehinderd door corona.
Ik merk nu dat ik graag extroverter wil worden en eigenlijk nu pas klaar ben om een typische 'tiener' te zijn en dit ook wil zijn. Maar mijn logica zegt dat ik nu 22 ben en ik dat nu gemist heb.
Ik voel me niet thuis in mijn leeftijd. Ik wil voor het eerst wat 'kattenkwaad' uithalen, zelfstandigger zijn, en vind voor het eerst iemand echt leuk, waar ik ook veel moeite nee heb...
Ik voel me als een mislukkeling als ik mezelf vergelijk met de norm. Hoe ga ik ooit bereid zijn een kind te krijgen voor mijn 40e als ik nu pas hier ben? Ik ga nog zolang studeren (dit mbo-hbo-wat erna?) En schaam me daarvoor. Want dan zou ik klaar zijn met hbo op mijn 27e...
Iemand anders die zich zo voelt? Ik heb nu veel last van sociale angst en ik weet niet zo goed hoe ik nieuwe connecties aanga..
Judith Therapie Elburg Lid van Therapiepsycholoog ElburgJudith ✓ 1 -
Tip 61 - wat helpt bij Triggers
Wanneer iemand getriggerd wordt in zijn of haar traumatische ervaring dan kan het helpen om zintuigelijke informatie aan te bieden. Het Broca spraakcentrum, de Hippocampus en de Prefortale cortex functioneren niet/ nauwelijks nog wanneer iemand zijn of haar alarmsysteem voortdurend alarmsignalen afgeeft. Zintuigelijke ervaringen komen echter nog wel binnen. Het laten ruiken aan iets, voelen hoe koud iets is, kan helpen om de Amygdala weer rustig te krijgen.Judith Therapie Elburg Lid van Therapiepsycholoog ElburgJudith ✓ 1 -
Tip 62 - Trillen en trauma
Wanneer een traumatische ervaring tot een shockreactie heeft geleid is het een supergoed teken als we gaan trillen. Als de verstarring van de shock loskomt, is trillen een normale reactie van het lichaam. De angst komt los. Onderbreek bij je zelf of een ander nooit een proces van trillen, ook niet als het er heftig uitziet. Trillen kan heel subtiel optreden of soms heel wild.
Het wel/niet trillen na shock bepaalt vaak of shock leidt tot PTSS of niet. Door het trillen vloeit de spanning weg. Als dit onderbroken wordt of wordt weggedrukt, blijft de verstarring zitten, met alle nare gevolgen van dien.Marije Psycholoog Langweer - Friesland Lid van Therapiepsycholoog LangweerMarije ✓ 1 -
Tip 63 - Ga naar waar het pijn doet
Veel mensen hebben een vooroordeel op het woord trauma. Zijn in de veronderstelling dat je alleen een trauma kunt hebben als je in dit leven iets heel ergs hebt meegemaakt. Oorlog, misbruik, rampen, overlijden… En ja, soms is trauma zo groot. Zo allesomvattend en intens. Maar soms zit het ook in veel kleinere dingen. Die keer dat je als klein kind je moeder kwijtraakte in de supermarkt en voor een paar minuten dacht dat je haar nooit meer zou terugvinden. Of die keer dat je het goede antwoord op een vraag niet wist en de hele klas erom moest lachen.
Dat zijn dingen die gebeuren in je leven. Dingen die je 'overkomen'. Maar ook door wat je níet overkomt, door wat er níet gebeurt, kan trauma ontstaan zijn. Doordat je geen of te weinig liefde kreeg. Doordat je niet gezien werd. Er niet naar je geluisterd werd.
Dr. Gabor Maté, bekend arts, trauma- en verslavingsdeskundige, omschrijft trauma als volgt: 'Trauma is niet wat je is aangedaan, maar wat er binnen in jou gebeurde als resultaat van wat je meemaakte.' En dat is goed nieuws. Want als trauma zou zijn wat je is aangedaan of wat je hebt meegemaakt; dat je dierbare buurvrouw overleed of dat je ouders gingen scheiden, dan zou je niets kunnen doen om dat te veranderen. Dat is gebeurd. Dat kan niet meer ongedaan gemaakt worden. Maar als trauma de wond is die is achtergebleven als gevolg van wat je hebt meegemaakt, kun je die wond op elk moment helen.
We dragen allemaal in meer of mindere mate onverwerkte of nog onbewuste trauma’s in ons. Op het moment dat de onaangename ervaring gebeurde was het te pijnlijk of overweldigend voor je om het helemaal te doorvoelen. Je probeerde het te vergeten of te verdringen; kon of wilde er niet meer aan denken. Daarmee beschermde je jezelf in feite om niet opnieuw de pijn en ellende te hoeven voelen. En daarmee zette je het onbedoeld vast in je systeem. In je lichaam. En soms ontwikkelde je zelfs onbewust overtuigingen en programma's om ervoor te zorgen dat je diezelfde pijn niet nog eens hoefde te ervaren.
Maar jouw lichaam en ziel zijn op zoek naar heelheid. Dus op den duur zal dat trauma zich laten voelen. Laten merken 'hee, ik ben er nog'. Zich laten gelden in je lichaam en je leven. Je kunt last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten die maar niet overgaan. Onzekerheid. Spanning, onrust, angst, paniekaanvallen, depressieve gevoelens, hardnekkige vermoeidheid en ga zo maar door. Soms is het zo aan de oppervlakte dat je wel actie móet ondernemen. Maar het kan zich ook veel subtieler laten voelen, als een zachte uitnodiging. Allemaal signalen van je lichaam dat er iets vastzit. Dat er iets is dat aandacht nodig heeft. Om jou daarmee de gelegenheid te geven om het trauma op te ruimen. Ruimte te maken. Zodat je door kunt. Zodat het gebeurde geen negatieve impact meer hoeft te hebben op je leven.
En het mooie is, daarvoor hoef je niet eens te weten wát het is dat je vandaag de dag parten speelt. Ook diep weggestopte trauma’s, waarvan je het bestaan niet eens meer weet, maar waar je wel klachten door hebt, kun je opsporen en loslaten.
Als je dat doet gaat het weer stromen in je lichaam. Komt er ruimte en kun je beter contact maken met je lijf en wat je écht nodig hebt. Voel je je vrijer, gelukkiger en ervaar je meer energie.
Je hebt daar niet altijd hulp bij nodig. Sommige trauma's kun je heel goed zelf verwerken. Maar soms voel je ook: dit gaat niet vanzelf over. Dit ziet dieper. Zorg dan dat je hulp inschakelt. Want weet je, het was geen bewuste keuze van je om het trauma vast te houden. Het was een reactie van je lichaam. En daarbij heb je soms iemand nodig die een stukje met je meewandelt en je begeleidt. Zodat je los kunt laten wat zich heeft vastgezet en door kunt met je leven. Ik help je graag.Martine Therapie & Coaching 't Goy Lid van Therapiepsycholoog 't GoyMartine ✓ 1 -
Tip 64 - Podcast
Podcast: Joost en Yonda Trauma show
Psychiater Joost en psycholoog Yonda gaan elke paar weken in gesprek met inspirerende gasten op het gebied van psychotrauma. Zij belichten diverse vormen van trauma en wat er aan gedaan kan worden.
Neuwsgierige vragen aan bijzondere mensen voor iedereen die meer over trauma en de gevolgen wil weten.Ineke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamIneke ✓ 1 -
Tip 65 - Boek
Bessel van der Kolk
"Traumasporen"Laëtitia Therapie Hoorn Lid van Therapiepsycholoog HoornLaëtitia ✓ 1 -
Tip 66 - Boek van Gabor Maté: De mythe van normaal
Boek van Gabor Maté: De mythe van normaal
over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij
Het boek beschrijft de resultaten van baanbrekend onderzoek naar de oorzaken van ziekten. Er wordt een verband gelegd tussen de rol van stress, trauma en de druk van het moderne leven op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maté laat zien de gangbare opvatting van normaal niet klopt en dat vrijwel alle ziekte een natuurlijke weerspiegelig is van het leven in een ongezonde samenleving. De sleutel tot herstel ligt in verbinding, medemenselijkheid en het omarmen van onze authenticiteit, ongeacht de maatschappelijke verwachtingen.Anoniem 1 -
Tip 67 - uitspraak Ingspire
In het doodgewone vinden we het buitengewone en in het buitengewone vinden we het doodgewone: het gewone van simpel zijn
INGSPIREAnita Therapie Velp Lid van Therapiepsycholoog VelpAnita ✓ 1 -
Tip 68 - kaartenset
De polyvagaal theorie in therapie van Deb Dana.
Deze kaartenset bevat 58 oefeningen voor rust en verandering.
De kaarten geven uitleg en nodigen cliënten uit om er mee te oefenenAnita Therapie Velp Lid van Therapiepsycholoog VelpAnita ✓ 1 -
Tip 69 - Boekentip
Titel: Verankerd in veiligheid. Auteur: Deb Dana
Vriendschap sluiten met je zenuwstelsel met behulp van de polyvagaaltheorie.
Dit is een praktische handleiding voor iedereen die stress en angst wil verminderen en meer evenwicht en (zelf) vertrouwen wil ervaren.Anita Therapie Velp Lid van Therapiepsycholoog VelpAnita ✓ 1 -
Tip 70 - uitspraak Gabor Maté
De essentie van trauma is ontkoppeling……. dus de echte vraag is: “hoe zijn we gescheiden geraakt en hoe kunnen we verbinding maken?”
GABOR MATÉ
Anita Therapie Velp Lid van Therapiepsycholoog VelpAnita ✓ 1 -
Tip 71 - Weer een laagje verder in de verwerking
Beste lezer,
Een trauma laat zich nooit in eens afpellen, dit gebeurt vaak laagje voor laagje. Super irritant maar eigenlijk ook heel mooi, want je krijgt dat wat je op dat moment aankunt.
Onbewust zoek je soms naar een situatie die je weer een laagje verder brengt in je proces, daar kunnen wel jaren van rust in zitten.
Blijf de signalen die je ontvangt serieus nemen, blijf ervoor zorgen, blijf vriendelijk naar jezelf en zeg nooit dat het nu wel eens genoeg moet zijn.
Je mag er zijn met alles wat er komt.
Succes met weer dat laagje aankijken.Kristel Relatietherapie & Systeemtherapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog ZutphenKristel ✓ 1 -
Tip 72 - TRAUMA THERAPIE | TRAUMA THERAPEUT
Honderden mensen meldden zich ieder jaar weer aan bij mijn praktijk voor trauma therapie.
Wanneer je een gebeurtenis maar niet kan verwerken en je merkt dat het ergens in je leven je beperkt, neem dan direct contact op met een therapeut die gespecialiseerd is in het werken met getraumatiseerde mensen. In mijn praktijk werk ik niet alleen met EMDR en kijk ik graag naar wat mensen nog meer nodig hebben. Want hoe moet je nu verder na een gebeurtenis zonder dat je aan het overleven bent?
Voor meer informatie neem contact op met mij.Djuwi Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Den HaagDjuwi ✓ 1 -
Tip 73 - Just stay strong and stay your self!
Ik ben zelf jaren lang gepest en dik genoemd gepest door kinderen van mijn eigen leeftijd maar ook van groep 8 toen ik in groep 3/4 zat ik ben hierdoor 10kg afgevallen in een maand maar nogsteeds hoor ik er niet bij zoals de andere dat doen ik ben altijd de laatste optie en soms niet eens een optie ik heb een periode gehad op de basisschool dat ik niet naar buiten durfde en wou en ik alleen maar een soort van depressief op mijn kamer YouTube keek ik heb het nooit met iemand besproken alleen de enige mensen die er voor mij waren op school ik zit nu op de middelbare het pesten is redelijk gestopt maar ik ben nog steeds niet echt een deel van de groep en heb hier voor mijn gevoel een trauma aan overgehouden maar geen zorgen voor mensen die dit ook hebben alles komt ooit weer goed Just stay strong and stay your self!Anoniem 1 -
Tip 74 - Ga het aan
In hoeverre wil jij controle uitoefenen op jouw trauma in jouw hoofd?
En hoe goed gaat je dat af? Als je aan iets niet wil denken. Bijvoorbeeld een roze olifant. Dan denk je nu toch juist aan die roze olifant? En hoe meer je probeert er niet aan te denken, hoe sterker het beeld wordt.
Waarom zou je controle willen houden over jezelf? Jouw gevoel en jouw gedachten?
Of is het verstandig om juist ruimte te maken voor jouw trauma.
Ga het aan. Pak het op.
Dit kan door therapie, zoals EMDR. Dat kan hierbij ook helpend zijn. Om het trauma wat minder heftig aanwezig te laten zijn.
Mijn tip. Ga het dus aan. Maar zoek hierbij wel passende hulp! Succes.Tom Counselling & Therapie Bergeijk Lid van Therapiepsycholoog BergeijkTom ✓ 1 -
Tip 75 - Boek: Het helen van de moederwond van Bethany Webster
Het helen van de moederwond van Bethany Webster
In dit boek worden de persoonlijke, culturele en wereldwijde gevolgen van intergenerationeel trauma onderzocht. Het laat zien hoe het van moeder op dochter wordt doorgegeven en hoe we deze destructieve cyclus kunnen doorbreken.Kim Therapie Tegelen Lid van Therapiepsycholoog TegelenKim ✓ 1 -
Tip 76 - "Activeer je Nervus Vagus"
Lees het boek "Activeer je Nervus Vagus" van Luc Swinnen. In begrijpelijke taal legt hij uit hoe je zenuwstelsel werkt en hoe die ook invloed heeft op stress en angstklachten. En waarom je die klachten dan ook door je hele lichaam kunt voelen. Maar het positieve is dat je je zenuwstelsel d.m.v. oefeningen ook positief kan trainen waardoor je je veerkracht versterkt en angsten kunnen afnemen.Anoniem 1 -
Tip 77 - Zelfcompassie
Trauma is een innerlijke verwonding, een breuk of splitsing in het zelf als gevolg van pijnlijke of overweldigende gebeurtenissen in ons leven. Trauma is niet wat er met je gebeurt maar wat er in jou gebeurt als gevolg van een gebeurtenis. Het is datgene wat het zenuwstelsel niet heeft kunnen verwerken; een psychische verwonding is die zich in ons zenuwstelsel, geest en lichaam vastzet en die nog lange tijd na het voorval in ons aanwezig blijft en op elk willekeurig moment getriggerd kan worden.
Meestal heeft je systeem al van kinds-af-aan verschillende overlevingsmechanismen of copingstrategieën ontwikkeld die ervoor zorgen dat je niet naar die pijn toe gaat. Als kind kon je die pijn ook echt niet aan, maar als volwassene kun je dat wel. Je trauma's worden steeds bewuster omdat je je bewust wordt van je overlevingsmechanismen of wanneer deze mechanismen niet meer zo goed werken. Als je dan naar dat trauma durft te gaan en die pijn durft te voelen, dan kun je het trauma erkennen en alsnog verwerken. Onbewust zijn we bang dat de pijn ons 'kapot' zal maken, maar via die pijn kunnen we juist helen. Zoals schrijfster Lissette Thooft zo mooi zegt: "Je hart is groot genoeg voor alle pijn. Door middel van zelfcompassie kunnen we die pijn transformeren naar liefde, compassie, wijsheid, diepgang, kracht, etc."Anoniem 1 -
Tip 78 - De levende erfenis van trauma transformeren
De levende erfenis van trauma transformeren
Een werkboek voor getraumatiseerde mensen en therapeute
Een boek van Janina Fisher waarin zij ons laat zien dat trauma kan helen door het aanleren van nieuwe gewoonten op het gebied van waarneming en zelfontdekking. In het boek vind je
- Stap-voor- stap strategieën die je zelfstandig of met hulp van een therapeut kan toepassen,
- eenvoudige afbeeldingen die helpen verwarrende gevoelens en fysieke reactie naar trauma te begrijpen.
- werkbladen om te oefenen met vaardigheden die verlichting geven en uiteindelijk helend zijn.Anoniem 1 -
Tip 79 - Boekentip: " De levende erfenis van Trauma transformeren"
Boekentip: " De levende erfenis van Trauma transformeren"Janina Fischer
Dit boek geeft duidelijke uitleg over trauma en de effecten hiervan. Dit kan helpen om de effecten van trauma meer te gaan herkennen en begrijpen. Dit boek kan handvaten geven over hoe je met de gevolgen van trauma om
kan gaan en weer structuur en weer meer eigenaarschap kan vinden.
Hannah Therapie Hilversum Lid van Therapiepsycholoog HilversumHannah ✓ 1 -
Tip 80 - Boekentip "Alle delen welkom"
Boekentip
"Alle delen welkom" van Richard C Schwartz
In dit boek staat beschreven dat we van nature bestaan uit allemaal delen. Met sommige delen zijn we blij en sommigen zouden we het liefst weg willen stoppen. Het inzicht dat dit boek geeft, is dat deze innerlijke worsteling een weerspiegeling is van de activiteiten van deze delen in onszelf. Er zijn delen die belast zijn met pijn van vroeger, die ze nog altijd met zich meedragen. Daarnaast zijn er delen die een beschermende rol op zich nemen. Zij willen voorkomen dat we de eenzaamheid en het verdriet van onze belaste delen opnieuw ervaren. En hoe extreem ze zich ook kunnen gedragen, al onze delen hebben het doel ons veilig te houden. Als we naar ze gaan luisteren en ze welkom heten, kan er innerlijke samenwerking en mededogen ontstaan. In dit boek neemt de schrijver je mee hoe je dit kunt doen met behulp van theorie en praktische oefeningen.Hannah Therapie Hilversum Lid van Therapiepsycholoog HilversumHannah ✓ 1 -
Tip 81 - Boekentip/flipover van Deb Dana
de polyvagaal theorie in therapie
Deze flipover geeft een mooi beeld over inzicht in de wetenschap van veiligheidAnita Therapie Velp Lid van Therapiepsycholoog VelpAnita ✓ 1 -
Tip 82 - Body Remembers
Soms zijn situaties zo akelig of is er een langdurig tekort aan iets wat je wel nodig had, emotione aandacht bijvoorbeeld, dat ons zenuwstelsel in een overlevingsstand komt: vechten, vluchten of bevriezen. Als je lichaam het niet goed verwerkt, blijft de energie als het ware gestold opgeslagen in je lijf. Je lichaam kan dan in een permanente staat van paraatheid verkeren.
Met de methode Body Remembers Trauma Therapy & Trauma Released Breath Work, waarbij adem een belangrijk onderdeel is, kom je weer bij de oorspronkelijke emotie maar kan je lichaam de beweging ‘af’ maken zodat de opgekropte energie alsnog los gelaten kan worden. Dat kan gebeuren door trillen, schudden, via de stem, slaan of schoppende bewegingen tegen het matras, en soms ook echt overgeven. Het mooie is dat je hiervoor niet hoeft te weten waar je trauma vandaan komt. Het lichaam 'kiest' zelf wat het los wil en kan laten.Ellen Therapie IJsselstein Lid van Therapiepsycholoog IJsselsteinEllen ✓ 1 -
Tip 83 - Gun jezelf een moment van rust
Na een trauma kun je je heel onveilig voelen. Er is veel onrust in je lijf en je hoofd zit vol met gedachten. Zoek regelmatig rust op en soms kan een bepaalde plek in huis of ergens buiten je helpen. Even helemaal bij jezelf zijn. Deze ruimte, stoel of plekje buiten is helemaal van jou. Hier is geen strijd. Het verdriet mag stromen, jij bent oké. Misschien wil je naar bepaalde muziek luisteren of in de natuur de vogels horen fluiten. Gun jezelf een moment van rust.Hanny 1 -
Tip 84 - Lichaamswerk
Bij een trauma reageert je lichaam heel snel op signalen. Veel signalen zijn er om je te beschermen. Denk maar aan het terugtrekken van je hand bij een te warme kachel. Er zijn ook signalen die te maken hebben met je trauma. Je reageert op bepaalde geluiden, geuren of beelden. Je lichaam verkrampt en je voelt je onveilig. Door het lichaam bij de therapie te betrekken, kun je de signalen eerder herkennen. Je leert om je tegen jezelf te zeggen 'het is veilig, er is niets aan de hand'. Hierdoor kun je weer ontspannen.Hanny 1 -
Tip 85 - Boek: Traumasporen in lichaam, brein en geest
Het boek 'Traumasporen' van Wessel van der Kolk (Dé traumaspecialist!) kan je leven veranderen! Het laat zien hoe trauma zich vast kan zetten in je lichaam op een plek waar je niet met woorden komt. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek toont hij nieuwe wegen herstel, waarbij lichaam en geest worden gereguleerd.Natascha Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog HaarlemNatascha ✓ 1 -
Tip 86 - Maak de beweging af
Trauma slaat zich op in ons lichaam, in onze cellen. Om het trauma los te maken, vrij te laten is het belangrijk om de beweging die het lichaam wil maken af te maken. Bijvoorbeeld; Je lichaam begint te shaken als je getriggerd wordt in het trauma. Houdt het niet tegen, ga mee in de beweging, blijf erbij en wacht tot je lichaam weer rustig wordt.Anoniem 1 -
Tip 87 - Innerlijke zelfvervreemding overwinnen
Boekentip: Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma door Janina Fischer
In 'Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma' combineert Janina Fisher actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheidsproblematiek met een praktische benadering voor de behandeling daarvan. In duidelijke bewoordingen, die zowel de therapeut als de cliënt zullen aanspreken, stelt ze een behandelmodel voor dat de nadruk legt op ‘verwerking’ – een omvorming van de relatie tot het zelf, waarbij schaamte, zelfverachting en aannames van schuld vervangen worden door compassievolle acceptatie. De interventies die Fisher gebruikt, zijn gebaseerd op onder andere Sensorimotor Psychotherapy, Internal Family Systems (IFS), mindfulnessgerichte therapieën en klinische hypnose.
'Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma' geeft inzicht in de therapeutische benaderingen voor traumatische gehechtheid, het werken met ongediagnosticeerde dissociatieve symptomen en stoornissen en de integratie van verschillende behandelmethoden ter bevordering van de communicatie ‘van rechterhersenhelft naar rechterhersenhelft’. Bovenal worden technieken en handvatten aangereikt om een innerlijk gevoel van veiligheid te ontwikkelen en een compassievolle verbinding tot stand te brengen met zelfs die delen van het zelf die het meest ontkend of weggehouden worden.Hannah Therapie Hilversum Lid van Therapiepsycholoog HilversumHannah ✓ 1 -
Tip 88 - Trauma en lichaam
Bessel van der Kolk heeft een heel belangrijk boek geschreven (The body keeps the score) waarin duidelijk wordt dat het het lichaam is dat een trauma internaliseert en hoe belangrijk het is met het lichaam te werken.Dagmar 1 -
Tip 89 - Associëren Dissociëren
Als je een trauma hebt ervaren is het belangrijk dat je het geheel kunt verwerken met beide hersenhelften.
Het emoties voelen, herbeleven etc (associëren) en rationeel naar het trauma kijken (dissociëren).
Als je in de emotie blijft is het nodig om (met hulp) de ratio meer te geven.
Als je in de ratio blijft is het nodig om (met hulp) de emoties ruimte te geven.
Pas als beide kanten ruimte hebben gekregen komt er rust in het lijf en is de verwerking/loslaten begonnen.Anoniem 1 -
Tip 90 - Aandacht
“Aandacht is de meest zeldzame en zuivere vorm van vrijgevigheid”. Een prachtige uitspraak van Simone Weil. Hoe vrijgevig ben je voor jezelf? Hoeveel serieuze aandacht geef je aan wat je innerlijk bezighoudt? Mag je aandacht geven aan wat je gevoelsmatig bezighoudt of heb je van huis uit al geleerd dat alleen de ander telt? Vaak speelt het richten van je aandacht een belangrijke rol in wat je bezighoudt. Hypnotherapie en Inner Child Therapie kunnen behulpzaam zijn serieus aandacht aan jezelf te besteden.Ellen 1 -
Tip 91 - EMDR Zelfhulp oogbewegingen
Als je met je therapeut met EMDR werkt aan traumatische ervaringen, dan kun je het proces zelf thuis ook ondersteunen door de EMDR Self help op Youtube te gebruiken, liefst op een groot tv-scherm. Zoek naar EMDR Self help, het is een groen bewegend balletje in een zwart scherm.Ellen 1 -
Tip 92 - Sta eens stil bij een persoon die er vroeger voor je was
Als je traumatische herinneringen hebt aan wat je in je jeugd hebt meegemaakt, staat je leven vaak onbewust in het teken daarvan. Je ideeën over jezelf, je relaties en je leven worden gekleurd door de lastige en belemmerende gevoelens en gedachtes van vroeger die je nog steeds bij je draagt.
Sta eens stil bij een persoon die er vroeger voor je was, aan wie je een prettige herinnering hebt. Het kan een opa zijn, of buurvrouw of de moeder van een vriendinnetje.
Ga eens terug in gedachten en ervaar hoe het is als die persoon bij je in de buurt zou zijn, en hoor maar eens innerlijk wat die persoon nu tegen je zegt wat je op dit moment kan helpen.
Als er geen persoon bij je opkomt, kun je ook aan een dier denken, of een figuur uit een boek.
Je kunt deze ervaring voor jezelf vastleggen door er over te schrijven of er een tekening van te maken.Ellen 1 -
Tip 93 - Boekentip
Hoe overleven we? Geschreven door Francine Oomen. Zij is een kinderboekenschrijfster. Dit verhaal over intergenerationeel trauma en heling is toegankelijk voor iedereen. Het staat in duidelijke, speelse taal beschreven aangevuld met beeldmateriaal.Anita Therapie Velp Lid van Therapiepsycholoog VelpAnita ✓ 1 -
Tip 94 - Ga in gesprek om je trauma te onderzoeken
Een traumatische gebeurtenis is schokkend. De reacties daarop zijn bij iedereen verschillend maar deze reacties kun je beschouwen als normale reacties bij een abnormale gebeurtenis.
Een gevolg van een traumatische gebeurtenis kan zijn dat het eerdere, onverwerkte heftige gebeurtenissen oprakelt.
Het is goed om in gesprek te gaan om deze onverwerkte gebeurtenissen te onderzoeken, waardoor ruimte komt om eventuele disfunctionele gevoelens, gedachten en gedrag aan te pakken en te herstellen. Voel je welkom om in gesprek te gaan.Maaike 1 -
Tip 95 - Zoek iemand die je vertrouwt
Zoek hulp
Als ervaringsdeskundige van kindermisbruik en kindermishandeling zeg ik zoek hulp. De gevolgen van een trauma zetten zich voort in alle gebieden van je leven als je er niet over gaat praten. Natuurlijk kun je een heleboel zelf maar het gaat sneller en beter als iemand je helpt.
Zoek iemand die je vertrouwt. Zoek iemand bij wie jij je veilig voelt. Iemand die je begrijpt. Je bent niet alleen. En je hoeft het niet alleen te doen.Marga 1 -
Tip 96 - Human design
Je blauwdruk 'zakelijk human design' leren kennen en vervolgens daar naar gaan leven.
Hierdoor krijg je inzichten in je talenten en valkuilen en leg je de link met traumagevoelige delen in je. Dit heeft namelijk raakvlakken met elkaar.
Door deze blauwdruk lichaamsgericht te ontdekken en voelen wordt het een sleutel in de ontdekking wie jij in de kern bent en ruimte geven/loslaten van je traumasporen.Joyce 1 -
Tip 97 - Terug naar de oorsprong
Hypnotherapie gaat terug naar de oorsprong
Hypnotherapie is uitermate geschikt om in te zetten bij trauma's. Dit omdat je via allerlei methodes en technieken terug kunt gaan naar de oorsprong van je probleem, het trauma. We kunnen het op zo'n manier opbouwen dat het voor jou draaglijk is, dus niet dat je het met al je zintuigen herbeleeft maar het bijvoorbeeld vanaf een afstand kunt bekijken, gedissocieerd waarnemen wordt dit ook genoemd, het tegenovergestelde van geassocieerd waarnemen/ervaren. Dit kan bijvoorbeeld dan weer via een bioscooptechniek, dat het lijkt alsof je naar een film van jezelf kijkt en door je de suggestie te geven dat je dit gedissocieerd beleeft, wordt je niet overweldigd door gevoelens en krijg je inzicht in de situatie. Afhankelijk van waar jij staat bouwen we dit op waardoor je kunt gaan verwerken en loslaten en weer terug kunt komen bij jezelf en je eigen kracht.Alexandra Hypnotherapie Tilburg Lid van Therapiepsycholoog TilburgAlexandra ✓ 1 -
Tip 98 - Het emotionele brein
Iedereen maakt nare dingen mee in z'n leven. In de meeste gevallen hebben we eigen veerkracht om weer terug in balans te komen.
Soms kan het een uitdaging zijn op dit alleen te doen. Dan kan het prettig zijn om hier hulp bij in te schakelen. Het kunnen delen van je ervaringen, het tonen van gevoelens in de aanwezigheid van iemand die onvoorwaardelijk steunend is , kan helend zijn.
Tijdens brainspotting ontstaat de gelegenheid om van binnenuit te herstellen.
Het emotionele brein kan dan tot rust komen en helpt om vanuit de eigen kracht een ervaring op een diep niveau los te laten.
Wil je hier meer over weten over deze methode neem dan gerust contact met mij opKarin Therapie Eersel Lid van Therapiepsycholoog EerselKarin ✓ 1 -
Tip 99 - Oriëntatie
Na traumatische ervaringen waarin je je heel onveilig hebt gevoeld, ben je geneigd om over-alert te zijn op tekenen van gevaar. In wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat onze verwachtingen bepalen wat we waarnemen en wat niet. Als je verwacht dat de wereld of het leven vol gevaren is, zul je die gevaren ook overal ontdekken. En daardoor wordt je angst weer groter en kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Ik daag je uit om eens te experimenteren met een oriëntatie-oefening. Neem je voor om vandaag speciaal te letten op: 1. vriendelijke gezichten, 2. gezonde mensen, 3. verkeersdeelnemers die heelhuids thuiskomen. Noteer je waarnemingen. Viel het mee of tegen?Anoniem 1 -
Tip 100 - Zang en dans
Onderzoeken bij ernstig getraumatiseerde patiënten hebben aangetoond dat ritmisch bewegen de chronisch verhoogde lichamelijke spanning en stress kan verminderen. Logisch eigenlijk: moeders en vaders doen dit van nature al bij hun baby's als ze overstuur zijn, door hen zachtjes te wiegen.
Samen met anderen de ritmiek ervaren van muziek, zang en dans bevordert bovendien nog het gevoel van verbinding, wat onontbeerlijk is om tot genezing te komen.
Nu de mogelijkheden door Corona nog zo beperkt zijn, kan een interactieve livestream-zangworkshop een aardig alternatief zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op www.ZingalsvanZelf.nl .Anoniem 1
- ✓ 350+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie