Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij stemmingswisselingen

 

Stemmingswisselingen - tips

Zoek je tips bij stemmingswisselingen (van jezelf of je partner)?

Je kunt hier allerlei tips verkennen en een duimpje omhoog geven aan de tips die jij waardeert.


Meer ondersteuning nodig? 

 

Pagina 1 van 2
  • Houd een Dankbaarheidsdagboek bij

    Houd een Dankbaarheidsdagboek bij.

    Dankbaarheid is als een medicijn voor lichaam en geest. Onderzoek wijst uit dat wie dankbaar is, gelukkiger in het leven staat, succesvoller en vergevingsgezinder is en meer energie heeft.

     

    Dankbare mensen zijn minder vatbaar voor burn-out, depressie en angsten. Dankbaarheid is geen aangeboren karaktertrek, maar je kunt het trainen. Begin vandaag nog een dankbaarheidsdagboek bij te houden en laat je verrassen van de resultaten.

    Schrijf elke dag 10 dingen op waar je dankbaar voor bent.

    Anoniem
  • Herinner jezelf eraan dat het tijdelijk is

    Heb je sterke uitschieters in je stemmingen? Dan weet je dat zowel depri zijn als hyper zijn nadelen heeft. Je hebt dan belang bij wat meer gelijkmoedigheid, de gulden middenweg.

    Op sippe momenten komt het niet in je op dat je binnenkort waarschijnlijk weer energiek bent. Net zoals je op euforische momenten je nauwelijks kunt voorstellen dat je binnenkort minder energie zult hebben.

    Help jezelf een handje. Schrijf het op en geef het een plekje in je huis:
    'Later zal het anders zijn'.

    Of je nou in een over-enthousiaste bui of in een teneergeslagen bui zit, het is helpend als een briefje je eraan herinnert dat dit tijdelijk is. Het gaat weer veranderen!
    Profile image Claudie Hypnotherapie Arnhem Lid van Therapiepsycholoog Arnhem
    Claudie ✓
  • Zelfhulp tool om Emotioneel Evenwicht te creëren

    Wil jij zelf emoties los kunnen maken? Of wil jij jezelf (of je kinderen) helpen ontspannen in emotionele momenten? Dat kan!

    Emoties zijn verbonden aan onze organen en onze organen zijn weer verbonden met drukpunten op ons lichaam. Elk orgaan in ons lichaam heeft ons iets te vertellen. Ze zeggen niet voor niets: 'ergens mee in je maag zitten' of 'iets op je lever hebben' Je kunt dan bv pijn in je buik ervaren, misselijk worden, etc. Dat zijn fysieke uitingen van de emoties die wisselen of die niet verwerkt en losgelaten worden. Ze verstoren het orgaan. Ook kun je het merken dat je overspoeld wordt door bepaalde emoties en je dan gehinderd word in je dagelijkse gang van zaken.


    Hieronder de organen op een rij met bijbehorende emoties:

    - Blaas - onzekerheid - drukpunten waar je wenkbrauw starten
    - Galblaas - frustratie - drukpunten buitenkant ooghoeken
    - Maag - zorgen maken - drukpunten oogkasrand onder je ogen
    - Gouveneursvat - stress - drukpunt snotgootje tussen neus en bovenlip
    - Conceptievat - onderdrukte emoties - drukpunt tussen onderlip en kin
    - Nieren - angst - drukpunten zijkanten nagel van de ringvingers
    - Hart - gekwetst - drukpunten zijkanten nagel van de pinken
    - Longen - verdriet - drukpunten zijkanten nagel van de duimen
    - Kringloop - niet aan het leven over durven geven - drukpunten zijkanten nagel van de middelvingers
    - Dikke darm - niet kunnen loslaten/ star - drukpunten zijkanten nagel van de wijsvingers
    - Dunne darm - kwetsbaar/ onzeker - drukpunten bovenkant handen tussen duim en wijsvingers in
    - Drievoudige verwarmer - stress - drukpunten zijkanten handen in het verlengde van de pinken
    - Milt - gebrek aan zelfvertrouwen - drukpunt op plek van milt links
    - Lever - boosheid/ agressie - drukpunt op plek van lever rechts


    Masseer het punt van de emotie en spreek uit:

    'Ik accepteer mezelf en ik hou van mezelf met deze emotie ..... tot op het allerdiepste niveau van mijn wezen en vanaf de allereerste keer dat ik deze emotie ...... heb ervaren en niet heb kunnen integreren. Ik accepteer deze emotie ...... en laat deze nu volledig los en neem ervoor in de plaats ----- (hier verzin je de tegenhanger van de emotie die je kwijt wil)'

    Daarna adem je 3x in en uit en op de uitademing visualiseer je dat je de belemmerende emotie los laat.

    Daarna masseer je de punten van de drievoudige verwarmer én nier punten en zeg je hardop of in jezelf: 'Ik hou van mezelf en accepteer mezelf en laat harmonie toe in mijn leven en laat het verleden los'


    Heb je het gevoel dat er 'meer' nodig is om oude patronen los te laten of dat je zulke fysieke- of emotionele klachten ervaart die hardnekkig blijken te zijn of zijn er andere organen uit balans? Voel je dan uitermate welkom in mijn praktijk zodat we energetisch kunnen onderzoeken welke emoties of overlevingssystemen vast zijn gaan zitten in je celstructuur en losgelaten mogen worden door diepgaander healing werk. Dan gebruik ik de biotensor en een holistische integrale aanpak om weer een emotioneel evenwicht te creëren met zelfverzekerdheid en vertrouwen als resultaat
    Profile image Irene Therapie Baarn Lid van Therapiepsycholoog Baarn
    Irene ✓
  • Aanvaard wat er is

    Waar je tegen vecht door te vermijden of te verdoven wordt sterker en groter. Dus aanvaard wat er is, het is toch en gaat niet weg, voel wat je voelt, zonder oordeel, en zeg in jezelf of hardop "ik heb een gevoel van...…" of als je gedachten op de voorgrond zijn "ik heb een gedachte van...…….." adem naar en door je hart en kijk er met mildheid naar en voel wat je nodig hebt, wat je echt wilt.

    Anoniem
  • Gevoelensdagboek

    Houd voor minimaal twee weken een gevoelensdagboek bij.

    Je noteert bij elk gevoel dat je opvalt (het liefst direct, ter plekke):
    - Hoe sterk is het gevoel (1 t/m 10)?
    - Waar ben je? Met wie?
    - Wat deed je net voordat je dit voelde?
    - Wat denk je nu je je zo voelt?
    - Wat ben je nu geneigd te doen? Of wat wil je nu het liefst?
    - Na 15 minuten: hoe sterk is het gevoel nu? (1 t/m 10)

    Nadat je het dagboek hebt bijgehouden kun je bekijken welk(e) patro(o)n(en) ej terugziet in het dagboek.
    Hoe hebben je gevoelens invloed op je stemming?

    Anoniem
  • Een ander perspectief

    In het westen willen we vooral voorspelbaarheid, meetbaarheid en beheersing. Personen met heftige emoties, verschillende stemmingen en/of wisselend gedrag vinden we vaak lastig en onvoorspelbaar. 

    In andere culturen ben je gewoon een echte vrouw, verbonden met je gevoel of "normaal" net zoals de rest. 

    Het is maar welke bril je er overheen legt. Normaliseren ipv problematiseren werkt vaak heel verfrissend.

    Selma
  • 50 plus

    Stemmingen, ik dacht zelf dat ik depressief werd. maar het waren "gewoon" overgangsklachten. Ik ben niet gek, en niet depressief, ik ben in de F...overgang. Nu hormoon medicatie van de huisarts en ik ben weer me leukste zelf. Blijf niet tobben, ga naar de dokter en EIS hulp. Onzin die kreten van "Je moet er even doorheen". Niet als jij dat niet wilt. Hulp nodig? bel me
    gr Jannet. 50 plus
    Jannet ✓
  • Zet je lievelingsmuziek op

    Krijg je de ademhaling/hartslag niet onder controle, overmand door emoties die je niet écht toelaat, maar zich verschuilen achter boosheid? Zet je lievelingsmuziek op; die beroerd je en zorgt ervoor dat de ware emotie wordt toegelaten en bevrijdt je van de spanning en stemmingswisseling die het inhouden van de ware emoties waarschijnlijk veroorzaken! Je bent mogelijk daarna bekaf, lijkt je nog beroerder te voelen, maar je voelt nu je ware gevoel en vermoeidheid, waardoor je weer naar de weg omhoog kunt kijken!
    Anoniem
  • Acceptatie van veranderingen

    In de praktijk merk ik dat mensen vooral last hebben van stemmingswisselingen wanneer ze hier zelf (nog) niet vertrouwd mee zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren in bepaalde fases van het leven.

    Zo is de overgang bij vrouwen een moment waarop ze merken dat ze anders reageren op situaties. Emoties zijn overheersender, staan meer op de voorgrond en zijn moeilijker te hanteren.

    Wanneer je dat eerder in je leven niet zo hebt ervaren, kan dat heel beangstigend zijn. Je moet dan leren omgaan met je nieuwe zelf, met alle emoties die zich aandienen en die behoorlijk intens kunnen zijn.

    Accepteren dat dit veranderd is, helpt je al een eind op weg. Dat maakt ruimte voor een nieuwe situatie en nieuwe manier van daarmee omgaan.
    Profile image Ymkje Therapie Leiden Lid van Therapiepsycholoog Leiden
    Ymkje ✓
  • Op zoek naar de oorzaak

    Op zoek naar de oorzaak

    Stemmingswisselingen kunnen je behoorlijk van slag brengen. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen van die stemmingswisselingen.

    Soms is het hormonaal bepaald, soms komt het doordat je veel stress ervaart in je leven en soms komt het door triggers vanuit het verleden of een psychische aandoening.

    Afhankelijk van wat het is kan er een behandeling op ingezet worden.
    Jolande
  • Geef jezelf ruimte om te balen, huilen

    Dat is lastig voor jezelf, als je met zoveel verschillende emoties moet leven. Misschien heb je soms geen idee waar ze vandaan komen en voelt het heel erg onvoorspelbaar.. Dit kan tal van redenen hebben.

     

    Misschien ben je hoog sensitief of heb je nooit geleerd met emoties goed om te gaan waardoor het nu tekens voelt als een vulkaan die op uitbarsten staat. Of misschien ben je harstikke gezond, maar gewoon heel emotioneel.

     

    Wat het ook is, de kunst is om te kunnen accepteren dat je dit nu hebt en dat dat verrekte lastig is. Mag je hier verdriet om hebben. Mag dit lastig zijn. Geef jezelf ruimte om te balen, huilen. Schroom niet om iemand in de arm te nemen die hier verstand van heeft en jou helpt rust in je hoofd en hart te krijgen.

    Lydia ✓
  • filmtip Binnenste Buiten / Insight Out

    Emoties willen controleren?
    Think again! Zo makkelijk is dat niet!
    Bekijk (samen met je gezin) de film insight out voor een luchtige visie op het waarom en kijk hoe je dit kan vertalen naar je eigen leven.
    Sylvia
  • Dan is het leven even niet leuk...

    Het is niet gemakkelijk om mens te zijn. Soms is het leven gewoon even erg ingewikkeld, verdrietig, of STOM!

    Dan kan het helpen om het niet mooier te maken dan het is. En het gewoon even niet zo leuk te hebben. Neem een moment om flink te balen. Echt flink!

    Schreeuw (in een kussen), stamp met je voeten in de lucht of de grond, trek je grimas, mok, tier, huil, of doe helemaal niets.

    Zo.
    Soms mag dat gewoon even, dan is het leven even niet leuk.
    Anoniem
  • Drie vragen voor een gelukkig leven

    Drie vragen voor een gelukkig leven (van Luc Isebaert)


    Geluk vind je, als je tevreden kan zijn over wat je doet en tevreden kan zijn met wat je hebt. Je kan elke avond 5 minuten nemen om een te kijken hoe je vandaag aan je geluk hebt gewerkt.


    En schrijf het gerust op, je kunt er een dagboek van maken: Het dagboek van je eigen weg naar een goed leven.


    Wat heb ik vandaag gedaan dat maakt dat ik over mezelf tevreden kan zijn?
    Wat heeft iemand anders gedaan waarover ik tevreden kan zijn?
    Wat heb ik vandaag nog meer opgemerkt waarmee ik tevreden kan zijn?

    Anoniem
  • Leer te genieten van wie je bent

    Leer te genieten van wie je bent, dat je alle kanten van het leven zo intens mag doormaken.

    Zoek mensen om je heen die je niet afwijzen maar stabiel blijven als jij heen en weer gaat. Blijf trouw aan je eigen gevoelens, maar af en toe de handrem gebruiken kan geen kwaad. Een therapeut kan je helpen met het leren hanteren van je gevoelens.

    Profile image Jeroen Therapie Waddinxveen Lid van Therapiepsycholoog Waddinxveen
    Jeroen ✓
  • Zoek een therapeut

    Heb je last van stemmingswisselingen en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.

    Therapiepsycholoog
  • Deel je verhaal

    Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het stemmingswisselingen-lotgenotenforum op deze website.

    Therapiepsycholoog
  • Reflecteer op jouw dag

    Als je stemmingswisselingen ervaart, dan gaat dat vaak gepaard met je langere tijd niet gezien en gehoord voelen. Ben je bereid om de eerste stap te zetten, om voor jezelf te kiezen? Jezelf serieus te nemen?

    Prik twee avonden in de week eens vrij voor je zelf, ruim een uur voordat je gaat slapen. Pak er pen en papier bij. Ga eens na wat je deze dag allemaal hebt ondernomen. Waar was je, met wie, wat deed je? En pik daar eens twee momenten uit, een moment waarin je aangename, en een moment waarin je onaangename emoties ervoer. Schrijf daar eens de volgende dingen over:
    - beschrijf de gebeurtenis
    - beschrijf de emoties die je erbij ervaart,
    - schrijf op wat maakt dat je je zo voelde.
    - Schrijf op wat hierin belangrijk is voor jou.

    Als je deze opdracht een aantal weken volhoudt, en je je eigen reflecties eens terugleest, dan zul je merken dat je patronen ontdekt in je emoties en dat je beter kunt anticiperen op situaties, waarin je anders mogelijk geleefd werd door je emoties.

    Wees blij met je emoties, ze hebben je veel te vertellen. Juist door ernaar te luisteren, ze de ruimte te geven op momenten dat het kan, zorg je ervoor dat ze jou minder dwars gaan zitten.

    Ik wens je veel succes met de samenwerking van jouw emoties!
    Anoniem
  • Natuurlijke supplementen ter ondersteuning

    Natuurlijke supplementen ter ondersteuning

    Ieder mens heeft wel eens last van een wisselende stemming, maar bij sommige mensen komt dat vaker voor. Dat kan best vermoeiend zijn. Het kan dan helpen om een natuurlijk voedingssupplement te nemen die de stemming ondersteunt.

    Mocht je dat overwegen, ga dan sowieso altijd naar een natuurdrogist, zodat je een goede kwaliteit supplement neemt die goed wordt opgenomen door het lichaam.

    Drie goede natuurlijke supplementen bij stemmingsklachten zijn: 5HTP, Ashwaganda en Rhodiola Rosea.

    Het is misschien even uitproberen welke voor jou het beste werkt, dat kan verschillen per persoon. Ik zou aanraden om te starten met 5HTP (bijvoorbeeld te koop bij Holland en Barrett).
    Sandra
  • Neem dagelijks tijd voor een mindfulness oefening

    Neem dagelijks 20 minuten tijd voor een Mindfulness oefening.


    Daarbij leer je mildheid voor jezelf te ontwikkelen en te voelen wat je voelt, zonder dit de willen veranderen. De strijd tegen je gevoelens levert alleen maar frustratie op.


    Probeer er van een afstandje naar te kijken, in plaats van met je gevoelens mee te gaan.

    Anoniem
  • Vlucht niet naar alcohol of drugs

    Vlucht niet voor je stemmingswisselingen door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing

    Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

    Ook vluchten van je stemmingswisselingen door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.

    Therapiepsycholoog
  • Stemmingen (leren) aanvaarden

    Heb je last van wisselingen in je stemming?
    Wisselingen in stemming zijn normaal als ze binnen voor jou acceptabele/ begrijpbare grenzen blijven. Net zoals het weer zijn er momenten van zonneschijn, bewolking, regen, donder en bliksem. Het waait weer over. Dirk de Wachter, psychiater, laat weten dat er niks mis is met eens een dagje ongelukkig zijn. Een goed gesprek met een dierbaar iemand, knuffelen met je hond of kat, een dansje wagen in de ruimte waar je bent, mooie muziek luisteren, je stemming van dat moment als stemming accepteren, kan mogelijk helpen om in een betere mood te geraken. Zo niet, als de stemming te overweldigend voor je is, dan is een therapeutisch gesprek wellicht een betere keuze.
    Profile image Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog Maastricht
    Astrid ✓
  • bewegen helpt

    Wanneer je last hebt van somberheid of wisselende stemmingen: ga bewegen. Deed je dat al, blijf dit dan doen en zo niet, ga dan starten met bewegen! Wie lichamelijk actief is, heeft aantoonbaar minder risico om een depressie te ontwikkelen. Lichaamsbeweging houdt je lichamelijk én geestelijk in conditie. Je verstand werkt beter én je voelt je beter. Het proberen waard dus!
    Profile image Sonja Online Psycholoog Lid van Therapiepsycholoog Online
    Sonja ✓
  • Haal bewust adem

    Haal adem.

    Wanneer je bewust ademhaalt, ben je een moment alleen maar daar mee bezig. In en uit. Tel zo 3 tot 5 ademhalingen. En denk aan de volgende mantra "Ik heb mijn stemming, ik ben mijn stemming niet."
    Anoniem
  • Facial feedback

    Facial feedback
    Tover een lach op je gezicht en houd deze 20-30 seconden aan, ontspan dan je gezicht, herhaal deze oefening 10 tot 20 keer en kijk of je je niet plotseling positiever voelt.

    Nog beter: doe deze oefening voor de spiegel, zodat je kunt ervaren wat psychologen facial feedback noemen: je emoties beginnen overeen te komen met je gezichtstrekken.
    Anoniem
  • Neem je lichaam eens goed onder de loep

    Neem je lichaam eens goed onder de loep, ga naar de huisarts of een homeopaat (wat het beste bij jou past).

    Het kan zijn dat je al enige tijd medicijnen gebruikt en/of de anticonceptiepil neemt.

    Misschien zijn zij wel de veroorzaker van stemmingswisselingen, want medicijnen hebben invloed op je lichaam; enerzijds zijn ze goed om een medisch probleem aan te pakken maar anderzijds kunnen ze de balans (van o.a. hormonen) aardig verstoren.

    Het wordt soms te snel aangenomen dat stemmingswisselingen psychisch zijn.
    Profile image Jeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog Goirle
    Jeannette ✓
  • Positieve verwachtingen

    POSITIEVE VERWACHTINGEN
    Bedenk voordat je ’s avonds inslaapt, wat voor leuke dingen de volgende dag zou kunnen brengen.

    Het is prettig om met positieve gedachten in slaap te vallen. Stel je de dag van morgen voor, en bedenk welke prettige gebeurtenissen zich kunnen gaan voordoen, welke aardige mensen je waarschijnlijk zult ontmoeten en wat je mogelijk zelf voor goede dingen zult bewerkstelligen.

    Je hebt de kans dat je daarmee de dag van morgen met goede verwachtingen begint, en die instelling zal je mede helpen om de goede dingen er uit te halen, misschien zelfs zul je ze zelf daardoor extra te weeg brengen.

    Naar: Norman Vincent Peale: De kracht van positief denken.
    Anoniem
  • Onderzoek de context

    Waar staan je stemmingswisselingen voor, wanneer komen ze voor, wat was de aanleiding.

    Problemen staan nooit op zich er. Onderzoek de context, wat ging er vooraf, wat gebeurde er tijdens, wat zijn de triggers?

    Onderzoek je bredere situatie voor bewustwording en inzicht.
    Selma
  • Oefenen met zelfcompassie

    Zelfcompassie wat is dat? Zelfcompassie betekent mededogen (dat is iets heel anders dan medelijden).


    Simpel gezegd is het 'zacht zijn voor jezelf'; veel mensen kijken streng naar wat ze niet goed doen of voelen dat ze niet goed genoeg zijn, in elk geval in vergelijking met anderen. Waarom ben je voor jezelf vaak strenger dan voor een ander?


    Een mooie schrijfoefening, die ik geregeld aan mijn clienten vraag om te doen is deze:
    stel je voor dat jouw beste vriend(in) je een brief schrijft over jouw moeilijkheden. Wat zou ze zeggen, adviseren?

     

    Schrijf deze brief aan jezelf alsof het jouw vriend(in) is die de brief schrijft. Lees de brief hardop voor aan jezelf of aan je therapeut.

    Profile image Jeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog Goirle
    Jeannette ✓
  • Oefening: 3 positieve dingen

    Probeer elke avond op een vast tijstip de dag te overdenken. En schrijf dan eens op welk positieve gebeurtenissen je die dag zijn opgevallen. Dan kunnen kliene dingen zijn.


    Schrijf ook op waarom dat jou overkwam. Dus bv ik had haast en stond in een lange rij toen zei iemand ga maar even voor. Dat kwam omdat iemand ander jou zag in je haast en besloot toe maar ga maar even voor. Tenminste 3 dingen 1 week.


    Het zal je helpen een positiever mindset te krijgen.

    Anoniem
  • Emoties - waarom zijn ze belangrijk?

    Waarom zijn emoties belangrijk:

    • ze vertellen ons wat belangrijk voor ons is
    • ze vertellen ons wat we willen en nodig hebben, en dat helpt ons uit te vinden wat we moeten doen
    • ze geven ons een gevoel van consistentie en heelheid.

    Dus emoties kunnen ons veel informatie geven. Maar soms zijn emoties ook heel lastig. Waarom nou?

    • de belangrijkste emotie is soms onder de meest opvallende emotie
    • soms is intensiteit van emoties te veel of te weinig
    • soms komen we vast te zitten in een emotie omdat we een belangrijk stuk ervan missen

    Alleen is het soms lastig dit alles te begrijpen over jezelf. En dan kun je echt een gevoel van 'klem' zitten in je emoties ervaren. Samen met een therapeut kun je dit makkelijker onderzoeken en zo belangrijke informatie uit je eigen emoties krijgen.
    Nicole ✓
  • Onderzoek gevoelens van je kleine JIJ

    Pak iets om te op te schrijven en maak de volgende zinnen af:
    ALS IK KON DOEN WAT IK WILDE, ZOU IK..........

    * Weglopen
    * Toeslaan
    * Huilen
    * Ontslag nemen
    * me aan hem vastklampen
    * Haar/Hem het huis uit gooien
    * Haar in het gezicht spugen of tegen haar schenen trappen
    * -------
    Het gaat om je innerlijk kind, jouw kleine JIJ. Je hoeft op papier niet volwassen te reageren. Geef jezelf toestemming om eerlijk te zijn. Als je jouw innerlijk kind niet toestaat om zichzelf te kunnen laten zien en te voelen wat het voelt, dan kan je volwassenen IK ook niet helder en duidelijk handelen. Dan schemert de pijn van de kleine JIJ door en je reageert raar, onduidelijk, een beetje zoals een kind, maar ergens ook weer niet.
    Doordat je gevoelens van je klein JIJ niet herkent/erkent en je probeert het als volwassene op te lossen kun je niet weten wat je eigenlijk wilt en wat je nodig hebt. Je stemmingen zijn daardoor niet stabiel.

    Tip is dus Waar liggen jouw behoeftens en verlangens tot in het diepste, bij je kleine jij? pas als je daar contact mee maakt en dat doe je door middel van deze oefening ben je al een stap in de goede richting.
    Natasja ✓
  • Natuurlijke serotonineboost

    Het kan echt vervelend zijn als je last hebt van stemmingswisselingen. Een gezonde leefstijl helpt het allerbeste (gezond eten, voldoende bewegen en voldoende rust en ontspanning) maar soms kun je toch wat extra ondersteuning gebruiken. Medicijnen wil je liever niet, want dat is ook weer zo heftig. Je zou dan eens kunnen overwegen om een natuurlijk middel te nemen, dat toch net even een boost geeft aan je serotonine niveau. Bij een natuurdrogist is het te verkrijgen onder de naam 5htp. Er zijn verschillende merken; bij De Tuinen verkopen ze het ook. Het kent geen bijwerkingen en je kunt het prima tijdelijk gebruiken. Het werkt al binnen een paar dagen en je kunt er ook op elk moment weer mee stoppen. Het kan de moeite waard zijn om eens te proberen!
    Sandra
  • Ik héb emoties, ik bén ze niet !

    Krachtige stemmingswisselingen kunnen je het gevoel geven de grip op je leven kwijt te raken. Vooral wanneer het niet duidelijk is waar je emoties op aanslaan.
    In plaats van de ondersteunende rol die gevoelens en emoties in je leven hebben, gaan ze nu met je op de loop. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een gevoelige aanleg, vermoeidheid, een traumatische ervaring of een verstoorde hormoonbalans.

    Het kan je helpen om een idee te krijgen van de oorzaak, opdat je iets kunt doen om je stemming te stabiliseren. Het meest krachtige middel dat je hier-en-nu in kunt zetten is echter om er een aantal maal per dag meditatief bij stil te staan, in jezelf te laten klinken: “ik -heb- emoties/gevoelens, ik -ben- ze niet!”
    Hiermee help je jezelf om je los te maken in het identificeren met wisselende emoties. Je maakt dan contact met je stabiele en autonome -zelf-.
    Je kunt dit waarnemende zelf nog krachtiger maken door je emoties waar te nemen en (voor jezelf of anderen) woorden te geven.
    Profile image Guido Psycholoog Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Guido ✓
  • Een kleine stap in de richting van je keuze

    Als je jezelf toestaat om erin te geloven dat je invloed hebt op hoe je je voelt, dat je als het ware een keuze hebt, kan je een kleine stap in een richting van je keuze maken. Hoe wil je je voelen?
    Dagmar
  • Krijg zicht op je stemmingswisselingen

    Breng eens voor jezelf in kaart hoe het precies zit met jouw stemmingswisselingen.
    Heb je er last van en op wat voor manier?
    Houd voor jezelf eens bij of er een verband is met je slaapritme, je voeding en je activiteiten.
    Zeker voor vrouwen kunnen er ook hormonale invloeden meespelen zoals je menstruatiecyclus of de overgang.
    Zijn er omstandigheden in je leven die invloed hebben op je stemmingswisselingen?
    En heel belangrijk: hoe ga je om met al die emoties?

    Zoals je ziet zijn er allerlei factoren die jouw stemmingswisselingen kunnen beïnvloeden.
    Heel begrijpelijk als je niet weet wat te doen. Zoek daarom hulp bij een therapeut die dit samen met jou kan onderzoeken hoe jij hier mee om kunt gaan.
    Profile image Wendy Therapie Oss Lid van Therapiepsycholoog Oss
    Wendy ✓
  • Houd je stemming bij met een app

    Eerder schreef ik over het bijhouden van je stemming, om er meer grip op te krijgen. Inmiddels merk ik dat dit steeds beter kan met behulp van apps. Mijn cliënten vinden verschillende apps die ze helpen om gedurende de dag een cijfer te geven aan hun stemming. Dit werkt heel gemakkelijk, vaak met herinnering, waardoor het goed haalbaar wordt. Dit is een mooie manier om de wisselingen in je stemming in kaart te brengen, zodat je vervolgens beter kunt onderzoeken waar deze mee samen kan hangen. En dan kun je er invloed op gaan uitoefenen.
    Profile image Ymkje Therapie Leiden Lid van Therapiepsycholoog Leiden
    Ymkje ✓
  • Boekentip: Omarm je emoties

    Omarm je emoties

    Wanneer je het gevoel hebt de je overmand kan worden door emoties, is het zinvol om ze wat meer te begrijpen.

    Ronald J Frederick heeft daar een goed boek over geschreven; Omarm je emoties. Het legt je uit waar emoties vandaan komen, waar ze voor dienen en hoe je ze kan hanteren en gebruiken.

    Hij heeft het boek op zo’n manier geschreven dat het te gebruiken is als zelfhulpboek.
    Profile image Ymkje Therapie Leiden Lid van Therapiepsycholoog Leiden
    Ymkje ✓
  • Weet de oorzaak van je stemmingswisselingen

    Stemmingswisselingen komen uit je emotioneel breindeel. Het is belangrijk om te kijken waardoor het komt dat je zo snel van stemming wisselt. Wat is het wat je triggert?

    Of ligt het misschien aan je hormoonhuishouding, de menstruatie cyclus, de anticonceptie?

    Stemmingswisselingen komen ook vaak voor bij mensen die veel stress ervaren (vaak zonder dat ze het weten).

    Dus super belangrijk om de oorzaak te weten anders is het lastig om er wat aan te doen.

    Wil je hulp bij stemmingswisselingen? Neem gerust contact met mij op.
    Jolande
  • Accepteer jezelf wat er ook gebeurt

    Als je stemmingswisselingen hebt gaat het snel. Van het ene moment op het andere verandert je stemming en je weet eigenlijk niet hoe dat kan of gebeurt.

    Vaak ben je heel gevoelig voor je omgeving maar het allerbelangrijkste is je onzekerheid over jezelf.

    Als je jezelf ok vindt, met alles wat zich in je aandient, komen de stemmingswisselingen in grotere golven en begrijp je ze ook, zijn ze logisch.

    Belangrijk is dus dat je zelfvertrouwen groter wordt.

    Dat je jezelf accepteert wat er ook gebeurt.
    Deanneke ✓
  • Mindfulness

    Mindfulness is een goede manier om je gedachten en emoties in de gaten te houden. Gedachten en emoties reageren op elkaar. Mindfulness helpt je om je emotie en gedachte op te merken. Je kan een gedachte observeren en uitzwaaien zonder er verder iets mee te hoeven. Een emotie kan je opmerken, voelen in je lichaam en vervolgens met je aandacht naar je adem gaan.
    Profile image Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog Zeist
    Caroline ✓
  • Sta een periode stil bij je stemmingen en emoties

    Wanneer je iemand bent die veel emoties ervaart en zich hierdoor meegesleept kan voelen, kan het helpen om er een periode bij stil te staan. Het kan je namelijk het gevoel geven dat je er geen grip op hebt, wat onveilig kan voelen.

    Door je bewust te zijn van je emoties en hier ruimte voor te maken, kan je er meer grip op krijgen. Het hebben van emoties is natuurlijk heel gewoon en het je er bewust van zijn dat je ze intens ervaart helpt je ze een plek te geven.

    Schrijf een tijdlang bijvoorbeeld op welke stemmingen je ervaart en of je een idee hebt waar ze mee te maken hebben. Dat geeft je meer inzicht.
    Profile image Ymkje Therapie Leiden Lid van Therapiepsycholoog Leiden
    Ymkje ✓
  • Boekentip: Grip op je gevoel

    Lees en werk met het boek "Grip op je gevoel" van Matthew Mc Kay, Patrick Fanning en Patricia Zurita Onsa. Een universele methode om aan de slag te gaan met emoties als angst, depressie , boosheid, schaamte en schuld. Heel werkzaam!

    Profile image Wilja Therapie Alkmaar Lid van Therapiepsycholoog Alkmaar
    Wilja ✓
  • Reset je stemming in 5 simpele stappen


    Stemmingswisselingen kunnen je volledig uit balans halen. Maar wist je dat je jouw zenuwstelsel in minder dan 5 minuten kunt kalmeren met een eenvoudige aardingsoefening? Deze 5 stappen helpen wanneer je stemming omslaat en je angstig, boos, verdrietig of overweldigd voelt:

    1. Voel (de grond onder) je voeten:
    Ga staan of zitten en druk je voeten stevig in de vloer of stamp even op je plaats. Stel jezelf de vraag: “Wat voel ik nu onder mijn voeten?” of "Hoe voelen mijn voeten?"

    2. Tel 3 dingen die je ziet:
    Kijk om je heen en benoem drie dingen die je opvallen. Houd je aandacht bij de feiten; details, zoals kleur, vorm of textuur.

    3. Haal bewust 'n paar teugen adem begeleid met je handen:
    Plaats je handen op je buik en adem langzaam in. Voel hoe je buik zich opvult en leegloopt. Herhaal dit 3 keer.

    4. Zeg hardop wat je nodig hebt: Bijvoorbeeld: “Ik heb rust nodig.” Of: “Ik heb vertrouwen.” Dit helpt om jouw emotie om te zetten in een concrete behoefte. Je kunt vervolgens een kleine stap zetten richting vervulling van die behoefte.

    5. Maak een kleine beweging:
    Doe iets fysieks om uit je hoofd te komen; stretch je armen, loop een rondje, of schud je handen even los.

    Waarom werkt dit?
    Door aandacht te geven aan je zintuigen en fysieke ervaring, haal je jezelf terug naar het hier en nu. Je brein stopt met piekeren over doemscenario's voor de toekomst of vervelende gevoelens/ ervaringen uit het verleden. Zo krijg je meer regie en controle over je stemming. Wat weer een zelfvertrouwen boost kan geven.

    Probeer het de volgende keer dat je je stemming voelt omslaan. Het lijkt klein, maar consistent toegepast kan het een grote impact hebben.
    Profile image Irene Therapie Baarn Lid van Therapiepsycholoog Baarn
    Irene ✓
  • Innerlijke emotiedelen, wat zijn dat?

    Stemmetjes in je hoofd. Poppetjes op je schouder. Hoe je het ook noemt, iedereen heeft verschillende emotiedelen in zich. Een deel dat vrolijk is. Een deel dat vol zelfvertrouwen zit. Maar ook een deel dat onzeker is. En een deel dat heel boos kan zijn. Een deel dat verdrietig is. Niet alle delen vind je even leuk, maar ze zijn er wel. Ze zorgen voor onrust en dilemma’s in je leven.


    Als je een goed idee hebt en ergens enthousiast over bent, komt er vrijwel direct een deel om de hoek kijken dat zegt: ‘Maar dat kun je toch helemaal niet? Ik zou er niet aan beginnen.’ En voor je het weet laat je jezelf weer demotiveren. Of word je steeds weer boos als iemand het bloed onder je nagels vandaan haalt? Je neemt je voor om niet meer zo heftig en impulsief te reageren, maar pas achteraf weet je wat je wel had moeten zeggen…helaas. .te laat. Telkens weer opnieuw zorgen die stemmetjes er voor dat je niet de beste versie van jezelf bent, of dat je niet 100% gaat voor wat je wilt.



    Wist je dat je met hypnotherapie eens een goed gesprek aan kunt gaan met die emotiedelen? Het is namelijk interessant om te weten:

    -Wat willen ze nu eigenlijk echt?

    -Wat is positief aan elk deel, wat doen ze voor je?

    -Hoort het deel wel bij jou of heb je dit overgenomen/geleerd van iemand anders uit je verleden?

    -Hoe kun je delen die op dit moment niets positiefs bijdragen transformeren, zodat ze wel iets toevoegen aan je leven?



    De kracht van het onbewuste brein in trance
    Het leuke aan hypnotherapie is dat je in trance veel beter contact kunt maken met je onbewuste brein. Je onbewuste brein heeft alle antwoorden en daarmee ook de oplossingen voor een probleem. Trance is niet iets raars, engs of gek. Als je jezelf er wel eens op betrapt hebt dat je zat te staren en even aan het dagdromen was, was je in principe al in trance.

    Als iemand op dat moment tegen je zou praten, zou je gewoon antwoord kunnen geven. Je bent alleen in trance veel meer gericht op jezelf en wat zich van binnen bij je afspeelt. Daarom kun je in trance, onder begeleiding van een therapeut, beelden en gevoelens ervaren waar je je normaal gesproken niet bewust van bent.

    Werken met delen, zoals deze hypnotherapie methode heet, is heel leuk om te ervaren en geeft ook ontzettend veel inzicht, zodat je in het vervolg ook andere keuzes kunt maken.
    Profile image Sigrid Therapie Hillegom Lid van Therapiepsycholoog Hillegom
    Sigrid ✓
  • gevoels dagboek (gratis APP)

    Soms zijn we al zo lang bezig met ons hoofd dat we eigenlijk niet weten of moeilijk kunnen opmerken wat er nu in ons lichaam speelt. Om weer meer bekent te raken met onze gevoelens is het goed om een langere periode twee keer per dag onze gevoelens te exploreren. how we feel is een mooie heldere simpel te gebruiken app die je hier in ondersteunt.
    Het moment dat we meer contact hebben met onze gevoelens en sensaties in ons lijf kunnen we daar ook mee aan de slag! gevoelens zijn niet eng, het zijn signalen.
    Profile image Barbara Therapie Landsmeer Lid van Therapiepsycholoog Landsmeer
    Barbara ✓
  • Geen voorwaarden stellen aan geluk!

    Als ik me triest,angstig of boos voel stel ik mezelf af,Jeanny wat zou je nu graag willen voelen.Wat ik graag zou willen is gelukkig zijn.
    Ik ga dan dingen doen die mij gelukkig maken.
    Ik stel geen voorwaarden aan gelukkig voelen.
    jeanny
  • Leestip voor vrouwen

    De vrouwelijke hersenen van dr. Louann Brizendine

    Waarom vrouwen anders zijn dan mannen.
    In dit boek beschrijft de neuroloog onder meer hoe de unieke structuur van vrouwelijke hersenen niet alleen bepaalt hoe vrouwen denken en waar ze waarde aan hechten, maar ook hoe ze communiceren en zelfs van wie ze zullen houden.
    Profile image Kim Therapie Tegelen Lid van Therapiepsycholoog Tegelen
    Kim ✓
  • grijs gebied!

    Iets wordt een ziekte als je van jezelf verwacht dat datgene er niet meer zal zijn.
    Alles heeft zijn grijs gebied Alle aspecten in jezelf hebben een functie.
    Ik heb een tijd lang gedacht dat als mijn angst weg is dan is het goed goed.
    Maar het is juist het willen dat het er niet mag zijn angststoornissen veroorzaakt.
    Angst hebben we nodig om te leven.Als je dat niet meer van jezelf mag voelen slaat het brein alarm.Dat geldt ook voor andere gezonde emoties.

    Dankjewel!
    anoniem
  • Je bent goed zoals je bent!

    Wat heb ik veel aan mezelf willen veranderen.
    Maar juist dat bracht me verder van mezelf.
    Nu dat ik alles in mezelf verwelkom in mezelf voel ik me tevreden.
    En juist vrede sluiten met jezelf zorgt ervoor dat je liefde gaat voelen voor alle aspecten in jezelf.
    Het gaat niet om perfectie maar om heelheid!

    Dankjewel!
    anoniem
  • Wat doen als je de reden van je probleem/klacht niet weet

    Er is altijd een reden waarom je je zo voelt als dat je je voelt op een bepaald moment. Ook als je je niet bewust bent van die reden. Het heeft in dit geval geen zin om te blijven denken en analyseren. Het heeft dan meer zin om je probleem eens op een andere manier te benaderen, nl. via het onderbewuste en/of via wat je lichaam jou aan signalen geeft. Tegenwoordig is hier gelukkig veel informatie over te vinden, zoals bijv. de boeken van Peter Levine en Bessel van der Kolk. Er zijn ook veel therapeuten die je bij deze aanpak kunnen helpen. Veel succes.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Accepteer de situatie zoals die nu is en stop met vechten

    Stap 1 is wat mij betreft dat je volledig mag accepteren hoe de situatie op dit moment is. Jouw stemming wisselt, dan weer wel, dan weer niet, volledig onverwacht of misschien toch ook weer niet, heel snel en dan weer niet snel genoeg. Het is zoals het is. Het helpt niet je er tegen te verzetten. Toch? Dat heb je vast al heel veel gedaan zonder resultaat. Dus stop met de strijd, hoe dat er bij jou ook uit mag zien dat gevecht.

    Is dat gemakkelijk? Nee zeker niet. Maar kijk eens wat het gevecht je tot nu toe gekost heeft. Heel veel energie. Niet? En niet of nauwelijks resultaat.

    Dus ben bereid om jouw stemmingswisselingen, zoals ze zich voor doen, te nemen zoals ze zijn. Daarmee valt alle overbodige last (van het strijden) al weg. En in de meeste gevallen betreft dat maar liefst 70 tot 80% van de last!!!

    Een methode die je hierbij kan helpen, is Mindfulness. Zijn met wat er is. In het nu. Goed voelen. Zonder oordeel. Liefdevol naar jezelf.

    Succes!
    Profile image Karin Online GZ-Psycholoog Lid van Therapiepsycholoog Online
    Karin ✓
  • PMS

    Als vrouw word je 'geregeerd' door je hormonen.
    Regelmatig zie ik vrouwen in mijn praktijk die behoorlijk last hebben van stemmingswisselingen tijdens de laatste week voor de menstruatie.
    Ze hebben dan last van somberheid, eetbuien, huilbuien, buikpijn, overal tegenop zien enz.
    Voeding is in die fase enorm van belang! Het is vaak erg verleidelijk om een broodje kroket te eten bijv. i.p.v. een salade.
    Toch is het enorm van belang om juist in die periode verstandige en gezonde keuzes te maken qua voeding, omdat ook dit een grote invloed heeft op de stemming.
    Verder zijn er supplementen die voor veel verlichting kunnen zorgen bij stemmingswisselingen t.g.v. PMS.
    Heb je hier vragen over, laat gerust weten.
    Profile image Alies Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog Zwolle
    Alies ✓
  • Hoe ga je om met sombere gedachten/gevoel

    Sombere gedachten of een somber gevoel kan maken dat je je akelig voelt en dat je stemming steeds meer naar beneden gaat.
    Maar wat nu als je gedachten je zo beïnvloeden dat je elke dag somber bent.
    1. Dan kan het helpen als je gaat kijken wat er goed gegaan is die dag. Schrijf dat aan het eind van de dag op in een schriftje.
    2.Zoek juist mensen op die een optimistisch karakter hebben.
    Zoek iets om te doen waar je positief van wordt, waar je je beter van voelt.
    3. Probeer negatieve energie om te zetten naar positieve energie door iets te gaan doen om je beter te voelen. Maak voor jezelf een lijstje met opties waaruit je kan kiezen om te gaan doen wat je leuk vind.
    4. Zet vrolijke muziek op. Dit kan helpen en leidt je af.
    5. Ga naar buiten en wandel een stuk, dit is erg goed voor je humeur.
    Net als wandelen in de natuur, daar maak je serotonine aan.
    6. Probeer je hoofd t niet over te laten nemen, en zoek wat je nodig hebt.
    ere gevoelens. Wie om zichzelf kan lachen, maakt het leven voor zichzelf een stuk makkelijker.
    7. Probeer te accepteren dat het is zoals het is, perfectie bestaat niet. En weet: kwetsbaarheid maakt je een mooier mens.
    Succes!
    Profile image Alies Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog Zwolle
    Alies ✓
  • Onderzoek gedachtes achter je stemming

    Je stemming hangt samen met gedachten en emoties. Heb je een gedachte die gaat over de toekomst omdat je niet weet hoe die eruit ziet, kun je een angstig gevoel krijgen of juist een fijn gevoel. Het is maar net welk 'label' je er zelf aan hangt. Welke betekenis geef jij de gedachte? Onzekerheid over de toekomst kan een vrij gevoel opleveren omdat alles nog mogelijk is, of onzeker en angstig als je ervan uitgaat dat het niet goed komt. Wanneer je gedachten alle kanten opschieten, dan zal je emotie/stemming dat ook doen. Als je gedachten rustiger maakt, zal je stemming ook rustiger en kalmer zijn. Om je gedachten rustiger te maken, kun je beginnen met voelen. Ga naar het gevoel toe wat achter je stemming zit, ervaar de plek in je lijf, probeer het te omschrijven als kleur, te omschrijven als vorm (bijvoorbeeld rechthoekig, rond), als van binnen naar buiten of andersom, als stekelig of zacht. Wanneer je dit doet, maak je enerzijds contact met je gevoel, geef je aandacht waardoor je dit steeds beter leert kennen en wrs daardoor al minder heftig is, anderzijds zijn je gedachten afgeleid en wordt het rustiger in je hoofd. Win-win.
    Profile image Ellen Therapie IJsselstein Lid van Therapiepsycholoog IJsselstein
    Ellen ✓
  • Checklist

    Maak voor jezelf een checklist voor als er weer negatieve gedachtes opdoemen en wat je zelf zou kunnen ondernemen.
    Bv; heb je goed geslapen? Heb je gesport? Heb je gezond gegeten? Dit klinkt misschien basaal, maar vaak heeft het samenhang en versterkt het elkaar.
    Schrijf ook bij de checklist wat jou gaat helpen om bv wel goed te slapen, te sporten en gezond te eten. Vergeet hierbij ook niet dat je het niet alleen hoeft te doen maar dat je mensen kunt vragen je hierbij te steunen. Zorg dat je deze checklist bij de hand hebt (bv op je telefoon), zodat als je het even niet meer weet je jouw eigen gemaakte checklist erbij kunt pakken. Zie dit vooral als iets om mee te experimenteren. Het kan natuurlijk ook zijn dat deze manier niet helpt voor jou.
    Profile image Annelies Therapie Oosterwolde Lid van Therapiepsycholoog Oosterwolde
    Annelies ✓
  • Wandeling met je hond

    Wandeling met je hond
    Carolien
  • Blijf in contact

    Als je last hebt van stemmingswisselingen kan het het verleidelijk zijn te terug te trekken uit sociale situaties. Hierdoor kunnen de klachten juist alleen maar erger worden; je kan dan in een negatieve spiraal komen. Probeer over je klachten te praten met iemand die je vertrouwt of zoek een geschikte therapeut. Vindt je het lastig om naar feestjes te gaan of je te begeven in grotere groepen? Spreek dan één op één af met een vriend of vriendin.
    Zorg dat je in contact blijft met anderen, daardoor blijf je ook beter in contact met jezelf.
    Anoniem
  • Gedicht van Rumi

    Mens-zijn is als een herberg. Elke ochtend arriveert er een andere gast.
    Vreugde, depressie, gemeenheid, elk gevoel daagt op als een onverwachte bezoeker. Verwelkom en vermaak ze allemaal.
    Behandel iedere gast met eerbied, ook al komt een schare verdriet binnen,
    die je huis heftig van al zijn meubilair ontdoet. Misschien ruimen de gasten je huis leeg, voor een nieuwe verrukking, voor een donkere gedachte, voor schaamte of voor boosaardigheid. Treedt ze met een lach, bij de deur, tegemoet. Nodig ze uit.
    Wees dankbaar voor wie komt. Ieder van hen is immers gezonden als een wijs leidsman die van verre oorden komt.

    Zelfonderzoek doe je vanuit liefde, een liefde die maakt dat we geïnteresseerd zijn in onszelf, het mooie en minder mooie. Alles omhelzen en daardoor dieper in onszelf doordringen. Het is dan ook een intens proces. We moeten wel van onszelf houden om het op te kunnen brengen.
    Profile image Catharina Therapie Assen Lid van Therapiepsycholoog Assen
    Catharina ✓
  • podcast

    Podcast: Opvliegers
    Petra
  • Veel groente, fruit en vezels

    Stemmingswisselingen komen in veel leeftijdscategorien voor.
    Als je als vrouw last hebt van stemmingswisselingen kan dit veroorzaakt worden door hormonen.
    Door elke dag buiten te lopen maak je serotonine aan wat een positieve invloed heeft op je stemming.
    Behalve dat is het echt van belang om gezonde voeding tot je te nemen.
    Dit klinkt als een open deur maar tijdens de twee weken voorafgaand aan de menstruatie hebben veel vrouwen de neiging om chocolade, suikerrijke of voeding die veel vet bevat tot zich te nemen. Dat lijkt te helpen op de korte termijn, maar heeft veel nadelige gevolgen op de lange termijn ook op het gebied van je stemming. Hoe stabieler je bloedsuiker is, des te beter zul je je voelen, wat ook weer invloed heeft op je stemming.
    Veel groente (liefst alle kleuren van de regenboog op 1 dag) fruit, vezels kunnen je stemming stabiel houden.
    Succes!
    Profile image Alies Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog Zwolle
    Alies ✓
  • Ingesleten mentale groeven

    Als je automatische gedachten hebt, reageer je op grond van ingesleten mentale groeven. Automatismen zijn over het algemeen handig. Als het om pijn en lijden uit het verleden gaat, kunnen automatismen behoorlijk ontstemmen en je dwars gaan zitten. Andere muziek uit de groeven laten klinken, is niet gemakkelijk. Bewustwording is een eerste stap hierin.
    Bewustwordingsprocessen kosten tijd en moeite. Therapie kan helpend en ondersteunend voor deze processen zijn.
    Drs. John ✓
  • Ontdek de trigger

    Ontdek de trigger.
    1 Je stemming slaat om als er iets ongewenst gebeurt in je verbinding met iets of met mensen.
    2 Of je voelt dat er iets gebeurt met je territorium, je plek, je ruimte. Je grens wordt overschreden.
    Hierdoor verandert je hormoonspiegel en daarmee je stemming.
    Word je hiervan bewust, durf in je lijf te zakken en geef expressie aan jouw geraaktheid op dat moment zodat je er niet in blijft zitten.
    Zo blijven jouw stemmingswisselingen hanteerbaar.
    Deanneke ✓
  • De mist

    "Wat een pest die mist", zegt de pessimist.
    "Ach, dat trekt weer op die mist", zegt de optimist.

    Mits de stemmingsklachten niet al te overweldigend zijn, kan het helpen om je kijk op 'die mist' vanuit de optimist te bekijken. Je mindset veranderen.
    Soms lukt dat, soms ook niet. Het is altijd het proberen waard. In therapie kan je hier meer over leren en ook wat mogelijk helpt.
    Profile image Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog Maastricht
    Astrid ✓
  • Stemmingswisselingen tijdens de overgang

    Tijdens de overgang kunnen vrouwen extra veel last hebben van stemmingswisselingen. Belangrijk is om (ondanks de vermoeidheid waar je nu extra last van kunt hebben) veel te bewegen. Wat je doet maakt niet uit, maar zorg ervoor dat je de tijd neemt om je geest op te frissen. Laat je daarnaast niet verleiden om je stemming weg te eten met suiker. Wanneer je bloedsuikerspiegel snel verandert kun je extra chagrijnig of neerslachtig worden. En verder… erg belangrijk is het dat je ervoor zorgt dat het knuffelhormoon oxytocine aangemaakt blijft worden. Dus knuffel, zoen en streel! Hierdoor maak je extra veel knuffelhormoon aan waardoor je een meer ontspannen en vrolijker gevoel kunt krijgen.
    Anoniem
  • Oorzaken aanpakken

    Stemmingswisselingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is stress. Een manier om hier meer grip op te krijgen is heel bewust zorg te dragen voor voldoende ontspanning bijvoorbeeld door yoga, mindfulness of ademhalingsoefeningen. Daarnaast is het ook belangrijk ook meer structuur en regelmaat in je leven aan te brengen. Vanzelfsprekend is het allerbelangrijkste om de oorzaak van de stress weg te nemen. Wanneer het moeilijk is om hier een goed beeld van te krijgen, is het raadzaam om hier met een therapeut naar te zoeken. Een therapeut kan je helpen om je gedachten te structuren en te ordenen.
    Anoniem
  • De overgang

    Tijdens de overgang kun je veel last hebben van stemmingswisselingen. Van boos naar wanhopig, naar vrolijk en dan weer angstig. Probeer er niet tegen te vechten, maar praat erover met anderen. Zeker met de personen die je dierbaar zijn. Wanneer je uitlegt wat er met je gebeurt, kunnen de anderen meer begrip hebben en je ondersteunen of even met rust laten. Wanneer het je teveel wordt, zoek dan hulp. Je hoeft het niet alleen te doen.
    Hanny
  • Gevoelens zijn richtingaanwijzers

    Heb je ook het gevoel dat mensen rondom jou (en misschien jezelf nog het meest) verwachten dat je jezelf een beetje inhoudt, dat je je gedraagt naar wat gangbaar is? Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je veranderende stemming zo maar op een ander (die je dierbaar is) uitwerkt...
    Als je helemaal accepteert dat er sterke gevoelens in je opkomen en dat deze zeer tegenstrijdig kunnen zijn, kan je er leren anders mee om te gaan. Die gevoelens zijn richtingaanwijzers naar herstel... naar jezelf... naar echt contact maken met wat er innerlijk gebeurt.
    Birgit
  • stemmingswisselingen

    stemmingswisselingen is niet alleen vervelend voor jou maar ook voor jouw omgeving. Die snappen niet hoe je het ene moment vrolijk en het andere moment bozig kan zijn.
    Leg hen uit dat je op dit moment zelf niet wijs kan worden uit jouw stemmingen en bijbehorend gedrag. Uitleg kweekt begrip.

    Als je merkt dat je het moeilijk hebt met jezelf, kan je je terugtrekken en aan jezelf vragen: voel ik mijn tenen, zijn mijn voeten warm of koud, hoe voelen mijn kuiten, bovenbenen? Gespannen of los, koud of warm?
    En zo kan je je hele lichaam afgaan.
    Dit heet lichaamsgewaarwording. Door je lichaam te bewust te voelen kom je misschien spanning of druk tegen. Als je dat toelaat besef je dat je mogelijk verdrietig of heel boos bent. Door je hand op die plek te leggen
    kan je dit gevoel toelaten en kan het wegstromen. Je huilt of schreeuwt.
    Je gaat dan op een gezonde manier met je emoties om ipv ze te onderdrukken.
    Je zult zien dat je rustiger wordt en beter met je stemmingswisselingen om kan gaan.
    Sterkte!
    Anoniem
  • Zoek een overgangsconsulent

    Het lichaam van een vrouw ondergaat veel veranderingen tijdens de overgang. De ene vrouw heeft er nauwelijks last van, de andere vrouw kan niet meer functioneren. Wie aan de overgang denkt, denkt aan de "opvliegers". En stemmingswisselingen.
    Maar dat belemmert je niet in je energie en leefpatroon.
    De hormonen wel.
    Een overgangsconsultent kan dit beter uitleggen dan een huisarts en een passend plan voor je maken om je beter te voelen.
    Cherry ✓
  • De overgang

    90% van de vrouwen komt tussen het 45ste en 55ste levensjaar in de overgang.

    Onder invloed van de dalende hoeveelheid hormonen, oestrogeen en progesteron die, aangestuurd door de hypofyse, in de eierstokken worden geproduceerd wordt de menstruatie steeds onregelmatiger totdat ze helemaal stopt. Dat moment (de laatste menstruatie) wordt de menopauze genoemd.

    Deze overgang zorgt bij heel veel vrouwen voor vervelende klachten. Lichamelijke klachten zoals “opvliegers” (zweetaanvallen), slapeloosheid (mede een gevolg van nachtelijk zweten), minder zin in seks (droge vagina), hartkloppingen, haaruitval, gejaagdheid, als ook psychische klachten zoals (lichte tot zware) depressie als gevolg van de lichamelijke klachten en door de veranderde positie van de vrouw in haar leven.

    Een (fictieve) situatieschets gemaakt op basis van ervaringen van vele vrouwen, die laat zien hoe lichamelijke klachten tot psychische klachten kunnen leiden, en welke ontwikkeling de vrouw doormaakt.

    En dan ineens ben je 50 jaar. Je ziet de pop, met een grijs knotje, voor je deur, die je kinderen giechelend de avond daarvoor voor je verjaardag hebben neergezet. Ziet men je zo? Een oude vrouw, met een bloemetjesjurk en een grijs knotje? Tja, je voelt je soms wel zo. Moe, moe, moe. Je gewrichten kraken en piepen als je je bed uitkomt. Die luchtige bloemetjesjurk lijkt inderdaad wel wat op de kleding die je tegenwoordig draagt. Op de gekste momenten vliegt de hitte je in het gezicht, en voor dat je het weet druipen je wangen van het zweet. Je slaapt heel slecht, ’s nachts is het zweten het ergst. Je partner (zich van geen kwaad bewust) wordt vakkundig en weinig liefdevol naar het andere eind van het bed verbannen. Hij wil seks, en jij denkt, seks? Wat is dat ook alweer, iets met lichamen toch? Laat maar zitten. Het is te warm, je dikke buik zit in de weg, het doet de laatste tijd pijn, en je weet niet waar je de zin vandaan moet halen. Zou dit een grap van de natuur zijn? Je eitjes zijn op, in jouw nestje geen kindjes meer, waarom zou je dan nog de daad tot voortplanting moeten doen? Je kinderen zijn de deur uit, je zou moeten genieten van de tijd die je nu voor jezelf hebt. Maar van genieten is geen sprake. Je loopt snotterend (en zwetend) door het huis, en de lege slaapkamers van je uitgevlogen kroost. Oh, kon je nog maar even terug in de tijd. Alhoewel, toen liep je vaak op je tandvlees doordat je het zo druk had met kinderen, man, huishouden en dat parttime baantje.

    Naarmate de tijd verstrijkt, en je hormonen weer wat in balans raken, je opvliegers steeds minder in heftigheid en frequentie voor komen ontdek je langzaam een nieuwe jij. Je pakt oude hobby’s weer op, gaat een cursus doen, knapt daarvoor een van de lege kamers van je kinderen op. Jullie (je partner en jij) kopen een caravan, nu je man met pensioen is kunnen jullie gaan wanneer jullie willen. Je geniet van de tijd die je nu helemaal voor jezelf hebt. Je geniet weer van de seks, die weliswaar niet zo heftig meer is als vroeger, maar met wat hulpmiddelen best fijn is. Je maakt je op tot het grootouderschap, ja, je wordt oma!

    Dit is een situatieschets van een veel voorkomend verloop van de overgang van de vrouw. De positieve schets. Er kunnen zich echter onderweg allerlei psychosociale problemen voordoen. Ik noem er een paar.

    Onbegrip van partner en omgeving.
    Problemen op het werk door concentratieverlies, “brainfog” en/of uitval door ziekte.
    Psychische problemen door verandering seksuele beleving
    Gebrek aan zelfvertrouwen
    Lege nest syndroom
    Angststoornissen/vermijding van situaties en plaatsen
    Depressie

    Een of meerdere consulten (of een heel traject) bij een psychosociaal hulpverlener kan de vrouw veel verlichting geven. Een luisterend, niet oordelend oor, een erkenning, het werken aan belemmerende patronen van denken, voelen en doen, het werken aan waarden etc. kan een vrouw goed helpen door deze verwarrende periode heen.

    Niet alle problemen zijn psychisch. Naast de psychosociaal counselor kan de vrouw ook bij de huisarts terecht, en die kan haar doorverwijzen naar de gynaecoloog.
    Profile image Betty Therapie Beverwijk Lid van Therapiepsycholoog Beverwijk
    Betty ✓
  • Even stil staan

    Soms hebben stemmingswisselingen ermee te maken dat we to hoge verwachtingen hebben aan die we niet kunnen voldoen. Als dit het geval is, is het goed om even stil te staan en je af te vragen waar het eigenlijk om gaat?
    Kan je jezelf meer ruimte geven? Kan je accepteren dat je niet alle dagen dezelfde prestatie kan leveren? Mag je van jezelf een keer niks doen? Of juist iets leuks voor jezelf doen?
    Vaak hebben we meer mogelijkheden om onze stemming positief te beïnvloeden als we denken - als we even stil staan
    Dagmar
  • Loslaten

    Wie te maken heeft met stemmingswisselingen vind dat vaak erg lastig, met name als het lijkt dat het zomaar uit de lucht komt vallen.
    Stemmingen hebben met emoties te maken en die kunnen door gedachtes of de omgeving geraakt worden en dan onze stemming veranderen.
    Vaak helpt het als we duidelijk hebben waar ze vandaan komen, dan kunnen we er iets mee en vaak wordt het vervolgens makkelijker ze weer los te laten.
    Dagmar
  • Check jezelf, je gedachten

    Check jezelf, je gedachten
    Je kan snel van stemming wisselen of bijvoorbeeld van een hele goede stemming vrij plotseling naar een slechte stemming gaan.
    Wat is er aan de hand?
    Stemming is een sfeer in jezelf, een gevoel. Vervelende gedachten creëren vervelende gevoelens en andersom. Ben je je bewust van je gedachten? Over anderen, over jezelf? Ben je je bewust van de energie die je ergens in stopt? Als dat veel is dan kan het leuk lijken maar put het tegelijkertijd uit.
    Wees bewust, onderzoek wat je precies doet in je binnenwereld.
    Deanneke ✓
  • stemming boekje

    Heb jij last van wisselende stemmingen, om meer inzicht te krijgen in je eigen gedrag, kan een stemming boekje handig zijn.
    Schrijf dagelijks op hoe je je voelt, wat je hebt gedaan, welke mensen je om je heen hebt, welke situatie, alles beschrijven wat invloed heeft op jouw humeur/stemming. Op deze manier kan je erachter komen wanneer jij je minder goed voelt.
    Je komt er dan achter welke triggers invloed hebben op jouw stemming. Maar vooral kom je er dan achter wat er voor nodig is om je beter te voelen. Kijk naar de dagen dat je je goed voelt. Welke situatie kan jij creëren, en welke mensen heb jij om je heen nodig om je beter te voelen en je stemming om te kunnen buigen.
    Lukt dit niet zelf, neem dan contact op!
    floor
  • Stemmings-dagboek

    Stemmingswisselingen kunnen vele oorzaken hebben en daarom is het goed om duidelijkheid erover te krijgen wat er eigenlijk gebeurt en wanneer en of er bepaalde aanleidingen zijn die deze stemmingen triggeren.
    Een stemmings-dagboek kan helpen om duidelijker te krijgen wat er aan de hand is.
    Aan het einde van de dag even nagaan wat er die dag is gebeurd en het opschrijven.
    Dagmar
  • In de overgang?

    Als vrouw kun je tussen ongeveer de 40 en 55 jaar in de overgang raken. Dit kan o.a. gepaard gaan met stemmingswisselingen. Je bent de klutst kwijt en je weet eigenlijk niet meer wie jij nu eigenlijk bent. Een ding is zeker, zeker niet meer degene die je was.
    Voor herkenning geef ik je als tip het boek van Francine Oomen genaamd "Oomen stroomt over'.
    Hanny
  • Wat heb ik nodig om uit deze stemming te komen?

    Het kost soms best wat doorzettingsvermogen om uit een negatieve stemming te komen. Schrijf op wat je voelt en bedenk je wat het tegenovergestelde van dit gevoel is. Vraag je af wat je nodig hebt of hoe je bereiken kunt dat je het tegenovergesteld (positieve gevoel) kunt ervaren.

    "Ik voel mij somber, wat heb ik nodig om mij opgewekt te voelen?" Focus je op wat je nodig hebt en vraag daar eventueel hulp bij van anderen.
    Sarah ✓
  • Accepteren in plaats van negatieve emoties toelaten

    Boosheid, frustratie en woede hebben meestal geen nut. “Ja maar, het is toch terecht dat ik boos ben!?” Dit is een opmerking die ik vaak tegenkom. Ja, het is terecht om boos te zijn op de man die je afsnijd in het verkeer. Hij gedraagt zich namelijk als een hork. Maar nu ben jij boos en hij merkt er niets van. Wie heb je daar nu mee? Het kan wel terecht zijn, maar als het jou niet verder helpt kun je het beter achterwege laten. Verwonder jezelf over het gedrag van die ander waardoor zijn gedrag jouw stemming niet beïnvloedt.
    Hanneke ✓
  • Accepteren betekent niet opgeven

    Veel mensen vinden het niet prettig om een zaak te accepteren omdat ze het gevoel hebben dat het dan nooit meer veranderd kan worden. Je kunt echter ook accepteren dat iets nu zo is, zonder te accepteren dat het altijd zo moet blijven. Gek genoeg zorgt het accepteren van het hier en nu er juist voor dat je kunt gaan werken aan verandering. Je laat je niet langer beheersen door de situatie, maar kiest zelf voor hoe je je wilt voelen.
    Hanneke ✓
  • Leren accepteren

    Niet accepteren helpt je echt niet verder. Voor veel mensen voelt leren accepteren als een afgang. Ze willen zich niet ergens bij neerleggen en denken dat accepteren de gemakkelijk weg is. Maar wat heb je er nu precies aan om je te blijven verzetten tegen zaken waar je geen invloed op hebt. Als je blijft piekeren over het feit dat het regent, gaat het toch niet minder hard regenen. En als je blijft piekeren over hoe slecht je behandeld bent, ben je daardoor toch niet beter behandeld?
    Hanneke ✓
  • Naar buiten

    Ga naar buiten/kom in beweging
    Eveline
  • Patronen en acceptatie

    Stemmingswisselingen, het klinkt zo beladen. Misschien voel je je het ene moment blij en het andere moment down. Het kan er allemaal bij horen. Het hoeft niet meteen een diagnose te zijn van Borderline of manisch depressief. Het kan ook zijn dat je gewoon sfeergevoelig bent, en de sferen van je omgeving in je opneemt. Ook kan het te maken hebben met de dingen die je door de dag door meemaakt. Belangrijk is dat we gaan achterhalen hoe je patroon zich ontwikkelt en wat je daar van vindt en wat je daar mee kunt en wilt. Ook kunnen we werken aan acceptatie dat dit blijkbaar iets is dat bij jou hoort. Het oordeel verminderen kan ook rust geven. Ik gun het je
    Nicolette ✓
  • anti-piekertips

    Stemmingen staan rechtstreeks in verbinding met onze gedachten. Door gedachten te sturen, remmen of dempen, kunnen we ons dus al veel beter voelen. Hier enkele praktische anti-piekertips:

    1. Geef jezelf een piekerkwartier. In die tijd mag je er zoveel mogelijk lustig op los piekeren en peinzen. Maar dan ook alleen dán.
    Dus doe dit officieel, pak er een notitieblokje bij en schrijf de piekergedachten en onrust door de dag op. Doe dat zoveel mogelijk in de HOE vorm (hoe kan ik dit aanpakken? Hoe los ik dat op? Hoe kom ik tot ...) en laat het daarna gelijk los.
    Blok vervolgens met een timer dat kwartiertje piekertijd en zet het dagelijks of later wekelijks in je agenda. Niet vlak voor het slapen, maar bij voorkeur op een nog fris moment. Hier pak je je aantekeningen erbij en mag je malen over alles dat je genoteerd hebt.
    Wanneer je ondertussen tot oplossingen komt, schrijf je die - in een andere kleur- als oplossing ook in je boekje.
    Ga na dit piekerkwartier iets anders doen.

    2. Personage strategie
    Om te voorkomen dat je bepaalde pieker situaties steeds te pas en te onpas herbeleefd in je hoofd, ga je naar de situatie kijken alsof het een filmsituatie betreft en een personage dit meemaakt ipv jijzelf.
    Dus geef die personage een naam en uiterlijk.
    En formuleer de piekergedachte in de derde persoon, bijvoorbeeld hij/zij maakt zich zorgen omdat... X vraagt zich af hoe hij/zij zo stom kon zijn? Waarom voelt X zich zo somber?

    3. Treinspotter zijn
    Benader je gedachte als een treinspotter die naar treinen kijkt. Je ziet de gedachte voorbij komen, je kijkt ernaar maar stapt niet in.
    Het helpt om je gepieker ook écht een gedachte te maken; 'alles loopt in het honderd', wordt dan 'ik heb de gedachte dat alles in het honderd loopt'. Je kunt deze spotter strategie verbinden aan de personage strategie: Hij/zij heeft de gedachte dat alles in het honderd loopt .. en zie het wegrijden....

    Succes*
    Marion ✓
  • Wees een beetje lief voor jezelf

    Jantje lacht, Jantje huilt. Hoe akelig is het als je het gevoel hebt steeds van de ene in de andere emotie te vallen. Je voelt je labiel en onzeker en barst om de kleinste dingen in tranen uit.

    Heb je er wel eens bij stil gestaan dat hormonen hierbij een grote rol kunnen spelen? Een vrouw in de overgang herkent zichzelf soms niet meer, zo slingert ze heen en weer in haar gevoel en gedrag.

    Je kunt hiervoor natuurlijk naar de overgangspoli, maar misschien is het nog wel belangrijker je te realiseren dat dit een fase is waar je doorheen moet. Wees een beetje lief voor jezelf, neem jezelf niet te serieus. En vraag aan je huisgenoten dat ook te doen ;-)
    Profile image Liesbeth Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Liesbeth ✓
  • Onderzoek je gedachten

    Onderzoek je gedachten

    Vaak zijn we in de veronderstelling dat onze gedachten "waar" zijn. Schrijf eens alle gedachten op waar je tegenaan loopt. Kies er vervolgens een uit en kijk eens of hij waar is. Is hij altijd waar? Wanneer wel, wanneer niet? Wat doet dit met jou stemming?
    Profile image Merel Psycholoog Groningen Lid van Therapiepsycholoog Groningen
    Merel ✓
  • Focussen op interne creatieve hulpmiddelen

    Om je stemming te reguleren kun je ook oefenen met focussen op een intern hulpmiddel in het hier en nu. Maak een lijstje van innerlijke eigenschappen, bijvoorbeeld: jouw waardering voor een geliefde, jouw goede gezondheid, jouw passie, jouw handigheid, jouw gevoel van eigenwaarde, jouw zintuigen om van de natuur te genieten. Let tijdens het focussen op het effect in je lichaam en geef daar extra aandacht aan! Als je dit regelmatig oefent kun je het steeds beter inzetten wanneer je bijvoorbeeld moeilijk uit een aanval van stress kunt komen.
    Anoniem
  • Focussen op externe creatieve hulpmiddelen

    Om je stemming te reguleren kun je oefenen met focussen op een extern hulpmiddel in het hier en nu. Maak een lijstje van dingen in je omgeving waar je gewoonlijk van kunt genieten, bijvoorbeeld: je huisdier, een warme douche, een geliefd familielid, een mooie film, een fijn huis, koken, bidden. Let tijdens het focussen op het effect in je lichaam en geef daar extra aandacht aan! Als je dit regelmatig oefent kun je het steeds beter inzetten wanneer je bijvoorbeeld moeilijk uit een huilbui kunt komen.
    Anoniem
  • Verveling is positief

    Plato's uitspraak is al meer dan 2000 jaar oud, maar nog steeds actueel. Gun jezelf de ruimte voor verveling, rust en afzondering!
    Jeanine
  • Drink voldoende water

    Als je anderhalve tot twee liter water per dag drinkt, krijgt je lichaam genoeg vocht en kunnen alle vitamines en mineralen die je hebt gegeten hun werk doen. Iemand die voldoende vocht drinkt, krijgt ook minder snel last van hoofdpijn en heeft veel meer energie.
    Jeanine
  • Stemmingswisselingen tijdens de overgang

    Wanneer je in de overgang bent, kun je veel last hebben van stemmingswisselingen. Vanuit het niets kun je heel boos worden of heel verdrietig. Daarna komt er vaak schaamte boven drijven.

    Geef jezelf veel tijd en ruimte om tot rust te komen of iets leuks te gaan doen. Zorg goed voor jezelf, ga lekker bewegen en vergeet vooral de humor niet.

    PS wanneer je flink gaat transpireren leg dan een koud nat washandje in je nek en de hitte trekt snel weg.
    Hanny
  • Stemmingswisselingen door de overgang?

    Mocht je als vrouw last hebben van stemmingswisselingen en je bent in de leeftijd ergens tussen 45 - 60 jaar, dan zou dat ook best eens kunnen komen door hormoonschommelingen. Veel vrouwen komen vanaf ongeveer 45 jaar in de overgang, al heb je dat zelf vaak nog niet door. Je hormonen gaan dan toch al een beetje schommelen door afnemende oestrogeenhoeveelheden. Ook al ben je elke maand nog gewoon ongesteld, de overgang is dan toch al voorzichtig begonnen. Wil je er meer over lezen? Een goede boekentip is dan: "Ook leuke meisjes worden 50" geschreven door twee vrouwen (gezondheidswetenschapper en gynaecoloog) met de laatste wetenschappelijke inzichten. Vlot en leuk geschreven en heel informatief!
    Sandra
  • Gevoelens komen en gaan

    Gevoelens komen en gaan, als wolken in een winderige lucht. Bewust ademen is mijn anker. Deze woorden zijn van de meditatieleraar Thich Nhat Hanh.
    Gebruik het bewust ademen, met aandacht je adem volgen, als houvast tijdens je wisselende gevoelens.
    Ellen
  • Stemmingswisselingen - een bolwerk van ongeziene emoties

    Stemmingswisselingen, kunnen net als een depressie een aanwijzing zijn dat er een hoop emotie in je leeft waar jij weinig mee doet. Wanneer dat zo is kan je regelmatig last krijgen van stemmingswisselingen. Gevoelens dringen zich aan je op waar je het bestaan niet van weet. Het kan zijn dat wanneer je dit leest er gelijk een weerstand omhoog komt van 'nou, daar heb ik geen last van hoor'. Dat is een herkenbare reactie. Probeer eens eerlijk te kijken naar hoe jij met het begrip emotie omgaat. Hoe is er met jouw emoties vroeger omgegaan. Hoe gingen je ouders/opvoeders er mee om. Probeer te achterhalen wat het mechanisme is om ze uit te schakelen. En doe me een plezier en zoek iemand die hier verstand van heeft en samen met jou op zoek gaat naar de oorzaak van jouw stemmingswisselingen. Wanneer jij zelf weer de regie leert terug te krijgen over hoe je kan omgaan met gevoelens hoeft het je niet steeds te overvallen. Sterkte!
    Lydia ✓
  • Jezelf beschermen en je -ik- versterken

    Je kunt stemmingswisselingen zien als een kompas waarvan de naald steeds weer een andere kant op wijst. Dat maakt het buitengewoon lastig om je persoonlijke koers te bepalen en/of continuïteit te geven, waardoor je in zeker opzicht van je pad af raakt.

    Als je hier last van hebt helpt het ieder geval om de nodige vaste lijnen in je leven te scheppen. Gewoonten, waar je niet teveel over na hoeft te denken, maar die in de uitvoering wel enige discipline vragen, geven houvast. Daarnaast is het belangrijk om je activiteiten bewust te kiezen, overzichtelijk te houden én ook uit te voeren.
    [Dus beperk jezelf in het omgaan met smartphone en social media !]

    Bepaal op momenten dat je je goed voelt je keuzes, liefst in samenspraak met iemand die je vertrouwt. Je kunt je door deze vertrouweling(en) ook laten steunen in het daadwerkelijk doen en uitvoeren van je voornemen(s). Want de uitvoering ervan is nodig om je zelfvertrouwen te sterken, opdat je meer in jezelf verankerd raakt.

    Op deze wijze verstrek je namelijk je persoonlijke -ik-kracht. Dit is de spil in je functioneren. Gevoelens en emoties zijn bedoeld als feedback-informatie voor jezelf om continue bij je doen en laten te checken of je in overeenstemming met jezelf leeft.
    Dit feedback mechanisme raakt echter van slag wanneer het je aan ik-kracht ontbreekt. Zodoende is het van belang om zowel jezelf te (laten) helpen zoals beschreven, als te oefenen in het versterken van je -ik-.

    Profile image Guido Psycholoog Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Guido ✓
  • Buit je emoties uit

    Buit je emoties uit.
    Bijvoorbeeld ben je vaak gespannen, ga je lach momenten vergroten. Hoe doe je dat?
    Vaak geven we veel aandacht en denkpower weg aan negatieve emoties, die worden dan vergroot. Waar aandacht naar toe gaat wordt groter.
    Zo is het ook goed als in een gesprek iets grappig is dit uit te buiten door goed door te lachen met je buik, het er echt laten zijn. Ook een leuke film moment kan daar bij helpen, geef je over aan de lach.
    Zorg dat je elke dag deze momenten creeer zo help je jezelf meer in balans te zijn!

    # Hier wordt niet bedoeld, onecht lachen, gewoon je overgeven aan de blijdschap die je ervaart op dat moment, even met je aandacht erbij blijven, lekker goed uitlachen
    Corina
  • Door welke bril kijk jij?

    De uitdrukking ‘de wereld door een roze bril zien’ kennen we allemaal… dan ziet alles er rooskleurig uit.

    Maar eigenlijk hebben we continu brillen op die bepalen hoe we mensen en situaties om ons heen ervaren, en die brillen hebben enorme invloed op ons humeur.

    Wat dacht je van de brillen ‘ik word niet serieus genomen’, ‘mensen proberen me een hak te zetten’, of ‘ik moet ook altijd alles alleen doen’.

    En zo zijn er nog tal van brillen die je waarneming beïnvloeden. Ze zorgen voor een tunnelvisie…. je ziet enkel nog wat je wilt zien.

    Door welke bril kijk jij? Wanneer je je hiervan bewust wordt, kun je ook oefenen in het opzetten van een neutrale of positievere bril. Dat doe je door liefdevol en met mildheid naar jezelf en/of anderen te kijken.
    Profile image Annemiek Therapie Den Bosch Lid van Therapiepsycholoog Den Bosch
    Annemiek ✓
  • Bij somberheid

    Bij somberheid:

    Ga naar buiten. Door naar buiten te gaan bevorder je de aanmaak van serotonine en dat kan je stemming helpen verbeteren. De zogenaamde winterdepressie komt door te weinig daglicht. Door het wandelen stimuleer je de doorstroming van energie en ook dat helpt tegen somberheid. Wandel in je eigen tempo en leg jezelf geen verplichtingen op over afstand of tijdsduur. Ook het wandelingetje naar de brievenbus telt mee. Kan je gelijk die kaart of brief posten om iemand anders te laten weten dat je aan hem of haar denkt!

    Zorg dat je aangeraakt wordt. Oxytocine, geproduceerd door onze hypothalamus, wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd omdat het vrijkomt bij aanraking, massage, knuffelen en vrijen en omdat het sociale banden versterkt. Het ontspant en geeft een veilig gevoel. Het komt niet alleen vrij doordat een ander je aanraakt maar door jezelf aan te raken. Probeer eens om een momentje voor jezelf te creëren en je eigen gezicht en nek heel zachtjes te masseren. Bijvoorbeeld als je in bad zit, een momentje voor jezelf hebt op de bank of lekker in bed. Maak het jezelf comfortabel!
    Ingrid ✓
  • Emotieregulatie

    Emotieregulatie is iets wat je kan aanleren als je last hebt van stemmingswisselingen. Dat stemmingen wisselen is op zich niet zo verontrustend maar hoe je er vervolgens mee omgaat maakt wel het verschil. Samen met een therapeut kan je emotieregulatie technieken aanleren. Wat is helpend en wat helpt je niet? Hoe kan je er anders mee omgaan?

    Vraag hulp als je er zelf niet uitkomt!
    Jolande
  • Je stemmingen verwelkomen

    Je verandert snel van stemming. Leid je een heel druk leven of staat het juist erg stil? Dan kan dat van invloed zijn: je slaat innerlijk op hol of de leegte in je gaat zich vullen.
    Stemmingen gaan een eigen leven leiden als je je niet veilig hebt gevoeld. Besef dat jij daar bent en dat je je stemmingen kunt verwelkomen.
    Deanneke ✓
< vorige 1 2