Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij eenzaamheid

 

Eenzaamheid - tips

Zoek je tips bij eenzaamheid?

Je kunt hier allerlei tips verkennen en een duimpje omhoog geven aan de tips die jij waardeert.

 

Meer ondersteuning nodig?

 

Pagina 1 van 3
  • Onderzoek je eenzaamheid

    Besef dat er een verschil is tussen 'eenzaam zijn' (geen familie, vrienden, kennissen hebben) en eenzaam voelen.

     

    > Wat is het verschil?

    > Onderzoek het gevoel, heb je je eerder zo gevoeld?
    > Onderzoek de oorsprong.
    > Wat kan je minder eenzaam laten voelen?

    Maaike
  • Ontwikkel moed om te leren wat je lastig vindt

    Soms is eenzaamheid het gevolg van het uit de weg gaan van lastige situaties. Uit angst iets vervelends te zullen meemaken, vermijden we lastige situaties.


    De eerste stap uit eenzaamheid kan dan zijn: moed ontwikkelen om dat te leren doen wat je lastig vindt. Lukt dat niet alleen? Vraag er dan begeleiding bij!

    Profile image Pauline Psycholoog Meppel Lid van Therapiepsycholoog De Wijk
    Pauline ✓
  • Maak weer verbinding met jezelf

    Maak weer verbinding met jezelf!

    Als je eenzaam bent, ben je de verbinding met jezelf kwijt.
    Je leeft vaak 'met je hoofd" waardoor je niet echt meer kunt voelen wie of wat je bent en wat je blij maakt.

    Doe je dit langere tijd, dan kunnen er gevoelens van eenzaamheid en zelfs depressie ontstaan.

    Weer verbinden met jezelf is een manier om jezelf terug te vinden, te ontdekken wat je blij maakt, wie je bent. Hierdoor ga je beter voor jezelf zorgen. Ook ga je automatisch meer dingen doen die je blij maken. En zul je meer contact gaan maken met de buitenwereld, op een echte bewuste manier.

    Je staat steviger in het leven, bent blijer met wie je bent en wat je hebt. Gevoelens van eenzaamheid zullen hierdoor een stuk minder zijn en zelfs bijna helemaal kunnen verdwijnen!

    Enne....komen ze af en toe terug? Niks mis mee! Je af en toe eenzaam voelen is heel menselijk. Laat ze maar lekker toe!

    Kim
  • Houd een Dankbaarheidsdagboek bij

    Houd een Dankbaarheidsdagboek bij.

    Dankbaarheid is als een medicijn voor lichaam en geest. Onderzoek wijst uit dat wie dankbaar is, gelukkiger in het leven staat, succesvoller en vergevingsgezinder is en meer energie heeft.

     

    Dankbare mensen zijn minder vatbaar voor burn-out, depressie en angsten. Dankbaarheid is geen aangeboren karaktertrek, maar je kunt het trainen. Begin vandaag nog een dankbaarheidsdagboek bij te houden en laat je verrassen van de resultaten.

    Schrijf elke dag 10 dingen op waar je dankbaar voor bent.

    Anoniem
  • Samen iets leuks doen, bijv. een cursus/een koor/sport

    Hierbij geef ik je graag een tip tegen eenzaamheid. Onderzoek wat je fijn vindt om te doen, wat je passies en interesses zijn. Vaak kun je deze dingen ook ondernemen samen met anderen. Bijvoorbeeld een kookcursus volgen, zingen in een koortje, een fotografiecursus doen, een cursus Tekenen of je sluit je aan bij een wandelgroep.
    Je zult merken dat regelmatig iets leuks ondernemen met anderen, goed helpt tegen eenzame gevoelens. En als je een groep wat te spannend vindt, kun je ook proberen om samen met 1 iemand (een buurtgenoot, vriend of kennis) wat te gaan doen, zoals wandelen, sporten of iets creatiefs. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
    Profile image Alinda Psycholoog Amstelveen Lid van Therapiepsycholoog Amstelveen
    Alinda ✓
  • Eenzaamheid gaat over je verbonden voelen

    Eenzaamheid gaat niet over alleen zijn. Er zijn immers maar genoeg mensen die prima alleen kunnen zijn zonder dat ze zich eenzaam voelen.

    Er zijn ook genoeg mensen die zich in een grote groep nog ontzettend eenzaam voelen. Waar gaat het dan wel over?

    Eenzaamheid gaat over je verbonden voelen. Verbonden voelen met anderen. Je gehoord, gezien en geliefd voelen. Zonder verbinding word je eenzaam.
    Jolande
  • Doe activiteiten met andere mensen

    Doe activiteiten met andere mensen.

     

    Zoek op internet naar de mogelijkheden.

    Je kunt denken aan:

     

    • sites als nieuwemensenlerenkennen.nl
    • single-vakanties

     

    Maar je kunt bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk gaan doen, of een leuke hobby / vereniging zoeken waarbij je contact hebt met anderen.

    E.
  • Zoek een hobby/passie

    Eenzaamheid - wat kan je eraan doen?

    Praktisch, zoek een hobby/passie/sport ga dit doen zo kom je in contact met mensen....

     

    Maaike
  • Ben jij onbewust een alleen-geboren tweeling of meerling?

    Voel jij je in de basis eenzaam? Zelfs in een ruimte vol met mensen, vrienden of binnen een groot warm gezin? Heb je het gevoel dat er toch iets niet klopt? Niet met je familie, je vrienden en je eventuele partner... Zij zijn allemaal niet degene die je zoekt?!

    Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je onbewust een alleen geboren tweeling of meerling bent. Onderzoeken hebben aangetoond dat 1:10 zwangerschappen begint als meerlingzwangerschap waarbij in 90% van de gevallen er één of meerdere in een vroeg stadium overlijden nog vóór er een echo wordt gemaakt; waardoor de medische wereld en de moeder er geen weet van hebben.

    Alleen geboren meerlingen kampen met gevoelens van leegte, eenzaamheid en onbewust schuldig voelen zonder precies te weten waarom. Het altijd zoekende zijn naar completie... naar op een diepgaand niveau begrepen willen voelen. Een intens verlangens naar weer één zijn en het blijven zoeken naar iets waarvan ze niet weten dat ze het zoeken en ooit zijn verloren. En tegelijk is het aangaan van relaties zo vreselijk moeilijk; moeizame vriendschappen op school, en ook angst om zich te binden in een relatie en tegelijk een intens verlangen naar versmelting.
    Maar ook het hebben van emotie wisselingen, neerslachtigheid, angsten en het gevoel 'iets te missen'.

    Resoneert dit voor jou? En herken jij je in één of meerdere levenspatronen die hieronder nog vermeld staan? Dan is het wellicht een idee om eens een afspraak te maken met een energetisch therapeut om dit te onderzoeken, testen en helderheid te verschaffen. Antwoorden te krijgen!

    De eenzaamheid, de innerlijke onrust en al bovenstaande uitingen zijn gebaseerd op die eerste ervaring van verlies toen je in je moeders buik zat. Niemand kan de plek innemen van je verloren tweelinghelft en dat gevoel wordt door je leven heen telkens weer getriggerd. Zonder dat je je überhaupt ervan bewust bent. En dit kan levenspatronen veroorzaken van:
    - Een knagend schuldgevoel
    - Het lastig vinden om jezelf neer te zetten in de wereld. Het gevoel: "wie ben ik nou? wat is mijn potentieel?"
    - Of juist het gevoel te hebben voor meerdere personen te moeten leven; zoveel ballen tegelijk in de lucht houden. Altijd haast hebben.
    - Verlies op verschillende vlakken. Wat wil zoveel verlies je nu duidelijk maken?
    - Het gevoel het altijd alleen te moeten doen, er alleen voor staan. Ondanks dat je misschien genoeg dierbaren in je omgeving hebt.
    - Innerlijke onrust, zoekende te zijn
    - Moeizame relaties; aantrekken en afstoten
    - Weinig zelfvertrouwen en energie; leven met de rem erop

    Mocht je een alleen geboren meerling wezen dan kan je onverwerkte emoties die daarmee gepaard gaan verwerken én loslaten zodat je vrij je eigen levenspad kunt gaan bewandelen. Voel je welkom in mijn praktijk!
    Profile image Irene Therapie Baarn Lid van Therapiepsycholoog Baarn
    Irene ✓
  • Leer je hechten aan iemand, laat jezelf zien

    Eenzaamheid is iets wat we al jong kunnen meedragen omdat we niet geleerd hebben op een goede manier te verbinden met belangrijke anderen zoals onze ouders/verzorgers.

    Vaak doordat er een onvermogen bij hen aanwezig was zich emotioneel aan je te hechten, jouw emoties op te vangen e.d. Je stond er vaak alleen voor. Dit draag je de rest van je leven mee en zo ervaar je de wereld om jou heen, een eenzame plek.

    Wanneer je uit deze eenzaamheid wil komen is het belangrijk voor je dat je je leert hechten aan iemand. Eenzaamheid betekent vaak dat je maar een deel van jezelf laat zien. Dat deel wat er vroeger wel mocht zijn. Maar de meest kwetsbare delen, jouw gevoelens en behoeften deel je niet of maar gedeeltelijk. Dat zorgt voor eenzaamheid.

    Komen uit de bubbel van eenzaamheid vraagt veel van je, veel risico. Het betekent dat je jezelf meer gaat laten zien. Het betekent dat je gaat opkomen voor wat je nodig hebt in een relatie.

    Makkelijk gezegd, maar het is een moeilijk leerproces. Een therapeut kan je helpen om uit je eenzaamheid te komen. Het alleen doen is dat vaak erg lastig. Veel sterkte hierin!
    Lydia ✓
  • Verbinden met jezelf

    Eenzaamheid: begint met het verbinden met jezelf.

    Herken je dat?
    Je voelt je eenzaam, onbegrepen.
    In eerste instantie hoop en denk je dit op te lossen door contact te zoeken met anderen. Door veel te werken, afleiding te zoeken in social media, internet ed.

    En je hoopt door het contact met anderen of afleiding te hebben je niet meer eenzaam te voelen. Dat helpt tijdelijk. Maar zodra je weer 'alleen' bent of zelfs als je met anderen bent, kan dit gevoel van 'eenzaamheid' weer de kop opsteken.

    Eenzaamheid oplossen begint bij het verbinden met jezelf. Verbinden met jezelf is niets anders als contact maken met jezelf.

    Pas als je dat kan en ook iedere dag even doet, heb je de ander of afleiding niet meer nodig om je niet eenzaam te voelen.

    Hoe doe je dat, contact maken met jezelf?
    Leg iedere dag in stilte je hand op je hart.
    Voel je hart kloppen. Probeer voor je te zien hoe je hart klopt in je borst.
    Probeer dit iedere dag minimaal 5 minuten te doen.
    Hierdoor maak je weer contact met jou ware ik en zul je je veel thuis gaan voelen met jezelf. Waardoor je eenzaamheid een stuk minder zal worden.

    Succes!
    Kim
  • Verbind je ook met andere zaken

    Verbind jezelf met niet alleen met mensen. Verbind jezelf ook met de kosmos, een gemeenschap, een dorp, een uitzicht, een boek, een muziekstuk, een dier, een stuk natuur, een filosofie, een ideaal, kunst, beweging, jezelf, een God, gewoonten, materialen zoals stenen of stofjes, een tuin, een bezigheid, je eigen fantasie, een spel, een verhaal....

    Waarmee ben jij al verbonden?

    Anoniem
  • Stop met kijken op Facebook

    Stop met kijken op Facebook als je je eenzaam voelt

    Het is allemaal heel gemakkelijk om te contacten facebook. Vrienden en kennissen delen er foto’s van feestje, vakanties, gezellige dagjes weg. De leuke aspecten van hun leven wordt gedeeld.

     

    De mindere kanten zijn er wel, alleen zie je ze niet. Zo krijg je een vertekend beeld van de werkelijkheid.

     

    En als je dan niet lekker in je vel zit, helpt dat mooie beeld van andere niet. Je kan hierdoor jaloers worden of nog eenzamer. Kijk dus voor niet op facebook als je eenzaam voelt.

    Ilse
  • Vlucht niet naar alcohol en drugs

    Vlucht niet voor je eenzaamheid door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing

    Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

    Ook vluchten voor je eenzaamheid door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.

    Therapiepsycholoog
  • Doe iedere dag iets voor iemand anders

    Je eenzaam voelen is enorm onplezierig. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen.

    Bijvoorbeeld door jezelf voor te nemen iedere dag 1 of 2 dingen te doen voor iemand anders.
    Misschien is er een familielid, vriend of buur die je een kaartje kunt sturen waarop je vertelt hoe blij je met hem/haar bent.

    Misschien is er iemand in je (naaste) omgeving die je even kunt opzoeken of bellen om te vragen hoe het met hem of haar gaat?

    Groet eens wat meer mensen in de supermarkt en op straat.
    Kijk iemand eens net iets langer aan dan je gewend bent met je vriendelijke blik. Wat ervaar je?

    Op de korte termijn ervaar je daardoor meer verbondenheid met anderen.

    Je hoeft niet te wachten, je kunt zelf iets doen!
    Profile image Pauline Psycholoog Meppel Lid van Therapiepsycholoog De Wijk
    Pauline ✓
  • ACT (acceptance and commitment therapy)

    Een gevoel van eenzaamheid kan echt akelig zijn, en je blokkeren om in beweging te komen.
    Stop met vechten tegen dit nare gevoel, accepteer dat het er is, en ga met compassie voor jezelf op weg naar verandering. ACT (acceptance and commitment therapy) kan je hierbij helpen.
    Iedereen draagt pijn, verdriet of ongemak met zich mee – dit hoeft geen beletsel te zijn om een waardevol leven te leven!
    Leontine
  • Weer verbinden met jezelf

    Vaak zijn mensen die zich regelmatig eenzaam voelen de verbinding met zichzelf kwijt.

    Weer verbinden met jezelf is een manier om jezelf terug te vinden, te ontdekken wat je blij maakt, waar je enthousiast van wordt. Zo ga je meer dingen doen die je blij maken. En zul je meer contact gaan maken met de buitenwereld, op een echte bewuste manier.

    Je bent blijer met wie je bent en wat je hebt en je staat steviger in het leven. je neemt initiatief. Gevoelens van eenzaamheid zullen hierdoor minder worden ervaren.

    Angenieta
  • Begin eens een gesprek met een naaste

    Eenzaamheid, wie kent het niet? Ten diepste hebben wij allen ergens eenzaamheid in ons en hoe kan je dat nu in contact brengen met de omgeving, zonder dat het opgelost hoeft te worden of er niet kan zijn.

    Mijn tip is, begin eens een gesprek met je partner, beste vriend over eenzaamheid en realiseer je dat het een essentieel onderdeel is van het mens-zijn.
    Walter
  • Oefening: Maak een tekening met ...

    Neem een vel papier en teken een rondje op het vel. Schrijf daar je naam bij. Dit ben jij.

    Teken daarna je familieleden op het papier. Dichtbij jouw rondje als ze dichtbij je staan. Verder weg van jouw rondje als ze verder weg staan. Noteer ook familieleden waarmee misschien het contact verbroken is. Of die zijn overleden. Of die je nooit hebt leren kennen. Gebruik een groen potlood voor mensen waarmee het contact goed is. Gebruik een rood potlood voor mensen met wie je het contact minder soepel loopt.

    Teken ook met 2 kleuren en gepaste afstanden jouw (oude)vrienden, (oud)collega's, mensen met wie je sport(te) of andere hobby's deelde, je buren, je (oud)klasgenoten, (oud)kennissen, (oud)hulpverleners e.d.

    Wat valt je op aan deze tekening als deze klaar is?
    Wat voel je daarbij?
    Welk contact zou je het meeste willen veranderen?

    Bespreek dit met iemand die dichtbij je staat.

    Anoniem
  • De zg ' 3-DINGEN-KAPSTOK'!!

    T beste advies wat ik ooit heb gekregen en waar ik me dagelijks aan houd;
    De zg ' 3-DINGEN-KAPSTOK'!!
    Ik kreeg dit advies van n ergotherapeute!! (dus niet van psychologe/psychiater waar ik ook trajecten heb doorlopen...zonder succes).
    Het houdt in;
    - iedere dag 'iets dat moet'
    - iedere dag n sociaal contact, al is t maar n telefoongesprekje
    - iedere dag iets 'leuks' voor jezelf (hoeft maar iets 'kleins' te zijn; bv n bloemetje....iets wat je lekker vind...(ieder zn dingetje)
    Wat ik zelf heb toegevoegd en waar ik veel aan heb; zet je 'eigen favoriete liedjes/muziek' op stick of playlist.......t doet je brein en je gevoel goed en dat werkt echt....heb ik ontdekt.....(werkt beter dan 'gewoon' de radio aanzetten!

    Bertie
  • Boek over eenzaamheid

    Het boek "Eenzaamheid, troost door inzicht" geschreven door Hans Stolp geeft inzicht in wat eenzaamheid precies is. Ook schrijft hij dat ieder mens zich in zijn of haar leven gedurende bepaalde periodes eenzaam voelt. En hoe gevoelens van eenzaamheid kunnen bijdragen aan een ontwikkelingsproces waarin je antwoorden kunt vinden op vragen als Wie ben ik? Wat is mijn levensopdracht? Wat heb ik geleerd? Wat mag ik nog meer leren?
    Een aanrader!
    Birgitte
  • je bent niet alleen

    Er is altijd iemand die naar je kijkt ... en dat ben jezelf. Het gaat erom dat je jezelf leuk vind en dat je daar bent waar je wilt zijn. Therapie helpt je om zelfbeeld te krijgen, zelfs positiever zelfbeeld en uiteindelijk daar te brengen waar je wilt zijn. Ik help je graag daar aan mee. Je bent niet alleen.
    Profile image Edo Therapie Roosendaal Lid van Therapiepsycholoog Roosendaal
    Edo ✓
  • Iemand met je meedragen

    Draag iets kleins dat je aan de ander doet herinneren met je mee en verbind dit aan een warme herinnering met deze persoon.
    Bijvoorbeeld in je portemonaie of zak. Iedere keer dat je er mee in contact komt, helpt het je herinneren aan het warme gevoel dat je bij iemand hebt.
    Profile image Sandra Therapie Heemstede Lid van Therapiepsycholoog Heemstede
    Sandra ✓
  • Een pot met dankbaarheidsbriefjes

    Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Denk (juist) niet te groot. Doe deze in een pot en kies een moment in de week uit waarin je alle dankbaarheidsbriefjes leest en deel deze bij voorkeur met een dierbare. Wees hierbij ook eerlijk dat je naast alle punten waar je dankbaar voor bent je ook eenzaam voelt. Probeer jezelf aan te leren dat je eenzaamheid er mag zijn, maar dat ook de dankbaarheid er mag zijn. Vaak focussen we ons alleen op de eenzaamheid en vergeten we de dankbare punten of we vinden dat we onszelf niet eenzaam mogen voelen en focussen (geforceerd) alleen op de dankbare punten. Train jezelf hierin om te balanceren tussen deze twee.
    Anoniem
  • Alleen of all-één?

    Eenzaamheid, wat betekent dit? Veelal zal je merken dat in de zoektocht naar je definitie van eenzaamheid deze louter bestaat uit betekenisverlening aan een hoeveelheid van gedachten...Deze gedachten eens onder de loep leggen en aan realistische reflectie onderwerpen geeft vaak een ander perspectief, ...immers de behoefte om weleens in je eentje dingen te ondernemen bestaat ook, is dat dan ook eenzaamheid? Zorgvuldig onderzoeken van die gedachten maakt dat het luchtiger kan worden, meer in het hier en nu en dus ook draaglijker. Probeer het maar eens !
    Profile image Mari louise Therapie Purmerend Lid van Therapiepsycholoog Purmerend
    Mari louise ✓
  • Imaginatie-oefening

    Ga ontspannen zitten, sluit je ogen en volg je ademhaling een poosje.
    Roep het beeld op van een geliefd persoon of dier, bij wie je in het verleden je veilig en geborgen hebt gevoeld. Maak in je innerlijke verbeeldingswereld contact, door haar/hem aan te raken, een gesprekje te beginnen, samen iets te doen. Kijk elkaar liefdevol aan, voel elkaars huidcontact en warmte. Wordt je bewust van veranderingen in je lichaam: ademhaling en hartslag worden kalmer, hoe voelen je hoofd, borst, buik, ledematen aan? Blijf 5 minuten in deze ervaring en sluit af met een anker-gebaar, bijvoorbeeld je hand op je borst.
    Als je deze oefening dagelijks herhaalt, wordt dit herinneringsbeeld jouw anker op momenten dat een gevoel van eenzaamheid je dreigt te overvallen.
    Anoniem
  • Sociaal netwerk

    Begin geen relatie met iemand met een groot uitgebreid sociaal netwerk.
    Dat benadrukt namelijk dat jezelf een veel kleiner netwerk hebt.
    Hierdoor zit je steeds te wachten tot je partner eindelijk een keer tijd heeft voor je heeft en wordt jouw agenda zo bepaald door je partner.
    Pablo
  • Nieuwe begroetingsmanieren

    Weet je nog van vroeger toen mensen bij een begroeting elkaar een hand - en vaak ook - drie zoenen op de wang gaven? Welke associatie roept dat bij je op? Had je daar een fijn gevoel bij, of juist niet?

    Weet je wel dat een handdruk alleen al, veelzeggend is in de interactie? Krijg je een stevige, of een slappe hand, wordt de hand van de ander ver uitgestrekt, of staat die dicht bij zijn lichaam? En hoe reageerde jij daarop? En wordt daar een kort zakelijk knikje bij gegeven, of durven de handschudders elkaar even goed in de ogen aan te kijken? Al deze aspecten zeggen eigenlijk: "Hier ben ik, zo stel ik me naar jou op. En wie ben jij, op dit moment?"

    Het gemis van handen schudden is vooral het gemis van kort aandacht geven aan jezelf en aan de ander, in het contact, hoe klein ook. Heel snel wordt er nu over gegaan naar de orde van de dag.

    Maar het kan ook anders. Begroet elkaar eens op een van deze manieren:
    - kijk de ander aan en veer je knieën licht op en neer.
    - sta tegenover elkaar met je hand op je hart. Sluit je ogen, adem eens diep. Open je ogen, kijk elkaar eens 10 seconden aan, of durf eens een halve minuut, en deel wat er in je opkomt, als je naar de ander kijkt.

    De eerste tip kun je met iedereen doen die je tegen komt. Kijk maar eens wat voor effect het heeft op jou en de ander. De laatste tip zou je goed kunnen oefenen met een dierbaar iemand. Het is vooral verrassend om te merken wat je kunt ervaren, als je langere tijd in oogcontact staat met de ander. Je ziet dan vooral hoe kwetsbaarheid een grote krachtbron en een verbinder kan zijn!

    Ik wens je fijne en inspirerende contactmomenten met een ander toe!
    Anoniem
  • Ik ben okee ook als ik het moeilijk heb

    Als je het moeilijk hebt, ga dan gemakkelijk zitten, leg een hand op je hart en vraag jezelf; wat is er zo moeilijk ?

    Stel je dan voor wat jij een goede vriend, vriendin, familielid, huisdier, toe zou wensen, als die hiermee zou zitten?

    Wens dit jezelf toe en bedenk: ik ben okee ook als ik het moeilijk heb.
    Profile image Thessa Therapie Amstelveen Lid van Therapiepsycholoog Amstelveen
    Thessa ✓
  • Hou een ritme aan, of zoek een nieuw ritme

    Eenzaamheid kan letterlijk zijn dat je geen mensen ziet, het kan ook een gevoel zijn dat je nergens bijhoort.

    Wat voor jou misschien zou kunnen helpen:
    Hou een ritme aan, of zoek een nieuw ritme. Doe elke dag een workout of maak een ommetje.
    Deel je dag in in uren en neem je elke dag voor een taak op te pakken.

    Vraag toch nog eens die vriendin/kennis om met je mee te doen met het ommetje of een bepaalde taak die je wilt oppakken.
    Profile image Madelène Therapie Ameide Lid van Therapiepsycholoog Ameide
    Madelène ✓
  • Mediteren tijdens Corona crisis

    Juist in deze tijd, waarin we veel op onszelf gewezen zijn en op onze naaste familie, zie je dat gevoelens van eenzaamheid nog meer de kop op steken.

    Misschien zit je thuis met je kinderen. Misschien ben je wel helemaal alleen.

    Bedenk dat we met zijn allen in een soortgelijke situatie zitten. Natuurlijk helpt het om te beeldbellen met vrienden, zoom calls te voeren met gelijkgestemden.

    Mij helpt het vooral om nog meer te mediteren.
    Alleen of samen met mijn kinderen.
    Te verbinden met mezelf, waardoor ik ook goed kan voelen dat alles ok is en dat ik veilig ben, wat er ook gebeurt.

    Mediteren hoeft niet moeilijk te zijn. Gewoon zitten met je ademhaling en observeren. Of je zoekt een oefening op Youtube voor vertrouwen en zelfliefde. Er is tegenwoordig heel veel online te vinden.

    Zeker met alle angst om ons heen is het zo belangrijk om te blijven verbinden met jezelf! Dat vertrouwen en die rust kun je alleen bij jezelf vinden en niet bij de ander. En het helpt tegen eenzaamheid.

    Zorg goed voor jezelf, juist in deze tijd!
    Mediteren tijdens Corona crisis
  • Tips bij Corona en isolement

    Door de Corona-maatregelen zijn velen gedwongen om vanuit huis te werken en om fysieke nabijheid van vrienden en familie te vermijden. Dat is erg wennen en op den duur ga je het contact steeds meer missen.

    Een paar tips om het vol te houden :

    - Maak meer gebruik van sociale media dan je gewend bent, maar begrens de tijd dat je ermee bezig bent.

    - Geef je huisdier extra aandacht !

    - Compenseer het gemis aan huidcontact en warmte door af en toe een zacht kussen of een warme deken bij je te nemen; neem een extra douche of bad. Echt: huid-op-huidcontact is een dagelijkse behoefte!

    - Zwaai elke dag naar de overbuurvrouw en houd de humor erin....
    Anoniem
  • Aan de buitenkant is er de illusie dat we afgescheiden zijn

    In feite ervaren wij aan de buitenkant de illusie dat we afgescheiden van elkaar bestaan, als 'jij' en 'ik'.
    In werkelijkheid behoort alles tot dezelfde kosmische soep dat geen grenzen kent.
    Het gevoel van eenzaamheid kan dus alleen maar bestaan op het ego-niveau en we komen hier op Aarde om te ontdekken dat we werkelijk dit ego niet zijn.
    Het Zelf is niet tijdelijk maar eeuwig en niet afgescheiden maar één.
    Ervaar je voor je gevoel dus eenzaamheid, hoe pijnlijk en hoe echt het ook mag lijken, WEET dat je het op het niveau van het Zelf niet bent.
    Laat me je op weg helpen.
    Michiel
  • Probeer een patroon te ontdekken

    Probeer een patroon te ontdekken.

    Waarschijnlijk wil je de oorzaak van jouw eenzame gevoel aanpakken. Maar dat is lastig wanneer je niet precies weet hoe en wanneer dit gevoel jou het meest overvalt. Daarom is het een goede eerste stap om te onderzoeken op welke momenten je vooral last hebt van deze gevoelens.

    Probeer een soort dagboekje bij te houden, dit hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten. Schrijf iedere dag kort op wanneer je deze gevoelens van eenzaamheid het sterkste voelde. Waarschijnlijk kun je na een paar weken een patroon ontdekken.

    De kans is groot dat de eenzaamheid vooral op bepaalde momenten in de dag of in de week het sterkste zal zijn. Door deze informatie kun je heel gericht gaan zoeken naar een oplossing die past bij jouw persoonlijke situatie.
    Anoniem
  • Heb geen medelijden met jezelf en zoek activiteiten/mensen op

    Eenzaamheid is een taboe. Er zijn maar weinig mensen die hardop durven te zeggen dat ze eenzaam zijn. Het komt helaas veel voor, ook onder jongeren.

    Het belangrijk om je gevoelens te uiten, al schrijf je ze maar op of bespreek je het met een therapeut. Mijn advies is om "te blijven gaan".

    Oftewel, heb geen medelijden met jezelf en zoek activiteiten/mensen op. Bedenk altijd dat er mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten of voor nog hetere vuren staan.
    Profile image Sandra Therapie Purmerend Lid van Therapiepsycholoog Purmerend
    Sandra ✓
  • familielid ziek, iedereen een beetje ziek

    Wanneer een familielid ziek is, dan is iedereen een beetje ziek. Je kan je er behoorlijk eenzaam onder voelen. Kijk eens op de site 'familievan.nl' Hier vind je tips, cursussen en een stuk erkenning.
    Peter
  • Regel een buddy

    Regel een buddy.

    Via de plaatselijke welzijnsorganisatie of een particuliere stichting kun je aangeven dat je op zoek bent naar een maatje/buddy.

    Er komt dan een coördinator bij je thuis die uitlegt wat er allemaal mogelijk is en als je dat wilt wordt er een buddy voor jou gezocht die bij je past.

    Jullie kunnen dan samen, stap voor stap dingen gaan ondernemen. Jij geeft aan wat je wilt en als je dat niet weet, gaan jullie samen op zoek naar wat jou uit je eenzaamheid kan halen.

    Het kan heel fijn zijn als er iemand is die onbevooroordeeld naar je luistert, die met je meedenkt en de tijd neemt om jou te helpen om te doen wat nodig is om weer verbinding te maken met de wereld om je heen.

    Het is echt niet zo dat het wel heel slecht met je moet gaan en je grote problemen moet hebben om in aanmerking te komen. Misschien geeft het je net het zetje dat je nodig hebt om je leven wat leuker te maken en weer verder te kunnen

    Lijkt het jou iets: bel of mail dan naar de organisatie in de buurt die dit kan regelen. Zoek bijvoorbeeld op internet met de zoekwoorden "maatje" of "buddy" en dan je woonplaats Dit soort hulp is vrijwel altijd gratis.
    Profile image Wendy Therapie Oss Lid van Therapiepsycholoog Oss
    Wendy ✓
  • Probeer je leven te leiden en onderneem!

    Probeer je leven te leiden en onderneem!

    Dit is natuurlijk heel moeilijk wanneer je je eenzaam voelt. Eigenlijk wil je naar de bioscoop gaan, een kop thee drinken op het terras, nieuwe kleren kopen....

    Maar je durft het niet, omdat je niemand hebt om dit mee te doen.

    Hoe lastig het ook is, doe het toch! Hoe meer je binnen blijft en niet tot actie komt, hoe slechter je je uiteindelijk gaat voelen. En zeker zo belangrijk, hoe groter de drempel wordt om weer tot actie te komen.
    Anoniem
  • In contact met je gevoel komen

    In contact met je gevoel komen

    Soms DENKEN mensen dat ze niet bij hun gevoelens kunnen komen. Een goede toegang tot onze gevoelens kunnen onze fysieke reacties op gebeurtenissen en gedachten vormen. Anders dan ons denken, dat toch een censuur aanbrengt van wat sociaal wenselijk en geaccepteerd is, zijn lichamelijke sensaties puur en en ongefilterd.

    Om nu beter bij jouw gevoelens te komen, kun je beginnen meer en bewuster aandacht te geven aan je lichamelijke reacties in contact met anderen.

    Voel je
    een brok in je keel,
    druk op je maag,
    hartkloppingen,
    spanning in je schouders.

    Als je een tijd bewust hierbij stil blijft staan en waarneemt wat je lichaam je vertelt, kom je bij het gevoel dat bij een fysieke reactie hoort. Zo kan bv. te veel spanning in je lichaam betekenen, dat je bang bent of je bedreigd voelt. Je wordt je steeds meer van jezelf bewust.
    Edith
  • Deel wat er in je leeft

    Omdat eenzaamheid vaak een gemis van verbondenheid is kan het helpen als je je "openbaart" aan mensen die je belangrijk vind.


    Het delen van dat wat echt in je leeft verzacht al het gevoel van eenzaamheid.
    Soms kan je je ook eenzaam voelen omdat je niet echt naar jezelf luistert en te weinig aandacht aan dat besteedt wat je voelt, denkt en wilt.


    Meer in contact komen met dat wat je echt ervaart en er uiting aan geven laat ook vaak het rare gevoel van eenzaamheid verdwijnen.


    Het is verbazingwekkend hoeveel verbondenheid tussen mensen ontstaat als datgeen benoemd werd wat echt tussen hen aanwezig is.

    Edith
  • Maak je lid van een teamsport

    Men kan zich eenzaam voelen als men alleen is. Men kan zich ook eenzaam voelen tussen allerlei andere mensen. Of je voelt je eenzaam in een nieuwe woonplaats...


    Mijn tip is: 

    Maak je lid van een teamsport. Een wandelclub is ook sport!

    Geef jezelf de opdracht om met minstens drie mensen per dag te praten, al is het over het weer.
    bijvoorbeeld met de postbode, de cassère, de mevrouw die elke dag langs je huis loopt met de hond.

    Nog een tip: koop een hond. Dan wandel je een aantal keren per dag en je komt makkelijk in contact met andere hondenbezitters.

    Anoniem
  • Ga vrijwilligerswerk doen!

    Ga vrijwilligerswerk doen!

    Naast dat je nuttig bezig bent ontmoet je andere mensen. Van het een komt het ander...van een kennis wordt het misschien een vriend(in). Je moet ergens beginnen...het vraagt actie van jezelf.

    Eenzaamheid lost zich niet vanzelf op...je moet er wel zelf iets voor doen.

    Ineke
  • Troost jezelf

    Voel je je eenzaam, troost jezelf dan eens. Wees liefdevol voor jezelf door bijvoorbeeld jezelf te verwennen met een goed boek, lekker bad of naar mooie muziek te luisteren.

     

    Verder helpt het om de gevoelens van eenzaamheid van je af te schrijven of met een vriend of vriendin te bellen en te vertellen hoe jij je voelt.

    Ilse
  • Zoek een therapeut

    Heb je last van eenzaamheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.

    Therapiepsycholoog
  • omarm

    Voel je eenzaamheid? omarm op dat moment letterlijk jezelf en spreek iets liefs uit naar jezelf, aai jezelf even en laat het er even zijn.
    Anoniem
  • bibliotheek

    ga 's morgens koffie drinken in de dichtstbijzijnde bibliotheek. Vaak komen daar mensen een uurtje lezen in kranten, tijdschriften... en om een praatje te maken.
    Anoniem
  • Breng je waarde in kaart

    Eenzaamheid kan ons gevoel van verbinding met anderen en met onszelf ondermijnen. Het kan helpen om te ontdekken wat voor jou echt betekenisvol is in het leven. Waar wil je voor staan, zelfs in moeilijke tijden? Neem even de tijd om te schrijven over de mensen, activiteiten of doelen die je belangrijk vindt. Deze oefening is een manier om in contact te komen met je waarden, iets waar je altijd naar terug kunt keren. Wat voor soort relatie wil je bijvoorbeeld ontwikkelen met anderen? Zodra je dat helder hebt, kun je kleine stapjes zetten die daarbij aansluiten, bijvoorbeeld door vaker je waardering voor een vriend uit te spreken of tijd vrij te maken voor een gezamenlijke activiteit.
    Profile image Barbara Therapie Landsmeer Lid van Therapiepsycholoog Landsmeer
    Barbara ✓
  • Mooi lied

    Op zaterdag 28 september '24 zong Sera het lied 'Je draagt het niet alleen' van Matthijn Buwalda. Zo'n mooi en troostend lied als je het gevoel hebt dat je je pijn en eenzaamheid helemaal alleen moet dragen.
    Profile image Renate Therapie Apeldoorn Lid van Therapiepsycholoog Apeldoorn
    Renate ✓
  • Eenzaamheid door verhuizing of onbekende plek..

    Eenzaamheid is heel lastig. Je kunt er niet altijd iets doen.
    In dat soort gevallen is het raadzaam de focus te verleggen naar iets wat binnen jouw eigen controle ligt. Voor sommigen in sommige situaties, kan het een kans zijn om jezelf nog grondiger te leren kennen.

    Ga een journal bij houden met het doel alles over jezelf te weten te komen. In allerlei situaties ook. Ga er op uit! Blijf dingen ondernemen. Maar ipv het doel dat jou dit contacten moet opleveren, is jouw doel: Jezelf nog beter leren begrijpen en kennen.
    Leer zo veel mogelijk skills te ontwikkelen om met dit soort zware uitdagingen in het leven om te gaan. Leer het leven nog beter kennen en begrijpen. Stel jezelf nieuwsgierig en lerend op naar jezelf.

    Dus ga experimenteren: Bioscoop, festival, uiteten alleen, cursus volgen, sporten? Nieuwe mensen aanspreken..Wat werkt voor je en waarom? Welke skills heb je daarvoor gebruikt? Hou van deze situaties jouw gedachten, gevoelens en gedrag bij. Leg de focus op zelfverdieping en reflectie voor nog meer zelfkennis, ipv de wil om niet meer eenzaam te zijn.
    Profile image Niki Therapie Amsterdam Lid van Therapiepsycholoog Amsterdam
    Niki ✓
  • Tonglen meditatie

    Eenzaamheid is niet alleen van jou, maar gedeeld door vele anderen.
    Wanneer je denkt dat je alleen bent, denken velen dit tegelijkertijd met jou.

    We focussen ons vaak op wat er ontbreekt in contact met anderen, maar eigenlijk zijn we niet in verbinding met onszelf.

    Tip: oefen jezelf in de Tonglen meditatie waarbij je jouw pijn (en daarmee die van vele anderen) inademt en bij de uitademing verzacht in en naar deze pijn. Doe dit een paar minuten en oefen dit regelmatig om je op een andere manier te gaan verhouden tot je eenzaamheid.

    Je kan op internet makkelijk meer informatie vinden over deze meditatie.
    Succes!
    Profile image Mirjam Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Den Haag
    Mirjam ✓
  • Reframing Loneliness: Building Connections as an Expat

    It's natural and common to feel lonely in a new country, where more energy and effort are required to build a network from the beginning. Using one of the most effective CBT techniques, you can try to reframe negative thoughts about your situation. For example, instead of thinking "I'm all alone in a foreign country," shift your perspective to "This is an opportunity to explore and meet new people." Set small, achievable goals, such as joining local clubs or attending events, to gradually build a social network. Additionally, practice mindfulness to stay present and engaged in your new environment, which can help reduce feelings of isolation.
    Profile image Nataliya Psychologist Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Nataliya ✓
  • Sta stil bij wat je precies voelt

    Wanneer je je eenzaam voelt is het belangrijk om even “ stil te staan” Omarm als het ware het gevoel, laat het er gewoon zijn. Het mag, het hoort erbij. Accepteer het gevoel, in plaats van ertegen te vechten. Je zult merken dat het nare gevoel verdwijnt.
    Profile image Sandra Therapie Purmerend Lid van Therapiepsycholoog Purmerend
    Sandra ✓
  • Helen door delen

    Helen door delen is de eerste stap die je kan zetten om uit je gevoel van eenzaamheid en isolement te komen. Het is het pad van opnieuw in verbinding durven gaan met belangrijke anderen om je heen.
    Jolanda ✓
  • Eenzaamheid

    Soms zijn contacten verwaterd en kun je ze weer nieuw leven inblazen. Je hebt misschien nog een telefoonnummer of e-mailadres of via Linked Inn. Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. En neem de stap om eens te vragen hoe het is en wat af te spreken.
    Zoek naar gezamenlijke interesses. Ga je altijd alleen wandelen?
    Misschien wil iemand wel met je mee.
    Profile image Madelène Therapie Ameide Lid van Therapiepsycholoog Ameide
    Madelène ✓
  • Alleen voelen

    Alleen voelen, herken je dat, dat je het gevoel hebt dat je je alleen of eenzaam voelt ondanks je andere mensen om je heen hebt? Komt dit thema regelmatig terug of is het een pijnlijk iets voor jou, kijk dan eens terug hoe het vroeger voor jou als kind was. Heb je je toen ook zo gevoeld in jouw gezin van herkomst? Als je met die jongere jij contact kan maken kan de eenzaamheid in het nu verzachten.
    Profile image Colin Therapie Zwaag - Hoorn Lid van Therapiepsycholoog Zwaag
    Colin ✓
  • Eenzaamheid zit van binnen

    We voelen ons allemaal weleens eenzaam, maar integenstelling tot wat veel mensen denken, ligt dat niet aan het aantal mensen waar je contact mee hebt gehad. Het ligt aan de mate waarin je daar behoefte aan hebt. Zo zie je bijvoorbeeld dat extroverte mensen vaak veel meer behoefte hebben aan mensen om hun heen dan introverte. Voor introverte mensen is veel tijd alleen vaak belangrijk om op te laden. Het leven op zich is al spannend genoeg. Daarnaast ligt het aan de kwaliteit van het contact. Praten jullie alleen over koetjes of kalfjes of mag je ook iets persoonlijks vertellen? En de ander ook? Probeer echt te luisteren en ga een dialoog aan ipv het vertellen van een verhaal. Het hoeft niet altijd spannend te zijn wat je vertelt. Als je om elkaar geeft, heb je interesse in de ander zijn welbevinden.
    Profile image Michelle Psycholoog Leiden Lid van Therapiepsycholoog Leiden
    Michelle ✓
  • Voel je je verveeld of eenzaam?

    Als je je vaak verveeld voelt, onderzoek dan dat gevoel eens goed. Verveeldheid wordt soms onterecht snel gekoppeld met niet goed weten wat je moet doen in het moment. Maar verveeldheid kan ook een acuut gevoel van eenzaamheid zijn. Kijk eens wat er gebeurd als je contact maakt met iemand als je je verveeld. Een telefoontje met een naaste, of tijdens een wandeling of boodschappen doen even een klein praatje maken met iemand kan je al een beter gevoel geven. En als je dan toch aan de praat raakt, stel iemand dan eens een extra vraag. Gewoon uit nieuwsgierigheid of interesse. Contact maken met mensen om je heen geeft je een gevoel van weer verbonden zijn. Je verveeldheid kan hier haast niet naast bestaan. Vind je het lastig om contact te maken met vreemden? Houd het klein en zeg gewoon eens hallo op momenten dat je dat anders niet zou doen.
    Profile image Isabel Therapie Hoorn Lid van Therapiepsycholoog Hoorn
    Isabel ✓
  • Kom in beweging

    Al is het moeilijk: kom in beweging, geef jezelf een "schop onder de kont". Bij eenzaamheid trek je je terug, letterlijk maar ook figuurlijk in je lichaam. En er moet weer energie in je systeem om tot iets anders te komen. Maar ook om je weer te kunnen verbinden met de mensen m je heen. Dus ga bewegen. Iedereen zal je zeggen dat je moet gaan wandelen, maar doe dat ook! Sluit je aan bij een groep in de buurt, overal worden tegenwoordig beweegactiviteiten georganiseerd.
    Anoniem
  • Vat van Zelfwaardering

    Vat van Zelfwaardering.
    Wanneer we ons eenzaam voelen, denken we ook vaak negatief over onszelf. We hebben allemaal een vaatje in ons dat gevuld is met zelfwaardering. Wanneer we negatief over onszelf denken praten, dan is dat vat vrij leeg. Je kunt dit vat zelf vullen.
    Doe drie keer per dag iets kleins, positiefs, vriendelijks voor jezelf of een ander. Geef jezelf dan een 'heitje'. Zeg tegen jezelf "goed dat ik je zie". Je zult al snel merken dat er dingen gaan veranderen.
    Profile image Ingrid Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Ingrid ✓
  • Boekentip: verlangen naar verbinding

    ls je van lezen houdt dan is het boek van Brenée Brown: 'Verlangen naar verbinding" een aanrader.

    Brenée vertelt: we voelen ons eenzaam als we het gevoel hebben niet verbonden te zijn. De kern van eenzaamheid is de afwezigheid van betekenisvolle sociale interactie. Ik denk dat er niets eenzamers is dan samen zijn met anderen en je alleen voelen.
    Neurologisch, hormonaal en genetisch zijn we meer in de wieg gelegd voor onderlinge afhankelijkheid dan voor onafhankelijkheid.

    Blijf niet zitten in je eenzaamheid maar zoek hulp als je hier niet mee verder komt.
    Profile image Miriam Therapie Ermelo Lid van Therapiepsycholoog Ermelo
    Miriam ✓
  • Je hebt altijd jezelf

    Voel je je eenzaam? Ga dan eens in gesprek met jezelf. Het is een uitgelezen kans om te onderzoeken; wie ben ik? Waar hou ik van? Wat mis ik in deze eenzaamheid? Waar kan ik dat vinden? Gebruik de tijd om te onderzoeken!
    Anoniem
  • Eenzaam voelen en eenzaam zijn

    Eenzaam voelen is niet hetzelfde als eenzaam zijn; merk jij dat je gedachten dat eenzame gevoel creëren? Maak op die momenten dan eens contact met je waarden, bijvoorbeeld verbondenheid, betrokkenheid, vrijheid, liefde... en richt daar je aandacht op.
    Profile image Mari louise Therapie Purmerend Lid van Therapiepsycholoog Purmerend
    Mari louise ✓
  • Naar buiten gaan kan al de eerste stap zijn

    Vaak doet een wandeling maken al wonderen. Je voelt je beter als je in de natuur bent en daar even doorheen wandelt. Dit geeft ruimte om anderen te zien, tegen te komen en een gesprek te kunnen starten. Het kan beginnen bij die ene ontmoeting. Jij kunt zelf die mogelijkheden creëren.
    Anoniem
  • Onderzoek je gevoelens van Eenzaamheid

    Gevoelens van eenzaamheid horen bij het leven, maar wanneer je altijd een eenzaam gevoel hebt kan dat ziekmakend zijn.

    De een vindt het fijn om alleen te zijn en voelt zich nooit eenzaam.
    Een ander voelt zich eenzaam ondanks de aanwezigheid van veel familie en vrienden.
    Gevoelens van eenzaamheid komen ook voor bij mensen die juist veel mensen om zich heen hebben. Zij hebben soms het gevoel dat ze geen aansluiting kunnen vinden, dat niemand ze begrijpt of zijn bang om naar iemand toe te stappen om kennis te maken.
    Herken jij jezelf hierin? Maak je gevoelens van eenzaamheid eens bespreekbaar. Je komt dan tot de ontdekking dat er meer mensen zijn in jouw omgeving die zich eenzaam voelen.

    Als je het eng vindt om dit te bespreken met een bekende, dan zou je eens een gesprek kunnen aangaan met een therapeut die samen met jou gaat onderzoeken waarom jij je zo eenzaam voelt en hoe je dit kunt doorbreken.
    Profile image Anja Therapie Breda Lid van Therapiepsycholoog Breda
    Anja ✓
  • Eenzaamheid doorbreken

    Eenzaamheid, niet iedereen wil aangeven dat hij/zij iemand hier mee te maken heeft. Maar toch komt het vaker voor dan je denkt. En niet alleen bij oudere mensen. Ik heb ook jongere mensen in de praktijk die hier last van hebben, om welke reden dan ook.

    Graag verken ik met je hoe het komt, dat je eenzaam bent of je je eenzaam voelt. Ook wil ik weten hoe je het ziet als je je eenzaamheid doorbreekt en hoe je leven er dan uit zou zien, en wat je wensen zijn. Ook heb ik verschillende manieren om het te doorbreken. Die manieren bespreek ik graag met je in persoonlijke gesprekken.
    Nicolette ✓
  • Eenzaamheid doorbreken

    Eenzaamheid, niet iedereen wil aangeven dat hij/zij iemand hier mee te maken heeft. Maar toch komt het vaker voor dan je denkt. En niet alleen bij oudere mensen. Ik heb ook jongere mensen in de praktijk die hier last van hebben, om welke reden dan ook.

    Graag verken ik met je hoe het komt, dat je eenzaam bent of je je eenzaam voelt. Ook wil ik weten hoe je het ziet als je je eenzaamheid doorbreekt en hoe je leven er dan uit zou zien, en wat je wensen zijn. Ook heb ik verschillende manieren om het te doorbreken. Die manieren bespreek ik graag met je in persoonlijke gesprekken.
    Profile image Nicolette Online Psycholoog Lid van Therapiepsycholoog Breda
    Nicolette ✓
  • Eenzaamheid

    Je bent geneigd om je eenzaamheid te verjagen. Snel je mobiel of laptop pakken, de tv aanzetten. Vooral weg van het eenzame gevoel. Eenzaamheid hoort bij het leven. Niemand voelt op hetzelfde moment wat jij voelt. Wel kun je naar een luisterend oor vragen om je gevoelens te delen. Kun je niet delen, sta de gevoelens dan toe. Wanneer je niet weg rent, komt er vanzelf een antwoord vanuit je ziel. Luister daar naar en zet stappen. Ook al zijn deze stappen heel eng. Heb je hulp nodig, neem dan contact met me op.
    Hanny
  • vrijwilligerswerk

    Leg niet zozeer de focus direct op het maken van contact met mensen als je het gevoel hebt dat daar je drempel zit. Maak kennis met een doel: ga vrijwilligerswerk doen. Vaak werkt het als je jouw focus kunt verleggen naar bijvoorbeeld dieren, iets opknappen, tuinieren. Je hebt dan een ander houvast: je kunt iets ondernemen wat je leuk vindt en vanuit daar verkennen hoe je de mensen die daar ook met eenzelfde doel zijn net zo goed hun grenzen aan het verkennen zijn.
    Profile image Marcella Psycholoog Tilburg Lid van Therapiepsycholoog Tilburg
    Marcella ✓
  • Alleen zijn, zonder je eenzaam te voelen

    Eenzaamheid, het klinkt niet zo fijn....
    Je kunt eenzaam zijn, zonder alleen te zijn.

    Maar je kunt ook alleen zijn, zonder je eenzaam te voelen.

    Het heeft met wensen, verlangens, behoeftes en verwachtingen te maken.
    Hoe zit dat bij jou? Kun je dit achterhalen?
    Zo nee, dan verken ik graag met jou hoe jij wilt staan in het leven, hoe je dat kunt bereiken en wat er nog te doen staat, om je gelukkiger te maken.

    Ik help je er graag bij!
    Nicolette ✓
  • Bloemen voor....jezelf

    Het lastige is vaak om eenzaamheid goed te omschrijven. De beleving kan zo divers zijn evenals de drempels die mensen ervaren om vanuit zichzelf in beweging te komen. In Tilburg bestaat de site T Helpt: vele initiatieven om eenzaamheid te doorbreken zijn beschikbaar. En toch hoor ik eenzaamheid, hand in hand vaak met een vorm van neerslachtigheid en depressiviteit, nog zo vaak in mijn praktijk voorbij komen. Een bericht van een client die best een pittige tijd doormaakt, gaf me inspiratie: hij kocht bloemen voor zichzelf en sprak hardop uit eerst eens bevriend met zichzelf te raken. Maak die afspraak eens met jezelf: ik word mijn vriend(in) en voel, ervaar en bedenk waar dit dan voor staat. Verbind je eerst met jezelf, ontdek wat goed voelt en waarom en zoek dit bij anderen. Maak jezelf het centrale middelpunt van wat jij jezelf gunt, waar jij van geniet, hoe jij jezelf steunt en daardoor anderen die ook jou zien.
    Profile image Marcella Psycholoog Tilburg Lid van Therapiepsycholoog Tilburg
    Marcella ✓
  • Kans op magie

    Eenzaam ?

    Wat voel je, als je je eenzaam voelt ?
    Probeer deze vraag zo precies mogelijk te beantwoorden. Niet vanuit je verstand, maar vanuit je gevoel.
    Stel jezelf vervolgens de vraag of je deze gevoelens kunt omarmen.......

    En dan is er kans op magie. Door de eenzaamheidsgevoelens te omarmen is de eenzaamheid verdwenen.

    Geloof me niet, probeer het uit !!!!!!!!
    Marije ✓
  • Omgaan met angst

    Omgaan met angst:

    Juist dat waar je het meest over piekert of angstig over voelt , zou je jezelf eens vriendelijk toe kunnen uitnodigen om het juist wel te doen. Door dingen te blijven doen die je eng vindt, leer je met de spanning om te gaan. De angst hiervoor neemt dan af.
    Profile image Mari louise Therapie Purmerend Lid van Therapiepsycholoog Purmerend
    Mari louise ✓
  • Eenzaamheid

    Eenzaamheid kan soms moeilijk te verdragen zijn. Misschien helpt het je wanneer je weet dat iedereen met eenzaamheid te maken heeft. Je ziet het niet aan de buitenkant. Kun je je eenzaamheid verdragen? Kun je voelen wat je nodig hebt en daarna stappen zetten richting je behoefte?
    Wanneer het je niet lukt om je eenzaamheid te doorbreken en je hebt hulp nodig, neem dan contact met me op. Je kunt je eenzaamheid doorbreken!
    Hanny
  • Extra hart

    De illusie dat we een ander nodig hebben om eenzaamheid op te heffen, houd een gevoel van gevangen zitten in stand. Een eenzaam hart heeft 'iets' nodig om een opening te hebben naar zuurstof. Huur hart-ruimte met de hulp van een therapeut en ontdek hoe snel jij kunt transformeren naar een hart met liefde.
    Yvonne
  • Laat je helpen zoeken

    Eenzaamheid kennen we allemaal en we kunnen eenzaam zijn in gezelschap of bijvoorbeeld alleen 'op de bank'. Wanneer je goed kijkt zie je meer mensen die ook eenzaam zijn, alleen weten deze het soms beter te verbergen. Het helpt wanneer je ziet dat je minder 'alleen' bent en dat anderen dat eigenlijk ook regelmatig eenzaam zijn. Laat je helpen in anders kijken!
    Hans ✓
  • Trauma en met andere mensen omgaan

    "Trauma maakt het enorm lastig om met ander mensen om te gaan en zinvolle relaties te onderhouden" schrijft Bessel van der Kolk in zijn boek Traumasporen.
    Het kan dus dat het niet aan jou ligt maar aan dat wat je is overkomen. En dat je daardoor niet makkelijk aansluiting vindt of verbinding maakt.
    Een gesprek met een therapeut kan je op weg helpen om de gevolgen van je trauma te herkennen en meehelpen om de gevolgen ervan te verkleinen
    Profile image Janneke Therapie Ommen Lid van Therapiepsycholoog Ommen
    Janneke ✓
  • Werken aan je zelfwaarde

    Emotionele eenzaamheid
    Samen met iemand zijn, of een relatie hebben en je dan toch eenzaam voelen. Hoe kan dat?
    Als je jezelf niet op waarde schat dan kunnen deze gevoelens je overvallen. Bijvoorbeeld dat je je niet goed genoeg voelt, of jezelf bestempelt als sukkel, loser, als waardeloos.

    Dit zijn geen feiten maar zijn overtuigingen die je geïntegreerd hebt.
    Okay, je bent niet foutloos of perfect, maar wel goed zoals je bent. Goed en minder goede eigenschappen.
    Je bent t waard om geliefd te worden, en hoort bij de grote menselijke familie. En deze liefde die we allemaal nodig hebben begint bij zelfliefde: Bij het helen van je eigen wonden en het updaten van je overtuigingen over jezelf.
    Hoe? door te werken aan je zelfwaarde. Als je jezelf op waarde schat en in staat bent om alleen te zijn omdat je zelf okay bent kan dit veel bijdragen aan het niet meer eenzaam voelen.
    Schrijf je positieve punten eens op en lees ze na.
    Vul ze elke dag aan met nieuwe gevoelens en ervaringen. Zo zul je langzamerhand meer waardering krijgen voor jezelf.
    Profile image Alies Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog Zwolle
    Alies ✓
  • Leren je lichaam te ervaren

    Lieve jij,
    in het proces van leren omgaan met jezelf, en je gevoelens van bijvoorbeeld eenzaamheid is het belangrijk dat je leert om ín verbinding, je gevoel leert te ervaren. Als lichaamsgericht werkend therapeut weet ik dat dit onmogelijk te begrijpen is met je denkhoofd.
    Iedere keer opnieuw word ik verrast door het proces van heling dat plaatsvindt als de ander, van binnen toe durft te gaan naar het gevoel... samen aanwezig zijn bij "het gat", de pijn of het grote verdriet maakt dat niet de situatie verandert, maar wel onze beleving daarvan.

    Met een werkelijk luisterend oor en gepaste aandacht, kun je gaan ervaren dat het ook bij jou van binnen kan gaan verzachten.
    Meestal is dit niet een quick fix; ik ben bereid met je te onderzoeken, met mee te lopen, en je te ontmoeten in je kwetsbaarheid.
    Profile image Annemieke Therapie Meppel Lid van Therapiepsycholoog Meppel
    Annemieke ✓
  • JIJ bent de belangrijkste persoon in je leven

    Wanneer je je eenzaam voelt, ervaar je geen of weinig verbinding met anderen. Je kunt je eenzaam voelen, terwijl je niet alleen bent. Je hebt misschien een relatie, gezin, vriendschappen en toch voel je je alleen. Eenzaamheid gaat niet over de hoeveelheid mensen om je heen, maar hoe je het contact ervaart. Of je voelt je eenzaam vanwege het gemis aan een partner, gezin, of vriendschap.

    Signalen die op eenzaamheid kunnen wijzen:
    - je ervaart geen of weinig verbinding met anderen
    - je voelt je niet gezien, gehoord of gewaardeerd
    - je voelt je anders dan anderen
    - je mist een partner, vriendschap of familie
    - je voelt je onzeker of verlegen in contact
    - je houdt mensen enerzijds op afstand en anderzijds heb je claimgedrag
    - je hebt een negatief zelfbeeld
    - je voelt je vermoeid, hebt hoofdpijn, veel spanning, gebrek aan eetlust, slaapt slecht
    - je hebt gevoelens van verlatenheid, machteloosheid
    - je voelt teleurstelling, verdriet, boosheid, angst
    - je hebt het vertrouwen in andere mensen verloren

    Therapie kan helpen om de oorzaak van jouw gevoel van eenzaamheid te onderzoeken. Én hoe je de eenzaamheid kunt doorbreken. Ook belangrijk om te gaan werken aan de verbinding met jezelf. JIJ bent immers de belangrijkste persoon in je leven.

    Ingrid ✓
  • Je hebt altijd jezelf bij je

    Waarheen je ook gaat of wat je ook doet, je hebt altijd jezelf bij je.
    Wees er voor jezelf, behandel jezelf zoals een vriend(in) dit zou doen. Dan krijg je meer verbinding met jezelf en wordt het ook makkelijker voor je om meer verbinding met anderen te gaan ervaren.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Eenzaamheid door Social media

    Een veel gehoord iets in deze tijd, ook bij veel jonge mensen: door sociale media staan we altijd aan; we doen dit vaak uit gewoonte. Facebook, Instagram , snap… en we weten 24-7 van elkaar wat we doen en waar we zijn. Wat zouden we graag uit willen staan even, want door die alles voelen we ons steeds meer eenzaam . We lezen hoe leuk iedereen het heeft etc. Hierdoor ontstaat ook onzekerheid . En echt contact dat is er dan niet. ( niet met jezelf en dan ook niet met de ander) Ja, het is vaak niet makkelijk om even bewust je telefoon niet te checken , maar het helpt wel! Probeer iets leuks te doen, even in contact met jezelf.
    Mascha
  • Leer je jongere jij koesteren

    Eenzaamheid is niet iets wat je overkomt. Het heeft ook in wezen niets te maken met alleen zijn, ondanks dat we dat vaak denken. Soms voelen we onszelf JUIST eenzaam terwijl we niet alleen zijn. Het is een gevoel wat ontstaat omdat je jezelf niet meer verbonden voelt. Dat betekent dat je jezelf niet meer bewust bent van wat je werkelijk bent. Je kunt dit helen door jouw jongere jij te leren koesteren. Naarmate je hier in slaagt, zul je merken dat het gevoel van eenzaamheid vervaagt. Succes!
    Nathalie
  • De weg uit de eenzaamheid

    Stel je eens voor...
    Dat jouw gevoel van eenzaamheid niet komt door jouw omstandigheden
    Stel jezelf eens voor... dat dit gevoel niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt
    En dat het kan oplossen, zomaar in het niets, terwijl er helemaal niets verandert aan jouw omgeving...of de situatie waar je jezelf in bevindt...
    Dat iedereen nog hetzelfde is als daarvoor, maar dat jij dit ineens heel anders ervaart... en er zelfs de positieve kant er van inziet...
    Stel je dat eens voor...
    Dat is mij uiteindelijk gelukt... met behulp van een combinatie tussen EMDR & Mindfulness. Het gevoel van eenzaamheid verdween, want ik vond mezelf terug en daarmee mijn natuurlijke staat van zijn waar geluk en verbinding altijd aanwezig is...
    Ik hoefde er alleen maar contact mee te maken! :-)
    Nathalie
  • Verbinding zit van binnen

    Ik wens je een gelukkig 2022. Maar ik weet dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. De feestdagen kunnen je weer extra geconfronteerd hebben met je gevoelens van eenzaamheid. Die gevoelens zijn niet zozeer afhankelijk van de vraag of je veel of weinig mensen om je heen had, maar meer van de ervaring van verbinding met anderen, of ze nou fysiek aanwezig waren of niet. En van de vraag of je het een beetje met jezelf kunt vinden. Sluit vrede met je zelf. Je bent het waard.
    ' Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, er is Eén die van je houdt.' (Ramses Shaffy).
    Anoniem
  • Boekentip; René Diekstra "In gesprek met je ouders"

    Als we eenzaam zijn is er meestal sprake van een stuk afgeslotenheid in onszelf. Om dit verder te onderzoeken is het een aanrader om met het boek van René Diekstra; "In gesprek met je ouders" aan de slag te gaan. Door de oefeningen in dit boek krijg je meer duidelijkheid over jouw achtergrond, je ouders en familie en hun verleden. De ervaringen uit jouw familie geschiedeins onderzoeken, kan het eenzame gevoel vullen met begrip waardering en liefde. Dit zorgt voor warmte in jou systeem.
    Anoniem
  • Wat zou je nodig hebben?

    Wat is eenzaam eigenlijk? Hoe beleef je dit en wat zou je nodig hebben om het te doorbreken? Want er zijn initiatieven genoeg, maar de opkomst is vaak laag..... deel eens wat je tegenhoudt, wat je zou willen ervaren binnen nieuwe contacten, wat eenzaamheid voor jou op zou lossen. Hoe zou jouw wereld rijker kunnen worden door anderen toe te laten op een manier die bij je past? Dat is zo wezenlijk om te delen, want niemand anders vult het exact voor jou in. Vanuit onze organisatie hebben we het echt georganiseerd, maar de opkomst....dus ergens missen we iets. Deel wat je nodig hebt en laat dit je hulpverleners weten: dan komen we tot maatwerk. Samen sterk!
    Marcella
  • Eenzaamheid hoort bij het leven

    Wie is er nooit eenzaam? Hoort eenzaamheid niet gewoon bij ons leven? Maar eenzaamheid kan ons veel verdriet doen en gevoelens van er niet bij horen of er niet toe doen geven.

    Accepteren dat eenzaamheid bij het leven hoort, kan al een grote stap zijn om er niet onder gebukt te (blijven) gaan. Stop het gevecht: 'Ik wil niet eenzaam zijn." Dat helpt je niet.

    Vraag je af wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt. Is het aan gezelschap, een goed gesprek, een wandeling met iemand in de natuur? Ontdek dat eerst en zet dan een eerste stap naar je doel. Een eerste kleine stap kan zijn een appje naar iemand sturen, kijken of er een vereniging in de buurt is, bedenken of je anderen in de buurt kent die misschien ook behoefte aan gezelschap hebben. Jij alleen kan die eerste stap zetten.
    Anoniem
  • Maak eenzaamheid bespreekbaar

    Onder jongeren blijft het thema eenzaamheid met grote regelmaat onbesproken. Alsof er een taboe op rust. Wat zo zonde is omdat het een onderwerp is wat, zeker ook tijdens Corona, absoluut leeft onder jongeren. Door het kenbaar te maken kunnen er situaties op je pad komen die er anders sowieso niet zouden ontstaan. Je kunt hulp en/of uitnodigingen aangeboden krijgen, herkenning en/of steun krijgen vanuit onverwachte hoek. Als jij er over durft te praten motiveer je wellicht ook een ander uit over die spannende drempel te stappen.
    Saskia
  • Kleine dingen waardoor je je minder eenzaam voelt

    Eenzaamheid is een heel ondermijnend gevoel, we hebben er allemaal wel eens last van. Bijvoorbeeld als je je niet gezien voelt door een ander of je wordt overgeslagen bij iets.
    Bij sommige mensen lijkt het allemaal vanzelf te gaan, die sociale omgang. Dat plezier met elkaar.
    Het zijn vaak al de kleine dingen waardoor je je minder eenzaam voelt. Bijv. jezelf blij maken met een klusje doen dat je al lang hebt laten liggen. En vanuit dat gevoel iemand bellen. Of de hond uitlaten en daarover vertellen aan iemand die je ontmoet. Contact maken.
    Deanneke ✓
  • Opkomen voor wat jij voelt en nodig hebt

    Soms komt je eenzaamheid voort uit het feit dat je jezelf continu verlaat. Je bent bezig met wat de ander wil en denkt en probeert daar naar te handelen. Ondertussen voel je je eenzaam en onbegrepen en hoop je dat die ander jou een keer ziet of tegemoet komt. Wat werkelijk aan de hand is, is dat je ziet dat je jezelf telkens in de steek laat en je je bewust wordt van dit patroon. Vaak ben je bezig met de ander uit angst afgewezen of verlaten te worden. Juist het opkomen voor wat jij voelt en nodig hebt in relatie met de ander zal maken dat je je minder eenzaam en juist meer verbonden gaat voelen. Succes daarmee!!
    Lydia ✓
  • Eenzaam in je seksleven

    Is seks meer een last dan een lust? Heb jij seks alleen omdat je vindt dat het moet? Je bent niet de enige! 30% van de vrouwen zegt weinig of geen zin in seks te hebben, zelfs niet in een warme relatie. Dat kan tot spanningen leiden, twijfels veroorzaken in je relatie, maar ook tot eenzaamheid leiden in een relatie.

    Gelijk een boekentip: Zin in seks - 'ontwikkel een sexy state of mind' van ervaren seksuoloog Ingeborg Timmerman en journaliste Carly van Tongeren. Zij leggen prachtig en duidelijk uit -met het persoonlijkheidsmodel 'de bloem' - dat er voor elke vrouw, met elk karakter een plezierig seksleven mogelijk is.

    Heb je belangstelling of vragen om ook via dit persoonlijk(heids)onderzoek op zoek te gaan naar jouw eigen seksualiteit, dan ben ik graag je gids.

    M@rion
    Marion ✓
  • Probeer zelf in actie te komen

    Een gevoel van eenzaamheid ontstaat als je je niet (meer) verbonden voelt met een ander. Dit kan dus ook gebeuren terwijl je een relatie hebt of beschikt over een (grote) vriendenkring. Hoe moeilijk ook; probeer zelf in actie te komen. Bespreek wat je voelt met je partner, een vriend(in) of iemand anders in jouw directe omgeving. Als dit op dit moment te lastig voor je is, zoek dan hulp bij een therapeut. Deze kan je helpen om zicht te krijgen op wat je voelt en denkt, en jou helpen om te ontdekken wat je graag zou willen.
    Leontine
  • netwerk uitbreiden

    Netwerk uitbreiden

    Iedereen voelt zich wel eens alleen of eenzaam. Maar wat als deze gevoelens erger worden en de overhand krijgen. Als je zelf merkt dat je weinig tot geen vangnet/netwerk om je heen hebt.
    Hier kan je zelf mee aan de slag, door te kijken naar wat je hobby's zijn of welke sport mogelijkheden er zijn. Vaak worden er in de buurt activiteiten georganiseerd waar je eens kunt gaan kijken. Vergeet niet de briefjes in de supermarkten, hier worden vaak verschillende verzoeken gedaan, een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen en je netwerk uit te breiden. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op.
    floor
  • Simpele tips

    Sporten wandelen fietsen huisdieren
    Maria
  • Lonely while being surrounded by people

    Why can you sometimes be in a room surrounded by people who you love yet still feel lonely?
    Researchers have identified 3 dimensions of loneliness to reflect the types of relationships that can be missing:

    1. Intimate/ Emotional loneliness- The longing for a close confidant or intimate partner
    2. Relationial/ Social loneliness-The need for quality friendships and social connection
    3. Collective loneliness: The need for a network of connections that share your sense of purpose or principles.

    These 3 dimensions together reflect the complete range of high quality social connections that all human beings need to feel content and not lonely. Any dimension unmet leads to a feeling of loneliness.
    Profile image Isha Expat Psychologist Leiden Lid van Therapiepsycholoog Leiden
    Isha ✓
  • Boekentip: Vind je eindman - Carla Ketelaar


    Vind je eindman

    Sorry, heren onder de lezers, dit boek is voornamelijk voor vrouwen geschreven. Desalniettemin ook zeer leerzaam voor mannen, onder andere omdat het ook over verschillen tussen vrouwen en mannen gaat, waardoor onderling begrip versterkt kan worden.
    Dit boek is voor vrouwen die 'prima in orde' en zelfstandig zijn, en (toch) single blijven, terwijl ze graag een partner willen, een goede relatie.
    Het is erg realistisch, niet over-romantisch, en eerlijk en soms ook wel confronterend. Maar fijn om te lezen waarover een relatie écht hoort te gaan en over hoe je je 'eindman' (persoonlijk vind ik dit een raar woord, maar wel duidelijk) kunt vinden.
    Mocht je na het lezen van het boek coaching of therapie hierover nodig hebben, dan kun je bij Carla terecht en ook bij mij.
    Dianne ✓
  • De situatie in kaart brengen

    In plaats van direct in de oplossing te schieten en te zoeken naar manieren om het gevoel van eenzaamheid te verlichten of te verhelpen is het goed er eerst onderzoek naar te doen.
    Hou eens bij wanneer je je eenzaam voelt. Turf het in je agenda of in een (digitaal) notitieblok. Zorg dat je de dag en het tijdstip terug kan zien.
    Benoem jij zelf deze momenten als eenzaam of doen anderen dat?
    Wat zijn de omstandigheden op het moment dat het zich aandient? Ben je thuis of ergens anders? Ben je alleen of met anderen? Zijn er andere bijzonderheden?
    Wat zijn je gedachten op dat moment?
    Wat doe je, hoe gedraag je je? Ervaar je fysieke onrust? Moeheid? Ga je eten? Ga je naar buiten of onder het dekbed liggen?

    Breng dit eens twee weken in kaart. Probeer dit te doen zonder de situatie te proberen te veranderen.

    Een volgende stap is terugkijken en nagaan of je patronen ziet. Welke overeenkomsten hebben de momenten waarin je eenzaamheid ervaart? Overeenkomsten in gedachten, tijden of omstandigheden?
    Kan je aan de hand hiervan bedenken of je er iets aan wil en kan veranderen? Doet het zich, bijvoorbeeld, altijd voor op zaterdagavond of in het weekend? Is het dan mogelijk om op die momenten afleiding te zoeken? Dit is heel simplistisch gesteld, maar dient ter voorbeeld om aan te geven hoe je het overweldigende gevoel in wat kleinere elementen op kan delen.

    Ook wanneer je zelf niet goed weet wat je, al zijn het maar hele kleine dingen, kan veranderen in patronen is dit in kaart brengen een nuttige eerste stap. Met alles wat je opschrijft en ontdekt kan je concreter hulp zoeken of het gesprek hierover aan gaan met anderen. Het kan net die houvast bieden die nodig is om een eerste stap naar verandering te zetten.
    Profile image Ymkje Therapie Leiden Lid van Therapiepsycholoog Leiden
    Ymkje ✓
  • Boekentip: De eenzame eeuw van Noreena Hertz

    We leven in het tijdperk van de eenzaamheid. We zijn weliswaar beter verbonden dan ooit, maar sociale isolatie blijkt een steeds groter probleem onder jongeren en ouderen, voor zowel mannen als vrouwen. En toch rust er nog altijd een taboe op eenzaamheid.

    In De eenzame eeuw onderzoekt Noreena Hertz de wereldwijde eenzaamheidscrisis en waarschuwt ze ons voor de potentiële gevolgen. Eenzaamheid heeft namelijk niet alleen effect op je gezondheid (vergelijk het met vijftien sigaretten per dag), maar is ook nadelig voor de economie en politiek. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en rake kleurrijke verhalen uit de praktijk schetst ze een indringend beeld van dit 21e-eeuwse probleem. Zo 'huurt ze een vriend', volgt ze een cursus gezichten lezen en ontmoet ze inwoners van een verzorgingstehuis die mutsen breien voor hun robotverzorgers. En ook gaat ze dieper in op de vindingrijkheid waarmee we tijdens de coronacrisis verbonden blijven.

    Hertz levert een uitgekiende kijk op alle facetten van eenzaamheid en houdt een indringend betoog over hoe we dit tegen kunnen gaan. Een essentieel boek waarin we zien hoe we in dit eenzame bestaan verzeild zijn geraakt en wat we kunnen doen om de maatschappij weer te verenigen.
    Profile image Ymkje Therapie Leiden Lid van Therapiepsycholoog Leiden
    Ymkje ✓
  • 2 tips bij eenzaamheid

    Eenzaamheid in Coronatijd. Maar niet alleen dan kan het voorkomen in je leven. Je kunt je ook eenzaam voelen terwijl je regelmatig veel mensen ziet en spreekt. Of ook als je partner is overleden. Kun je iets doen zodat het weggaat? Of iets zodat het niet zo’n pijn meer doet?

    1. Besef dat je niet de enige bent die zich zo voelt en dat er niets mis is met je! Als je je eenzaam voelt kun je zo de indruk hebben dat jij ook nog eens de enige bent die zich zo voelt. Of dat er iets niet met jou klopt dat jij je zo voelt. Eenzaam voelen komt heel veel voor onder mensen! Dit kan je helpen om het te aanvaarden. Want dat is mijn 2e tip
    2. Aanvaarden is beter dan verzetten. Veel lijden in ons leven komt voort uit ons verzet tegen wat er is. Begrijpelijk, maar niet handig. Als je je eenzaam voelt en je gaat je daar tegen verzetten, zodat je dat gevoel weg kan duwen of zo, dan maak je er juist een probleem van! Zodra je het gevoel van eenzaamheid aanvaard, kun je er veel beter iets mee doen. Bijvoorbeeld ook compassie ontwikkelen voor anderen die zich zo voelen! Dat maakt het voor jezelf ook beter te dragen.
    Henk
  • Zoek even verbinding met jezelf!

    Even een body check: (zoek even een plekje voor jezelf)

    Ga stevig staan en adem 3x rustig door.
    Voel hoe je voeten contact maken met de grond.
    Wiebel nog even heen en weer.
    Adem in door je neus en uit door je mond.
    Ga 1 voor 1 je tenen af, voel even bewust hoe ze staan.
    Ga daarna door naar je kuiten, adem door en voel die verbinding.
    Werk zo langzaam naar boven, je knieën, boven benen, billen, onderrug, midden rug, boven rug, je nek en schouders.
    Laat je schouders laag, en ontspannen, blijf rustig doorademen en voel even waar die ademhaling zit, in je keel, borst of buik. Er is geen goed of fout, blijf rustig door ademen en voel die verbinding die jij maakt met je lijf!
    Ga door naar je gezicht ontspan je kaak, voel je wangen, je neus je ogen en maak je ogen zwaar. Daarna je voorhoofd tot het puntje van je kruin.
    Adem rustig nog eens 3x keer diep door. Voel de ontspanning en verbinding die je maakt met je eigen lijf.
    Deze oefening kan fijn zijn als je spanning of stress voelt, of gewoon even tussen door omdat jij het waard bent en die verbinding mag voelen!
    floor
< vorige 1 2 3