Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij hooggevoeligheid

 

Hooggevoeligheid - tips

Zoek je tips bij hooggevoeligheid / hoogsensitiviteit / hsp?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.


Meer ondersteuning nodig?

 

Wat is jouw tip voor omgaan met hooggevoeligheid? 

 


+ tip toevoegen

Voeg je tip toe

Pagina 1 van 4
  • Tip 1 - Van binnen naar buiten leven in plaats van andersom

    Van binnen naar buiten leven in plaats van andersom

    Veel hooggevoelige mensen en HSP-ers hebben hun antennes vooral op de buitenwereld gericht en worden regelmatig overspoeld door prikkels van buitenaf. Dat maakt dat gevoelige mensen de neiging hebben zich te beschermen tegen de buitenwereld/prikkels van buitenaf. De invloeden van buiten naar binnen zijn in dit geval groter dan de invloeden van binnen naar buiten. Je leeft als het ware van buiten naar binnen.

    Draai dit om door van binnen naar buiten te gaan leven. Jij kunt net zo goed invloed op de buitenwereld hebben als de buitenwereld op jou. Richt je antennes naar binnen. Vraag jezelf af hoe je je voelt en wat jij nodig hebt op dit moment.

    Door aandacht aan jezelf te besteden, kom je meer in je eigen energie en in jouw kracht. Je bent meer aanwezig in jouw lichaam en weet gemakkelijker wat goed voor jou is. Van hieruit zet je jezelf makkelijker neer en oefen jij meer invloed uit op de buitenwereld. Met als gevolg dat jij minder snel overspoeld raakt door prikkels van buitenaf.

    Van binnen naar buiten leren leven heeft tijd nodig. Gun jezelf deze tijd en wees mild voor jezelf als het (nog) niet lukt. Oefening baart kunst!
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 2 - Neem tijd om te ont-prikkelen

    Als je hoog gevoelig bent komen er veel indrukken bij je binnen en beleef je veel dingen intens. Hierdoor kun je snel een gevoel van vol zitten (overprikkeling) ervaren.


    Zorg dat je dagelijks tijd neemt om even tot jezelf te komen en als het ware te "ont-prikkelen". Dit kun je doen door je even terug te trekken op een rustige (liefst stille) plek en je aandacht even te richten op je buikademhaling en deze met je aandacht te volgen.

     

    Alle gedachten of gevoelens die dan opkomen laat je even voor wat ze zijn. Als je afgeleid raakt dan breng je de focus terug naar je ademhaling. Dagelijks 10 minuten zitten kan al een wereld van verschil maken.

    Profile image Karin Therapie Eersel Lid van Therapiepsycholoog Eersel
    Karin ✓
  • Tip 3 - Een veel voorkomende oorzaak van hoog gevoeligheid

    Hoog gevoeligheid is feitelijk een containerbegrip waar verschillende moderne menselijke vraagstukken achter schuil gaan. Veel hoog gevoeligheid of zelfs overgevoeligheid ontstaat doordat kleine kinderen in situaties opgroeien die ze (onbewust uiteraard) als onveilig, te instabiel, te prikkelrijk en te onbegrensd ervaren.

    Uit onderzoek blijkt dat veel kleine kinderen in onze westerse wereld chronisch gestrest zijn en daardoor hoge niveaus van de stresshormonen adrenaline en cortisol hebben. Dit verstoort een gezonde ontwikkeling tot in de opbouw van de hersenen en de psyche.

    Door onveiligheid en stress over-ontwikkelt het kind niet alleen de zintuigen en een hyperalert zijn, maar de structuur van de psyche is niet af. Hierdoor is het kind en later de volwassene té open, het kan zich niet goed afsluiten en de ik-kracht schiet tekort. Hierdoor is er veelal een angstige basisstemming.

    Het is niet leuk om te zeggen, maar veel hoog gevoelige mensen zijn in wezen overvraagde nerveuze kinderen (geweest). Zij hebben weinig buffers, reageren sterk op anderen/op omgevingsinvloeden en zijn snel moe.

    Wanneer je dit herkent kun je dit lezen als een aanklacht tegen onze westerse leefstijl. Toch is het geen schuldvraag die hier ligt maar vooral, door het relatief grote aantal zeer gevoelige en zelfs fysiek allergische mensen, een situatie die om bezinning vraagt.

    De rust, regelmaat, reinheid en het (zelf)begrip die een hoog gevoelig mens goed doen zijn maatschappij-breed de ontbrekende waarde elementen waar wij elkaar weer op attent dienen te maken!
    Profile image Guido Psycholoog Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Guido ✓
  • Tip 4 - Richt je aandacht op je voeten

    Veel hooggevoeligen hebben de neiging om binnenstebuiten te leven. Resultaat daarvan is onder meer dat externe prikkels harder binnekomen. Verder kan het zo zijn dat je je vaak 'leeggezogen' voelt door een situatie of door andere personen.

    Allereerst is het van belang om je daarvan bewust te worden. Wat verder heel goed helpt, waar wat wel enige oefening vraagt is om te aarden, dat wil zeggen: richt je volledige aandacht op je voeten. Zo zul je merken dat al die prikkels niet zo hard hoeven binnen te komen en dat je ook met hooggevoeligheid je steeds makkelijker in een prikkelrijke omgeving kunt bewegen.

    Alexander
  • Tip 5 - Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent

    Je kan je heel goed inleven in een persoon of intens je aandacht richten op iets. Dat is een gave die gepaard gaat met je hooggevoeligheid.

     

    Misschien verlang je er ook wel naar dat iemand anders zich ook eens zo op jou focust. Je geeft namelijk datgene waar je goed in bent, maar wat je ten diepste ook zelf juist zo hard nodig hebt.

     

    Je ervaart veel zaken intens en wil ook gezien worden, net zoals jij die ander ziet. Misschien ervaar je dat weinigen jou begrijpen.

     

    Het is zo belangrijk dat je tenminste 1 persoon hebt bij wie je al je gedachtespinsels en belevingen kwijt kan en misschien nog wel belangrijker is het dat je luistert naar jezelf.

     

    Weet jij wat er in je omgaat, neem je daar tijd voor? Soms helpt schrijven of gewoon even niets doen en in de rust komen. Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent en uit je regelmatig bij een vertrouwd en veilig iemand.

    Lydia ✓
  • Tip 6 - Leer grenzen stellen

    Leer grenzen stellen. Wees eerlijk naar jezelf en naar een ander. Zorg ervoor dat jij de hoeveelheid prikkels bepaalt die bij je binnenkomen.

    Anoniem
  • Tip 7 - Wandelen als zelfzorg

    Wandelen
    Wandelen is een mooie vorm van zelfzorg. Iedereen heeft er baat bij. Maar vooral voor hoogsensitieve mensen is het een weldaad.
    Er is steeds meer bekend over de positieve effecten van wandelen. In dit stukje zal ik er enkele uitlichten.

    Natuurbaden: Wandelen haalt je uit de beslotenheid van 4 muren. Je zintuigen krijgen een bad van aangename prikkels. Zin-tuigen, dankzij je zintuigen krijg je weer nieuwe zin.
    Als je in de natuur wandelt is dat bad meestal heel rustgevend. Je hoort de natuurgeluiden, de vogeltjes of de wind. Je ruikt geuren die je een vertrouwd gevoel geven. Je ziet dichtbij, wat verder weg en je ziet de horizon en steeds verandert het perspectief. Iets wat vaak heilzaam is als je vast zit in een bepaalde focus in je leven van alle dag.

    Ontladen en opladen: Via je voeten maak je met elke stap contact met de grond. Door het wandelen ontlaad je overenergie en laad je op met verse energie. Gronden of aarden noemen we dat ook wel. In het dagelijkse leven van dag en door zitten we meestal en missen we deze natuurlijke manier voor een gezondere energiebalans.

    Stemming: Wandelen is fijner dan medicijnen. Het is bewezen dat 35% van de mensen met depressieve klachten opknapt door wandelen. “Als je gaat lopen, activeer je namelijk delen van het brein die remmend werken op gebieden die zorgen voor negativiteit, stress en je niet lekker voelen.”, aldus dokter Erik Scherder.
    Daarnaast maakt het lichaam vitamine D aan uit daglicht. Zeker in de donkere wintermaanden niet onbelangrijk. Maar ook al moet je wel medicijnen gebruiken, je hebt veel baat bij wandelen.

    Ademhaling: Door het wandelen verdiept je in- en uitademing en daardoor is er een betere uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide. Je ademt letterlijk en figuurlijk op en hebt een moment om uit te blazen van alle drukte. Daarbij is de lucht in de natuur schoner dan in je huis of op je werk.

    Preventie: Wandelen heeft een positief effect op de bloedsomloop en daardoor op het voorkomen van hart en vaatziekten. Het is bewezen dat het positieve effecten heeft op het verminderen van klachten van diabetes type 2 en obesitas.

    Voldoende goede redenen, als je dat kunt om de wandelschoenen aan te trekken. En lukt het je niet alleen, misschien kun je samen met iemand gaan wandelen.
    Jennie
  • Tip 8 - Verbind je zintuigen met het centrum van je lijf

    Bij hooggevoelige mensen staan de zintuigen open en naar buiten gericht, om de omgeving af te scannen of het veilig is.

    Voor deze mensen is het nodig om de zintuigen weer naar binnen te halen en te verbinden met de buik, zodat je meer de dingen vanuit je kern gaat ervaren, zodat je leert wat van jou is en wat bij de ander hoort zo wordt je minder overrompeld.

    Als je zintuigen niet verbonden zijn met je centrum dan blijf je in je bovenste deel van je lijf daar blijft alle informatie steken en raak je overprikkelt.


    Als je in je centrum bent, kan wat niet van jou is naar beneden afvloeien naar de aarde zodat je stevig gegrond blijft.

    Profile image Colin Therapie Zwaag - Hoorn Lid van Therapiepsycholoog Zwaag
    Colin ✓
  • Tip 9 - Er is een verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

    Er is een verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit.


    Je bent hooggevoelig als je aura (energieveld) gevoeliger is dan die van anderen. Als dat energieveld gevoeliger is voel je de buitenwereld binnen komen. Het komt over je grenzen heen en dus verstoort het je rust. Je bent kwetsbaar. Let op je eigen grenzen!


    Je bent hoogsensitief als je bewustzijn en je zintuigen gevoeliger zijn dan die van anderen. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt meer dan anderen. Dat wil zeggen, je ziet en hoort meer details, je kunt je daar op afstemmen. Een talent.

    Ineke
  • Tip 10 - Merk je gedachtestroom op en zeg stop

    Ingewikkelde denkers

    Zit je als hooggevoelig persoon ook zo vol in je hoofd en ben je bezig met details en allerlei associaties waardoor je denken en doen te ingewikkeld wordt.

    Als je hier moe van wordt, besef dat je (grotendeels) baas bent over je eigen gedachten. Merk de gedachtestroom op, zeg dan tegen jezelf STOP, haal diep adem en zeg tegen jezelf: ‘Moet en wil ik hier over doordenken/piekeren?’

    Hierdoor neem je afstand en zet je de rem erop. Heeft dit probleem zoveel details en probleemtijd nodig? Of moet ik gewoon een knoop doorhakken en doen. En is het goed genoeg.
    Anoniem
  • Tip 11 - Wat is van jou en wat is van de ander?

    Hooggevoeligheid betekend alles om je heen ongefiltert waar kunnen nemen. Dat is veel en kan overweldigend zijn. Vaak nemen mensen alles in zichzelf op zonder dit te merken. Daarom is het heel belangrijk om te leren wat echt van jou is en wat van de ander. Op die manier kun je beginnen om een grens op te bouwen die jou kan beschermen in je gevoeligheid en je kan gronden in jezelf. Je zult jezelf beter kunnen voelen en van de binnenkant met gezonde grensen. Pas dan kun je echt een onderscheid maken en je hooggevoeligheid inzetten als een enorme kwaliteit.
    Lea
  • Tip 12 - Richt je op jouw (hooggevoelige) mogelijkheden

    Richt je op jouw licht en (hooggevoelige) mogelijkheden: wat kun je laten stralen? Je hooggevoeligheid durven te leven (in plaats van het te verstoppen of te onderdrukken) geeft energie. Ik geloof ik jou en al je mogelijkheden!

    Anoniem
  • Tip 13 - HSP draak

    Soms heb je van die weken, flink gewerkt, de avonden vol met gezellige dingen, nauwelijks ruimte voor denk, creatieve, broed & fladdertijd en daarbij nog belangrijke gebeurtenissen met de nodige emoties. En dan plotseling op de eerst volgende volledige vrije dag ontwaakt de HSP-draak in jezelf. Je bent overprikkeld en reageert niet meer zo rustig en invoelend, zoals je eigenlijk bent. Je reageert, kortaf, of wordt heel stil, je raakt snel gefrustreerd, emotioneel, chagrijnig, mopperend, en toont weinig empathie. Ken jij die draak ook? Afgelopen week had ik weer een aantal clienten die deze draak beschreven en samen hebben we hartelijk gelachen van de herkenbaarheid. Want helaas, ook ik ken die draak nog zo op zijn tijd.

    Eindelijk heb je dan die vrije dag. En door wat voor reden dan ook, verloopt die minder heerlijk dan je vooraf had verwacht. Je had jezelf zo verheugd om eindelijk een dagje niets te doen en niets te hoeven. Lekker doen waar je zelf zin in hebt.
    Helaas je voelt je bij het opstaan al moe, bent chagrijnig en alle mensen in de omgeving lijken niet te doen wat jij wilt of behoefte aan hebt. Je blijft de hele dag maar mopperen op alles wat je ziet, hoort, voelt of ruikt. Op het gedrag van je kinderen, je partner, of iedereen die in jouw beleving maar voor de voeten loopt. Je stemming wordt met de minuut beroerder en ongezelliger. Ondertussen loopt het hele huis op zijn tenen en toch heb je het idee dat niemand je echt lijkt te begrijpen of hoe zwaar je het hebt.

    Je ziet ergens in je achterhoofd wel in dat je overtrokken op situaties reageert: “En als niemand dan wil helpen, dan doe ik het zelf wel weer”. Vervolgens mopper je weer op de geur die je ondertussen ruikt of de onmogelijke kledingcombinatie die een van je kinderen heeft aangetrokken en dat niemand iets ‘gezelligs wil doen’. Of raak je innerlijk gefrustreerd dat de onverwachtse visite niet zelf aanvoelt dat ze moeten vertrekken, omdat je eigenlijk een ander plan had. Vervolgens lijkt de draak in je hoofd groteske vormen aan te nemen en spuwt hij continue vuur in je hoofd of naar je omgeving. Een client zei het heel treffend: ik lijk wel een soort martelaar, een slachtoffer van mezelf op die momenten. De dag erna schaam ik me dood en bied ik excuses aan.

    Wat is er aan de hand?
    Na zoveel dagen actief bestaan, heeft je brein, je zenuwstelstel hersteltijd nodig. Alle indrukken dienen verwerkt, gecombineerd en overdacht te worden. Dat kost nu eenmaal tijd. Als je die tijd niet voldoende hebt ingebouwd dan raak je op een gegeven moment overprikkeld, gestresst. Het moment dat de Draak de kop op steekt, is voor iedereen verschillend. Feit is dat iedere HSP-er overprikkeling kent. Hierboven staat de kortdurende overprikkeling beschreven. Ernstiger is de chronische overprikkeling.

    Reageer je actief of passief op overprikkeling?
    Je kunt op verschillende manieren reageren op je overprikkeling. Dit kan op een heel actieve manier of passieve manier. Bovenstaande manier is een passieve manier van omgaan met overprikkeling. Je doet eigenlijk niet zo heel veel om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen overprikkeling. Deels wordt dat gestuurd door je onbewuste sensorische prikkelverwerking. Je merkt dan extra veel details op, moppert, raakt gestressed en emotioneel. Je bent geneigd te extern georienteerd te blijven. Je ziet de oorzaak van jouw nare gevoel op dat moment in de omgeving, terwijl het eigenlijk al een langdurige prikkelopbouw is geweest. Tegelijkertijd verwacht je van de omgeving dat ze zich dusdanig aanpassen, rekening met je houden, mee werken, zodat het voor jou weer prettig is. “Dat weten ze toch, dat snappen ze toch!”. Hier schuilt een grote externe afhankelijkheid in. Want je omgeving heeft op dat moment alleen maar last van jou en kan jou niet helpen. Dat is niet hun verantwoordelijkheid. Als jij niet aangeeft wat jij nodig hebt of waar jouw grenzen liggen. Hoe moeten zij het dan weten?

    Er is ook een actieve manier om je overprikkeling de baas te zijn. Dan vermijd je extra zintuiglijke prikkels in de omgeving, vermijd je groepen. Je gaat doen wat jij wilt en zoekt bewust een activiteit op die jou rust geeft. Voor de een is dat zich terug trekken en weer een ander vindt het heerlijk ontspannend om naar muziek te luisteren of het bos in te gaan. Weer een ander stort zich op zijn hobby of zoekt juist sociale contacten op die ontspannen. Waar het om gaat is dat je bewust bent dat je jouw emoties weet te duiden, dat je weet dat je overprikkeld bent. Als je niet naar de eerste emoties, symptomen van je overprikkeling luistert, raakt het van kwaad tot erger en kan je je aan het einde van de dag down en alleen gaan voelen. Als je niet alert bent, praat je jezelf nog verder de dip in.

    Wat helpt tegen overprikkeling?

    Zoveel mensen, zoveel recepten tegen overprikkeling. Hier een paar voorbeelden:

    * De draak gewoon even uit laten razen en je omgeving te vertellen dat je een ‘off-day’ hebt en graag een dagje wat met rust gelaten wilt worden. Morgen weer een nieuwe en vaak betere dag.
    * Denk, verwerk, creatieve, broed- en fladdertijd in plannen tussen alle bezigheden door. Zodat je zenuwstelsel na belasting weer kan ontspannen.
    Ontdek jouw mogelijke belasting, door in een boekje bij te houden wat en hoeveel je doet en meemaakt. Ontdek wanneer de overprikkeling dan toeslaat en hoe lang die duurt. Dan ontdek je vanzelf de dynamiek. Je kan prima overwerken, een druk weekend hebben of een aantal avonden actief zijn. Maar er is altijd een moment dat het genoeg is. Hoe meer balans je vindt in activiteit-ontspanning. Hoe beter je functioneert.
    * Luister naar je emotie, wat wil het vertellen, waar heb jij behoefte aan, is er een grens, heb je iets te uiten/te vertellen? Handel daarna. Ga doen wat je nodig hebt: slapen, naar buiten, andere activiteit doen, sporten, mediteren, yoga, massage, alleen zijn, eten & drinken, goed gesprek, energetische oefeningen zoals gronden, samen zijn met bepaalde mensen die ontspanning geven, etc. Voor iedere HSP-er is dit anders. Onderzoek jouw recept.
    * Het stuur van je dag zelf in handen te nemen. Jij voelt dat het genoeg is, laat de omgeving of andere mensen niet bepalen hoe jouw dag eruit ziet, omdat je te veel rekening houdt met de anderen.
    * Realiseer dat je nare gevoelens, ‘slechts’ overprikkeling betekenen en dat het niet betekent dat het ‘slecht’ met je gaat, maar dat je zenuwstelsel aan rust toe is. Vergelijk het maar met een overbelast been. Die gun je ook rust, als je lief bent voor jezelf.
    * Als je bemerkt dat je te veel in je hoofd zit, en daardoor overprikkeld bent geraakt is het belangrijk om je lichaamsbewustzijn en gronding te vergroten: alles wat je fysiek kan doen, je zintuigen prikkelen en stimuleren, helpt. Denk aan wandelen, fietsen, sporten, hobby’s met je handen, zoals schilderen, tuinieren, hout bewerken etc. Je komt dan uit je gedachtenstroom, meer in het nu, zoals dat zo mooi heet. Je focust weer op wat je nu met je lijf aan het doen bent. Dat geeft ontspanning.
    Profile image Annelies Therapie Oosterwolde Lid van Therapiepsycholoog Oosterwolde
    Annelies ✓
  • Tip 14 - De bodyscan

    - De bodyscan

    De bodyscan is een (meditatie)oefening die de focus legt op het voelen van sensaties in je lichaam. Naast de bekende voordelen van mediteren helpt de bodyscan je vooral ook op een meer voelende wijze in contact te komen met je lichaam en daarmee je lichaamsbewustzijn te vergroten.

    In de oefening kun je zowel aangename als minder aangename fysieke sensaties ervaren. Soms zul je een lichaamsdeel gemakkelijk of duidelijk kunnen voelen en op andere momenten niet. De beste tijd om de bodyscan te doen is vlak voor het slapen of (vroeg) in de ochtend.

    Ik heb hieronder twee versies van de Bodyscan beschreven.
    Versie 1: Bodyscan meditatie

    Ga zitten of liggen, sluit de ogen en adem een aantal keer diep in en uit. Richt je aandacht op je lichaam. Hoe voelt je lichaam op dit moment aan? Neem hier even de tijd voor.

    Richt dan alle aandacht op het voorhoofd. Probeer de huid te voelen, fysieke sensaties en eventuele spanningen waar te nemen. Adem rustig door. Ga dan met je volledige aandacht naar je neus. Voel de adem door je neusgaten. Ga zo langzaam door naar je oren, ogen, wenkbrauwen, kaak, mond, lippen en huid van het gezicht en achterhoofd.

    Observeer zonder de observaties verstandelijk te analyseren. Richt dan de aandacht op de nek, hals, sleutelbenen, schouders, linker- en rechterbovenarm, elleboog, onderarm, hand en vingers. Ga deze gebieden, links en rechts één voor één af (de volgorde is niet belangrijk).

    Telkens als de gedachten afdwalen keer je terug naar de oorspronkelijke focus.

    Richt de aandacht op de borst, het middenrif, de buikspieren, bovenrug, onderrug en ruggengraat. Merk de verschillen tussen de verschillende gebieden op. Observeer waar spanning zit en hoe deze gebieden reageren op ontspanning. Geef op dezelfde manier aandacht aan het bekken, de geslachtsdelen, billen en aan beide bovenbenen, knieën, onderbenen, enkels, voeten en tenen. Breng dan langzaam de aandacht terug naar het lichaam in zijn geheel.

    Probeer een paar minuten met aandacht zo stil mogelijk te zitten of te liggen. Beweeg een beetje, stretch de spieren wat en open de ogen

    Versie 2: Bodyscan met spierspanning

    Je kunt deze oefening zittend of liggend doen.
    Sluit je ogen.
    Focus op het aanspannen ( 3 seconden) en ontspannen van de verschillende spiergroepen in je lichaam (3 seconden).

    Adem in door je neus, hou de adem vast terwijl je de spieren aanspant en adem uit door je mond bij het loslaten van de spieren. Als variant op je ademhaling kun je ook rustig diep in en uitademen via je buik.

    Begin bij je tenen, je voeten, kuiten, onderbenen, knieën enzovoort. Beweeg langzaam naar boven.
    Er zijn meerdere varianten van de bodyscan, zoek gerust uit welke het beste bij jou past. Het kan ook helpen om de oefening met begeleiding te doen (Youtube).
    Profile image Hanneke Therapie Zevenbergen Lid van Therapiepsycholoog Zevenbergen
    Hanneke ✓
  • Tip 15 - Er zijn 4 soorten hooggevoeligheids vormen

    Wist je dat er 4 soorten hooggevoeligheids vormen zijn? Er wordt namelijk een onderverdeling gemaakt in introvert en extravert en in rustzoeker en sensatiezoeker.

    En dus een combi van die 2 soorten, zo kom je op 4 soorten uit.

    Het grootste deel van de hooggevoelige is introvert, wat mogelijk maakt dat je jezelf niet herkent in het beeld wat van hooggevoelige mensen wordt geschetst.

    Maar stel nou eens dat jouw grootste uitdaging is om de balans tussen een actief, uitdagend, groots en meeslepend leven te combineren met een sterke behoefte aan rust, regelmaat en routine. En soms wil je dit juist alleen doen of juist in een grote groep.

    Kortom je snapt nog niet hoe het bij jou werkt maar je voelt wel dat je na heftige intense en leuke ervaringen je lichaam aangeeft dat het toch nog even langer rust nodig heeft.

    Dus ga eens op onderzoek uit, in welk hokje zou jij kunnen passen als je het idee hebt dat je mogelijk hooggevoeliger dan gemiddeld bent.

    Het gaat mij niet zo zeer om je in een hokje te stoppen maar het voordeel van een labeltje kan wel zijn dat je de gebruiksaanwijzing je veel inzicht gaat geven en een feest van (h)erkenning kan worden.

    Zodat je ook meteen weet waar jouw persoonlijke uitdaging ligt: ontdekken waar en hoe jij je grens ervaart. Soms heb je er even over heen te gaan om tot het besef te komen dat je er over heen bent gegaan. En dan eens aan je zelf te vragen: "hoe wist ik dat ik net over mijn grens ben gegaan?"

    Dat, wat er als eerste bij je opkomt, is mogelijk een signaal van je grensbewaking. En dat alarmsignaal ga je daardoor nu ook vaker opmerken in je dagelijkse leven.

    Simpel weg omdat je er bewustzijn op hebt gekregen dat er een andere "verklaring" kan zijn voor jouw wisselende behoeftes en daarmee ook meer bestaansrecht krijgen. En geeft dan weer wat meer grip in je soms wat chaotische (binnen)wereld.
    Profile image Carola Therapie Nieuwegein Lid van Therapiepsycholoog Nieuwegein
    Carola ✓
  • Tip 16 - Leer strategieën om jezelf beter te begrenzen

    Leer strategieën om jezelf beter te begrenzen: ben je bewust van je huid als grens.


    Douche bewust en gebruik een lekkere bodymilk, laat je zo nu en dan masseren, doe geleide meditaties die je bewust maken van je (energie) lichaam, leer voelen welke emoties van jou zijn en welke van anderen.

    Anoniem
  • Tip 17 - Ademhalingsoefening - Acuut ontprikkelen voor HSP

    Ademhalingsoefening | Acuut ontprikkelen voor HSP

    - Adem 4 tellen in
    - Houd je adem 7 tellen vast
    - Adem vervolgens 8 tellen uit.
    Doe dit 5 keer achter elkaar.

    Dit is één van de vele ademhalingsoefeningen die je kunt doen om op een snelle en doeltreffende manier tot jezelf en tot rust te komen.
    Profile image Hanneke Therapie Zevenbergen Lid van Therapiepsycholoog Zevenbergen
    Hanneke ✓
  • Tip 18 - Floaten bij overprikkeling

    Merk je dat je erg overprikkelt bent vanwege je hoogsensitiviteit? Dan kan floaten erg prettig zijn.

    Floaten doe je in een speciale cabine waarin je gewichtloos drijft. De temperatuur van het water en de omgeving zijn gelijk en aangenaam warm, en het geeft je het gevoel dat je zweeft. In de cabine is het heel rustig, er zijn geen prikkels.

    Door te floaten kom je helemaal tot jezelf. Een bad nemen op een rustig moment kan een goed alternatief zijn.
    Anoniem
  • Tip 19 - Zoek een therapeut

    Heb je last van je hooggevoeligheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.

    Therapiepsycholoog
  • Tip 20 - Leer gronden, gronden en nog eens gronden; aarden

    Als HSP -er; leer gronden, gronden en nog eens gronden; aarden.
    Laat overtollige energie, arousal , gaan naar de aarde, via het contact met je voeten met de aarde; daar zijn velerlei grondingsoefeningen voor. O.a. op YouTube.
    Profile image Wilja Therapie Alkmaar Lid van Therapiepsycholoog Alkmaar
    Wilja ✓
  • Tip 21 - een antenne hebben, is anders dan jezelf verliezen

    Vele mensen met hooggevoeligheid hebben in hun jeugd geleerd zich aan te passen aan anderen, omdat het werd beloond met 'liefde.'

    Zo kan het zijn dat je leerde dat je je eigen gevoelens, mening en wensen weg hoort te cijferen. Maar niets is minder waar. Als hooggevoelig persoon is het ontzettend belangrijk om ook hooggevoelig voor jezelf te worden... wat zou je doen als je bijvoorbeeld alleen was? Waar heb je behoefte aan? Alleen als je ook voor jezelf zorgt, kun je je hooggevoeligheid gaan omarmen als de gave die het is.
    michelle
  • Tip 22 - Deel je verhaal

    Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het hooggevoeligheid-lotgenotenforum op deze website.

    Therapiepsycholoog
  • Tip 23 - 'Teruggaan' naar een moment van zelfverzekerdheid

    'Teruggaan' naar een moment van zelfverzekerdheid

    Soms kun je overweldigd worden door opmerkingen van anderen wanneer je erg gevoelig bent, dan kan het goed zijn om een scenario te hebben hoe je je eigen kracht weer kunt ervaren.

    Hier is een voorbeeld:
    Was er een moment of zelfs een periode in je leven dat je je zelfverzekerd en krachtig voelde? Ga in gedachten en gevoel terug naar dit moment, voel je zelfverzekerdheid, je glimlach, je standvastigheid en je kracht.

    Vanuit dit gevoel kan en mag je in de huidige situatie kiezen wie je bent en hoe je reageert. Je hebt de vrijheid om jezelf te zijn!

    Michelle
  • Tip 24 - Tijd met jezelf

    Tijd met jezelf

    Als hooggevoelig persoon heb je je antennes ver uit staan waardoor je prikkels intenser waarneemt en opvangt. Belangrijk dus om goed voor jezelf te zorgen door regelmatig tijd voor jezelf in te plannen. Hierdoor voorkom je een opeenstapeling van overprikkeling.


    Tijd voor jezelf om tot rust te komen. Ontdek wat jou ontspanning geeft. Misschien een wandeling in de natuur, lezen van een boek, meditatie of een plek waar je alleen met jezelf bent.

    Profile image Atie Therapie Apeldoorn Lid van Therapiepsycholoog Apeldoorn
    Atie ✓
  • Tip 25 - Je kunt een vis niet leren in de boom te klimmen

    Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen lijden onder hooggevoeligheid. Dat komt omdat er een flinke valkuil vastzit aan het talent. 20% van de mensen is hooggevoelig,, 80 % is dat dus niet. Je hebt waarschijnlijk de verwachting dat je precies zo kan functioneren als die 80%, wat in meer of mindere mate onmogelijk is voor jou. Je wilt je aanpassen en loopt daar zeer waarschijnlijk op leeg.

    Een quote van Albert Einstein: je kunt een vis niet leren in de boom te klimmen.

    Jouw talent is 5D inzoomen op en vraagstuk, daar heb je even tijd voor nodig, maar dan kom je ook met een prima oplossing.
    Tip: lees het boek van Esther Bergsma eens, Het hoogsensitieve brein
    Anoniem
  • Tip 26 - Therapie die je helpt om in contact te komen met jezelf

    Hooggevoeligheid is géén ziekte, maar een eigenschap.

    Therapie kan zinvol zijn wanneer je overprikkeld bent geraakt.

    Bij een lichte overprikkeling dien je voldoende rust te nemen, maak een boswandeling of neem een massage.

    Bij zware overprikkeling zul je de tijd moeten nemen om te herstellen.

    De beste therapie is een therapie die je helpt om in contact te komen met jezelf, je lijf en je gevoel.
    Denk eens aan haptonomie, yoga, tai chi of mindfulness.
    Profile image Simon Coaching Lelystad Lid van Therapiepsycholoog Lelystad
    Simon ✓
  • Tip 27 - Omring je met gelijkgestemden

    We hebben allemaal behoefte aan begrip van de mensen om ons heen. Voor een hooggevoelig persoon, is dit extra belangrijk.
    Een tip is om je te omringen met gelijkgestemden, mensen die ook gevoelig zijn en aandacht hebben voor de gevoelens van anderen. Het hoeven niet per sé ook hooggevoelige personen te zijn, als ze maar aandacht hebben voor je gevoeligheid. Het kan heel fijn zijn om je gevoelens en behoeften met deze mensen te delen, alsook de dingen waar je tegenaan loopt.
    Profile image Alinda Psycholoog Amstelveen Lid van Therapiepsycholoog Amstelveen
    Alinda ✓
  • Tip 28 - Prikkels bijten niet!

    Boekentip voor mensen die HSP én HSS (High Sensation Seeker) zijn:
    Saskia Klaaysen: Prikkels bijten niet!
    Profile image Drs. Marionne Therapie Leusden Lid van Therapiepsycholoog Leusden
    Drs. Marionne ✓
  • Tip 29 - Jezelf beschermen tegen teveel emoties van anderen

    Jezelf beschermen tegen teveel emoties van anderen.

    Oefen dit in een rustige omgeving. Herinner een situatie waarin je de emoties van een ander overnam. Ga zitten op een stoel, zet je 2 voeten naast elkaar stevig op de grond en sluit je ogen.

    Visualiseer een beschermend net, een cocon, een ballon of wat dan ook om je heen dat jou beschermt tegen invloeden van buitenaf. Probeer de situatie opnieuw te beleven maar nu met de bescherming om je heen.

    Zeg tegen jezelf; 'dit zijn de emoties van een ander, die horen bij die ander en niet bij mij. Ik laat ze waar ze horen'. Herhaal totdat jij er een goed gevoel bij hebt.
    Ria ✓
  • Tip 30 - Onderscheidend vermogen

    Hooggevoeligheid is een kwaliteit; je hebt er alleen mee te leren omgaan. Een van de allerbelangrijkste dingen daarbij is, het ontwikkelen van onderscheidend vermogen.

    Onderscheidend vermogen houdt in dat je onderscheid kunt maken tussen wat bij jou hoort en vooral ook wat niet. Het is mijn ervaring dat vrijwel alle hooggevoelige mensen hier een probleem mee hebben. Ze hebben de neiging om teveel dingen op zichzelf te betrekken. De hoge gevoeligheid maakt immers dat er een minder sterke afscheiding is tussen mijn en dijn.

    Onderscheidend vermogen ontwikkelen kun je ook emotioneel volwassen worden noemen. Dingen op jezelf betrekken is namelijk een eigenschap van het innerlijke kind en niet van de volwassene in jou.

    Op het moment dat je onderscheid kunt maken tussen wat bij jou hoort en wat niet en je niet meer alles op jezelf betrekt is een groot deel van de hooggevoeligheid voorbij. Je voelt wel de emoties en energieën van anderen, maar je hoeft er niks meer mee. Ik zou mijn werk niet kunnen doen als ik dat niet in mezelf ontwikkeld en het is mijn ervaring dat alle hsp-ers dit te ontwikkelen hebben. Oftewel, om emotioneel volwassen te worden.
    Anoniem
  • Tip 31 - Richt je aandacht bewust op je eigen energie(veld)

    Als je merkt dat niet goed in je eigen energie kunt blijven (bijv. door teveel prikkels), herinner jezelf er dan aan dat JIJ de BAAS bent over jouw energie(veld). Richt je aandacht heel bewust op jezelf en op je eigen energie(veld). Zet je voeten stevig op de grond en adem rustig naar je buik.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 32 - Leer je eigen energie te beheren

    Er zijn eenvoudige manieren om jouw energie te leren beheren. Je leert loslaten wat niet van jou is of wat jou niet langer dient en raakt hiermee direct een stuk overprikkeling kwijt. Dat brengt rust en het brengt je meer bij jezelf. Ook kun je jezelf leren opladen met energie.
    Als je dagelijks deze oefeningen doet, dan merk je al snel veel verschil en het mooie is dat je het zelf kunt doen!

    Laat je op weg helpen door een therapeut die hier ervaring mee heeft en samen met jou kijkt welke oefening bij jou past.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 33 - Leer je hooggevoeligheid te omarmen

    Hoe mooi is het, om je hooggevoeligheid -zoals ze dat zo mooi zeggen- te leren 'omarmen'.

    Psychiater Dirk de Wachter zei in een interview op Radio 1 in De wereld vandaag: "De ongevoeligheid van de wereld is een groter probleem."

    Touché
    Profile image Drs. Marionne Therapie Leusden Lid van Therapiepsycholoog Leusden
    Drs. Marionne ✓
  • Tip 34 - Werk aan je grenzen

    Wat is van mij? En wat hoort bij de ander?

    Mensen met HSP pikken heel gemakkelijk een sfeer in de kamer op en dat niet alleen. Ze voelen ook haarfijn de stemming van de ander aan. Deze stemming nemen ze soms zelfs ongemerkt over, waardoor ze voortdurend heen en weer geslingerd lijken te worden door hun stemmingen. Niet wetende dat ze die soms ongemerkt van de ander hebben opgepikt.


    Merk jij bij jezelf dat je soms in gezelschap ineens overvallen wordt door een bepaald gevoel wat je eerst niet had. Bv een verdrietig gevoel, een depressieve stemming, een angstig of onbehaaglijk gevoel, terwijl je eerst goed geluimd was, dan heb jij daar misschien last van als HSP-er.

    Dan is de eerste vraag die je jezelf kunt stellen: hoort dit bij mij of heb ik dit ongemerkt van iemand anders opgepikt? Als je ontdekt dat dit niet jouw gevoel is, dan kan dat soms al een beetje opluchting geven.

    Als je je ervan bewust wordt dat je gemakkelijk de stemming van iemand anders absorbeert, dan is het een goed idee om aan je innerlijke grenzen te gaan werken.
    Allereerst door bewustwording van wat bij jou hoort en wat bij de ander hoort. Als je merkt dat je iets van de ander oppikt, dan kun je dat aanpakken, maar je kunt het ook bij de ander laten. Dat vergt wel wat oefening, maar de bewustwording dat het niet van jou is, kan daarbij helpen.

    Werken aan je grenzen, zeker je innerlijke grenzen is heel belangrijk.
    Lukt je dat niet alleen, dan kun je er altijd professionele hulp voor zoeken.

    Anoniem
  • Tip 35 - Je hoeft niet alles op te lossen

    Als je verhoogd sensitief bent, voel je ook snel situaties aan. Als je daarbij ook een pleaser of een helper in je hebt, heb je waarschijnlijk snel de neiging een oplossing te bedenken. Soms voor de ander, soms ook voor je zelf om de harmonie te herstellen.
    Bedenk je dat als het niet van jou is, dat je er ook niet iets mee hoeft. Sterker nog, door iets voor een ander op te lossen onthoudt je de ander hier iets van te leren.
    Profile image Freya Therapie Balk - Friesland Lid van Therapiepsycholoog Balk
    Freya ✓
  • Tip 36 - Hoe zelf-zorg er eigenlijk uitziet

    De volgende punten helpen om voor jezelf te zorgen! Mij helpt het enorm:
    -> 'Nee' zeggen, je grenzen stellen en handhaven;
    -> Discipline beoefenen (dagelijkse rituelen, beloften aan jezelf);
    -> Al je gevoelens omarmen zonder ze te beoordelen;
    -> Oude patronen loslaten & ruimte maken voor wie je op dit moment bent;
    -> Je angsten onder ogen durven komen.
    Anoniem
  • Tip 37 - Woordspin

    Maak een woordspin. Zet je eigen naam in het midden van een A4. Teken er een rondje om met een kleur die je mooi vindt. Zet er nu 10 dingen van jezelf op waar je trots op bent en verbind deze met de cirkel om je naam. Hoe belangrijker deze eigenschap/ kenmerk/ kwaliteit, hoe dichterbij je deze bij je naam zet. Schrijf minimaal 10 dingen op. Eventueel kun je er nog dingen bij kleuren of tekenen en de woordspin ophangen op een plek waar je dagelijks komt. Bijvoorbeeld in de badkamer naast de spiegel of aan de binnenkant van je kledingkast.
    Anoniem
  • Tip 38 - Belichamen

    Wanneer er veel prikkels op je afkomen en je veel te verwerken krijgt, kan je een gevoel van overprikkeling ervaren.
    Als je hoog gevoelig bent, dan komt er bij jou veel meer informatie binnen dan bij een ander. Je hoort niet alleen de inhoud van wat iemand zegt bijvoorbeeld maar bent je ook heel erg bewust van de non-verbale communicatie en wat hier voelbaar is (bij de ander of bij jou).
    Wanneer je overprikkelt bent, voelt de hoeveelheid aan prikkels niet meer veilig aan. Je zenuwstelsel geeft dan ook signalen af die je onrustig laten voelen. Je verliest op deze momenten ook vaak het contact met - de stevigheid van - je lichaam.

    Tip: wanneer je in geval van overprikkeling je aandacht naar je lichaam brengt kan dit je helpen weer naar meer ontspanning te gaan. Je kan bijvoorbeeld je aandacht brengen naar je voeten en het contact met de grond/ de aarde. Eventueel speel je wat met je lichaamsgewicht (naar voren/achteren/opzij) als je staat. Je kan je ook inbeelden dat je verschillende lichaamsdelen (zoals je voeten) "vult" met aandacht. Hierdoor ben jij (spreekwoordelijk) meer in je lichaam waardoor de prikkels van buitenaf minder ruimte krijgen.
    Profile image Mirjam Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Den Haag
    Mirjam ✓
  • Tip 39 - Trek je regelmatig even terug om te landen

    Als je gevoelig bent voor prikkels kan het helpen om voor je de drukte van je werk, een feest of je gezin ingaat eerst even bij jezelf aan te komen. Ook als je je midden in de drukte bevindt is er altijd wel een manier om even tot rust te komen.
    Blijf net iets langer in de auto zitten of treuzel wat langer bij het op slot doen van je fiets. Voel even de grond onder je voeten, het stuur van de auto, de sleutel in je handen volg met aandacht hoe je in- en weer uitademt. Je kunt (bijna) altijd en overal een paar minuutjes voor jezelf pakken. Als het onmogelijk lijkt om de drukte te ontwijken, kun je altijd nog koffie gaan halen of de WC opzoeken. Als je weer een beetje tot jezelf bent gekomen, sta dan stil bij wat je nu wilt gaan doen. kijk dan eens bewust om je heen, merk de omgevingsgeluiden op en richt je weer naar buiten.

    Profile image Wendy Therapie Oss Lid van Therapiepsycholoog Oss
    Wendy ✓
  • Tip 40 - Geniet van je alleen-tijd!

    Als HSP-er heb je de neiging om te versmelten met je omgeving. Alleen zijn / alleen-tijd doorbrengen, is daarom essentieel. Vooral ook als je een relatie hebt. Dit liefdevol uitleggen, zorgt er voor dat de ander het niet persoonlijk hoeft te nemen. Geniet van je alleen-tijd!
    Profile image Joan Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Joan ✓
  • Tip 41 - balans

    als je hooggevoelig bent, is het belangrijk structureel aandacht te besteden aan balans in je agenda en werkzaamheden. Plan voldoende tijd in voor herstel, momenten waarvan je merkt die je opladen.
    Anoniem
  • Tip 42 - Draag een Labroriet

    Ben jij, net als veel andere HSP-ers heel snel vermoeid? Vind jij dat ook zo moeilijk te accepteren, omdat je nog zoveel meer wilde doen?

    Na een kort bezoekje kun je al uitput zijn, omdat naast de uitgesproken woorden, je ook van alles bij de ander waarnam wat niet werd uitgesproken. Er komt dan veel te veel energie van de ander bij jou binnen.

    Wat veel HSP-ers helpt is het dragen een Labradoriet. Dat is een edelsteen die aan een kettinkje als hanger om je nek, op de huid, gedragen wordt. Ook helpt het om een zwart hemd te dragen. Zwart is een beschermende kleur. Probeer het maar eens!

    Ineke
  • Tip 43 - Intense emoties en HB

    Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat intense emoties een onderdeel kunnen zijn van hoogbegaafdheid. De uiting van intense gevoelens wordt vaak gezien als een teken van emotionele instabiliteit in plaats van als een aanwijzing van een rijk innerlijk leven. De traditionele westerse benadering ziet emoties en intellect als separate en tegenstrijdige entiteiten. Er bestaat echter een onlosmakelijke link tussen emoties en intellect en – gecombineerd – hebben ze een diepgaand effect op hoogbegaafde mensen. Emotionele intensiteit is de brandstof voor levensplezier, passie voor leren, enthousiasme voor expressie van datgene waar men goed in is en motivatie om iets te bereiken.
    Profile image Thekla Therapie Driebergen Lid van Therapiepsycholoog Driebergen
    Thekla ✓
  • Tip 44 - Emotionele intensiteit is de brandstof voor levensplezier

    Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat intense emoties een onderdeel kunnen zijn van hoogbegaafdheid. De uiting van intense gevoelens wordt vaak gezien als een teken van emotionele instabiliteit in plaats van als een aanwijzing van een rijk innerlijk leven. De traditionele westerse benadering ziet emoties en intellect als separate en tegenstrijdige entiteiten. Er bestaat echter een onlosmakelijke link tussen emoties en intellect en – gecombineerd – hebben ze een diepgaand effect op hoogbegaafde mensen. Emotionele intensiteit is de brandstof voor levensplezier, passie voor leren, enthousiasme voor expressie van datgene waar men goed in is en motivatie om iets te bereiken.

    Profile image Thekla Therapie Driebergen Lid van Therapiepsycholoog Driebergen
    Thekla ✓
  • Tip 45 - Stap voor stap

    Overprikkeling ligt altijd ergens op de loer. Vaak ook, omdat je teveel van jezelf eist. Knip dat wat je wilt doen in stukken en pak ze stap voor stap aan. Wees dan bezig met de stappen en niet met hoe je het allemaal ooit gedaan gaat krijgen. Beloon jezelf als je een stap afgerond hebt, al is het maar met een compliment naar jezelf.

    Succes.
    Profile image Drs. Marionne Therapie Leusden Lid van Therapiepsycholoog Leusden
    Drs. Marionne ✓
  • Tip 46 - Herken je dit?

    Je hebt een afspraak gehad en als je naar huis gaat, voel je je wat down. Je kan het niet verklaren, want je voelt je verder goed, het gaat je goed en je vond het leuk. Herken je dit?

    Als je terugdenkt, realiseer je je dat de ander zich wat down voelde, over iets wat helemaal niet met jou te maken heeft. Als HSP kan je zo goed mee voelen met de ander, dat het af en toe wat verwarrend kan zijn. Wat is van jou en wat is van de ander?

    Heel belangrijk om dat te leren herkennen en daarmee om te leren gaan.
    Meer weten?
    Sylvia Groener
  • Tip 47 - Playfulness

    Hoogsensitieve personen hebben vaak snel last van gevoelens van onveiligheid en hebben de neiging het leven erg serieus te nemen. Spelen is een veilige manier om je masker te kunnen laten vallen en ook wat meer ontspannen en minder serieus in het leven te staan. Waardoor je minder stress ervaart. En energie en passie terug brengt. Spelen gaat voorbij goed of fout. Als het in het spel anders loopt dan verwacht, is dit een mogelijkheid om van te leren of een andere kant op te gaan.

    Denk eens na over wat je als kind graag deed. Hoe je helemaal op kon gaan in het moment en in het spel. Hoe je flow ervaarde. Hoe zou je daar nu nog gebruik van kunnen maken? Was je iemand die graag danste, rolschaatste, puzzelde? Maak hier weer eens tijd voor en laat de flow stromen.....
    Profile image Erna Therapie Middelburg Lid van Therapiepsycholoog Middelburg
    Erna ✓
  • Tip 48 - Boekentip

    Boekentip: Prikkels bijten niet! Van Saskia Klaaysen
    Nieuwe prikkels toelaten in het leven is soms beter dan (nog meer) rust nemen. Prikkels bijten niet! brengt uitgebreide kennis en praktijkvoorbeelden over hoogsensitiviteit en de vier extra eigenschappen van hoogsensitieve HSS. De verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS komen uitgebreid aan bod. Prikkels bijten niet! geeft bewustwording, zelfacceptatie en is een praktische wegwijzer.
    Profile image Catharina Therapie Assen Lid van Therapiepsycholoog Assen
    Catharina ✓
  • Tip 49 - Denkbeeldige muur tussen jou en de ander

    Als hooggevoelig persoon, kan het extra lastig zijn om de energie van de ander bij die ander te laten. Voordat je het weet, pak je de stemming of emotie van die ander zelf op en heb je daar last van.
    Wat hierbij kan helpen, is om je in te beelden, dat er zich een denkbeeldige muur bevindt tussen jou en die ander. Je kunt de muur een kleur geven, om de scheiding tussen jou en die ander in te beelden.
    Ook kun je, als je behoefte hebt aan een hele duidelijke grens tussen jou en de ander, je voorstellen dat er een stenen muur tussen jullie in staat. De energie en emotie van de ander, mag je via de muur naar de ander terugkaatsen. Het kan helpen om daarbij in jezelf te zeggen: Alle energie die niet bij mij hoort, geef ik nu terug aan de ander bij wie het hoort.
    Veel succes!
    Profile image Alinda Psycholoog Amstelveen Lid van Therapiepsycholoog Amstelveen
    Alinda ✓
  • Tip 50 - Zoek op tijd positieve prikkels op

    Wat hooggevoelige personen met elkaar delen is een geest en lichaam dat sterk reageert op impulsen van buitenaf. Dat kunnen zowel negatieve als positieve prikkels zijn. Van negatieve prikkels kunnen HSP-ers letterlijk ziek worden.

    HSP-ers kunnen zich helemaal opgeladen voelen door positieve prikkels zoals yoga, massages, sauna, het contact met dieren en baby’s of een stevige wandeling op het stand of door het bos.

    Zorg als HSP-er goed voor jezelf door op tijd positieve prikkels op te zoeken. Wellicht heb jij, net als veel andere HSP-ers, relatief meer tijd nodig voor positieve prikkels, omdat negatieve prikkels zo'n enorme invloed uitoefenen en je energie weg doen vloeien.

    Neem die tijd! Jij bent zelf verantwoordelijk voor je gezondheid en welzijn.

    Ineke
  • Tip 51 - Aandacht op jezelf richten

    Aandacht op jezelf richten

    Als je hoog gevoelig bent kan het zijn dat je aandacht gemakkelijk bij de gevoelens van anderen zijn. Jij voelt nu eenmaal hoe een ander zich voelt ook als hij of zich zich anders voordoet.

    Nu kan het zijn dat jij de spanning of de emotie van de ander overneemt. Dat je geneigd bent om mee te kleuren.
    Omdat jij je dan vervelend voelt ga je van alles doen om de ander zich goed te laten voelen ( in de hoop dat jouw spanning dan afneemt)

    Echter dit kan veel energie kosten.

    Als je dit opmerkt krijg je keuze mogelijkheden. Je kunt jezelf dan de vraag stellen wat kan ik nu zelf doen om mij beter te voelen.

    Dat kan zijn even afstand nemen, je focus verleggen naar wat je aan het doen bent. Hiermee neem jij verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw gevoelens, daarmee nodig je de ander indirect uit hetzelfde te doen.
    Profile image Karin Therapie Eersel Lid van Therapiepsycholoog Eersel
    Karin ✓
  • Tip 52 - Hooggevoeligheid en zelfvertrouwen

    Hooggevoeligheid kan impact hebben op zelfvertrouwen.
    HSP-ers ervaren vaak nauwelijks een filter tussen de omgeving en zichzelf. Het zelfbeeld staat dan onder invloed van de omgeving.
    Helder krijgen wie je zelf bent en wat je belangrijk vindt helpt bij het filteren van wat bij jou hoort en wat bij de ander.

    Vragen die je bij je gedachten, gevoelens en gedrag kunt stellen:
    - Hoe zou degene die dicht bij mij staat deze gedachte beoordelen?
    - Welke niet realistische overtuiging schuilt er achter deze gedachte?
    - Was ik voor de gebeurtenis in een heel andere stemming dan na de
    gebeurtenis?
    - Gaat het om een herinnering van gevoelens bij een eerdere gebeurtenis?
    - Gaat het om meevoelen met de ander?
    - Past wat ik vervolgens deed bij wie ik wil zijn?
    - Welk gedrag komt voort uit niet realistische gedachten of gevoelens die
    niet van mij zijn?

    Marly
  • Tip 53 - Neem de tijd om prikkels en gevoelens te verwerken

    Als je hooggevoelig bent, komen prikkels en gevoelens (van anderen en jezelf) meer binnen dan bij anderen.
    Een tip is om de tijd te nemen om deze prikkels en gevoelens te verwerken. Bouw tijd in na een feestje, afspraak met vrienden of andere sociale activiteit om tot rust te komen en te 'ontprikkelen'.
    Zet bijvoorbeeld je telefoon en tv uit en probeer om te ontspannen. Een rustig achtergrondmuziekje kan ook fijn zijn.
    Als gevoelens van anderen of jezelf je overspoelen, kan een lange wandeling ook goed helpen om tot rust te komen en te aarden.
    Profile image Alinda Psycholoog Amstelveen Lid van Therapiepsycholoog Amstelveen
    Alinda ✓
  • Tip 54 - Experimenteer met de ruimte om je heen

    Je hooggevoeligheid heeft meestal met angst en/of onveiligheid te maken.


    Je hebt dan je eigen ruimte (de ruimte om je fysieke lichaam een) heel groot gemaakt, voor afweer maar daardoor kan alles en iedereen in jouw ruimte zijn. Of juist je ruimte te klein gemaakt, voor afscherming maar waardoor je alle energieën snel tot je neemt.

    Experimenteer met de ruimte om je heen b.v. is je armlengte groot genoeg of mag die iets kleiner?
    Visualiseer dan deze ruimte om je heen en met je aandacht in je voeten zodat je tevens goed geaard bent in jouw ruimte.

    p.s. zie je eigen ruimte niet als een muur om je heen want dan wordt het weer een afscherming, meer iets transparants maar wat wel van jou is.

    Profile image Colin Therapie Zwaag - Hoorn Lid van Therapiepsycholoog Zwaag
    Colin ✓
  • Tip 55 - Richt je op iets stabiels

    Voel je je overprikkeld? Maak je hoofd overuren?
    Richt je aandacht eens op het contact dat je billen met de stoel maakt. Adem heel bewust 4 tellen naar het contact met je billen op de stoel.
    Merk op dat dat stabiel voelt.
    Door je op iets 'stabiels' te richten, iets wat stevig voelt, zal je merken dat het wat rustiger in je zelf wordt. Je voelt weer het contact met je lichaam, en het moment, en de stoel. Hiermee geef je je brein een signaal dat het veilig is, stabiel, rustig. Probeer het eens uit.
    Profile image Joan Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Joan ✓
  • Tip 56 - HSP en je gedachten

    Als HSP is het vaak lastig om "trouw" de blijven aan je gedachten.
    met name omdat het gevoel, vaak heerst.
    Het gevoel kan soms overweldigend zijn, dat het volgen van je gedachten niet echt haalbaar meer is.
    Dan kan R.E.T helpend zijn. Rationaal emotie Therapie.
    Daarmee krijg je inzicht, hoe gedachten en gevoelens elkaar snel en veelvuldig opvolgen en hoe dat je gedrag en dus ook de gevolgen beïnvloed.
    Juist met R.E.T kun geven wat afstand nemen van je gevoel en de helpende gedachten, wat sterker maken.
    Profile image Kim Therapie Oldenzaal - Twente Lid van Therapiepsycholoog Oldenzaal
    Kim ✓
  • Tip 57 - Stel je de vraag: Wat wil ik, wat vind ik?

    Wat wil ik, wat vind ik?


    Als hooggevoelig persoon zijn je antennes ver naar buiten gericht. Hierdoor weet je als HSP vaak nog beter wat de ander vindt en wilt dan dat je het van jezelf weet. Het gevolg hiervan is dat je je niet bewust bent van je eigen grenzen en maar ja zegt.


    Stel jezelf regelmatig de vraag ‘Wat wil ik, wat vind ik?’

    Profile image Atie Therapie Apeldoorn Lid van Therapiepsycholoog Apeldoorn
    Atie ✓
  • Tip 58 - Stop, haal adem en geniet!

    Herken je een opgejaagd en rusteloos gevoel als gevolg van overprikkeling? Bijvoorbeeld het verhaal van een bekende beïnvloed je eigen stemming Of je moet teveel dingen in een korte tijd doen en je voelt dat de spanning in je lijf toeneemt. Of...

    Stop - stop letterlijk even waar je mee bezig bent. Als dit bijvoorbeeld niet kan omdat je in gezelschap zit kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om even naar het toilet te gaan of een ruimte op te zoeken dat je alleen bent.

    Haal adem- Focus je op je ademhaling. Vaak als je spanning of overprikkeling ervaart zit je ademhaling hoog. Doe een aantal buik ademhalingsoefeningen.

    Geniet- Bedenk wat wel goed gaat en waar je op dat moment dankbaar voor bent. Mijn ervaring is dat je altijd iets hebt wat je kunt opnoemen om dankbaar voor te zijn. Het kan iets heel kleins zijn.

    Deze drie elementen kunnen ervoor zorgen dat je niet teveel wordt meegezogen in alles wat er op je afkomt, maar een contact moment hebt met jezelf om vandaaruit de regie te nemen hoe je ermee om wilt gaan.
    Anoniem
  • Tip 59 - Compact maken

    Je herkend het vast wel: je staat erg open en er komt veel binnen. Dat kan soms teveel worden. Alle emoties van anderen waardoor je moe word, zoals licht in je hoofd, hoofdpijn of gestresst.

    Met een eenvoudige visualisatie/ oefening kun je zorgen dat dit minder wordt en je wat meer rust en balans krijgt: visualiseer dat je iets over je heen trekt, als een soort hoeslaken bijvoorbeeld. Je trekt het over je hoofd, langs je schouders, lijf en benen, tot helemaal onderaan bij je voeten. Een soort cocon van energie.

    Dit noem je compact maken. Probeer maar!
    Mascha
  • Tip 60 - Een experiment: Verliefd... op jezelf

    Vaak is het met het verhoogde empathie en gevoel zo, dat er veel 'binnenkomt' van anderen: een blik, een intonatie, een houding. Je voelt wat er wordt bedoeld maar wat niet wordt gezegd. En meestal voel je het goed aan. En het is onmogelijk om zoiets 'gewoon niet te doen.'

    Wat gemakkelijker is, is de energie bijsturen.
    Stel je eens voor dat je je empathie net zo verhoogd is naar jezelf, je precies aanvoelt wat je zelf nodig hebt, je net zo zou 'in-tunen' op jezelf... dan wordt het gemakkelijker om je grenzen te voelen, te benoemen, aan te houden. Het wordt gemakkelijker om te benoemen wat je wilt (en niet alleen wat je nodig hebt).

    Dus bij deze een experiment:
    Stel je voor dat precies jij degene bent die je liefhebt - met heel je hart.
    Hoe loop je dan, wat draag je, hoe kijk je jezelf recht en liefdevol in de spiegel, en kun je bedenken waar je jezelf vandaag gelukkig mee zou maken?

    Op deze manier ga je jezelf 'voeden' met liefde, met aandacht, met energie. En voel je eerder dat je weer even stilte nodig hebt. En dat allemaal samen maakt het gemakkelijker om om te gaan met de energie van anderen.
    Michelle
  • Tip 61 - Boekentip: Voluit leven met hooggevoeligheid

    Hooggevoeligheid komt voor bij zowel introverte als extraverte mensen. De laatste groep wordt dikwijls over het hoofd gezien. Ben jij een extraverte HSP-er? Lees erover in Voluit leven met hooggevoeligheid van Susan Marletta Hart.
    Profile image Sandra Therapie Purmerend Lid van Therapiepsycholoog Purmerend
    Sandra ✓
  • Tip 62 - Boekentip: Hoog sensitieve personen

    Elaine Aron heeft veel onderzoek verricht naar het begrip HSP. Eigenlijk kun je zeggen dat zij de grondlegster is van het begrip hoog sensitiviteit. Zij heeft in een van haar eerste boeken die nog steeds de moeite waard is van het lezen ook klein testje bijgevoegd. Hierbij kun je vaak met eenvoudige vragen ontdekken of je HSP bent.

     

    Haar boek " Hoog sensitieve personen, Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigd" Is dus een mooi begin in je zoektocht naar antwoorden. Het kan je helpen inzicht te krijgen. Ook kan een therapeut je vaak helpend zijn.

    Profile image Mark Psycholoog Arnhem Lid van Therapiepsycholoog Arnhem
    Mark ✓
  • Tip 63 - Hoog gevoeligheid kan samen hangen met PTSS

    Hoog gevoeligheid kan samen hangen met PTSS. Als je vaak getriggerd wordt en je in een vecht-, vlucht-, hulproep-, of bevries respons schier, activeert je sympathische zenuwstelsel.

    Een van de kenmerken hiervan is dat je zintuigen op scherp komen te staan. Dit is logisch, want bij (reëel) gevaar is het heel nuttig heel veel aandacht te hebben voor wat je in je omgeving waarneemt zodat je snel de bron van het gevaar kunt ontdekken.

    Je bent in deze staat van zijn, dus geactiveerd (stress hormonen) en je zintuigen zijn extra gevoelig. Alle prikkels die je binnen krijgt zorgen voor nog meer stress. Dit is dus geen gezonde situatie. Bij hoog gevoeligheid kun je dus onderzoeken of trauma therapie je kan helpen om te leren jezelf tot rust te brengen en minder gevoelig te worden voor triggers zodat je zintuigen minder steeds op scherp staan.
    Lianne van Rijssel
  • Tip 64 - Zet een comfortabel symbool om je heen

    Je eigen ruimte/energie om je heen voelt alleen comfortabel als je ook iets '' 'comfortabels' om jezelf heen 'zet.

    Kies dus een symbool waarbij je je comfortabel voelt om dat de hele dag om je heen te hebben.

    Bijvoorbeeld een ‘stolp’ over jezelf heen trekken of in een ‘zak’ stappen en boven je hoofd dichtknopen. Het gaat om bewustwording.

    Ben je vergeten om jezelf af te schermen, trek jezelf terug op het toilet en doe het alsnog.
    Profile image Germien Therapie Oss Lid van Therapiepsycholoog Oss
    Germien ✓
  • Tip 65 - Onderscheid jouw energie van dat van de ander

    Wanneer je hooggevoelig bent is het belangrijk om jouw energie te onderscheiden van dat van de ander. Wat is van mij? En wat is van 'jou".

    Hierdoor kun je beter bij jezelf blijven en wordt je minder "overvallen" door, vaak negatieve, emoties van anderen. Graag begeleid ik je in dit proces. Zo kun je je gevoeligheid positief (voor jezelf) gaan inzetten in plaats van dat je er last van hebt.
    Profile image Natascha Therapie Haarlem Lid van Therapiepsycholoog Haarlem
    Natascha ✓
  • Tip 66 - Tip bij hooggevoeligheid

    Tip bij hooggevoeligheid

    Natuurlijk is hoog gevoeligheid een talent.
    Je kan fantastisch afstemmen op de ander. Maar in de ontmoeting met de ander is afstemming naar jou niet altijd aanwezig.


    Wanneer je last hebt van de energie, van de ander, van zijn gedachten, van zijn emoties, van zijn pijnen of wat dan ook, is het soms mogelijk om je voor de ander voor het grootste deel af te sluiten.


    Stel jezelf een kleur voor die bij je past als een jas, als een warme deken, maar ok als een verkoelend briesje. Een kleur waarin je jezelf heel comfortabel voelt. Stel jezelf voor dat jij die kleur bent.


    Geef de ander (of anderen) een kleur die ver van je af staat en zie ze ook zo. Doe dit voor je den ander(en) ontmoet en doe dit tijdens de ontmoeting. Blijf het herhalen. Zo blijft een deel van de aandacht bij de kleuren en de rest van de tijd ben je in de ontmoeting, waarbij je het kleurbeeld blijft herhalen.


    Op deze manier kan je meer en meer bij jezelf blijven terwijl de ander er ook is, maar de energie van de ander vervloeid minder met die van jezelf.
    Ik ben…….hij is……..


    Succes!

    Désirée
  • Tip 67 - Herkennen én erken je lichamelijke klachten

    Wat zijn jouw lichamelijke klachten bij overprikkeling?

    Wanneer je hooggevoelig bent zul je sneller overprikkeld raken. Ons lichaam geeft signalen af wanneer je (langdurig) gestrest bent. Het is een boodschap aan jou om rust te nemen.

     

    Het is belangrijk deze te herkennen én te erkennen. Dus deze serieus te nemen en er naar te luisteren. Want je lichaam is de spiegel van hoe jij je voelt.

    Welke lichamelijke klachten kun je hebben bij stress:

     

    • Duizeligheid
    • Overmatige transpiratie 
    • Verminderde eetlust
    • Slecht zicht bijv. wazig– of dubbelzien 

     

    • Verhoogd cholesterolgehalte
    • Verminderde weerstand
    • Maag- en darmklachten
    • Aanhoudende vermoeidheid en slaapproblemen
    • Huidproblemen 


    Herken jij één of meerdere van deze klachten? Ga bij jezelf te rade of stress de oorzaak is. Ga bij twijfel uiteraard eerst naar je huisarts. Ook als jij je zorgen maakt.

    Anoniem
  • Tip 68 - Leer je gebruiksaanwijzing en zet het om naar een kracht

    Hoog gevoelig, een prachtige eigenschap!
    Focus op leren kennen van jouw gebruiksaanwijzing en leer je hoog gevoeligheid omzetten naar een kracht.

    Inlevingsvermogen, empathie, kwetsbaarheid, intens kunnen ervaren, leven en voelen.
    Gericht zijn op samenwerking en insluiten. Kunnen genieten van details en het grotere geheel kunnen ervaren.

    Weet wat je bezit en hoe je het tot bloei kunt laten komen. Een innerlijk rijk, invoelend en passievol leven staat te wachten.
    Selma
  • Tip 69 - Focus op je kwaliteiten en kracht

    Als ik hooggevoelige clienten spreek gaat het veelal over de valkuilen en uitdagingen zoals hoe om te gaan met overprikkeling. De kwaliteiten van een hooggevoelige worden veelal naar achter geschoven. En dat is een gemiste kans.

    Je hebt zoveel kwaliteiten zoals een verscherpt waarnemingsvermogen en een enorm empatisch vermogen. Dus leef je kwaliteit!

    Profile image Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog Zeist
    Caroline ✓
  • Tip 70 - Vijf tips wanneer je HSP bent <3

    Hier zijn vijf tips om beter om te gaan met hoogsensitiviteit (HSP):

    1. Creëer Rustige Ruimtes voor Oplaadtijd

    • Als HSP ben je gevoeliger voor prikkels, dus zorg dat je regelmatig een rustige plek hebt om je terug te trekken. Dit kan een specifieke kamer, hoekje of zelfs een wandeling in de natuur zijn. Deze momenten van rust helpen je om op te laden en overprikkeling te voorkomen.

    2. Stel Grenzen en Leer Nee Zeggen

    • Hoogsensitieve mensen voelen vaak de emoties en behoeften van anderen sterk aan, wat kan leiden tot overbelasting. Het is belangrijk om op tijd ‘nee’ te zeggen en je eigen grenzen te respecteren. Dit helpt om overprikkeling te voorkomen en jezelf de ruimte te geven om goed voor jezelf te zorgen.

    3. Doe Aan Zelfzorg en Ontspanningstechnieken

    • Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga kunnen helpen om je zenuwstelsel te kalmeren. Door dagelijks tijd in zelfzorg te investeren, kun je je mentale en emotionele veerkracht vergroten, zodat je minder snel uit balans raakt.

    4. Voorkom Overvolle Agenda’s

    • Te veel activiteiten of verplichtingen in een korte tijd kunnen overweldigend zijn voor HSP’s. Probeer je agenda niet te vol te plannen en neem voldoende pauzes tussen afspraken. Door je tijd bewust in te delen, voorkom je stress en blijf je beter in balans.

    5. Gebruik Je Gevoeligheid als Kracht

    HSP’s hebben vaak een sterk empatisch vermogen, een oog voor detail en zijn creatief. In plaats van je gevoeligheid te zien als iets lastigs, probeer het te waarderen als een kracht. Je kunt die gevoeligheid gebruiken om sterke relaties op te bouwen, om creatief werk te doen of om een bijdrage te leveren aan de mensen om je heen.

    Hoogsensitiviteit kan een prachtige eigenschap zijn wanneer je goed leert omgaan met prikkels en je energie. Met deze tips kun je jouw gevoeligheid beter beheren en het benutten als een kracht.
    Profile image Djuwi Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog Den Haag
    Djuwi ✓
  • Tip 71 - Ga floaten voor ultieme ontprikkeling!

    Ga floaten voor ultieme ontprikkeling!

    Een float is een capsule gevuld met zeer zout magnesium water. Je gaat hier in liggen en het zout in het water tilt je omhoog. Je kunt volledig ontspannen en je voelt nergens meer drukpunten op je lichaam, hierdoor lijkt het alsof je zweeft. Alle prikkels van buitenaf worden een uur lang afgesloten. Je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt amper iets. Hierdoor keert je brein naar binnen. Jij bent over met alleen jouw gedachten en gevoelens.

    • Lichamelijke destress therapy: Het water op lichaamstemperatuur en jezelf niet hoeven dragen zorgt voor een diepe ontspanning van alle spieren. Het mineraal magnesium dat aan het water is toegevoegd wordt via de huid het beste opgenomen. Magnesium helpt bij vermoeidheid en spierherstel. Daarnaast zorgt het voor sterke botten.

    • Geestelijke destress therapy: Omdat er een uur lang geen prikkels van buitenaf naar je toe komen, kan je alles even loslaten. Een uur lang hoeft niks en niemand iets van jou. Je brein krijgt niets van buitenaf aangeboden dat het moet processen, hierdoor komt het tot rust. Dit is zeer meditatief, hierdoor kan je naar binnen keren. Jij blijft over met jezelf. Wat komt er nu naar boven? Het is een geweldig alternatief voor het meditatief in lotushouding een uur op een kleedje gaan zitten, wat voor veel mensen te moeilijk is om vol te houden.

    Probeer het eens!
    Petra
  • Tip 72 - Voelsprieten naar binnen richten

    Hoog gevoeligheid kan een gevolg zijn van een patroon waarin jij als kind (on)bewust emotioneel voor je ouder(s) bent gaan zorgen. Omdat je aanvoelde dat er problemen waren, je ouder(s) niet goed in hun vel zaten, of de sfeer vaak gespannen of onveilig voelde. Hierdoor heb je hele lange voelsprieten ontwikkeld en voel je heel veel (aan). Dit kan heel waardevol zijn, maar kan je ook veel energie kosten of ten koste gaan van wat voor jou goed is. Doordat je anderen erg goed aanvoelt in wat zij nodig hebben en je hierop gericht bent, kun je jezelf nog al eens over het hoofd zien. Gebeurt dit vaak en langdurig dan kan dit leiden tot depressie, burn-out, gezondheidsklachten, etc. Om hier verbetering in te brengen is het heel belangrijk om je voelsprieten naar binnen te richten en telkens contact te houden met wat er bij jou gebeurt, wat jij nodig hebt en hier woorden aan te geven naar de ander.
    Profile image Claire Therapie Zutphen Lid van Therapiepsycholoog Zutphen
    Claire ✓
  • Tip 73 - rust

    Bouw iedere dag een lang rustmoment in
    Profile image Ietje Therapie Nijmegen Lid van Therapiepsycholoog Nijmegen
    Ietje ✓
  • Tip 74 - Zorg voor voldoende 'alleentijd'

    Hooggevoelige en/of hoogsensitieve mensen hebben vaak meer 'alleentijd' nodig om zich op te laden dan anderen. Zorg ervoor dat je deze tijd ook neemt en ervaar wat dit voor je doet.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 75 - Energie nodig? Neem energie van de aarde op

    Zet je voeten stevig op de grond en stel je voor dat zuivere, krachtige aarde energie via jouw voeten omhoog je lichaam in stroomt. Je hoeft het alleen maar toe te laten. Het gaat vanzelf naar die plekken in jouw lichaam die het goed kunnen gebruiken. Zo kun je energie 'tanken' als je het nodig hebt. Voel jouw verbinding met de aarde en bedank ter afsluiting de aarde voor de energie die je hebt ontvangen.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 76 - Laat bewust los wat niet van jou is

    Neem dagelijks even bewust de tijd om los te laten wat niet van jou is. Dit kan op verschillende manieren.

    Bijv. onder de douche kun je je voorstellen dat alles wat niet van jou is met het water wegspoelt.

    Je kunt je ook voorstellen dat je op het strand bent en alles wat niet van jou is meegeven met de wind. Laat je maar helemaal 'schoon' waaien.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 77 - Wees lief voor je lichaam

    Besteed elke dag aandacht aan jouw lichaam zodat je steeds meer de signalen die jouw lichaam jou geeft, kunt gaan oppakken. Je gaat dan de taal van jouw lichaam steeds beter begrijpen. Je ziel spreekt tot je via je lichaam, ernaar luisteren zal je veel brengen.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 78 - Stil worden in de natuur

    De natuur helpt om stil te worden, om rust te ervaren. Wandel in het bos of langs het water. Ga eens met je rug tegen een boom aanzitten en ontdek dat je hier rustiger van wordt. Zo makkelijk kan het soms zijn :)
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 79 - Spoel de indrukken van de dag van je af onder de douche

    Als je overweldigd bent geraakt, stap dan onder de douche en spoel alles van je af. Stel je voor dat het water jou niet alleen van buiten reinigt maar ook van binnen in jouw lichaam. Laat los wat niet van jou is en laat dit met het water wegspoelen.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 80 - Je bent niet de enige!

    Je bent niet de enige die hoogsensitief of hooggevoelig is. Zo'n 20 procent van de mensen schijnt dit te zijn dus grote kans dat er in jouw omgeving meer mensen te vinden zijn die op deze manier in het leven staan. Zoek elkaar op en vind steun bij elkaar, dat maakt het leven alvast een stukje makkelijker.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 81 - De kracht van hooggevoeligheid

    Vergeet niet dat hooggevoeligheid ook veel voordelen heeft: jij voelt goed aan wat er nodig is in een bepaalde situatie, doorziet mensen sneller en voelt aan of iemand eerlijk tegen je is of niet. Maak hier bewust gebruik van in jouw dagelijks leven.
    Profile image Annet Therapie Wageningen Lid van Therapiepsycholoog Wageningen
    Annet ✓
  • Tip 82 - HSP en vakantie

    Als hsp-er is vakantie vaak een uitdaging, tenzij je alleen reist. Wat helpt om te sturen in de cocktail van steeds samen zijn, geen ritme, en uiteenlopende behoeften is:

    Bedenk hoe je terug wilt komen van vakantie. Een doel kan zijn: ik wil met iets meer energie thuiskomen dan toen ik wegging. Bedenk dan per dag hoe je het zo in kunt delen dat je voor jezelf weet: hiermee krijg ik voldoende binnen terwijl ik toch ook energie verbruik of weggeef.

    Bv. Ik kan wel mee een stadje bezoeken, maar dan heb ik smiddags een half uur alleen-tijd nodig met een boek. Dan weet je: ik kan niet 7 uur naar een stadje om dan vervolgens meteen op de camping te moeten gaan koken terwijl de kinderen jengelen. 3 uur naar een stadje kan dan wel.

    Of: in het stadje wil ik even een kwartiertje op mezelf door de straatjes dwalen, terwijl jullie een paar winkels bezoeken.

    Als HSP-er is het belangrijk om jezelf niet leeg te schenken vanuit het idee dat je er altijd voor de ander moet zijn. Zelfzorg is belangrijk vanuit het besef: ik heb een 'beperking' en die heeft zorg nodig om als persoon te kunnen functioneren.
    Nelleke ✓
  • Tip 83 - Eerst naar binnen en dan weer de blik naar buiten

    Hooggevoeligheid is een kracht, maar je kunt er ook last van krijgen. Je bent sensitief en voelt, ziet, hoort veel. Je kunt aanvoelen of zien wat er bij de ander gebeurt. Maar door al deze informatie wellicht niet goed meer kunnen voelen wat gezond voor jezelf is.

    Het kan heel helend zijn, wanneer je gaat leren om meer bij jezelf; dat wil zeggen meer in je lijf aanwezig, te zijn. En vanuit dit stevigere contact met jezelf, weer in contact met de buitenwereld te treden.

    In therapie kun je bewust worden in welke situaties je overprikkeld raakt en oefenen met deze nieuwe bewegingen van eerst naar binnen en vanuit daaruit weer in contact met de ander.
    Wieteke
  • Tip 84 - Hoogbegaafdheid is meer dan een hoog IQ

    Als hoogbegaafde heb je niet alleen een hoog IQ (>130), maar herken je wellicht ook meerdere van onderstaande persoonlijkheidskenmerken:
    - Hoogsensitief (80% van hoogbegaafden is hoogsensitief)
    - Idealistisch en sterk rechtsvaardigheidsgevoel
    - Asynchroon in de persoonlijke ontwikkeling (motorisch, sociaal en intellectueel)
    - Autonoom denkend en handelend
    - Perfectionistisch

    (bron: Adriaan Sprey, 2020)
    Robert
  • Tip 85 - Hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit

    Wist je dat 80% van de hoogbegaafden ook hoogsensitief is!
    Robert
  • Tip 86 - Therapie speciaal voor HSP'ers

    Acceptatie en Commitment Therapie oftewel ACT is een therapievorm die zeer geschikt is voor hoogsensitieve mensen. Waarom? Binnen ACT werken we met hoofd, lijf en hart:
    Lijf: Als je hoogsensitief bent, ben je in staat om juist heel goed te voelen. Het kan zijn dat je door de uitdagingen in het leven je lijf vergeten bent. Hoofd: Doordat we in een harde wereld leven heb je als HSP'er waarschijnlijk een overlevingsmechanisme aangeleerd, waarbij je heel erg in je hoofd bent gaan zitten: piekeren, analyseren en oplossingen bedenken om te kunnen overleven.
    Hart: Tegelijkertijd ben je op zoek naar zingeving. Je wilt hier op aarde van betekenis zijn. Maar hoe dan, vraag je je af.
    Binnen ACT gaan we hiermee aan de slag. Door vele oefeningen en metaforen leer je:
    - afstand te nemen van jouw negatieve gedachten en deze gedachten minder serieus te nemen (hoofd)
    - meer contact te maken met je lijf; meer in het hier en nu te leven en zachtaardiger met jezelf om te gaan (lijf)
    - te ontdekken wat voor jou werkelijk belangrijk is in het leven en daadwerkelijk stappen te zetten in de richting van een waardengericht leven (hart)
    Profile image Marieke Therapie Venlo Lid van Therapiepsycholoog Venlo
    Marieke ✓
  • Tip 87 - zet een stapje achteruit

    Ben je hooggevoelig en houd je vaak veel rekening met anderen of durft de ander niet te kwetsen en tuned in bij de ander ipv van bij jezelf?
    Vaak kunnen we niet adequaat reageren ten goede van onszelf omdat we zo met de ander bezig zijn. Zodat er niet nagevoeld kan worden. Om te kunnen voelen heb je jouw ruimte weer nodig. Het helpt om letterlijk een stap naar achteren te zetten en aan te geven dat je even tijd nodig hebt om te reageren en even moet navoelen wat voor jou wijsheid is.
    Succes.
    Profile image Marianne Therapie Leudal Lid van Therapiepsycholoog Neeritter
    Marianne ✓
  • Tip 88 - aarden

    Stamp met je voeten op de grond

    Loop op blote voeten en voel de grond

    stel je voor dat er wortels onder je voeten zijn diep diep de aarde in gaan
    nu ben jij ge aard

    Stel je voor een grondingskoord dat uit jouw stuitje komt diep de aarde in nu ben jij geaardt
    Reinhardt
  • Tip 89 - Anker jezelf als je overweldigd wordt door emoties

    Als je hoogsensitief bent kun je regelmatig overweldigd worden door heftige emoties van verdriet, boosheid of angst. Om te voorkomen dat je jezelf verliest in deze emoties, kun je de volgende oefening doen. De oefening komt uit de ACT.

    Stap 1: Erken je emotie. Zeg hardop: "Er is een gevoel van ....... (emotie benoemen) en dat mag er zijn." Sta er even bij stil.
    Stap 2: Doe iets actiefs. Bijvoorbeeld: Wiebel met je tenen, wrijf met je handen over je benen en steek je tong uit.
    Stap 3: Benoem wat er in het hier en nu is. Bijvoorbeeld: Noem 3 dingen die blauw zijn. Of hoe voelt het als je met je handen over de leuning van de stoel wrijft.
    Indien nodig de oefening nog een keer herhalen.
    Profile image Marieke Therapie Venlo Lid van Therapiepsycholoog Venlo
    Marieke ✓
  • Tip 90 - Focussen bij overprikkeling

    Veel mensen denken dat als je hoogsensitief bent je niet tegen drukte kunt. Dit is een fabeltje. Als je hoogsensitief bent komt alles wel sterker binnen; je hebt immers een diepere informatieverwerking en details pik je snel op.

    Maar hoe kan het dat de ene HSP'er wel in een grote drukke stad kan vertoeven of op een housefeest kan dansen zonder overprikkeld te raken en de andere krijgt na een half uur al hoofdpijn en voelt dat hij/zij zo snel mogelijk weg moet uit de drukte?

    Het heeft te maken met hoe blij je wordt van de activiteit. Als je feesten helemaal te gek vindt en je kunt je er helemaal door laten opgaan en je raakt in de flow, dan zul je totaal geen last hebben van de vele prikkels. Je bent gefocust op de muziek en het dansen en het samen dansen.

    Als je niet van die muziek houdt en je vindt dansen wel leuk maar niet zó leuk, dan raak je afgeleid. Door deze afleiding komen alle prikkels die er in de ruimte aanwezig zijn bij je binnen.

    Als je overprikkeld raakt, dan kun je kiezen om
    1. maar heel even op het feest te blijven en daarna naar huis te gaan
    2. te focussen. Kies iets uit wat je interessant vindt en ga daar sterk op focussen: bijv. observeer andere mensen hoe die dansen. Of kijk naar de kleding die ze dragen. Of observeer de melodie van de muziek. Of luister aandachtig naar de teksten van de muziek.
    Profile image Marieke Therapie Venlo Lid van Therapiepsycholoog Venlo
    Marieke ✓
  • Tip 91 - Zorg voor je rust

    Neem op tijd je rust zodat je niet overprikkeld raakt bijvoorbeeld op tijd naar bed, op tijd weg van een feestje.
    Maak verbinding met mensen die jouw overgevoeligheid accepteren, begrepen en/of herkennen. Mensen die je energie brengen!
    Durf afstand te nemen van mensen en dingen die je energie kosten.
    Profile image Laëtitia Therapie Hoorn Lid van Therapiepsycholoog Hoorn
    Laëtitia ✓
  • Tip 92 - 'me-time'

    Neem je behoefte aan 'me-time' serieus. Er komt zoveel informatie binnen en deze wordt dieper verwerkt. Dit kost tijd en energie. Een ander begrijpt dat niet altijd, dus leg dit aan een ander uit. Als er geen begrip komt van de ander, kan je overwegen of je het contact wilt aanhouden.
    Profile image Drs. Marionne Therapie Leusden Lid van Therapiepsycholoog Leusden
    Drs. Marionne ✓
  • Tip 93 - De tijd nemen en dit aangeven

    Als hoogsensitief persoon verwerk je informatie diepgaand. Het is belangrijk, dat je jezelf de tijd en ruimte hiervoor geeft en dit ook aan een ander uitlegt. Als iemand een antwoord verwacht, geef dan aan op welke termijn je erop terug komt.
    Profile image Drs. Marionne Therapie Leusden Lid van Therapiepsycholoog Leusden
    Drs. Marionne ✓
  • Tip 94 - Emotionele zelfzorg onwikkelen

    Bij hooggevoeligheid kan het helpen om je eigen emoties te onderscheiden van die van anderen:

    Ontwikkel emotionele zelfzorg: Net zoals je zorgt voor je fysieke welzijn, is het belangrijk om te zorgen voor je emotionele gezondheid. Dit kan activiteiten omvatten zoals ontspanningsoefeningen, tijd doorbrengen in de natuur, of doen wat je blij maakt.

    Zoek professionele hulp: Soms kan het nuttig zijn om met een therapeut of counselor te praten, vooral als je moeite hebt om je eigen emoties en behoeften te identificeren en te respecteren.

    Leer over empathie en mededogen: Inzicht in het verschil tussen empathie (het voelen met anderen) en mededogen (zorgzaamheid tonen zonder emotioneel overweldigd te raken) kan nuttig zijn.
    Profile image Mariëlle Hypnotherapie Emmen Lid van Therapiepsycholoog Emmen
    Mariëlle ✓
  • Tip 95 - Herkennen en bewustwording

    H
    Als je van jongs af aan gewend bent de emoties van anderen te verwarren met je eigen gevoelens, kan dit voortkomen uit een hoge mate van empathie of een omgeving waarin je geleerd hebt je aan te passen aan de behoeften en emoties van anderen. Dit kan soms leiden tot uitdagingen bij het herkennen en respecteren van je eigen grenzen en gevoelens. Om je te helpen je eigen emoties te onderscheiden van die van anderen is het allereerst belangrijk om
    bewustwording te ontwikkelen: Begin met het herkennen wanneer en in welke situaties je de neiging hebt om de emoties van anderen over te nemen. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

    Dit kun je als volgt doen:
    - Leer je eigen emoties herkennen: Neem regelmatig tijd om te reflecteren op hoe je je voelt. Dit kan door middel van dagboekschrijven, meditatie of gewoon een moment van stilte om te checken hoe je je echt voelt.

    - Oefen zelfreflectie: Vraag jezelf af of de emoties die je ervaart echt van jou zijn. Als je bijvoorbeeld plotseling verdrietig of boos wordt in de aanwezigheid van iemand anders, vraag jezelf dan af of dit gevoel overeenkomt met je eigen ervaringen of dat het een reactie is op de ander.
    Profile image Mariëlle Hypnotherapie Emmen Lid van Therapiepsycholoog Emmen
    Mariëlle ✓
  • Tip 96 - Energie teruggeven

    Hooggevoelige mensen zijn extra gevoelig voor alle invloeden van buitenaf. Ze pakken de energie en emotie van een ander vaak extra sterk op. Soms zo sterk, dat de emotie van de ander, als de eigen emotie ervaren wordt. Bijvoorbeeld het verdriet van de ander, wordt zó meegevoeld, dat de hooggevoelige persoon die de ander aanhoort, overmand kan raken door verdriet.
    Een tip is om het volgende tegen jezelf te zeggen: "Alle energie en emotie die niet bij mij hoort, geef ik terug aan de persoon bij wie het hoort".
    Door de energie via deze oefening liefdevol aan de ander terug te geven, kun je voorkomen dat je in de emotie wordt meegezogen en dat het verhaal van de ander, jouw verhaal wordt.
    Het is heel mooi als je kunt meeleven, maar het is fijn als dat meeleven een grens kent. Je helpt jezelf en de ander er niet mee als je volledig overspoeld raakt door het verhaal en de ervaring van de ander.
    Profile image Alinda Psycholoog Amstelveen Lid van Therapiepsycholoog Amstelveen
    Alinda ✓
  • Tip 97 - Hoog-gevoeligheid op het werk

    Hoog-gevoeligheid op het werk

    Lang niet iedereen weet van zichzelf dat zij hoog-gevoelig zijn. Dat lijdt heel vaak tot je niet begrepen voelen, je anders voelen, te veel hooi op je vork nemen en een groot risico op burn-out.

    Hersenen van hoog-gevoelige personen werken anders. HSP'ers (High Sensitive Persons) hebben namelijk geen filters. Daardoor komt alles veel dieper binnen dan bij anderen.

    Hoog-gevoeligen doen er goed aan zich te realiseren dat zij meer rustmomenten nodig hebben dan anderen, dat zij een langere verwerkingstijd nodig hebben en dat zij zichzelf vaak iets beter moeten afschermen.

    Op het werk kan dat extra lastig zijn. Werkplekken waar geroezemoes is of waar je met meerdere collega's in één ruimte moet werken, veel telefoon, veel schakelen van werkzaamheden, kunnen echt een uitdaging zijn. Als je niet weet waarom jij daar meer last van hebt dan anderen, kan het zijn dat je vindt dat jij het ook moet kunnen met uitputting tot gevolg.

    Een werkgever heeft soms ook nog nooit gehoord van HSP en de risico's. Dus aan jou de taak hem/haar te informeren met wat jij nodig hebt om goed te kunnen blijven functioneren. Maar dan moet je eerst zelf weten hoe je met jezelf moet omgaan.

    Dat kun je leren door een goed boek te lezen over HSP (zie elders in mijn tips) of je te laten begeleiden door een HSP coach of therapeut. Er zal een wereld voor je opengaan!
    Profile image Esther Therapie & Coaching Zeddam Lid van Therapiepsycholoog Zeddam
    Esther ✓
  • Tip 98 - Afbakenen

    Hooggevoeligheid is een fijne gave, maar af en toe ook erg vermoeiend. Daarom is het goed als je leert afbakenen. Zodat je niet van alles voelt, maar ook vooral dat je niet met alles iets moet.
    Dat kan al door een koepel om je heen voor te stellen, die jouw beschermt voor negativiteit van buitenaf.
    Profile image Freya Therapie Balk - Friesland Lid van Therapiepsycholoog Balk
    Freya ✓
  • Tip 99 - Empathie

    Bij hoogsensitiviteit horen vaak de eigenschappen empathie en loyaliteit. Bijzondere kwaliteiten, waarbij je je goed kunt verplaatsen in de leefwereld en gevoelens van een ander. De valkuil hiervan is dat je het graag goed wil doen naar de ander en jezelf daarbij onvoldoende afgrenst.
    Word je bewust van de mooie kwaliteiten en probeer je grenzen te zetten en te bewaken.
    Jeanine
  • Tip 100 - Luister met aandacht

    In ons dagelijks leven hebben we vaak contact met andere mensen. Luister eens heel bewust naar wat iemand vertelt. Probeer oprecht geïnteresseerd te zijn en richt er je volledige aandacht op. Je gesprekspartner zal de aandacht voelen. Dit leidt tot betere gesprekken én betere relaties.
    Jeanine
< vorige 1 2 3 4